Lisiprex - (Lisiprex)

Lysiprex je lek namenjen lečenju bolesti srca i krvožilnog sistema. S obzirom na težinu kliničkog slučaja, koristi se u kombinaciji s drugim lijekovima ili kao neovisno sredstvo. Da bi kardiovaskularni sistem normalno radio kod hroničnih bolesti, lijek je propisan za profilaktičku upotrebu.

Farmakološko djelovanje

Lijek je uključen u skupinu ACE inhibitora. Lisinopril usporava aktivnost ACE (angiotenzin-pretvarajućeg enzima). Zbog toga se smanjuje brzina degeneracije angiotenzina prvog tipa do drugog, koji ima izražen vazokonstriktivni efekat i stimuliše proizvodnju aldosterona u kore nadbubrežne žlijezde.

Lijek smanjuje pritisak u malim krvnim žilama pluća, povećavajući otpor srčanog volumena. Normalizira glomerularni endotel, čije funkcije su oslabljene kod pacijenata sa hiperglikemijom.

Aktivna supstanca proširuje arterijske zidove više nego što utječe na venski sloj. Produljenom primjenom lijeka smanjuje se hipertrofija srčanog miokarda. Alat može usporiti disfunkciju lijeve srčane klijetke, poboljšavajući stanje ljudi koji su pretrpjeli srčani udar.

Farmakokinetika

Uzimanje lijekova nije povezano sa hranom. Proces apsorpcije prolazi do 30% aktivnih komponenti. Bioraspoloživost je 29%. Vezivanje na proteine ​​u krvi je minimalno. Bez promjene, glavna supstanca i pomoćne komponente ulaze u krvotok.

Najveća koncentracija u plazmi uočena je u roku od 6 sati. Skoro nije uključen u metabolički proces. Izlučuje se nepromijenjeno putem bubrega, mokraćom. Poluvrijeme eliminacije traje do 12,5 sati.

Za šta je propisano?

Indikacije za upotrebu lizipreksa:

  • esencijalni i renovikularni tip arterijske hipotenzije,
  • dijabetička nefropatija,
  • hroničnog zatajenja srca
  • akutni infarkt miokarda.

U akutnom srčanom udaru lijek treba uzimati prvog dana nakon napada kako bi se spriječila disfunkcija lijeve srčane klijetke.

Kontraindikacije

Klinički slučajevi koji ograničavaju primjenu Lysiprexa:

  • preosjetljivost na pojedine komponente lijeka,
  • prisutnost Quincke edema u porodičnoj anamnezi,
  • genetska sklonost takvoj reakciji kao angioedem.

Relativne kontraindikacije, kod kojih je upotreba Lysiprexa dopuštena, ali pažljivo i uz stalno praćenje pacijentovog stanja, razmatraju se:

  • mitralna stenoza, aortna, bubrežna arterija,
  • srčana ishemija
  • razvoj arterijske hipotenzije,
  • ozbiljno oštećenje bubrega,
  • prisutnost povećane koncentracije kalijuma u tijelu,
  • autoimune bolesti vezivnog tkiva.

Zabranjena je upotreba lijekova u liječenju srčanih bolesti kod pacijenata koji su predstavnici crne rase.

Kako uzimati lisiprex?

Tablete uzimaju u cjelini bez žvakanja, bez obzira na obrok. Prosječna preporučena doza je 20 mg dnevno, maksimalna dopuštena dnevna količina je 40 mg. Trajanje terapije izračunava se pojedinačno, ovisno o težini bolesti i intenzitetu simptoma. Terapeutski učinak uzimanja lijeka pojavljuje se nakon 14-30 dana.

Doziranje za monoterapiju hroničnog zatajenja srca: početna doza - 2,5 mg dnevno. Za 3-5 dana moguće je povećanje na 5-10 mg dnevno. Dozvoljeni maksimum je 20 mg.

Terapija nakon srčanog udara u prva 24 sata nakon napada: 5 mg, svaki drugi dan doza se ponavlja u istoj dozi. Nakon 2 dana, potrebno je uzeti 10 mg, sljedećeg dana doza se ponavlja u dozi od 10 mg. Terapijski kurs može trajati od 4 do 6 sedmica.

Dijabetička nefropatija - do 10 mg dnevno, u slučaju intenzivne simptomatske slike, doziranje se može povećati na dozvoljeni dnevni maksimum od 20 mg.

Oblik za puštanje, pakiranje i sastav

Tablete su bijele, okrugle, pločaste cilindrične oblike, sa stožasti i zarezima.

1 tab
lizinopril (u obliku dihidrata)10 mg

Pomoćne tvari: kalcijum hidrogen fosfat bezvodan - 50 mg, manitol - 20 mg, kukuruzni skrob - 34,91 mg, talk - 3 mg, magnezijum stearat - 1,2 mg.

10 kom - blister paketi (3) - paketi od kartona.
30 kom - polimerne limenke (1) - paketi od kartona.

Indikacije lijekova

Esencijalna i renovikularna hipertenzija (u obliku monoterapije ili u kombinaciji s drugim antihipertenzivnim lijekovima).

Hronična srčana insuficijencija (kao dio kombinirane terapije).

Akutni infarkt miokarda (u prva 24 sata sa stabilnim hemodinamičkim parametrima za održavanje ovih pokazatelja i sprečavanje disfunkcije lijeve komore i zatajenja srca).

Dijabetička nefropatija (za smanjenje albuminurije u bolesnika sa šećernom bolesti ovisnom o inzulinu s normalnim krvnim tlakom i kod bolesnika s dijabetesom melitusom koji nije ovisan o inzulinu s arterijskom hipertenzijom).

ICD-10 kodovi
ICD-10 kodIndikacija
I10Esencijalna primarna hipertenzija
I50.0Zastoj srca

Nuspojava

S obzirom na kardiovaskularni sistem: moguća je arterijska hipotenzija, bol iza sternuma.

Sa strane centralnog nervnog sistema: vrtoglavica, glavobolja, slabost mišića.

Iz probavnog sistema: proliv, mučnina, povraćanje.

Iz disajnog sistema: suhi kašalj.

Iz hemopoetskog sistema: agranulocitoza, smanjenje hemoglobina i hematokrita (posebno kod duže upotrebe), u izoliranim slučajevima - porast ESR-a.

Na strani metabolizma vode: elektrolita: hiperkalemija.

Metabolizam: povećani kreatinin, azot uree (posebno kod pacijenata sa bubrežnom bolešću, dijabetes melitusom, renovikularnom hipertenzijom).

Alergijske reakcije: kožni osip, angioedem.

Ostalo: u izolovanim slučajevima - artralgija.

Posebna uputstva

Lisinopril se ne smije primjenjivati ​​u bolesnika sa aortnom stenozom, plućnim srcem. Ne primjenjivati ​​u bolesnika s akutnim infarktom miokarda: s prijetnjom ozbiljnih hemodinamičkih oštećenja povezanih s primjenom vazodilatatora, s oštećenom funkcijom bubrega.

Prije i za vrijeme terapije, treba pratiti rad bubrega.

Prije početka liječenja lizinoprilom potrebno je nadoknaditi gubitak tekućine i soli.

Koriste se s posebnim oprezom kod pacijenata s oštećenom funkcijom bubrega, sa stenozom bubrežne arterije i teškim kongestivnim zatajenjem srca.

Vjerovatnoća razvoja arterijske hipotenzije povećava se s gubitkom tekućine zbog diuretičke terapije, dijeta sa ograničenjem soli, mučninom i povraćanjem.

U bolesnika sa kongestivnim zatajenjem srca s normalnim ili blago sniženim krvnim tlakom lizinopril može uzrokovati ozbiljnu arterijsku hipotenziju.

Istodobna upotreba lizinoprila sa diureticima koji čuvaju kalijum, dodacima prehrani za hranu i nadomjestke soli koji sadrže kalij ne preporučuje se.

Istodobnom primjenom lizinoprila s litijevim preparatima treba pratiti koncentraciju litija u krvnoj plazmi.

Interakcija lijekova

Uz istovremeno korištenje s antihipertenzivnim sredstvima, moguć je aditivni antihipertenzivni učinak.

Uz istovremenu upotrebu sa diureticima koji čuvaju kalijum (spironolakton, triamteren, amilorid), kalijumskim preparatima, supstituentima soli koji sadrže kalijum, povećava se rizik od hiperkalemije, posebno kod pacijenata sa oštećenom funkcijom bubrega.

Istodobnom primjenom ACE inhibitora i NSAID-a povećava se rizik od razvoja bubrežne disfunkcije, rijetko se opaža hiperkalemija.

Istodobnom primjenom diuretika „petlje“, tiazidnih diuretika, pojačava se antihipertenzivni učinak. Pojava teške arterijske hipotenzije, posebno nakon uzimanja prve doze diuretika, očito se javlja uslijed hipovolemije, što dovodi do prolaznog porasta hipotenzivnog učinka lizinoprila. Povećani rizik od oštećenja bubrežne funkcije.

Istodobnom primjenom indometacina smanjuje se antihipertenzivni učinak lizinoprila, očito zbog inhibicije sinteze prostaglandina pod utjecajem NSAID-a (za koje se vjeruje da igraju ulogu u razvoju hipotenzivnog učinka ACE inhibitora).

Istodobnom primjenom inzulina, hipoglikemijskih sredstava, derivata sulfonilureje, može se razviti hipoglikemija zbog povećane tolerancije na glukozu.

Istodobnom primjenom klozapina povećava se koncentracija klozapina u krvnoj plazmi.

Istodobnom primjenom litijum-karbonata povećava se koncentracija litija u krvnom serumu praćena simptomima litijumske intoksikacije.

Opisan je slučaj razvoja teške hiperkalemije kod pacijenta sa šećernom bolešću uz istodobnu upotrebu s lovastatinom.

Opisan je slučaj teške arterijske hipotenzije uz istovremenu upotrebu s pergolidom.

Istodobnom upotrebom etanola pojačava se efekat etanola.

Indikacije za upotrebu

Lysiprex treba uzimati ako postoje sljedeće okolnosti:

  1. Arterijska hipertenzija - neophodna i obnavljajuća (i kao jedini lek i u kombinaciji sa drugim lekovima)
  2. Hronična srčana insuficijencija (kao dio kombiniranog liječenja)
  3. Prvi dan nakon akutnog infarkta miokarda, kao i naknadno kao dio kombinirane terapije
  4. Dijabetička nefropatija - za smanjenje albuminurije

Način primjene

Preporučuje se uzimati Lysiprex ujutro jednom dnevno. Upotreba lijeka ne ovisi o unosu hrane.

Pacijentima s hipertenzijom koji ne uzimaju druge lijekove propisano je 5 miligrama Lisiprexa. Ako nema učinka, doza se povećava za 5 miligrama svaka dva do tri dana, sve dok ne dostignu 20-40 miligrama dnevno.

Uobičajena dnevna doza održavanja je 20 miligrama lijeka, a maksimalna 40. Potpuni učinak obično se javlja nakon dvije do četiri sedmice liječenja.

Za ljude sa hroničnim zatajenjem srca, početna doza lijeka je 2,5 miligrama dnevno. Nakon tri do pet dana, dopušteno je povećati se na 5-10 miligrama. Maksimalna dnevna doza je 20 miligrama.

Ako pacijent ima akutni infarkt miokarda, trebalo bi mu davati 5 miligrama Lysiprex-a tokom dana i još 5 miligrama dnevno. U budućnosti je potrebno uzimati 10 miligrama lijeka nakon dva dana, a još 10 nakon jednog dana. Kurs lečenja traje šest nedelja.

Kod dijabetičke nefropatije preporučuje se uzimanje 10 miligrama lijeka dnevno. Ako je potrebno, može se povećati na 20 miligrama.

Oblik izdavanja, sastav

Gore navedeni lijek dostupan je u sljedećim oblicima:

Okrugle ravne cilindrične tablete bijele boje, opremljene sa prešarom i zarezomtežine 5 miligrama
težine 10 miligrama
težine 20 miligrama

Sastav Lysiprex-a uključuje takve supstance:

  • 5, 10 ili 20 miligrama lizinoprila u obliku lizinoprilijevog dihidrata
  • 40, 50 ili 100 miligrama bezvodnog kalcijevog hidrogen fosfata
  • 15, 20 ili 40 miligrama manitola
  • Kukuruzni škrob je 34,91, 36,06 ili 69,83 miligrama
  • 2,5, 3 ili 6 miligrama praha od talka
  • 1, 1,2 ili 2,4 miligrama magnezijum stearata.

Interakcija s drugim lijekovima

Prilikom primjene lijeka Lysiprex potrebno je uzeti u obzir karakteristike njegove interakcije s drugim lijekovima, koje će biti opisane u nastavku:

  1. Kombinacija opisanog leka sa kalijumskim preparatima, diureticima koji čuvaju kalijum, supstituentima soli, koji uključuju kalijum kao i ciklosporin povećava verovatnoću razvoja hiperkalemije
  2. Istovremena upotreba lizipreksa sa diureticima, beta blokatorima, sporim blokatorima kalcijumovih kanala, antipsihoticima, tricikličkim antidepresivima i lekovima protiv hipertenzije pojačava antihipertenzivni efekat
  3. Kombinacija sa litijumskim preparatima može dovesti do povećanja koncentracije ove supstance u krvi
  4. Kombinacija lizipreksa s hipoglikemijskim lijekovima pojačava njihov učinak i može dovesti do razvoja hipoglikemije
  5. Nesteroidni protuupalni lijekovi, estrogeni i adrenergički agonisti smanjuju učinak lizipreksa. Pored toga, kombinacija s prvom vrstom lijekova može uzrokovati oslabljenu funkciju bubrega.
  6. Istodobna upotreba lizipreksa sa selektivnim inhibitorima ponovne pohrane serotonina može prouzrokovati hiponatremiju.
  7. Kombinacija opisanog lijeka sa etanolom pojačava njegov učinak.
  8. Kombinacija lizipreksa sa prokainamidom, citostaticima i alopuripolom može izazvati leukopeniju
  9. Indomethacin smanjuje antihipertenzivni efekat lizipreksa
  10. Pri primjeni lizipreksa s klozapinom povećava se njegova koncentracija u krvi

Postoji veliki broj lijekova koji se kategorički ne mogu kombinirati sa liziprexom. Tu spadaju:

Nuspojave

Upotreba lizipreksa može izazvati sljedeće neželjene efekte:

  1. Bol u sternumu
  2. Snažan pad pritiska
  3. Tahikardija
  4. Bradikardija
  5. Infarkt miokarda
  6. Povećani simptomi kroničnog zatajenja srca
  7. Kršenje atrioventrikularne provodljivosti
  8. Vrtoglavica
  9. Glavobolja
  10. Parestezija
  11. Labilnost
  12. Astenski sindrom
  13. Grčevi
  14. Pospanost
  15. Zbunjenost
  16. Agranulocitoza
  17. Leukopenija
  18. Neutropenija
  19. Trombocitopenija
  20. Anemija
  21. Bronhospazam
  22. Kratkoća daha
  23. Anoreksija
  24. Pankreatitis
  25. Bol u trbuhu
  26. Žutica
  27. Hepatitis
  28. Dispepsija
  29. Promjene ukusa
  30. Sušenje usne sluznice
  31. Pojačano znojenje
  32. Svrab na koži
  33. Urtikarija
  34. Alopecija
  35. Fotofobija
  36. Oliguria
  37. Anuria
  38. Oštećenje bubrega
  39. Proteinurija
  40. Seksualni poremećaji
  41. Višak kalijuma
  42. Manjak natrijuma
  43. Artralgija
  44. Myalgia
  45. Vaskulitis
  46. Artritis
  47. Alergijske reakcije

Predoziranje

Obično se simptomi predoziranja Lysiprexom javljaju protiv jedne doze od 50 grama lijeka. Izražavaju se na sledeći način:

  1. Suha usta
  2. Nagli pad pritiska
  3. Zadržavanje mokraće
  4. Pospanost
  5. Razdražljivost
  6. Zatvor
  7. Anksioznost

Kad se pojave takvi znakovi, neophodna je simptomatska terapija jer nema specifičnog antidota. Pacijentu se ispire stomak, daju mu se enterosorbenti i laksativi. 0,9% -tna otopina natrijum-hlorida se daje intravenski.

Može se izvršiti i hemodijaliza. Potrebno je kontrolirati pokazatelje ravnoteže vode i elektrolita, kao i krvni pritisak.

Tokom trudnoće

Žene koje očekuju dijete ne smiju uzimati Lysiprex. Ako je došlo do trudnoće tijekom liječenja ovim lijekom, morate ga prestati uzimati što je prije moguće.

Stručnjaci su dokazali da primjena ovog lijeka u drugom i trećem tromjesečju ima negativan učinak na plod, što se očituje u snižavanju krvnog tlaka, razvoju bubrežnog zatajenja, kranijalnoj hipoplaziji, hiperkalemiji i intrauterinoj smrti.

Što se tiče prvog tromjesečja trudnoće, nema dokaza o negativnom utjecaju Lisiprexa na plod. Ali treba imati na umu da je ovaj lijek sposoban da prodre kroz placentu.

Pravila i uslovi skladištenja

Opisani lijek čuvajte na suhom mjestu, zaštićenom od direktne sunčeve svjetlosti i nedostupan djeci. Temperatura skladištenja ne bi trebalo da pređe 25 stepeni Celzijusa.

Rok upotrebe Lysiprexa je dvije godine.

Do danas, Lysiprex nije dostupan u ljekarnama Ruske Federacije.

Trenutno se u ukrajinskim ljekarnama Lisiprex ne prodaje.

U modernim lijekovima postoji niz lijekova koji su po svom djelovanju slični Lisiprexu. Tu spadaju sledeći lekovi:

Do danas praktički nema recenzija na mreži Lysiprex. Ali na kraju članka možete se upoznati s mišljenjima ljudi koji su ga koristili za liječenje.

Ako ste ikada uzimali ovaj lijek, molimo vas da podijelite svoj utisak o njemu sa drugim čitateljima.

Sa strane metabolizma

Povećana koncentracija kreatinina. Kod ljudi sa disfunkcijom bubrega i dijabetičkom patologijom povećava se azot uree.

Kožni osip, razvoj angioedema.

Nepoželjno je davanje složene opreme osobama koje imaju vrtoglavicu i glavobolju kada uzimaju Lisiprex.

Upotreba tokom trudnoće i dojenja

Postoji rizik od negativnih efekata na plod, posebno u 2. i 3. gestaciji. Žena koja uzima tablete Lysiprex nakon saznanja o trudnoći trebala bi prestati uzimati lijek. Nema dokaza o mogućnosti aktivnih komponenti lijeka u majčino mlijeko. Prilikom dojenja, uzimanje lijeka strogo je zabranjeno zbog mogućih rizika negativnog utjecaja na bebu.

Ostavite Svoj Komentar