Kako pružiti prvu pomoć za pankreatitis?

Upala gušterače je obično hronična bolest koja ima ponavljajući tok. Trenutno se pankreatitis smatra multifaktorijalnom bolešću: mnogi čimbenici vode njegovom razvoju, uključujući i loše navike, alkoholizam, lošu prehranu itd. Ovako ili onako, jednom kad se pojavi, pankreatitis neće biti potpuno izliječen. U ogromne većine pacijenata koji su imali upalu gušterače, pogoršanje bolesti se događa u budućnosti.

Novo akutno stanje nastaje zbog grešaka u prehrani ili pogrešnog načina života. Nije teško posumnjati na još jedan napad, dovoljno je znati glavne simptome i na vrijeme se obratiti liječniku za pomoć.

Zašto postoji napad pankreatitisa

Napad pankreatitisa nastaje kada pankreas ne radi u uslovima povećane funkcionalne aktivnosti. U tim se uvjetima stvaraju uvjeti za oslobađanje velikog broja probavnih enzima, što pokreće reaktivaciju upale u tijelu.

Uzroci pogoršanja hroničnog pankreatitisa su:

  1. Nepravilna prehrana (jesti veliku količinu masne hrane, prejedanje, jesti začinjenu, prženu, slanu, dimljenu).
  2. Pijenje alkohola.
  3. Pušenje.
  4. Nekontrolirani lijekovi.
  5. Pridružiti se sekundarnoj infekciji.
  6. Bolesti susjednih organa probavnog sustava (jetra, žučni mjehur, želudac).
  7. Trudnoća

Važno! Najčešći uzroci napadaja su prehrambene pogreške (začinjeno, kiselo, kiselo, dimljeno) i alkohol.

Sindrom boli

Zaoštravanje počinje intenzivnom povlačnom boli u desnom hipohondriju i epigastriju, rjeđe u cijelom trbuhu. Sindrom boli javlja se 2-3 sata nakon jela masnu, začinjenu, prženu i drugu „lošu“ hranu ili pijenje alkohola. Bol zrači u donjem dijelu leđa, u desnu ramenu i često ima pojas. Simptom boli prati slabost, mučnina i povraćanje.

Važno! Povraćanje sa upalom gušterače ne donosi olakšanje, nakon što sindrom boli traje ili se čak i pojača. Nedostatak olakšanja nakon povraćanja znak je akutne faze hroničnog pankreatitisa.

Da bi ublažio bol, pacijent zauzima prisilni položaj: pacijent leži na boku s nogama dovedenim u trbuh ili sjedi, nagnut prema naprijed, odmarajući se na koljenima.

Važno je zapamtiti da normalnim napadom boli koji ih povlači u prirodi pacijenti mogu lako podnijeti bol. Ako je bol nepodnošljiva, pacijent ne može naći ugodan položaj, nemiran - to ukazuje na uništavanje gušterače i dodavanje peritonitisa. Takav pacijent mora biti hitno hospitaliziran u bolnici radi hitnih mjera.

Porast temperature

Rast tjelesne temperature još je jedan znak napada pankreatitisa. U nekomplikovanom stanju temperatura se ne povećava više od 37,5-38S, praćeno blagom zimicom i slabošću u tijelu. Uz dodavanje zaraznih komplikacija, pacijent je u groznici, ne može ustati iz kreveta, dok su funkcije spoljnog disanja (jaka kratkoća daha) i cirkulacije krvi (tahikardija, hipotenzija) poremećene.

Simptomi opijenosti

Uz napade pankreatitisa, veliki broj produkata raspada tkiva i upalni citokini oslobađaju se u krvotok, što uzrokuje razvoj simptoma akutne intoksikacije. Pored temperature, manifestacije intoksikacijskog sindroma su:

  • Slabost, letargija, apatija. Bol u mišićima i zglobovima, umor.
  • Smanjena elastičnost kože, suhoća i blijeda koža.
  • Gubitak kilograma
  • Hipotenzija (snižava krvni pritisak).
  • Smanjen apetit.

Dijagnoza napada pankreatitisa

Dijagnoza stadija stanja provodi se u bolnici. Nakon ispitivanja i prikupljanja anamneze, pacijentu se dodjeljuju dodatni laboratorijski testovi i instrumentalna ispitivanja.

Pri akutnom napadu velika količina enzima amilaze oslobađa se u krvotok, što ukazuje na ozbiljno oštećenje parenhima gušterače. Osim toga, u biohemijskoj analizi razine jetrenih enzima u krvi (AsAT, AlAT, alkalna fosfataza) povećava se bilirubin. Ultrazvučni pregled tokom pogoršanja hroničnog pankreatitisa otkriva porast veličine gušterače, njenog oticanja i edema.

Prva pomoć i pomoć

Prva pomoć za akutni napad već je kod kuće, specijalizirana medicinska njega i naknadno liječenje provode se u bolnici nakon hospitalizacije pacijenta.

Važno! Samo-liječenje kod kuće nije potrebno, pa čak ni opasno. Prvo morate biti sigurni da je dijagnoza tačna, a tek potom propisati terapiju.

Prva pomoć pruža se kod kuće, usmerena na ublažavanje bolova i poboljšanje odliva žuči i soka pankreasa u crevnu šupljinu. Zbog toga pacijent sa hroničnim pankreatitisom uvek mora imati sledeće lekove u kabinetu sa lekovima:

  • Antispazmodici (No-shpa, papaverin, drotaverinum). Antispazmodi oslabe tonus glatkih mišića izlučnih kanala, što poboljšava izlučivanje sekreta.
  • Analgetici iz grupe nesteroidnih protuupalnih lekova (Analgin, Nise, Ketonal). Ljekari preporučuju uzimanje analgetskih lijekova za ublažavanje napada samo s teškim simptomima. Nije potrebno zaustaviti blage bolove lijekovima kako ne biste „podmazali“ kliničku sliku.

Lederi za zagrijavanje pomoći će u ublažavanju bolova, koji se lokalno nanose na bolno područje ne duže od 1-2 sata. Prije toga jastuk za grijanje mora biti omotan pamučnim ručnikom ili jastučnicom.

Važno! Kućno liječenje je efikasno samo ako je pacijent potpuno isključio obroke. Post je potreban do prijema u bolnicu ili do dolaska hitne pomoći. To stvara funkcijski odmor za gušteraču i ublažava simptome pogoršanja.

Specijalizirana medicinska pomoć

Daljnje liječenje provodi se u bolnici pod nadzorom liječnika. Ako je dijagnoza potvrđena, tada se odlučuje na pitanje daljnjeg liječenja pacijenta.

Uz nekomplikovani napad provodi se konzervativna terapija. Lijekovi na recept koji su usmjereni na suzbijanje upalnih procesa. Važna uloga u konzervativnoj terapiji se daje terapijskoj prehrani i simptomatskim agensima (antispazmodikima, analgeticima).

U kompliciranom stanju se rješava pitanje hirurške operacije. Komplikacije napada pankreatitisa mogu biti:

  • Nekroza pankreasa (nekroza dela nekog organa).
  • Apsces i retroperitonealni flegmon.
  • Cista pankreasa.
  • Peritonitis
  • Rak pankreasa.

Sve ove komplikacije, osim raka, posljedica su sekundarne infekcije. Prvi znak ozbiljne komplikacije je visoka groznica s gubitkom svijesti i neizdrživa bol u trbuhu. Ovo stanje zahtijeva hitnu medicinsku pomoć.

Kakva bi trebala biti prehrana za napade pankreatitisa

Prvi i drugi dan pokazuje glad i odmor u krevetu. U ovom trenutku je dozvoljeno piti vodu, prednost se daje alkalnoj mineralnoj vodi (Essentuki, Borjomi). Nakon suzbijanja glavnih simptoma pacijenta, oni se prebacuju na terapijsku dijetu br. 5, koja podrazumijeva upotrebu kašastog, energetski vrijednog jela i nemasnih juha.

Dijeta pomaže da se izbjegne nova pojava akutnih simptoma, doprinosi brzoj obnovi funkcija i radu tijela. Dijeta (tablica br. 5) preporučuje se pridržavati se najmanje mjesec dana nakon pražnjenja, nakon čega prelaze na dijetalnu prehranu uz ograničenje masnog, slatkog, začinjenog, prženog, kiselog i dimljenog.

Oprez i kontraindikacije

Pomoć u akutnom napadu i pogoršanju hroničnog procesa pruža se na različite načine. Pacijent s kroničnim pankreatitisom svjestan je svog stanja, pa može sam prijaviti povratak.

Za akutni napad karakteristična je jaka, iznenadna bol u stomaku i u levom hipohondriju. Sindrom boli i u hroničnom i u akutnom pankreatitisu prati neumoljivo povraćanje i groznica.

Uz znakove napada upale gušterače, morate pozvati liječnika kod kuće. Dok čekate pomoć, ne možete:

  • pokušajte isprati stomak povraćanjem,
  • davati pacijentu pripravke sa enzimima pankreasa (tablete za poboljšanje probave kao što su Mezim, Creon, Festal, itd.),
  • nanesite led na područje bola,
  • primijeniti tradicionalnu medicinu, posebno one koje sadrže alkohol.

Kod akutnog napada lijekove protiv bolova (Baralgin, Analgin itd.) Se ne smiju davati. To može utjecati na pojavu simptoma pankreatitisa i otežati dijagnozu bolesti.

Kod kuće

Neovisna hitna pomoć kod kuće može se pružiti samo pogoršanjem hroničnog procesa.

Ali čak i u tom slučaju, u prvoj prilici, pacijent bi trebao nazvati liječnika kod kuće ili sam otići na kliniku.

Akutni napad zahtijeva obaveznu hospitalizaciju i pomoć ljekara. Ako se to desilo na području gdje ljekarska pomoć nije dostupna, pacijenta moraju odvesti u selo i obratiti se medicinskoj ustanovi.

Algoritam akcije

U slučaju napada pankreatitisa u svakom slučaju se mora poduzeti niz mjera. Oni će pomoći osobi da ne pati od bolnih bolova i olakšaće mu dalje stanje.

I kod akutnog i hroničnog pankreatitisa treba učiniti sljedeće:

  1. Postavite pacijenta tako da se tijelo nagne naprijed.
  2. Preporučite površno disanje, ne uzimajte duboke udisaje koji povećavaju bol.
  3. Izazivajte povraćanje pritiskom prsta na koren jezika.
  4. Dajte pacijentu male porcije vode (50 ml) svakih 30 minuta. Voda mora biti negazirana.
  5. Može se napraviti oralna primjena 0,8 mg No-shpa ili Papaverinum (Drotaverinum). Ovo će ublažiti grčeve žučnih puteva i olakšati prolazak žuči.

Nakon pomaganja kod pankreatitisa, pacijent može imati apetit, ali jesti u ovom trenutku kontraindicirano.

U prva 3 dana nakon napada pacijentu se preporučuje potpuni post. Možete piti samo male porcije mirisane vode (Borjomi ili Essentuki) ili blagi, zaslađeni čaj.

Na dan 4-5, pacijent može početi jesti prema pravilima prehrane br. 5p:

  • krekeri od bijelog hljeba - ne više od 50 g dnevno,
  • žitarice (zobena kaša, heljda, pirinač), tjestenina u dobro prokuhanom i pireom (mukozne žitarice i pire)
  • krompir, mrkva, tikvice u obliku pire krompira,
  • jabuke, kruške u obliku kompota ili kisle bez šećera,
  • kuhana piletina, zec, pire govedina,
  • mršava riba (bakalar, pollock itd.) kuhana ili kuhana na pari, pire.

Treba jesti u malim porcijama, ne više od 100-150 g po 1 dozi, ali često, 5-6 puta dnevno.

Kada se stanje pacijenta normalizuje, možete dodati ishranu svježi skut s niskim udjelom masti, pileće jaje (1-2 proteina dnevno), dodajte malo putera ili rafiniranog biljnog ulja u pripremljena jela.

Zabranjeni proizvodi pacijentima nakon napada pankreatitisa:

  • masti
  • mliječni proizvodi
  • dimljeno meso, kiseli krastavci, marinade,
  • začinjeno povrće i kupus raznih vrsta,
  • kiselo voće
  • konzervirana riba i meso.

Specijalizovana prva pomoć za pankreatitis

Uz napad pankreatitisa, hitna medicinska pomoć može čovjeku spasiti život.

Potrebni su pozivi hitne pomoći i hospitalizacija, čak i ako se pogoršanje očituje manjom boli. Specijalizovana njega pacijenta sa pankreatitisom može se pružiti samo u bolnici.

Standard renderiranja

Za doktora i medicinsku sestru postoji uredba o pružanju usluga uspostavljena od strane Ministarstva zdravlja Ruske Federacije. Prema njegovim riječima, ekipa za hitne slučajeve daje 2% -tnu otopinu papaverin hidroklorida, 1% otopinu difenhidramina ili 0,1% atropin sulfata. Ove mjere pomažu u ublažavanju spazma i osiguravaju odljev žuči i soka gušterače prije pružanja njege u bolnici.

Propisivanje lijekova protiv bolova

Digestivni enzimi koji uđu u tkivo gušterače počinju ih rastvarati.

Taj proces može dovesti do šoka boli, pa kad pogoršate hroničnu upalu gušterače, možete uzeti tablete:

  • Spazmalgon,
  • Paracetamol
  • Ibuprofen
  • Metamizole ili drugi.

Doziranje lijeka treba propisati lekar. Ako se akutni napad dogodi prvi put, pacijent će u bolnici dobiti svu pomoć, propisati analgetike, antibiotike i lijekove za suzbijanje izlučivanja enzima, antispazmodika i diuretika.

Načela hitne pomoći

Prva pomoć za akutni pankreatitis, ako je moguće pozvati specijaliste hitne pomoći, trebalo bi biti upravo to. Ako ne postoji način da se hitno uspostave usluge od stručnjaka, tada je već potrebno pokazati maksimalnu pažnju i napore za prvu pomoć kod bolova u gušterači kod kuće ili sa voljenom osobom. Da biste to učinili, zapamtite nekoliko preporuka.

  1. Učinkovito uklanjanje akutne boli doprinosi prihvaćanju nepokretnog položaja embrija.
  2. Potrebno je pacijenta osloboditi odjeće koja ometa i sažima trbušnu šupljinu.
  3. Preporučuje se i povećanje razine unosa tekućine, naime, kako bi se osigurala maksimalna potrošnja alkalnog pića u obliku mineralne vode bez plinova ili slabe otopine sode.
  4. Na područje abdomena gdje je akutna bol najintenzivnija, trebate nanijeti hladno u obliku grijaćeg jastuka ili plastične boce sa ledom. Kako se boca sa ledom zagreva, potrebno ju je zameniti drugom, hladnijom.
  5. Nakon povlačenja boli u području parenhimskog organa, položaj embrija se može prebaciti u sjedeći položaj laganim trupom prema naprijed.
  6. Posebna pažnja potrebna je pacijentovom respiratornom činu. Da biste smanjili prag boli u peritoneumu, preporučuje se povremeno odgoditi akt disanja ili omogućiti površno disanje. Olakšani čin disanja pomoći će stvaranju smirenosti u peritonealnoj šupljini, što će smanjiti bol.

Pored toga, kako bi se olakšala opća dobrobit pacijenta, preporučuje se nazivanje pražnjenja povraćanja pritiskom prstiju na korijen jezika. Ako ova metoda ne pomaže u izazivanju povraćanja, tada to nazvati, možete popiti barem 2 litre slane tople vode, što će doprinijeti ne samo pražnjenju povraćanja, već i napuniti mineralnu ravnotežu u pacijentovom tijelu.

Važno je zapamtiti da provedba gore navedenih preporuka za pružanje hitne pomoći za napade pankreatitisa samo doprinosi privremenom olakšanju pacijentove dobrobiti. Stoga se posjet kvalificiranog stručnjaka ne smije odgađati, već odmah proći potrebne metode ispitivanja i započeti terapijski tretman što je prije moguće s upalom gušterače.

Upotreba lijekova

Obično je patološko kršenje funkcionalnosti gušterače, koje ima upalnu prirodu kursa, vrlo usko povezano s razvojem kolelitijaze. Dakle, prije upotrebe bilo kojeg lijeka za pankreatitis, potrebno je znati tačno stanje žučnog mjehura. Ako je pacijent siguran da mu je žučni mjehur u savršenom redu i nema kamenja ili pijeska u njemu, tada uzimanje lijekova poput 2 tablete Allohol može pomoći kod pankreatitisa kod kuće.

Nakon primjene ovog lijeka proces odljeva u žučni mjehur i kanalizaciju se normalizira, a pacijentovo se stanje poboljšava. U većini slučajeva kvalificirani stručnjaci savjetuju kombiniranje choleretic lijekova s ​​kombiniranim antispazmodičkim lijekovima, poput No-Shpa ili Papaverine.

Ako je moguće, za najbrži mogući učinak ublažavanja općeg stanja pacijenta, preporučuje se ubrizgavanje jednog od sledećih antispazmodičnih lekova:

  • 2% rastvor Papaverin hidroklorida,
  • Rastvor platifilin hidrotorata,
  • ili No-Shpa rastvor za ubrizgavanje.

U akutnim napadima pankreatitisa kod kuće često se koristi 0,1% -tna otopina Atropin-sulfata ili 1% -tna otopina difenhidramina, koja doprinose poboljšanju antispazmodijskih svojstava gore navedenih antispazmodika. Ponekad se, kao izuzetak za odrasle, uzimanje antispazmodika može zamijeniti uzimanjem 1 tablete lijeka Nitroglicerin, koja se stavlja pod jezik radi sporog procesa resorpcije.

Nakon što se bol s pankreasnim pankreatitisom kod kuće eliminira, a pacijent osjeća normalno, hitno je kontaktirati kvalificirane stručnjake radi daljnje hospitalizacije u stacionarnim uvjetima, gdje će se provesti potpuna dijagnoza parenhimskih organa i otkriti klinika za patologiju. Na osnovu rezultata pregleda liječnik će moći razviti najučinkovitiji režim liječenja i propisati potrebne lijekove.

Vrlo je važno zapamtiti da privremeno olakšanje boli s pankreatitisom može dovesti do drugog napada s velikom vjerojatnošću smrti.

Šta se ne preporučuje kod napadaja pankreatitisa?

Hitna pomoć akutnog pankreatitisa je provođenje kompetentnih radnji. Nepravilna pomoć napadaja pankreatitisa može uzrokovati još veće pogoršanje trenutne situacije i dovesti do smrti. Da biste spriječili takve situacije, morate znati što se ne preporučuje:

  1. Strogo je zabranjeno koristiti bilo koju hranu, čak i svježe voćne kulture.
  2. Ne preporučuje se uzimati enzimske pripravke u obliku Festal, Creon ili Mezim tijekom napada za uklanjanje akutne boli, jer pomažu povećanju razine iscjedaka želudačnog soka, što će povećati intenzitet simptomatske manifestacije napada gušterače.
  3. Prva pomoć za pankreatitis ne bi trebalo sastojati od uzimanja lijekova protiv bolova prije dolaska tima stručnjaka hitne pomoći, jer će uzimanje lijekova poput Baralgin, Analgin, Spazmalgon u potpunosti iskriviti kliničke manifestacije patologije i spriječiti preciznu dijagnozu i dijagnozu.

Poboljšanje dobrobiti putem posta

Pružanje prve pomoći za pankreatitis jeste uklanjanje simptomatskih manifestacija ove patologije. Da biste postigli ove ciljeve u gotovo svakom slučaju, preporučuje se post od 2-3 dana. Kad se akutna bol smiri i apetit se povrati, dozvoljeno je u prehranu uključiti slabo zaslađeni napitak od čaja s kašičicom prirodnog meda. Da biste sebi pomogli da se što prije oporavi nakon napada pankreasa, preporučuje se pažljivo i postepeno uključivanje nekih vrsta hrane u ishranu. Prvog dana nakon štrajka glađu preporučuje se upotreba 200 grama kaše od kaše s tečnom konzistencijom.

Zapamtite: kod oštećenja gušterače gušterače preporučuje se isključiti iz prehrane upotrebu masne, začinjene, slane, dimljene i pržene hrane.

U drugom i slijedećim ponavljanjima akutnih napada pankreasa počinje se razvijati hronična upalna patologija, što zahtijeva posebno terapijsko liječenje, redovite preventivne mjere, jer je karakterizirana periodičnošću stadija remisije i pogoršanja.

Pomoć kod pogoršanja kronične patologije

Prva pomoć za napad pogoršanja hroničnog pankreatitisa na pozadini disfunkcije pankreasa može se sastojati u uzimanju sledećih lekova:

  • anestetik u obliku Baralgina, Ibuprofena ili Spazmalgona,
  • prva pomoć može se pružiti uzimanjem 2 tablete Allohola u kombinaciji sa antispazmodikom, poput No-Shpo ili Drotaverin.

Akutni stadij hroničnog oblika patologije pankreasa ili napad akutnog oblika ove bolesti treba primjetiti i ukloniti na vrijeme uz pomoć kvalificiranih stručnjaka.

A ako ne postoji takva mogućnost liječenja, tada bi se skrb o pacijentima kod kuće trebala provoditi na što kompetentnijoj razini.

Pogledajte video: Gojazni podložniji raku pankreasa (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar