Da li je moguće jesti banane za dijabetes: preporuke za upotrebu

Dijeta protiv dijabetesa jedna je od glavnih komponenti uspješnog liječenja bolesti. Kao rezultat toga, dijabetičari tipa 2 moraju se odreći mnogih ukusnih, a ponekad i zdravih namirnica jer sadrže puno ugljikohidrata, pa stoga njihova konzumacija dovodi do ispuštanja značajne količine glukoze u krv. Osobe s bolešću u prvom obliku tečaja možda neće slijediti dijetu, jer se bilo kojim pojedenim proizvodom može „nadoknaditi“ injekcijom inzulina. No dijabetičari s bolešću u drugom obliku tečaja često postavljaju sebi pitanja što mogu jesti?

Prednosti banana

Nutricionisti i ljekari slažu se da metabolički poremećaji i dijabetes nisu kontraindikacija upotrebi voća (ali s određenim ograničenjima). Kod dijabetesa tipa 2 možete ga jesti u neograničenim količinama, ali važno je pravilno izračunati dozu inzulina. Ima mnoga korisna svojstva i bogat vitamin - mineralni sastav. Glavna prednost voća je u sljedećim područjima:

  1. Bogata je serotoninom, hormonom sreće, koji je u stanju poboljšati raspoloženje i poboljšati blagostanje,
  2. Bogata je bananom i vlaknima, koja pomažu u uklanjanju viška šećera iz krvi i normalizuju gastrointestinalni trakt,
  3. Visok sadržaj vitamina B6 (u banani je više nego u bilo kojem drugom voću) objašnjava pozitivan uticaj na nervni sistem,
  4. Vitamin C povećava zaštitne funkcije tijela i njegovu otpornost na infekcije, viruse i gljivice aktiviranjem imunološkog sustava,
  5. Vitamin E ima antioksidacijska svojstva i ne dopušta produktima raspadanja slobodnih radikala da uđu u ćelije, gde formiraju nerastvorive spojeve koji mogu izazvati rak,
  6. Vitamin A blagotvorno deluje na vid i zajedno s vitaminom E dovodi do ubrzavanja zarastanja tkiva, obnavljanja kože.

Kalijum normalizuje rad mišića, ublažava grčeve i čini znakove aritmije manje izraženima. Gvožđe reagira s kisikom nakon što uđe u tijelo i formira hemoglobin, što je korisno kod anemije (nedostatak željeza s niskim hemoglobinom). Istovremeno, u bananama praktično nema masnoće.

Jelo voća ima pozitivan učinak na krvotok, normalizira ravnotežu vode i stabilizira krvni tlak (uključujući i hipertenziju).

Kontraindikacije

Uprkos svojim blagodatima, banane mogu biti štetne za dijabetičare. Kalorije su prilično visoke, tako da ih ne možete koristiti s pretilošću. Gojaznost može postati i uzrok i posljedica dijabetesa, pa pacijenti trebaju pažljivo pratiti svoju težinu i isključiti banane iz prehrane kada se povećaju.

Iako glikemijski indeks ploda nije visok (51), nemoguće ga je koristiti u neograničenim količinama. Banane kod dijabetesa tipa 2 nisu pogodne za redovno uključivanje u prehranu jer ugljikohidrati predstavljaju glukoza i saharoza, odnosno oni se brzo i lako apsorbiraju u tijelo. I zato su u stanju povećati nivo šećera čak i kada pojedete malu količinu voća.

Banane treba potpuno ukloniti dijabetičari samo ako je izražena dekompenzacija bolesti, kao i u teškom i umjerenom obliku njenog tijeka. U tim slučajevima čak i malo povećanje razine šećera može pogoršati stanje.

Takođe, pulpa ploda je bogata vlaknima, što znači da se proizvod polako probavlja. Ovo može uzrokovati osjećaj težine u stomaku, posebno u kombinaciji s jedenjem druge prekomjerno kalorične hrane.

Potrošnja

Pitanje mogu li se banane koristiti u dijabetesu u velikoj mjeri ovisi o tome kako ih koristiti. Važno je slijediti nekoliko pravila koja neće naštetiti vašem zdravlju.

  • Da bi ugljikohidrati ravnomjerno ušli u organizam, a što je važno za dijabetes, bolje je voće jesti postepeno kod dijabetesa, dijeleći ga na nekoliko obroka (tri, četiri ili pet). Ovo će vam pomoći da izbjegnete porast razine šećera,
  • Ne možete jesti više od jednog voća dnevno,
  • Odgovor na pitanje da li je moguće jesti banane u slučaju šećerne bolesti dva oblika pozitivan je samo ako se ne konzumira više od 1 - 2 ploda tjedno,
  • Na dan konzumiranja ovog voća potrebno je potpuno isključiti druge poremećaje u prehrani i upotrebu drugih slatkiša. A osim toga, bolje je povećati količinu fizičke aktivnosti kako se glukoza iz proizvoda brže prerađuje u energiju i ne akumulira u krvi,
  • Ne možete od proizvoda proizvoditi salate ili deserte,
  • Zabranjeno je jesti voće na prazan stomak, kao i piti ga s čajem ili vodom,
  • Treba ga jesti kao odvojeni obrok 1 ili 2 sata nakon glavnog. Ne može se uvrstiti u obrok, jesti s drugom hranom.

Dijabetes melitus omogućava upotrebu proizvoda u bilo kojem obliku - sušenog ili termički obrađenog, ali ne više od 1 voća dnevno.

Pogledajte video: Uprooting the Leading Causes of Death (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar