Kako jesti banane za dijabetes

Uravnotežena prehrana ključ je uspješnog liječenja dijabetesa.

Zbog velikog sadržaja probavljivih ugljikohidrata iz prehrane se mora isključiti većina ne samo ukusnih, nego i zdravih proizvoda.

Neki pacijenti pogrešno uključuju banane na listu „zabranjenog“ voća. U visokom udjelu kalorija, ovo voće sadrži kompleks hranljivih sastojaka neophodnih za dijabetičare.

Pisma naših čitalaca

Moja baka duže vrijeme je bolesna od dijabetesa (tip 2), ali nedavno su komplikacije prešle na njene noge i unutrašnje organe.

Slučajno sam na internetu pronašao članak koji mi je bukvalno spasio život. Telefoni su me besplatno kontaktirali i odgovarali na sva pitanja, rekli kako liječiti dijabetes.

2 sedmice nakon kursa, baka joj je čak promijenila raspoloženje. Rekla je da joj noge više ne bole, a čirevi ne napreduju; sljedeći tjedan idemo u liječničku ordinaciju. Širite vezu na članak

Banane za dijabetes - pravila za upotrebu

Endokrinolozi i nutricionisti tvrde da upotreba banana za dijabetes tipa 1 ili 2 nije samo dopuštena, nego je čak i nužna. Ipak, postoje određena ograničenja kojih bi se trebali pridržavati tropskog voća i ne zloupotrijebiti ga.

Uvođenjem banana u prehranu potrebno je kontrolirati reakcije tijela. Preporučljivo je izmjeriti razinu šećera u krvi prije i nakon primjene, kako bi se izbjegle neugodne posljedice. Kod šećerne bolesti tipa 1 i 2, pravilno odabrana doza inzulina može „nadoknaditi“ primljenu glukozu, ali važno je pridržavati se svjedočenja lekara endokrinologa.

Osim ugodnog ukusa, ovo egzotično voće ima i čitav niz korisnih elemenata u tragovima i vitamina, pa se savjetuje upotreba banana bez obzira na njihovo zdravstveno stanje.

Sastav (BZHU, glikemijski indeks, kalorije)

Banane su prilično kalorično voće, 100 gr. sadrži prosječno 95 kcal, tako da će ogromna potrošnja negativno utjecati na opće stanje. Plodovi su hranljivi i imaju sposobnost brzog zasićenja tijela, ispunjavajući ga energijom.

Približna energetska vrijednost od 100 gr. banana:

  • proteini - 6 kcal (1,5 g)
  • masti - 5 kcal (0,5 g)
  • ugljikohidrati - 84 kcal (21 g)

Omjer proteina, masti i ugljikohidrata (BJU) je 6%, 5% i 88%, respektivno.

Banana srednje veličine teži približno 200 grama. Sušeno voće je više kalorično, pa je osobama koje imaju problema s viškom kilograma ova vrsta voća kontraindicirana.

Zavisno od zrelosti banana, njihova

Ovisno o zrelosti banana, njihov glikemijski indeks je 50-60 bodova, što je relativno nizak pokazatelj. Ne zabranjuje upotrebu voća za dijabetes tipa 1 i 2, ali potrebno je poštovanje pravila za prijem u razumnim granicama.

Inovacija u dijabetesu - piti samo svaki dan.

Sastav banane bogat je vitaminima grupe B, koji poboljšavaju rad nervnog sistema, blagotvorno utiču na rad mozga i poboljšavaju pamćenje.

Vitamin C jača imunološki sistem i snižava se kod ljudi koji pate od šećerne bolesti.

Vlakna koja se nalaze u banani pomažu poboljšati rad gastrointestinalnog trakta i imaju laksativni učinak.

Elementi u tragovima, poput magnezijuma i kalijuma, imaju blagotvorne efekte na funkcionisanje kardiovaskularnog sistema, održavaju ravnotežu vode i soli, a takođe zasićuju moždane stanice kiseonikom. Visok sadržaj željeza pomaže u podizanju nivoa hemoglobina u krvi i sprečavanju razvoja anemije.

Banane sadrže i: organske kiseline, zasićene i polinezasićene masne kiseline, mono- i disaharide, skrob.

Osim ugodnog ukusa, banane pomažu u suzbijanju stresova i nervnih napetosti koje redovno nalazimo kod dijabetičara. Oni doprinose proizvodnji serotonina, zvanog "hormon sreće", zbog kojeg se poboljšava raspoloženje, nestaje osjećaj anksioznosti, nesanice i poboljšava se kvaliteta sna.

Banane sadrže veliku količinu ugljenih hidrata koji se lako apsorbiraju i stabiliziraju šećer u krvi. To omogućava izbjegavanje napada hipoglikemije, što se često dešava s unošenjem inzulina.

Ovo voće sprečava i stvaranje ćelija raka i njihov razvoj.

Posledice ogromne potrošnje

Kod šećerne bolesti treba obratiti pažnju na količinu konzumiranih ugljikohidrata, jer prekomjerno oduševljenje desertima od banane uzrokuje nagli skok razine glukoze u krvi, uslijed čega se razvija hiperglikemija.

Uz to, ovo egzotično voće teško je probaviti, a uzimajući u obzir poremećaj metabolizma uzrokovan dijabetesom, natečenost i osjećaj težine u stomaku mogući su.

Negativni učinci jedenja banana očituju se u nedostatku kontrole glukoze i značajnom povećanju želučane sekrecije.

Čitateljima naše stranice nudimo popust!

Kako jesti banane za dijabetes

Endokrinolozi preporučuju pridržavanje nekoliko pravila prilikom konzumiranja ove egzotične voćne tegobe tipa 1 i 2, jer unos ugljikohidrata u organizam mora biti ujednačen kako bi se izbjeglo nekontrolirano otpuštanje glukoze u krv:

  • s dijabetesom, banane je dopušteno konzumirati ne više od jednom ili dva puta tjedno, isključujući druge vrste slatkiša iz prehrane na ovaj dan,
  • povećanje količine fizičke aktivnosti pomoći će brzoj apsorpciji glukoze u krvi, prerađivanju je u energiju,
  • banane treba konzumirati u malim porcijama, između obroka,
  • prije konzumiranja banane za dijabetes, trebali biste popiti pola čaše vode, ali pijenje s vodom (sokom ili čajem) za vrijeme obroka nije preporučljivo,
  • najkorisnija je upotreba pirjanih i pečenih banana, ili u obliku pire krumpira,
  • zabranjeno je kombinirati unos ovog voća s proizvodima od brašna, slatkim ili škrobnim voćem, eventualno kombinacijom kiselog voća i citrusa - zelene jabuke, kivija, limuna ili naranče.

Kako odabrati pravo

Prilikom odabira banana treba obratiti pažnju na kore ploda, ona treba da bude gusta, bez vidljivih oštećenja. Prednost treba dati žutim plodovima, čistim od tamnih mrlja. Rep zrele banane ima zelenkast nijansu, ne preporučuje se kupovina voća s tamnim repom. Čuvati zrele banane savetuje se na temperaturi od 15 stepeni Celzijusa i čuvaju se u hladnjaku - plodovi potamne.

Za upotrebu se preporučuju samo zrele banane, jer zrelo voće sadrži visoku razinu glukoze, a nezrelo voće ima veliku količinu škroba, što je sa šećernom bolešću problematično izbaciti iz tijela.

Kontraindikacije

Banane su visoko kalorično voće i zabranjene su za osobe s prekomjernom težinom, što može biti i uzrok i posljedica dijabetesa. Stoga je neophodna kontrola težine.

S povećanjem težine banane treba odbaciti, potpuno isključujući iz prehrane.

Ugljikohidrati u ovom voću karakteristični su za lako probavljivost i povećanje razine glukoze u krvi, čak i s malim obrocima. Strogo pridržavanje pravila izbora i jedenja banana, kao i saveti endokrinologa o ishrani pomoći će u izbjegavanju naglih porasta šećera u krvotoku.

Nutricionisti zabranjuju upotrebu banana kod kršenja jetre i bubrega, otkrivanja aterosklerotske bolesti, u prisustvu patologija kardiovaskularnog sistema i kršenja trofizma i strukture tkiva.

Nutricionisti zabranjuju upotrebu banana kod kršenja jetre i bubrega, otkrivanja aterosklerotske bolesti, u prisustvu patologija kardiovaskularnog sistema i kršenja trofizma i strukture tkiva.

Potpuno isključenje banana iz prehrane potrebno je kada se otkriju ozbiljna kršenja funkcioniranja tijela. Takođe, ovo voće je kontraindicirano kod umjerenih do teških oblika šećerne bolesti kada čak i malo povećanje razine glukoze dovodi do negativnih posljedica.

Dijabetes uvijek dovodi do fatalnih komplikacija. Prekomjerni šećer u krvi je izuzetno opasan.

Aronova S.M. dao objašnjenja o liječenju dijabetesa. Pročitajte u cijelosti

Pogledajte video: Ukoliko imate dijabetes ili problema sa probavom treba da jedete samo ovakve banane! (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar