Kakvu ulogu igra gušterača

Ljudski pankreas (lat. páncreas) - organ probavnog sistema, najveća žlijezda, koja ima egzokrine i intrasekretorne funkcije. Egzokrinska funkcija organa ostvaruje se izlučivanjem soka pankreasa koji sadrži probavne enzime. Proizvodnjom hormona gušterača igra važnu ulogu u regulaciji metabolizma ugljikohidrata, masti i proteina.

Funkcije

Opisi pankreasa nalaze se u spisima drevnih anatomista. Jedan od prvih opisa gušterače nalazi se u Talmudu, gde ga zovu "božji prst". A. Vesalius (1543) u nastavku opisuje gušteraču i njezinu svrhu: "u centru mezenterija, gdje se događa prva distribucija krvnih žila, nalazi se velika žljezdana žlijezda koja pouzdano podržava prvo i značajno grananje krvnih žila." U opisu dvanaestopalačnog crijeva, Vesalius spominje i žljezdano tijelo koje, prema mišljenju autora, podupire sudove koji pripadaju ovom crijevu i navodnjava njegovu šupljinu ljepljivom vlagom. Vek kasnije, glavni kanal pankreasa opisao je Wirsung (1642).

Funkcije uredi |Gušterača - Opis

Pankreas - Ovo je izdužen, prilično gust organ koji se sastoji od mnogih lobula. Gušterača se nalazi odmah iza želuca, a njene se granice sijeku sa dvanaesnikom. U dužini je ova žlijezda samo 15 cm, a teška je gotovo 80 g, međutim, dnevno otpušta više od 1,4 litre tajne gušterače (uloga gušterače). Proizvodnja soka počinje 1-3 sata nakon jela. Tokom bolesti veličina može biti veća ili manja od normalne, što je jedan od važnih simptoma oštećenja organa.

Glavna uloga gušterače u ljudskom tijelu važan je dio ljudskog probavnog sustava i zauzima posebno mjesto među endokrinim žlijezdama. Neobično je to što ne funkcionira samo kao endokrina žlijezda, koja proizvodi hormone koji su važni za tijelo (lipocoin, inzulin, glukagon).

To je ujedno i jedna od glavnih probavnih žlijezda: ona proizvodi i isporučuje sok pankreasa u dvanaestopalačno crijevo, u kojem se nalaze enzimi neophodni za normalnu probavu. Gušterača reguliše metabolizam ugljikohidrata, masti i proteina.

Pa, kakvu ulogu igra gušterača u ljudskom telu:

- Sudjeluje u probavnom procesu. U lobulama organa nalaze se ćelije koje proizvode enzime koji razgrađuju bjelančevine, masti i ugljikohidrate u dvanaesniku. Takođe, sekret iz pankreasa sadrži iona bikarbonata koji su neophodni za neutralizaciju kiselih sadržaja koji su iz stomaka ušli u creva.

- Reguliše metaboličke procese u tijelu.

Gušterača i inzulin

Gušterača je u ljudskom tijelu odgovorna za najvažniji od hormona: inzulin - hormon koji smanjuje šećer u krvi, a također ima značajan utjecaj na metabolizam masti. Ovaj hormon je potreban ne samo za zdravlje, procesi ugljikohidrata bez njega su nemogući. Kršeći proizvodnju inzulina, razvija se dijabetes. Obično se nivo šećera dobro prilagodi liječenjem i u većini slučajeva se gušterača ponaša mirno.

Gvožđe garantuje normalnu probavu, reguliše energetski metabolizam, učestvuje u drugim vitalnim procesima. Zbog enzima koji se izlučuju iz soka pankreasa, probavljaju se masti, proteini i ugljikohidrati koji u organizam ulaze putem hrane. U normalnom stanju, enzimi ulaze u dvanaesnik i tamo započnu svoj rad. No, kada se pojavi pankreatitis, enzimi se aktiviraju u ranoj fazi dok su još uvijek u gušterači. Tkivo žlijezde može biti oštećeno samo probavljanjem, pa se ponekad može pojaviti i nekroza gušterače - nekroza većine stanica gušterače.

Lokacija gušterače

Ovaj organ smješten je u dijafragmi - gdje torakalni dio kralježnice prelazi u lumbalni dio, glava mu je smještena malo desno od kralježnice, a rep ide na lijevu stranu. Prema tome, ako je glava gušterače upaljena, boli više u regiji desnog hipohondrija, tijelo organa boli u centru ("ispod kašike"), a ako je zahvaćen rep, u lijevom hipohondriju. Ali obično pati svaka žlezda, a bol je obično u levom hipohondriju i epigastriju.

Uloga gušterače u probavi

Složena struktura koja se sastoji od ćelija suprotne histologije. Parenhim pokriva cijeli organ i dijeli ga na povezujuće lobule. Lobule se sastoje od acina i otočića Langerhans. Dovod krvi i živčani živci prolaze jedan pored drugog u više grana.

Egzokrinske funkcije predstavljene su ćelijama akinusa, koje se zauzvrat pojavljuju u procesu stvaranja soka pankreasa. Za dan zdrava odrasla osoba proizvodi oko jedan i pol do dvije litre soka.

Struktura i funkcije gušterače usmjerene su na aktivno sudjelovanje u postupku probave. Najblaža disfunkcija tkiva organa uticat će na probavu i opće stanje tijela.

Zašto je potrebna gušterača? Gastrični sok izlučuje se za probavu hrane koja se spušta u želudac kroz jednjak. Sok gušterače proizvodi gušterača, koji se kreće duž velikog papile u dvanaestopalačno crijevo. U želucu se pod stimulacijom probavnog, složenog soka od hrane razgrađuje i napreduje u dvanaesnik, u kojem se već nalazi sok gušterače. Jedna od funkcija je neutralizacija želudačnog sadržaja, koji i dalje sadrži ostatke soka, uslijed slabe alkalne reakcije. Taj proces traje sve dok sav želudačni sok ne napusti probavljenu hranu. U slučaju kršenja, ovaj je tok poremećen i dolazi do ispuštanja u tanko crijevo neobrađene kiseline i hrane.

Istovremeno se nastavlja cijepanje hrane hidroliznim enzimima:

  • proteaza utiče na proteine ​​i razgrađuje ih na aminokiseline,
  • lipaza je uključena u razgradnju masti na više masne kiseline i glicerin,
  • ugljikohidrata utječe na ugljikohidrate, pretvarajući ih u glukozu.

Tijekom apsorpcije hrane, refleks aktivira aktivnost gušterače. Tek počinje jesti, a žlijezda je već izlučila sok i poslala ga u dvanaesnik. Pothranjenost, iscrpljenost ishrane, grip, alkoholizam i drugi faktori dovode do izmenjenih stanja žlezde. Stoga postoji toliko mnogo bolesti povezanih sa oslabljenom funkcijom organa.

Endokrina funkcija

Alveolarni organ izoliran je parenhimom, koji se sastoji od pregrada. Sastoji se od vezivnog tkiva, živčanih sinusa i krvnih žila. To je osnova endokrinog dijela gušterače. Drugi dio predstavljeni su otočići Langerhansa koji su stanice za regulaciju glukoze. Njihov ukupni broj nije veći od milion, s godinama se njihov broj postepeno smanjuje.
Zapanjujuća činjenica: ako otočići Langerhans ne funkcionišu pravilno pod utjecajem nepravilne prehrane, alkohola itd., Ove ćelije se zamjenjuju vezivnim ili masnim tkivom.

Endokrine funkcije gušterače nastaju zbog rada otočića Langerhansa koji se sastoje od endokrinocita i izolocita. Razlikuju se sledeće vrste:

  1. α ćelije. Funkcija se temelji na proizvodnji glukagona. Samo 10-30% od ukupnog broja.
  2. Β ćelije. Sintetizirajte inzulin. (60-80%).
  3. Δ ćelije proizvode somatostatin. 3-7%.
  4. D1 ćelije koje induciraju VIP (vazo-crevni peptid) .5-10%.
  5. PP ćelije formiraju polipeptid pankreasa. 2-5%.

Tu je i zasebna vrsta ćelija u vrlo oskudnoj količini koja sadrži tiroliberin, gastrin i somatoliberin.
Koju endokrinu funkciju obavlja pankreas?

Sastav soka pankreasa uključuje proencime:

  • proteinaze - tripsin, kimotripsin, karboksipeptidaza,
  • amilaza, maltaza, laktaza - za razgradnju ugljenih hidrata,
  • masna lipaza
  • za izlaganje nukleinskim kiselinama - ribonukleaza i deoksiribonukleaza.

Proenzimi su inertna vrsta enzima. Nakon što žvakani ostaci uđu u želudac, oslobođeni hormoni aktiviraju reakciju. Oni, zauzvrat, dovode do aktiviranja proenzima i njihovog pretvaranja u enzime. Takav složeni mehanizam nastaje zbog činjenice da se žlijezda zaštitila od djelovanja vlastitih enzima na vlastita tkiva.

Endokrine funkcije gušterače izravno su povezane s djelovanjem hormona koji se oslobađaju u krv u količini koja će biti dovoljna za probavu određenih vrsta hrane.

  1. Insulin kontrolira optimalni sadržaj glukoze u tkivima i ćelijama.
  2. Glukagon djeluje na glikogen u jetri, masti i povećava glukozu u krvotoku.
  3. Somatostatin smanjuje proizvodnju žuči, utiče na smanjenje određenih hormona,
  4. VIP kontrolira cjelokupni sistem probave hrane, povećava stvaranje žuči.

Kombinovana aktivnost inzulina i glukagona kontrolira optimalni kvantitativni postotak glukoze u krvi.
Koja je dodatna funkcija gušterače? Obavlja humoralnu funkciju, koja je bazirana na raspodjeli hranjivih tvari u tijelu uz pomoć tekućine (krvi, limfe). Izvedite njen pankreosimin i sekrein. Aktivnost je kontrola izlučivanja pankreasnog soka.

Sekretorna funkcija nastaje zbog prisustva pankreasnog soka, koji se sastoji od organskih tvari i enzima:

  • 98% vode
  • urea
  • protein (albumin, globulini),
  • bikarbonat
  • elementi u tragovima (kalcijum, natrijum, fosfor, hloridi),
  • mokraćna kiselina
  • glukoza

Zahvaljujući solima stvara se alkalno okruženje.

Odnos funkcija sa strukturom i lokacijom žlijezde

Funkcije gušterače ovise o karakterističnim obilježjima strukture i položaja organa u trbušnoj šupljini. Ispravan raspored organa doprinosi kvalitetnom mljevenju hrane i normalnom izlučivanju potrebnih enzimskih supstanci i ostalih komponenti uključenih u probavni proces.

Dijelovi gušterače su konvencionalno podijeljeni: glava, tijelo i rep.

Glava je smještena u luku dvanaesnika. Povezuje jetru i gušteraču kroz velike papile i razne kanale, uključujući žučni kanal.

Tijelo organa je pokriveno prednjim peritoneumom, a rep graniči s slezenom.

U asimilaciji hrane organ igra važnu ulogu. Bez njega je nemoguće pretvoriti makromolekule hrane u manje segmente koji se mogu apsorbirati u krv. Cijepanje monomerima omogućava njihovu apsorpciju u tankom crijevu. Sama probava je uvjetno podijeljena na mehaničku i hemijsku. Sok pankreasa, zajedno sa želučanim sokom i žuči, igra važnu ulogu u razgradnji himera (polu-probavljenog grudva hrane) u molekule.

Funkcije gušterače u ljudskom tijelu igraju najvažniju ulogu. Ako dođe do kršenja u bilo kojem dijelu organa, onda rad cijelog tijela propada.

Patologija gušterače

Promjene u funkciji gušterače u ljudskom tijelu koordiniraju se životnim credo, rjeđe genetskom predispozicijom, autoimunim bolestima i nekom vrstom neovisnog otkaza.

Ovisno o tome koje funkcije obavlja gušterača, otkrivaju se i bolesti ovog organa koje su na određeni način povezane radom grupe ćelija, izlučivanjem enzima ili bolestima susjednih organa.

Poremećena funkcionalnost egzokrinog smjera izaziva upalne bolesti različitog porijekla. Često dovode do nepravilnog načina života, strasti za alkoholom i hranom u velikim porcijama, a rijetko i masnom i prženom hranom.

Upalne bolesti nazivaju se akutni, hronični pankreatitis i njihove komplikacije. Proces utječe na funkcionalnost jednog organa i probavnog trakta. Razvoj pankreatitisa obično je brz, mada se kronični oblik skriva godinama s blagim simptomima na koje osoba ne obraća pažnju. U liječenju pankreatitisa bilo kojeg oblika glavnu ulogu igra dijeta čiji je cilj vraćanje radne sposobnosti organa.

Intra sekretorna patologija obično je povezana s oštećenim funkcioniranjem organskih stanica. Na primjer, β-stanice prestaju raditi u potpunosti i nastaje dijabetes melitus.

Rijetke vrste bolesti uključuju cističnu fibrozu, rak i stvaranje cista i pseudocista s različitim komplikacijama.
Bilo koja funkcija gušterače: humoralna, endokrina, egzokrina i sekretorna, pati od poremećaja u strukturi ili sposobnosti rada tijela. Međusobno su ovisni i u slučaju kršenja aktivnosti jednog, drugi će patiti.

Digestivna funkcija

Ako govorimo o tome kako gušterača kod čovjeka funkcionira, njegove funkcije u tijelu ne mogu se precijeniti. Ranije se vjerovalo da se raspad korisnih tvari događa u želucu, a sada je dokazano da je taj proces više u crijevima. I pri tome gušterača igra jednu od glavnih uloga, jer izlučuje sok i enzime za razgradnju proteina, masti i ugljikohidrata.

Koja je funkcija enzima:

  • lipaza je enzim koji vam omogućava razgradnju masti,
  • laktaza, maltaza i amilaza mogu odvojiti ugljene hidrate,
  • tripsin razgrađuje proteine.

Broj enzima zavisi od sadržaja hrane. Ako je hrana masna, stvara se više lipaze. Sa prevladavanjem proteina tripsin se proizvodi više. Kada hrana uđe u želudac, u njemu se počinje stvarati želudačni sok. To je signal za početak proizvodnje enzima.

Proizvedeni pankreasni sok, obogaćen enzimima, ulazi u dvanaesnik i miješa se sa žuči. Tada dolazi proces cijepanja prehrambene mase do stanja malih fragmenata koji se mogu kretati kroz crijeva.

Endokrina uloga

Važno je razumjeti koja je funkcija gušterače u endokrinom sustavu. Hormonski poremećaji jako loše utiču na rad celog organizma. Gušterača u ljudi proizvodi 5 hormona:

  • Glukagon - proizvode alfa ćelije,
  • Insulin - proizveden u beta ćelijama,
  • Somatostatin - sintetizovati delta ćelije,
  • Polipeptid pankreasa - proizvodi se u PP ćelijama,
  • Crijevni polipeptidi - nukleati u D1 ćelijama.

Stanice odgovorne za stvaranje hormona nazivaju se insuloidi. Najpoznatiji hormon, inzulin, odgovoran je za ljudski šećer u krvi. Ako se inzulin ne proizvodi dovoljno, tada osoba razvija dijabetes tipa 1. Inače se naziva dijabetesom ovisnim o insulinu.Ako se inzulin proizvodi prekomjerno, dolazi do intoksikacije tijela, čiji znakovi mogu postati vrtoglavica, gubitak svijesti.

Glukagon djeluje suprotno insulinu. Somatostatin blokira proizvodnju viška raznih hormona.

Simptomi su bolesti pankreasa: bol u hipohondriju, mučnina, neugodan kiseli okus u ustima, gubitak apetita. Kad se ti znakovi pojave, svakako biste trebali posjetiti gastroenterologa.

Ako pacijent primijeti stalnu suhu usta, svrbež kožu, to može signalizirati razvoj dijabetesa. Tada biste trebali kontaktirati svog endokrinologa.

Sa bilo kojim oštećenjem gušterače, obolijevaju ove funkcije. Ako je došlo do oštećenja endokrine funkcije, pacijent razvije šećernu bolest. Ako je oštećenje probavne funkcije primarno, nastaje pankreatitis. Svaka od ovih bolesti liječi se sveobuhvatno. Primjenjujte razne lijekove i principe pravilne prehrane. U obnavljanju rada tijela, veoma važnu ulogu igra poštivanje terapijske prehrane.

Zajedno s gušteračom, jetra i slezina mogu se svrstati u miješane organe.

Uloga jetre i slezine

Vrlo važan organ u ljudskom tijelu je jetra.. Obavlja mnoge funkcije u normalnom funkcionisanju tijela. Mogu se podijeliti na vanjske, unutarnje i barijere:

  • Vanjska uloga jetre je da proizvodi žuč za probavni proces. Proizveden u jetri, žuč se nakuplja u žučnoj kesici, a potom ulazi u creva.
  • Unutrašnja funkcija jetre sastoji se u formiranju krvi i hormonalnoj podešavanju. Takođe, jetra je uključena u metabolizam. U ovom organu dolazi do raspada hormona i prilagođavanja hormonske pozadine čovjeka.
  • Funkcija barijere je filtriranje toksina koji ulaze u ljudsko tijelo.

Vjerovatno je najmisteriozniji organ za običnu osobu slezina. Svi znaju da imaju takav autoritet, ali malo ko zna čemu je namijenjeno. Ukratko o slezini možemo reći da je „skladište“ trombocita i proizvodi limfocite. Dakle, igra veliku ulogu u formiranju krvi i ljudskom imunitetu.

U slučaju bolesti, potrebno je kontaktirati specijalizirane stručnjake.

Funkcija pankreasa

Gušterača ima 2 uloge u tijelu:

  • egzokrino - proizvodi enzime za asimilaciju hrane. Oni razgrađuju proteine, masti i ugljene hidrate i postaju aktivni kada uđu u tanko crijevo. Izlučevine pankreasa pomažu neutralizirati sadržaj kiseline u stomaku, što omogućava enzimima da rade svoj posao,
  • endokrini - proizvodi hormone - inzulin i glukagon, koji regulišu nivo šećera u krvi. Inzulin se proizvodi nakon jela ili sa povišenim šećerom u krvi. Ako je glukoza niska, gušterača gura glukagon u krvotok. Zbog toga stanice jetre oslobađaju skladišteni šećer i tijelu pružaju energiju.

Tipično, enzimi gušterače nisu aktivni sve dok ne dođu do tankog crijeva. No, kada se dogodi oštra upala, počinju djelovati bez napuštanja gušterače, te uzrokuju uništavanje njenih vezivnih tkiva. U narodu kažu da "jede iznutra". Dakle, postoji kronični ili akutni pankreatitis.

Ostavite Svoj Komentar