Gušterača: Histologija, uloga u tijelu

Arhitektonika pankreasa. Gušterača po svojoj strukturi pripada kategoriji složenih alveolarnih žlijezda. Lobule gušterače odvojene su slojevima labavog vezivnog tkiva, kroz koji prolaze krv i limfni sudovi, živci i izlučni kanali. U tim slojevima se nalaze masne ćelije, ponekad i brojne. Gušterača je prekrivena tankom kapsulom vezivnog tkiva.

Glavni izlučni kanal, granajući se mnogo puta, razbija se u male interlobularne izlučne kanale. Veliki izlučni kanali koji su nastali u embrionu kao izrastaji crevne mukoze, poput ove epruvete, obloženi su visokim jednoslojnim cilindričnim epitelom u kojem su raštrkane sluzave ćelije u obliku pehara. Na mjestima, izrasli ovog epitela stvaraju male sluznice ili kripte, koje se javljaju duž glavnog izlučnog kanala blizu njegovog izlaza u dvanaesnik. Izvana je glavni izlučni kanal okružen slojem gustog vezivnog tkiva bogatog kolanskim i elastičnim vlaknima, što mu daje dovoljnu gustoću, zahvaljujući čemu, zauzimajući aksijalni položaj u gušterači, u određenoj mjeri igra ulogu štapa koji podržava osjetljivi parenhim ovog organa.

Glavni izlučni kanal izlučuje brojne bočne grane (interlobularne kanale) koje prolaze kroz deblje slojeve vezivnog tkiva i nalik su na glavni kanal, cilindričnim epitelom. Interlobularni kanali se granaju u intralobularni (mali kalibar), čiji je epitel već kubičan. Kratki intralobularni kanali napokon prelaze u interkalarne dijelove, koji se izravno završavaju acinima. Insercijski odjeli formirani su skvamoznim epitelom.

Elektronski mikroskop pokazuje da je apikalna površina epitelnih ćelija malih izlučnih kanala, okrenuta prema svom lumenu, izdužena u mikrovilije različitih oblika i veličina. Citoplazma ovih ćelija je elektronički lagana, blago strukturirana. Ergasto plazma je slabo izražena i predstavljena je malim vakuolama i peletima peleta. Mitohondriji su malog, okruglog ili ovalnog oblika. Na mjestima u citoplazmi postoje pojedinačne, veće vakuole. Svaka lobula sastoji se od nekoliko acinija, čvrsto pritisnutih jedan na drugog i razdvojenih samo malim slojevima retikularnog tkiva, duž kojih se nalazi kapilarna mreža koja pletu acini grane. Akini imaju sferni, ovalni ili blago izduženi oblik i sastoje se od jednog sloja žljezdastih epitelijskih stanica u obliku prstena smještenog na tankoj bazalnoj membrani. Povezivanje akinija sa ubacivačkim odeljenjima, koji su početak izlučnih kanala, može se dogoditi na različite načine. Ponekad se deo za umetanje na njegovom kraju direktno širi u acinus, ali većim dijelom se distalni kraj umetačkog dijela gura u šupljinu acinusa. U takvim slučajevima male epitelne ćelije nalaze se u sredini akinusa, leže na vrhovima akinarnih ćelija, ali pripadaju sekciji umetanja. Te male ćelije nazivaju se centroacinous, one predstavljaju jednu od najkarakterističnijih strukturnih karakteristika gušterače. Konačno, postoje i slučajevi kada akinus leži uz bočni rub ekskretornog kanala, a zatim poprečni presjek daje dojam da je lumen akinusa s jedne strane ograničen akinarnim stanicama, a s druge, ćelijama izlučnih kanala (centroacinous).

Otočići Langerhansa ističu se u parenhimu pankreasa u obliku staničnih nakupina, koji se po blijedi boji oštro razlikuju od okolnih akina. Veličina otoka uvelike varira. Ponekad se otoci sastoje od samo nekoliko ćelija, ali u pravilu predstavljaju velike formacije, često dosežući promjera 175 m ili više i u svakom slučaju znatno prelaze veličinu okolnih acina. Oblici otoka su manje ili više okrugli (sferični), ali na njihovoj površini često imaju nepravilne kutne obrise ili izbočine.

