Masaža za dijabetes

Pored vitalnih pripravaka za snižavanje šećera u životu pacijenta sa šećernom bolešću, postoje i mnogi drugi terapeutski i profilaktički aspekti: pravilna prehrana, režim vježbanja, kontrola šećera i drugih krvnih parametara i još mnogo toga. Masaža stopala protiv dijabetesa također igra važnu ulogu, a danas ćemo analizirati kome je to potrebno i kada.

Pozitivni učinci masaže za dijabetes

Glavne indikacije za masažu dijabetičara su gojaznost, periferna angiopatija I-II stepena, dijabetičke artropatije i periferne neuropatije. Svako od ovih patoloških stanja zahtijeva zasebnu tehniku ​​masaže.

Na primjer, budući da dijabetes tipa II često prati pretilost, optimalna masaža za dijabetes tipa 2 bez komplikacija je opća masaža koja stimulira cirkulaciju krvi i limfe i metabolizam. Ako postoje neke periferne komplikacije (donji su im ekstremiteti najviše podložni), tada je bolje da se fokusirate na segmentarnu masažu, koja će poboljšati lokalni metabolizam.

Šećerna bolest tipa I gotovo nikada nije povezana s pretilošću, ali oštećenja krvnih žila, živaca i zglobova donjih ekstremiteta također su prilično česta. Stoga je lokalna masaža stopala kod dijabetesa tipa 1 važna i za prevenciju komplikacija, i u ranim fazama njihovog razvoja.

Glavna ograničenja i kontraindikacije za masažu

Sljedeće kontraindikacije su apsolutne kontraindikacije za lokalnu masažu dijabetes melitusa:

  • pogoršana dijabetička artropatija,
  • dijabetička angiopatija sa trofičnim poremećajima,
  • akutna stanja povezana sa povećanjem / smanjenjem šećera u krvi (dijabetička koma, prekoma, ketoacidoza),
  • pogoršanje pratećih bolesti.

Takođe, ne treba zaboraviti na opšte kontraindikacije za bilo koju vrstu masaže:

  • fizičko ili hemijsko oštećenje kože (opekotine, rane itd.),
  • maligni tumori kože,
  • varikozne vene,
  • akutne zarazne bolesti
  • pogoršanje hroničnih bolesti,
  • iscrpljenost
  • mentalna bolest.

Glavne tehnike i metode masaže za dijabetes

Kao što je gore opisano, sve vrste masaže za dijabetes podijeljene su u dvije velike grupe: opću i lokalnu. Općenito pomaže u liječenju istodobne gojaznosti, a lokalno - za uklanjanje lokalnih komplikacija dijabetesa na pojedinim organima (najčešće na nogama).

Počinju masirati od potkoljenice, krećući se od skočnog zgloba do koljena. Glavni naglasak je na telećim mišićima, jer upravo tamo leže glavne žile i živci potkoljenice. Nakon toga sam se zglob gležnja masira u kružnim pokretima. Zatim prelaze na masažu bedara, od koljena do prepona. Zatim prelaze na masažu stopala o kojoj će malo više govoriti.

Sve pokrete tokom masaže izvoditi prosječnim ili sporim tempom. Intenzitet bi također trebao biti nešto manji nego kod bilo koje druge bolesti, jer pacijenti s dijabetesom često imaju vaskularne probleme

O problemima s dijabetesnom nogom

Kod šećerne bolesti tipa I mogu se razviti dvije glavne komplikacije povezane s donjim ekstremitetima: periferna polineuropatija (oštećena živčana vlakna) ili angiopatija (oštećen krvožilni zid). Često se oba ova stanja kombiniraju u nazivu "dijabetičko stopalo".

Kod dijabetesa drugog tipa zglobovi su skloniji komplikacijama, jer osim oslabljenog metabolizma, dodatno opterećenje ima i prekomjerna težina (koja pogađa oko 90% pacijenata s dijabetesom tipa II).

