Nadoknada dijabetesa: što je kompenzirano i kompenzirano za dijabetes, faze

Kada je pacijent koji boluje od dijabetesa u stanju da normalizira sadržaj šećera u organizmu na potrebnoj razini, vjeruje se da je patologija nadoknađena. A to se stanje postiže zbog činjenice da se pacijent jasno pridržava svih preporuka liječnika.

Kompenzirani dijabetes ima minimalan rizik od komplikacija. A liječnici vjeruju da dobrom nadoknadom možete povećati prosječni životni vijek pacijenta.

Razlikuju se takve faze dekompenzacije patologije: kompenzirana, dekompenzirana i subkompenzirana šećerna bolest. Nekompenzirani dijabetes karakterizira razvoj ozbiljnih negativnih posljedica koje mogu dovesti do smrti.

Zauzvrat, subkompenzacija dijabetesa je srednje stanje, između nadoknade i dekompenzacije. Šta učiniti kako bi se nadoknadila bolest šećera? Liječnik imenuje sastanke, izražava potrebne preporuke, ali samo ih pacijent mora ispunjavati, i to sam.

Kako biste saznali koliko je izražen terapeutski učinak pomoći će sljedeći pokazatelji: koncentracija šećera, prisutnost ketona u urinu, količina glukoze u urinu.

Nadoknađena bolest i njegove karakteristike

Kada se pacijentu dijagnosticira dijabetes tipa 1, prvo što treba učiniti u ovoj situaciji je odustati od svih napora za stabilizaciju pacijentovog šećera u krvi na potrebnoj razini. Nažalost, iako se lijekovi protiv dijabetesa tipa 2 mogu odustati, prva vrsta zahtijeva primjenu hormona inzulina.

Međutim, kod dijabetesa tipa 2, ponekad se daje inzulin. Ali samo ako se pacijent ne pridržava preporuka liječnika: nije promijenio prehranu, ne bavi se fizičkim aktivnostima.

U pravilu liječnik uvijek pojedinačno kaže koje namirnice se može konzumirati, koliko obroka treba biti dnevno. Ovisno o općem stanju dijabetičara, propisane su posebne fizičke vježbe.

Bez obzira na vrstu dijabetesa koji pacijent ima, preporučuje se pridržavanje sljedećih prehrambenih principa:

  • Pekarski proizvodi koji sadrže pšenično brašno nisu uključeni.
  • Ne možete jesti slastičarske pecive, slatku hranu, kiseli krastavci, začinjena i masna jela.
  • Preporučuje se odbijanje namirnica kuhanih prženjem. Dozvoljeno je jesti samo hranu koja je kuhana ili pirjana.
  • Treba jesti samo u malim obrocima, i to do šest puta dnevno.
  • Lako probavljivi ugljikohidrati se ne mogu konzumirati, trebate izračunati količinu ugljikohidrata koji se potroši dnevno.
  • Potrebno je soliti posuđe u ograničenoj količini, maksimalna dnevna doza natrijum-hlorida ne smije biti veća od 12 grama.
  • Kalorični sadržaj kuhane hrane treba odgovarati utrošenoj energiji dnevno i ne više.

Vrijedi napomenuti da se moraju strogo pridržavati svih preporuka. A to nije samo promjena njihove prehrane, već i cijelog životnog stila uopšte. Nažalost, dijabetes je hronična i neizlječiva patologija, pa će se ovaj režim morati poštovati kroz cijeli život.

Da biste održali dijabetes u fazi nadoknade, morate redovno provjeravati sadržaj glukoze u organizmu. Da biste to učinili, preporučuje se kupnja posebnog uređaja za mjerenje šećera u krvi - na primjer, One Touch Ultra mjerač.

Tjelesna aktivnost može pozitivno utjecati na tok bolesti, ali također može uzrokovati značajnu štetu. S tim u vezi, sva fizička aktivnost mora biti u prihvatljivim granicama.

U idealnom slučaju preporučuje se dijabetičarima da se svakodnevno šetaju po svežem vazduhu i rade jutarnje vežbe.

U nekim se situacijama dogodi da se pacijent strogo pridržava svih imenovanja i preporuka liječnika, ali ne dolazi do nadoknade dijabetesa. Nažalost, jedina opcija koja pomaže u normalizaciji slike je unošenje inzulina.

Kada je moguće doći do faze nadoknade, pacijent će primijetiti sljedeće pokazatelje:

  1. Šećer na prazan stomak ne prelazi 5,5 jedinica.
  2. Pokazatelji krvnog pritiska nisu viši od 140/90.
  3. Pacijent nivo holesterola iznosi do 5,2 jedinice.
  4. Procenat glikovanog hemoglobina nije veći od 6,5%.
  5. Koncentracija šećera u organizmu dva sata nakon obroka ne prelazi 8 jedinica.

Zauzvrat, u medicinskoj praksi se razlikuju i razine nadoknade šećerne bolesti tipa 2, koje ovise o različitim pokazateljima.

Pogledajte video: Njega zuba kod dijabetičara? (Septembar 2024).

Ostavite Svoj Komentar