Otoci se mogu prepoznati zbog njihove sposobnosti percepcije nekih supravitalnih mrlja selektivnije od ostatka pankreasnog parenhima. Ako perfuzirate svježi pankreas kroz njegove arterije slabom otopinom neutralnog crvenog ili zelenog janusa, onda se na općoj pozadini blijedo obojenog parenhima otočići Langerhansa ističu intenzivnijom crvenom ili plavo-zelenom bojom. Broj otočića Langerhansa vrlo je promjenjiv, jer se oni lako ponovo formiraju, čak i u odraslom organizmu. Međutim, jasno prevladavaju u repu gušterače. Ukupni broj otočića u ljudskom gušterači kreće se od 208 000 do 1,760 000. Promjene otočića povezane s dobi ne mogu se utvrditi s dovoljno točnosti zbog njihove ekstremne varijabilnosti. Navodno se s godinama njihov relativni broj postepeno povećava, a nakon 25 godina počinje se postepeno smanjivati. Ukrašena kapsula oko otočića je odsutna, a od okolnog akinarnog parenhima odvojene su samo nježnom retikularnom membranom.

Žlezdane ćelije otočića su kompaktni grozdovi ili razgranati kanali nepravilnog oblika. Ti su žice razdvojeni slojevima vezivnog tkiva, u koje prolaze široke kapilare - sinusoidi. Stroma otočića sastoji se od retikularnih vlakana povezanih s tim slojevima.

Konačno, u parenhimu pankreasa nalaze se male slepe cevi s prečnikom od 12 do 25 centara, anastomoziraju između sebe. Ove epruvete formirane su od jednog sloja epitela sa malim kubnim ćelijama, među kojima se ponekad nalaze pehaste ćelije i ćelije s mucinim granulama u citoplazmi. Cjevčice se ponekad završavaju na otočićima Langerhans, osobito krupnim, na drugom kraju se mogu povezati s kanalima. Navodno, tubulusi su ostaci epitelnih niti, koje su u embriogenezi stvorile otočiće Langerhansa, ostajući nediferencirani, a u odraslom organizmu su, po svoj prilici, izvori formiranja novih otočića i, vjerojatno, acinija.

Acini i njihov sekretorni ciklus. Akarnarne (egzokrine) ćelije imaju manje ili više konusnog oblika i suočene su s apikalnim krajem do lumena akinusa. Lumen akinusa, koji je mali za vrijeme funkcionalnog mirovanja, gušterače, povećava se u fazama aktivnog sekreta, rastezljiv lučenjem tekućine izlučene iz ćelija. Vrhovi akinarnih ćelija prekriveni su tankom apikalnom membranom, a između lateralnih površina kontaktnih ćelija ponekad su vidljive sekrecijske kapilare koje se otvaraju u lumen akina. Jezgro leži bliže bazi akinarne ćelije. Apikalni (supranuklearni) dio citoplazme ispunjen je granulama sekrecije (zimogen), čija količina je mala u fazi izlučivanja, ali u fazi funkcionalnog mirovanja, granule gusto ispunjavaju cijelu gornju polovinu akinarne ćelije. U istoj supranuklearnoj zoni, odgovarajućom histološkom obradom, otkriva se voluminozna i slabo razgranata Golgijeva mreža u bliskom kontaktu sa granama kojih leže zrele granule tajne.

Bazalni dio akinarne ćelije se po svojoj homogenosti oštro razlikuje od apikalnog. Intenzivno je obojena osnovnim bojama, za razliku od acidofilnih granula apikalnog dela. Bazofilija donjeg dijela nastaje zbog obilnog nakupljanja ribosonukleinske kiseline (ribosonucleoproteins) koja je, očito, povezana s intenzivnom sintezom proteina, što dovodi do stvaranja granula izlučivanja. Mitohondrije, obično duge i tanke, često presavijene ili upletene, nalaze se također u bazalnim dijelovima akinarnih ćelija.

Zaobljene velike jezgre acinarnih ćelija sadrže relativno puno hromatina i 1-2 oksifilne nukleole. Mitoze u akinarnim ćelijama vrlo su rijetke.

Akarin ćelije imaju dobro razvijenu ergastoplazmu. Upotreba elektronskog mikroskopa otkriva da čitava citoplazma akinarne ćelije formira brojne spljoštene vezikule koje ispunjavaju ćeliju gotovo u potpunosti, izuzev male supranuklearne Golgijeve zone. Vanjska površina a-citemembrana zauzeta je mnogobrojnim granulama jezgre riboze (Pelida granule), čija obilje obilježava osnovne karakteristike bazofilije akinarne ćelije. Ribosonukleinske granule su takođe raštrkane duž citoplazme između membrana. Membrane ergastoplazme u obliku mjehurića slojevite su manje ili više paralelno oko jezgra akinarne ćelije. U presjeku ergastoplazma ima izgled lanaca, pukotina i malih mjehurića, koji se ponekad donekle proširuju. Obilje rbposonukleinskih granula omogućuje intenzivnu sintezu proteinskih proizvoda, što dovodi do stvaranja sekretornih zimogenih granula koje se nakupljaju na vrhu ćelija akinara.

Tajna se izlučuje samo tijekom probave, stoga su vrhovi akinarnih ćelija gušterače kod gladive životinje ispunjeni zimogenim granulama. Usred probave dolazi do vrlo brzog otapanja sekretornih granula i njihovog izlučivanja u lumen akinusa, pa čak i u sistem izlučnih kanala pankreasa.

U akinarnoj ćeliji gušterače, koja stvara sekreciju proteinske prirode, supstrat intenzivnih procesa biosinteze su visoko razvijene ploče ergastoplazme, a posebno obilne ribosukleinske granule, obje koje sjede na tim akitemembranama i raspršene su između njih.

Načinom davanja gotove tajne, egzokrini dio gušterače pripada tipičnim merokrinim žlijezdama, čija se tajnost izlučuje u otopljenom obliku difuzijom kroz apikalnu membranu, što čuva njen integritet. Za odvajanje tajne potrebna je posebna nervna ili humoralna iritacija, tako da se tajna gušterače luči samo u vezi s unosom hrane u crijeva. Posljedično, razdoblja aktivacije gušterače (tj. Razdoblja intenzivnog lučenja) rađaju se naizmjenično s više ili manje dugim razdobljima funkcionalnog mirovanja, kada se sekretorni proizvodi sintetiraju u akinarnim ćelijama, čije se granule nakupljaju u gornjim dijelovima ovih stanica. Zbog toga meokrinski sekret gušterače ima karakter isprekidane, ili sporadične, sekrecije.

Kao što je gore spomenuto, otočići pankreasa uvelike se razlikuju u veličini i u učestalosti njihove distribucije u parenhimu. Obično imaju više ili manje okrugli oblik, a odlikuje ih relativno kompaktan raspored ćelija u obliku nepravilno razgranatih niti. Specifične otočke ćelije predstavljene su s dvije glavne sorte. Većina otočnih stanica sadrži male granule, topive u alkoholu, ali zadržane u vodenim fiksativima. Suprotno tome, granule drugih ćelija se rastvaraju u vodi, ali čuvaju ih alkoholni fiksativi. Stanice prve grupe nazivaju se B-ćelije (P-ćelije), dok su ćelije drugog tipa sa granulama otpornim na alkanol označene kao A-ćelije (a-ćelije). Kao jedna od uobičajenih metoda za razlikovanje otočnih stanica, obično se koristi obojenje Gomatove hromatske hematoksiline i floksina (O.Soshop, 1941). Uz to, granule A ćelija koje otkrivaju izrazitu argirofiliju selektivno su crne amonijakom srebra.

Raspodjela A i B ćelija na otočiću može biti različita. B ćelije su smještene u kompaktnim kablovima i nalaze se u direktnom kontaktu s kapilarima. Ove ćelije imaju manje ili više prizmatičan oblik i usko su susjedne jedna drugoj. Njihove jezgre su zaobljene ili blago ovalne, relativno bogate hromatinom. Zaobljene ili kutne A-stanice, veće veličine od B-ćelija, u pojedinim slučajevima leže u nepravilnim grozdovima na periferiji otoka (kod glodavaca), u drugim su raštrkani po otočiću, a skupljaju se u malim skupinama u središtu otočića (kod ljudi, grabežljivaca ) Jezgre A-ćelija su vezikule, velike, svetlosmeđe obojene, imaju veliko oksifilno nukleolo.

Pored A- i B-ćelija, koje čine najveći deo ostrva, mali broj sadrži i ćelije bez granula (tzv. C-ćelije). Uporedo sa njima ponekad se otkrivaju ćelije tipa B koje se odlikuju blijedoplavom bojom granula prilikom nanošenja bojenja prema Mallory ili azan metodom funkcionalni značaj ćelija C i B nije poznat. Moguće je da C ćelije predstavljaju rezervne, blago diferencirane faze razvoja B ćelija, a tim ćelijama se pripisuje slična vrijednost u odnosu na A stanice, jer poput ovih posljedica pokazuju neku citoplazmatsku argirofiliju.

Otočne ćelije oštro se razlikuju od akinarnih ćelija u strukturi svojih ergastoplazmatskih formacija. Dok se za akinarne ćelije karakterizira obilan razvoj akitomembrana, koje gube čitavu citoplazmu u paralelnim redovima, u otočnim ćelijama ergastoplazme („endoplazmatski retikulum“) predstavljene su relativno male vezikule, koje nemaju vidljiv redoslijed, a izvana su smještene ribozonukleularnim granulama. Štoviše, u B ćelijama se takvi elementi ergastoplazme razvijaju nešto snažnije, ponekad se primjećuje paralelno grupiranje akitomembrana u zasebnim zonama citoplazme. Ergastoplazma A-ćelije su manje oskudne, a njeni vezikuli nepravilnog oblika i različitih veličina su raštrkani.

Specifične granule B i A ćelija su elektronički vrlo slične. Leže se u vezikulama ergastoplazme i okružene su njenim membranama.

Kondriosomi u otočićima, za razliku od dugih vlaknastih mitohondrija karakterističnih za akinarne ćelije, imaju oblik kratkih šipki, često nepravilnog oblika i imaju relativno visoku elektro-optičku gustoću. Kondriosomi otočkih ćelija približavaju se kondriosomima kanalskih ćelija. U B ćelijama kondriosomi su mnogobrojniji nego u A ćelijama. Golgijeva mreža u otočićima je manje razvijena nego u akinarnim ćelijama. Predstavljen je uglavnom sistemom velikih vakuola, dok su dvostruke ploče (y-citometrani) slabo izražene. Mreža Golgi nalazi se u onom dijelu otočne ćelije koji je okrenut kapilarima. Ponekad se u A-ćelijama sa običnim mrljama nalazi prstenasta struktura (makula) koja predstavlja negativnu sliku Golgijeve mreže.

U zidu kapilara koji se razgranavaju u otocima, elektronski mikroskop otkriva osebujne pore koje prodiru u endotelnu sluznicu i prekrivene su tankom membranom. Između kapilarnih i susjednih otočnih stanica ostaje uski slobodni prorez sličan prorezu.

Fiziološki značaj B i A ćelija. Već iz činjenice da se inzulin može izlučiti iz gušterače s zakiseljenim alkoholom, a granule B-stanica selektivno se rastvaraju u alkoholu, može se zaključiti da te stanice proizvode inzulin.Uz produženo opterećenje ispitivane životinje glukozom, povećana potreba za inzulinom očituje se u prvom trenutku brzim oslobađanjem granula iz B ćelija, a zatim njihovom hipertrofijom i hiperplazijom, kada se ponovo napune specifičnim granulama. Konačno, odlučujući dokazi dolaze iz upotrebe aloksana. Ova tvar uzrokuje samo selektivnu nekrozu B-stanica (A-stanice ostaju normalne), a istovremeno se najprije pojavljuje kratkotrajna hipoglikemija (zbog činjenice da se cjelokupna opskrba inzulinom koja se nalazi u njima odmah oslobađa iz uništenih B-stanica), nakon čega slijedi trajna hiperglikemija i glikozurija. Naprotiv, pod djelovanjem sintetičkih supstanci koje snižavaju šećer sulfanilamidne skupine (B 255, nadisan, rastinon) opaža se hipertrofija otoka i hiperplazija, praćena oticanjem B stanica, porastom broja mitoza u njima i otpuštanjem njihovih granula, što ukazuje na povećanje njihove sekretorne aktivnosti. Samo uz dugotrajnu upotrebu ovih antidijabetičkih lijekova, može doći do iscrpljivanja B ćelija, što dovodi do njihove hidropske degeneracije. Na taj način se s iscrpnom sigurnošću utvrđuje značaj B ćelija kao proizvođača inzulina.

Gušterača goveda sadrži oko 150 mg / kg inzulina. Prema Barnettu i njegovom osoblju, ukupna proizvodnja inzulina kod ljudi dostiže oko 2 mg dnevno.

Utvrđeno je da su za obnavljanje normalnih vrijednosti šećera u krvi životinje izložene aloksanu potrebne veće količine inzulina nego za normaliziranje krivulje šećera u životinji koja je desankificirana. Iz toga slijedi da se u gušterači, koja je izgubila B-stanice, stvara određena tvar koja vrši hiperglikemijski učinak, tj. djeluje suprotno inzulinu. Merlin je izolirao željeni proizvod ("hiperglikemijski glikogenolitički faktor" ili "NOG") iz pankreasa i dobio je naziv glukagon. Preparati glukagona povećavaju šećer u krvi.

Baš kao što na B ćelije selektivno utječe aloksan, stanice A doživljavaju sličnu osjetljivost na kobalt i posebno kadmijumske soli, koje uzrokuju oslobađanje nakupljenih granula izlučivanja iz tih stanica. U tom slučaju otkriva se pad šećera u krvi. Produljeno davanje kadmijum sulfata prati porast broja A ćelija i hiperglikemija. Ovi podaci ukazuju na povezanost A-ćelija sa stvaranjem glukagona. S druge strane, injekcije egzogenog glukagona dovode do selektivne atrofije A-stanica uz zadržavanje B-stanica netaknutim, što potvrđuje zaključak o aktivnosti A-ćelija koje stvaraju glukokagon.

Tako otočići Langerhansa sudjeluju u regulaciji metabolizma ugljikohidrata, proizvodeći dva hormona - inzulin glukagon - s antagonističkim učinkom. Svaki od ovih hormona proizvode posebne specijalizirane ćelije. Stoga bi kvantitativni omjer između A- i B-stanica trebao biti ključan za regulaciju šećera u krvi. Obično kod odrasle osobe taj omjer pomalo varira, ali u prosjeku iznosi oko 1: 3,5–1: 4. Stoga B stanica ćelija značajno kvantitativno preovlađuje. U embriogenezi kod nekih životinja A-ćelije se prve diferenciraju, kod drugih se prvo pojavljuju B-stanice, u ploda i novorođenčadi, omjer brojeve

Pankreas: Njegova struktura i uloga u tijelu

Svi znaju da postoji takva žlijezda pod nazivom pankreas. Čim počne loše ispunjavati svoju ulogu, osobu pogađaju bolesti poput pankreatitisa, možda čak i dijabetesa.

Unatoč činjenici da se radi o potpuno različitim bolestima, uzroci njihove pojave se također mogu razlikovati, ali sve se vrti oko gušterače. Zbog svoje posebne strukture, te dvostruke uloge u tijelu, uspijeva na vrijeme probaviti hranu i pustiti inzulin u krv.