Ispada da višefaktorijalna lezija nogu: oštećenje krvnih žila dovodi do smanjenja oksigenacije, smanjenja metabolizma u tkivima (uključujući i živčane), a povećano opterećenje pogoršava tijek bolesti.

Prednosti postupka

Dijabetes melitus prati kršenje rada unutrašnjih organa osobe. Osim toga, pate dermis, krvne žile, živčana vlakna. Uz dugi tok bolesti, osoba razvija razne negativne posljedice. Među njima - bolesti očiju, bubrega, jetre, srca, kožne lezije gnojne prirode. Kako bi se spriječile ozbiljne komplikacije, pacijentima je propisana masaža za dijabetes.

Ciljevi postupka su:

  • aktiviranje apsorpcije glukoze u tjelesnim tkivima, prerada viška šećera u energiju,
  • poboljšanje metaboličkih procesa, što doprinosi zasićenosti tkiva korisnim elementima u tragovima i kiseonikom,
  • prevenciju dijabetičke angiopatije povećanjem cirkulacije krvi u žilama,
  • očuvanje mekih tkiva ekstremiteta, teško pate od hiperglikemije,
  • obnavljanje osjetljivosti receptora i živčanih vlakana oštećenih u dijabetičkoj neuropatiji.

Vrste masaže za dijabetes

Vrstu postupka bolesti određuje liječnik ovisno o karakteristikama patologije kod određenog pacijenta. U medicinskoj praksi se koristi nekoliko sorti masaže. Među njima su:

  • tačka - zasnovana na refleksnoj terapiji, sesiju provodi isključivo specijalista koji zna na koje biološke točke treba utjecati u slučaju bolesti,
  • Puls - posebna vrsta postupka koju osoba može sama obaviti kod kuće. Uz dijabetes, metabolički procesi su često poremećeni, što uzrokuje nelagodu i svrab. Da biste se riješili neugodnih senzacija, možete izvoditi milovanje i lagano ogrebati dermis,
  • lokalni - izvode se na određenom području tijela, na primjer, na nogama ili dlanovima. Ova vrsta postupka često se propisuje dijabetičkom stopalu ili ruci. Lokalna masaža poboljšava cirkulaciju krvi, poboljšava tonus mišića, vraća strukturu pogođenih tkiva,
  • općenito - vrši se po cijelom tijelu. Njegovi zadaci uključuju uklanjanje edema, čišćenje dermisa iz mrtvih ćelija, normalizaciju pritiska i smanjenje tjelesne težine.

Trajanje i broj sesija ovise o postignutom terapijskom efektu. Tipično je kurs 7-14 dana za 3-4 sesije sedmično. Nakon odmora, ljekar može propisati drugi tretman.

Prednosti i efikasnost masaže za dijabetes melitus tip 1 i 2


Poremećen metabolizam je jedan od glavnih razloga koji vodi ka razvoju dijabetesa.

Da bi se to normaliziralo, pacijentima se preporučuje redovno bavljenje fizičkom aktivnošću.

Također je potrebno provesti posebne postupke, među kojima treba istaknuti masažu.

Masaža je korisna, ne samo za ubrzavanje metabolizma, već i za poboljšanje općeg stanja organizma.

Komplikacije ove bolesti često su razni problemi s donjim ekstremitetima, to se događa i u slučaju prve vrste dijabetesa i druge. Masaža stopala bit će odlična metoda liječenja, kao i ne manje učinkovita prevencija.

Prednosti masaže:

  • opuštanje, kao i visokokvalitetno opuštanje mišića, pomoći će vam da se lakše nosite sa svim nadolazećim fizičkim naporima koje propisuju dijabetičari,
  • poboljšanje cirkulacije krvi u udovima, gde posude najviše pate od pacijenata,
  • pojačani metabolizam pomoći će regulirati apsorpciju glukoze,
  • obnavljanje nervnih vlakana. Posebno su dijabetičari ti postupci vrlo važni, jer uz njihovu pomoć dolazi do smanjenja šećera, a živčani završeci neće biti uništeni, tj.
  • sagorevanje viška masnoće,
  • prevencija bolesti mišićno-koštanog sistema.

Vrste tretmana masaže

Koristi se nekoliko postupaka masaže za dijabetičare:

  • lokalni. Ovaj postupak usmjeren je na minimiziranje ili potpuno uklanjanje boli u mekim tkivima ruku i nogu, zglobova, sakro-lumbalne. Taj se postupak mora izvoditi svakog dana u trajanju od 15 minuta,
  • uobičajeno. Postupak je usmjeren na pomoć ljudima koji imaju problema s viškom kilograma. Preporučuje se kombinirati ga s lokalnom masažom. Trajanje je 40 minuta jednom u tri dana,
  • poentu. Preporučuje se obavljati svakodnevno tokom dvije sedmice. Ali istovremeno će pacijent morati pratiti nivo šećera u mokraći,
  • impulzivna samo-masaža. Ovaj postupak se može obaviti kod kuće. Zasniva se na grebanju i mahanju određenih mjesta tako da se hranjive komponente nađu u pravom dijelu tijela.

O pripremi za masažu stopala

Glavna stvar u pripremi masaže stopala je konzultacija ljekara. Ovo neće trebati puno vremena, ali pomoći će da se na vrijeme utvrde ozbiljne kontraindikacije.

Masaža stopala započinje higijenskom kupkom s toplom vodom. Ni u kojem slučaju vruće, tako da se oštećene posude ne šire. Tokom masaže, preporučljivo je tretirati ruke dječjim puderom ili kremom radi boljeg klizanja po koži.

O masaži stopala za dijabetes

Masaža stopala najvažniji je dio cijelog postupka, jer su žile i živci ovog dijela noge naj osjetljiviji na metaboličke promjene. Prvo su stopala najveća opterećenja. Drugo, na distalnim živcima koji inerviraju stopalo, mijelinska ovojnica je tanja i stoga podložnija destruktivnom učinku hiperglikemije.

Slijed masaže je sljedeći:

  • trljanje svakog pojedinog prsta (prvo ravnim linijama, a zatim spiralnim pokretima),
  • masiranje interdigitalnih prostora,
  • s kopčama šake masira se plantarno,
  • masaža pete
  • Masaža ahilove tetive
  • trljanje stražnjeg dijela stopala.

Tehnike masaže pankreasa za dijabetes

Masaža gušterače sa dijabetes melitusom zaslužuje posebnu pažnju. Postoji mnogo različitih tehnika, od respiratorne gimnastike, koja se može izvesti samostalno, do ručnog izlaganja samom organu. Međutim, moraju se uzeti u obzir brojne značajke.

Svrha masaže je poboljšati inervaciju, metabolizam i stimulirati rad organa. Međutim, kod dijabetesa melitusa tipa I ovo nema poseban efekat, jer žlezda ne sadrži one ćelije koje treba stimulisati. Sa drugom vrstom dijabetesa postoji određeni efekat.

Pored toga, gušterača ima takav raspored da se najčešće ne može palpirati kroz prednji trbušni zid (posebno ako je prisutna gojaznost). Stoga je kod dijabetesa drugog tipa takva masaža nebitna.

Najbolja opcija za samo-masažu gušterače, sudeći po recenzijama pacijenata i ljekara, su razne vježbe disanja koje se izvode u bilo kojem položaju (sjedeći, stojeći na četvorku, ležeći). Ali prvo se morate posavjetovati sa svojim liječnikom, odabrati odgovarajuću metodu izlaganja. Pacijent bi se trebao osjećati zadovoljavajuće, prema rezultatima kliničkih ispitivanja i ultrazvuka trbušnih organa ne bi trebalo biti znakova akutne upale gušterače ili drugih organa probavnog trakta.

U odnosu na takvu masažu gušterače potrebno je razjasniti razinu šećera i prehrane, jer njegova stimulacija na pozadini uobičajenog režima može dovesti do hipoglikemije. U svakom slučaju, masaži s unutarnjim organom treba pristupiti s još većim oprezom i prije početka postupka obavezno se posavjetujte s liječnikom.

Akupresurna masaža stopala za dijabetes melitus tip 1 i 2

Također, akupresura za dijabetes melitus može igrati značajnu ulogu u liječenju angiopatije i polineuropatije. Akupresura stopala temelji se na principu izlaganja refleksnim točkama, što omogućava stimulaciju oštećenih nervnih vlakana, poboljšanje cirkulacije krvi i metabolizma cijelog udova. A ispravan učinak na određene točke može pozitivno utjecati na udaljene organe, poput gušterače ili očiju. Na pozadini korekcije šećera u krvi i terapiji lijekovima masaža daje izvrstan učinak.

Zaključak

Masaža stopala kod dijabetesa igra važnu ulogu u sprečavanju razvoja ili pogoršanja komplikacija poput angiopatije i neuropatije. Budući da je dijabetes tipa 2 najčešće povezan s poremećajem metabolizma lipida i pretilošću, noge su podložne dodatnom stresu, što negativno utječe na kliničku sliku. Ali masaža s dijabetesom tipa 1 je također relevantna. Pravodobna prevencija komplikacija, uz adekvatno liječenje i prehranu, ključ je normalnog života pacijenta s dijabetesom.

Osnovne tehnike

Da bi se postigli ovi ciljevi, specijalista koristi sljedeće metode:

  • udarajući - pokreti se izvode pesnicom, prstima ili rubom dlana. Masažer izvodi lagane patnje koje doprinose povećanju cirkulacije krvi u tkivima
  • sjeckanje - tehnika se izvodi rubom dlana ili posebnim alatom za masažu. U tom slučaju osoba ne bi trebala osjećati bol ili nelagodu, samo ugodne senzacije,
  • vibracija je glavna tehnika koja se koristi tokom masaže. Takav učinak iz točke masaže prenosi vibraciju na temeljna tkiva, zbog čega je moguće ublažiti napetost mišića, poboljšati opće dobro i povećati vaskularni tonus. Pokreti se izvode pesnicom ili ivicom dlana,
  • grickanje - tehnika nalikuje radu s testom, specijalista komprimira, a zatim oslobađa pacijentove mišiće. Postupak ima tonik, ublažava hipertoničnost, opušta, poboljšava pacijentovo raspoloženje i opće dobro,
  • trljanje - specijalista lako pritisne kožu osobe dlanovima, a zatim je pomiče u različitim smjerovima. Ovo pomaže u uklanjanju boli, ukočenosti, povećavanju protoka krvi i metaboličkih procesa u tijelu,
  • milovanje - koristi se kao glavna tehnika. Specijalista izvodi udaranje kako bi zagrijao tijelo prije seanse, tako i smirio mišiće nakon masaže.

Tokom sesije mogu se primijeniti sve metode ili samo neke od njih. Češće terapeut masaže izvodi složen efekat za opuštanje, uklanjanje umora, bolova u mišićima, poboljšanje cirkulacije krvi.

Masaža ruku i stopala

Kod šećerne bolesti tipa 2 i s inzulinom ovisnog tijeka često se razvija sindrom dijabetičkog stopala i ruku. Komplikacija prati stvaranje trofičnih čira. Rane nastaju usled poremećaja metabolizma usled nakupljanja ketonskih tela u pacijentovim tkivima, koje truju celo telo. Da bi se spriječile negativne posljedice bolesti kod dijabetesa, koristi se masaža udova. Omogućava opskrbu krvlju kože ruku i nogu, uklanjanje gubitka osjetljivosti, vraćanje vaskularne elastičnosti.

Oprema izvodi stručnjak ili samostalno. Postupak uključuje sljedeće korake:

  1. Zagrijavanje i trljanje prstiju.
  2. Uticaj na prostor između falange.
  3. Lagani pločici stopala ili dlanova.
  4. Trljanje cijelog stopala ili dlana.
  5. Studija ahilove tetive
  6. Završetak postupka laganim strokingom.

Da biste postigli najbolji učinak, možete koristiti masažer za stopala. Dopušteno je koristiti Kuznetsov aplikator, uređaje za valjanje i još više. Možete se detaljnije upoznati sa tehnikom masaže stopala gledajući video na kraju članka.

Masaža pankreasa

Uz dijabetes, naročito s bolešću tipa 1, neophodna je masaža gušterače.Posebnost tehnike je u tome što se efekat na organ ne može izvršiti direktno, jer se žlezda nalazi u trbušnoj šupljini, okružena drugim unutrašnjim organima. Da biste obavili masažu, morate izvršiti sljedeće radnje:

  • lezite na leđa, izdahnite vazduh, uvlačite se u stomak što je više moguće. Nakon 3 - 5 sekundi, lagano udahnite,
  • u istom položaju udahnite što je više moguće, naduvajte stomak, popravite nekoliko sekundi, a zatim izdahnite,
  • zamotajte tenisku loptu mekom krpom, pritisnite je na lijevi hipohondrij, izdahnite što je više moguće, uvlačeći se u stomak. U tom slučaju izvedite nekoliko kružnih pokreta s loptom. Nakon 3-5 sekundi, izdahnite polako.

Postupak upale gušterače strogo je kontraindiciran. Za vreme masaže pažljivo osluškujte lična osećanja. Ako se jave bolovi ili osjećaji uvlačenja, zaustavite masažu.

Može li se masaža raditi kod dekompenziranog dijabetesa

Dekompenzirani dijabetes melitus ozbiljno je stanje u kojem se opaža trajna hiperglikemija. Mnogi pacijenti se zanimaju je li moguće raditi masažu s ovim oblikom bolesti. Odluku u ovoj situaciji donosi liječnik, uzimajući u obzir omjer prednosti postupka i mogućih rizika od razvoja nepoželjnih posljedica. Češće se pacijentima propisuje opća lagana masaža u kombinaciji sa fizioterapijom i dijetom bez ugljikohidrata. Tipično, tehnika pomaže u smanjenju koncentracije šećera u krvi, jer utječe na potrošnju glukoze i glikogena u krvi.

Kontraindikacije

Pacijenti koji se odluče za upotrebu masaže za dijabetes trebaju biti svjesni da tehnika ima određene kontraindikacije. Prije svega, zabrana se odnosi na teški tok bolesti. Dijabetičari sa kompliciranim oblicima patologije ne mogu se masirati, jer taktilno djelovanje može dovesti do naglog povećanja ili smanjenja koncentracije glukoze u tijelu.

Pored toga, kontraindikacije uključuju:

  • gnojne lezije dermisa, otvorene rane i druge ozljede,
  • stanja praćena glavoboljom, vrtoglavicom, općom slabošću,
  • hiperglikemija, hipoglikemija, ketoacidotika, hiperosmolarna koma,
  • pogoršanje drugih hroničnih bolesti.

Masaža za dijabetes odličan je način ne samo opuštanja, poboljšanja blagostanja, već i normalizacije metaboličkih procesa, pokretanja regeneracije živčanih vlakana, poboljšanja rada mišićno-koštanog sistema i povećanja pokretljivosti ligamenata i zglobova. Zahvaljujući pravilno odabranoj masaži, moguće je regulirati proces razgradnje šećera, prerađujući ga u vitalnu energiju.

Masiranje pankreasa

Dijabetes se plaši ovog lijeka, poput vatre!

Samo trebate prijaviti ...


U slučaju šećerne bolesti medicinski stručnjaci preporučuju redovitu masažu gušterače.

U tom je slučaju potrebno uzeti u obzir sve moguće kontraindikacije, jer postupak se ne može propisati za akutni pankreatitis, a sama masaža mora se provoditi s oprezom, a ako se pojavi osjećaj umora, postupak treba otkazati. Veliki plus je što to možete sami.

Prednosti masaže za dijabetes

Glavni uzrok dijabetesa povezan je s metaboličkim poremećajima. Zbog toga je pacijentima sa sličnom dijagnozom poželjna umjerena fizička aktivnost, kao i postupci koji poboljšavaju brzinu metabolizma. Masaža za dijabetes tipa 2 pruža:

  • poboljšanje metaboličkih procesa,
  • opuštanje tijela, štiteći ga od stresa i intenzivnog fizičkog preopterećenja,
  • povećan protok krvi,
  • regeneracija nervnih vlakana koja pate od viška šećera,
  • aktiviranje biološki aktivnih tačaka na tijelu.

Indikacije za masažu kod dijabetesa

Kod dijabetes melitusa postoje popratna odstupanja zbog kojih je efekt masaže posebno potreban. To su sledeća stanja:

  1. polineuropatija
  2. gojaznost
  3. sjedilački način života
  4. angiopatije i artropatije,
  5. dijagnosticirana skolioza,
  6. neuropatija.

Vrste masaže za dijagnosticirani dijabetes

S obzirom na karakteristike općeg zdravstvenog stanja pacijenta, propisane su različite tehnike dijabetičke masaže. Metode se koriste u kombinaciji:

  • Opšti prikaz manipulacije pojedinim delovima tela ili cijelo tijelo za dijabetes. Slična se tehnika koristi 2 puta sedmično tokom pola sata. Ovakva manipulacija daje odlične rezultate u slučaju problema s prekomjernom težinom.
  • Akupresura aktivira određene biološke tačke na tijelu. Takva masaža za dijabetičare tipa 2 provodi se 2 tjedna dnevno. Pomoću ove tehnike možete podesiti nivo glukoze u mokraći.
  • Lokalni uticaj na problematična područja tela. Obično se koristi za poboljšanje donjeg dijela leđa i udova kod dijabetesa. Sjednice se obavljaju jednom dnevno, ne duže od 15 minuta. Glavni cilj ove vrste masaže je poboljšanje cirkulacije krvi.
  • Self masaža predstavlja primjenu jednostavnih metoda izlaganja - strogovanje, lagano grebanje. Ovakve manipulacije pomažu u poboljšanju opskrbe krvlju u zahvaćenom području.

Masaža stopala

Pacijentima sa dijabetesom prikazana je masaža stopala. Ove su mjere vrlo potrebne, jer kod takve bolesti prije svega pate nervni korijen nogu i krvnih žila. Masaža stopala kod dijabetesa smanjuje rizik od razvijanja negativnih efekata bolesti. Iz tog razloga, stručnjaci preporučuju ovaj postupak u liječenju patologije.

Tehnike masaže stopala

Prije nego što nastavite sa sličnim postupkom za dijabetes, poželjno je prvo napraviti kupku. Ovaj će događaj pomoći očistiti kožu, opustiti donje udove. Za kupanje koristite samo toplu vodu. Nakon postupka, noge treba posipati prahom kako se ne bi oštetila koža u vrijeme postupka.

Masaža za dijabetes trebala bi početi strogim potkoljenicama. Zatim postepeno pređite na koljeno i ne dirajte poplitealnu fosu. Kada počinjete djelovati na stopala, trebali biste se sjetiti prstiju. Obavezno ih polako mljejte. Obratite pažnju na tetive i intermuskularni prostor. Upravo u tim segmentima tijela prije svega je poremećen protok krvi. Manipulacija nogu direktno je kontraindicirana ako postoje ozbiljne komplikacije. To može uzrokovati loše zarastanje rana. Za ovu kategoriju pacijenata postupak se provodi tek na početku razvoja patologije, kada se primijete manji funkcionalni poremećaji.

Masaža prstiju i stopala

Da bi se stvorio učinak opuštanja, pacijent mora prije kupnje uzeti kupku za čišćenje.

Ovaj će korak pripremiti kožu, ligamente i zglobove za daljnje djelovanje na njima. Vodu treba koristiti ne nižu od sobne temperature.

A maser, zauzvrat, mora tretirati ruke prahom od talka kako bi se izbjegle ozljede i postiglo maksimalno klizanje. Masaža stopala počinje udaranjem i grickanjem površine nogu. Trebali biste započeti sa zglobom gležnja, a zatim krenuti prema koljenu.

Zatim trebate gladati telad daljnjim "stiskanjem". Tada ponovo možete početi masirati koljeno, praveći kružne pokrete. Tada se morate popeti na površinu bedara do prepona.

Masaža stopala kod pacijenata sa šećernom bolešću izvodi se na sljedeći način: specijalno prvo trlja prste, dok jednom rukom drži stopalo, a drugom bavi trljanjem svakog od prstiju zauzvrat.

Nakon izvođenja ovih koraka, terapeut masažom masira interdigitalne prostore.

Peta se obično trlja palcem, ali možete i to da je stegnete. Slični pokreti moraju se izvoditi i sa Ahilovom tetivom. Nadalje, specijalista će trebati prijeći na telad i ne zaboraviti masirati stražnju stranu stopala.

Masažeri za noge

Ljudi kojima je dijagnosticiran dijabetes melitus skloniji su osjećaju boli i umora u nogama. Potrebna im je dodatna njega, u čemu im mogu pomoći posebni masažeri.

Masažeri mogu ne samo ublažiti bol, već i služiti kao prevencija i liječenje različitih patologija donjih ekstremiteta, poput:

  • varikozne vene
  • smanjenje nivoa cirkulacije krvi i limfe,
  • edem
  • druge bolesti.

Postoji nekoliko vrsta masažera:

  • vibrirajući masažeri. Primjenjuje se posebno za stopala.
  • valjkasti uređajičiji je udar usmjeren na akupunkturne točke stopala.
  • masažne čizme. Takvi su uređaji multifunkcionalni uređaj neophodan za proučavanje tkiva stopala do mišića tele.

Koji masažni tretmani za dijabetičke komplikacije?

Masaža se preporučuje kod mnogih dijabetičkih komplikacija. Koristi se ne samo u njihovom prisustvu, već i za prevenciju:

  • dijabetičko stopalo. Uz ovu patologiju primjena lokalne masaže neophodna je ne bi smjela trajati duže od 15 minuta jedanput dnevno. Na taj način se mogu postići značajni rezultati u liječenju različitih bolesti, uključujući uklanjanje problema stopala kod šećerne bolesti tj.
  • artropatija. U tom je slučaju potrebno koristiti akupresuru. Ovaj postupak se mora izvoditi svakog dana, standardni tečaj liječenja trebao bi trajati ne više od dvije sedmice. Masaža je potrebna za oslobađanje od stresa i liječenje gotovo svih bolesti i komplikacija dijabetesa,
  • visok pritisak. U tom slučaju, preporučuje se upotreba opće masaže, jer pomaže snižavanju krvnog pritiska. Nakon obavljanja masažnih postupaka, pacijent će očistiti tijelo od štetnih tvari, poboljšati raspoloženje, a san će se normalizovati. Biće dovoljno 2-3 sesije za 7 dana,
  • gojaznost. U slučaju prekomjerne težine, kao i u slučaju visokog krvnog pritiska, preporučuje se upotreba opće masaže. Pomaže u čišćenju kože mrtvih ćelija i smanjuje oticanje. Preporučuje se 2-3 sesije nedeljno.

Srodni videozapisi

Kako napraviti masažu stopala kod dijabetesa? Saveti u videu:

Masaža nije samo ugodan i opuštajući postupak, već je i terapeutski i restorativni. Pomaže aktiviranju metaboličkih procesa, poboljšanju cirkulacije krvi, ublažava bol prilikom hodanja i ima niz pozitivnih efekata.

Uz to, važan faktor je i prevencija različitih dijabetičkih komplikacija i normalizacija unosa glukoze u organizam.

  • Dugotrajno stabilizuje nivo šećera
  • Obnavlja proizvodnju inzulina pankreasa

Saznajte više. Nije droga. ->

Da li je moguće masaža s dijabetesom?

Masaža je jedan od univerzalnih fizioterapeutskih postupaka koji poboljšavaju opće stanje organizma. Mogu li to učiniti s dijabetesom? Ne samo moguće, nego je potrebno? Pomoću nje ne možete se samo osjećati bolje, nego i poboljšati stanje tkiva podložnih degenerativnom procesu.

Masaža za dijabetes indicirana je mnogim skupinama bolesnika, ali ne svima. Postoje i kontraindikacije za to, a možete ih pročitati kasnije u našem članku. Pa, čemu služi masaža dijabetičarima?

Vrsta masaže za dijabetes

Budući da je dijabetes sistemska bolest, masaža se mora raditi i na sistematskoj osnovi. Upotreba opće masaže cijelog tijela omogućava vam uspostavljanje cirkulacije krvi u tijelu, poboljšanje limfne drenaže i izbjegavanje pretilosti. Usredotočenije tehnike usredotočene su na donje udove kao najosjetljiviji dio tijela. Masirajte stopala, noge i kukove, a zatim se pomaknite u sakralnu zonu.

Postupak treba obaviti samo specijalist koji je upoznat sa tehnikama izlaganja organizma u stanju poput dijabetesa. Mora se sjetiti da dijabetes čini tkiva i krvne žile dovoljno krhkim, pa tehnika masaže treba biti pažljiva i nježna.

Masiranje ruku i nogu

Masaža ruku i stopala vrši se udaranjem, trljanjem, vibriranjem, pokretima koljena. Masaža ruku započinje proučavanjem zone kragne, nakon čega majstor direktno ide do gornjih udova, radeći na lakatnom zglobu, tkivima ramena i podlaktice.

Kod dijabetesa ruke su manje podložne degenerativnim procesima nego noge. Zbog toga se specijalista fokusira na donje udove. Prije nego što pristupite masiranju nogu, majstor ih mora pažljivo ispitati ima li raznih kožnih lezija - dermatitisa, trofičnih poremećaja. Majstor treba da pregleda stopala i noge, poplitealnu fosu, kukove i ingvinalnu regiju, osećajući puls. Ako je stanje tkiva zadovoljavajuće, možete nastaviti s postupkom.

Pacijenta se postavlja na stol za masažu na leđima ili na boku, ili sjedi na stolici ili stolici. Majstor počinje vježbati stopala, pažljivo klečeći nožne prste uz pomoć izravnih i spiralnih pokreta. Zatim se pomiče u razmak između prstiju, nakon čega se potplat obrađuje ukosnicama. Palcem se masira peta, nakon čega majstor prelazi na Ahilovu tetivu.

Masaža nogu počinje razvojem zgloba gležnja, zatim - koljena. Nakon toga, majstor “stisne” telad. Važno je napomenuti da poplitealni valjak - zadnja površina noge između divljači i kuka - nije obrađen. Pošto je završio sa potkolenicama, specijalista za dijabetičku masažu diže se do kukova i zgloba, razvijajući meka tkiva.

Sjednica masaže nogu i ruku u prosjeku traje 10-15 minuta, a sveukupno - do 30-40 minuta. Učestalost 2-3 puta nedeljno, osim ako lekar ne propiše drugi raspored.

Masaža kod dekompenziranog dijabetesa

Kod dekompenziranog dijabetesa izvodi se po istom principu, ali ima štedljiviju prirodu. Budući da u ovom stanju pacijent ima veću predispoziciju za komplikacije povezane s visokom razinom šećera, postupak u fazi dekompenzacije treba obaviti samo uz indikacije liječnika. Prekomjerna izloženost mekom tkivu može dovesti do hiper- ili hipoglikemije.

Pogledajte video: 172. emisija prilog Masaža (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar