Dijeta za hemodijalizu bubrega: prehrambena pravila

Hemodijaliza je tretman za pacijente sa kroničnom stadijom zatajenje bubregačija je suština upotreba hardverskih metoda za čišćenje pacijentovog tijela od toksičnih supstanci i za normalizaciju ravnoteže vode i soli (programirana hemodijaliza/peritonealna dijaliza) Nažalost, redovita hemodijaliza ne zamjenjuje u potpunosti funkciju bubrega, što pomaže u očuvanju niza poremećaja metabolizamkarakteristično za pacijente sa hroničnim zatajivanjem bubrega.

Osim toga, tokom dijalize postoje i nuspojave koje vode do gubitka niza hranjivih sastojaka iz hrane i razvoju deficita proteina i energije. Stoga se stanje pacijenata koji su na hemodijalizi u velikoj mjeri određuje pravilnom dijetalnom terapijom. Ishrana takvih bolesnika ovisi o nekoliko faktora: učestalosti / trajanju postupaka, stupnju i prirodi metaboličkih promjena, obilježjima dijaliznih otopina i prisutnosti / težini komplikacija. Dakle, prehrana tijekom hemodijalize dinamičan je koncept koji zahtijeva individualni odabir prehrane.

Pored održavanja potrebnog nutritivnog statusa pacijenta, terapijska prehrana usmjerena je na usporavanje razvoja kardiovaskularnih krvožilnih bolesti i cerebrovaskularnih promjena, sprečavanje mineralno-koštanih poremećaja i ispravljanje metaboličkih poremećaja nastalih uslijed intoksikacije uremija, a često i neadekvatne dijalize bubrega. Istovremeno, uprkos potrebi individualnog pristupa ishrani pacijenata koji su podvrgnuti redovnoj hemodijalizi, postoje opći principi prehrane koji su predstavljeni u nastavku.

Dijeta za hemodijalizu bubrega temelji se na medicinskoj Tabela br. 7 G prema Pevzneru, što se u nekim aspektima razlikuje od medicinske ishrane u periodu prije hemodijalize. Dijeta ima za cilj uravnotežen unos makro / mikronutrijenata iz hrane, uzimajući u obzir individualne karakteristike metabolizma i ublažavanje nuspojava hemodijalize.

Dijeta omogućava povećanje unosa proteina do razine od 1,0-1,2 g / kg tjelesne težine / dnevno (60-75 g), što nastaje zbog gubitka proteina tijekom postupka hemodijalize, smanjenja njegove probave i porasta stope raspada. Upravo s ovom količinom proteina tijelo raste albumin i održava pozitivnu / neutralnu ravnotežu dušika. Štaviše, unos proteina na ovom nivou ne izaziva uremičku intoksikaciju.

Nedovoljan udio proteina u ishrani doprinosi razvoju pomanjkanja proteina i energije (smanjenje indeksa tjelesne težine, nivoa prealbumin, albumin, holesterol) i povećava rizik od smrti. Prekomjerni udio proteina u prehrani doprinosi povećanju krvi dušičnog otpada i razvoju uremije. Proteini bi trebalo da budu uglavnom životinjskog porijekla, čiji izvor može biti dijetalno crveno meso, zec, perad, umjereno masna riba, pileća jaja, skuta, mlijeko i kiselo-mliječna pića.

Energetska vrijednost dnevne prehrane izračunava se iz omjera 35-40 kcal / kg / dan (2800-2900 kcal / dan). Istovremeno se postiže neutralna energetska ravnoteža konzumiranjem 35 kcal / kg / dan. Starije osobe ili osobe koje odmaraju u krevetu smiju smanjiti prehrambene energetske vrijednosti na 2400-2500 Kcal / dan.

U prehranu je poželjno uključiti različita biljna ulja i riblja ulja koja su izvor polinezasićenih masnih kiselina. Sa slabim apetitom i simptomima hipoglikemija dozvoljeno povećanje prehrane lako probavljivih ugljikohidrata (konditorski proizvodi, med, džem, žele, mousse). Međutim, ako je dostupan dijabetes melitus, ugljikohidrati u prehrani su ograničeni.

Posebno mjesto u prehrani pacijenata na hemodijalizi ima sadržaj natrijum-hlorida i slobodne tečnosti. Njihov se broj određuje pojedinačno, ovisno o razini krvnog tlaka i stupnju zadržavanja vode u tijelu. Tijekom hemodijalize u pravilu se količina izlučenog urina kontinuirano smanjuje, što dovodi do zadržavanja natrija u tijelu, pa čak i neznatno povećanje njegove upotrebe povećava žeđ i povećava upotrebu slobodne tekućine, što doprinosi razvoju arterijska hipertenzija, edem.

Osim toga, prekomjerni unos soli kod pacijenata na hemodijalizi dovodi do povećanja tjelesne težine u razdoblju između sesija hemodijalize, hipertrofije miokarda, razvoja zatajenje srca. Stoga je sadržaj natrijuma u ishrani ograničen na 2,0-2,8 g / dan (4-5 g kuhinjske soli). Ne slaju hranu. U nedostatku edema i povišenog krvnog pritiska, u prehrani je prihvatljivo 2-3 g soli za soljenje gotovih namirnica, a ako su dostupne, sol se iz prehrane potpuno isključuje, a slana hrana - prerađena hrana, konzervirana hrana, dimljeno meso i kiseli krastavci - su isključeni.

Količina korištene slobodne tekućine izračunava se iz omjera: 600 ml + volumen dnevne diureze + vanrenalni uzroci dehidracije. U prosjeku - 800-1000 ml tečnosti. Za kontrolu unosa tečnosti potrebno je svakodnevno vaganje pacijenta i određivanje količine urina za prethodni dan. Povećanje tjelesne težine između sesija na dijalizi ne smije biti veće od 1,5-2 kg. Prekomjernim unosom slobodne tekućine doprinosi prekomerna hidratacijase razvija hiponatremijapojavljuje se oteklina.

Da biste nadomjestili gubitak vitamina redovnom hemodijalizom, preporučuje se dodavanje prehrane multivitaminskim preparatima (grupe B, C, E,) 1-2 tablete dnevno i uzimanjem vitamin Dkako se razvijaju takvi pacijentiD-hipovitaminoza. Dodatni prijem beta karoten i Vitamin A nepoželjno.

Norme potrošnje fosfora, kalijuma i kalcijuma određuju se uglavnom laboratorijskim i kliničkim pokazateljima. Kod pacijenata na hemodijalizi hiperkalemija povezan s visokim rizikom od smrti. Stoga količina unosa kalijuma za bolesnike na dijalizi ne smije prelaziti 3 g kalijuma dnevno. Kalijum se nalazi uglavnom u voću / sušenom voću (grožđice, datulje, marelice, smokve), bananama, orasima (kikiriki, orah, pistacije, lješnjaci), mahunarkama, gljivama, vrtnom bilju (špinat, peršin, kopar), riži, pekarskim proizvodima od grubog brašna, povrtnih juha, čokolade, voćnih sokova, kečapa, instant kafe, kakaa. Tokom dana pacijent može jesti ne više od 1 povrća i 1 voća (u bilo kojem obliku). Istovremeno, sirovo povrće i voće moraju se oguliti, oprati vodom i ostaviti 2-3 sata u vodi, jer kalijum dobro rastvara u vodi.

Potreba za magnezijumom kod pacijenata na hemodijalizi je 200-300 mg / dan. Hipermagnezijemija zbog relativno niskog sadržaja magnezijuma u hrani i njegove male apsorpcije u crijevima (40-50%), hiperkalemija je rjeđa, međutim, praćenje primjene lijekova koji sadrže magnezijum je važno (magnezijum sulfat, antacidi), jer može izazvati teški oblik hipermagnezijerije sa respiratornom depresijom, neurološkim poremećajima.

Potreba za kalcijem kod pacijenata na hemodijalizi je najmanje 1,5 g / dan. Prevelik unos kalcijuma nastao je upotrebom sredstava koja sadrže kalcijum namenjena vezanju fosfata (kalcijum acetat, kalcijum karbonat, kalcijumov glukonat) Prekomjerni unos kalcijuma dovodi do hiperkalcemije, kao i kalcifikacije vaskularnog / tkiva.Ako nema potrebe za kontroliranjem fosfora sa sredstvima koja sadrže kalcijum, preporučuje se smanjenje unosa kalcijuma na 900-1000 mg / dan.

Potreba za fosforom u ishrani zdrave osobe iznosi 1600-1700 mg / dan. Za jedan postupak hemodijalize uklanja se prosječno 250 mg fosfora. To jest, hemodijaliza ne osigurava uklanjanje fosfora iz organizma u potrebnoj količini i sprečava razvoj hiperfosfatemija ne može. Budući da visoka razina fosfora značajno povećava rizik infarkt miokarda i razvoja kardiovaskularnih bolesti, konzumiranje fosfora tokom dijalize treba strogo ograničiti. Kako je organski fosfor biološki najraspoloženiji, proizvodi životinjskog podrijetla moraju se ograničiti prvenstveno na životinjske proizvode koji ga sadrže u velikim količinama, au manjoj mjeri na biljne proizvode.

S obzirom da je protein glavni izvor fosfora, čini se uputnim u prehranu uvrstiti hranu sa minimalnim sadržajem fosfora u odnosu na proteine ​​- jaja, morska riba, pileći batak, govedina, pureći file, svinjetina, bakalar i ograničeni proizvodi poput sira, mlijeko, granola, mekinje, integralni kruh, mahunarke, kakao, žitarice, skuta, orasi. Ako nije moguće normalizirati razinu fosfora, propisuju se pripravci koji sadrže kalcij / fosfat koji vežu kalcij.

Dijeta za hemodijalizu bubrega omogućava isključivanje određenog broja proizvoda iz prehrane. Popis proizvoda zabranjenih za upotrebu tokom dijalize: koncentrirane juhe na mesu / ribi / gljivama, masnom mesu životinja i vodotoka, grahu povrću (osim soje proteina), kobasicama, dimljenom mesu, jetri, mozgu, bubrezima, konzerviranim grickalicama, tvrdo / prerađeno sirevi, slana / fermentirana hrana i povrće bogato oksalnom kiselinom, tvrdo kuhana jaja, vatrostalne životinjske masti, margarin, čokolada, breskve, marelice, grožđe, trešnje, smokve, crna ribizla, banane, suho voće, paprika, cimet, hren, senf, kakao .

Za raznovrsnost prehrane i poboljšanje ukusa jela bez soli koriste se različite metode kuhanja proizvoda, uključujući prženje i pirjanje, dodavanje začina, prirodnog octa, limunske kiseline i korištenje domaćih umaka.

Da biste poboljšali depresivni apetit, popis proizvoda može se proširiti uključivanjem alkoholnih pića (ako nema kontraindikacija) - suho / polusuho vino od grožđa, vermuta, šerpe ili jaka alkoholna pića, čija konzumacija (u smislu etilnog alkohola) za žene ne bi trebala prelaze 20 g / dan i 40 g / dan za muškarce. Preporučljivo je frakcijski unos hrane u malim porcijama 5-6 puta dnevno.

Dozvoljeni proizvodi

Ishrana pacijenata na hemodijalizi uključuje upotrebu hljeba bez soka i vegetarijanskih supa s dodatkom povrća i žitarica, kao i juhe od kupusa, cvekle i borša. Za druga jela preporučuju se nemasne vrste crvenog mesa (teletina, govedina), piletina, ćuretina, kunić, koje se poslužuju kuhano. Prethodno kuhanje mesa je obavezno jer se tokom procesa kuhanja u velikoj količini iz dušičnih tvari uklanjaju dušične tvari.

Nakon ključanja meso se može podvrgnuti daljnjem kuhanju. Od ribe, preporučuje se nemasna morska riba ili riječna riba (pollock, štuka, oslić, štuka, bakalar) koja se priprema na sličan način.

U garniturama je dozvoljeno povrće i vrtno bilje (rajčica, mrkva, kopar, zelena salata, krastavac, peršun, cvjetača, paradajz, zeleni luk, krompir) koje se kuha ili pirja. Pileća jaja mogu se konzumirati u količini 2-4 komada tjedno u obliku parne proteinske omlete ili bez kuhanja. U nedostatku ograničenja, dopušteno je uključiti u prehranu mlijeko i mliječne proizvode u količini od 200-300 g dnevno.

Dozvoljeni bijeli domaći umaci na pavlaci / mlijeku, vinjegre od nezaslađenog povrća, salate od povrća / voća. Kao masti, nesoljeni puter se preporučuju različita biljna ulja. Voće / bobice mogu se konzumirati u različitim oblicima, uzimajući u obzir sadržaj kalijuma, ako se njegovo ograničenje pripisuje pacijentu. Od pića možete piti infuziju od šipkavice, slabi čaj i kafu, svježe napravljene voćne sokove.

Povrće i zelje

tikvice0,60,34,624 karfiol2,50,35,430 krompira2,00,418,180 mrkva1,30,16,932 rajčice0,60,24,220 bundeva1,30,37,728 lubenica0,60,15,825 dinja0,60,37,433 jabuke0,40,49,847 jagode0,80,47,541

Žitarice i žitarice

heljda (jezgra)12,63,362,1313 zobena kaša11,97,269,3366 bijeli pirinač6,70,778,9344 sago1,00,785,0350

Konditorski proizvodi

džem0,30,263,0263 žele2,70,017,979 mliječni slatkiši2,74,382,3364 bombon fondant2,24,683,6369 pastila0,50,080,8310

Sirovine i začini

cimet3,93,279,8261 dušo0,80,081,5329 sušeni peršin22,44,421,2276 šećer0,00,099,7398 mlečni sos2,07,15,284 sos od kisele pavlake1,95,75,278 sjeme kumine19,814,611,9333

Mliječni proizvodi

mlijeko3,23,64,864 kefir3,42,04,751 krema2,820,03,7205 pavlaka2,820,03,2206 jogurt2,92,54,153 acidofil2,83,23,857 jogurt4,32,06,260

Mesni proizvodi

svinjetina16,021,60,0259 kuvana govedina25,816,80,0254 kuvani goveđi jezik23,915,00,0231 kuhana teletina30,70,90,0131 zec21,08,00,0156 kuhana piletina25,27,40,0170 puretina19,20,70,084 pileća jaja12,710,90,7157

Potreba za dijetom

Neki pacijenti, na hemodijalizi bubrega, zanemaruju terapijsku dijetu smatrajući je reosiguranjem i fikcijom ljekara.

Sledeće činjenice će vam pomoći da se razriješi ova opasna zabluda:

  • Indikacije za postupak jesu pijeeloektazija (proširenje karlice) i hronično zatajenje bubrega. S tim bolestima bubrezi se ne mogu nositi sa svojim funkcijama što rezultira nakupljanjem otrovnih tvari i trovanjem tijela. Nepoštivanje dijeta dodatno poboljšava taj proces, uzrokujući metaboličke poremećaje.
  • Bubrezi zdrave osobe rade konstantno, ne prestajući ni na sekundu u cijelom životu, a umjetnih - samo tri puta sedmično po 5 sati. Zbog toga je tako važno osigurati da što manje tekućine i toksičnih tvari uđe u organizam tokom perioda interne dijalize.

Uz to, tokom hemodijalize bubrega dolazi do gubitka važnih elemenata za tijelo i razvoja prehrambenog deficita (BEN). Sve to može dovesti do teških komplikacija i anoreksije.

Dakle, terapijska prehrana tokom hemodijalize spašava se od srčanih patologija, cerebrovaskularnih poremećaja sa oštećenjem cerebralnog krvožilnog sustava, sprečava mineralne poremećaje mačaka i razvoj uricemije.

Dijeta umjetnih bubrega temelji se na medicinskoj tablici br. 7 i njenim sortama. Uz opće principe prehrane, za svakog pacijenta odabire se pojedinačni set proizvoda koji ovisi o karakteristikama metabolizma, težini i povezanim bolestima.

Zabranjeni i ograničeni proizvodi

Puno proizvoda je isključeno iz prehrane tokom hemodijalize. Prije svega, ovo su sva pržena, slana i kisela jela. Zabranjeno je jesti zasićene mesne, gljive i riblje bujone, kobasice, razne poluproizvode i proizvode instant instant. Svi oni sadrže ogromnu količinu konzervansa i pojačivača ukusa koji uzrokuju intenzivnu žeđ i truju tijelo.

Ostali zabranjeni proizvodi hemodijalize bubrega:

  • grah
  • kiseli kupus,
  • zeleni i svježi luk,
  • dimljeno meso
  • rotkvica, repa, rotkvica, rajčica, hren, celer, češnjak, kravica, špinat, rabarbara,
  • breskve, trešnje, nektarina, banane, marelice,
  • gljive
  • proso, biserni ječam, kukuruz i zdrob,
  • tjestenina
  • začinjene začine i začini,
  • čokolada
  • životinjsko i kuhinjsko ulje, masti,
  • alkohol
  • crna kafa i čaj, sok od paradajza.

Ovo nije potpuni popis ograničenja. Popisati ih je jednostavno nemoguće. Glavna stvar je da pacijent mora shvatiti opći princip prehrane - hrana koja može izazvati žeđ je zabranjena.

Jela koja sadrže mnogo kalijuma i fosfora konzumiraju se u ograničenim količinama. Tu spadaju sjemenke i orašasti plodovi, sušeno voće, povrćni i voćni sokovi, mekinje, čokolada, jaja, posni sir i slana natrijum voda.

Disfunkcija bubrega kod dijabetesa

Upareni organ sastoji se od više od 100 hiljada „glomerula“ - posebnih filtera koji oslobađaju krv iz metaboličkih proizvoda i raznih toksina.

Kada krv prođe kroz male posude ovih filtera, štetne tvari šalju se iz bubrega u mjehur, a tekuće i vitalne komponente vraćaju se u krvotok. Tada se uz pomoć uretre iz otpada uklanjaju svi otpadni proizvodi.

Budući da dijabetes karakterizira povećani udio glukoze, opterećenje na uparenim organima značajno se povećava. Za uklanjanje viška šećera iz tijela, bubrezima je potrebno više tekućine, kao rezultat, raste u svakom glomerulu.

Takvi patogeni procesi s vremenom dovode do smanjenja broja aktivnih filtera, što direktno negativno utječe na pročišćavanje krvi.

Dugim tokom „slatke bolesti“ bubrezi su toliko iscrpljeni da se razvija zatajenje bubrega. Njegove glavne karakteristike su:

  • glavobolja i umor
  • proliv i povraćanje,
  • kratkoća daha čak i uz malo fizičkog napora,
  • svrbež kože
  • metalik ukusa
  • grčevi i grčevi donjih ekstremiteta, pogoršavaju noću,
  • loš zadah
  • nesvestica i koma.

Ovo stanje se razvija nakon 15-20 godina neefikasnog liječenja dijabetesa. Kako bi procijenio funkcioniranje bubrega, liječnik može usmjeriti test urina ili krvi na kreatinin ili test urina na albumin ili mikroalbumin.

Kada potvrdi dijagnozu, ljekar može propisati postupak pročišćavanja krvi. Mnogi stručnjaci se slažu da hemodijaliza za dijabetes zahtijeva poseban tretman. Dakle, pacijenti moraju prijeći na poseban režim terapije inzulinom - injekcije s ljudskim inzulinama. Suština ovog tretmana je otkazivanje injekcija hormona prosječnog trajanja ujutro.

Pored toga, ne smijemo zaboraviti na stalno praćenje glikemije kako bi se izbjegle ostale jednako opasne posljedice.

Odobreni i preporučeni proizvodi

To ne znači da je prehrana pacijenata na hemodijalizi bubrega loša i osuđuje čovjeka na polusatni život. Postoji ogroman broj jela koja je dozvoljeno konzumirati tokom liječenja. Štoviše, dijeta vam omogućava da pijete 20-40 g prirodnog suhog ili polu-suhog vina dnevno kako biste poboljšali apetit i ispunili energetske potrebe.

Lista proizvoda dopuštenih za hemodijalizu bubrega:

  • povrće (bundeva, krastavci, mrkva, krompir, kupus, tikvice),
  • jabuke, lubenice, dinje,
  • bijeli pirinač, heljda, zobena kaša, sago,
  • slatkiši, pekmez, med, pastila, grah, šećer,
  • kefir, jogurt, pavlaka, pavlaka, jogurt,
  • nemasno meso, piletina, zec, ćuretina,
  • kravlje i biljno ulje,
  • čaj s mlijekom.

U početku se preporučuje posluživanje vegetarijanskih supa sa žitaricama, juhe od kupusa, borsch, bukovača. Drugo jelo se sastoji od kuhanog mesa ili ribe s prilogom. Jaja se mogu konzumirati samo u obliku omleta, ne više od 4 komada tjedno. Ako se laktoza dobro podnosi, u prehranu mora biti uključeno 200–300 g fermentiranih mliječnih proizvoda dnevno.

Primer menija za nedelju

Za pacijente koji su podvrgnuti hemodijalizi vitalna je neophodnost stroga dijeta. Zbog toga je toliko važno da ne izaziva gađenje, a hrana se dobro i u potpunosti apsorbuje. Raznovrsna jela i upotreba aromatičnog bilja, dozvoljeni umaci i variva pomoći će vam da se naviknete na dijetu bez soli.

Slijedi primjer rasporeda menija za sedmicu koji se može uzeti kao osnova prilikom sastavljanja dijeta.

Ponedeljak:

DoručakOmlet, povrtna salata, žele od zobene kaše
SnackVjeverica pekla jabuku
RučakVegetarijanska supa od kupusa, kuhana piletina, krompir pirjan u kiseloj pavlaci, voćni napitak
Visoki čajKeksi, infuzija od šipka
VečeraKupus zreli sa mljevenim mesom i lukom, čaj sa mlijekom
Prije odlaska u krevetČaša kefira
Po cijeli danHleb bez soli - 200 g, šećer - 50 g, džem ili med - 40 g, kravlji puter - 20 g.

Utorak:

DoručakMrkvu od mrkve sa jabukama, palačinke, sokom
SnackVoćna i bobica salata
RučakRiža čorba sa povrćem, kuvana riba, pire krompir, žele
Visoki čajLepinja, infuzija od šipka
VečeraPilaf voće, 100 ml kisele pavlake, čaj sa mlekom
Prije odlaska u krevetČaša jogurta
Po cijeli danKao u ponedjeljak

Srijeda:

DoručakSalata od riblje mrkve sa šećerom, palačinke, sokom
SnackVoće
RučakVegetarijanski borsch sa pavlakom, gulaš, heljda, žele
Visoki čajCupcake, juha od šipka
VečeraKotlete od kupusa, rezanci sa sirom, čaj
Prije odlaska u krevetČaša jogurta
Po cijeli danKao u ponedjeljak

Četvrtak:

DoručakSufle od riže, salata od zobene kaše
SnackVoće
RučakJuha-pire od gotovog povrća, mesni gulaš sa krompirom, kompot
Visoki čajPita od kupusa, juha od šipka
VečeraPaprike pirjane u pavlaci, svježem siru
Prije odlaska u krevetČaša kefira
Po cijeli danKao u ponedjeljak

Petak:

DoručakOmlet, vinjegre, zobene pahuljice
SnackVoćna salata
RučakMlevena čorba sa rezancima, pirjano piletina, pirinač, pirjano voće
Visoki čajMrkvice od mrkve, infuzija od šipka
VečeraKrompir kaša s mesom, pavlakom, čajem
Prije odlaska u krevetČaša jogurta
Po cijeli danKao u ponedjeljak

Subota:

DoručakPilaf voće, palačinke, sok
SnackKiseli zob
RučakHeljda juha s juhom od povrća, pečena riba, pire krompir, kompot
Visoki čajVikendica na parni puding
VečeraPovrće gulaš sa piletinom, čaj s mlijekom
Prije odlaska u krevetČaša fermentiranog pečenog mlijeka
Po cijeli danKao u ponedjeljak

Nedjelja:

DoručakVoćna salata sa pavlakom, holandski sir, žele od zobene kaše
SnackColeslaw
RučakJuha od knedle, pilaf s piletinom, kompot
Visoki čajKrompir krompir, infuzija od šipka
VečeraPunjene tikvice, pita od jabuke, čaj
Prije odlaska u krevetČaša kefira
Po cijeli danKao u ponedjeljak

Gornji meni nije konačan. Komplet jela možete promijeniti po vlastitom nahođenju, bez odstupanja od spiska dozvoljenih i zabranjenih proizvoda.

Zahtjevi za dijetom sa hemodijalizom bubrega mogu biti vrlo različiti. Često, pri odabiru optimalne prehrane, potrebno se voditi ne toliko standardnim preporukama, koliko promjenama pacijentovog stanja, njegove težine i starosti, krvnog pritiska i količine proteina u urinu. Zbog toga je pacijentu na dijeti preporučljivo voditi dnevnik hrane, gdje svaki dan treba pojesti svu hranu koju pojede i zabilježiti zdravstveno stanje.

Pravilna prehrana tokom dijalize bubrega

Osnova pravilne ishrane zbog zatajenja bubrega je poseban sistem. Dijeta za dijalizu bubrega razvijena je uzimajući u obzir prosječnu brzinu metabolizma pacijenta i učestalost pročišćavanja krvi. Činjenica je da se kao rezultat peritonealnog postupka ili hemodijalize iz tijela ne uklanjaju samo toksini, nego i korisni elementi: aminokiseline, vitamini.

Tabela hemijskog sastava hrane za pacijente na dijalizi

Postoje obavezni kalorijski standardi koji osiguravaju pravovremeni prijem potrebnih komponenti (35-40 kcal po kilogramu pacijentove težine, dok leže - 30).

Dijaliznu dijetu karakterišu određeni standardi hemijskog sastava hrane koji su navedeni u ovoj tabeli.

Prehrambeni artikliDnevna količina (grami)Značajke potrošnje
Vjeverice60Većina nije životinjskog porijekla.
Masti10025-30% su biljni izvori.
Ugljikohidrati350Preko polovine - slatka (ne brašna) hrana i med.
Elementi u tragovima (K, Na, Ca)2,4Povećanje naznačene doze nije preporučljivo.
Tečnost1000Zloupotreba je strogo zabranjena.
Sol4-5Preporučljivo je uopće ne koristiti jer NaCl izaziva žeđ.

Preporuke za ishranu i dijetu za hemodijalizu

Teško zatajenje bubrega zahtijeva hemodijalizu.Taj postupak je teško izvesti i provodi se na posebnom odjelu bolnice. Dijeta na hemodijalizi dizajnirana je tako da smanji opterećenje bubrega, poboljšavajući na taj način rezultate liječenja.

Dijeta i pravila kuhanja

Liječnici preporučuju redovnu frakcijsku prehranu tokom dijalize (5-6 obroka dnevno). Ova metoda organiziranja unosa hrane smanjuje opterećenje na sustavu za hranu i izlučivanje. Kuvanje - štedljivo, uz maksimalno očuvanje hranljivih sastojaka. Da biste pronašli pravu količinu hrane, potrebna vam je kuhinjska vaga. Takav agregat će vam omogućiti da precizno odredite težinu jednog obroka. Kako bi se detaljnije opisao sastav svakog proizvoda, postoji poseban program koji se instalira na telefon. U ekstremnim slučajevima količina proteina, masti i ugljikohidrata u hrani može se naći na Internetu.

Značajke napajanja

Za teške bolesti bubrega preporučuje se ishrana sa malo proteina, jer se protein razgrađuje na slabo prerađen kreatinin, amonijak, bilirubin i urea.

Ali ako se pacijentu propiše hemodijaliza, protein se razgrađuje vrlo brzo, tako da će prehrana u ovom slučaju biti drugačija. Medicinska ishrana tokom hemodijalize razvijena je prije više od 30 godina, ali nije izgubila na važnosti.

To je suštinska komponenta liječenja za osobe s bubrežnim zatajenjem u završnoj fazi.

Hrana treba biti uravnotežena. Sastavlja ih specijalista pojedinačno, uzimajući u obzir karakteristike toka bolesti, učestalost i „iskustvo“ dijalize, te laboratorijske pokazatelje rada bubrega. Većina materija koje uklanja hemodijaliza ulaze u organizam s hranom. Glavni zadatak je optimizirati rad bubrega i održavanje svih tjelesnih funkcija na odgovarajućem nivou.

Hrana za jelo

Popis dijetalnih proizvoda za hemodijalizu bubrega poprilično je širok. Izrada odgovarajućeg menija je sasvim moguća za svakog pacijenta. Predstavljamo približnu listu hrane tokom dijalize:

  • Proizvodi od brašna mogu se konzumirati, ali u ograničenoj količini (do 170 g dnevno). Dopušteno je uključiti raženi hljeb u prehranu. Stručnjaci preporučuju pravljenje domaćih pekarskih proizvoda uz minimalnu upotrebu soli.
  • Juhe od povrća i juhe. Dnevna norma nije veća od 250 grama.
  • Meso i riblji proizvodi (mršave sorte, 100 g tokom 24 sata). Perad, govedina, zec - kuhani su na pari ili kuhani. Zatim možete lagano pržiti u biljnom ulju. Ribu birajte sa najnižim udjelom masti: poljok, breskva i sinje.
  • Mliječni proizvodi imaju više ograničenja: 150 g dnevno - najviše za mlijeko, koje se dodaje u gotova jela, 140 g - kiselo vrhnje, skuta - 30 g.
  • 200 grama je količina žitarica. Bolje je davati prednost riži i sagu. Žitarice se ne mogu kombinovati sa mesnim jelima.
  • Jagode i voće mogu se konzumirati u bilo kojem obliku, osim zabranjenih vrsta, o čemu će biti govora u nastavku.
  • Povrće odabire u pripremi jela lekar, na osnovu dozvoljenog broja elemenata. Obično možete jesti: krompir (250 g), krastavce, paradajz. Veoma korisno: salata, sve vrste kupusa, zelje, mrkva.
  • Slatkiši: mus, mliječ, šećer, med. (Dijabetičari se ne računaju).
  • Umak, preljev za salatu priprema se na bazi kisele pavlake, putera, paradajza. Od začina je dozvoljeno dodavanje limunske kiseline i vanilije.
  • Piće: crni i biljni čaj, slaba kafa, razni sokovi.
  • Masti: biljno ulje (60 g), puter (30 g).

Načela prehrane

Osnovno pravilo ishrane je konzumiranje dovoljno proteina.

Ako ljudi s bubrežnom insuficijencijom imaju ozbiljno ograničen protein prije hemodijalize, onda za vrijeme postupka trebaju jesti više nego zdrava osoba.

Tijekom dijalize pacijenti gube sve aminokiseline te se moraju napuniti. Norma proteina u prosjeku iznosi 1,2 g / kg tjelesne težine dnevno.

Masti i ugljikohidrati se također konzumiraju u normalnim količinama, osim ako pacijent, naravno, ne mora smanjiti tjelesnu težinu ili nema dijabetes. Ostali važni prehrambeni principi:

  1. Ograničenje kalijuma. Prije dijalize kod osobe s bubrežnim zatajenjem moguća je životna opasnost, hiperkalemija. Dok dovršite postupke, količina kalijuma se smanjuje, ali između sesija analiza i dalje pokazuje višak pokazatelja. Stoga proizvode koji sadrže element treba strogo ograničiti (neko voće, sušeno voće).
  2. Korekcija metabolizma fosfora i kalcijuma. Mnogi ljudi na hemodijalizi razvijaju osteoporozu, oslabljena je funkcija paratireoida. Preporučuje se uzimanje preparata sa kalcijumom i vitaminom D3, kao i ograničavanje hrane koja sadrži fosfor - mliječni proizvodi, mahunarke, hljeb, žitarice.
  3. Normalizacija nivoa aluminijuma. Ovaj je element vrlo toksičan za bubrege, što dovodi do brojnih komplikacija s kostiju, živčanog sistema i koštane srži. Pacijenti bi trebali isključiti kuhanje u aluminijskim posudama, a također ne jesti hranu s ovom tvari (pistacije, grašak, kivi).
  4. Specijalni vodni režim. Izlučivanje mokraće kod pacijenata na dijalizi je oslabljeno jer bubrežno zatajenje napreduje. Ograničenje unosa tečnosti je važno, pogotovo ako postoji hipertenzija ili zatajenje srca. Postoji pravilo: od seanse do seanse pijte vodu u količini ne većoj od 4% telesne težine.
  5. Izuzetak je slana hrana. Svi čips, krekeri, slana riba i ostali proizvodi ostaju u tekućini i treba ih isključiti.

Zabranjeni proizvodi

Sistem ishrane na hemodijalizi zabranjuje upotrebu određenih proizvoda na jelovniku. Na primjer, oni koji sadrže kalij, fosfor. Ovi elementi u tragovima slabo se izlučuju nezdravi bubrezi. Povišene doze K mogu biti pogubne. S bubrežnom insuficijencijom postoji niz proizvoda koje se ne smiju konzumirati:

  • mesne supe i dekocije,
  • kobasica, kobasice, dimljeno meso, slana riba,
  • sir (sadrži puno soli i proteina),
  • voće: grožđe, marelice, banane i breskve,
  • bobice: trešnje, ribizla,
  • povrće: mahunarke, kiseli proizvodi, špinat, gljive,
  • desert: čokolada, sušeno voće, slatki muffin,
  • kakao
  • životinjske masti (masti).

Oksalna kiselina je takođe nepoželjan element u tanjuru pacijenta na hemodijalizi. Da bi obnovio nedostajuće materije, lekar može propisati posebne lekove. Neovlašćeni lekovi su veoma nepoželjni.

Saglasnost za piće

Pogođeni bubrezi ne mogu preraditi prethodnu količinu tečnosti, pa pacijenti na dijalizi prate volumen njegovog unosa. Potrošena voda, kao i supe, dozvoljena pića ne smiju prelaziti 1 litru dnevno. Stručnjaci preporučuju gašenje žeđi čistom vodom.

Recepti za ukusna i zdrava jela tokom dijalize

Za mnoge ljude dijetalni jelovnik znači jesti svježu, ukusnu (ali zdravu) hranu. Ovo je zabluda.

Donosimo vam tri vrhunska primjera recepata iz recenzija na tematskim forumima:

  • "Heljda u trgovačkom stilu." Kuhanu perad, lagano pržite u biljnom ulju dok ne porumeni. Zatim u tavi isperite griz, kalcin. Dalje morate uzeti posuđe s debelim zidovima (po mogućnosti kazan), staviti sve sastojke, sipati vodu i pirjati. Možete dodati i nasjeckani paradajz, ili pavlaku.
  • "Hleb u rerni." Brašno (1 šolja) pomiješano je sa začinima (koriste se samo začine koje liječnik dopušta). Sjemenke kurkume, kumine, bosiljka, korijandera i drugih sredstava za aromatizaciju treba sipati po ukusu i bez oštećenja zdravlja. Ulijte jaje u smešu i dodajte malo biljnog ulja. Sve dobro promiješajte. Od tijesta napravimo kolače i pečemo pola sata.
  • Salata "Hrum-hrum". Sirova šargarepa i repa se izrezuju na trakice. Dodaje se zgnječeni češnjak i lagano ga pritisne prešom.Krompir se usitni na isti način kao i ostalo povrće, a zatim se opere u puno vode (2 sata). Nakon dužeg namakanja, usjev korijena treba pržiti do zlatno smeđe boje. Sve mešati dodati kap soli i majoneza.

Takvi recepti nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Navedena jela mogu se sigurno ponuditi gostima, neće ni pretpostaviti da su ih tretirali posebnim „zalogajem“.

Nekoliko opcija dnevnog menija

Izrada posebne prehrane je odgovoran posao. Postoje gotovi primjeri menija prehrane za vrijeme dijalize. Nudimo najpopularniju listu jela za bilo koji dan u sedmici:

dorucaksnackručakpopodnevni čajvečera
1. Riža kaša sa mlijekom (50 g), crni, slabi čaj (200 g).1. Voćna salata sa pavlakom (150 g).1. Vegetarijanski kašika za supu (250 g), kriška kuhane govedine (50 g),
raženi hljeb (150 g), povrtna salata (160 g).
1. Voćna mliječ (100 g).1. Pečeni krumpir (kuhan na pari), 250 g, kuvana pileća prsa sa sosom od kiselog vrhnja (75 g),
salata od svježeg povrća (150 g),
biljni dekocija (200 g).
2. goveđi jezik (100 g),
vinjegre sa biljnim uljem (150 g),
slaba kafa (200 g).
2. Pečena jabuka (100 g).2. Juha od cvekle sa pavlakom (125 g),
goveđi stroganoff od kuhanog mesa (55/100 g),
pire krompir (180 g),
kompot od višnje (150 g).

2. Bujon divlje ruže (100 g).2. prženi kupus šnicle (200 g),
rezanci sa sirom (1 2 porcije b / s 110 g),
Piće od brusnica (150 g).
3. Proteinski parni omlet (110 g),
svježe povrće, (170 g)
- čaj (200 g).
3. Sok od šljive (200 g).3. Biserna supa od ječma sa povrćem (250 g),
mesna gulaša (55/260 g),
voćni sok (bilo koji, 200 g).
3. Narančasta.3. Bučeni tikvice (200 g),
pita od jabuka (150 g),
žele (150 g).

Prevencija bubrežnih bolesti

Da tijelo ne bi donijelo ozbiljne "nedostatke", preventivni liječnički pregled ne treba zanemariti. Bubrezi će vas ugodnim zdravljem pridržavati jednostavnih pravila:

  • Način napajanja. Proteine, masnu hranu treba smanjiti.
  • Odbijanje soli i alkohola.
  • Režim pijenja: 30-40 ml / kg težine. (Norma je za zdravu odraslu osobu, za dijete su brojke malo drugačije).
  • Zdravlje crijeva (izbjegavajte zatvor).
  • Temperaturna ravnoteža i jačanje imuniteta. (Zaštititi od hipotermije).

Veoma korisna joga, orijentalni ples. Ali teška fizička aktivnost može samo štetiti.

Zaključak

„Bubrežni bubrezi, sa vrećama sa kamenjem“ - peva se u jednoj šaljivoj pesmi. Da, to je samo kada se dogodi ozbiljna patologija, čovjek nije do šale. Stoga zdravlje treba štititi "od mladih". Za one koji već imaju bolest uparenih organa, vrlo je važno da se pridržavaju uputa lekara i posebne ishrane.

Ulja i masti

seljački puter nesoljen1,072,51,4662 kukuruzno ulje0,099,90,0899 maslinovo ulje0,099,80,0898 suncokretovo ulje0,099,90,0899 ghee0,299,00,0892

Suština postupka hemodijalize

Hemodijaliza je postupak izvanrenalnog čišćenja krvi.

Poseban uređaj filtrira pacijentovu krv kroz membranu i na taj način čisti razne toksine i vodu. Stoga se aparat često naziva "umjetni bubreg".

Princip rada uređaja je sljedeći. Krv iz vene ulazi u nju i započinje proces njenog pročišćavanja.

S jedne strane posebne membrane protječe krv, a s druge dijalizata (otopina). Sadrži komponente koje privlače višak vode i razne toksine. Njegov sastav se bira za svakog pacijenta ponaosob.

"Veštački bubreg" ima sledeće akcije:

  1. Eliminira proizvode propadanja. Treba napomenuti da se u krvi dijabetičara koji pati od zatajenja bubrega uočava precijenjena koncentracija toksina, proteina, uree i drugih stvari. Međutim, u dijalizatu nema takvih tvari. Prema zakonima difuzije, sve komponente iz tečnosti sa svojim visokim sadržajem kreću se u tečnostima sa malom koncentracijom.
  2. Eliminiše višak vode. To se događa ultrafiltracijom. Zahvaljujući pumpi, krv prolazi kroz filter pod pritiskom, a u boci koja sadrži dijalizat tlak je nizak. Budući da je razlika u tlaku prilično velika, višak tekućine prelazi u otopinu za dijalizu.Ovaj proces sprečava oticanje pluća, mozga i zglobova, a uklanja i tečnost koja se nakuplja oko srca.
  3. Normalizira pH. Za stabilizaciju acidobazne ravnoteže u otopini za dijalizu nalazi se poseban pufer bikarbonata natrijuma. On prodire u plazmu, a potom u crvena krvna zrnca i obogaćuje krv bazama.
  4. Normalizuje nivo elektrolita. Kako se ne bi oslobodili krvi potrebnih elemenata poput Mg, K, Na i Cl, oni se nalaze u jednakoj količini u sastavu dijalizata. Stoga višak elektrolita prelazi u rastvor te se njihov sadržaj normalizira.
  5. Sprječava razvoj zračne embolije. Ovakva akcija opravdana je prisustvom „zračne zamke“ na epruveti, koja vraća krv nazad u venu. S prolaskom krvi stvara se negativan tlak (od 500 do 600 mm Hg). Uređaj skuplja mjehuriće zraka i sprečava ih da uđu u krv.

Osim toga, upotreba umjetnog bubrega sprječava stvaranje krvnih ugrušaka.

Zahvaljujući heparinu koji se daje pomoću pumpe ne dolazi do zgrušavanja krvi.

Hemodijaliza: indikacije i kontraindikacije

Ovaj postupak se provodi 2-3 puta u 7 dana.

Nakon hemodijalize određuje se procenat efikasnosti filtracije krvi, tačnije smanjenje koncentracije uree.

Kada se postupak provodi tri puta tjedno, tada ovaj pokazatelj treba iznositi najmanje 65%. Ako se hemodijaliza radi dva puta tjedno, tada bi postotak pročišćavanja trebao biti oko 90%.

Terapija hemodijalize treba provesti tek nakon utvrđivanja dijagnoze i dogovora liječnika koji se bavi. Postupak pročišćavanja krvi propisan je u sljedećim slučajevima:

  • kod akutnog zatajenja bubrega koji je posljedica akutnog glomerulonefritisa, pijelonefritisa i opstrukcije mokraćnih putova,
  • kod hroničnog zatajenja bubrega,
  • s trovanjem lijekovima (antibiotici, sulfonamidi, tablete za spavanje, sedativi i drugi),
  • s intoksikacijom otrovima (blijeda pudra ili arsen),
  • za intoksikaciju metilnim alkoholom ili etilen glikolom sadržanim u alkoholu,
  • sa hiperhidratacijom (prekomerna tečnost u organizmu),
  • intoksikacije opojnim drogama (morfij ili heroin),
  • u slučaju neravnoteže sadržaja elektrolita kao posljedice crijevne opstrukcije, cistične fibroze, dehidracije, opekotina, peritonitisa ili povišene tjelesne temperature.

Međutim, upotreba "umjetnog bubrega" čak i u prisustvu jedne od tih patologija nije uvijek nužna. Dijabetičaru ili pacijentu s normalnom razinom glukoze propisuje se hemodijaliza ako:

Za neke kategorije bolesnika hemodijaliza može biti kontraindicirana. Nije dopušteno koristiti uređaj za filtriranje krvi u sljedećim slučajevima:

  • kada se zaraze infekcijama,
  • s razvojem mentalnih patologija (šizofrenija, psihoza ili epilepsija),
  • sa upornim porastom krvnog pritiska,
  • nakon moždanog udara ili infarkta miokarda,
  • sa zloćudnim tumorima,
  • sa zatajenjem srca,
  • sa tuberkulozom i dijabetesom,
  • sa krvnim bolestima (leukemija i aplastična anemija),

Pored toga, hemodijaliza se ne koristi u dobi starijoj od 80 godina.

Dijeta broj 7 za hemodijalizu

Takva dijeta za dijabetičare ovisne o insulinu koristi se na hemodijalizi kako bi se uravnotežila prehrana i spriječio razvoj nuspojava kao rezultat postupka filtriranja krvi.

Često dijeta broj 7 nazivamo "bubrežnom".

Njegov glavni princip je ograničiti dnevni unos kalijuma, proteina i vode.

Postoji nekoliko vrsta dijeta, ali sve isključuju upotrebu hrane koja uključuje kalijum i hrane visoke soli. Međutim, dozvoljeni su određeni začini i umaci da nadoknade nedostatak soli.

Prema dijeti br. 7, dozvoljena su sljedeća hrana i jela:

  • voćne i povrtne supe s dodatkom krumpira, kopra, peršuna, putera, luka (kuhanog ili pirjanog),
  • hljeb, palačinke i palačinke bez soli,
  • goveđe meso s niskom masnoćom, svinjetina, teletina, zec, ćuretina, piletina (može se peći ili kuhati),
  • kuvana riba s niskim udjelom masnoće, možete je lagano pržiti ili ispeći,
  • vinjegre bez soli, salate od svježeg voća i povrća,
  • umaci i začini - sos od paradajza, mliječnih proizvoda, voća i povrća, cimet, sirće,
  • meko kuhana jaja dva puta dnevno, u obliku omleta, žumanaca u sastavu jela,
  • nezaslađeno voće poput breskve, pomorandže, limuna, zelene jabuke,
  • žitarice - ječam, kukuruz,
  • mlijeko, pavlaka, pavlaka, posni sir, jela od sira, fermentirano pečeno mlijeko, kefir i jogurt,
  • čajevi bez šećera, nezaslađeni sokovi, dekocije bobica ruže,
  • biljno ulje.

Uz poštivanje posebne ishrane, potrebno je naizmjenično raditi i uz dobar odmor. Emocionalni stres takođe igra važnu ulogu u funkciji bubrega i šećera u krvi.

Tokom dijete pacijenti moraju slijediti sve preporuke liječnika kako bi se spriječile različite komplikacije. U ovom slučaju je samo-lijek strogo zabranjen, jer pacijent može samo sebi naštetiti.

Video u ovom članku detaljno opisuje rad bubrega kod dijabetesa.

Sastav prehrane

Za pacijente je dijeta br. 7g s individualnom korekcijom dobro prilagođena. Karakterizira ga dovoljan unos proteina, ograničenje kalijuma, natrijum-hlorida i smanjenje unosa vode. Esencijalne aminokiseline ulaze u organizam s mesom, jajima, u manjoj mjeri sa ribom. Mliječna hrana se konzumira u minimalnim količinama.

Posuđe za pacijenta treba biti na normalnoj temperaturi. Dijeta - 5 puta dnevno. Hemijski sastav prehrane je sljedeći (date su indikativne brojke):

  • proteini - 60 g, od čega su 70% životinjski proteini,
  • masti - 100 g, od čega 30% biljne,
  • ugljeni hidrati - 450 g
  • kalijuma - manje od 2,5 g
  • voda - do 0,8 litara,
  • kalorični sadržaj - 2900 kcal,
  • sol - 2-6 g (ovisno o težini bolesti).

Dozvoljena i zabranjena hrana

Koristite sljedeće proizvode:

  1. Meso, riba. Preferira se nemasna govedina, zec, piletina, ćuretina, od ribljih proizvoda - bakalara, ružičastog lososa. Treba jesti meso u kuvanom, pirjanom, parnom obliku.
  2. Mliječna hrana. U malim količinama (do 100 g) dozvoljeno je mlijeko, sir, kiselo vrhnje.
  3. Hleb Možete samo raži, pšenicu bez soli (dnevno - do 150 g).
  4. Supe Možete jesti vegetarijanske supe sa povrćem, rijetko na bazi žitarica, mlijeka. Norma supe dnevno je do 300 g.
  5. Jaja. Do 2-3 jaja na dan neće naštetiti pacijentu.
  6. Žitarice. Bolje je jesti samo rižu, sagu, a ne kombinirati sa mesom (do 200 g dnevno).
  7. Povrće. Dozvoljeno je jesti 300 g krumpira, a preostalo povrće - manje od 400 g (kupus, krastavci, mrkva, repa, paradajz, zelje).
  8. Voće, bobice. Možete jesti sve, osim crne ribez, trešnje, grožđe, breskve, marelice, smokve, banane.
  9. Slatkiši. Dozvoljeno je jesti mousse, žele, žele, malo šećera, meda.
  10. Začini. Treba jela začiniti limunskom kiselinom, sjemenkama kumine, vrlo ograničeno jesti biber, hren, senf, kečap.
  11. Ulja. Konzumirajte 65 g biljnog ulja, 35 g puter.

  • masne supe
  • bilo koje juhe
  • kiseli krastavčići
  • konzervirana hrana
  • kobasica
  • dimljeno meso
  • sirevi
  • grah
  • gljive
  • špinat
  • kvrgavac
  • marinade
  • rabarbara
  • slatka peciva
  • čokolada
  • sušeno voće
  • kakao.

Izborni meni

  1. Doručak: kaša od riže, med, crni čaj.
  2. Drugi doručak: salata od jabuke sa limunom, 25 g sira.
  3. Ručak: juha od povrća, kuhana govedina sa pire krompirom, salata od krastavaca, kriška hleba, biljni čaj.
  4. Visoki čaj: brusnica žele.
  5. Večera: krompir na pari, kriška pečene ribe, paradajzna salata, bilo koje piće.

Medicinski časopis Popular Medicine

Drago nam je što vam možemo dobrodošlicu na naš resurs koji je medicinska enciklopedija bolesti i lijekova koji su čovjeku potrebni da bi se uspješno borila protiv raznih bolesti.

Naš medicinski časopis dizajniran je kako bi vam pomogao pronaći opis teških bolesti i dobiti potrebne informacije o uzrocima, simptomima i načinima njihova liječenja, kao i dobiti odgovore na vaša pitanja ili potražiti besplatan savjet stručnjaka potrebnog profila izravno na našoj web stranici.

Pokušali smo učiniti sve što je moguće da ljudske bolesti nisu ostale tajne iza sedam plombi, jer znamo da su potrebne potpune informacije o bolesti da biste se riješili bolesti bez ozbiljnih komplikacija.

Upravo iz tog razloga je naš medicinski časopis usmjeren na obične ljude koji ne poznaju posebnu medicinsku terminologiju i koji žele prije nego što krenu liječniku dobiti više potrebnih informacija na pristupačnom i jednostavnom jeziku.

MRI ruku - kada i zašto učiniti

MRI je danas možda najučinkovitija dijagnostička opcija sa kojom lako možete odrediti stanje organizma. MRI ruku sada sve više praktikuju specijalizovani ljekari. Većina stručnjaka je odavno ...

Rehabilitacija nakon uklanjanja katarakte

Rehabilitacija nakon uklanjanja katarakte može trajati drugačije vrijeme, što će ovisiti o uspjehu operacije i adaptivnim sposobnostima pacijenta. Preporuke nakon uklanjanja katarakte date su u nastavku. Hirurško liječenje ...

Snimanje magnetnom rezonancom trbušne šupljine

Koliko često moderni ljudi posjećuju medicinske ustanove da bi dobili kvalitetno liječenje? Vjerovatno će taj broj biti ogroman. Ali, niste mislili da će biti puno lakše spriječiti sve bolesti ne samo zahvaljujući ...

Uradite MRI u Moskvi

MRI je metoda ispitivanja unutrašnjih organa i sustava čovjeka koja već dugi niz godina zaslužuje zasluženo poštovanje među specijalistima i potražuje je stanovništvo zbog mnogih jedinstvenih sposobnosti i prednosti. Danas ne ...

Postupak ultrazvuka u privatnoj klinici

Mogućnosti suvremene medicine izuzetno su široke, a moderna oprema u tome igra važnu ulogu, uz pomoć koje pravi stručnjaci mogu dijagnosticirati mnoge bolesti. Neophodna usluga u nekim slučajevima je ...

Autizam LFK kompleks

Naš moderni svijet prepun je ogromnog broja različitih bolesti živčanog i motoričkog sustava, od kojih je jedan autizam. Bolest je prilično složena i zahtijeva posebnu pažnju specijalista, liječenje i odabir lijekova ...

Korisne informacije o blefaroplastici

Blefaroplastika je operacija tijekom koje kirurg prilagođava oblik kapka i / ili dijela oka. Tijekom intervencije izluče se višak kožnih i masnih formacija. Po želji pacijent može inzistirati na operaciji, čak i ako za to ...

Artroskopija: koristi i indikacije

Artroskopija je endoskopski pregled zgloba koji se izvodi bez ugrožavanja njegove integriteta. Doktor može vidjeti strukturu iznutra pomoću optičke kamere koja se nalazi na kraju cijevi ubačene u zglobnu šupljinu. Ovaj postupak može ...

Simptomi i liječenje vaskularne ateroskleroze

Vaskularna patologija, praćena nakupljanjem plakova iz masti po zidovima krvnih žila i sužavanjem ih, naziva se arteriosklerozom arterija. Ova bolest danas se smatra glavnim razlogom za rad drugih organa zbog kršenja ...

Udar gripe za decu - da li to vredi?

Broj oboljelih od gripe se svake godine povećava. Situaciju pogoršava činjenica da se godišnje stvaraju novi sojevi ovog virusa. U riziku su prije svega djeca i stariji ljudi. Vođa je ...

Peloektazija bubrega u djece i odraslih

Bubrežna pieloekstazija kod djece rezultat je anatomskih poremećaja koji se javljaju tokom razvoja fetusa. U većini slučajeva to prođe u prvoj godini života. Bolest je povezana sa proširenjem karlice bubrega i uretera, pružajući ...

Bubrežni refluks

Sa refluksom se povećava bubrežna karlica, što može uzrokovati atrofiju zidova i kompresiju bubrežnih filtera. Dijagnoza refluksa bubrega daje se toj djeci kod koje se urin iz mjehura vraća nazad u bubreg.Prevencija ...

Povećana bubrežna karlica kod deteta

Povećana bubrežna karlica kod dece prolazi nakon godinu dana. U tom periodu sazreva čitav mokraćni sistem deteta. Bubrežna karlica posebna je šupljina za nakupljanje urina. Nakon faze filtracije ...

Sve o prehrani heljde za mršavljenje

Dijeta od heljde vrlo je popularna među modernim modnim ženama. Pokušajmo razumjeti razloge ove popularnosti. Za i protiv dijeta Što se prednosti ovog sistema ishrane tiče, upravo heljda može efikasno smanjiti višak kilograma ...

Prirodni lijekovi za upalu bubrega

Do danas je nivo razvoja farmaceutske industrije dostigao zavidne visine. Zahvaljujući novim tehnologijama, postalo je moguće razvijati i proizvoditi veliki broj sintetičkih lijekova, čiji se učinak očituje ...

Voće i povrće dijeta za vitko tijelo

Dijeta koja se temelji na upotrebi voća i povrća može pretvoriti turobni proces posta u zabavno provod sam sa ukusnim i sočnim voćem. To je najčešća opcija za ličnu negu - na kraju krajeva, jedenje ...

Simptomi i liječenje tuberkuloze bubrega

Tuberkuloza bubrega danas je prilično ozbiljna i teška bolest, iako se ljekari s njom suočavaju mnogo rjeđe nego sa sličnim problemima s plućima. Glavna prepreka ovom bolešću je visok nivo imuniteta ...

Uzroci angiomiolipoma desnog i lijevog bubrega

Najčešće ova bolest pogađa bubrege, benigna formacija. Struktura angiomiolipoma sastoji se od masnog i mišićnog tkiva, kao i od epitelnih ćelija. Mala veličina obrazovanja omogućava vam razvoj dovoljno ...

Lečenje raka bubrega

Rak bubrega je bolest koju karakterizira pojava i postepeno povećavanje malignog tumora. Zahvaćen je jedan ili oba bubrega, znakovi bolesti postepeno se šire po tijelu. Dokazano je da…

Bubrežne infekcije: simptomi i liječenje

Pri najmanjim znakovima infekcije bubrega potrebna je hitna medicinska pomoć. Nepostojanje odlučnog djelovanja može uzrokovati bolesti ovog organa ili masivni razvoj bakterijskih kolonija u cijelom tijelu. Bubrežna terapija ...

Dijeta i prehrana za dijalizu bubrega: popis zabranjene hrane, okvirni izbor za zatajenje bubrega

Ljudi koji su nemarni u svom načinu života često imaju bolesti svojih unutrašnjih organa. Najviše su pogođeni bubrezi osobe.

Naši čitaoci preporučuju

Naš redovni čitatelj se efikasnom metodom riješio problema s bubrezima. Testirala je to na sebi - rezultat je 100% - potpuno olakšanje od boli i problema sa mokrenjem. Ovo je prirodni lijek na bazi bilja. Proverili smo metodu i odlučili da vam je posavetujemo. Rezultat je brz.

Dijaliza bubrega propisuje se u slučaju ozbiljnih organskih bolesti. Vrlo često bolest bubrega počinje dijabetesom. Otrovanje otrovnim tvarima utiče i na funkcioniranje uparenog organa.

Dijeta i prehrana tokom dijalize bubrega pomažu ublažavanju patologije i poboljšanju općeg blagostanja.

Hemodijaliza se provodi pomoću posebnog aparata: krv se čisti i toksične tvari koje nastaju tokom metabolizma se eliminiraju. Postupak normalizira ravnotežu vode i elektrolita.

Zašto je potrebna dijaliza?

U procesu razvoja patologija bubrega, ljudsko tijelo gubi puno važnih elemenata. Stoga morate biti pažljivi na hranu koju jede.

Pojedinačna struktura koštanog i mišićnog sustava svake osobe zahtijeva konzultacije s medicinskim stručnjakom o odabiru dijetalnih proizvoda za dijalizu.

Pitanja ishrane razgovaraju s vašim pružateljem zdravstvenih usluga ili nutricionistom.

Stepen poremećaja metabolizma određuje se tokom ispitivanja. Na osnovu rezultata analiza, medicinski stručnjak gradi posebnu listu ishrane za pacijenta. Ali morate imati na umu da u svakom meniju tokom dijalize postoje zajednički zahtjevi za sve.

Preporuke zdravstvene ishrane

Umjetni i pravi bubrezi se razlikuju u načinu djelovanja. Prvi pročišćava krv teče tri puta tjedno u samo nekoliko sati, a drugi djeluje 24 sata. Periodične sesije na hemodijalizi prisiljavaju pacijenta da nadgleda šta jede. Posebna se pažnja posvećuje količini vode i otrovnim tvarima.

Nivo troškova energije povećava se u svakom postupku, proces katabolizma se intenzivira. Otopina za filtraciju će sadržavati samo proteinski deo krvi. Osobe sa zatajenjem bubrega trebaju se pridržavati osnovnih pravila ishrane:

  • Smanjite unos tečnosti.
  • Smanjite količinu soli.
  • Uključite proteinsku hranu u svoju prehranu.
  • Povećajte kalorični sadržaj hrane.
  • Ograničite upotrebu hrane koja sadrži fosfor i kalijum.

Dijeta na hemodijalizi uključuje hranu s visokim stupnjem proteina. Zanemarivanje ovog elementa u ishrani pogoršava pacijentovo stanje: smanjuje se mišićna masa i tijelo se iscrpljuje. Preporučena norma proteina koju treba unositi dnevno je 1 gram na 1 kg težine.

U osnovi, nutricionisti propisuju unos životinjskih proteina, jer on sadrži bogat sastav aminokiselina. Ovaj se element može naći u takvim proizvodima:

  • sorta govedine koja sadrži malu količinu masti,
  • kuhana piletina
  • puretina
  • pečeni zec.

Hrana sa visokim sadržajem proteina uzima se pod kontrolu, koja istovremeno ima visok sadržaj fosfora. To uključuje:

Dnevna norma mlijeka za pacijenta tokom dijalize je 1 čaša. Dozvoljena stopa upotrebe kisele pavlake je do 150 grama. Jaja bi trebalo jesti najviše 4 komada tokom tjedna kuhana. Meso i riba se kuhaju.

Masti i ugljikohidrati

Masti se trebaju uzimati određenom brzinom tijekom postupka dijalize. Stručnjaci savjetuju da jedete jednu krišku putera (20-25 grama) s hljebom dnevno. Suncokretovo i maslinovo ulje koje je neophodno samo tokom kuhanja nisu isključeni iz prehrane. Normalizuju holesterol u ljudskoj krvi.

Ugljikohidrati također trebaju biti u skladu s preporučenom stopom. Manjak kilograma eliminira se jedenjem hrane bogate ugljikohidratima. To mogu biti sljedeći proizvodi:

Ograničenje je nametnuto na jela od tjestenine. Najbolje je u prehranu dodati žitarice:

Ljudi kojima je dijagnosticirana dijabetes melitus tokom dijalize trebali bi kontrolirati unos ugljikohidratnih proizvoda s inzulinom pod strogim nadzorom liječnika.

Sol i začini

Ako osoba tokom dijalize konzumira stolnu sol iznad normalne, tada povećava nedostatak vode u organizmu. Stoga se ona mora ili smanjiti ili u potpunosti eliminirati iz konzumirane hrane. Preporučuje se zamjena soli sa sljedećim začinima:

Kuhanje ribe nije potpuno bez soli. U tom slučaju možete ga zamijeniti klinčićima i paprom. U gulaš se dodaje bosiljak. Pire krumpir posut lukom i belim lukom. Peršun i paprika stavljaju se u jela s vrućim sastojcima.

Pacijent ne smije jesti kisele krastavce, dimljeno meso i druge vrste jela koja se pripremaju uz pomoć soli. Ali još se malo može dodati. Dnevna stopa ne bi smjela prelaziti jednu žličicu.

Režim za piće

Nutricionista treba pratiti količinu tekućine koja se pije pacijentima. S vremenom, hemodijaliza smanjuje izlučujuću funkciju bubrega. Voda se iz organizma izbacuje polako.

U ekstremnom slučaju pacijent uglavnom prestaje izlučivati ​​urin. Bilans vode je normalan ako se urin izlučuje u dovoljnim količinama.

Kada bubrezi prestanu uzimati tekućinu, pacijentu je ograničen unos vode.

Vodena ravnoteža u liječenju bolesti bubrega prilagođava se pojedinačno. Funkcija izlučivanja tekućine bledi ili ostaje ili ovisi o složenosti tijeka bolesti. Dijabetes melitus i glomerulonefritis izazivaju izumiranje funkcija genitourinarnog sustava, a pijelonefritis i policistični zadržavaju ih. Ali vrijedi pravilo: između sesija na hemodijalizi pacijent treba uzimati ne više od 5% vode.

Pomoću umjetnog bubrega iz organizma se uklanjaju otrovne tvari i višak tekućine. Vrlo često se nakon dijaliznog postupka pacijent može pogoršati i razviti zatajenje srca zbog pretjeranog pijenja.

Kalorični sadržaj

Pacijenti na dijalizi bubrega trebali bi jesti visokokaloričnu hranu. Fizička aktivnost utječe na pripremu dnevnih kalorija. Dijeta za dijalizu bubrega preporučuje upotrebu 35 kcal na 1 kg tjelesne težine.

Masti i ugljikohidrati prvi su na popisu kalorija. Meso skuhajte, a zatim pirjajte u šerpici. Začinjeno zelenilo i slatki sokovi povećavaju apetit pacijenta. Ljekari dopuštaju upotrebu alkohola. Pacijentu je dozvoljeno popiti čašu suhog crvenog vina ili čašu rakije, ali ne više.

Kalijum, kalcijum, fosfor

Nutricionisti nameću ograničenja na kalijumske proizvode. Ljudsko tijelo osjeća porast razine kalija. Uz bubrežne bolesti, njihova je funkcija narušena, i zato se kalijum teško izlučuje iz tijela. Prekomjerna konzumacija proizvoda s ovim elementom izaziva razvoj hiperkalemije kod pacijenta. Ovo stanje vodi smrti. Proizvodi koji su punjeni ovom supstancom:

Minimalno kalijuma se nalazi u mesu. Dozvoljeni standardi hrane utvrđuje lekar.

Razina fosfora i kalcijuma u krvi poremećena je tokom postupka hemodijalize. Medicinski radnik mora stalno provjeravati količinu kalcijuma i fosfora u krvi. Povišena razina se ispravlja lijekovima: fosfatnim vezivima i vitaminom D3. Istovremeno, mliječni proizvodi s visokim sadržajem fosfora su ograničeni.

Bolesnicima s dijalizom bubrega trebalo bi smanjiti unos vitamina A. Stanična membrana crvenih krvnih zrnaca se uništava ako pacijent uzima kontraindiciran vitamin B. Pacijenti primaju dijalizu u kompleksu. Tako raste razina tvari potrebnih tijelu, a nepotrebne se eliminiraju.

Preporučuje se multivitaminski preparati, koji se mogu kupiti u ljekarnama. Vitaminski kompleks obnavlja rezerve korisnih elemenata u ljudskom tijelu.

Savjeti za kuhanje

Pekarski proizvodi tokom dijalize pacijent treba jesti u ograničenim količinama. Njihov unos ne bi trebao prelaziti 200 grama dnevno. Preporučuje se jesti samo svježi ili samostalno napravljeni hljeb. Najbolja opcija je raž.

Juhe od povrća Preporučuje se jesti umjesto mesa. Ne preporučuje se jesti supe na mesnom juhu. Zbog svog sastava, juha od povrća naziva se vegetarijanska. Prijem takvog jela ne smije biti veći od 250 grama.

Jela od mesa i ribe može se konzumirati u količini od 100 grama. Štoviše, oni bi trebali biti strogo vitki. Masna riba je strogo zabranjena. Bolje je jesti kuhanu polutku ili smuđ. Možete kuhati riblje čorbe.

Ni u kojem slučaju ne treba pržiti meso i ribu. Prvo morate kuhati proizvode, a zatim ih lagano pržiti ili pirjati uz minimalni dodatak biljnog ulja. Jednim začinima možete dodati jela.

Ne možete jesti masne kobasice i jeftine kobasice: sadrže puno soli.

Mliječni proizvodi bolje je ne uključivati ​​u ishranu. Ljekarima je dozvoljeno da piju jednu čašu mlijeka - 150 grama dnevno. Možete jesti i kiselu pavlaku u količini od 150 grama, ali morate biti oprezni s sirom - njegova upotreba mora se smanjiti na 30 grama dnevno i ne više.Sir je strogo zabranjen u bilo kojem obliku.

Ne treba zloupotrebljavati i žitarice.. Dnevno je dozvoljeno oko 300 grama. Riža od riže smatra se prikladnijom. Uz njega možete kuhati kašu i supe. Nije dozvoljeno jesti rižu s govedinom, kunićem i piletinom.

Možete uključiti u ishranu voće i bobice. Ali grožđe, marelica i druga pretjerano slatka hrana treba isključiti iz ove serije. Od takvih sastojaka je bolje kuhati žele i svježe cijeđene sokove. Bobice se preporučuje jesti bez dodatnog šećera.

Ako je pacijent na hemodijalizi, tada prema preporučenoj listi proizvoda možete koristiti povrće. U prehranu može biti uključeno i do 250 grama krompira u bilo kojem obliku. Ostalo je dopušteno jesti do 400 grama dnevno. U neograničenoj količini ljekari preporučuju u prehranu uključiti peršin, kopar i luk. Opasno je jesti gljive i špinat.

Slatka hrana može se koristiti kao mousse. Najbolje je dodati med u kafu ili čaj. Zabranjena hrana uključuje kolačiće i čokoladu. Posuđe je dopušteno da se miješaju sa umakom od rajčice i maslacem. Na minimum, potrebno je smanjiti upotrebu ljute paprike.

Tijekom dijalize vrijedi voditi računa ne samo o proizvodima, već i o pićima. Oni se takođe uzimaju u obzir. Za metabolizam su propisani biljni čajevi. U ovom se slučaju koriste i diuretska kafa i crni čaj.

Masnoće takođe nisu isključene iz ishrane. Biljno ulje može se konzumirati u količini od 60 grama, i kremasto - 30 grama.

Primjer dnevnog menija

Preporuke za dnevni meni tokom dijalize:

  1. Doručak: kaša od heljde sa šećernim sirupom i dodatkom mlijeka ili jogurta, nakon čega možete piti crni čaj.
  2. Grickalica: voćna salata, sitno sjeckana, začinjena kiselom pavlakom ili prirodnim jogurtom.
  3. Ručak: vegetarijanska supa ili kuhani pileći file sa začinom, kriška raženog hljeba, povrtna salata začinjena biljnim ili maslinovim uljem.
  4. Snack: voćna mliječ ili kefir s malo masti.
  5. Večera: pire od krumpira s kuhanom piletinom, preliven sosom od kiselog vrhnja i salata od rotkvica. Prije odlaska u krevet, tuširajte se, a zatim pijte skuhani zeleni čaj.

Ako su vam sljedeći simptomi poznati iz prve ruke:

  • uporni bol u donjem dijelu leđa
  • otežano mokrenje
  • kršenje krvnog pritiska.

Jedini način operacije? Čekajte, i ne ponašajte se radikalnim metodama. Bolest se može izliječiti! Slijedite vezu i saznajte kako Stručnjak preporučuje liječenje ...

Kada se propisuje hemodijaliza i kako se vrši dijabetes?

Pomoću hemodijalize pročišćavaju krv toksina, toksina i metaboličkih produkata. Kod šećerne bolesti ovaj se postupak koristi prilično često, jer ovu patologiju prati mnogo komplikacija i nakupljanje metaboličkih produkata, koje tijelo samo ne može ukloniti. Postupak se mora provesti prema određenom algoritmu.

Indikacije za hemodijalizu kod dijabetesa

Danas su u 30% slučajeva potrebe za hemodijalizom bolesnici dijabetičari. Ova činjenica povezana je s činjenicom da često razvijaju dijabetičku nefropatiju, što dovodi do zatajenja bubrega. Hemodijaliza se vrši prema određenim indikacijama:

  • intoksikacije tijela uzrokovane nagomilavanjem štetnih tvari,
  • oštro iscrpljivanje tela,
  • klirens kreatina smanjen je na 10-15ml / min (brzina ovisi o težini),
  • predoziranje lijekovima
  • akutno ili hronično zatajenje bubrega,
  • pijelonefritis,
  • akutni glomerulonefritis,
  • hiperhidratacija (višak vode u tijelu), ako se ne može zaustaviti drugom metodom,
  • trovanje alkoholom sadržanim u tečnosti (rastvoru),
  • nagomilavanje tečnosti, što prijeti oticanju mozga ili pluća
  • odstupanje od norme određenih pokazatelja (protein, urea, glukoza, mokraćna kiselina, kreatinin) u analizi krvi i urina.

Kako se izvodi postupak?

Proces hemodijalize traje nekoliko sati. Njegovo trajanje ovisi o pojedinačnim karakteristikama slučaja. Redovnost postupka takođe se postavlja pojedinačno. Kod akutnog zatajenja bubrega hemodijaliza se izvodi svakih 4-7 dana, u hroničnom obliku - jednom u 3-4 dana.

Postupak se izvodi sljedećim redoslijedom:

  1. Pacijent se smješta u posebnu stolicu ili na kauču.
  2. Postoji veza sa uređajem (dijalizator), koji se naziva i umjetnim bubregom.
  3. Počinje proces čišćenja krvi. Specijalna pumpa izvlači krv iz tijela kroz venu. U aparatu je izložena otopini dijalize koja omogućava pročišćavanje. Pročišćena krv vraća se u tijelo kroz drugu venu.

Otopina za čišćenje krvi naziva se dijalizat. To je pročišćena voda i otopina soli i kiselina. Mogu se koristiti kalijum, glukoza, magnezijum, kalcijum, hlor, bikarbonat, ali natrijum je najefikasniji.

Za hemodijalizu je potrebna dijeta. Ovo je neophodno za održavanje efikasnosti tretmana. Morate se pridržavati sljedećih pravila:

  • Izbacite zasićene masti i lako probavljive ugljikohidrate. Ne možete jesti masno meso, masnu ribu, slatkiše, čokoladu, peciva. Treba se napustiti kobasice, konzervirana hrana, dimljeno meso.
  • Povećajte količinu proteina u ishrani. Njihov volumen treba izračunati na osnovu tjelesne težine pacijenta. Za svaki kilogram potrebno vam je 1,2 g proteina. Prije dijalize izračunavanje vrijednosti proteina je različito - 0,5 grama po kilogramu težine.
  • Ograničenje soli. Na dan ne više od 5 grama.
  • Dnevna kalorija ne bi smjela prelaziti 2500 kcal. Ovo je ograničenje neophodno za održavanje normalne težine i prirodne apsorpcije proteina.
  • Pridržavajte se režima pijenja. Sa hemodijalizom između postupaka upotreba tečnosti dozvoljena je ne više od 5% težine pacijenta.
  • U prehranu uvrstite više svježeg povrća i zdravih žitarica: heljda, biserni ječam, zob (zobena kaša).
  • Isključite povrće s visokom udjelom oksalne kiseline. Trebate napustiti špinat, rotkvicu, patlidžan, zeleni luk, celer, rabarbaru.
  • Ograničite hranu sa visokim sadržajem kalcijuma, fosfora i kalijuma.

Glikemijska kontrola

Tijekom hemodijalize za dijabetes važno je kontrolirati razinu glikemije pacijenta. Tokom dana može biti nestabilno.

Ovisno o dostupnosti hiperglikemija tokom primjene dijalize moguća je anurija (nema mokraće u mjehuru), kada višak glukoze ne napušta organizam. To može dovesti do hiperosmolarnog stanja koje predstavlja opasnost po život i zahtijeva hitnu pomoć.

Hemodijaliza je opasnija hipoglikemijakada je nivo glukoze ispod 3.3 mmol / L. U ovom su slučaju mogući hemodinamički poremećaji, neuronski procesi i reološka svojstva krvi.

Za dijabetičare na hemodijalizi lista lijekova za snižavanje šećera je ograničena. Obično se pribjegava uvođenju glipizida kratkog djelovanja, ali ne više od 10 mg dnevno. Preporučuje se odbijanje meglitinida (prandijalni regulatori), jer njihov unos povećava rizik od hipoglikemije. Metformin je apsolutno kontraindiciran na hemodijalizi.

Dijabetičarima na hemodijalizi preporučuje se intenzivni režim terapije insulinom. Na dan postupka, dozu inzulina treba smanjiti - ova mjera je prevencija intradijalizijske hipoglikemije. Za inzulin s kratkim djelovanjem dovoljno je smanjiti dozu neposredno prije postupka, u nekim slučajevima ga mora prije otkaza potpuno otkazati.

Hemodijaliza se koristi za čišćenje krvi kada se bubrezi ne mogu nositi s ovom funkcijom. Postupak treba izvesti pod nadzorom stručnjaka.Tijekom takve terapije potrebno je slijediti određenu prehranu i kontrolirati glikemiju jer je potrebno prilagođavanje doze inzulina ili hipoglikemijskog lijeka (njegova zamjena moguća je).

Dijeta na dijalizi bubrega

Složena patologija povezana s oštećenom funkcijom bubrega i staničnom smrću ovog organa naziva se hronično zatajenje bubrega.

Dosta često razvoj bolesti izazivaju produljene bubrežne bolesti, na primjer, pijelonefritis, glomerulonefritis, stvaranje kalusa u bubrezima, amiloidoza itd.

U 75% slučajeva hronično zatajenje bubrega posljedica je dijabetes melitusa, glomerulonefritisa (autoimune bolesti koje utječe na bubrežne glomerule) i hipertenzije.

Pacijentima kod kojih je razvoj patologije ušao u posljednju fazu prikazana je redovita hemodijaliza. Ovo je hardverska metoda koja uključuje izvanrenalno čišćenje krvi od toksičnih metaboličkih produkata. Tokom hemodijalize dolazi do normalizacije neravnoteže vode i elektrolita.

Potreba za dijalizom ne javlja se samo kod akutnog i hroničnog zatajenja bubrega, već i u slučaju trovanja lijekovima, alkoholima, otrovima. Životna hiperhidracija (npr. Cerebralni ili plućni edem) takođe je indikacija za pročišćavanje krvi zasnovano na hardveru.

Zašto je dijeta važna

Nuspojava postupka je gubitak niza vrijednih tvari pa prehrana igra značajnu ulogu u dijalizi bubrega. Nijanse dijetalne terapije treba dogovoriti s liječnikom (savjetovanje s nutricionistom i nefrologom je poželjno), budući da

tijelo svake osobe je individualno. Priroda i stupanj poremećaja metabolizma, učestalost i trajanje pročišćavanja krvi, kao i sastav otopina za dijalizu utječu na prehrambene karakteristike.

Međutim, za sve pacijente koji redovno rade postupak, razvijeni su osnovni principi prehrane.

Više o zabranama

Osoba koja je na hemodijalizi ne smije primiti više od 6 g natrijuma dnevno. U idealnom slučaju, ako pacijent potpuno odbije stolnu sol. Ishrana ljudi sa arterijskom hipertenzijom treba biti bez soli.

Možete poboljšati ukus jela dodavanjem različitih začina, začina, razrijeđenog senfa, slabe otopine octa. Izuzetak - hren, papar i cimet

Organi osobe koja pati od hroničnog zatajenja bubrega imaju poteškoće sa uklanjanjem kalijuma. Višak elementa u tragovima eliminira se tokom dijalize. Značajno nakupljanje kalijuma između sesija je izuzetno opasno i može dovesti do zastoja srca. Mora se zapamtiti da je prvi simptom hiperkalemije ukočenost i slabost udova.

Kod pacijenata koji su podvrgnuti čišćenju krvi, obično je poremećen metabolizam fosfora i kalcijuma. Neravnotežu može otkriti samo specijalista postavljanjem analize koja pokazuje nivo kalcijuma i fosfora u krvi. Pogođeni bubrezi ne mogu da se izbore sa uklanjanjem viška fosfora, što je bogato ispiranjem kalcijuma iz kostiju. To dovodi do slabosti i krhkosti skeleta, kao i do drugih komplikacija.

Ispravljanje se vrši ograničavanjem jelovnika mliječnih proizvoda i ostalih proizvoda bogatih fosforom. Pored toga, lekar bira preparate sa kalcijumom i lekove koji sadrže D3. Često se propisuju i fosfatna veziva koja ometaju apsorpciju fosfora, na primjer, almagel ili civililamer. Da biste postigli željeni učinak od lijekova, potrebno ih je uzimati u skladu s uputama.

Za pacijenta koji boluje od zatajenja bubrega aluminijum je izuzetno štetan. Pripravci koji ga sadrže mogu prouzrokovati ogromnu štetu na tijelu, na primjer, dovesti do teške anemije, uništavanja koštanog tkiva, izazivati ​​oštećenja živčanog sustava - aluminijumske demencije.

Pacijenti ne bi trebali samostalno birati multivitaminske komplekse koji sadrže mineralne suplemente

Popis proizvoda koji se ograničavaju tokom hemodijalize uključuje:

  • sušeno voće bogato kalijumom - grožđice i suhe marelice,
  • agrumi, grožđe i banane,
  • orasi i pasulj
  • juhe od mesa i gljiva,
  • kiseli proizvodi, na primjer, bubrezi, srce, jetra,
  • nešto povrća (paradajz i kuvani krompir),
  • zelje (kiselo i špinat),
  • mliječni proizvodi s visokim sadržajem fosfora,
  • dimljena i slana riba i kavijar,
  • izotonična pića
  • kakao
  • žumanjak
  • konzervirana hrana, kobasice i kobasice,
  • Pekarski proizvodi
  • žitarice (izuzetak - riža).

Ako je pacijentu prikazana bubrežna dijaliza, zabranjeno je koristiti aluminijske pribor za vrijeme kuhanja.

Meso i riba moraju se prvo skuhati. Pacijenti na tretmanu ne smiju jesti juhu. Dalje kuhanje je stvar ukusa. Meso i riba mogu se pržiti ili peći dodavanjem aromatičnih začina.

Dugotrajno (6 do 10 sati) namakanje sitno sjeckanog povrća pomaže smanjenju količine natrijuma i kalijuma u hrani. U tom je postupku potrebno nekoliko puta mijenjati vodu (ako je hrana posebno bogata kalijem, voda se mijenja najmanje 10 puta, a vrijeme namakanja povećava se na 24 sata)

Potpuno ili djelomično ograničeni proizvodi

Dijeta bolesnika na hemodijalizi predviđa isključenje iz prehrane koncentriranog mesnog / ribljeg / gljivastog bujona, različitih vatrostalnih životinjskih masti, masnog mesa, hrane s velikom količinom soli (konzervirana hrana, tvrdi / prerađeni sirevi, čips, kocke juhe, slani orasi, itd. kobasice, umaci, marinade, kečapi, slani maslac, margarin, konzervirano povrće), mahunarke, jetra, mozak, bubrezi, dimljeno meso, tvrdo kuhana jaja, žitarice i tjestenine, mliječni proizvodi.

Ograničite upotrebu hrane koja sadrži puno kalijuma - curry, gljive, kafa, mliječni prah, voćni sokovi, kislice, banane, morska riba, sjemenke, sezamove sjemenke, orasi, sojin proizvod, čokolada, mliječna formula, suhe jabuke, kikiriki puter, suho voće, rabarbara , kečap, špinat, repa, pivo, avokado, voćni sokovi, paradajz sos, marelice, melasa, grožđe, trešnje, smokve, leća.

Proizvodi koji sadrže fosfor podliježu ograničenjima: mekinje, orasi, integralni hljeb, žitarice, kakao mlijeko, sir, jaja, mahunarke, musli, skuta. Jaki čaj / kafa, kakao, natrijum mineralne vode isključeni su iz pića.

Riba i morski plodovi

stočarstvo17,54,60,0139 dimljena riba26,89,90,0196 crni kavijar28,09,70,0203 zrnati kavijar lososa32,015,00,0263 konzervirana riba17,52,00,088

Sokovi i kompoti

sok od bundeve0,00,09,038

* podaci su na 100 g proizvoda

Potpuno ili djelomično ograničeni proizvodi

Dijeta bolesnika na hemodijalizi predviđa isključenje iz prehrane koncentriranog mesnog / ribljeg / gljivastog bujona, različitih vatrostalnih životinjskih masti, masnog mesa, hrane s velikom količinom soli (konzervirana hrana, tvrdi / prerađeni sirevi, čips, kocke juhe, slani orasi, itd. kobasice, umaci, marinade, kečapi, slani maslac, margarin, konzervirano povrće), mahunarke, jetra, mozak, bubrezi, dimljeno meso, tvrdo kuhana jaja, žitarice i tjestenine, mliječni proizvodi.

Ograničite upotrebu hrane koja sadrži puno kalijuma - curry, gljive, kafa, mliječni prah, voćni sokovi, kislice, banane, morska riba, sjemenke, sezamove sjemenke, orasi, sojin proizvod, čokolada, mliječna formula, suhe jabuke, kikiriki puter, suho voće, rabarbara , kečap, špinat, repa, pivo, avokado, voćni sokovi, paradajz sos, marelice, melasa, grožđe, trešnje, smokve, leća.

Proizvodi koji sadrže fosfor podliježu ograničenjima: mekinje, orasi, integralni hljeb, žitarice, kakao mlijeko, sir, jaja, mahunarke, musli, skuta. Jaki čaj / kafa, kakao, natrijum mineralne vode isključeni su iz pića.

Tabela zabranjenih proizvoda

Povrće i zelje

Proteini, gMasti, gUgljikohidrati, gKalorije, kcal
mahunarke povrće9,11,627,0168
kiseli kupus1,80,14,419
zeleni luk1,30,04,619
luk1,40,010,441
krastavci u konzervi2,80,01,316
kiseli krastavci0,80,11,711
rotkvica1,20,13,419
bijela rotkvica1,40,04,121
repa1,50,16,230
celer0,90,12,112
konzervirana rajčica1,10,13,520
hren3,20,410,556
beli luk6,50,529,9143
špinat2,90,32,022
kvrgavac1,50,32,919
marelice0,90,110,841
banane1,50,221,895
nektarin0,90,211,848
breskve0,90,111,346
gljive3,52,02,530
kisele gljive2,20,40,020

Žitarice i žitarice

kaša10,31,073,3328
kukuruzno zrno8,31,275,0337
biserni ječam9,31,173,7320
prosena kaša11,53,369,3348

Brašno i tjestenina

tjestenina10,41,169,7337
čokolada5,435,356,5544

Sirovine i začini

senf5,76,422,0162
đumbir1,80,815,880
kečap1,81,022,293
majonez2,467,03,9627
mljeveni crni biber10,43,338,7251
paradajz sos1,77,84,580

Sir i skut

skuti sir17,25,01,8121

Mesni proizvodi

masnoća2,489,00,0797
dimljena piletina27,58,20,0184
patka16,561,20,0346
dimljena patka19,028,40,0337
guska16,133,30,0364

Riba i morski plodovi

stočarstvo17,54,60,0139
dimljena riba26,89,90,0196
crni kavijar28,09,70,0203
zrnati kavijar lososa32,015,00,0263
konzervirana riba17,52,00,088

Ulja i masti

životinjska mast0,099,70,0897
masnoće za kuhanje0,099,70,0897

Sokovi i kompoti

sok od paradajza1,10,23,821

* podaci su na 100 g proizvoda

Za i protiv

ProsCons
  • Smanjuje azotemiju, normalizuje visoki krvni pritisak, smanjuje oticanje, eliminira poremećaje metabolizma fosfora i kalcijuma.
  • Nije financijski skupo.
  • Stroga dijeta tokom cijelog tretmana.

Povratne informacije i rezultati

Stroga dijeta za pacijente na hemodijalizi je vitalna nužnost, posebno za bolesnike s visokim krvnim tlakom, prisustvom edema i oslabljenim metabolizmom kalciju i fosfora. Prema riječima pacijenata, teško je se naviknuti na nezaslađenu ili blago zasoljenu hranu, jela su bez ukusa, ali izbora nema.

  • «... Nakon toksičnog oštećenja bubrega i razvoja hroničnog oboljenja bubrega, propisana mu je hemodijaliza. Bilo je loših testova, stalno povišenog krvnog pritiska, oticanja. Dodijeljena terapijska dijeta bez soli. Bilo je vrlo teško odmah se naviknuti na nesoljenu hranu. U tome su pomogle baštenske zelenila (peršin, kopar, beli luk, luk, peršin), a pripremili su i umake na bazi mleka i vrhnja. Morala sam strogo kontrolirati svoju prehranu. Ja sve kuvam u biljnom ulju. Dok se dijeta održava normalno i nema kamo otići, morate se prilagoditi ako želite živjeti».

Dijabetesna bolest bubrega za dijabetes

Pacijenti s dijabetesom koji razviju zatajenje bubrega u posljednjem stadiju podržavaju svoj život dijaliznim postupcima. Tokom tih postupaka, otpad koji sadrži dušik uklanja se iz krvi.

Dijaliza je skup i neugodan postupak, s velikim rizikom od infekcije. Kako bi se smanjila njegova učestalost, pacijenti se mole da ograniče unos proteina i tekućine.

U ovom stadijumu bubrežnog zatajenja, dijeta bogata proteinima sa ugljikohidratima kategorički nije prikladna. U većini slučajeva dijetalni proteini su zamijenjeni ugljikohidratima.

Neki centri sa zapadne dijalize sada preporučuju da njihovi pacijenti s dijabetičarima konzumiraju maslinovo ulje umjesto ugljikohidrata. Ima puno zdravih mononezasićenih masti.

GI u dijetnoj terapiji za bolest bubrega

Dijetalna dijeta za dijabetes treba biti nisko-ugljikohidrata i sadržavati minimalnu količinu životinjskih proteina. Takva prehrana ne povećava glukozu u krvi i time uspostavlja i istovremeno ne opterećuje rad bubrega.

Sama dijabetes obvezuje osobu kroz cijeli život da se pridržava dijetoterapije zasnovane na izboru proizvoda za GI. Ovaj pokazatelj u digitalnoj vrijednosti odražava utjecaj prehrambenog proizvoda na razinu glukoze u krvi nakon njegove upotrebe.

Kod drugog tipa dijabetesa prehrana djeluje kao glavni tretman, a kod vrste ovisnog o insulinu, to je istodobni tretman koji upotpunjava terapiju inzulinom.

GI je podijeljen u nekoliko kategorija:

  1. 0 - 50 PIECES - nizak indikator,
  2. 50 - 69 PIECES - prosjek,
  3. 70 jedinica i više je visoki pokazatelj.

Kada osoba ima visoki šećer, tada potpuno odbacivanje hrane s visokim GI. Glavna dijeta je sastavljena od proizvoda s niskim GI, dozvoljeno je da hrana sa prosječnim pokazateljima bude uključena u jelovnik kao izuzetak nekoliko puta tjedno.

Uz nepravilnu prehranu, kada pacijent jede ugljikohidrate koji brzo probavljaju, ne može se povećati samo šećer u krvi, već se i krvni sudovi mogu začepiti, jer takva hrana sadrži loš kolesterol.

Kada se pacijentu dijagnosticira akutno zatajenje bubrega i njegov šećer u krvi se redovito poveća, važno je koristiti hranu s niskim glikemijskim indeksom.

Indikacije za redovnu hemodijalizu

Svim pacijentima koji imaju dijagnozu "terminalni stadij hroničnog zatajenja bubrega" (CRF) prikazan je postupak pročišćavanja krvi kroz "umjetni bubreg"

Ako vas čitatelja zanima dijeta za dijalizu bubrega, tada također morate shvatiti u kojim se kritičnim situacijama koristi postupak umjetnog čišćenja bubrega. Budući su patološka bubrežna stanja i pravilna uravnotežena prehrana s njima sastavni su dijelovi djelotvorne terapije koja produžava život pacijentu s kroničnim zatajenjem bubrega.

Dakle, na hemodijalizi pacijenti sa zatajivanjem bubrega trebaju biti u takvim slučajevima:

  • Povećana nakupljanja tečnosti u tijelu pacijenta, što može dovesti do plućnog edema.
  • Kritično smanjenje procesa filtracije u bubrežnim glomerulima (ispod 15-20 ml / min).
  • Precena koncentracije kreatina u krvi (od 600 µmol / L ili više).
  • Manifestacija znakova opće iscrpljenosti na pozadini azotermije.
  • Opsežna intoksikacija pacijentovog tijela proizvodima razgradnje proteina i prošlim metaboličkim procesima.

Važno: da se pacijent ne dovede do tako kritičnih stanja, preporučuje se započinjanje hemodijalize pod prvim preduvjetima za njih. I što prije bude propisan postupak, veće su šanse da se produži život pacijenta.

Vrijedno je znati da hemodijaliza ne zamjenjuje u potpunosti rad zdravih bubrega. Pacijent koji se podvrgava umjetnom pročišćavanju krvi će u određenoj ili većoj mjeri imati poremećen metabolizam, kao i gubitak elemenata u tragovima, korisnih minerala itd.

Zato je tako potrebno razumjeti da je pravilna prehrana za hemodijalizu ključ normalnog fizičkog i psihičkog stanja pacijenata s kroničnim zatajenjem bubrega. Isto tako, potrebno je znati i da sama dijeta terapija u potpunosti ovisi o učestalosti postupka, njegovom trajanju tijekom jedne sesije, kvaliteti dijalizne otopine i fiziološkim karakteristikama pacijentovog tijela.

Zato je toliko važno prije hemodijalize razgovarati o prehrani sa profesionalnim nutricionistom. Osnovna načela pravilne prehrane za dijalizne pacijente biće dana u nastavku.

Unos proteina, masti, ugljenih hidrata i soli

Za vrijeme liječenja bubrežnih bolesti bez hemodijalize, količina konzumiranih proteina strogo je ograničena - ne veća od 0,5 g po kilogramu težine pacijenta dnevno. Isto se odnosi i na sol - 5 g ili manje dnevno. Ako je bolest popraćena čestim porastom tlaka, tada se sol uopće ne preporučuje konzumirati - njen je prirodni sadržaj u hrani dovoljan.

Uz hemodijalizu, naprotiv, preporučuje se povećani unos proteina. To je zbog velikog gubitka hranjivih sastojaka tokom postupka: elemenata u tragovima, aminokiselina, vitamina i oligopeptida. Dnevni unos proteina treba biti najmanje 1,2 grama po kilogramu mase.

Unos masti i ugljikohidrata također bi trebao biti optimalan, osim u situacijama kada je zatajenje bubrega pokrenulo dijabetes melitus. Količina ugljikohidrata potrošenih u hrani u ovom slučaju strogo je ograničena.

Potrošnja vode

Kod pacijenta na hemodijalizi, funkcija bubrega se značajno smanjuje, što može utjecati na količinu izlučenog urina. U nekim slučajevima mokrenje može biti veoma teško ili čak izostalo, iako je upravo ovaj prirodni fiziološki proces koji vam omogućava da regulirate vodenu ravnotežu u tijelu.

Dakle, pacijenti, posebno sa izraženim zatajenjem srca i arterijskom hipertenzijom, trebaju biti ograničeni u količini konzumirane tekućine. Voda koja ulazi u tijelo i ne vraća se u pravoj količini može provocirati pojavu edema, kao i nagle skokove krvnog pritiska.

Međutim, u nekim slučajevima takvo ograničenje je neprihvatljivo.Dakle, kod policističnih ili pijelonefritisa problemi sa mokrenjem mogu izostati, a kod dijabetesa melitusa dnevna diureza može biti čak i pretjerana.

Povišene koncentracije dušičnih spojeva u krvi takođe mogu biti opasne. Međutim, zbog tečnosti koja ulazi u organizam, njihova koncentracija može se značajno smanjiti, poboljšavajući pacijentovo stanje. Stoga se ograničenje režima pijenja tokom hemodijalize može dogoditi strogo prema indikacijama i nakon odgovarajućeg savjetovanja sa liječnikom.

Unos mikrohranjivih sastojaka

Hemodijaliza bubrega je metoda čišćenja organizma od mnogih supstanci u slučaju da se ljudski bubrezi sami ne mogu nositi s tim zadatkom. Propisi za to mogu biti sledeći: - akutno ili hronično zatajenje bubrega.

- Trovanje. - Predoziranje lijekova.

- Trovanje alkoholom. - Višak vode u tkivima i organima.

Pomoću dijalize iz organizma se izlučuju sledeći: - Višak kreatinina (konačni produkt razgradnje proteina). - Urea.

- jedinjenja borove kiseline. - salicilati.

- Sulfanilamidi. - Etilni i metilni alkohol.

- Višak vode. - Elektroliti kalijuma, natrijuma, kalcijuma.

- Razni otrovi. Većina tih supstanci ulazi u tijelo hranom.

Dugo i naporan tretman bit će jednostavno beskoristan ako pacijent ne promijeni način prehrane.

Dijeta za hemodijalizu bubrega odnosi se na prehrambene sisteme razvijene u prošlom stoljeću. Ljekari ju zovu stolom broj 7.

Nastala je uzimajući u obzir ljudski metabolizam tokom pročišćavanja krvi kroz umjetni bubreg. Primjećuje se kako tokom samog liječenja, tako i neko vrijeme nakon njega.

Osim činjenice da na jelovniku nema toliko proteina, većina njih bi trebalo da uđe u organizam zajedno s biljnom hranom. Proteini životinjskog porijekla su ograničeni i moraju ih podvrgnuti određenoj termičkoj obradi.

Takođe se smanjuje unos tečnosti. Bubrezi osobe na hemodijalizi ne mogu se nositi s takvim opterećenjem.

U prosjeku ljekari preporučuju piti više od 1 litre tečnosti dnevno, sa većinom uobičajene pročišćene vode. Sva su jela pripremljena bez soli.

Mala količina začina može dopustiti samo liječnik, ali to nije veće od 2-3 g dnevno. Bolje je soliti hranu neposredno prije jela.

Proizvodi s visokim sadržajem kalija, kalcijuma, natrijuma, oksalne kiseline potpuno su eliminirani ili strogo ograničeni. Preporučuje se jesti hranu srednje temperature.

Propisano je šest obroka dnevno. Obično pacijenti ne moraju sami da prave svoje menije.

Uz hemodijalizu bubrega, mnogi se podvrgavaju bolničkom liječenju i stalno su pod nadzorom ljekara. Njihova se hrana pojedinačno sastavlja.

Ipak, kod kuće postoje razni uređaji za hemodijalizu bubrega. Oni koji se podvrgavaju ovoj vrsti tretmana koristit će detaljnije prehrambene smjernice.

Prehrana na hemodijalizi zahtijeva pojedinačno dizajniranu ili dobro odabranu prehranu. što će ovisiti o mnogim faktorima, uključujući prisustvo ili odsustvo komplikacija, trajanje liječenja itd. Zato se snažno preporučuje pridržavanje svih uputstava lekara koji poznaje karakteristike njegovog pacijentovog tela, kao i nijanse njegovog lečenja.

Ako ste proučavali program liječenja dijabetesa tipa 1 ili program liječenja dijabetesa tipa 2 i pokušali slijediti preporuke, znate da dijeta s niskim udjelom ugljikohidrata omogućava vam snižavanje šećera u krvi na normalnu razinu i stabilno ga održavate normalnim, kao što je to slučaj kod zdravih ljudi bez dijabetesa.

Pročitajte detaljnije koja je metoda malih opterećenja. Već ste i sami vidjeli da „uravnotežena“ prehrana, kao i prehrana sa malo proteina i malo masti ne dozvoljava da se šećer normalizuje.

Oni su preopterećeni ugljikohidratima, pa šećer u krvi kod pacijenta s dijabetesom skoči i komplikacije se brzo razvijaju.

Međutim, liječnici i dalje preporučuju dijetu s malo proteina dijabetičarima kako bi usporili razvoj zatajenja bubrega i odgodili početak dijalize. Na ovoj dijeti najveći dio dijetalnih proteina zamjenjuje se ugljikohidratima.

Smatra se da ova metoda prehrane smanjuje opterećenje na bubrezima, uprkos činjenici da ne dozvoljava dijabetesu da održava normalan šećer u krvi. Kako odabrati najprikladniju dijetu za bubrege? Koja je dijeta bolja - malo proteina ili nisko ugljikohidrata? Odgovor: ovisi u kojoj ste fazi dijabetička nefropatija.

Postoji tačka bez povratka. Ako ga pređete, glomeruli su toliko oštećeni da vam normalizacija šećera u krvi više ne omogućava da obnovite ili poboljšate rad bubrega.

Doktor Bernstein sugerira da je ta točka bez povratka brzina glomerularne filtracije bubrega od oko 40 ml / min. Ako je stopa glomerularne filtracije niža, dijeta sa niskim udjelom ugljikohidrata zasićena proteinima više neće pomoći, već će samo ubrzati početak terminalnog stadijuma bubrežne insuficijencije.

Ako je stopa glomerularne filtracije 40-60 ml / min, tada će normalizacija šećera u krvi s dijetom sa niskim udjelom ugljikohidrata dugotrajno pomoći u stabiliziranju funkcije bubrega. Napokon, ako brzina glomerularne filtracije prelazi 60 ml / min, tada se pod utjecajem prehrane s niskim udjelom ugljikohidrata bubrezi potpuno obnavljaju i djeluju, kao u zdravih ljudi.

Saznajte kako izračunati brzinu svoje glomerularne filtracije ovdje.

Podsjetimo, dijeta s niskom razinom ugljikohidrata ne liječi direktno bubrege. Nesumnjivo, pomaže u održavanju normalnog šećera u krvi kod dijabetesa.

Pretpostavlja se da se zbog toga funkcija bubrega obnavlja ukoliko još nije prešla točka vraćanja. Za održavanje stabilnog normalnog šećera, čak i na dijeti sa malo ugljenih hidrata, morate strogo slijediti režim.

Morate postati toliko netolerantni na nezakonitu hranu kao što su vjerni muslimani netolerantni prema svinjetini i alkoholnim pićima. Izmjerite šećer glukometrom najmanje 5 puta dnevno, živite u režimu potpune samokontrole šećera u krvi.

Trud koji trebate uložiti isplatit će se više puta ako osigurate da vaš šećer ostane stabilan. Nakon nekoliko meseci testovi će pokazati da se rad bubrega stabilizira ili poboljšava.

I druge komplikacije dijabetesa će se povući.

Pogledajte video: Predstavljena knjiga Ishrana osoba na hemodijalizi (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar