Lijek za snižavanje šećera Yanumet - upute za upotrebu

Među lijekovima koji se koriste u liječenju šećerne bolesti možemo spomenuti lijek Yanumet.

Često se propisuje dijabetičarima, i važno je znati koliko je ovaj lek izvanredan i kako ga koristiti. U radaru je ovaj alat klasifikovan kao hipoglikemijski. Njegovo izdanje osnovano je u Holandiji.

Yanumet je lijek na recept, jer je potreban pregled liječnika kako bi se uzeo. Bez njega ne biste trebali koristiti ovaj alat kako ne bi nastale komplikacije. Ako imate recept, slijedite upute jer postoje veliki rizici od štetnih učinaka.

Sastav, obrazac za puštanje

Lijek se prodaje u obloženim tabletama. Zasnovan je na 2 aktivne komponente zahvaljujući kojima se postiže rezultat - to su Metformin i Sitagliptin.

Kako bi se povećala efikasnost lijeka, u sastav su dodani sljedeći pomoćni elementi:

  • talk u prahu
  • makrogol
  • mikrokristalna celuloza,
  • natrijum stearil fumarat,
  • povidone
  • titanijum-dioksid
  • natrijum-lauril sulfat,
  • polivinil alkohol.

Yanumet tablete su tri vrste, ovisno o sadržaju Metformina (500, 850 i 1000 mg).

Sitagliptin u svima njima sadrži jednaku količinu - 50 mg. Boja tableta može biti svijetlo ružičasta, ružičasta i crvena.

Lijek se pakira u blistere za 14 kom. Pakovanja mogu sadržavati različit broj blistera.

Video o svojstvima Metformina:

Farmakologija i farmakokinetika

Alat ima izražen hipoglikemijski efekat, što se postiže interakcijom dvije aktivne komponente. Zahvaljujući sitagliptinu povećava se brzina stvaranja inzulina beta ćelijama gušterače. Takođe, ova supstanca smanjuje sintezu glukoze u jetri.

Zbog Metformina, pojačava se osjetljivost tijela na inzulin i oslabljuje se proces apsorpcije šećera u probavnom traktu. To omogućava složen uticaj na organizam, zbog čega se razina glukoze normalizuje. Istovremeno, Yanumet ne izaziva hipoglikemiju (s izuzetkom slučajeva kada dijabetičari imaju prateće bolesti koje narušavaju dejstvo leka).

Apsorpcija sitagliptina događa se brzim tempom. Maksimalna količina ove supstance (i najveća jačina) opažena je u periodu 1-4 sata nakon uzimanja leka.

Samo neznatan broj ulazi u vezu sa proteinima plazme.

Komponenta praktično ne tvori metabolite i gotovo se potpuno izlučuje putem bubrega u svom izvornom obliku. Ostatak se eliminira s izmetom.

Apsorpciju metformina karakteriše i brz tempo. Njegov efekat dostiže maksimum nakon 2 sata. Gotovo ne formira veze sa proteinima plazme. Izlučivanje ove komponente vrši se bubrezima.

Indikacije i kontraindikacije

Upotreba lijeka dopuštena je samo uz odgovarajuću dijagnozu. Ako ga nema, lijek će samo naštetiti osobi. Stoga je neophodno da Yanumet imenuje stručnjaka. To se radi kod dijabetesa tipa 2.

Liječenje njim provodi se na više načina. Ponekad se koristi samo ovaj lijek (u kombinaciji s dijetom). Također je moguće koristiti ove tablete s drugim lijekovima (na primjer, s derivatima inzulina ili sulfoniluree). Izbor je zbog slike bolesti.

Bez imenovanja liječnika, ovaj lijek nije dopušteno koristiti zbog kontraindikacija. Njihova prisutnost može dovesti do pogoršanja postojećih problema.

Kontraindikacije uključuju:

  • netolerancija na sastojke
  • teške bolesti bubrega
  • teška disfunkcija jetre,
  • zarazne bolesti
  • alkoholizam ili trovanje alkoholom,
  • ketoacidoza
  • dijabetes tipa 1
  • infarkt miokarda
  • zatajenje srca
  • trudnoća
  • prirodno hranjenje.

Ove okolnosti zahtijevaju napuštanje upotrebe Yanumet-a, uprkos postojanju odgovarajuće dijagnoze. Liječnik mora odabrati drugu metodu liječenja kako ne bi ugrozio život pacijenta.

Upute za upotrebu

Da lijek ne bi nanio štetu pacijentu, neophodno je pridržavanje uputa. Najbolje je saznati za pravila prijema kod liječnika, jer raspored i doze mogu varirati ovisno o karakteristikama bolesti.

Specijalist treba pregledati pacijenta i utvrditi dozu lijeka koja mu odgovara.

Poželjno je čak i malo ga smanjiti na početku terapije. Tako će se tijelo moći prilagoditi prijemu sredstava. U budućnosti se doza može povećati ako rezultati krvnih pretraga pokažu potrebu za tim.

Treba se fokusirati na količinu sitagliptina. Najveća dopuštena doza ove tvari je 100 mg dnevno. Doza metformina može varirati. Lijek se uzima dva puta dnevno uz obroke. Ne trebate mljeti tablete.

Posebni pacijenti

Kontraindikacije nisu jedini razlog zbog kojeg je potreban oprez pri rukovanju lijekom. Posebne mjere predviđaju se za pojedine pacijente, jer ove osobe mogu biti preosjetljive na učinke komponenata.

Tu spadaju:

  1. Trudnice. Za njih je uzimanje Yanumet-a nepoželjno, jer nije poznato kako će ovaj lek uticati na tok trudnoće i razvoj bebe. Ipak, ako je hitno potrebno liječenje ovim lijekom, liječnik ga može propisati.
  2. Negovane majke. Uticaj aktivnih materija leka na kvalitet mleka nije proučen. S tim u vezi, tokom dojenja, treba se suzdržavati od uzimanja da se detetu ne nanese šteta. Ako je liječenje lijekom Yanumet još uvijek potrebno, prekinuti dojenje.
  3. Stariji ljudi. Mogu doći do različitih poremećaja u funkcionisanju tijela zbog promjena povezanih sa starenjem. Štaviše, što je veća dob pacijenta, to je veća verovatnoća takvih kršenja. Zbog toga može biti teško asimilirati i ukloniti lijek iz tijela. Stoga je takvim pacijentima potrebno pažljivo odabrati dozu. Takođe, oni bi svakako trebali imati pregled jetre i bubrega otprilike jednom svakih šest mjeseci, kako bi se pravovremeno otkrili problemi u ovoj oblasti.
  4. Djeca i tinejdžeri. Zbog nedostatka izdržljivosti organizma takvih pacijenata, Janumet može na njih nepredvidljivo uticati. Liječnici u ovom dobu izbjegavaju liječenje ovim lijekom, preferirajući druge lijekove.

Ako se kod predstavnika ovih skupina utvrdi dijabetes, stručnjaci trebaju poduzeti potrebne mjere opreza i slijediti upute.

Posebna uputstva

Prisutnost pratećih bolesti ujedno je i povod za temeljno ispitivanje prije imenovanja Yanumet.

To se posebno odnosi na sledeće situacije:

  1. Bolest bubrega. Uz manje povrede u radu ovog tijela dozvoljeno je uzimati lijekove. Umjerena ili teška stanja podrazumijevaju odustajanje od njegove upotrebe jer će se zbog njih izlučivanje aktivnih tvari iz tijela usporiti, što može uzrokovati hipoglikemiju.
  2. Odstupanja u radu jetre. Ovaj lijek ima efekat na jetru. Ako postoje problemi sa ovim organom, ovaj efekat se može povećati što će dovesti do komplikacija. Stoga je zabranjeno uzimati Yanumet u ovom slučaju.

Alat nema mogućnost utjecaja na brzinu reakcija i pažnje, tako da vožnja i aktivnosti koje zahtijevaju koncentraciju nisu zabranjene. Ali kada se lijek koristi u kombinaciji s drugim agensima, može se razviti hipoglikemijsko stanje, zbog čega mogu nastati problemi na ovom području.

Nuspojave i predoziranje

Upotreba ovog lijeka može dovesti do razvoja nuspojava.

Među njima su:

  • kašalj
  • glavobolja
  • bolovi u stomaku
  • mučnina
  • pospanost
  • poremećaji gastrointestinalnog trakta
  • pankreatitis

To se ne događa uvijek, a njihova se pojava najčešće ne smatra opasnom. Često se ove manifestacije nakon nekog vremena eliminišu. To nastaje zbog prilagođavanja tijela terapiji. Ali uz značajan intenzitet navedenih karakteristika, preporučuje se zamjena Yanumet-a drugim sredstvom.

U slučaju predoziranja događaju se iste pojave koje se odnose na nuspojave, samo su one izraženije. One se mogu eliminirati uklanjanjem ostataka lijeka iz tijela i hemodijalizom. Možda će biti potrebna i suportivna terapija.

Interakcije lijekova i analozi

Popratne bolesti zahtijevaju korekciju odabrane strategije liječenja. Ako su dostupne, potrebno je istodobno se nositi s više patologija, odnosno postoji potreba za kombinacijom različitih lijekova.

Detaljna ispitivanja učinka Yanumet-a na druge lekove nisu provedena. Ali poznato je da može promijeniti učinak određenih lijekova ako se koriste zajedno.

Među njima su:

Ako postoji potreba za upotrebom takvih kombinacija, morate pažljivo odabrati doze i nadzirati tijek terapije.

Ovaj lijek smatra se efikasnim u liječenju dijabetesa, ali nije pogodan za sve pacijente. Zbog toga postaje potrebno odabrati sredstva sa sličnom radnjom.

Među analozima Yanumet-a dostupnih na teritoriji Rusije su:

Izbor analoga treba osigurati liječniku, jer prijelaz s jednog lijeka na drugi treba provesti u skladu s pravilima. Pored toga, navedeni lijekovi imaju kontraindikacije, čija je registracija obavezna.

Mišljenje ljekara i pacijenata

Mišljenja stručnjaka o Yanumetu sasvim su različita - nisu svi liječnici propisali lijek zbog njegovih nuspojava, pacijenti također različito reagiraju - neko je pomogao lijek, a nekoga su mučile nuspojave. Primjećuje se i visoka cijena lijeka.

Lijek Janumet propisujem pacijentima prilično često. Ima dobre rezultate u rijetkim slučajevima nuspojava. Ali prije propisivanja, potrebno je pregledati pacijenta kako bi se uvjerili da nema kontraindikacija, jer će u protivnom pacijent postati gori.

Maxim Leonidovich, endokrinolog

U mojoj praksi Yanumet nije najpopularniji lijek. Njegova efikasnost ovisi o tome koliko je pogodan za pacijenta. Ako postoje kontraindikacije, opasno je propisivati ​​ga. Štoviše, nije pogodan za sve slučajeve. Stoga ga moram rijetko preporučiti - obično pacijentima trebaju drugi lijekovi. Ponekad pacijenti odbiju to zbog velike cijene. Iako mnoge moje kolege na ovaj lijek reagiraju vrlo pozitivno.

Tamara Alexandrovna, endokrinolog

Moj otac uzima Yanumet, i to radi već godinu i pol. On nema pritužbi, nivo šećera je uvijek normalan, problemi nastaju samo s kršenjem prehrane.

Lijek je jako skup, ali vrijedi. Dijagnosticiran mi je dijabetes prije 5 godina, pa sam probao mnoge lijekove. Samo neke nisu pomogle, dok su druge dovele do trajnih nuspojava. Yanumet je prvi lijek koji nije izazvao negativne reakcije i normalizovan šećer.

Ne mogu nazvati Yanumet dobrim lekom - nije mi pomogao. U početku se šećer nije smanjio, a onda odjednom naglo opao - doktor je čak mislio da sam povećao dozu. Nekoliko tjedana sam ga uzimao, a pokazatelji su bili normalni, ali mučila me glavobolja, počela sam loše spavati i neprestano sam osjećala žeđ. Zatim ponovo oštar pad bez promjene doze. Neki problemi, pa zamolio sam doktora da zamijeni nešto drugo i jeftinije.

Cijena lijeka je veoma važan faktor koji utječe na izbor metode liječenja. Yanumet je među lijekovima s visokom cijenom - ne može svaki pacijent priuštiti njegovu upotrebu. Cijena lijeka može varirati ovisno o doziranju i broju tableta u pakovanju.

Za 56 tableta sa sadržajem Metformina 1000 mg, trebate potrošiti 2800-3000 rubalja. Sličan broj komada u dozi od 500 ili 850 mg košta 2700-2900 rubalja.

Pogledajte video: DIJABETIČARI PAŽNJA! Ova biljka razara šećer u krvi (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar