Sindromi dijabetesa: Iz kojih kliničkih komplikacija dolazi

Klinika dijabetesa ovisi o vrsti dijabetesa, trajanju tečaja, prisutnosti komplikacija.

Glavni "veliki" klinički simptomi dijabetesa uključuju:

- opća i mišićna slabost,

- poliurija (izlučivanje velike količine urina) - učestalo i obilno mokrenje i danju i noću do noćne urinarne inkontinencije,

- polidipsija (žeđ), suha usta,

- polifagija (povećan apetit),

- mršavljenje - tipično za dijabetes tipa 1.

"Mali simptomi" dijabetesa:

- parodontna bolest, gubitak zuba,

- alveolarna pioreja (purulentno-inflamatorna lezija rupa zuba),

- svrbež kože (generalizovan, s prevladavajućom lokalizacijom u perineumu),

Značajka dijabetesa tipa 1 je brzi razvoj „velikih simptoma“, a za bolesnike koji imaju dijabetes tipa 2 „karakteristični su mali simptomi“. Ostale manifestacije dijabetesa uzrokovane su oštećenjem unutrašnjih organa, krvnih žila i nervnog sistema.

Dermopatije: karakteristična je suha koža, smanjenje njenog turgora, česte pustularne kožne lezije, ponavljajuća furunkuloza, hidroadenitis, ksantomatoza, "dijabetička rubeoza" - širenje kožnih kapilara i arteriola u području obraznih kostiju, obraza. Često se događaju promjene na noktima, oni postaju potamnjeni, lomljivi, pojavljuju se strija, žućkasta je boja.

Miopatija očituje se atrofijom i smanjenjem snage mišića, gubitkom težine.

Oštećenja respiratornog sistema: očituje se suhoćom i atrofijom sluzokože gornjih disajnih puteva, čestom pneumonijom i bronhitisom. Bolesnici s dijabetesom predisponirani su za plućnu tuberkulozu i češće obolijevaju od nje.

Poraz kardiovaskularnog sistema: DM doprinosi ranijem i bržem razvoju ateroskleroze i, posljedično, CHD. IHD je češći kod pacijenata s dijabetesom tipa 2.

Digestivni sistem očituje se progresivnim karijesom, labavljenjem i gubitkom zuba, gingivitisom i stomatitisom, atrofijom papile i oslabljenom osjetljivošću jezika što dovodi do opekotina jezika, ždrijela, jednjaka,

moguć je razvoj hroničnog gastritisa i duodenitisa s atrofičnim promjenama sluznice, smanjuje sekretne i motoričke funkcije želuca, dijabetička enteropatija se opaža iz crijeva što karakterizira uporna dijareja, razvoj maldigestije i sindroma malabsorpcije, mogu biti znakovi masne hepatoze ili masne hepatoze ili jetre. Objektivno možete odrediti povećanje jetre i njenu blagu bol.

Genitourinarni sistem: pacijenti sa dijabetesom imaju 4 puta veću vjerojatnost da obole od zaraznih i upalnih bolesti mokraćnih puteva:

karbukula i apsces bubrega,

teški hemoragični, pa čak i nekrotični cistitis.

Loše kompenzirani dijabetes kod žena dovodi do amenoreje, kod muškaraca do impotencije.

Dijabetes melitus i njegovi sindromi: uzroci i metode korekcije

Zastrašujuće stanje dijabetes melitusa (DM) je u tome što se na početku bolesti gotovo i ne očituje, a u oko četvrtine slučajeva nastavlja se skriveno. Sve to stvara poteškoće s dijagnozom.

Povećana razina šećera u organizmu dovodi do poremećaja metabolizma: ugljikohidrata, masti i bjelančevina što izaziva niz komplikacija.

Razmotrite uobičajene sindrome dijabetesa tipa 1 i 2.

Šta je ovo

Dijabetes melitus je bolest s apsolutnim ili relativnim nedostatkom inzulina u tijelu.


Glavni faktori koji povećavaju vjerojatnost obolijevanja su

  • pretežak
  • arterijska hipertenzija
  • visok sadržaj "lošeg" holesterola u krvi,
  • nasljedni faktor.

Razmotrite značajke dijabetesa tipa 1 i 2.

Prvi tip

Ovo je oblik bolesti ovisan o insulinu. Izrazita karakteristika je neprodukcija ili, kao opcija, smanjeno lučenje hormona inzulina iz pankreasa.

Ovo objašnjava ljudsku ovisnost o injekcijama inzulina. Značajka dijabetesa tipa 1 je brz razvoj simptoma, sve do hiperglikemijske kome.

Drugi tip


Glavna rizična skupina za dijabetes tipa 2 su prekomjerne tjelesne težine starije od 40 godina.

Proizvodnja inzulina je normalna, ali nema adekvatnog staničnog odgovora na ovaj hormon. Njihova osjetljivost na proizvedeni inzulin je smanjena.

Glukoza ne prodire u tkivo, već se nakuplja u krvi. Bolest se ne pojavi odmah, već nakon godina. Blagi tijek komplicira dijagnozu.

Posebna kategorija je dijabetes gestacijskog tipa, koji se manifestuje kod žena u trudnoći.

Govoreći o znakovima bolesti, definicije poput simptoma i sindroma često su zbunjujuće. Zapravo je sindrom specifična grupa simptoma.

Hiperglikemijski

Ovo je stanje povezano sa produženim i značajnim povećanjem razine šećera u tijelu (sa 0,5-11,5 mmol / l).

Hiperglikemija se kombinira s oštećenim tjelesnim funkcijama:

  • poliurija. Prisutnost glukoze u urinu dovodi do povećanja njegove osmolarnosti,
  • hipohidracija. Zbog poliurije, smanjuje se količina tečnosti koja se nalazi u tijelu,
  • žeđ, povećan unos vode zbog dehidracije,
  • pad krvnog pritiska. Hipotenzija je takođe posledica dehidracije,
  • hiperglikemijska koma je najstrašnija, smrtonosna manifestacija.

Hipoglikemija

Ovo je složena grupa simptoma, izazvana smanjenjem razine glukoze u krvi manjom od 3,5 mmol / l, a koja se manifestuje nervnim, autonomnim i mentalnim poremećajima. Najčešće se hipoglikemija manifestuje ujutro.

Prekomjerna iskorištenost glukoze može biti uzrokovana predoziranjem inzulina, kao i izlučivanjem ovog hormona tumorom - insulinoma. Hipoglikemiju mogu pokrenuti novotvorine jetre, gušterače i bolesti nadbubrežne žlijezde.


Prve manifestacije hipoglikemijskog sindroma:

  • glavobolje
  • drhtavica
  • snažan osjećaj gladi
  • slabosti
  • pojačano znojenje,
  • poremećaji u ponašanju (slično je alkoholnoj intoksikaciji).

Ako se ne preduzmu mjere, uslijedi gubitak svijesti, konvulzije. Ponekad jaka hipoglikemija u nedostatku medicinske njege rezultira smrću. Česte komplikacije hipoglikemije su srčani udari i moždani udari kao rezultat oštećene vaskularne propusnosti.

Ako je pacijent pri svijesti, pojave se uklanjaju uzimanjem ugljikohidratnog obroka ili slatkog čaja. Ako nema svijesti, hipoglikemijski sindrom zaustavlja se unošenjem glukoze intravenski.

Hirurgija ili kemoterapija pomažu da se riješite hipoglikemijskog sindroma porijekla tumora. Kod Addisonove bolesti, hormonska nadomjesna terapija. Prevencija - pravovremeno prepoznavanje uzroka koji izazivaju simptome.

Neurološki

Neurološki sindrom se javlja kod obje vrste bolesti. Ponekad se neuropatija manifestuje od samog početka bolesti, nekad prođu godine do prvih manifestacija.

Neurološki sindrom prati takve pojave:

  • poremećaji perifernog nervnog sistema: peckanje u udovima (posebno u stopalima), smanjena osjetljivost, pojava čireva na koži, urinarna inkontinencija,
  • poremećaji ANS-a - sa produženim tokom bolesti (glavobolje, bolovi u trbuhu, snižen krvni pritisak),
  • optička neuropatija sa dijabetesom, retinopatijom,
  • oštećenje mozga, rizik od moždanog udara.

Metabolički

Ovo je kombinacija dijabetesa s pretilošću, povećanjem kolesterola u krvi i povišenim krvnim tlakom. Takav "buket" dramatično povećava rizik od razvoja aterosklerotskih vaskularnih lezija i povezanih patologija: srčanih i moždanih udara.


Glavni znakovi metaboličkog sindroma:

  • gojaznost
  • Krvni pritisak preko 135/85 mm. Hg. Čl.,
  • šećer u krvi na glavi prelazi 6,1 mmol / l,
  • sklonost trombozi,
  • povišen holesterol.

Korekcija prehrane, umjerena fizička aktivnost, terapija hipertenzije pomaže da se riješite užasne kombinacije patologija.

Fenomen Somoji

Ova pojava je poznata i kao "hronično predoziranje inzulinom". Ovo je svojevrsni "odgovor" organizma na česte pojave snižavanja šećera u organizmu (hipoglikemija).

Štoviše, to se odnosi ne samo na izraženu, već i na skrivenu hipoglikemiju. Primjećuje se kod pacijenata kada jedna injekcija inzulina prelazi 80 jedinica.

Manifestacije fenomena Somoji uključuju:

  • značajne promjene u nivou glukoze,
  • periodična hipoglikemija,
  • pogoršanje s povećanjem doze inzulina,
  • u urinu i krvi - ketonska tijela,
  • debljanje bez vidljivog razloga, česta glad.

Sindrom se manifestuje znatnim fluktuacijama u dnevnoj razini šećera.

Dijagnostika se svodi na mjerenje šećera u krvi, uključujući i noću. Ako se sumnja na ovaj sindrom, doziranje inzulina smanjuje se za 20%. Također je potrebno strogo pridržavati prehrane, frakcijske prehrane tokom dana (broj obroka 5-6).

Ako se stanje na pozadini ovih mjera poboljšava, tada se dijagnoza postavlja ispravno. Uz neučinkovito ambulantno liječenje potrebna je hospitalizacija radi prilagodbe doze inzulina u bolničkom okruženju.

Fenomen "jutarnje zore" kod dijabetičara

Dijabetes se plaši ovog lijeka, poput vatre!

Samo trebate prijaviti ...


Ovaj izraz je skovao liječnik D. Gerich 1984. godine. Nivo šećera u krvi raste ujutro: od 4 do 9 sati.

Uzroci "jutarnje zore" - obilna hrana noću, stres i unošenje nedovoljne količine inzulina.

Razlog za pojavu je taj što ujutro ima najveći sadržaj kotrinsularnih hormona u krvi.

Pod utjecajem glukokortikosteroida, jetra proizvodi više glukoze, što pridonosi povećanju razine šećera. Ovaj se sindrom javlja kod obje vrste dijabetesa, a kod prve vrste bolesti često se manifestuje kod djece i adolescenata. Hormon rasta somatotropin je provocirajući faktor.

Prekomjerna koncentracija glukoze u krvi opasna je sama po sebi. Značajnije promjene razine šećera u krvi još su opasnije. To može pokrenuti razvoj nefropatije, dijabetičke katarakte i polineuropatije.

Za prepoznavanje pojave potrebno je vršiti noćna mjerenja nivoa šećera, od 2 do 3 noću. Ravnomerno povećanje glukometra ukazuje na sindrom.

Koji oblici bolesti postoje?

Dijabetes melitus je bolest kod koje postoji relativna ili apsolutna insuficijencija razine inzulina u ljudskom tijelu.

Patološki proces dovodi do kršenja ugljikohidrata i drugih metaboličkih procesa, značajno povećavajući razinu glukoze u krvi.

Danas su glavni faktori koji mogu potaknuti razvoj ove patologije:

  • nasljedni faktorꓼ
  • gojaznostꓼ
  • arterijska hipertenzijaꓼ
  • povišen holesterol.

Glavni oblici manifestacije bolesti mogu se očitovati u obliku:

  1. Šećerna bolest tipa 1 je oblik patologije ovisan o insulinu. Može se razviti kako kod ljudi s normalnom težinom, tako i kod bolesnika s pretilošću. Karakteristična razlika ovog oblika je neprodukcija inzulina (ili u vrlo malim količinama), gušterača. Stoga, osoba s takvom dijagnozom postaje ovisna o injekcijama ovog hormona.
  2. Šećerna bolest tipa 2 najčešće se razvija kod ljudi nakon četrdeset godina i onih koji imaju višak kilograma. Gušterača proizvodi hormon u količini koja je potrebna tijelu, ali njegove stanice više ne reagiraju normalno na inzulin. Kao rezultat smanjenja osjetljivosti ćelija na hormon, glukoza se nakuplja u krvi, jer ne može prodrijeti u tkiva.

Kako se dijabetes razvija, svi negativni simptomi ove bolesti počinju se manifestirati.

Uz to, patologija može biti takve vrste kao što je gestacijski dijabetes melitus, koji se može pojaviti kod žena u razdoblju gestacije ili biti posljedica razvoja hiperglikemije.

Glavni simptomi dijabetesa tipa 1

Kod šećerne bolesti tipa 1, manifestacija simptoma i razvoj patologije događa se brzo, brzo dobivajući na značaju.

Nagli porast šećera u krvi može pacijentu onesvijestiti i uzrokovati dijabetičku komu.

Nakon toga dijagnostički testovi postavljaju odgovarajuću dijagnozu.

U tom slučaju dijabetes može imati sljedeće simptome:

  1. Jaka žeđ, koja muči pacijenta tokom dana (pa i noću), rezultat čega je potrošnja do pet litara tečnosti.
  2. Neugodan miris acetona iz usne šupljine.
  3. Pojačani apetit i neprestano prati glad. Uz obilnu prehranu, pa čak i s manjim fizičkim naporom, dolazi do iscrpljivanja tijela i oštrog gubitka kilograma.
  4. Učestalo mokrenje, posebno noću.
  5. Razvoj problema s kožom, manifestacija velikog broja malih vrenja ili gljivičnih osipa.
  6. Čak i manje ogrebotine ili rane zacjeljuju teško i dugo vremena.

Među razloge koji provociraju razvoj bolesti ove vrste, često uključuju prenesene virusne bolesti u obliku ospica, gripe, rubeole ili druge infekcije.

Osim toga, jak emocionalni stres ili stres također mogu uzrokovati dijabetes.

Glavni simptomi dijabetesa tipa 2

Kod dijabetesa tipa 2 manifestacija simptoma se ne javlja odmah, već nakon određenog razdoblja.

Stoga često nije moguće odmah dijagnosticirati bolest.

Može proći nekoliko godina prije nego što utvrđeni znakovi nateraju osobu na neophodno ispitivanje i polaganje testova. Samo pravovremena dijagnoza spriječit će razvoj ove bolesti.

Šećerna bolest tipa 2 može se manifestirati u obliku sljedećih simptoma:

  • Naglo pogoršanje vida, čak i uz manje naprezanje očiju.
  • Snažan i brz umor tijela, smanjene performanse i nemogućnost koncentracije. Čak i dobar odmor i san ne donose pravi rezultat, osjećaj umora i slabosti ne jenjava.
  • Velika žeđ, nemogućnost suzbijanja čak i uz jako pijenje.
  • Izražava se svrab kože i ostale lezije na koži - osip, crvenilo ili fleke.
  • Česta mokrenja.
  • Mogu se pojaviti jaki bolovi u mišićima, grčevi u teladi.
  • Na nogama, posebno u predjelu potkoljenice, pojavljuju se sitni čirevi na nozi sa šećernom bolešću koje je teško zaliječiti.
  • Problemi s menstrualnim ciklusom kod žena, pojava trbuhaꓼ
  • Mogući su povišen krvni pritisak, razvoj bolesti kardiovaskularnog sistema, infarkt miokarda.

Ako osoba primijeti manifestaciju gore navedenih znakova, potrebno je obratiti se medicinskoj ustanovi na testiranje.

Manifestacija sindroma s razvojem bolesti

Često se pojava sindroma kod dijabetesa tipa 2 izjednačava sa simptomima koji se pojave. U stvari, dijabetesni sindromi su skup nekoliko simptoma.

Ponekad se Raynaudov sindrom naziva manifestacijom dijabetesa. Raynaudov sindrom nema nikakve veze sa nivoom šećera ili inzulina.Raynaudov sindrom razvija se na pozadini komplikacija koje dovode do napretka dijabetesa tipa 1. Komplikacije koje izazivaju Raynaudov sindrom su skleroderma, ateroskleroza, periartritis i obliterans tromboangiitisa. Reynaudov sindrom praćen je hlađenjem, ukočenošću, bolovima u rukama.

Sindromi dijabetesa tipa 2 mogu biti predstavljeni sledećim manifestacijama:

  1. Moriakov sindrom obično se pojavljuje u djetinjstvu. Moriakov sindrom ima sljedeće simptome - zastoj rasta u djece, stvaranje crta lica u obliku mjeseca. Glavni razlog ispoljavanja takve patologije kao Moriakov sindrom je uvođenje niskokvalitetnog inzulina, pogrešna doza.
  2. Metabolički sindrom naziva se i manifestacija inzulinske rezistencije. Metabolički sindrom razvija se u obliku ne-percepcije inzulina od strane ćelija. Dakle, svi metabolički procesi u tijelu su poremećeni. Najčešće je metabolički sindrom posljedica nepoštivanja prehrane. Ova patologija često postaje vodeći sindrom i dovodi do razvoja bolesti poput hipertenzije, ishemije i pretilosti.
  3. Sindromi dijabetesa tipa 2 često uključuju manifestaciju Somoji. Jedan od rezultata ove pojave je prekomjerna potrebna doza inzulina. Glavni simptomi, koji mogu upućivati ​​na to da tijelo prima povećane doze inzulina, mogu se manifestirati povećanim apetitom, povećanjem tjelesne težine i skokovima šećera.
  4. Sindrom jutarnje zore je glavni sindrom šećerne bolesti koji se manifestuje u obliku povećanja šećera u krvi ujutro, u razmaku od 4 do 6 sati.
  5. Simptom dijabetičara može se manifestovati i kao nefrotski sindrom. Posljedica ove reakcije je razvoj dijabetičke nefropatije, kada se pojave promjene na žilama bubrega. Dakle, osoba može razviti bubrežni zastoj.

Ova se patologija manifestuje u obliku oteklina, pojave bjelančevina u urinu, glavobolje i problema s probavnim traktom.

Sindrom izgaranja. Više nego samo sindrom ...

Kada ljudi govore o sindromu izgaranja kod dijabetičara, obično ljudi zamišljaju najgori slučaj: pacijentica s dijabetesom namjerno ubrizgava onoliko inzulina koliko je potrebno da održi svoj život i tjednima ne provjerava razinu glukoze u krvi. Ali ovaj scenarij daleko je jedini od mogućih. Sindrom izgaranja može se manifestirati u različitim oblicima, različitim ljestvicama i iz mnogo različitih razloga.

Možda ste se osjećali umorni od života sa dijabetesom, jer vam se šećer u krvi ponovno smanjuje za vrijeme sporta na koje ste ovisni već tri godine, a sve promjene u programu treninga nisu donijele željenu stabilnost. Ili možda proživljavate razvod od muškarca kojeg ste jučer voljeli svim srcem, a ta iskustva uopće ne ostavljaju prostora za misli.

Ili ste možda samo umorni od svakodnevne rutine. Prebrojavanje ugljikohidrata, pronalaženje mjesta za još jednu injekciju, neprekidne test trake, beskrajne brojeve, epizode hipoglikemije ili, obrnuto, iznenadni šiljaci šećera i gadljiv senzor za kontinuirano praćenje glukoze, koji se agresivno budi u 3 ujutro, kad sve što poželite samo da spavam.

Kako manifestuje sindrom izgaranja? Na različite načine, od zanemarivanja recepata doktora do nastavka svakodnevnih rutina liječenja dijabetesa usred emocionalne iscrpljenosti. Prepoznavanje simptoma izgaranja prilično je jednostavno - evo nekoliko tipičnih scenarija ponašanja:

  • Sakrivanje od roditelja stvarnih pokazatelja šećera u krvi kako se ne bi uzrujali i ne brinuli
  • Nekontrolira obroke bez imajući u vidu moguće posljedice na šećer u krvi
  • Slatka soda, pivo, jača pića. samo zato što je svejedno
  • Stalna želja da to pustite
  • Jabuke inzulina u tačno potrebnoj količini da ne biste stigli u bolnicu
  • Namjerno održavanje povišene razine šećera u krvi jer niska razina šećera dovodi do nepotrebnog stresa
  • Nedostatak bilo kakve želje za brojenjem ugljenih hidrata i učvršćivanjem inzulina "okom", jer je potreba da se stalno prate bilo kakvi detalji već ozbiljno dotrajala
  • Izbjegavajte svježe povrće i voće, jer jedete previše zdravu hranu, kada vas sve oko sebe podsjeća na zdrav način života, već je previše
  • Nevoljko da učvrstim inzulin ili proverite šećer u krvi u prisustvu kolega iz razreda ili prijatelja, jer želim da se osjećam kao i svi drugi, a ne „zauvijek bolesni“
  • Mjesec dana depresije nakon drugog putovanja u bolnicu, kad se ispostavilo da retinopatija polako ali sigurno napreduje, ili je liječnik dijagnosticirao neuropatiju ili neku drugu komplikaciju
  • U jastuku niko ne vidi suze, jer dijabetes postaje pretjerano opterećenje
  • Prelazak na režim "autopilota", koji skriva stalni strah, samogušenje i strah od traženja pomoći.

Općenito, sindrom izgaranja može biti posljedica stalne želje za idealnim: za idealnim pokazateljima glikoziliranog hemoglobina godinu dana zaredom, za savršenim slijeđenjem uputa roditelja, supružnika ili supružnika, za savršeno praćenje preporuka liječnika - to je samo direktna posljedica života s dijabetesom kad je sramota popustite i zatražite pomoć.

5 koraka za prevladavanje sindroma izgaranja. Kako prevladati i ne odustati!

1. Postanite svjesni situacije.. Ovaj prvi korak izgleda prilično jednostavno, iako je u praksi najteži, jer priznati svoju slabost daleko je od lakog zadatka. Šta znači realizirati? Zatražite pomoć (čak i ako se nemate kome nadati, osim sebi) i pružite sebi priliku da osjetite sve aspekte sindroma napredovanja.

Nije tajna da se mnogi od nas u potpunosti koncentrišu na potrebe liječenja dijabetesa, slijedeći preporuke liječnika i slijedeći upute roditelja i rodbine - u takvim uvjetima apsolutno nema mjesta za slušanje naših osjećaja. Sa sindromom izgaranja, „osjećaj“ je prije svega prihvatiti situaciju, dozvolite sebi da date oduška emocijama bez obzira kakve su: očaj, iscrpljenost, depresija, slabost, pa čak i takva vrsta bijesa da dijabetes ostaje zauvijek.

Dajte sebi vremena da savladate sindrom izgaranja. Glavna stvar je ne zaboraviti održavati razinu šećera u krvi u sigurnom (a ne nužno idealnom) rasponu i voditi računa o svom zdravlju onoliko koliko je potrebno da se sindrom izgaranja ne dovede u bolnički krevet. Istina je da svaka osoba s dijabetesom (bez obzira na njezinu vrstu) ima pravo da barem jednom u životu da slabo mjesto i shvati da je umorna od dijabetesa.

2. Postavite vremenski okvir. Drugi korak je stvaranje stvarnog plana za prevazilaženje sindroma. Uprkos važnosti prvog koraka usmjerenog na preživljavanje sindroma, dugotrajno "zamrzavanje" u ovom stanju nije opasno za vaše zdravlje. Postavite sebi direktno pitanje: "Koliko vremena moram da se nosim sa sindromom izgaranja?" Sedmicu? Dva? Ili možda tri cela meseca?

Postavljanjem vremenskog okvira možete bolje isplanirati kako svladati sindrom, jer treći korak je stvarna promjena, a ne nužno i u svakodnevnoj rutini koja je povezana sa upravljanjem dijabetesom, može biti i promjene u drugim područjima koja će vam život učiniti ugodnijim i omogućiti vam da bolje upravljate dijabetesom.

Ako ste zaposleni roditelj, možda ćete imati koristi od delegiranja čišćenja kuće nekom drugom - barem na nekoliko mjeseci dok steknete snagu za povratak u svoj prethodni život. Ako studirate na univerzitetu i radite na dva posla, možda ćete trebati usporiti i ograničiti se na određeno vrijeme i brinuti se o svom zdravlju. Ili možda radite na poslu iz kojeg dugo sanjate da odustanete ili na desetke zadataka neprekidno svakodnevno i jednostavno nemate dovoljno snage da razmišljate o dijabetesu. Pogledajte svoj život sa strane, razmislite šta se može promijeniti i pokušajte naći ravnotežu.

3. Postavite realne ciljeve u vezi sa ishranom i vežbanjem. Jedan od glavnih razloga zašto ljudi koji boluju od dijabetesa imaju sindrom izgaranja je stalni pritisak zbog potrebe pravilno jesti i vježbati. O da, još uvijek svi smatraju da je njegova dužnost da nam kaže da dijabetičare ne treba jesti. (Recite "stručnjacima": bolje da i oni ne jedu krađu krofnu!)

Naravno, ne treba očekivati ​​da se emocionalno ispraznjena, iscrpljena osoba s dijabetesom u trenu pretvori u gurua pravilne prehrane i zdravog načina života, jer ćete to samo pogoršati situaciju. Naprotiv, kad ste spremni za promjene, obećajte sebi da ćete napraviti jednu novu stvar koja će se pozitivno odraziti na vaše zdravlje - na primjer, prošetati za vrijeme pauze za ručak ili otići u teretanu odmah nakon rada ponedjeljkom, utorkom i četvrtkom ili slijediti principe zdravi obroci za doručak, ili ograničite unos šećera na jedno slatko dnevno. Neka to bude dovoljno jednostavno, ali konkretno. Nakon mjesec ili dva, nemojte biti lijeni dodati novu novu naviku.

4. Postavite realne ciljeve šećera u krvi. Ideja o uvođenju nove, jednostavne i specifične navike bit će korisna i u upravljanju razinama šećera u krvi. Opet, ne biste trebali očekivati ​​radikalne promjene na valu čarobnog štapa. Mnogo je logičnije razmišljati o tome što biste mogli učiniti kako biste poboljšali svoje trenutne performanse, na primjer, provjeravali šećer u krvi svako jutro odmah nakon buđenja, pažljivije pristupite odabiru doze inzulina za večeru, tako da do trenutka odlaska u krevet , nivo šećera u krvi bio je u željenom rasponu ili jednostavno ne minutu da se dijelite s brojilom, a ostatak će doći sam.

Jednostavnost i specifičnost. Korak po korak. Nakon mjesec ili dva, čim budete spremni, razmislite o tome koju drugu naviku možete dodati. I da, ne ustručavajte se potražiti pomoć ljekara! Ako ste još uvijek sramežljivi, možda je vrijeme da pronađete drugog doktora. Ne odustajte - iskoristite sve raspoložive mogućnosti za stvaranje tima koji vam je potreban.

5. Pohvalite se. Sve je daleko od jednostavnog izgleda. Čak i ako vam je šećer u krvi gotovo savršen i sve ide po planu, to je samo zato što ste pažljivi. Čak i ako je razina šećera u krvi viša od ciljane, ipak pokušavate nastaviti živjeti! Pohvalite se za svoj trud, jer samo oni koji ga svakodnevno prolaze, mogu razumjeti što je život sa dijabetesom.

Zapamtite, imate pravo jednom doživjeti sindrom izgaranja, a također imate pravo prevladati ga, bez obzira koliko vremena to trajalo. Samo duboko udahnite i zapamtite da ste daleko od samog sebe koji je doživeo dijabetes.

Yi. NEUROLOŠKI SINDROMI U DIJABETU MELLITUSU.

U patogenezi oštećenja živčanog sustava, dva glavna faktora koja se mogu kombinirati jedan s drugim igraju presudnu ulogu:

· mikroangiopatija izaziva oštećenje ishemijskih živaca i glavni je uzrok akutne asimetrične neuropatije u razvoju,

· metabolički poremećaji u neuronima i Schwannovim stanicama, povezan sa nakupljanjem nedostatka sorbitola ili mioinozitola i od posebnog značaja u razvoju simetričnih sporo rastućih neuropatija.

Od pojave prvih simptoma bolesti pa sve do razvoja neuropatije može proći 1 do 25 godina, a u nekim slučajevima neuropatija je i prva klinička manifestacija šećerne bolesti.

1. Periferne neuropatije. Oštećenje perifernog živčanog sustava klinički se otkriva kod 15% pacijenata, češće s dijabetesom ovisnim o inzulinu i može poprimiti oblik različitih sindroma. Češće od ostalih distalna simetrična polineuropatijauglavnom dodirni oblik. Najkarakterističniji prigovori takvih pacijenata su neprestano ukočenost, peckanje, peckanje u distalnim nogama, često pogoršano noću. Ispadaju tetivni refleksi na nogama. Primjećuje se hipestezija tipa čarapa. U težim slučajevima su ruke uključene. Osjetljive smetnje ponekad se protežu i na prednjem dijelu donjeg dijela trbuha. Trofični poremećaji mogu se očitovati dubokim čirima na stopalu, jakim artropatijama. U nekim se slučajevima kliničke manifestacije sastoje od poremećaja duboke osjetljivosti, ataksije, atonije mokraćnog mjehura i blage slabosti nogu.

Višestruka mononeuropatija, uzrokovana uglavnom mikroangiopatijom ili mikrovaskulitisom, češća je u starijih ljudi i započinje s bolovima u donjem dijelu leđa, bedru i koljenom zglobu s jedne strane. Mišićna slabost i atrofija, ponekad vrlo izražena, najizraženija su u karličnom pojasu i mišićima bedara, iako mogu biti uključeni i udaljeni preseci. Osjetljivost može biti netaknuta ili umjereno oslabljena. Trzanje koljena često pada na zahvaćenu stranu. Primjećuje se spor oporavak funkcija, s relapsom - uključenje druge noge.

Drugi tip proksimalna dijabetička neuropatija očituje se simetričnom slabošću i atrofijom mišića bedara, u manjoj mjeri - mišićima ramenog pojasa i ramena, s postepenim nagonom i vrlo sporim napredovanjem. Bol je obično odsutan, poremećaji osjetljivosti blagi. Ova se vrsta uglavnom povezuje s metaboličkim poremećajima, a ne s mikroangiopatijom i ima dobru prognozu na pozadini stabilne normoglikemije.

Akutna dijabetička radikulopatija, koja često koegzistira sa distalnom simetričnom polineuropatijom i može se javiti na bilo kojem nivou, ali često uključuje donji torakalni (Th6 - To12) i gornji lumbalni (L2 - L4) korijenje. Jedno ili dva susjedna donja torakalna korijena s jedne ili obje strane posebno su pogođena (dijabetička torakoabdominalna neuropatija). Karakteristična je intenzivna bol u srednjem ili donjem dijelu grudnog koša, koja zrači u gornji ili srednji dio trbuha, što se često pogrešno očituje kao manifestacija patologije trbušne šupljine, srca i pleure. Većina pacijenata pokazuje pad površinske osjetljivosti na zahvaćenim dijelovima tijela. Istovremeno utječu motorna vlakna, ali njihov poraz najčešće ostaje subklinički. Samo u nekih bolesnika postoji segmentarna slabost trbušnih mišića. Rijetko dijabetička radikulopatija pogađa donji lumbalni i gornji sakralni korijen (L5 - S2) i cervikalnih korijena (C5-C7) Radikulopatija se često ponavlja, mijenjajući lokalizaciju. Prognoza je dobra. U više od 3/4 slučajeva, potpuni oporavak dolazi tokom godine.

Mogu se razviti bolesnici s dijabetesom tuneliranje mononeuropatija perifernih živaca. Naročito se često kompresija medijalnog živca otkriva u karpalnom kanalu, ulnarni živac u laktu. Na nogama su češće zahvaćeni tibijalni i bedreni živci.

2. Autonomna neuropatija. Obično se javlja na pozadini dugog tijeka dijabetesa, ali kod dijabetesa ovisnog o inzulinu, on se ponekad razvije već u ranoj fazi bolesti (pretpostavlja se da u ovom slučaju ima autoimuni karakter). Ponavljane epizode teške dugotrajne hipoglikemije sa neadekvatnom inzulinskom terapijom (hipoglikemijska polineuropatija) takođe mogu biti uzrok polineuropatije. Autonomna polineuropatija očituje se kombinacijom simptoma periferne autonomne insuficijencije: gastropareza, noćna dijareja, tahikardija u mirovanju, fiksni otkucaji srca, ortostatska hipotenzija, anhidroza, neurogeni mjehur, karotidna apneja, impotencija. U bolesnika sa šećernom bolešću i autonomnom neuropatijom primjećuje se povećana učestalost bezbolnog srčanog udara ili iznenadnog zastoja i smrti srca.

3. Poraz kranijalnih živaca. Kranijalna neuropatija često uključuje okulmotorni nerv (III par), rjeđe abducentni (YI par) i blok (IY par) živce (akutna dijabetička oftalmoplegija). Obično su pogođeni ljudi stariji od 50 godina. Bolest počinje snažno s intenzivnim bolovima u periorbitalnoj regiji, koja je nekoliko dana uoči slabosti. Pregledom se otkriva ograničenje pokretljivosti očne jabučice s netaknutim zjeničnim reakcijama. To je zbog činjenice da kod ishemije, središnja vlakna živca pate, dok parasimpatička vlakna koja se nalaze na periferiji ostaju netaknuta. Kompresijom živca (III par) (posebno s aneurizmom stražnje spojne arterije) simptomi počinju kod proširene zjenice. YI nerv je uključen češće od ostalih. Njegova paraliza kod dijabetesa obično ima benigni tok i kreće se u roku od 3 mjeseca. Može biti primećeno Sindrom Tolosa-Khanty, kojima su pacijenti s dijabetesom visoko predisponirani, facijalna neuropatija, trigeminalna neuralgija i kohlearna neuropatija.

4. Oštećenje vida.Oštećenje vida kod šećerne bolesti može biti uzrokovano dijabetičkom retinopatijom, optičkom neuropatijom, retrobulbarnim neuritisom, oticanjem optičkog živca i drugim razlozima. Najčešće je retinopatija osnova smanjenja oštrine vida. Ponekad je važno uključivanje drugih dijelova očne jabučice (katarakta, mikroaneurizme i krvarenja, eksudati).

5. Lezije kičmene moždine. Mijelopatija je mnogo rjeđe od zahvaćenosti perifernih živaca i najčešće se očituje blagim simptomima disfunkcije zadnjeg i bočnog stuba. Tu spadaju poremećaji u vibracijskoj osetljivosti, hipetezija tipa provodnika. Bilateralni simptom Babinskog, slabost i ataksija u donjim ekstremitetima. Poremećaj mjehurske funkcije obično je rezultat periferne autonomne neuropatije.

6. Sindromi oštećenja moždanog stabljika i hemisfera mozga. Ovi sindromi su uzrokovani pratećim vaskularnim bolestima. Ateroskleroza i hipertenzija često prate dijabetes i mogu dovesti do ishemijskog moždanog udara. Oštećenje mozga uzrokovano moždanim udarom obično je masovnije u prisustvu hiperglikemije.

Izolacija „čiste“ dismetaboličke encefalopatije u šećernoj bolesti vrlo je problematična i često se opaža njena prekomjerna dijagnoza. Ponekad se manifestuje u pseudo-moždanim epizodama s prolaznim neurološkim poremećajima. U cerebrospinalnoj tečnosti moguće je povećanje sadržaja glukoze i proteina.

7. Koma. Hiperosmolarnost je najčešći uzrok kome kod dijabetesa. Sama može dovesti do kome kod pacijenata s dijabetesom ili pridonijeti nastanku kome iz ketoacidoze ili laktacidoze. Neketonska hiperosmolarna hiperglikemijska koma (kada je glukoza u krvi obično viša od 800 mg / 100 ml s osmolarnošću većom od 350 mosm / kg) posebno je tipično za starije bolesnike sa šećernom bolešću tipa II. Njene kliničke manifestacije često karakteriziraju spontana pojava konfuzije, prelazak u duboku stupor i komu, kao i znaci sistemske dehidratacije. Generalizirani ili djelomični epileptični napadi razvijaju se u oko 20% slučajeva, a žarišni nedostatak motora poput moždanog udara u oko 25%. Pored toga, mogući su lepršavi drhtaji ili asteriksi, hemikoreja, hemianopsija, halucinacije. Kao rezultat brzog porasta hiperosmolarnosti, razvija se metabolička demijelinizacija na području mosta i ostalim dijelovima središnjeg živčanog sustava. U laboratorijskim testovima otkriva se teška hiperglikemija u kombinaciji sa znakovima jake dehidracije. Oko četvrtine bolesnika ima laktacidozu, čiji se stepen kreće od blage do umjerene, a mnogi pacijenti imaju znakove blagog zatajenja bubrega. Bez liječenja svi pacijenti umiru.

Dijabetička ketoacidoza često se nalazi kod dijabetesa ovisnih o insulinu i uzrokuje komu kod samo oko 10% bolesnika. Obično se razvija akutno ili subakutno. Većina pacijenata, nakon prijema na kliniku, potpuno je svjesna, ima istoriju žeđi, poliuriju, anoreksiju i umor. Jasno su dehidrirani, zabrinuti su zbog mučnine, povraćanja i akutnih bolova u trbuhu. Duboki pravilni respiratorni pokreti (Kussmaul-ovo disanje) ukazuju na hiperventilaciju, delimično nadoknađujući metaboličku acidozu.

Dijabetička laktična acidoza obično se javlja kod pacijenata koji primaju hipoglikemijske lijekove u tabletama. Mehanizam prekomjernog stvaranja laktata nije poznat. Klinički simptomi su isti kao kod dijabetičke ketoacidoze. Uz to, prisutna je arterijska hipotenzija ili šok i odsustvo visokog nivoa ketonskih tijela u krvnoj plazmi.

Hipoglikemija, povezana s predoziranjem inzulina može uzrokovati selektivno oštećenje određenih slojeva korteksa, hipokampusa, bazalnih ganglija, mozak. Pacijenti ponekad ne primjećuju hipoglikemiju zbog mentalnih poremećaja uzrokovanih samom hipoglikemijom. Ponekad napade hipoglikemije primjećuju samo drugi, obraćajući pažnju na promjenu u ponašanju pacijenta. Napad hipoglikemije može biti popraćen delirijem, disfunkcijom stabljike neurogenom hiperventilacijom i decerebralnom rigidnošću, epizodama sličnim moždanom udaru sa žarišnim manifestacijama ili serijskim epileptičkim napadima. Fokalni simptomi se često javljaju u bazenu stenotičke moždane arterije (kao rezultat interakcije hipoglikemije i ishemije). Hipotermija, koja se često otkriva tokom napada, može biti od značajne dijagnostičke vrijednosti. Zbunjenost i promjena ponašanja obično nastaju kada glukoza padne ispod 3-4 mmol / L, napadi stupora i epileptike padnu ispod 2-3 mmol / L, a duboka koma padne ispod 1 mmol / L. Simptomi regresije hipoglikemije kada se glukoza daje oralno ili intravenski. Ponekad postoje rezidualni simptomi koji, kada se nakupe, mogu dovesti do demencije.

Uzrok kome može biti i kod pacijenata s dijabetesom hiponatremijapovezan sa sindromom neodgovarajućeg lučenja antidiuretskog hormona, diseminirana intravaskularna koagulacija, hipokalemija, hipofosfatemija, zatajenje bubrega, ishemijski moždani udar.

Tako se kod bolesti hipofize, štitne žlijezde, paratireoidnih žlijezda, nadbubrežne žlijezde i šećerne bolesti javljaju razni neurološki sindromi. Istovremeno, somatogenski određeni, dovode do razvoja začaranog ciklusa kada patološki proces u unutrašnjem organu uzrokuje promjene na živčanom sustavu, a kršenje regulatornog utjecaja živčanog sustava uzrokuje još veću ozbiljnost patološkog procesa u unutrašnjim organima.

Niste pronašli ono što tražite? Koristite pretragu:

5. Promjene u laboratorijskim parametrima za dijabetes.

Dijabetes je bolest čija se dijagnoza u potpunosti temelji na laboratorijskim kriterijima.

U opštoj analizi krvi promjene nisu karakteristične.

U biohemijskoj pretrazi krvi glukoza se određuje metodom glukozida oksidaze - normalan sadržaj glukoze u kapilarnoj krvi je 3,5 - 5,5 mmol / L, a u venskoj krvi je 0,1 mmol / L niži.

Donja tabela prikazuje sljedeće laboratorijske kriterije za dijagnozu dijabetesa koje je predložila WHO 1999. godine.

Glikemija u kapilarnoj krvi, određena metodom glukozida oksidaze, mmol / l

2 sata nakon vježbanja s glukozom

Post glukoze u krvi

više ili jednako 5,6

veće od ili jednako 6.1

više ili jednako 11.1

Poremećena tolerancija na glukozu

više od ili jednako 7.8

Ako dijagnoza bolesti ostane nejasna ili dvojbena, test tolerancije na glukozu

Ispitivač uzima kapilarnu krv s prsta na prazan želudac kako bi odredio početni sadržaj glukoze. Nakon toga pije 5 g glukoze otopljene u 250-300 ml vode tokom 5-15 minuta. Drugi uzorak krvi uzima se 2 sata nakon uzimanja glukoze. Za vrijeme testa pacijent ne smije pušiti i obavljati fizičke aktivnosti.

Dijabetes melitus je patološko stanje u kojem će glikemija na glavi biti veća ili jednaka 6,1 mmol / L, a nakon testa tolerancije na glukozu bit će veća ili jednaka 11,1 mmol / L.

Poremećena tolerancija na glukozu Kriteriji za dijagnozu oslabljene tolerancije na glukozu su nivo glikemije niže od 6,1 mmol / na prazan stomak, a nakon opterećenja glukozom - hiperglikemija u rasponu od 7,8 do 11,1 mmol / L.

Glikemija na tešče. Dijagnostički kriteriji su hiperglikemija na gladovanje (jednaka ili veća od 5,6 mmol / L), tj. ne postoji dovoljna proizvodnja inzulina u mirovanju, a istovremeno je adekvatan odgovor gušterače kao odgovor na opterećenje glukozom.

Iz ostalih biokemijskih parametara moguće je odrediti glikozilirani hemoglobin HbA1c, fruktozamin, čija razina korelira sa nivoom glikemije.

Zbog poremećenog metabolizma lipida, aktivacije lipolize i pojačanog procesa peroksidacije lipida u biokemijskoj analizi krvi mogu se odrediti ketonska tijela, koja uključuju aceton, acetooctenu kiselinu i b-hidroksibuternu kiselinu.

Moguće je procijeniti stupanj kompenzacije dijabetesa i liječenja po dnevnom profilu glukoze u krvi. U tom se slučaju uzimanje kapilarne krvi tijekom dana obavlja svakih 3 sata uz normalnu prehranu. Ovo je neophodno za odabir doze i određivanje vremena primjene inzulina.

Analiza mokraće. U urinu zdravih ljudi glukoza je odsutna ili je određena u količinama u tragovima, jer se potpuno reapsorbira u tubulima bubrega. Koriste se različite kvalitativne metode za određivanje glukoze u urinu: Nilanderov test, metoda glukozida oksidaze, pomoću testnih traka glukoze. Za pacijenta koji boluje od dijabetesa karakteristična je glukozurija kako u jednom obroku, a posebno u dnevnoj mokraći.

U općenitoj analizi mokraće može se provesti i kvalitativno određivanje ketonskih tijela. Normalno, ketonska tijela u urinu nisu otkrivena. Dugim tokom bolesti otkriva se loša nadoknada i sklonost ketoacidozi, ketonurija.

Sindromi dijabetesa u novorođenčadi i djece

Najčešći sindromi dijabetesa u djetinjstvu su sindromi Moriak i Nobekur.

Ovo je jedna od ozbiljnih komplikacija dijabetesa u djetinjstvu i adolescenciji zbog dugotrajne dekompenzacije bolesti sa čestim ketoacidozom i hipoglikemijskim stanjima. Trenutno, s adekvatnom insulinskom terapijom i stalnim nadzorom šećera u organizmu, ovaj sindrom postao je rijetkost.

Znakovi Moriakovog sindroma:

  • zaostajanje u rastu, seksualnom i fizičkom razvoju. Usporava se formiranje sekundarnih seksualnih karakteristika, kod djevojčica neredovna menstruacija tj.
  • osteoporoza
  • uvećana jetra
  • umjerena gojaznost, karakteristično lice "u obliku mjeseca".

Povećanje trbuha s ovim sindromom događa se ne samo zbog masnog sloja, već i zbog povećane jetre.

U ovom slučaju funkcioniranje jetre ostaje normalno. Liječenje se sastoji u kompenzaciji bolesti i njenom održavanju. Uz pravovremeno lečenje, prognoza za život je povoljna.


Klinički znakovi ovog sindroma slični su Moriakovom sindromu.

Postoji komplikacija s dugotrajno dekompenziranim dijabetesom kod djece bez prekomjerne težine.

Sindrom se manifestuje degeneracijom jetre, kao i kašnjenjem u seksualnom i fizičkom razvoju.

Tretman je isti kao i kod Moriakovog sindroma: stabilna kompenzacija bolesti.

Uvjeti karakteristični za Moriak i Nobekur sindrome u većini su slučajeva reverzibilni. Nadoknada metaboličkih procesa dovodi do normalizacije razvoja rasta i sekundarnih seksualnih karakteristika.

Kako se dijagnosticira bolest?

Dijagnoza dijabetesa uključuje prolazak odgovarajućih testova, kao i upotrebu savremenih instrumentalnih metoda.

Prva i glavna analiza koja se mora provesti kod pacijenta sa sumnjom na dijabetes jeste uzorkovanje venske krvi. Nekoliko dana prije davanja krvi na analizu, ne preporučuje se pridržavati se dijeta i mijenjati svoj uobičajeni način života.

Treba napomenuti da je za postizanje ispravnih rezultata potrebno pridržavati se nekih pravila:

  • krv se daje samo ujutro i samo na prazan stomakꓼ
  • posljednji obrok trebao bi biti najmanje deset sati prije postupkaꓼ
  • Uoči studije, treba izbjegavati stresne situacije i snažne emocionalne potrese koji povećavaju performanse.

Pored toga, dijagnostičke procedure i studije koje mogu biti uključene uključuju:

  • test koji određuje nivo tolerancije na glukozuꓼ
  • analizirao je dinamiku pokazatelja koji su ukazivali na razvoj glikemijalika
  • provodi se opća analiza urina kako bi se utvrdili podaci poput prisustva proteina, bijelih krvnih zrnaca i glukoze u laboratoriji, može se obaviti analiza na prisustvo acetona u urinuꓼ
  • krv se daje za prisustvo glikoziliranog hemoglobina, što otkriva stepen razvoja dijabetesa
  • rezultati biohemijskog krvnog testa mogu odrediti normalno funkcioniranje jetre i bubregaꓼ
  • Prema rezultatima testa krvi, možete dobiti i podatke o nivou endogenog inzulina.

Osim toga, mogu biti potrebni konsultacije i pregled s oftalmologom zbog oštrog pogoršanja vida. Medicinski radnik pregledat će fundus i utvrditi stepen gubitka vida.

U nekim slučajevima pacijentu se propisuje ultrazvučni pregled trbušnih organa i elektrokardiogram, jer bolest negativno utječe na kardiovaskularni sistem.

Glavni smjerovi liječenja

Liječenje bolesti ovisi o dijagnozi koju su postavili ljekari. Kombinovana terapija dijabetesa tipa 1 treba da uključuje:

  • liječenje lijekovimaꓼ
  • dijetalna hranaꓼ
  • fizičke vježbe.

Terapija inzulinom, u ovom slučaju, određuje se stupnjem razvijenosti patologije i individualnim karakteristikama svakog pacijenta. Jedinstvena šema koja će se primjenjivati ​​na sve pacijente bez izuzetka ne postoji danas.

U liječenju šećerne bolesti tipa 2 koriste se posebni lijekovi za normalizaciju razine šećera u krvi. Osim toga, preduvjet je poštivanje propisane prehrane i vježbanja. Terapija lijekovima u pravilu uključuje uzimanje oralnih antidijabetičkih lijekova koje je potrebno uzimati jednom ili dva puta dnevno.Ako nisu efikasne, liječnik može odlučiti o potrebi inzulinske terapije.

Najčešće se terapija inzulinom počinje primjenjivati ​​u sljedećim slučajevima:

  • pacijent počinje brzo gubiti kilogrameꓼ
  • lijekovi koji se uzimaju ne donose željeni rezultatꓼ
  • bolest se počinje brzo razvijati, pojavljuju se prvi simptomi njegovih komplikacija.

Istovremeno sa inzulinskom terapijom, u procesu liječenja koristi se posebna prehrana koja omogućava snižavanje razine glukoze u krvi.

Dijeta je razvijena na sljedećim principima:

  1. Proizvodi odobreni za upotrebu. Tu se ubrajaju svježe povrće i mahunarke, svježe ili kisele gljive, te pića bez kofeina i bez šećera.
  2. Ograničeni unos nemasne peradi ili ribe, jaja, bobica i nešto nezaslađenog voća. U razumnim količinama dozvoljena je uporaba mliječnih proizvoda sa smanjenim udjelom masti.

Osim toga, iz prehrane bi trebalo izuzeti sve zabranjene namirnice.

U videu u ovom članku, Elena Malysheva govori o prvim znakovima dijabetesa i njegovoj dijagnozi.

Pogledajte video: Pankreas Gušterača (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar