Kiseli krastavci tipa 2: glikemijski indeks proizvoda

Sav iLive sadržaj pregledavaju medicinski stručnjaci kako bi se osigurala najveća moguća točnost i dosljednost činjenicama.

Imamo stroga pravila u pogledu izbora izvora informacija i pozivamo se samo na ugledne web stranice, akademske istraživačke institute i, ako je moguće, na dokazana medicinska istraživanja. Imajte na umu da su brojevi u zagradama (,, itd.) Interaktivne poveznice na takve studije.

Ako mislite da je bilo koji od naših materijala netačan, zastareo ili na drugi način upitan, odaberite ga i pritisnite Ctrl + Enter.

Svi znaju da je povrće svih vrsta korisno za zdravlje, ali krastavci za dijabetes, pretilost i bolesti srca zaslužuju posebnu pažnju.

Preporučuje se da prekomerna težina jednom nedeljno odloži dan „krastavca“, iako se dijabetes sa krastavcima još uvek ne može shvatiti ozbiljno zbog svih bezuslovnih prehrambenih koristi ove biljke.

Krenimo s dobrim. Ali prvo, samo u jednom retku vrijedi podsjetiti da se kod dijabetesa melitusa tipa 1, beta stanice gušterače koje proizvode inzulin selektivno uništavaju, a posebnost dijabetesa tipa 2 (u 90% slučajeva pacijenata koji imaju ozbiljnu pretilost) je da je visok nivo glukoza je povezana s otpornošću na inzulin i relativnim kršenjem njegove sekrecije.

Dnevni kalorični unos dijabetičara ne bi trebao biti veći od 2 tisuće kcal, pa je upotreba svježih krastavaca za dijabetes puno lakše slijediti ovu preporuku, jer je 96% krastavaca voda, a na svakih 100 g daje se samo 16 kcal. To znači da ih možete jesti u velikim količinama, bez rizika od naglog povećanja unosa kalorija.

U istih 100 g krastavca sadržaj ugljikohidrata uključenih u hiperglikemiju ne prelazi 3,6-3,8 g, a glukoza i fruktoza ne više od 2-2,5%.

A ako za neke sumnjače ovi podaci nisu odgovorili na pitanje da li je moguće jesti krastavce za dijabetes melitus tipa 1 i 2, ostaje citirati još jedan argument, koji ukazuje na glikemijski indeks krastavaca - 15, što je za 2,3 niže od jabuke, i upola manje od rajčice, koja takođe pripada proizvodima sa niskim glikemijskim indeksom.

Zapravo, krastavci (Cucumis sativus iz porodice Cucurbitaceae - bundeva) imaju i druge prednosti, na primjer, sadrže makro- i mikronutrijente potrebne tijelu: natrijum (do 7 mg na 100 g), magnezijum (10-14 mg), kalcijum (18- 23 mg), fosfor (38-42 mg), kalijum (140-150 mg), gvožđe (0,3-0,5 mg), kobalt (1 mg), mangan (180 mcg), bakar (100 mcg), hrom (6 µg), molibden (1 mg), cink (do 0,25 mg).

U krastavcima ima vitamina, pa u 100 grama svježeg povrća, prema World's Healthtest Foods, sadrži:

  • 0,02-0,06 mg beta-karotena (provitamin A),
  • 2,8 mg askorbinske kiseline (L-dehidroaskorbat - vitamin C),
  • 0,1 mg tokoferola (vitamin E),
  • 7 mcg folne kiseline (B9),
  • 0,07 mg piridoksina (B6),
  • 0,9 mg biotina (B7),
  • 0,098 mg nikotinamida ili niacina (B3 ili PP),
  • oko 0,3 mg pantotenske kiseline (B5),
  • 0,033 mg riboflavina (B2),
  • 0,027 mg tiamina (B1),
  • do 17 mcg filokininona (vitamin K1 i K2).

Vitamin C kod dijabetesa djeluje ne samo kao antioksidans, već i smanjuje rizik od stvaranja aterosklerotskog plaka i oštećenja krvožilnog sustava, a pomaže i u zarastanju rana.

Pokazalo se da: nikotinamid štiti beta ćelije gušterače od autoimune destrukcije i može inhibirati razvoj nefropatije, a filokininoni vjerojatno pozitivno utječu na sintezu peptidnog hormona (GLP-1) - peptida sličnog glukagonu-1, koji je fiziološki regulator apetita i sudjeluje u metabolizam glukoze iz hrane.

Specijalisti povezuju stanje imunološkog sistema i sintezu proteina sa cinkom, kao i aktivnost inzulina, sa cinkom, i adekvatnu reakciju ćelijskih receptora ovog hormona sa hromom. A kalijum i magnezijum u krastavcima pomažu snižavanju krvnog pritiska i osiguravaju stabilnost kontrakcije srčanog mišića.

Svježi krastavci protiv dijabetesa pomažu u optimizaciji procesa probave, uklanjaju toksine iz crijeva i smanjuju količinu lošeg kolesterola. Uz to, kako napominju stručnjaci Američkog udruženja za dijabetes, biljna vlakna iz svježeg povrća usporavaju apsorpciju ugljikohidrata i šećera.

, ,

Krastavci - lijek za dijabetes?

Biokemijski sastav krastavca i potencijal njegovih korisnih svojstava za bolesnike s dijabetesom nastavljaju se proučavati. Studije na životinjama (čiji su rezultati objavljeni 2011. u Iranskom časopisu za osnovne medicinske znanosti i 2014. u časopisu "Journal of Medicical Plant Research") pokazale su sposobnost ekstrakta sjemena i pulpe krastavca za smanjenje glukoze u krvi (u štakora).

Istraživanja su vršena na oguljenjima krastavaca koji su hranjeni na miševima sa dijabetesom tipa 2. Eksperiment je doveo do hipoteze o poticajnom učinku triterpenskih spojeva cucurbita (cucurbitans ili cucurbitacini) sadržanih u košticama krastavaca, koji promiču oslobađanje inzulina i regulaciju metabolizma glukagona u jetri.

U Kini se ta jedinjenja ekstrahiraju od najbližeg rođaka krastavca - obične bundeve Cucurbita ficifolia. Kako je objavljeno u Journal of Science of Food and Agriculture, upotreba ovog ekstrakta u laboratorijskim štakorima s dijabetesom imala je hipoglikemijski učinak i regenerativni učinak na oštećene beta stanice gušterače.

Može biti teško kontrolirati dijabetes, a mnogi prirodni lijekovi mogu biti korisni za ljude s ovom endokrinom bolešću. Naravno, dijabetes još ne liječi krastavcima, a krastavci nisu lijek za dijabetes. Ali rezultati studija na glodavcima pokazuju da su potrebna daljnja istraživanja kako bi se utvrdilo kako krastavci mogu utjecati na šećer u krvi kod ljudi.

, ,

Kontraindikacije

Najviše u kalijum krastavcima, što objašnjava njihov diuretski učinak. Bolesnicima s dijabetesom koji imaju problema s bubrezima propisana je dijeta za dijabetičku nefropatiju, a u slučaju neravnoteže elektrolita (koja se razvija zbog hroničnog funkcionalnog zatajenja bubrega) nutricionisti postavljaju ograničenje unosa soli. Prehrambene kontraindikacije za pacijente s osmotskom diurezom i hiperkalemijom kod dijabetesa, kao i u slučajevima upale bubrega i / ili mjehura, uključuju zabranu krumpira, agruma, marelice (i sušene marelice), banane i krastavca koji sadrže puno kalijuma.

Koleretski učinak krastavaca uzrokuje njihovo isključenje iz prehrane zbog holecistitisa i žučnih kamenaca, ovo povrće kontraindicirano je kod upalnih procesa u želucu i dvanaesniku (gastritis, čir), kao i u debelom crijevu (kolitis, Crohnova bolest).

,

Krastavci konzervirani, kiseli, slani i kiseli krastavci za dijabetes

Pitajte bilo kojeg dijetetičara, a on će vam potvrditi da sa dijabetesom trebate napustiti začinjenu i slanu hranu jer povećavaju apetit i aktiviraju izlučivanje želudačnog soka, izlučivanje žuči i prekomjerno luči gušteraču. Odnosno, konzervirani krastavci za dijabetičare, kao i slani, slani i kiseli krastavci za dijabetes smatraju se neprimjerenim proizvodima. Osim toga, u kiselom okruženju uništi se do 25-30% vitamina B1, B5, B6, B9, A i C, a nakon 12 mjeseci čuvanja, ti se gubici udvostručuju, mada to ne utječe na ukus. Sol ne oksidira vitamin C, ali prilikom sterilizacije konzerviranih krastavaca radi veliku temperaturu.

Kiselo povrće protiv dijabetesa nije u potpunosti zabranjeno, tako da možete povremeno jesti kisele rajčice ili krastavce. Ali ako stalno isušujete usta i žeđate (što ukazuje na nedostatak tekućine u tijelu što prati hiperglikemiju), kao i visok krvni pritisak, tada konzervirano povrće s puno soli treba isključiti iz vašeg jelovnika.

Kako zamijeniti krastavce dijabetesom?

Krastavci se mogu zamijeniti povrćem s istim niskim glikemijskim indeksom, koji također sadrže puno korisnih elemenata i vitamina, kao i vlakna, što doprinosi sporiji apsorpciji ugljikohidrata. To su rotkvice, svježi i kiseli kupus, briselski klice i brokula, rajčica i paprika, tikvice i patlidžan, zelena salata i špinat.

Glikemijski indeks kiselih krastavaca i paradajza

Da biste slijedili dijabetičku dijetu, morat ćete odabrati hranu i piće s pokazateljem do 50 jedinica. Jedite hranu s ovom vrijednošću bez straha, jer će koncentracija glukoze u krvi ostati nepromijenjena i neće se povećavati.

Mnogo povrća ima GI u prihvatljivim granicama. Međutim, treba imati na umu da je dio povrća u mogućnosti povećati svoju vrijednost, ovisno o termičkoj obradi. Takvi izuzeci uključuju mrkvu i repu, kada su prokuhani, zabranjeni su za osobe s endokrinim bolestima, ali u sirovom obliku mogu se jesti bez straha.

Za dijabetičare je razvijena tablica, u kojoj je naveden popis proizvoda biljnog i životinjskog porijekla, koji označavaju GI. Tu je i veliki broj namirnica i pića sa GI nula jedinica. Takva atraktivna vrijednost na prvi pogled može obmanjivati ​​pacijente. Često je glikemijski indeks nula inherentan u hrani koja je visoko kalorična i preopterećena lošim kolesterolom, što je izuzetno opasno za sve bolesnike sa dijabetesom bilo koje vrste (prvog, drugog i gestacijskog).

Indeksna podjela za indeks:

  • 0 - 50 jedinica - nizak pokazatelj, takva hrana i pića su osnova dijabetičke prehrane,
  • 50 - 69 jedinica - prosjek, takvi proizvodi su dozvoljeni na stolu kao izuzetak, ne više od dva puta tjedno,
  • 70 jedinica i više - hrana i piće s takvim pokazateljima izuzetno su opasni, jer izazivaju nagli skok koncentracije glukoze u krvi i mogu uzrokovati pogoršanje pacijentovog blagostanja.

Slani i kiseli krastavci i rajčice neće promijeniti njihov GI ako su bili u konzervi bez šećera. Ovo povrće ima sljedeće značenje:

  1. krastavac ima GI od 15 jedinica, kalorijska vrijednost na 100 grama proizvoda je 15 kcal, broj hljebnih jedinica je 0,17 XE,
  2. glikemijski indeks rajčice bit će 10 jedinica, kalorijska vrijednost na 100 grama proizvoda je 20 kcal, a broj krušnih jedinica 0,33 XE.

Na temelju gornjih pokazatelja, možemo zaključiti da se slani i kiseli krastavci i rajčice mogu sigurno uključiti u svakodnevnu dijabetesnu prehranu.

Takvi proizvodi neće naštetiti organizmu.

Prednosti konzerviranih krastavaca

Krastavci u konzervi, poput rajčice, prilično su popularno povrće, ne samo sa „slatkom“ bolešću, već i sa dijetama usmerenim na gubitak kilograma. Potrebno je samo uzeti u obzir da ove vrste povrća ne mogu jesti svi - ne preporučuje se trudnicama i osobama koje pate od edema.

Dijabetesni kiseli krastavci korisni su jer sadrže mnogo vlakana. Sprečava razvoj malignih neoplazmi, ima pozitivan uticaj na rad gastrointestinalnog trakta, sprečavajući zatvor i uklanjanju toksina iz organizma.

U procesu zrenja nastaje mlečna kiselina u krastavcima. Ona, pak, pogubno utječe na patogene mikrobe u gastrointestinalnom traktu, a također normalizira krvni tlak, zbog poboljšane cirkulacije krvi.

Dakle, u kiseli krastavci nalaze se sljedeće vrijedne tvari:

  • mliječna kiselina
  • antioksidanti
  • jod
  • gvožđe
  • magnezijum
  • kalcijuma
  • Vitamin A
  • B vitamini,
  • Vitamin C
  • vitamin E.

Antioksidanti uključeni u sastav usporavaju proces starenja organizma, uklanjajući iz njega štetne materije i spojeve. Visoki sadržaj vitamina C jača imunološki sustav, povećavajući otpornost tijela na bakterije i infekcije različite etiologije. Vitamin E jača kosu i nokte.

Ako svakodnevno jedete krastavce, tada ćete se trajno riješiti nedostatka joda, što je toliko potrebno za sve bolesti povezane sa endokrinim sistemom.

Izvrsna sastav krastavaca, u kojima su minerali tako kompetentno kombinirani, omogućava im da se dobro apsorbiraju. Upečatljiv primer toga su magnezijum i kalijum, koji zajedno blagotvorno utiču na funkcionisanje kardiovaskularnog i nervnog sistema.

Pored navedenog, kiseli krastavci za dijabetes tipa 2 i 1 imaju sljedeće prednosti za tijelo:

  1. čak i nakon termičke obrade, ovo povrće zadržava veliku količinu vitamina i minerala,
  2. ukusna okus poboljšava apetit,
  3. imati blagotvoran uticaj na probavni sistem,
  4. neutralizirati alkoholni otrov u tijelu,
  5. zbog vlakana inhibira zatvor.

Ali trebalo bi uzeti u obzir i neke negativne tačke od upotrebe kiselih krastavaca. Mogu se pojaviti samo u slučaju prejedanja:

  • sirćetna kiselina ima štetan uticaj na zubnu caklinu,
  • krastavci se ne preporučuju kod bolesti bubrega i jetre,
  • zbog svog posebnog ukusa mogu povećati apetit, što je krajnje nepoželjno za osobe s viškom tjelesne težine.

Krastavci su uglavnom kao odobreni prehrambeni proizvod. Dozvoljeno im je jesti svakodnevno, u količini ne većoj od 300 grama.

Recepti za obrok dijabetičara

Krastavci su jedan od najčešćih sastojaka u salatama. Dodaju se i prvim tečajevima, poput hodžika. Ako se prvo jelo poslužuje s kiselim krastavcima, preporučljivo je kuhati ga u vodi ili nemasnom drugom juhu, bez prženja.

Najjednostavniji recept za salatu, koji se služi kao dodatak drugom jelu, priprema se sasvim jednostavno. Potrebno je uzeti nekoliko krastavaca i isjeći ih na pola prstena, sitno nasjeckati zeleni luk. Dodajte kisele ili pržene šampinjone, narezane na kriške, dozvoljene su ostale gljive. Začinite salatu maslinovim uljem i pospite crnim biberom.

Ne bojte se da koristite gljive u ovom receptu. Svi oni imaju nizak indeks, obično ne veći od 35 jedinica. Za dopunu goriva možete uzeti ne samo obično maslinovo ulje, već i ulje preliveno omiljenim biljem. Da biste to učinili, sušeno bilje, beli luk i gorka paprika stavite u staklenu posudu sa uljem i sve se piva najmanje 24 sata na tamnom i hladnom mestu. Ovakav uljni preljev dodati će jedinstven ukus bilo kojem jelu.

S kiselim krastavcima možete kuhati složeniju salatu, koja će ukrasiti bilo koji blagdanski stol. Imajte na umu samo jedno važno pravilo u kuvanju salata s kiselim krastavcima - potrebno ih je u hladnjaku držati najmanje nekoliko sati.

Takvo jelo ukrasit će svečani jelovnik dijabetičarima i svidjet će se svakom gostu.

Sledeći sastojci su potrebni za salatu Caprice:

  1. dva kisela ili kisela krastavca,
  2. svježi šampinjoni - 350 grama,
  3. jedan luk
  4. tvrdi nemasni sir - 200 grama,
  5. gomila zelenila (kopar, peršun),
  6. kašika rafiniranog biljnog ulja,
  7. krema sa udjelom masti od 15% - 40 mililitara,
  8. tri kašike senfa,
  9. tri kašike nemasne kisele pavlake.

Luk narežite na male kockice i stavite u šerpu, pirjajte na srednjoj vatri, neprestano mešajući, tri minuta. Nakon što gljive narežite narezane na kriške, posolite i popaprite, promešajte i pirjajte još 10 - 15 minuta, dok gljive ne budu gotove. Prebacite povrće u posudu za salatu. Dodajte sitno seckano zelje, vrhnje, senf i pavlaku, kao i krastavce julienne.

Sve dobro promiješajte. Naribajte sir i pospite salatu po njemu. Posudu stavite u frižider na najmanje tri sata. Dnevna stopa salate Caprice za dijabetičare ne smije prelaziti 250 grama.

Opće preporuke o ishrani

Kao što je ranije opisano, hrana i piće za dijabetičare trebaju imati nizak indeks i nizak sadržaj kalorija. Ali ne samo to je komponenta dijetalne terapije. Važno je promatrati same principe uzimanja hrane.

Dakle, hrana treba biti raznolika kako bi se tijelo svakodnevno zasitilo raznim vitaminima i mineralima. Trebali biste jesti najmanje pet puta dnevno, ali ne više od šest, po mogućnosti u pravilnim intervalima.

Ujutro je poželjnije jesti voće, ali konačni obrok bi trebao biti lak. Idealna opcija bila bi čaša bilo kojeg nemasnog kiselo-mliječnog proizvoda (kefir, fermentirano pečeno mlijeko, jogurt) ili nemasnog sira.

Slijedeći principe prehrane kod dijabetes melitusa, pacijent će moći kontrolirati svoju koncentraciju glukoze u krvi bez lijekova i injekcija.

Video u ovom članku govori o prednostima kiselih krastavaca.

Sastav i korisna svojstva

Uz većinu dijeta namijenjenih smanjenju tjelesne težine, preporučuje se u prehranu uključiti krastavce bogate vlaknima, ali što se tiče kiselih krastavaca, onda je sve dvosmisleno. Komponenta ima pozitivan učinak na probavni trakt, sprječava zatvor. Takođe doprinosi efikasnom uklanjanju toksina, ali zbog visokog sadržaja soli može prouzrokovati zadržavanje tečnosti u tijelu.

Međutim, krastavci su bogati dragocjenim supstancama:

  • jod
  • Vitamin E
  • antioksidanti
  • Vitamin C
  • gvožđe
  • B vitamini,
  • magnezijum
  • Vitamin A
  • kalcijuma

Sastav krastavaca sadrži antioksidante, zbog kojih se proces starenja organizma usporava - eliminiraju se toksini i druge štetne tvari. Vitamin C jamči jačanje imuniteta i efikasnu borbu protiv virusa i infekcija. Vitamin E pomaže jačanju noktiju i kose.

Redovni unos slanog povrća nadoknadiće nedostatak joda. Ovo je vrlo važan pokazatelj na kojem se povećavaju zaštitne funkcije endokrinog sustava.

Jedinstveni sastav proizvoda, koji kombinira minerale, doprinosi njihovoj boljoj apsorpciji. Magnezijum i kalijum blagotvorno deluju na rad kardiovaskularnog i nervnog sistema.

Učinak proizvoda na organizam:

  • krastavci su čak i nakon termičke obrade bogati mineralima i vitaminima,
  • ukusna okus poboljšava apetit,
  • otrov alkohola u tijelu se neutrališe.

Konzervirani (kiseli) krastavci proizvodi su koji blagotvorno djeluju na probavni sistem.

Pravilna upotreba

Krastavci u konzervi imaju dodatne korisne efekte, uključujući stabilizaciju metabolizma ugljikohidrata u tijelu, olakšavanje i normalizaciju rada pankreasa.

Vrlo je važno obratiti pažnju da je dozvoljeno jesti krastavce, ali u malim količinama. Osim toga, ponekad biste trebali organizirati dneve posta tokom kojih trebate jesti samo svježe krastavce. U tom je slučaju dozvoljeno jesti oko 2 kilograma krastavaca dnevno. Prilikom istovara dna potrebno je isključiti fizičku aktivnost.

Proizvod ne smijete konzumirati ako je u marinadu dodan šećer. Umjesto šećera, u marinadu je najbolje dodati sorbitol.

Broj obroka je 5-6 puta dnevno. Paprike obavezno čuvajte u hladnjaku ili hladnom mjestu, gdje sunce ne prodire. Ako trebate produžiti rok trajanja proizvoda, krastavce možete zamrznuti. Kombinacija krastavaca sa kupusom ili drugim povrćem biće korisna.

Takođe je potrebno pridržavati se nekih drugih pravila za jelo krastavaca. Na primjer, ne smijete ih kombinirati sa teškom hranom jer to može negativno utjecati na probavne procese u tijelu.

Ne jesti konzervirane krastavce sa gljivama. Kod šećerne bolesti konzumiranje gljiva treba biti u malim količinama, pa njihova kombinacija s drugim proizvodima može nanijeti štetu organizmu, zbog činjenice da pacijent ima znatno oslabljen probavni sustav.

Postoje preporuke u pogledu doziranja. Endokrinolozi preporučuju konzumiranje ne više od 3 srednja krastavca dnevno. U isto vrijeme, oni se ne mogu jesti odjednom, ali je potrebno ravnomjerno rasporediti porciju. Na primjer, pojedite jedan krastavac za doručak, ručak i večeru.

Lagana salata

Najpopularniji način kuhanja salata od krastavaca odličan je dodatak drugom jelu. Priprema salate vrlo je jednostavna i treba malo napora.

  1. Prepolovite 2 srednja krastavca.
  2. Nasjeckajte mali komadić zelenog luka i dodajte salati.
  3. Pržite nasjeckane šampinjone u maloj biljnom ulju.
  4. Dodajte prstohvat soli.

Na kraju kuhanja jelo trebate začiniti sa 1 žlicom maslinovog ulja.

Caprice salata

Postoji još jedan recept za pravljenje salata pomoću kiselih krastavaca. Takvo jelo ukrasit će svečani stol. Ali glavna poteškoća ove salate je da prije upotrebe morate inzistirati na nekoliko sati u hladnjaku.

  1. Narežite 1 luk na sitne kockice i pirjajte u tavi 3 minute. U isto vreme neprestano mešajte.
  2. Izrežite 350 g svinjskih gljiva, dodajte sol i biber. Pustite da se kuva oko 15 minuta.
  3. Nakon što stavite sve sastojke u zdjelu za salatu.
  4. Dodajte 2 kisele krastavce.
  5. Pospite nasjeckanim začinskim biljem.
  6. Sezona 60 g senfa, 60 g kiselog vrhnja 10%, vrhnja od 40 ml 15%.
  7. Promiješajte i pospite salatu s mljevenim tvrdim sirom (200 g).
  8. U hladnjaku 3 sata.

Dijabetičari takvu salatu mogu konzumirati ujutro. Težina posluživanja ne smije biti veća od 250 g.

Pogledajte video: TIPOVI UCENIKA (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar