Gdje ubrizgati inzulin kod dijabetesa - mjesta za bezbolnu primjenu lijekova

Dijabetes melitus poznat je od davnina. Ali lečenje ove opasne bolesti počelo je mnogo kasnije, kada je sintetizovan najvažniji hormon, inzulin. Aktivno se počeo unositi u medicinu 1921. godine i od tada se ovaj događaj smatra jednim od najvažnijih u svijetu medicine. U početku je bilo mnogo problema sa tehnikom davanja hormona, određivanjem mjesta njegove primjene, ali s vremenom se terapija inzulinom poboljšavala sve više i kao rezultat, odabrani su optimalni režimi.

Terapija inzulinom je vitalna potreba za osobe sa dijabetesom tipa 1. U nedostatku pozitivne dinamike u liječenju tabletama za dijabetes tipa 2, potrebno je i kontinuirano davanje inzulina. Dijabetičari i njegova uža obitelj trebaju znati gdje i kako pravilno unositi hormon.

Važnost pravilne primjene inzulina

Adekvatna primjena hormona je glavni zadatak kompenzacije za dijabetes. Pravilnim davanjem leka određuje se njegova efikasnost. Stvari koje treba imati na umu:

  1. Biološka raspoloživost ili postotak inzulina koji ulazi u krv ovisi o mjestu ubrizgavanja. Kada se pucnja ubrizga u trbuh, postotak njegovog ulaska u krv je 90%, a ako se ubrizga u ruku ili nogu, 70% hormona se apsorbuje. Ako se ubrizga u skapularnu regiju, apsorbuje se oko 30% primijenjenog lijeka i inzulin djeluje vrlo sporo.
  2. Udaljenost između točaka probijanja trebala bi biti najmanje 3 centimetra.
  3. Možda uopće nema bolova ako je igla nova i oštra. Najviše bolno područje je trbuh. U ruku i nogu možete gotovo bezbolno uboditi.
  4. Ponovljena injekcija u istoj točki dozvoljena je nakon 3 dana.
  5. Ako se nakon injekcije puštala krv, to znači da je igla ušla u krvni žila. Nema u tome ništa loše, neko vrijeme će se pojaviti bolne senzacije, može se pojaviti modrica. Ali za život nije opasno. Hematomi se s vremenom rastvaraju.
  6. Hormon se daje supkutano, rjeđe intramuskularno i intravenski. Intravenska primjena potrebna je samo za dijabetičku komu i koristi se za kratko djelujuće insuline. Najpoželjnija je supkutana primena. Ofsetna punkcija može promijeniti način djelovanja lijeka. Ako nema dovoljno tjelesne masti na rukama ili nogama, tada se injekcija može davati intramuskularno, a to će dovesti do neadekvatnog djelovanja inzulina. Hormon se apsorbuje mnogo brže, prema tome, efekat će biti brz. Uz to, injekcije u mišić su bolnije nego pod kožu. Ako se inzulin daje intramuskularno, on će ući u krv mnogo brže i, shodno tome, efekat lijeka će se promijeniti. Ovaj efekat koristi se za brzo zaustavljanje hiperglikemije.
  7. Ponekad inzulin može iscuriti s mjesta uboda. Tako će doziranje hormona biti podcijenjeno, a šećer će se zadržati na visokoj razini čak i uz adekvatno izračunatu dozu.
  8. Kršenje sigurnosti primjene inzulina dovodi do stvaranja lipodistrofije, upale i modrica. Tehnici primjene dijabetičara uči se dok je u bolnici, kad se odredi doza hormona i raspored njegove primjene.
  9. Mjesto primjene inzulina trebalo bi mijenjati svaki put, iskorištavajući maksimalno sva moguća područja. Treba koristiti cijelu površinu trbuha, promijeniti ruke i noge. Dakle, koža ima vremena za oporavak i lipodistrofija se ne pojavljuje. Udaljenost između svježih uboda ne smije biti manja od 3 centimetra.
  10. Mjesta ubrizgavanja mijenjaju svoja uobičajena svojstva kao rezultat zagrijavanja ili masaže, prije i nakon injekcije ili nakon aktivne fizičke aktivnosti. Ako se hormon stavi u želudac, tada će se njegovo djelovanje pojačati ako počnete izvoditi vježbe na štampi.
  11. Virusne infekcije, upalni procesi, karijes izazivaju skokove šećera u krvi, pa će biti potreban inzulin. Zarazne bolesti kod dijabetesa mogu umanjiti osjetljivost tkiva na inzulin, tako da vaš hormon možda neće biti dovoljan i morate ga unijeti izvana. Da bi se izbjegle takve nevolje, potrebno je savladati tehniku ​​bezbolne primjene inzulina. U ovom slučaju, osoba može sebi pomoći u kritičnoj situaciji.

Mjesta uvođenja

Izbor mjesta primjene inzulina važan je faktor budući da različita mjesta ljudskog tijela imaju različite stope apsorpcije hormona, povećavaju ili smanjuju njegovo vrijeme djelovanja. Postoji nekoliko glavnih područja u koja je bolje ubrizgati inzulin: stražnjica, trbuh, ruka, noga, ramena. Hormon koji se daje u različitim područjima djeluje različito, tako da dijabetičar treba biti svjestan nijanse odakle treba ubrizgati inzulin.

1) Prednji trbušni zid.

Optimalno područje za primjenu inzulina je trbuh. Hormon koji se uvodi u prednji trbušni zid apsorbuje se što je brže moguće i traje vrlo dugo. Prema dijabetičarima, ovo je područje sa stanovišta primjene inzulina najprikladnije, jer obje ruke ostaju slobodne. Injekcije se mogu učiniti duž cijelog prednjeg trbušnog zida, izuzev pupka i 2-3 cm oko njega.

Ljekari također podržavaju ovu metodu davanja inzulina, koja je uglavnom ultrazvučna i kratko djeluje, i prije i nakon jela, jer se dobro apsorbuje i apsorbira. Štaviše, u abdomenu se formira manje lipodistrofije, što uvelike narušava apsorpciju i djelovanje hormona.

2) Prednja površina ruke.

Takođe je jedno od popularnih područja primjene inzulina. Delovanje hormona započinje brzo, ali istovremeno se apsorpcija vrši za oko 80%. Ova se zona najbolje koristi ako se planira u budućnosti baviti sportom kako ne bi izazvali hipoglikemiju.

3) Područje stražnjice.

Koristi se za ubrizgavanje produženog inzulina. Usisavanje nije predviđeno loše, ali se događa prilično sporo. U osnovi se ova zona koristi za ubrizgavanje lijeka maloj djeci ili kad dođe do remisije - tada su standardne doze zabilježene u olovkama špriceva prevelike.

4) Prednja površina nogu.

Injekcije u ovo područje osiguravaju najsporiju apsorpciju lijeka. U prednju površinu noge ubrizgava se samo produženi inzulin.

Pravila primjene inzulina

Za adekvatnu terapiju, trebali biste znati kako pravilno ubrizgati inzulin:

  • Lijek treba biti na sobnoj temperaturi, jer se hormon prehlade apsorbira sporije.
  • Operite ruke sapunom prije injekcije. Koža na mjestu ubrizgavanja treba biti čista. Bolje je ne koristiti alkohol za čišćenje, jer isušuje kožu.
  • Kapica se skida sa šprice, gumeno brtvilo se probija u bočicu inzulina i treba još malo za potrebnu količinu inzulina.
  • Izvadite štrcaljku iz bočice. Ako postoje mjehurići zraka, dodirnite špricu noktom tako da se mjehurići ne dižu, a zatim pritisnite klip da biste oslobodili zrak.
  • Kada koristite olovku za špricu, potrebno je ukloniti poklopac s nje, zaviti iglu, prikupiti 2 jedinice inzulina i pritisnuti starter. Ovo je potrebno da biste provjerili radi li igla. Ako hormon izlazi putem igle, možete nastaviti s injekcijom.
  • Potrebno je napuniti štrcaljku lijekom u pravoj količini. Jednom rukom kažiprstom i palcem skužite kožni nabor, hvatajući se za potkožni masni sloj na mjestu koje je odabrano za injekciju i umetnite iglu pod kutom od 45 stepeni u bazu. Ne morate previše stisnuti nabor da ne biste ostavili modrice. Ako se igla ubacuje u stražnjicu, tada se nabor ne treba skupljati, jer postoji dovoljna količina masti.
  • Polako izbrojite do 10 i izvucite iglu. Insulin se ne bi trebao izliti na mesto uboda. Nakon toga, možete pustiti nabora. Masaža ili brisanje kože nakon injekcije nije potrebno.
  • Ako postoji potreba da se istodobno daju dvije vrste inzulina, tada se prvo primjenjuje doza kratkog hormona, a zatim se provodi produljena injekcija.
  • Kada koristite Lantus, on se mora davati samo čistom špricom. U protivnom, ako druga vrsta hormona uđe u Lantus, on može izgubiti dio svoje aktivnosti i prouzrokovati nepredvidive posljedice.
  • Ako morate unijeti produženi inzulin, onda ga treba protresti tako da se sadržaj miješa do glatka. Ako se ubrizga ultra kratki ili kratki inzulin, dodirnite špricu ili olovku za šprice tako da se zračni mjehurići dižu. Protresanje bočice inzulina kratkog djelovanja nije potrebno, jer to vodi do pjenjenja i zbog toga neće biti moguće prikupiti ispravnu količinu hormona.
  • Lijekovi uzimaju malo više nego što vam je potrebno. Ovo je potrebno za uklanjanje viška zraka.

Kako davati lek?

Trenutno se hormon daje sa olovkama za ubrizgavanje ili jednokratnim štrcaljkama. Špricevi preferiraju stariji ljudi, za mlade se špric olovkom smatra privlačnijom, što je zgodno za upotrebu - lako se nosi, lako je birati potrebnu dozu. Ali olovke za štrcaljke su prilično skupe za razliku od špriceva za jednokratnu upotrebu, koje se po povoljnoj cijeni mogu kupiti u ljekarni.

Prije ubrizgavanja, olovku štrcaljke treba provjeriti radibilnost. Može se slomiti, vjerovatno je da će doza biti pogrešno postignuta ili da će igla biti neispravna. Jednostavno ne možete do kraja uvrnuti iglu za dršku i inzulin neće teći kroz iglu. Među plastičnim štrcaljkama trebate odabrati one s ugrađenom iglom. Kod njih, po pravilu, inzulin ne ostane nakon primjene, odnosno doza hormona će biti u cjelini primjena. U štrcaljkama s uklonjivim iglicama određena količina lijeka ostaje nakon injekcije.

Treba obratiti pažnju na to koliko jedinica inzulina predstavlja jednu podjelu skale. Špricevi za inzulin su za jednokratnu upotrebu. Njihova zapremina u osnovi iznosi 1 ml, što odgovara 100 medicinskih jedinica (IU). Šprica ima 20 odjela, od kojih svaka odgovara 2 jedinice inzulina. U olovkama za špriceva jedna podjela skale odgovara 1 IU.

U početku se ljudi plaše ubrizgati sebe, posebno u abdomen, jer će boljeti kao rezultat. Ali ako ovladate tehnikom i uradite sve ispravno, injekcije neće izazvati ni strah ni nelagodu. Dijabetičari druge vrste plaše se prelaska na inzulin upravo zbog straha od ubrizgavanja inzulina svaki dan. Ali čak i ako osoba ima dijabetes tipa 2, tada mora naučiti tehniku ​​davanja hormona, jer kasnije to može biti korisno.

Pravilna primjena inzulina osigurava stabilnu razinu šećera u krvi. Na taj se način osigurava prevencija komplikacija dijabetesa.

Zone za davanje insulina

Inzulin za osobe sa šećernom bolešću propisan je za održavanje normalne razine šećera u tijelu i u onim slučajevima kada gušterača prestane u potpunosti stvarati hormon.

Liječenje se provodi s ciljem normalizacije metaboličkih procesa, sprečavanja hiperglikemije i mogućih komplikacija. Prilikom propisivanja inzulinske terapije, pacijenti sa dijabetesom moraju naučiti kako ih pravilno ubrizgati.

Prije svega, od pružatelja zdravstvene usluge morate saznati gdje se ubrizgava inzulin, kako točno i sigurno dati injekciju, koje nijanse se uzimaju u obzir tijekom manipulacije, kakav položaj tijela zauzeti tijekom injekcije.

Glavna područja za unošenje inzulina pod kožu:

  • područje trbuha - prednji dio u predjelu pojasa s prijelazom u strane,
  • područje ruke - vanjski dio ruke od lakatnog zgloba do ramena,
  • područje nogu - bedro od koljena do prepona,
  • regije scapule - ubrizgavanje inzulina vrši se pod škapulom.

Prilikom odabira zone uzimaju se u obzir područje dopušteno za ubrizgavanje lijeka koji sadrži inzulin, stupanj apsorpcije hormona, nivo šećera u krvi i bolnost injekcija.

  • Najbolje mjesto za supkutanu primjenu je želudac, hormon na ovom mjestu apsorbira se za 90%. Preporučuje se napraviti injekciju iz pupka na desnoj i lijevoj strani, učinak lijeka počinje nakon 15 minuta i dostiže svoj vrhunac sat vremena nakon primjene. U želudac rade injekcije brzog inzulina - lijeka koji počinje djelovati odmah.
  • Uveden u bedra i ruke, hormon se apsorbuje za 75%, utiče na tijelo nakon sat i pol. Ta se mjesta koriste za inzulin s produljenim (dugim) djelovanjem.
  • Subkapularna regija apsorbuje samo 30% hormona, rijetko se koristi za injekcije.

Injekcije moraju biti na različitim mjestima tijela, to smanjuje rizik od razvoja neželjenih komplikacija. Gdje je bolje davati inzulin, također ovisi o tome tko provodi postupak. Pogodnije je samostalno je razrezati u trbuhu i bedrima, ove dijelove tijela uglavnom koriste pacijenti koji uvode lijek.

Tehnika manipulacije

Algoritam primjene inzulina objašnjava liječnik nakon što je propisao lijek. Manipulacija je jednostavna, to je lako naučiti. Glavno pravilo je da se hormon daje samo u području potkožne masti. Ako lijek uđe u mišićni sloj, bit će narušen njegov mehanizam djelovanja i doći će do nepotrebnih komplikacija.

Da biste lako ušli u potkožnu masnoću, biraju se inzulinske šprice s kratkom iglom - dužine od 4 do 8 mm.

Što je lošije masno tkivo razvijeno, igla treba biti kraća. Tako ćete spriječiti da dio inzulina uđe u mišićni sloj.

Algoritam subkutane injekcije:

  • Operite i obradite ruke antiseptikom.
  • Pripremite mjesto ubrizgavanja. Koža treba biti čista, tretirati je prije injekcije antisepticima koji ne sadrže alkohol.
  • Šprica je postavljena okomito na telo. Ako je sloj masti neznatan, tada nastaje nabor kože debljine oko 1 cm.
  • Igla se gura brzim, oštrim pokretom.
  • Ako se inzulin uvede u nabor, tada se lijek ubrizgava u njegovu bazu, šprica se postavlja pod kutom od 45 stepeni. Ako se injekcija vrši na vrhu nabora, onda se štrcaljka drži uspravno.
  • Nakon uvođenja igle, polako i ravnomjerno pritisnite klip, mentalno računajući na sebe do 10.
  • Nakon ubrizgavanja, igla se uklanja, mjesto ubrizgavanja mora biti pritisnuto tamponom 3-5 sekundi.

Alkohol se ne koristi za liječenje kože prije ubrizgavanja inzulina, jer inhibira apsorpciju hormona.

Kako bezbolno davati injekcije

Terapija inzulinom propisana je ne samo pacijentima koji imaju dijabetes tipa 1. Hormon je propisan i za drugu podvrstu dijabetesa, posebno u slučajevima kada beta stanice pankreasa umiru pod utjecajem patogena.

Stoga, teoretski, pacijenti s bilo kojom vrstom bolesti trebaju biti pripremljeni za injekcije inzulina. Mnogi od njih odgađaju prelazak na terapiju inzulinom zbog banalnog straha od bola. Ali time izazivajući razvoj neželjenih i teško ispravljivih komplikacija.

Injekcije inzulina bit će bezbolne ako naučite izvoditi manipulaciju pravilno. U vrijeme postupka ne postoje izražene neugodne senzacije, ako je igla ubačena poput bacanja strelice prilikom igranja pikado, oštrim i preciznim pokretom morate doći na predviđeno mjesto na tijelu.

Savladati bezbolnu potkožnu injekciju je jednostavno. Da biste to učinili, prvo morate vježbati pomoću špriceva bez igle ili sa poklopcem. Algoritam akcija:

  • Šprica bliže igli pokrivena je s tri prsta.
  • Udaljenost od mjesta ubrizgavanja do ruke je 8–10 cm.Ovo je dovoljno za rasturanje.
  • Pritisak se izvodi pomoću mišića podlaktice i zgloba.
  • Kretanje se izvodi istom brzinom.

Ako nema inhibicije u blizini površine tijela, onda igla lako ulazi i ubrizgavanje postaje nevidljivo za osjete. Nakon uvođenja, otopinu morate lagano stisnuti pritiskom na klip. Igla se izvadi nakon 5-7 sekundi.

Bolovi u toku postupka pojavljuju se ako stalno koristite jednu iglu. S vremenom postaje dosadan, što otežava probijanje kože. U idealnom slučaju, inzulinske šprice za jednokratnu upotrebu treba mijenjati nakon svake injekcije.

Olovka za štrcaljku prikladan je uređaj za davanje hormona, ali igle u njemu takođe se moraju odložiti nakon svake manipulacije.

Možete otkriti curenje inzulina s mjesta probijanja po karakterističnom mirisu fenola, podseća na miris gouachea. Druga injekcija nije potrebna, jer je nemoguće utvrditi koliko je lijeka u količini, a uvođenje veće doze dovest će do hipoglikemije.

Endokrinolozi savjetuju da se stave sa privremenom hiperglikemijom, a prije sljedeće injekcije provjere nivo šećera i na temelju toga podešavaju količinu lijeka.

  • Da biste smanjili vjerojatnost curenja lijeka, ne uklanjajte štrcaljku odmah nakon injekcije. Smanjuje rizik od curenja i unošenja igle pod kutom prema telu na 45-60 stepeni.
  • Gdje ubrizgati propisani inzulin, ovisi o njegovoj vrsti. Lijek sa produženim (dugotrajnim) mehanizmom djelovanja ubrizgava se u bokove i iznad stražnjice. Kratki inzulini i kombinirani lijekovi ubrizgavaju se uglavnom u želudac. Pridržavanje ovog pravila pomaže u održavanju razine hormona u tijelu na istom nivou tokom dana.
  • Lijek prije primjene izvadi se iz frižidera, dovede do sobne temperature. Ako rastvor ima zamućen izgled, onda se bočica rotira u rukama dok tečnost ne postane mlečno bijela.
  • Ne koristite lijek s istekom roka trajanja. Lijek čuvajte samo na onim mjestima koja su navedena u uputama.
  • Nakon ubrizgavanja kratkog pripravka, morate imati na umu da biste trebali jesti tokom sljedećih 20-30 minuta. Ako se to ne učini, razina šećera naglo će pasti.

U početku možete naučiti tehniku ​​ubrizgavanja u sobi za liječenje. Iskusne medicinske sestre znaju nijanse manipulacije i detaljno objašnjavaju postupak primjene hormona, govore vam kako izbjeći neželjene komplikacije.

Da biste pravilno izračunali dozu inzulina koja se daje, izračunava se količina ugljikohidratne hrane koja je potrošena tokom dana. S dijabetesom tipa 2 i 1, morate naučiti kako unaprijed napraviti jelovnik - to će vam pomoći izračunati pravu količinu hormona.

Poslovnik

Dijabetičari moraju zapamtiti glavno pravilo primjene inzulina - ubrizgavanje tokom dana radi se na različitim mjestima:

  • Zona ubrizgavanja mentalno je podijeljena na 4 kvadranta ili 2 polovine (na bokovima i stražnjici).
  • Na stomaku će biti 4 područja - iznad pupka s desne i lijeve strane, ispod pupka s desne i lijeve strane.

Svake sedmice se za injekciju koristi jedan kvadrant, ali bilo koja od injekcija vrši se na udaljenosti od 2,5 cm ili više od prethodne. Pridržavanje ove sheme omogućava vam da znate gdje se hormon može primijeniti, što će spriječiti pojavu neželjenih reakcija.

Područje ubrizgavanja s produženim lijekom se ne mijenja. Ako se otopina ubrizga u bedro, tada kada se hormon ubrizga u rame, brzina njegovog ulaska u krv će se smanjiti što će dovesti do kolebanja šećera u organizmu.

Ne koristite inzulinske špriceve sa predugačkim iglama.

  • Univerzalna dužina (pogodna za odrasle pacijente, ali za djecu je jedina moguća) - 5-6 mm.
  • Sa normalnom težinom, odrasli trebaju igle dužine 5–8 mm.
  • Kod gojaznosti nabavljaju se špricevi sa 8–12 mm iglama.

Nabor koji je stvoren za injekciju ne može se otpustiti sve dok igla nije uklonjena sa kože. Kako biste lijek pravilno rasporedili, ne trebate previše gazati nabor.

Masiranjem mesta ubrizgavanja povećava se apsorpcija inzulina za 30%. Lagano grickanje treba obaviti neprekidno ili ih uopšte ne treba provoditi.

Ne možete miješati različite vrste pripravaka inzulina u istoj štrcaljki, to otežava odabir tačne doze.

Špricevi za ubrizgavanje

Za unošenje inzulina kod kuće, koristi se plastična štrcaljka za inzulin, alternativa je olovka za injekciju. Endokrinolozi savjetuju kupovinu špriceva sa fiksnom iglom, nemaju „mrtvi prostor“ - mjesto na kojem lijek ostaje nakon injekcije. Omogućuju vam da unesete tačnu količinu hormona.

Cijena odjeljenja za odrasle pacijente idealno bi trebala biti 1 jedinica, za djecu je bolje odabrati špriceve s odjeljcima od 0,5 jedinica.

Olovka za špricu jedan je od najpogodnijih uređaja za primenu lekova koji regulišu nivo šećera. Lijek se unaprijed napuni, podijeljeni su u jednokratne i za višekratnu upotrebu. Algoritam za korištenje ručke:

  • Prije primjene inzulina promiješajte inzulinu, umotajte je na dlanove ili ruku spustite s visine ramena 5-6 puta.
  • Proverite prolaznost igle - spustite 1-2 jedinice leka u zrak.
  • Postavite željenu dozu okretanjem valjka koji se nalazi na dnu uređaja.
  • Izvedite manipulaciju slično tehnici upotrebe insulinske šprice.

Mnogi ne pridaju značaj zamjeni iglica nakon svake injekcije, pogrešno vjerujući da njihovo odlaganje, u skladu s medicinskim standardima, diktira samo rizik od infekcije.

Da, opetovana upotreba igle za injekcije jednoj osobi rijetko dovodi do ulaska mikroba u potkožne slojeve. Ali potreba da se igla zamijeni temelji se na drugim razmatranjima:

  • Tanke igle sa posebnim izoštravanjem vrha, već nakon prve injekcije, postaju prigušene i poprimaju oblik kuke. U sljedećem postupku koža se ozljeđuje - pojačavaju se bolovi i stvaraju se preduvjeti za razvoj komplikacija.
  • Višekratna primjena dovodi do začepljenja kanala inzulinom, što otežava primjenu lijeka.
  • Zrak prolazi iglom koja nije uzeta iz olovke špriceva u bočicu s drogom, to dovodi do sporog napretka inzulina pri pritiskanju klipa, što mijenja dozu hormona.

Osim špriceva za injekcije insulina, neki pacijenti koriste inzulinsku pumpu. Uređaj se sastoji od rezervoara sa lijekovima, infuzijskog seta, pumpe (sa memorijom, upravljačkim modulom, baterijama).

Opskrba inzulinom putem pumpe je kontinuirana ili se odvija u zadanim intervalima. Liječnik postavlja uređaj uzimajući u obzir pokazatelje šećera i značajke dijetalne terapije.

Moguće komplikacije

Terapija inzulinom često je komplicirana neželjenim nuspojavama i sekundarnim patološkim promjenama. Odmah uz injekciju moguće su alergijske reakcije i razvoj lipodistrofije.

Alergijske reakcije dijele se na:

  • Lokalno. Manifestira se crvenilom mjesta ubrizgavanja lijeka, njegovim oticanjem, zbijanjem, svrbežom kože.
  • Opšte Alergijske reakcije izražavaju se slabošću, generaliziranim osipom i svrbežom kože, oticanjem.

Ako se otkrije alergija na inzulin, lijek se zamjenjuje, ako je potrebno, liječnik propisuje antihistaminike.

Lipodistrofija je kršenje propadanja ili stvaranja masnog tkiva na mjestu ubrizgavanja. Podijeljen je na atrofičan (potkožni sloj nestaje, udubljenja ostaju na svom mjestu) i hipertrofična (potkožna masnoća se povećava u veličini).

Obično se isprva razvije hipertrofični tip lipodistrofije, što kasnije dovodi do atrofije potkožnog sloja.

Nije utvrđen osnov uzroka lipodistrofije kao komplikacije ubrizgavanja lijekova za dijabetes. Identificirani su mogući provocirajući faktori:

  • Trajna trauma igle šprica malih perifernih živaca.
  • Upotreba nedovoljno pročišćenog lijeka.
  • Uvođenje hladnih rastvora.
  • Prodiranje alkohola u potkožni sloj.

Lipodistrofija se razvija nakon nekoliko godina terapije inzulinom. Komplikacija nije posebno opasna, ali uzrokuje nelagodu i pokvari izgled tijela.

Da biste smanjili vjerojatnost lipodistrofije, treba slijediti cijeli algoritam ubrizgavanja, ubrizgati samo toplu otopinu, ne koristiti iglice dva puta i naizmjenično mjesta ubrizgavanja.

Kod šećerne bolesti davanje inzulina je neophodna mjera da bi se bolest održala pod kontrolom.

Pacijenti s dijabetesom moraju biti spremni na injekcije koje će morati raditi tokom života. Stoga, da biste izbjegli komplikacije, adekvatno prihvatili promjene u liječenju i ne bi osjećali nelagodu i bol, trebali biste unaprijed pitati svog liječnika o svim nijansama terapije inzulinom.

Pogledajte video: Kako sami sebi da date subkutanu injekciju Imunofana (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar