Penzital - upute za uporabu, indikacije za uporabu, analozi, cijena i recenzije

Enzistal-P se proizvodi u obliku tableta obloženih enzimom: bikonveksna, okrugla, ružičasta (10 kom. U blisterima, u kartonskom snopu od 1, 2, 4 ili 8 blistera).

1 tableta sadrži:

  • aktivna supstanca: pankreatin - 116,17 mg sa minimalnom enzimskom aktivnošću proteaze od 250 PIECES. Ph. Eur. (Jedinice djelovanja Europske farmakopeje), lipaza 3500 jedinica. Ph. Eur., Amilaze 4200 PIECES. Ph. Eur.,
  • dodatne komponente: mikrokristalna celuloza, koloidni silicijum dioksid, laktoza monohidrat, magnezijum stearat, natrijum karboksimetil škrob,
  • enterički premaz: dietil ftalat, makrogol 6000, celuloza acetat ftalat, azorubin (karmoizin), bijeli pčelinji vosak, titanov dioksid, hipromeloza.

Farmakodinamika

Enzistal-P je probavni enzimski pripravak koji nadoknađuje nedostatak enzima pankreasa i ima amilolitičko, proteolitičko i lipolitičko djelovanje. Enzimi gušterače uključeni u sastav, poput alfa-amilaze, lipaze, kimotripsina, tripsina, uključeni su u razgradnju masti do masnih kiselina i glicerola, proteina do aminokiselina, škroba do monosaharida i dekstrina. Djelatna tvar Enzistal-P pomaže normaliziranju probavnih procesa, poboljšanju funkcionalnog stanja gastrointestinalnog trakta (GIT), omogućuje potpunu i brzu probavu hrane, slabi težinu simptoma koji su posljedica probavnih smetnji (osjećaj punoće i težine u želucu, proljev, nadimanje). Trippsin sadržan u pankreatinu inhibira pojačano lučenje pankreasa, pokazujući analgetski efekat. Enzimi gušterače oslobađaju se iz doznog oblika u tankom crijevu (pod utjecajem njegovog alkalnog okruženja), jer su tablete obložene membranom koja štiti od djelovanja želučanog soka.

Indikacije za upotrebu

  • egzokrinska insuficijencija pankreasa (kao sredstvo nadomjesne terapije): hronični oblik pankreatitisa, nadimanje, dispepsija, neinfektivna dijareja, cistična fibroza, pankreatktomija, stanje nakon zračenja,
  • stanja nakon resekcije želuca i tankog creva, praćena kršenjem asimilacije hrane,
  • Remkheldov sindrom (gastrokardijalni sindrom),
  • dugotrajna imobilizacija, sjedilački način života, poremećaji funkcije žvakanja (za poboljšanje probave hrane),
  • prisustvo grešaka u ishrani kod ljudi sa normalnom funkcijom probavnog trakta - nepravilna prehrana, upotreba velike količine hrane ili teško probavljene, masne hrane.

Prema uputstvu, Enzistal-P se takođe preporučuje za upotrebu u pripremi za rendgen i ultrazvuk (ultrazvuk) trbušnih organa.

Uputa za upotrebu Enzistala-P: metoda i doziranje

Enzistal-P se uzima oralno. Istovremeno s obrokom ili odmah nakon obroka, tablete se ne žvaču, gutaju se cijele i ispiraju s puno tekućine.

Preporučena prosječna doza za odrasle je 1-2 tablete. S obzirom na stepen insuficijencije gušterače i količinu / kvalitet konzumirane hrane, po potrebi je dozvoljeno povećanje doze do 2–4 tablete. Doza koja prelazi 4 tablete može se uzimati samo prema uputu liječnika. Maksimalna dnevna doza lipaze ne smije biti veća od 15-20 tisuća jedinica / kg.

Za djecu liječnik određuje režim doziranja, u većini slučajeva preporučuje se uzimanje 1 tablete Enzistal-P 3 puta dnevno uz obroke.

Trajanje liječenja određuje se individualno. U slučaju probavnih smetnji zbog grešaka u prehrani, kurs može biti nekoliko dana, a provođenje zamjenske terapije - od nekoliko mjeseci do nekoliko godina.

Nuspojave

Na pozadini uzimanja Enzistal-P, ponekad je uočen razvoj alergijskih reakcija, au rijetkim je slučajevima uočena pojava mučnine, proljeva / zatvor, nelagode u epigastričnoj regiji.

Produljenom upotrebom lijeka u visokim dozama zabilježena je pojava takvog nuspojava kao što je hiperuricosurija, a pri uzimanju visokih doza bolesnici sa cističnom fibrozom razvijaju strikture u uzlaznom debelom crijevu i u ileocekalnoj regiji.

Interakcija lijekova

Uz kombinirani unos Enzistal-P s preparatima željeza može se primijetiti smanjenje apsorpcije potonjih.

Analozi Enzistal-P su: Gastenorm forte, Creon 10.000, Gastenorm forte 10.000, Creon 25.000, Creon Micro, Creon 40.000, Mezim 20.000, Mezim forte, Pangrol 25.000, Mikrazim, PanziKam, Panzim forte, Pancreasim, Pancreatin , Pancreatin forte, Pancreatin-LekT, Penzital, Hermitaž.

Komentari o Enzistal-P

Prema pregledima, Enzistal-P je efikasan lijek koji se koristi za probavne tegobe. Pacijenti koji uzimaju enzimski lijek primjećuju brzo ublažavanje simptoma zbog poremećaja probave, kao i normalizaciju probavnih procesa.

Nema izvještaja o razvoju nuspojava.

Enzistal tablete: upute za upotrebu lijeka za pankreatitis

Enzystal je kombinirano probavno sredstvo koje sadrži enzime.

Lijek je dostupan u nekoliko farmakoloških oblika - u obliku tableta i dražeja. Lijek u obliku dražeja ima premaz u obliku enteričkog premaza.

Glavne komponente lijeka su pankreatin, hemiceluloza i komponente koje čine goveđu žuči.

Popis dodatnih komponenti lijeka, koji imaju pomoćnu ulogu, uključuje sljedeće spojeve:

  • laktoza
  • magnezijum stearat,
  • silicijum-dioksid
  • celuloza acetat ftalat,
  • dietil ftalat,
  • šećer
  • kalcijum karbonat
  • talk u prahu
  • žvaka
  • želatina
  • titanijum-dioksid
  • pčelinji vosak
  • karnauba vosak.

Tableta lijeka ima bijelu boju i okrugli bikonveksni oblik. Lijek ima šećerni premaz.

Svaka tableta pakuje se u svojoj ćeliji u blisteru. Svaki blister sadrži 10 tableta ili dražeja. Blisteri u parovima ili osam komada slažu se u kartonske pakete. Obavezni element svakog paketa su upute za upotrebu.

Farmakološko djelovanje, farmakodinamika i farmakokinetika lijeka

Terapeutski učinak lijeka nastaje zbog glavnih aktivnih komponenti koje čine njegov sastav.

Ove komponente imaju amilolitički, proteolitički i lipolitički učinak na tijelo.

Korištenjem ovog alata možete nadoknaditi nedostatak enzima koje proizvode gušterača, tanko crijevo, želudac i jetra.

Primjena Enzistal-a u skladu s uputama za uporabu omogućava da se koristi kao zamjena za nedostatak enzima gušterače.

Ovaj lijek omogućava:

  1. Intenzivirajte probavu i asimilaciju korisnih sastojaka hrane.
  2. Eliminišite osećaj punoće stomaka.
  3. Riješite se težine u stomaku.
  4. Uklonite nadimanje, kratkoću daha i proliv.
  5. Eliminiše nakupljanje gasova u crevima.

Prisustvo goveđeg ekstrakta žuči omogućava vam povećanje aktivnosti lipaze i pomaže u poboljšanju apsorpcije vitamina A, E, K topljivih u masti i vraćanju većine funkcija probavnog trakta.

Prisutnost hemiceluloze poboljšava razgradnju vlakana.

Pilule, koje imaju zaštitnu ljusku, nisu izložene želučanom soku i sposobne su da prodru u crijeva, gdje se odvija glavni rad komponenti lijeka.

Indikacije, kontraindikacije i nuspojave

Propisati lijek ili njegov analog treba identificirati u otkrivanju egzokrine insuficijencije u radu gušterače, crijeva, želuca, žučnog mjehura i jetre, a to može biti posljedica razvoja hroničnog upalnog procesa i napredovanja bolesti koje dovode do degeneracije tkiva organa.

Većina pregleda lijeka ukazuje na visoku efikasnost lijeka u odnosu na cističnu fibrozu, nadimanje, proliv s neinfektivnom genezom.

Pijenje lijeka preporučuje se radi poboljšanja probavljivosti hrane kod pacijenata s poremećajima prehrane.

Ovakva kršenja mogu biti

  • prejedanje
  • Prevelik unos hrane bogate mastima
  • prisutnost oštećenja pacijentovih desni i zuba,
  • održavanje neaktivnog načina života.

Osim toga, droga vam omogućuje da se riješite takve stvari kao što je žgaravica

Preporučuje se uzimanje lijeka u pripremi za ultrazvuk i rendgenski pregled probavnog trakta.

Prema Enzistal pregledima, aktivna supstanca može pomoći u poboljšanju apsorpcije lijekova poput antibiotika i sulfonamida.

Lijek se može koristiti za sprečavanje pojave poremećaja i patoloških poremećaja u radu probavnog trakta.

Glavna kontraindikacija za upotrebu lijeka je pacijentova preosjetljivost na komponente lijeka.

Takođe kontraindikacija za upotrebu je prisutnost žutice kod pacijenta i ometanje načina izlučivanja žuči.

Izuzetno oprezno, liječnik treba propisati upotrebu ovog lijeka u sljedećim slučajevima:

  1. Kod otkrivanja cistične fibroze.
  2. U detinjstvu.
  3. U prisustvu trudnoće i u slučaju hranjenja novorođenčeta majčinim mlijekom.

Prilikom provođenja medicinskih istraživanja ustanovljeno je da upotreba Enzistal-a može izazvati neke nuspojave.

Nastala nuspojava je pojava spastičnih bolova u trbuhu, mučnine i proliva.

Osim toga, mogu se pojaviti alergijske reakcije, poput kihanja, urtikarije, lakriminacije i bronhospazma.

Upute za upotrebu lijeka

Uputa s kojim se Enzistal isporučuje navodi sljedeću dozu lijeka - jednu tabletu tri puta dnevno odmah nakon obroka.

Lijek treba uzimati bez žvakanja. U svakom slučaju, doza korištenog lijeka može varirati. Pošto pojedinačno stanje pacijenta i stepen razvoja poremećaja u funkcionisanju probavnog sistema mogu imati ovaj parametar.

Trajanje liječenja gušterače može, ovisno o tijeku bolesti, trajati od 1-3 dana do nekoliko godina. Lijek treba uzimati u kombinaciji s primjenom drugih lijekova koji pružaju potpunu zamjensku terapiju.

U pripremi za rendgenski pregled ili pregled pomoću ultrazvučne opreme preporučuje se uzimanje leka u dozi od 2 tablete 2-3 puta dnevno. Prihvatanje lijeka počinje nekoliko dana prije planiranog pregleda.

Ako se u organizmu pojavi predoziranje, može se razviti hiperuricosurija ili hiperuricemija. Kad se pojave znakovi razvoja ovih poremećaja, provodi se simptomatsko liječenje.

Analozi lijeka, njegova cijena, uvjeti skladištenja i prodaje

Enzistal je dostupan u ljekarnama bez recepta. Lijek čuvajte na temperaturi koja ne prelazi 25 stepeni Celzijusa. Proizvod treba čuvati na suhom i dobro zaštićenom mjestu. Lijek se ne smije izlagati suncu.

Rok trajanja lijeka je tri godine. Farmaceutska industrija proizvodi različite analoge Enzistal.

Analozi ovog lijeka mogu se međusobno razlikovati u nekim komponentama hemijskog sastava. Razlika u sastavu lijekova uzrokuje njihove različite troškove.

Najčešći analozi Enzistal-a su:

  • Zentase
  • Creazim
  • Creon
  • Pangrol,
  • Panenzym
  • Panzinorm,
  • Panzinorm Forte,
  • Pankreasim
  • Pankreatin-Pharmex,
  • Zdravlje pankreasa,
  • Pankreatin
  • Pancreatin Forte,
  • Pancreatin-Health Forte,
  • Fermentium
  • Enzistal P,
  • Hermitage.

U usporedbi s većinom njegovih analoga, Enzystal je jeftin lijek. Cijena lijeka može varirati ovisno o regiji njegove prodaje i pripadnosti ljekarničke institucije jednom ili drugom distributeru.

Najčešće se lijek može kupiti prilično jeftino, njegova cijena u Rusiji je u prosjeku oko 270 rubalja po pakovanju.

Enzimski pripravci opisani su u videu u ovom članku.

Terapeutski učinak Penzitala (od kojih tableta)

Penzital je enzimski pripravak koji nadoknađuje nedovoljno lučenje pankreasa. To znači da se lijek koristi kao simptomatsko liječenje bilo kojih stanja koja su povezana s nepotpunom razgradnjom hrane zbog nedovoljne proizvodnje enzima od strane ljudskih stanica pankreasa. Enzimi u sastavu lijeka nadoknađuju nedostatak vlastitih enzima koje mora proizvoditi gušterača. Lipaza, amilaza i proteaze (tripsin i himotripsin) pomažu u razgradnji proteina hrane na aminokiseline, masti na masne kiseline i škrob na dekstrine, glukozu, galaktozu i druge monosaharide. Glavni terapeutski učinak Penzitala je normalizacija probavnog procesa i poboljšanje funkcionalne aktivnosti gastrointestinalnog trakta.

Stoga se može pojednostavljeno reći da je Penzital pilula protiv probavne smetnje izazvane insuficijencijom probavnog sustava (na primjer, pankreatitisom) ili prejedanjem. Kao rezultat djelovanja lijeka, hranjive tvari iz pojedene hrane u potpunosti se apsorbiraju.

Nakon oralne primjene, Penzital tableta prelazi u tanko crijevo, jer je obložena posebnom membranom koja štiti njeno djelovanje agresivnog želudačnog sadržaja. U tankom crijevu se ljuštura tableta rastvara i oslobađaju se enzimi koji počinju probavljati dolaznu hranu. U tom slučaju se opaža maksimalna aktivnost enzima koji čine lijek 30 do 45 minuta nakon uzimanja tablete oralnim putem.

Jedna od Penzital proteaza, tripsin, stimuliše aktivnost gušterače, uzrokujući da proizvodi više enzima potrebnih za probavu. Uz to, tripsin ima analgetski efekat.

Penzital - upute za upotrebu (kako se uzimaju)

Doziranje lijeka odabire se pojedinačno za svaku osobu, i odraslu i dijete, na osnovu isključivo stupnja poremećaja probave i količine pojedene istodobno. U prosjeku, odraslim osobama Penzital propisano je 1 do 2 tablete tri puta dnevno.

Izračun doze zasnovan je na aktivnosti lipaze. Za odrasle osobe, s kroničnom insuficijencijom gušterače ili prehrambenim pogreškama, prosječna dnevna doza je 150 000 jedinica aktivnosti lipaze, što odgovara 25 tabletama Penzitala. Sa potpunom funkcionalnom insuficijencijom gušterače (na primjer, resekcijom), doza Penzitala u smislu lipaze je mnogo veća i iznosi 400 000 jedinica dnevno, što odgovara 65 tabletama. Normalno, zdrava osoba proizvodi lipazu u količini od točno 400.000 jedinica dnevno.

Za djecu mlađu od 18 mjeseci prosječna dnevna doza Penzitala, s obzirom na aktivnost lipaze, je 50.000 jedinica dnevno, što odgovara 8 tabletama. Djeca starija od 1,5 godina primaju lijek u prosječnoj dozi od 100 000 jedinica aktivnosti lipaze dnevno, što odgovara 16 tableta. Visoka aktivnost lipaze uključena u Penzital može izazvati razvoj opstipacije kod djece. Zbog toga, ako je potrebno liječiti dijete visokim dozama lijeka, trebali biste započeti s malom, i postepeno ga povećavati, dovodite broj tableta na potrebno.

Pri određivanju pojedinačne doze Penzitala treba imati na umu da je maksimalna dnevna doza 15 000 jedinica aktivnosti lipaze na 1 kg tjelesne težine. Dakle, osoba težina 70 kg može primiti maksimalnu dnevnu dozu lijeka, u smislu lipaze: 70 * 15.000 = 1.050.000 jedinica. Pri određivanju doze Penzitala potrebno je voditi računa o količini hrane koju osoba uzme.

Trajanje kursa liječenja određuje se prema vrsti patologije i, prema tome, varijanti probavnih smetnji. Dakle, da biste otklonili uobičajene posljedice grešaka u prehrani, dovoljno je piti tablete nekoliko dana. A ako osoba treba stalno uzimati enzimske pripravke kako bi se nadoknadio nedostatak endogenih (vlastitih) enzima, tada liječenje Penzitalom može trajati dugo vremena - od nekoliko mjeseci do nekoliko godina.

U liječenju cistične fibroze, velike doze Penzitala ne mogu se koristiti jer to može dovesti do razvoja fibrotske kolonopatije u ileocekalnom dijelu uzlaznog kolona. Maksimalna dnevna doza lijeka za pacijente sa cističnom fibrozom, u smislu aktivnosti lipaze, je 10 000 jedinica dnevno po 1 kg tjelesne težine.

Upotreba Penzitala tijekom dužeg vremenskog razdoblja određuje potrebu za profilaktičkom upotrebom preparata željeza. Penzital je bolje ne uzimati tokom pogoršanja hroničnog pankreatitisa.

Penzital treba uzimati s oprezom kod ljudi koji pate od mekonijum ileusa ili s uklonjenim crevima, jer lijek može izazvati poremećaje u funkcionalnom stanju gastrointestinalnog trakta.

Predoziranje Penzital se očituje zatvor kod djece i povećanjem koncentracije mokraćne kiseline u krvi (hiperuricemija) i urinu (hiperuricosurija) kod odraslih. Ako se pojave ovi simptomi, trebali biste odmah prekinuti uzimanje lijeka i smanjiti razinu mokraćne kiseline ili eliminirati opstipaciju simptomatskim metodama liječenja. Nisu potrebne dodatne mjere za liječenje predoziranja Penzitalom.

Interakcija s drugim lijekovima. Kombinovana upotreba gvožđa i penzitalnih preparata smanjuje apsorpciju gvožđa. A istodobna primjena antacida s kalcijevim karbonatom ili magnezijevim hidroksidom u sastavu dovodi do smanjenja učinkovitosti Penzitala.

Upotreba Penzitala tokom trudnoće i djece

Nažalost, probavni poremećaji mogu se razviti i kod djece i kod trudnica, tako da su ove kategorije pacijenata također prisiljene pribjegavati različitim opcijama enzimskog liječenja. Penzital nije strogo zabranjeni lijek za djecu i trudnice, međutim, treba ga koristiti pažljivo, strogo prema indikacijama i uzimajući u obzir sve moguće rizike, koji bi trebali biti manji od planirane koristi.

Penzital za djecu propisana za liječenje probavnih smetnji. Ruski pedijatri vjeruju da je optimalna doza za djecu 1000 jedinica po 1 kg težine dnevno, u smislu aktivnosti lipaze. To znači da je za dijete teže 20 kg, doza Penzitala 20 * 1000 = 20 000 jedinica, što odgovara 6,5 ​​tableta. U liječenju poremećaja izazvanih patologijom gušterače ili drugih organa za varenje, tijek liječenja je najmanje 2 tjedna. Ako je potrebno, možete produžiti unos tableta. Ako je dijete samo pojelo puno ili prejestilo masnoće, tada je dovoljno piti lijek u naznačenoj dozi tijekom 2 do 3 dana.

Penzital dovodi do nestanka ili smanjenja težine simptoma probavnih poremećaja (natečenost, nadimanje, bolovi u trbuhu, mučnina, poremećaj stolice) kod 75% djece koja su prošla kompletan tijek liječenja. Također, 2/3 djece koja su primila lijek imaju nestanak ili smanjenje količine neutralne masti u koprogramu. Posljedica ovog djelovanja lijeka kod djece je mogućnost prebacivanja na hranu s većim udjelom masti, što će ubrzati rast i razvoj djeteta, dati mu snagu i energiju za igru ​​i učenje.

Tijek liječenja Penzitalom omogućava vam uklanjanje boli, dispepsije i normalizaciju stolice u djece koja pate od insuficijencije gušterače. Uz to, kliničko poboljšanje i ublažavanje bolnih simptoma je u kombinaciji s normalizacijom objektivnih pokazatelja koprograma.

Penzital tokom trudnoće. Eksperimentalne studije provedene na životinjama nisu otkrile negativan utjecaj Penzitala na fetalni razvoj. Međutim, klinička ispitivanja lijeka na trudnicama, iz moralnih i etičkih razloga, nisu provedena. Postoji ograničen broj opažanja o upotrebi Penzital-a od trudnica, među kojima nije bilo slučajeva negativnih efekata lijeka na razvoj djeteta. No, zbog nedostatka znanstveno potvrđenih podataka o sigurnosti lijeka za trudnice i fetus, ne preporučuje se upotreba lijeka za liječenje ove skupine bolesnika. Upotreba Penzitala tijekom trudnoće opravdana je u slučajevima kada korist od lijeka nesumnjivo premašuje moguće rizike i negativne posljedice. Doziranje za trudnice izračunava se na isti način kao i za odrasle.

Nuspojave

Najčešće nuspojave Penzitala su različiti simptomi povezani s uznemirenim gastrointestinalnim traktom. Sljedeća stanja povezana su s nuspojavama Penzitala iz probavnog sustava:

  • mučnina
  • zatvor
  • proliv
  • nelagodnost u stomaku.

Nešto manje vjerovatno će se razviti razne alergijske reakcije, koje su nuspojava uzimanja Penzitala. Važno je razumjeti da se alergija ne razvija na sam lijek, nego na bilo koji drugi alergen. U ovom slučaju Penzital djeluje kao polazna točka za razvoj alergije na nešto, na primjer, bibliotečku prašinu, itd. Alergijske reakcije kao nuspojave ovog lijeka predstavljene su uglavnom kožnim manifestacijama.

Uz produženu upotrebu Penzitala moguće je povećanje koncentracije mokraćne kiseline u krvi (hiperuricemija) i urinu (hiperuricosurija).

Visoke doze lijeka koji se koristi za liječenje bolesnika sa cističnom fibrozom mogu izazvati razvoj adhezija (fibrozne kolonopatije) u uzlaznom crijevu.

Upotreba Penzitala u velikim dozama za liječenje djece može uzrokovati iritaciju anusa i sluznice usne šupljine.

Na domaćem farmaceutskom tržištu postoje analozi i sinonimi Penzitala. Farmaceuti se nazivaju sinonimima za lijekove koji sadrže istu supstancu kao aktivni sastojak - u ovom slučaju pankreatin. Ali analozi su lijekovi koji sadrže različitu supstancu kao aktivnu komponentu, ali imaju približno isti terapeutski učinak, koji ima veliku sličnost sa efektima Penzitala.

Dakle, sljedeći lijekovi nazivaju se sinonimima Penzitala:

  • enterički obložene tablete
  • Vestalne tablete, enterično obložene,
  • Gastenorm forte tablete, enterički obložene,
  • Gastenorm forte tablete 10 000, enterično obložene,
  • kapsule Creon 10 000 enteric,
  • kapsule Creon 25 000 enteric,
  • 40.000 enteričkih kapsula Creon,
  • Mezim forte tablete, enterički obložene,
  • Mezim forte 1000 tableta, enterično obloženih,
  • Mezim tablete 20 000, enterično obložene,
  • enterično topive kapsule Mikrasim,
  • PanziCam tablete, enterički obložene,
  • Panzinorm kapsule 10 000 enteric,
  • Panzim forte tablete, enterično obložene
  • Panzinorm forte tablete 20 000, enterično obložene,
  • Tablete protiv pankreasa, enterički obložene,
  • tablete za pankreatin obložene enteričkim učinkom
  • Tablete pankreatin forte, enterički obložene,
  • Pancreatin-LekT tablete, enterički obložene,
  • Pancrenorm tablete, enterički obložene,
  • Uni-Festal tablete, enterički obložene,
  • Enzistal-P tablete, enterički obložene
  • enterično topive pancitratne kapsule,
  • enteričke topive kapsule hermital,
  • Pangrol kapsule 10 000 enteric,
  • kapsule Pangrol 25 000 enteric,
  • standardni pankreatin prah.

Velika većina recenzija o Penzitalu je pozitivna, što je povezano s dva glavna faktora - visokom efikasnošću i niskom cijenom, posebno u usporedbi s izvornim uvezenim lijekovima. Ljudi su koristili ovaj lijek za uklanjanje simptoma gastritisa, prejedanja tokom novogodišnjih i majskih praznika, žgaravice i mnogih drugih problema povezanih s probavom - i uvijek je lijek bio efikasan. Upravo je ta svestrana učinkovitost Penzitala u odnosu na uobičajene i uobičajene funkcionalne probavne smetnje stvorila lijeku dobru reputaciju i dovela do velikog broja pozitivnih pregleda.

Negativni pregledi o lijeku povezani su s njegovom neučinkovitošću kod nekih ljudi kojima pomažu drugi lijekovi iz iste skupine. Ova je okolnost, najvjerovatnije, povezana s pojedinačnim karakteristikama tijela. Postoji i kategorija negativnih pregleda koje su ostavili roditelji djece koja su primila Penzital u velikim dozama, što je dovelo do razvoja iritacije oralne sluznice. Ovaj je fenomen vrlo bolan, teško je djetetu uopće progutati bilo šta, njegovo stanje je bolno. Prirodno, roditelji emotivno percipiraju situaciju, pojavljuje se negativan stav prema lijeku i oni odlučuju kako je lijek loš, ostavljajući negativan pregled. U međuvremenu, u takvim emocionalnim pregledima, negativna percepcija lijeka u cjelini dovela je do automatskog pripisivanja niske učinkovitosti njemu.

S obzirom na gore navedeno, kada čitate recenzije o Penzitalu, pokušajte istaknuti činjenice i opis učinkovitosti, a ne percipirajte tekst emocionalno. Kada donosite odluku pod vodstvom uma, možete odabrati najbolje rješenje problema i emocije mogu postati loš savjetnik.

Penzital je relativno jeftin lijek, tako da su varijacije njegovih troškova u različitim ljekarnama vrlo male. Budući da lijek proizvodi samo jedna indijska farmaceutska kompanija, nema razlike između skupljeg i jeftinijeg Penzitala. Možete sa sigurnošću odabrati najjeftiniji lijek, jer to ne utječe na kvalitetu, ali vam omogućava da uštedite.

Danas se u Rusiji Penzital prodaje po prosječnoj cijeni od 15 rubalja po pakovanju sa 10 tableta. Pakovanje od 20 tableta u prosjeku košta 40 rubalja, 30 tableta - 57 rubalja, a 100 tableta se prodaje po cijenama u rasponu od 107 do 145 rubalja.

Penzital ili Mezim - šta je bolje?

Da biste odgovorili na ovo pitanje, treba uzeti u obzir nekoliko faktora. Mezim je patentirani lijek koji proizvodi njemačka farmaceutska grupacija. Penzital proizvodi indijska farmaceutska kompanija. Sastav oba lijeka je isti. Naravno, originalni lijek je radije pred licencom. Ako se uzme u obzir samo ovaj faktor, tada je njemački Mezim prednost pred indijskim penzitalom. Međutim, nije sve tako jednostavno i jednostavno.

Na farmaceutskim tržištima Rusije Mezim je najčešće falsificirani lijek, a količina krivotvorenih proizvoda iznosi i do 90% ukupnog prometa. Zbog ove okolnosti je bolje kupiti jeftini indijski Penzital, koji je takođe efikasan i definitivno originalan, jer je lažno predstavljanje neisplativo. Ako vam treba Mezim, nabavite paketić, dajte tabletu na pregled. Kad prema ispitivanju naiđete na originalni lijek, zatim pogledajte seriju, seriju i u budućnosti pogledajte Mezim apoteke s upravo tim karakteristikama.

Prema objektivnim studijama provedenim u bolnicama, i Mezim i Penzital nakon dvotjednog kursa normaliziraju probavu kod 2/3 pacijenata. Međutim, Penzital djeluje brže, a Mezim sporije. Tako Penzital ublažava poremećaje stolice, bolove u trbuhu, nadimanje nekoliko dana nakon početka liječenja, djeluje brzo, a Mezim djeluje nježno, normalizirajući stanje i postepeno uklanjajući bolne simptome. Međutim, krajnji rezultat nakon dvonedjeljnog kursa liječenje je isti. U Mezima je aktivnost enzima niža u odnosu na Penzital, pa se preporučuje kao potporni lijek. No Penzital je bolje odabrati za tijek aktivnog liječenja, kada trebate otkloniti probavne probleme i normalizirati stanje.
Više o Mezimu

Penzital i pankreatin - što je bolje, a kako se oni razlikuju?

U osnovi su Penzital i Pankreatin jedan te isti lijek. Uostalom, aktivna tvar Penzitala je pankreatin. Međutim, aktivnost enzima u Penzitalu mnogo je veća nego u lijeku koji se naziva pankreatin, pa je zato i njegova efikasnost veća. Do danas su doktori i farmaceuti stvorili uslovno odvajanje Pancreatin-a i Penzital-a u dve grupe:
1.Pankreatin - lijek za prevenciju, koji se može uzimati prije gozbe kako bi se izbjegle neugodne posljedice. Može se koristiti i kao potporni lijek - to jest nakon tečaja liječenja jačim lijekom (na primjer Penzital ili Creon). Kroz nekoliko tjedana osoba postiže poboljšanje stanja i normalizaciju probave, a nakon toga, za održavanje učinka dobivenog od Penzital ili Creon, možete piti pankreatin.
2.Penzital - lijek za liječenje probavnih smetnji koje se razvijaju kao rezultat patologije gušterače ili drugih organa. Preporučuje se koristiti kao sredstvo aktivne terapije kada je potrebno normalizirati stanje i ukloniti bolne simptome. Nakon početka poboljšanja možete preći na slabiji pankreatin ili Mezim.

S obzirom na jače djelovanje Penzitala u usporedbi s pankreatinom, preporučuje se odabir posljednjeg lijeka za liječenje djece. Uz neefikasnost pankreatina, možete koristiti lijek sa jačim efektom - Penzital.

Principi terapije bolesti

Liječenje pankreatitisa kod odraslih provode gastroenterolozi, endokrinolozi i nutricionisti. Ne postoji i ne može biti jedinstvena univerzalna metodologija propisivanja lijekova. Taktike terapije određuju se strogo individualno, uzimajući u obzir vrstu i prirodu toka bolesti.Ljekari odlučuju koje lijekove treba uzimati i koji treba biti režim terapeutske ishrane, što povećava efikasnost lijekova.

Glavni ciljevi koje ljekari nastoje u liječenju pankreatitisa gušterače su:

  • ublažavanje boli
  • otklanjanje upalnog procesa,
  • popunjavanje deficita enzima pankreasa za normalizaciju probave,
  • obnova funkcije pankreasa,
  • korekcija pacijentove ishrane,
  • prevencija teških komplikacija,
  • poboljšanje kvaliteta života pacijenta.

Za liječenje pankreatitisa lijekovima, obavezno poštujte krevet. U akutnom obliku bolesti i pogoršanju hronične patologije post se praktikuje nekoliko dana. Tada se pacijent postepeno prebacuje na štedljivu dijetu sa visokim sadržajem proteina i najmanje masti. Propisuje se najmanje 3-4 nedelje.

Lijekovi za disfunkciju gušterače mogu pomoći u uklanjanju mnogih oslabiti simptoma bolesti. Naročito mučnina, povraćanje i proljev, koji se često javljaju zbog upale ovog endokrinog organa i nemogućnosti probavnog sistema da apsorbira masti.

Suština liječenja lijekom je princip zamjenske terapije. Manjak enzima žlezde nadoknađuje se preparatima koji sadrže sintetizovani pankreatin. S pankreatitisom se takvi lijekovi moraju uzimati dugo - mjesecima ili čak životima. Poželjni su lijekovi u obliku mikrogranularnih kapsula, oni bolje apsorbiraju tijelo.

Karakteristike lijekova

Ljekari propisuju lijekove iz sljedećih grupa:

  • antienzimski preparati - za smanjenje aktivnosti sekreta koje izazivaju upalne procese u pankreasu,
  • enzimi - sa manjkom da normalizuje varenje,
  • antacidi - za smanjenje povećane kiselosti želučanog soka,
  • antispazmodike - za ublažavanje mišićnih grčeva u žlezdi i crevima,
  • antiholinergičari - da blokiraju pristup patološkim impulsima mozgu,
  • antibiotici - za sprečavanje razvoja apscesa, peritonitisa.

Lijekovi protiv antezima za pankreatitis efikasno deaktiviraju tajne gušterače kada postanu uzrok upalnih i nekrotičnih procesa. Uzimanje takvih lijekova preporučuje se prvog dana nakon početka bolesti. Ovo je:

Lekar koji leči određuje koje tablete treba piti sa nadomjesnom terapijom. Enzimski pripravci sadrže enzime pankreasa: proteazu, amilazu, lipazu. Zahvaljujući tim lijekovima poboljšava se i probava proteina, masti i ugljikohidrata, uklanjaju se simptomi dispepsije i žlijezda stječe funkcionalni mir. Među njima:

  • Pankreatin
  • Creon
  • Festal
  • Mezim Forte
  • Panzinorm,
  • Enzistal i drugi.

Antacidi neutraliziraju agresivnu solnu kiselinu želučanog soka. Kod upale žlezde prepisuje se:

Za liječenje pankreatitisa najčešće se koriste antispazmodici:

Kholinolitički lijekovi za pankreatitis blokiraju patološke impulse u moždanoj kore i normaliziraju motorno-motornu funkciju crijeva. Ovi lijekovi uključuju:

  • Platyphyllin
  • Metacin,
  • Atropin
  • Chlorosin i dr.

Antibiotici su propisani za ublažavanje upale gušterače i sprečavanje opasnih procesa apscesa, peritonitisa, nekroze pankreasa. Ovo su brojni lijekovi iz grupa:

  • makrolidi
  • cefalosporini,
  • penicilini,
  • fluorokinoloni.

Akutna terapija

Liječenje akutnog pankreatitisa, ako je bolest dovoljno jednostavna, je korištenje:

  • analgetici
  • antispazmodike,
  • antacidi
  • Preparati protiv antenzima
  • rješenja za detoksikaciju

Ako je takav osnovni tretman lijekovima nedovoljan i otkrije se barem jedan od znakova teškog pankreatitisa, u bolnici se provodi intenzivna njega. Propisani su sljedeći lijekovi:

  • antisekretorni lijek (Octreotide, Quamatel, 5-fluorouracil),
  • reološki aktivni lijek (Heparin, Refortan, Reopoliglyukin),
  • lijekovi protiv enzima (Kontrikal, Gordoks),
  • antibiotik (od cefalosporina ili fluorokinolona plus metronidazola).

Učinkovita terapija mora nužno uključivati ​​nadoknadu gubitka vodenih elektrolita i proteina, antihipoksične i antioksidacijske tretmane. Kod teškog akutnog pankreatitisa preporučuje se i plazmafereza i korekcija metabolizma vode i soli. Ako se pacijentu dijagnosticira infarkt periferne žlijezde, imunomodulacija se dodatno provodi uz pomoć supkutane ili intravenske primjene Roncoleukina.

Hronična terapija

Liječenje hroničnog pankreatitisa, ako nije opterećeno komplikacijama, može se provoditi kod kuće pod liječničkim nadzorom. Važno je postići ciljeve kao što su:

  • ublažavanje ili smanjenje bola
  • korekcija insuficijencije gušterače i normalizacija probave,
  • terapija za prateće poremećaje
  • isključivanje faktora koji izazivaju pogoršanja bolesti (alkohol, određene droge),
  • prevencija komplikacija.

Uz medicinski tretman, koriste se sljedeći lijekovi:

  • Tablete za pankreatitis koji sadrže enzime (Pancreatin, Creon, Festal, Mezim Forte, Panzinorm, Enzistal),
  • sredstva koja smanjuju lučenje želudačnih žlezda (Ranitidin, Famotidin, Nizatidin, Cimetidin),
  • analgetici (Ibuprofen, Diklofenak, Piroxicam, Sedalgin-neo, Tramadol, Antaxon),
  • anti-upalni lekovi (paracetamol, Nimesulid, Meloksikam, Naproksen),
  • antisekretorni hormonski lijek (Octreotide).

Enzimi gušterače značajno ublažavaju bol kod mnogih pacijenata, jer smanjuju aktivnost pankreasa i pritisak unutar organa. Lijek izbora za njegovu funkcionalnu insuficijenciju je Creon - inkapsulirani lijek sa mikrosferama, otporan na klorovodičnu kiselinu. Za inhibiranje sekrecije žlijezde koriste se inhibitori protonske pumpe (Omeprazol, Pantoprazol, Rabeprazol). U slučajevima steatorreje (prisutnost neprobavljenih masti u izmetu) efikasne su obložene tablete visokog sadržaja lipaze (Panzinorm forte-N).

Uz pogoršanje pankreatitisa stanje pacijenata pogoršava se zbog pojačane boli, koju uklanja Papaverine, Atropine. Nise, Aspirin i drugi nesteroidni protuupalni lijekovi ne mogu se koristiti, jer mogu izazvati unutrašnje krvarenje. Ako pankreatitis komplicira čir na želucu, propisan je De-nol, koji uništava Helicobacter pylori.

Nitroglicerin se pod hitno koristi za otklanjanje mišićnih grčeva gušterače, a Nitrosorbit se upotrebljava pod hitno. No-shpa, Duspatalin, Galidor, Odeston takođe smanjuju mišićni tonus. Nedostatak hranljivih sastojaka ispravlja se Trisorbonom i vitaminima A, E, D, K.

Terapija drugih oblika bolesti

Razvoj bilijarnog pankreatitisa nakon uklanjanja žučnog mjehura primjećen je kod svakog trećeg bolesnika zbog grubih kršenja terapijske prehrane. Liječnici provode liječenje bolesti u bolničkim okruženjima koristeći:

  • antibiotici (Ceftriaxone, Cefotaxime, Sumamed, Abactal, Amoxiclav),
  • analgetici i antispazmodici (No-shpa, Buscopan),
  • lijekovi koji sprečavaju stvaranje kamenja (Ursolfak).

Teška bolest gušterače je alkoholni pankreatitis. Ovu patologiju karakterizira pojava u peritoneumu akutne boli koja se intenzivira ubrzo nakon obroka. Liječenje lijekovima ovog oblika pankreatitisa provodi se samo u bolničkom okruženju. Terapijske taktike omogućavaju integrisanu upotrebu lekova. Ovo je:

  • analgetici, antispazmodici (Novokain, No-shpa),
  • lijekovi koji normaliziraju rad žlijezde (kontrično),
  • enzimi za povećanje probave (Festal, Mezim Forte),
  • antibiotici (ampicilin, cefalosporin),
  • vitaminski antioksidativni kompleksi (Milgamma, Vitrum),
  • lijekovi za uklanjanje ovisnosti o alkoholu (Coaxil, Fluanksol, Acamprosat).

Djeca s pankreatitisom pate od akutnih bolova u trbuhu, čestih povraćanja. Njihov glavni razlog je uključivanje zabranjene hrane u prehranu. Djecu treba liječiti pankreatitisom isključivo u bolničkim uslovima. Primjenjivo:

  • analgetici, antispazmodici (Baralgin, Promedol, No-spa),
  • lijekovi za detoksikaciju (glukoza, fiziološka otopina u obliku kapi),
  • enzimi (Festal, Mezim forte, Creon),
  • antiemetike (Cerucal, Latran),
  • multivitaminski kompleksi (Complivit, Vitrum).

Dešava se da nadomjesna terapija u liječenju pankreatitisa nije učinkovita. U takvim slučajevima treba provesti diferencijalnu dijagnozu kako bi se isključili drugi mogući uzroci patologije probavnog procesa.

To mogu biti: Crohnova bolest (jaka upala cijelog gastrointestinalnog trakta), celijakija (genetski uzrokovana atrofija sluznice tankog crijeva), tireotoksikoza (hiperfunkcija štitne žlijezde) itd.

Vrste enzima za probavu i značajke njihove namjene

Enzimi (enzimi) su posebne tvari koje razgrađuju velike čestice na komponente. Tijelo ima moćan enzimski sustav koji sudjeluje u metabolizmu i pokreće njegove probavne enzime, koje proizvodi gušterača i drugi organi gastrointestinalnog trakta za razgradnju masti, proteina i ugljikohidrata.

S nedostatkom enzima dolazi do poremećaja raspada i apsorpcije korisnih elemenata, a rad gastrointestinalnog trakta usporava. U tom će slučaju posebni enzimski pripravci pomoći da poboljšaju probavu i metabolizam. Međutim, treba ih odabrati s obzirom na problem. Ovaj članak nije vodič za djelovanje, ali dat će vam podatke o utvrđivanju činjenica o tome kako, kada i u koje svrhe se ovi lijekovi mogu koristiti.

Kako se manifestuje nedostatak enzima?

Manjak enzima počinje se očitovati kao simptom probavnih smetnji: žgaravica, težina u stomaku, belching, pojačano stvaranje gasova. Zbog poremećene apsorpcije i asimilacije korisnih supstanci, pojavljuju se problemi s kožom, noktima i dlakom, a opće stanje je poremećeno. Osobi nedostaju vitamini i minerali, pojavljuje se umor, pospanost i smanjuje se radna sposobnost.

Zanimljivo: Enzimski preparati se mogu propisati kao komponenta složene terapije u dermatologiji, gastroenterologiji, alergologiji i drugim oblastima medicine.

Neki pacijenti, svjesni probavnih problema, koriste ove lijekove periodično, prije gozbe. To nije točno, jer prejedanje zajedno s nekontrolisanom upotrebom enzima narušava funkciju probavnog trakta i dovodi do njegovih posljedica. Zato enzimske pripravke treba propisati specijalista, i uzimati ih razumno, a ne u slučajevima kada osoba ne može kontrolirati svoj apetit.

Vrste lijekova s ​​enzimima

Enzimski preparati dobivaju se iz gušterače svinja, gušterače goveda i biljaka. Pripravci mogu biti čisto životinjskog ili biljnog porijekla, ili kombinirani. Prilikom propisivanja ovog ili onog lijeka, liječnik se vodi njegovim glavnim sastojcima enzima:

  • Pepsin - enzim želučane sluznice,
  • Enzimi gušterače - lipaza, amilaza i tripsin - dobiveni iz gušterače svinja ili goveda,
  • Žučne kiseline
  • Enzimi biljnog porijekla,
  • Enzimski pripravci koji razgrađuju laktozu (koristi se za nedostatak laktaze),
  • Kombinovani lijekovi.

Važno: Svi enzimski pripravci počinju djelovati najkasnije 20 minuta nakon primjene, pa ih je preporučljivo koristiti neposredno prije obroka.

Pepsin lijekovi

Pepsin je enzim koji luči želudačnu sluznicu. Ono je neophodno za razgradnju proteina. Lijekovi Pepsin, naime Pepsin, Abomin i Pepsidal, koriste se kod ljudi sa stomačnim bolestima, najčešće s atrofičnim gastritisom.

Proteini su važne komponente energetskog metabolizma, a s nedovoljnom produkcijom pepsinove slabosti i razvija se anemija. Osim toga, hrana iz želuca ulazi u crijeva nedovoljno procesuirana, što zahtijeva intenzivan rad probavnog trakta i može uzrokovati crevnu disfunkciju. Enzimski pripravci koji sadrže pepsin pacijentima se propisuju kao doživotna zamjenska terapija nakon gastrektomije.

Enzimi pankreasa

Creon, Mezim-forte, pankreatin - sve su to tablete za probavu istom aktivnom supstancom - pankreatinom. Aktivna komponenta lijeka zatvorena je u granulama koje su obložene zaštitnom školjkom. Pankreatin je enzim gušterače koji djeluje na tanko crijevo, tako da zaštitna ljuska omogućuje aktivnu supstancu točno do cilja.

Za liječenje gastritisa i čira, naši čitatelji uspješno koriste Monastički čaj. Uvidjevši popularnost ovog proizvoda, odlučili smo ga ponuditi vašoj pažnji.

Mnogo je indikacija za upotrebu lijeka, ali s obzirom da pankreatin zamjenjuje prirodne enzime gušterače, lijek je propisan uglavnom za patologije ovog organa. Enzimi gušterače su sigurni i mogu se koristiti duže vrijeme, ako je potrebno. Na primjer, u slučaju kroničnog pankreatitisa i nakon resekcije (uklanjanja dijela) gušterače, prije svakog obroka kao zamjenska terapija mogu se preporučiti Creon, Pancreatin ili Mezim-forte.

Važno: Ako vam je liječnik cijelo vrijeme preporučio piti enzime, tada biste ga trebali slušati kako ne biste još više narušili funkciju gušterače. A alternativa ovome može biti stroga dijeta na neodređeno vrijeme.

Žučne kiseline

Žučne kiseline učestvuju u razgradnji masti i potiču sekretornu aktivnost gušterače. Isto tako, sastav ovih lijekova uključuje biljna vlakna, koja podstiču peristaltiku, i pjenušac, eliminirajući nadimanje. Indikacije za upotrebu su bolesti jetre i žučnog mjehura, kod kojih je oštećena proizvodnja žuči. Lijekovi žučne kiseline uključuju Festal, Digestal i Enzistal.

Pored žučnih kiselina, ovi lekovi sadrže i enzim pankreasa - pankreatin. Stoga ih možete uzimati s patologijama gušterače. Međutim, sredstva s žučnim kiselinama nisu uvijek zamjenjiva s pankreatinom (Mezim), jer često su pacijenti alergični na komponente žuči. Zbog toga se ovi lijekovi upotrebljavaju samo u osoba s oštećenom funkcijom jetre.

Biljni enzimi

Enzimi za poboljšanje probave biljnog porijekla imaju kompleksan učinak na gastrointestinalni trakt. Oni poboljšavaju pokretljivost želuca i crijeva, smanjuju stvaranje gasova, poboljšavaju apsorpciju korisnih elemenata, potiču metabolizam i normaliziraju razgradnju masti, proteina i ugljikohidrata.

Lijekovi se mogu koristiti za bolesti jetre, gušterače, tankog i debelog crijeva kao i za normalizaciju probave u postoperativnom periodu.

Uprkos raznolikim dejstvima, ovi lekovi se retko propisuju jer postoje efikasniji enzimski preparati biljnog porekla. Najčešće se enzimski pripravci biljnog porijekla propisuju prije nego što se pripreme za istraživanje probavnog trakta.

Takvi fondovi uključuju Pepfiz, Unienzyme, Solizim, Oraza, Sestal. Mnogi enzimski pripravci biljnog porijekla, posebno Pepfiz, kontraindicirani su kod djece i trudnica.

Enzimski pripravci koji razgrađuju laktozu

Manjak laktaze danas nije neuobičajeno. Pacijenti pate od probavnih problema, liječe bolesti kože i kose, ne znajući da je razlog tome nedostatak laktoze. Taj se problem može riješiti jednostavno - iz prehrane isključite mlijeko, vrhnje, sireve. Međutim, kada se otkrije nedostatak laktaze u dojenčadi koja doji, rješenje nije tako lako pronaći.

Smjese bez laktoze skupe su i ne dopuštaju djetetu da primi one hranjive tvari koje se nalaze u majčinom mlijeku. Za to su stvoreni lijekovi s enzimima za djecu koji razgrađuju laktozu. Dovoljno je da žena izloži mlijeko, dodajte mu nekoliko kapi lijeka i dijete će biti na sigurnom. Takvi lijekovi uključuju Lactrase, Lactade, Kerulac. Ove lijekove mogu koristiti i odrasli.

Zanimljivo: U slučaju nedostatka laktaze fermentirani mliječni proizvodi nisu kontraindicirani, pa stoga osobe s ovom enzimskom patologijom mogu dobiti sve korisne tvari iz kefira, sira i drugih fermentiranih mliječnih proizvoda.

Kombinovani lijekovi

Wobenzym je glavni predstavnik. Sadrži biljne i životinjske enzime. Lijek ne samo da nadomješta nedostatak enzima, već ima i anti-upalno, dekongestantno, fibrinolitičko i analgetsko djelovanje. Zbog toga je Wobenzym odličan alat u liječenju autoimunih crijevnih bolesti (Crohnova bolest i ulcerozni kolitis).

Alat se aktivno koristi u reumatologiji, traumatologiji, endokrinologiji, dermatologiji i drugim oblastima medicine. Uprkos odsustvu specifičnog djelovanja, lijek ima odlične rezultate, praktično nema nuspojava i može se koristiti duže vrijeme, 1 mjesec ili više.

Lijekovi za djecu i trudnice

Enzimski pripravci za poboljšanje probave praktično nemaju kontraindikacije, osim preosjetljivosti na komponente lijeka, pa su mnogi od njih dozvoljeni za upotrebu djeci. Međutim, nemoguće je sam dati lijek djetetu, budući da doza i tijek uzimanja lijeka variraju ovisno o dobi i tjelesnoj težini. Posebno oprezni lijekovi propisani su djeci mlađoj od 3 godine.

Djeci se najčešće propisuju preparati Abomin, Mezim-forte, pankreatin i Creon, koji se biraju ovisno o stanju.

Važno: Preparati pankreasa (koji sadrže pankreatin) ne mogu se koristiti za akutni pankreatitis i pogoršanje hronične upale.

U trudnica se, zbog fizioloških promjena u tijelu, mogu primijetiti znakovi probavnih smetnji. Žgaravica, nadimanje, bolovi u trbuhu, zatvor i proliv - sve su ove manifestacije simptomi nedostatka enzima. Posebna dijeta im će najbolje pomoći, ali ponekad ginekolog može propisati enzime.

Također, sredstva za poboljšanje probave tokom trudnoće mogu biti potrebna ženama s kroničnim pankreatitisom. Varijantu lijeka i njegovu dozu bira ginekolog zajedno sa terapeutom ili hirurgom koji vodi pacijenta.

Preporučuje se: U prvom tromjesečju polagaju se najvažniji organi bebe, tako da treba smanjiti količinu lijekova koje žena pije. Zabranjeno je uzimanje bilo kojeg lijeka bez konsultacije s ginekologom. Kako poboljšati probavu? Slijedite dijetu i jedite često u malim obrocima.

Gledajući raznolikost enzimskih preparata, pacijenti bi trebali shvatiti da jedan lijek nije uvijek analog drugog, a ne svaki lijek djeluje efikasno na razne bolesti. Stoga će samo razumno propisivanje lijeka od strane liječnika pomoći da se izbori s nedostatkom enzima.

Panzinorm - što pomaže ovom lijeku?


Panzinorm - spada u skupinu enzimskih preparata i analogan je pankreatinumu. Ovaj lijek ima veliku aktivnost lipaze, a koristi se kod raznih gastrointestinalnih bolesti povezanih sa smanjenjem eksterne sekretorne funkcije probavnog sistema.

Panzinorm poboljšava probavu hrane, pružajući bolju apsorpciju hranjivih sastojaka i potičući pankreas da oslobađa vlastite enzime - posebno pankreatin.

Ovaj lijek se savršeno bori protiv raznih neugodnih simptoma pankreasnih bolesti:

  • burping
  • osjećaj težine ili punoće u stomaku nakon jela,
  • pojačano stvaranje gasova.

Koje se bolesti preporučuju za uzimanje ovog lijeka? Šta pomaže panzinormu? Da bismo razumjeli ovo pitanje, potrebno je proučiti sastav i ljekovita svojstva ovog lijeka.

Farmakološko djelovanje i sastav lijeka

Panzinorm je kombinirani pripravak koji ima enzimatski učinak, jer sadrži tri optimalno izbalansirana enzima gušterače - lipazu, amilazu i proteazu. Uz pomoć ovih tvari osigurava se normalan razgradnja masti, proteina i ugljikohidrata u crijevima.

Ovaj lijek uspješno se koristi za liječenje različitih patologija povezanih sa poremećajem probave hrane kod djece i odraslih. Sastav Panzinorma uključuje enzimske supstance Pancreatin, pa ga ponekad nazivaju i "kombinovani pankreatin".

Aktivne tvari sadržane u ovom pripravku dobivaju se iz gušterače krava ili svinja - to znači da su komponente lijeka potpuno prirodne i uravnotežene. Poseban premaz otporan na kiseline koji prekriva kapsule i tablete lijeka rastvorljiv je samo u tankom crijevu. Kada se oslobodi, enzimske tvari Panzinorma miješaju se s djelomično prerađenom crijevnom hranom i pomažu joj da je lakše probavi.

Amilaza razgrađuje složene ugljikohidrate na dekstrin i monosaharide, lipaza omogućava razgradnju masti na glicerol i masne kiseline, a supstanca proteaza razgrađuje proteinske molekule u aminokiseline. Učinkovitost ovog lijeka naglo opada u slučaju smanjenja kiselosti dvanaestopalačnog crijeva.

Panzinorm normalizira proces probave hrane, pomaže tijelu da bolje apsorbuje potrebne hranjive tvari, stimulira gušteraču i želudac da proizvode vlastite enzime i povećava proizvodnju žuči.

Ovaj lijek efikasno eliminira simptome koji se pojave u slučaju nepotpune probave hrane:

  • burping
  • nelagodnost i bol u stomaku i crevima,
  • proliv
  • nadutost.

Doziranje i oblik doziranja

Panzinorm je dostupan u obliku tableta i kapsula za oralnu primjenu.

Zemlja porijekla: Slovenija KRKA "NOVO MESTO".

Ovaj lijek možete kupiti u ljekarni. Provodi Panzinorm u obliku kapsula u blisterima od 3,7,8,12 komada u pakovanju s uputicom za upotrebu lijeka. Sastav jedne kapsule uključuje:

  • amilaza - 7200 jedinica,
  • lipaza - 10000 jedinica,
  • proteaza - 400 jedinica.

Ovaj lijek se prodaje i u obliku tableta koje se prodaju u 10,30 komada po paketu sa uputama. Sastav jedne tablete uključuje:

  • amilaza - 12000 jedinica,
  • lipaza - 20.000 jedinica,
  • proteaza - 900 jedinica.

Doziranje i primjena

Tablete i kapsule lijeka moraju se uzimati oralno direktno s hranom. Lijek se uzima u cjelini, tablete ili kapsule za žvakanje nisu potrebne. Nakon uzimanja ovog lijeka, morate ga piti s vodom.

Trajanje liječenja i doziranje ovog lijeka određuje liječnik pojedinačno za svakog pacijenta, ovisno o dobi i drugim indikacijama.

U početnoj fazi liječenja minimalna dnevna doza Panzinorma za odraslu osobu je 1-2 kapsule tablete 3-4 puta dnevno, za vrijeme glavnog obroka (doručak, ručak i večera) ili lagani obrok. Ako je potrebno, možete povećati jednu dozu lijeka. Učinkovitost lijeka postiže se uzimanjem dnevne doze od 4-15 kapsula (2-7 tableta). Kod cistične fibroze preporučuje se propisivanje manjih doza ovog lijeka.

Za lečenje dece starije od 3 godine, Panzinorm se koristi u količini od 1-2 kapsule, direktno za vreme obroka ili laganog zalogaja.

Liječenje može trajati od nekoliko dana (u slučaju kršenja probave kao posljedice grešaka u prehrani pacijenta) do nekoliko tjedana, mjeseci, pa čak i godina (ako je potrebno, stalni zamjenski tretman).

Analozi lijeka

Prema strukturnoj strukturi i prirodi glavne aktivne tvari, Panzinorm ima takve analoge:

  • Pankreatin
  • Mezim
  • Pankrelipaza
  • Festal
  • Hermitage
  • Creon
  • Micrazim
  • Pancreatin forte
  • Gastenorm,
  • Pangrol,
  • Panzim
  • Enzistal.

Upotreba tokom trudnoće i dojenja

Trudnice i dojilje je bolje da napuste upotrebu ovog leka.

Upotreba ovog lijeka tijekom trudnoće i dojenja dopuštena je samo u slučajevima kada očekivani pozitivni rezultat liječenja uveliko premašuje rizik od pojave bilo kakvih poremećaja u trudnica koje doji dijete ili njezino dijete.

Panzinorm se ne smije piti djeci mlađoj od 15 godina ako razviju istodobnu cističnu fibrozu. Ovaj lijek se zasniva na pankreatinu i kontraindiciran je djeci mlađoj od 3 godine.

Kakva je razlika između Panzinorma i drugih njegovih analoga?

Razmotrimo to primjerom Festal. Prije svega, ovi lijekovi se međusobno razlikuju po svom sastavu. Enzimski lijek Panzinorm sadrži pankreatin i druge pomoćne tvari:

Pored istoimenog pankreatina, Festal uključuje i druge aktivne komponente - žuč i hemicelulozu, a pomoćna supstanca je natrijum hlorid. Kao što možete vidjeti, Panzinorm se od svog Festal analoga razlikuje ne samo po prirodi aktivnih sastojaka, već i u sastavu školjki.

Što se tiče količine aktivnih tvari ovih lijekova, onda prirodno vodeća uloga u ovom pokazatelju ima Festal. Ali ne bismo trebali zaboraviti na činjenicu da je vjerojatnost nuspojava u ovom lijeku u usporedbi s Panzinormom mnogo veća. Stoga, ako pacijent ima sklonost alergijama, ovaj lijek je za njega bolji nego Festal.

Ako govorimo o funkcionalnim sposobnostima ovih lijekova, u ovom slučaju Festal opet zauzima vodeću poziciju, jer osim što povećava sekretornu sposobnost gušterače, ima poticajni učinak na pokretljivost tankog i debelog crijeva, žučnog mjehura.

Što se tiče cijene, ovdje ima prednost Panzinorm, jer košta nekoliko puta jeftinije od Festala. Stoga je razumno pretpostaviti da je za jednokratno, simptomatsko liječenje bolje koristiti Festal, a Panzinorm je savršen za kontinuiranu upotrebu. U nedostatku terapijskog efekta ili kada se pojave bilo kakvi neželjeni efekti, jedan se od ovih lekova može lako zameniti drugim.

Važno! Uvijek je potrebno imati na umu da nekontrolisana upotreba lijekova i samoliječenje često dovodi do različitih neugodnih, a ponekad čak i opasnih komplikacija! Ispravan i efikasan tretman propisuje samo odgovarajući stručnjak kao rezultat potpunog dijagnostičkog pregleda pacijenta.

Ostavite Svoj Komentar