Biološka uloga holesterola

Holesterol je monoatomski ciklički alkohol koji lako formira holesteride u tkivima. Ulazi u ljudsko tijelo kao dio hrane i sintetizira se u jetri, tankom crijevu i koži.

Biološka uloga holesterola:

1. Strukturni. Slobodni holesterol je strukturna komponenta ćelijskih membrana.

2. Metabolički. Holesterol je prekursor biološki aktivnih tvari: vitamina D3, hormona STEROID (ANDROGENS, ESTROGENS, CORTICOIDS) .Za vrijeme oksidacije kolesterola u jetri uz sudjelovanje CYTOCHROME R-450, stvaraju se žučne kiseline. U svom slobodnom obliku, holesterol se prenosi putem tela transportnim LIPOPROTEINIMA u krvi. Izvori holesterola:

1. Hrana. Za jedan dan, 0,3 g. holesterol.

2. Kod ljudi se u prosjeku s masom od 65-70 kg dnevno sintetizira 3,5 -4,2 g. holesterol. Jetra zauzima veliko mjesto u sintezi holesterola.U slučaju oštećenja jetre i crijeva poremećuje se stvaranje i transport LP u krvi. S oštećenjem jetre i žučnih puteva, poremećuje se stvaranje i izlučivanje žučnih kiselina koje sudjeluju u probavi prehrambenih masti. U slučaju kršenja odljeva žuči, zasićen je kolesterolom, što dovodi do stvaranja holesterola. Razvija se žučna bolest. Primjećuje se hiperholesterolemija u krvi.

1. Formiranje acetoacetil-CoA iz dvije molekule acetil-CoA korištenjem enzima tiolaze acetoacetiltransferaza. Nastaje u citosolu.

2. Formiranje β-hidroksi-β-metilglutarila-CoA iz acetoacetil-CoA sa trećim molekulom acetil-CoA upotrebom hidroksimetil-glutaril-CoA sintaze.

3. Stvaranje mevalonata redukcijom HMG i eliminacijom HS-KoA primjenom hidroksimetilglutaril-CoA reduktaze ovisne o NADP.

4. mevalonska kiselina se fosforilira dva puta s ATP-om: do 5-fosfomevalonata, a potom do 5-pirofosfomevalonata.

5.5-pirofosfomevalonat se fosforilira u 3 atoma ugljenika, formirajući - 3-fosfo-5-pirofosfomevalonat.

6. Potonji je dekarboksiliran i defosforiliran, stvara se izopentenil pirofosfat.

7. Nakon niza uzastopnih reakcija, nastaje skvalen.

8. Nakon niza reakcija, formira se lanosterol.

9.Lanosterol se pretvara u glatki holesterol u membranama glatkog endoplazmatskog retikuluma

Hormoni štitne žlijezde, nadbubrežne žlijezde i žlijezde hiperfunkcije povećavaju lučenje holesterola, a hipofunkcijom aktiviraju njegov raspad. Ne koristi ga organizam kolesterol se razlaže u jetri. Proizvodi raspada pretvaraju se u žučne kiseline i izlučuju se u crijevima sa žuči.

Pogledajte video: Uberi dan - Poremecaj paznje, hiperaktivnost kod dece i odraslih (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar