Kako liječiti kamenje gušterače

Kamen gušterače je kalcifikacija koja nastaje u kanalima i parenhimu organa probavnog sistema. Nastanak otvrdnutih formacija dovodi do pogoršanja intrakretorne i egzokrine aktivnosti žlijezde. Dosta često njihov je izgled povezan s pankreatitisom i sekundarnim dijabetes melitusom.

Da biste potvrdili prisustvo kamenja u gušterači, morat ćete proći niz ispitivanja koja će liječniku omogućiti da propiše efikasan tretman za ublažavanje upale, otekline i vraćanje funkcije organa. Kamenje gušterače zahtijeva trenutno liječenje!

Značajke bolesti

Broj bolesti povezanih sa pojavom kamenja u gušterači povezan je s prisutnošću hroničnog upalnog procesa u tijelu. Dosta često njegovo uznemiravanje može izazvati njegov izgled, koji se javlja na pozadini nakupljanja kalcijuma u organu probavnog sistema. U tom slučaju su blokirani probavni enzimi. Kamenje u gušterači može biti bilo veliko ili malo.

Doprinos pojavljivanju kamenja mogu biti sljedeći razlozi:

  • Povećana tjelesna težina.
  • Povećani nivo bilirubina i holesterola.
  • Mala aktivnost.
  • Starija starosna kategorija.
  • Prisutnost visokog šećera u krvi i bolesti jetre.
  • Predispozicija za kolelitijazu.

U pankreasu i žuči postoje često kamenje:

  • kod trudnica
  • žene u dobi od 30-40 godina,
  • muškarci penzione dobi
  • pacijenti koji pate od bolesti krvožilnog sistema i jetre,
  • pun ljudi
  • ljudi koji uzimaju lijekove, dijetu i uzimaju hormone.

Jaka i dugotrajna bol u gornjem dijelu trbuha može signalizirati prisustvo kamenja u gušterači. Povremeno bol traje duže od 3 sata i može se čuti u desnom ramenu i između lopatica. Pacijenta mogu mučiti bolovi i mučnina, koji se javljaju u bilo koje doba dana.

Simptomi su izraženi i mogu postojati duže vrijeme. Kamenje može da izazove razvoj akutnog oblika pankreatitisa koji može izazvati šok pankreasa. Patologiju možete liječiti samo kod iskusnog liječnika koji će odabrati pojedinačne metode liječenja.

Glavni simptomi bolesti uključuju:

Znakovi difuznih promjena gušterače

  • Česta i jaka bol koncentrirana u trbuhu i proteže se do leđa. Jedan od glavnih simptoma bolesti.
  • Pojava boli nakon jela.
  • Sistematično pojavljivanje bolova mučnine.
  • Često gaženje je pratnja kamenja.
  • Tečna stolica, svijetlosmeđa.
  • Osećanje vrućine.
  • Napuhanost.
  • Pri palpaciji trbuha pacijent doživljava bol.

Kamenje može uzrokovati ozbiljne komplikacije. Gušterača je odgovorna za proizvodnju hormona koji kontroliraju razinu glukoze u cirkulacijskom sustavu. Čvrsta neoplazma smanjuje količinu izlučenih hormona. To uzrokuje razvoj dijabetesa.


Česte pojave mučnina i povraćanja mogu ukazivati ​​na prisustvo kamenja u gušterači

Duga opstrukcija protoka postaje uzrok razvoja upalnog procesa, a to je akutna faza pankreatitisa. Pacijentova tjelesna temperatura raste, gušterača se zarazi i javlja se dugotrajna bol. Sindrom boli razvija se u pozadini otežanog prolaska tekućine kroz kanale.

Ako je pored porasta temperature uočeno i poživljenje kože, odmah treba pozvati hitnu pomoć! Takvi simptomi govore da je kamenje prešlo u žučni kanal. U tom slučaju će medicinski specijalista obaviti pregled i propisati odgovarajuću terapiju, uključujući uzimanje antibiotika i antispazmodika.

Dijagnoza i liječenje

Kada se pojave prvi simptomi pankreatolize (kamenja u gušterači), vrijedno je podvrgnuti se kvalitativnoj dijagnozi koja će pomoći pronaći mjesto kamenja. U pravilu, lekar usmerava pacijenta na prolazak:

  • endoskopija
  • Ultrazvuk
  • rendgenska dijagnostika,
  • MRI
  • računarska tomografija.

Dobiveni rezultati istraživanja i anketa o pacijentu na temu simptoma omogućit će liječniku da razvije individualni režim liječenja.

Neblagovremeno započeto liječenje može dovesti do činjenice da će pacijent također steći pankreatitis. Pacijenti s pankreatitisom trebali bi zauvijek zaboraviti na štetne poslastice i podvrgnuti se liječenju. Kako se kamenje može ukloniti i je li potrebna operacija u slučaju takvih bolesti?


Uz pankreatolizu, pacijent se podvrgava endoskopiji i ultrazvuku

Terapija pankreatolize podrazumijeva individualni pristup liječenju pacijenta. Zdravstveni radnik treba koristiti sveobuhvatnu metodu. U ovom slučaju, preporučljivo je kombinirati hiruršku i medicinsku metodu terapije. U početnim fazama kamen se možete riješiti bez operacije. Lijekove mora propisati samo liječnik!

Uz pomoć narodnih lijekova možete se riješiti simptoma samo bez zaustavljanja liječenja koje je preporučio ljekar. Hirurška intervencija (laparotomija, pankreatktomija) pomaže da se poremeti integritet tkiva pogođenog organa i ukloni korijenski uzrok. Upotreba laparotomije izuzetno je važna u slučajevima kada česti napadi oštećuju organizam.

Apsolutna indikacija za operaciju biće simptomi kao što su:

  • dugotrajna manifestacija bolesti,
  • insuficijencija pankreasa
  • ozbiljnost aktivnosti upale,
  • izraženi simptomi koji vode do iscrpljivanja organizma.

Nakon što je odredio mjesto kamena i razvio režim liječenja pogodan u ovom slučaju, liječnik mora obavijestiti pacijenta o obveznom provođenju dijetalne terapije. Prehrana bi trebala biti frakcijska, a dijeta se mora strogo pridržavati.

Osnova pacijentovog menija bi trebala biti:

  • zečje meso
  • mršava riba
  • pileći file,
  • nemasni proizvodi od mlijeka i kiselog mlijeka,
  • jela od povrća
  • supe
  • tjestenina.

Parenje je najbolje. Potrošnja jaja, maslaca i biljnog ulja treba biti ograničena. U slučaju bolesti, iz prehrane se potpuno isključuju masna i pržena hrana, začinjena jela, čokolada, peciva, kafeni napici, soda, alkohol, dimljena hrana.


Slastice od pankreatitisa i čokoladu treba zabraniti

Početna faza pankreatitisa omogućava vam da prođete postupak drobljenja kamena. Uklanjanje ih je moguće uz pomoć posebnog lijeka koji razrjeđuje stvaranje žuči i uništava otvrdnute formacije. Ništa manje efikasan za kamenje koje se nalazi u gušterači, holangiopankreatografiju.

Postupak uključuje upotrebu endoskopske cijevi. Uz njegovu pomoć mogu se ukloniti sve očvrsle formacije u kanalima, ukloniti se neprijatni simptomi, bol i ne naštetiti ljudskom tijelu. Otvrdnjavanje se može ukloniti iz organa probavnog sustava litotripsijom. Sve formacije u oštećenom organu i kanalu uništavaju se udarnim valovima.

U teškim slučajevima lekar usmerava pacijenta da operativnim putem odstrani deo žlezde. Može se primijeniti i obilazna metoda koja podrazumijeva stvaranje drugog puta za normalno funkcioniranje žuči i enzimskih protoka.

Hirurško liječenje

S povećanjem veličine kamena i porastom simptoma, pacijentu treba propisati operativni zahvat. Tokom njega, kalkuli se uklanjaju. Obnavlja se slobodan odljev soka pankreasa. U situacijama kada je kamen sam, hirurg secira tkivo organa i uklanja otvrdnute formacije. Ako ima puno kamenja, treba izvršiti rezanje cijelom dužinom organa.

Operacija će pomoći da se riješite pijeska. Sve šupljine i sinusi su očišćeni. Nakon toga željezo može biti umreženo. Usljed operacije može se formirati fistula koja će dugo zacijeliti. Kada se pojave simptomi koji ukazuju na prisustvo kamenja u pankreasu, neprihvatljivo je samo-liječiti. Ako se na vrijeme obratite ljekaru, medicinskom metodom možete izbjeći operaciju i riješiti se kamenca.


U nekim će slučajevima biti potrebna operacija kako bi se uklonili kamenje.

Prevencija

Stvaranje kamenja u gušterači je bolje spriječiti nego liječiti! Stručnjaci su dali niz preporuka, čije poštivanje će pomoći u sprečavanju pojave kamenja u organima probavnog sistema.

  • Pravilno organizovati obroke. Jelo bi trebalo biti sistematsko, a obroci minimalni.
  • Oslobađanje od loših navika.
  • Odbijanje zalogaja u bijegu.
  • Povremeno pijte tečajeve infuzija i čaja na bazi lišća maslačka, dioecious koprive. Možete dodati i bobice ruže, borovnice i lingonberry.

Vrlo je važno na vrijeme započeti liječenje pankreatitisa, stoga već kod prvih simptoma trebate odmah potražiti pomoć ljekara.

Predviđanje i prevencija kamenca pankreasa

Prognoza za prisustvo kamenaca pankreasa prilično je povoljna, ali u velikoj mjeri ovisi o prisutnosti komplikacija i pratećih bolesti. Hirurško liječenje daje zadovoljavajuće rezultate u 85% slučajeva, a postoperativna smrtnost je manja od 2%. Što se prije izvede operacija, to je bolja prognoza bolesti.

Radikalne metode za prevenciju pankreolitijaze nisu razvijene. Moguće je smanjiti vjerojatnost nastanka kamenaca gušterače u prisustvu porodične predispozicije slijedeći posebnu prehranu, odvikavanje od alkohola i pušenja i praćenje stanja metabolizma kalciju-fosfora. Pravovremeno liječenje hroničnog upalnog procesa u dvanaestopalačnom crijevu, bilijarnom traktu, gušterači također će pomoći u sprečavanju nastanka kamenaca gušterače.

Gušterača je odgovorna za proizvodnju pankreasovog soka, koji razgrađuje hranu za potpunu apsorpciju. Sok pankreasa duž glavnog kanala ulazi u tanko crijevo, gdje počinje djelovati. Ako se kanal sužava, odljev sekreta je otežan i dolazi do zastoja - kao rezultat toga se u gušterači pojavljuju kamenje. Kamenje je lokalizirano u volumetrijskim kanalima, u predelu glave organa, ređe na telu i repu. Po veličini, kamenje može varirati od najmanjeg (pijeska) do velikog.

Rizična skupina za stvaranje kamenja u gušterači uključuje ljude koji pate od hroničnih oboljenja pankreasno-hepatobilijarnog sistema. Od mnogih bolesti koje pogađaju žlijezdu, kalkuli se javljaju u 0,8% slučajeva. Nasljednost je od najvećeg značaja za razvoj pankreatolitijaze - u 50% slučajeva pojavljuju se kameni nasljedni pankreatitisi.

Pored gušterače, kalkuli se mogu javiti u žučnoj kesici, začepljujući zajednički žučni kanal, koji komunicira s glavnim kanalom žlijezde. Kad kamenje začepi kanal, enzimi koji ne pronalaze izlaz, aktiviraju se u tijelu gušterače, uništavajući ga (probavljajući).

Proces formiranja kamenja u gušterači je komplikovan. Da biste ga pokrenuli, potrebna vam je kombinacija nekoliko provocirajućih faktora. Mehanizam stvaranja kamena zasnovan je na stagnaciji pankreasne sekrecije, koja se zgušnjava kako se nakuplja. Hemijski sastav tajne mijenja se, pojavljuje se talog sa kalcijevim solima. Zatim se formira proteinska masa, postepeno se razvija proces njene kalcinacije. Nastali kamenje vrši pritisak na kanale i parinhemu, izazivajući nekrotične promjene.

Uzroci pankreolitijaze nisu u potpunosti razumljivi. Ali postoji kombinacija faktora koji povećavaju vjerojatnost patologije:

  • upalne bolesti probavnog trakta (pankreatitis, duodenitis, holestitis),
  • sužavanje pankreasnih kanala usled prisustva ciste ili tumora,
  • faktor starosti - osobe starije od 40 godina podložnije su pankreatitisu,
  • neuspjeh u metaboličkim procesima (oslabljena apsorpcija kalcijuma, fosfora),
  • sistemske zarazne bolesti (sifilis),
  • nedostatak vježbanja
  • gojaznost
  • odgovarajući način života - pušenje, često pijenje, neuravnoteženi neredoviti obroci,
  • hormonalni poremećaji.

Ozbiljnost simptoma ovisi o fazi razvoja i lokalizaciji kamenaca - mogu biti u kanalima ili parinematičnom sloju žlijezde. U svim slučajevima glavni znak stvaranja kamena je bol. Bol sa pankreolitijazom može trajati od nekoliko minuta do nekoliko sati. Po prirodi bolova, peckanja, u obliku kolika, prekrivaju želudac i donji dio leđa, daju im se u lopaticu. Epileptični napadi mogu biti svakodnevni ili se javljaju rijetko, nekoliko puta mjesečno ili čak godinu dana.

Ostali simptomi stvaranja kamena:

  • pojačana bol tokom obroka i tokom palpacije,
  • bolovi mučnine i povraćanja žuči,
  • osvjetljavanje izmeta i prisustvo u njemu neprobavljene masnoće (steatorreja - masne stolice),
  • obilna pljuvačka,
  • stomak izgleda natečen
  • opšte slabost, znojenje.

Uz produženi tijek pankreolitijaze na pozadini smanjenja sekretorne funkcije gušterače, smanjuje se proizvodnja inzulina. Uz tipične simptome, pojavljuju se i simptomi šećerne bolesti - suha koža, neodoljiva žeđ, poliurija, miris acetona iz usta. Migracija kamena iz gušterače u žučni kanal uzrokuje razvoj opstruktivne žutice.

Komplikacije pankreolitijaze su opasne. Ako kamen začepljuje kanale za duži period, razvija se akutni pankreatitis s infekcijom tkiva žlijezde. Često na pozadini kamenja pojavljuju se gnojni apscesi i ciste. Uz prisustvo krupnog kamenja, postoji veliki rizik od krvarenja u kanalu ili parinhema žlijezde, praćenog smrću tkiva.

Dijagnoza pankreolitijaze nije teška - moderne metode pregleda mogu otkriti i najmanje kamenje. Prednost se daje instrumentalnim metodama. Indiciran je opći test krvi kako bi se utvrdilo opće stanje i prisustvo upalnih procesa.

Pregled za sumnju na pankreasni kamen uključuje:

  • pregledna radiografija trbušne šupljine, na kojoj su kamenje vizualizirane kao jednostruke ili višestruke sjene ovalnog ili okruglog oblika,
  • ultrazvuk za procenu stanja žlezde, tačnu lokalizaciju kamenja,
  • MRI i CT skeniranja gušterače,
  • retrogradna kolangiopankreatografija za procjenu opstrukcije kanala.

Liječenje pacijenata s pankreolitijazom provodi gastroenterolog. Taktika terapijskih mjera ovisi o broju kamenaca, njihovoj strukturi i veličini. Bez obzira na složenost stanja, terapija se započinje konzervativnim mjerama - uklanjanjem upale, ublažavanjem oticanja organa i kanala i uspostavljanjem metaboličkih procesa. Enzimima se propisuje pacijentima (pankreatin), dnevnu dozu bira lekar. Uz efikasnost konzervativnog liječenja, možete učiniti bez operacije - mali kamenje se uništava i neovisno izlazi iz pankreasa i kanala.

U prisustvu višestrukog volumetrijskog kamenja i neuspješnog liječenja lijekovima, indicirana je operacija.Dodatne indikacije za hiruršku intervenciju su:

  • produženi tok bolesti sa čestim napadima,
  • progresivni zastoj žlezde,
  • bolovi koji se ne mogu zaustaviti,
  • opsežan upalni proces
  • oštro pogoršanje stanja pacijenta, razvoj distrofije.

U savremenoj hirurškoj praksi prilikom uklanjanja kamenja često se pribjegavaju:

  • endoskopsko uklanjanje patoloških struktura pomoću fleksibilnog tankog endoskopa,
  • laparotomija - uklanjanje kalusa malim rezom na trbušnom zidu ili u lumbalnoj regiji,
  • pankreatotomy - sekcija začepljenog kanala i ekstrakcija kamenja,
  • bypass operacija - stvaranje veštačkog tečaja za izliv sekreta pankreasa i žuči,
  • totalna pankreatktomija - isticanje gušterače i susednog dela dvanaestopalačnog creva, metoda se koristi za veliku difuznu kalcifikaciju tkiva žlezde.

U ranim fazama bolesti pokušavaju se koristiti nehirurške metode koje se zasnivaju na drobljenju kamena i kasnijoj migraciji praha na prirodan način kroz crijeva. Ove medicinske tehnike uključuju:

  • litotripsija daljinskog udarnog vala - metoda koja se temelji na drobljenju kamenja u prah pomoću visokofrekventnih zvučnih talasa, postupak je bolan i zahtijeva opću anesteziju, nakon čega hematomi mogu ostati na stomaku,
  • retrogradna holangiopankreatografija - drobljenje se izvodi fleksibilnim tankim endoskopom, ostaci kalupa uklanjaju se prirodnom migracijom ili ekstrahiraju direktno endoskopom.

Nakon uklanjanja kamenca važno je da pacijenti slijede dijetu. Dijeta ima za cilj poštede gušterače i sprečavanje zagušenja u kanalima. Savjeti o ishrani:

  • prejedanje je neprihvatljivo, velike količine hrane dovode do prekomernog opterećenja žlezde i stimulacije izlučivanja,
  • potpuno odbacivanje alkohola - alkohol u bilo kojoj količini izaziva oticanje žlijezde i može dovesti do gnojnog stapanja parinhema,
  • poštivanje principa odvojene prehrane - unos proteinske i ugljikohidratne hrane odvojeno pomoći će olakšati proces njegove asimilacije,
  • poštivanje općih načela zdrave prehrane - odbijanje masnih i slatkih pića, gaziranih pića i kave, osnova prehrane pacijenata s pankreasom je kuhano povrće, žitarice, lagane juhe, mršavo meso.

Prognoza za pankreolitijazu ovisi o težini patologije i prisutnosti komplikacija istodobnih patologija. U osnovi, pravovremenim uklanjanjem kamenja i imenovanjem zamjenske terapije, prognoza je povoljna. U 80–85% slučajeva hirurških intervencija moguće je postići trajno poboljšanje stanja. Samo u 2% slučajeva nakon operacije je smrtni ishod.

Nema posebnih mjera koje bi spriječile razvoj bolesti. Moguće je smanjiti rizik od stvaranja kamenaca u gušterači slijedeći štedljivu dijetu, odustajući od pušenja i alkohola. Osobe sa nasljednom predispozicijom za gastrointestinalne bolesti trebaju pravodobno konsultovati ljekara zbog bilo kakvih negativnih znakova stomaka, dvanaesnika, jetre i gušterače.

Pronalaženje kamenja gušterače zahtijeva hitan odgovor. Ako se bolest ne liječi, postoji rizik od razvoja malignih tumora gušterače. Hirurgija može u kratkom vremenu otkloniti patologiju. Međutim, nakon uklanjanja kamenja važno je slijediti savjet liječnika i voditi zdrav način života - tako da će rizik od recidiva postati minimalan.


  1. Rumyantseva T. Prehrana za dijabetičare. SPb., Izdavačka kuća Litera, 1998., 383 stranice, tiraž od 15.000 primjeraka.

  2. Gordon, N. Dijabetes i tjelesna aktivnost / N. Gordon. - M .: Olimpijska literatura, 1999. - 144 str.

  3. Zakharov Yu.L. Dijabetes - od očaja do nade. Moskva, Izdavačka kuća Yauza, 2000, 220 stranica, tiraž 10.000 primjeraka.

Dozvolite da se predstavim. Moje ime je Elena. Radim kao endokrinolog više od 10 godina. Vjerujem da sam trenutno profesionalac u svojoj oblasti i želim pomoći svim posjetiteljima stranice da riješe složene i ne baš tako zadatke. Svi materijali za stranicu prikupljaju se i pažljivo obrađuju kako bi se što više prenijeli svi potrebni podaci. Prije primjene onoga što je opisano na web mjestu, uvijek je potrebno obavezno savjetovanje sa stručnjacima.

Pogledajte video: Gastritis, upala gušterače,žučne kese,jetre uspješno liječi Ramazanski post - MTV IGMAN (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar