Poređenje Drotaverina i No-Shp

Drotaverin
Drotaverin
Hemijsko jedinjenje
IUPAC(1- (3,4-dijetoksibenziliden) -6,7-dijetoksi-1,2,3,4-tetrahidroizokinolin (kao hidroklorid)
Bruto formulaC24H31NE4
Molarna masa397.507 g / mol
Cas985-12-6
PubChem1712095
Drugbank06751
Klasifikacija
ATXA03AD02
Farmakokinetika
Bioraspoloživa100 %
Vezanje proteina plazme80 do 95%
MetabolizamJetra
Poluživot.od 7 do 12 sati
IzlučivanjeCrijeva i bubrezi
Oblici doziranja
tablete, ampule
Ostala imena
Bioshpa, Vero-Drotaverin, Droverin, Drotaverin, Drotaverin forte, Drotaverin hidrohlorid, No-shpa ®, No-shpa ® forte, NOSH-BRA ®, Spazmol ®, Spazmonet, Spazoverin, Spakovin

Drotaverinum (1- (3,4-dijetoksibenziliden) -6,7-dijetoksi-1,2,3,4-tetrahidroizokinolin (kao hidroklorid)) - lijek s antispazmodičnim, miotropnim, vazodilatatorom, hipotenzivnim učinkom.

Dozni oblik

Drotaverin su sintetizovali 1961. godine zaposlenici mađarske farmaceutske kompanije Hinoin. Do ovog vremena ova kompanija je imala dugu tradiciju u proizvodnji antispazmodičnih lekova. Papaverin proizveden od Quinoin-a uspješno se koristi u kliničkoj praksi dugi niz godina. Tokom naučnih istraživanja radi poboljšanja svojstava papaverina i optimizacije njegove industrijske proizvodnje, dobijena je nova supstanca. Ova tvar, nazvana drotaverin, bila je nekoliko puta superiornija u odnosu na papaverin u svojoj efikasnosti. 1962. godine droga je patentirana pod trgovačkim nazivom No-Shpa. Značajno je da se u ovo ime prikazuje djelovanje lijeka. Na latinskom, to zvuči kao No-Spa, što znači: nema grča, nema spazma. Lijek je prošao niz kliničkih ispitivanja, a njegova sigurnost pažljivo se prati već decenijama. Zbog svoje efikasnosti, relativne neškodljivosti i niske cijene, lijek je brzo stekao popularnost. U Sovjetskom Savezu No-Shpu se počeo primjenjivati ​​u 1970. Kasnije je Hinoin postao dio multinacionalne farmaceutske kompanije Sanofi Syntelabo, čiji proizvodi strogo odgovaraju međunarodnim standardima. Trenutno se No-Shpu i dalje koristi u više od 50 zemalja svijeta, uključujući Rusiju i većinu postsovjetskih država.

Obrazac za doziranje |Karakteristično No-shp

Lijek se može kupiti u obliku tableta i otopine koja se koristi za izvođenje injekcija (intravenski i intramuskularno). Glavna komponenta je drotaverin hidroklorid. Lijek se koristi za uklanjanje simptoma spastične boli koja se može lokalizirati u mekim tkivima bilo kojeg dijela tijela.

Lijek No-shpa namijenjen je upotrebi kao glavno i pomoćno sredstvo. U prvom slučaju preporučljivo je propisati ga za bol u žučnom sustavu i mokraćnom sustavu.

Poređenje lijekova

Pri odabiru lijekova potrebno je izvesti paralelu između najprikladnijih opcija za određena svojstva: vrstu aktivne komponente, set pomoćnih sastojaka, doziranje, oblik otpuštanja, mehanizam djelovanja, indikacije i kontraindikacije, cijenu, nuspojave, interakciju s drugim lijekovima, učinak na sposobnost upravljanja vozilom. .

Prilikom odabira između ovih alata obratite pažnju na ista svojstva, karakteristike lijekova. Oba lijeka sadrže jednu aktivnu supstancu (drotaverin hidroklorid), djeluju na jednom principu. Doziranje ove komponente se također ne mijenja - 40 ml u bilo kojem obliku oslobađanja. Dakle, režim doziranja ostaje isti.

Oba lijeka su propisana prema vrsti bolesti. Aktivna komponenta u njihovom sastavu izaziva razvoj istih nuspojava. Stoga se kontraindikacije za upotrebu ljekovitih supstanci ne razlikuju. Rok trajanja lijekova se poklapa, što je zbog prisutnosti u sastavu istih pomoćnih sastojaka.

Lijekovi koji sadrže drotaverin hidroklorid mogu se koristiti za liječenje trudnica. Oba lijeka ne doprinose pojavi takvih nuspojava koje bi uzrokovale odbijanje upravljanja automobilom. Prema nizu parametara, ovi lijekovi su zamjenjivi.

Koja je razlika

Razlike u lijekovima ovih vrsta su malene. Primjećuje se da se proizvode u različitim količinama. Dakle, postoji mnogo manje opcija od Drotaverina od No-shp-a. Ovaj se alat može kupiti u blisterima od 10 tableta u količini od 1 do 5 kom. u 1 paketu. Postoji varijanta lijeka u obliku boce u kojoj se nalazi 100 tableta.

No-spa je dostupan u tabletama od 6, 10 i 20 kom. u 1 blisteru. U boci možete kupiti proizvod koji sadrži 64 i 100 kom. Postoji veliki broj mogućnosti, što proširuje izbor u skladu s receptom liječnika, ne morate kupiti znatnu zalihu lijekova ako vam je potreban određeni iznos za ograničen tijek terapije.

Sastav drotaverina uključuje supstancu krospovidon. Ovo je pomoćna komponenta. Nema antispazmodijski efekat. Koristi se kao enterosorbent. Druga razlika je vrsta blister pakiranja koja sadrže tablete. Na primjer, Drotaverin se može kupiti u ćelijskim pakovanjima od PVZ / aluminijumskih materijala. U ovom slučaju rok trajanja tableta je 3 godine. Za usporedbu, No-shpa je dostupan u različitim verzijama: PVC / aluminij i aluminij / aluminij. Posljednja od njih može se čuvati pet godina bez rizika od gubitka imovine.

Što je jeftinije

Po cijeni Drotaverin pobijedi analog. Možete kupiti takav lijek za 30-140 rubalja. ovisno o broju tableta. Ali-spa je nešto skuplji, spada u grupu lijekova srednje cjenovne kategorije. Uprkos tome, cijena ovog proizvoda je prihvatljiva: 70-500 rubalja. Oba lijeka mogu kupiti pacijenti različitog socijalnog porijekla. Međutim, Drotaverin će se smatrati boljom kupovinom.

Tokom trudnoće i dojenja

Za vrijeme nošenja djeteta dozvoljeno je koristiti oba lijeka. To je zbog sastava, sadržaja iste aktivne tvari. Važno je biti oprezan, jer bilo koji utjecaj na žile može dovesti do razvoja hipotenzije, što je opasno stanje tokom trudnoće, posebno ako postoji tendencija značajnog smanjenja pritiska.

Period laktacije odnosi se na popis kontraindikacija. Štoviše, No-spa, poput Drotaverina, ne može se koristiti u takvom fiziološkom stanju.

Mišljenje ljekara

Vasiliev E. G., 48 godina, Sankt Peterburg

Često mi prepisuju mađarski lijek (No-shpu). Sadrži drotaverin. U mojoj praksi nije bilo pacijenata koji bi se žalili na ovaj lijek. Nema nuspojava, nema komplikacija. S obzirom na svoje iskustvo, sklona sam ovom lijeku. I razumijem da je sastav Drotaverina gotovo isti, ali više volim provjerenu No-shpa.

Andreev E. D., 36 godina, Kerch

Vjerujem da se pripravci identičnih sastava mogu sigurno zamijeniti. Ja sam jedan od onih ljekara koji propisuju potrebni minimum, a ne mogući maksimum lijekova. Drotaverin je takođe mnogo jeftiniji, to je njegova glavna prednost. Uz to, ovaj je alat dostupan u Rusiji, tako da podržavam domaćeg proizvođača.

Što spazmolitičari pomažu: indikacije za upotrebu

Na temelju imena, antispazmodici su nužni za ublažavanje grčeva u glatkim mišićnim vlaknima organa. Međutim, oni ne utječu na funkcioniranje živčanog sustava, ne narušavaju inervaciju tkiva. Drotaverin i No-shpa koriste se u:

  1. Ginekologija. Neophodan za ublažavanje bolova nakon carskog reza, hipertoničnosti materice, pretnje pobačaja ili prevremenog porođaja,
  2. Kardiologija i neurologija. Uklonjen je spazam glavnih arterija i vena, snižava se krvni pritisak tj.
  3. Gastroenterologija i urologija. Upalni procesi bakterijskog, virusnog porijekla, trovanje hranom, stagnacija žuči.

Neki stručnjaci preporučuju upotrebu aktivne komponente kao rehabilitacijsku terapiju nakon povreda, hiruršku intervenciju.

Analgetici ne uklanjaju uzroke neispravnosti organa, ali privremeno ublažavaju simptom, vraćaju performanse. Stoga je visok rizik od komplikacija kod nesistematične primjene. Ljekari na tome inzistiraju. Mali jednokratni unos drotaverinuma ili No-shp nema negativan efekat.

Antispazmodik ima kontraindikacije:

  • Zatajenje jetre ili bubrega
  • Pacijent mlađi od 6 godina
  • Patologije kardiovaskularnog sistema u akutnoj fazi ili u kasnim fazama.

Lijek se ne preporučuje kod dojenja. Ali u kritičnim situacijama, podvrgavanje dnevnoj dozi, ne utječe negativno na majku i dijete.

Često na Internetu postoji usporedba lijekova. Uostalom, imaju sličan učinak, a No-shpa je skup analog Drotaverin-a.

Opis lijekova

Djelovanje komponente lijeka usmjereno je na uklanjanje spazma. Glatki izgled mišića podložan je kršenjima natrijum-kalijumske pumpe, pomakom vodene ravnoteže. Pomaže ublažavanju spazma ne samo organa, već i krvnih sudova. Zbog toga se može koristiti za uklanjanje migrena, ublažavanje simptoma cerebrovaskularne nesreće. U tom slučaju analgetik ne utiče na nervni sistem. Zbog toga ga mogu uzimati pacijenti sa kršenjem inervacije organa.

Lijek daje efekat 12 minuta nakon što uđe u želudac. Izlučuje se nakon 12 sati bubrezima, mokraćom. Za to vrijeme, tvar se štiti od boli bilo koje prirode i prirode.

Poređenje cena

Drotaverin je domaći analog. Ima međunarodno, nepatentirano ime, za razliku od No-shpa. Stoga su troškovi nekoliko puta niži. Učinkovitost analgetika je ista, efekat je isti. Specifična cijena analgetika ovisi o ljekarničkoj mreži, trgovačkim maržama i dodatnim faktorima. Također treba napomenuti da je Drotaverin domaće proizvodnje, a No-shpa se uvozi. Ovaj faktor utiče na formiranje cijena.

Šta je sigurnije uzimati tokom trudnoće i dojenja

Za vrijeme trudnoće i dojenja, strog izbor lijekova. Samo doktor na osnovu istraživanja i simptoma odabire analgetik za terapiju. Važno je da lijek ne uzrokuje placentnu insuficijenciju, oštećenja mentalnog i fizičkog razvoja bebe, aktivne tvari se ne nakupljaju u majčinom mlijeku. Ako je situacija opasna po zdravlje majke, na primjer, nakon carskog reza, tada ljekari propisuju No-shpa ili Drotaverin. Važno je piti analgetik prema uputama, ne prekoračiti trajanje ili učestalost uzimanja lijeka.

Princip djelovanja antispazmodičkih lijekova

Antispazmodični lijekovi su lijekovi dizajnirani za ublažavanje spazma glatkih mišića unutrašnjih organa (gastrointestinalnog trakta, bronha, krvnih sudova, mokraćnih i žučnih kanala). Postoje neurotropne i miotropne aktivne komponente antispazmodika:

  • neurotropni - inhibira nervni impuls, što je uzrok spazma glatkih mišića. Inhibicija se javlja na nivou centralnog nervnog sistema uz pomoć kombinirane doze sa sedativima.
  • miotropna - djeluju direktno na glatke mišiće.

Drotaverin i No-shpa su miotropski antispazmodični lijekovi s hipotenzivnim i vazodilatacijskim svojstvima.

Djelatna tvar oba lijeka je Drotaverin (drotaverin). Smanjuje unos aktivnih kalcijevih jona (Ca2 +) u stanice glatkih mišića inhibirajući fosfodiesterazu i unutarćelijsku akumulaciju cAMP. Brzo i potpuno se apsorbira u probavnom traktu. Kada se daje, bioraspoloživost drotaverina je blizu 100%, a njegov period apsorpcije do pola je 12 minuta. Izlučuje se bubrezima.

Indikacije za upotrebu tableta

U terapeutske svrhe, ovi lekovi se koriste za grčeve glatkih mišića povezanih sa bolestima:

  • žučni trakt (holecistolitijaza, holangiolitijaza, holecistitis, periholecistitis, holangitis, papillitis),
  • mokraćnih putova (nefrolitijaza, uretrolitijaza, pielitis, cistitis, tenesmus mokraćnog mjehura).

Kao pomoćni tretman:

  • sa grčevima glatkih mišićnih ćelija gastrointestinalnog trakta (sa peptičkim čirom želuca i dvanaestopalačnog creva, gastritisom, kardio ili piloričnim spazmom, enteritisom, kolitisom, spastičkim kolitisom sa opstipacijom i sindromom iritabilnog creva, što je praćeno nadimanjem),
  • sa hipertenzijom
  • s pankreatitisom,
  • s glavoboljom uzrokovanom stresom,
  • sa ginekološkim bolestima (dismenoreja).

Trudnoća i dojenje

Oralna primjena ovih lijekova ne utječe na trudnoću, razvoj fetusa, porođaj ili postporođajni period. Ali preporučuje se da ove lijekove prepisujete trudnicama s oprezom. Tijekom laktacije i dojenja lijekovi drotaverinom nisu propisani jer ne postoje podaci o sigurnosti takve uporabe.

Nuspojave

Kada uzimate antispazmodike na bazi drotaverina, poremećaji imunološkog sistema koji se retko manifestuju jer su se retko primetile alergijske reakcije, to su:

  • angioedem,
  • urtikarija
  • osip
  • svrbež
  • hiperemija kože,
  • groznica
  • zimica
  • groznica
  • slabost.

Sa CCC strane mogu se posmatrati:

  • palpitacije srca,
  • arterijska hipotenzija.

Poremećaji CNS-a se manifestuju kao:

  • glavobolja
  • vrtoglavica
  • nesanica

Lijekovi mogu uzrokovati takve gastrointestinalne disfunkcije:

Kontraindikacije

Kontraindikacije za upotrebu ovih lekova su:

  • preosjetljivost na drotaverin ili bilo koju komponentu ovih lijekova,
  • teška jetrena, bubrežna ili srčana insuficijencija (sindrom slabog rada srca).

Oba lijeka snižavaju krvni pritisak, pa ih se primjenjuje s oprezom u slučaju arterijske hipotenzije.

No-shpu i drotaverin se ne mogu koristiti za liječenje pacijenata koji pate od rijetkih nasljednih patologija, poput:

  • netolerancija galaktoze,
  • Nedostatak lapp-laktaze,
  • sindrom malapsorpcije glukoze i galaktoze.

Interakcija s drugim lijekovima

Oprezno se ovi lijekovi primjenjuju istovremeno s Levodopom jer se antiparkinsonsko djelovanje ovog lijeka smanjuje, povećava se ukočenost i tremor.

Ovi lekovi povećavaju se:

  • antispazmodičko djelovanje drugih antispazmodijskih supstanci,
  • hipotenzija uzrokovana tricikličkim antidepresivima.

Drotaverin smanjuje spazmogeno djelovanje morfija.

Jačanje antispazmodijskog efekta drotaverina dešava se u kombinaciji sa fenobarbitalom.

Kompatibilnost s alkoholom

Dok uzimate ove lijekove alkoholom, mogu se pojaviti sljedeće neželjene pojave:

  • vrtoglavica
  • nesanica
  • pad krvnog pritiska,
  • učestalo mokrenje
  • mučnina ili povraćanje
  • disfunkcija srca,
  • povećanje otkucaja srca,
  • gubitak tjelesne kontrole.

Datum isteka

Analozi ovih lijekova za aktivnu komponentu (drotaverin) su:

  • Dolce (otopina za injekcije u ampulama od 2 ml, 20 mg / ml), Plethiko Pharmaceuticals Ltd, Indija,
  • Dolce-40 (tablete, 40 mg), Plethiko Pharmaceuticals Ltd., Indija,
  • Drospa Forte (tablete, 80 mg), Nabros Pharm Pvt. Ltd., Indija
  • Nispasm forte (tablete, 80 mg) Mibe GmbH Artsnaymittel, Njemačka,
  • No-x-sha (rastvor u ampulama od 2 ml, 20 mg / ml, tablete od 40 mg ili rektalni čepići od 40 mg) i No-x-sha forte (tablete, 80 mg), Lekhim, ChAO, Kharkov , Ukrajina,
  • Nohshaverin "Oz" (rastvor u ampulama od 2 ml, 20 mg / ml), eksperimentalna biljka "GNTsLS", LLC / Health, FC, LLC, Ukrajina,
  • Ple-Spa (p / o tablete, 40 mg ili otopina za injekcije u ampulama od 2 ml, 20 mg / ml), Plethiko Pharmaceuticals Ltd, Indija,
  • Spazoverin (tablete, 40 mg), Shreya Life Science Pvt. Ltd., Indija.

Cijena lijeka

Naziv lijekaObrazac za puštanjeDoza drotaverinaPakovanjeCijena, rub.Proizvođač
No-Spa®Tablete40 mg po jedinici659Chinoin Pharmaceutical and Chemical Works Co. (Mađarska)
20178
24163
60191
64200
100221
Injekcije, ampule (2 ml)20 mg / ml5103
25429
DrotaverinTablete40 mg po jedinici2023Atoll LLC (Rusija)
5040
2018Sinteza OJSC (Rusija)
2029Tatkhimpharmpreparaty OJSC (Rusija)
2876Ažuriraj PFK CJSC (Rusija)
5033Irbit Chemical Pharmaceutical Plant OJSC (Rusija)
4040Lekpharm SOOO (Republika Bjelorusija)
2017Organika AO (Rusija)
5036
10077
Injekcije, ampule (2 ml)20 mg / ml1044VIFITEH ZAO (Rusija)
1056Kompanija DECO (Rusija)
1077Dalchimpharm (Rusija)
1059Armavir biološka fabrika FKP (Rusija)
1059Borisov bilj medicinskih proizvoda (BZMP OJSC) (Republika Bjelorusija)

Nikolaeva R.V., terapeut: „Ne preporučujem kupovinu skupog No-shpu-a za dugoročnu terapiju, jer Drotaverin ima istu efikasnost. Ako se lijek uzima u 1-2 tablete od slučaja do slučaja, tada nema razlike u tim lijekovima. "

Osadchy V. A., pedijatar: „Tokom trudnoće ovi lekovi se mogu propisati za smanjenje boli ili ako postoji rizik od pobačaja da bi se smanjio ton maternice. Ali takav prijem treba biti pod nadzorom liječnika i to samo u onim slučajevima kada je potrebno smanjiti rizik od preranog poroda. "

Natalia, 35 godina, Kaluga: „Uvek imam No-spa u kabinetu za lekove, jer je ovaj lek najbolji lek za bol i grčeve tokom menstruacije. Prihvaćam No-shpa samo u tabletama. "

Victor, 43 godine, Ryazan: „Antispazmodikici u tabletama ne pomažu kod grčeva u žučnom kanalu. Samo injekcije ublažavaju bol. No-spa djeluje mnogo brže od Drotaverina. "

  • Pankreatin ili Mezim: što je bolje
  • Mogu li istovremeno uzimati analgin i difenhidramin?
  • Mogu li istovremeno uzeti De Nol i Almagel?
  • Što odabrati: Ulkavis ili De-Nol?

Ova stranica koristi Akismet za borbu protiv neželjene pošte. Saznajte kako se obrađuju vaši podaci komentara.

Princip djelovanja antispazmodičkih lijekova

Spazam - oštra kontrakcija mišića. Grčevi se javljaju na različite načine, ovisno o tome koje su mišićne grupe bile uključene. Najčešće u ovom trenutku postoji bol, koji može biti vrlo jak.

Eliminirati ove senzacije mogu samo antispazmodičari, koji doprinose opuštanju mišića.

Efekat se javlja u roku od 12 minuta, jer se aktivna supstanca aktivno apsorbira iz probavnog trakta, a zatim prodire u stanice glatkih mišića.

Posebna uputstva

Lijek treba uzimati s oprezom svima koji imaju bilo kakve poremećaje u funkcioniranju organizma, posebno osobama koje pate od arterijske hipertenzije i različitim genetskim bolestima (intolerancija galaktoze, nedostatak Lapp-laktaze, sindrom malapsorpcije glukoze i galaktoze).

Ostavite Svoj Komentar