Sama gušterača se pouzdano nalazi u trbušnoj šupljini, a nalazi se između samog želuca i tankog crijeva. Ima značajno malu težinu, samo 80 grama, ali igra vrlo važnu ulogu u organizmu.

Prije svega, to je mješovita žlijezda - endokrina i egzokrina, a tokom probave hrane proizvodi enzime i hormone potrebne čovjeku. Dakle, ona djeluje u tijelu da bi ispunila sljedeću ulogu:

  • Tijekom procesa varenja hrane, gušterača stvara enzime, koji tada ulaze u dvanaesnik 12 radi dalje obrade.
  • Normalno funkcioniranje gušterače pruža tijelu inzulin i glukagon u dovoljnim količinama.

Kao što je već napomenuto, ovaj segment holističkog sistema tijela sastoji se od dva potpuno različita u strukturi i funkcionalnosti dijelova - Endo - i Exocrine. Svaka od njih igra svoju važnu ulogu.

  • Endokrina - izvodi sekretornu funkciju iznutra.
  • Exocrine je spoljašnja sekretorna funkcija.

Spolja, sekretorna funkcija usmjerena je na proizvodnju soka pankreasa. A on sadrži takve enzime - nukleazu, amilazu, lipazu, steapsin, proteazu. Uz pomoć ovih enzima, sva hrana dolazi u želudac, razgrađuje se na sitne čestice. Svaki od ovih enzima odgovoran je i za određene spojeve, masti i omogućava vam da sve dobro preradite.

Kao rezultat svih procesa u probavnom traktu nastaje sok gušterače. Takvi faktori kao što su vrsta hrane, njen miris, postupak žvakanja i gutanje mogu povećati njenu sekreciju. Jednom riječju, raspodjela soka pankreasa direktno ovisi o unosu hrane.

A također i hormoni štitne žlijezde, nadbubrežne žlijezde i mozga mogu utjecati na izlučivanje enzima pankreasa. Ako su se dogodile promjene ili kršenja u ovom lancu, to odmah utječe na rad gušterače.

Endokrina funkcija, ili kako je još nazivaju i „Langerhansovo ostrvo“, daje telu potrebne hormone - inzulin, samatostatin, polipeptid. Insulin apsorbiraju ćelije glukoze. Taj proces utiče na mišićno i masno tkivo. Ovaj hormon je sposoban pretvoriti glukozu u glikogen koji se čuva u ćelijama i mišićima jetre.

Tijelo samo po potrebi troši pravu količinu glikogena. Ako se proizvodnja inzulina događa u nedovoljnim količinama, tada se razvija šećerna bolest. Uz to, sa lošom funkcijom pankreasa, razvijaju se i druge bolesti.

Uzroci pankreasne bolesti

Ako nas boli želudac, onda to prirodno povezujemo s lošom prehranom, odmorom, stalnim stresom. Također je vrijedno napomenuti i niz drugih faktora koji mogu oštetiti probavni trakt i izazvati bolest pankreasa:

  • Prekomjerna upotreba alkohola i duvana.
  • Žučna kamena bolest.
  • Lijekovi, dugi kurs liječenja.
  • Nasljedni pankreatitis.
  • Zarazne bolesti - hepatitis raznih oblika, zaušnjaci.
  • Rak pankreasa.

U posljednje vrijeme se primjećuje da su slučajevi pankreasne bolesti zbog virusa i bakterija sve učestaliji. Prolazak ovih elemenata u gušteraču je vrlo opasan, jer oni formiraju fokus u gušterači, koji se potom širi po cijelom tijelu.

Akutni napad boli može se pojaviti iznenada, i praktično odvesti osobu iznenađenjem. A može se dogoditi bilo gdje. Štoviše, svaki uzrok koji je izazvao bolest prati akutna bol, i svakim minutom postaje nepodnošljiv.

U ovom je trenutku hitno pozvati tim hitne pomoći, jer kućni lijekovi neće pomoći ublažavanju bolova. Ovisnost o alkoholu, pušenje, može izazvati napad pankreatitisa. Pravilna prehrana, šetnje na svežem vazduhu, fizičke vežbe mogu da imaju pozitivan uticaj na rad gušterače.

Analiza za histologiju pankreasa: Kome je propisano da pregleda

Histologija proučava strukturu ćelija u tijelu, a ovom studijom se može utvrditi prisustvo životinjskih stanica i tumora.

Ova metoda istraživanja pankreasa omogućava visoku tačnost utvrđivanja patoloških promjena. Vrlo često ginekolozi koriste ovu metodu istraživanja tijela kako bi otkrili karcinom grlića materice.

Za istraživanje pankreasa korištene su i histološke analize. Pošto je ovo stopostotni rezultat. Kome je dodeljena ova analiza? Jedan odgovor mogu dati oni pacijenti koji sumnjaju na onkologiju pankreasa.

Uprkos tome što je ova bolest rjeđa od malignih tumora želuca, ali nažalost, češća je od onkologije pluća i jetre. Svake godine se učestalost raka gušterače poveća za oko dva posto. Sljedeći znakovi mogu biti posljedica razvoja onkologije pankreasa:

  • Hronični pankreatitis
  • Proizvodi loše kvalitete i sintetički aditivi.
  • Zloupotreba alkohola.

Histologija omogućava rano otkrivanje prisutnosti patološkog tumora i pravovremenu pomoć pacijentu. Svaka osoba zna da je bolest lakše spriječiti nego ubuduće liječiti. Dobro pazite na svoje zdravlje, jedite pravilno, ne zloupotrebljavajte alkohol i vježbajte. Zdrav životni stil omogućava vam da živite pun, zanimljiv život bez bola, bolesti i komplikacija povezanih s njima.

Anatomija i funkcija žlijezda

Gušterača se sastoji od vezivnog tkiva i nalazi se u gustoj kapsuli. Ima mnogo kapilara potrebnih za pravilno opskrbu krvlju, pa njegovo oštećenje može dovesti do opasnog unutarnjeg krvarenja.

Gušterača se nalazi u retroperitonealnoj šupljini ljudskog tijela. Ispred nje je trbuh koji je razdvojen lojnom vrećicom, iza - kralježnica. Limfni čvorovi, celijakični pleksus i abdominalna aorta lokalizirani su u stražnjem dijelu žlijezde. Upravo s takvim rasporedom organa teret na njemu raspoređuje se optimalno.

Oblik organa je izdužen, prema van podsjeća na zarez. Uslovno se dijeli na dijelove:

  1. Glava (dužine do 35 milimetara) - nalazi se u blizini duodenuma i uz nju je čvrsto.
  2. Tijelo (do 25 milimetara) lokalizirano je u regiji prvog lumbalnog kralješka.
  3. Rep (do 30 milimetara).

Tako duljina samog organa odrasle osobe u pravilu nije veća od 230 milimetara.

Anatomija organa je složena. Gušterača je jedan od organa endokrinog sistema. Njegova tkiva prema vrsti strukture i strukture dijele se u dvije vrste: egzokrino i endokrino.

Egzokrinski dio žlijezde formira i luči enzime koji su potrebni za probavu u dvanaesniku. Pomažu probavi glavnih sastojaka hrane u hrani. Endokrini dio proizvodi hormone i metabolizira.

Unatoč činjenici da je gušterača cijeli organ, njegova anatomija i histologija značajno se razlikuju od ostalih.

Histološka struktura pankreasa

Histologija je naučni odjeljak biologije koji proučava strukturu i funkcije komponenata tijela, tkiva i organa. Gušterača je jedini organ u tijelu koji formira i luči i unutarnju i vanjsku sekreciju. Stoga histološka struktura gušterače ima prilično složenu strukturu.

Kako bi se proveo kompletan i detaljan pregled tkiva pomoću histoloških preparata. Oni su komadići tkiva obojeni posebnim spojevima radi ispitivanja pod mikroskopom.

Egzokrino tkivo

Egzokrino tkivo gušterače sastoji se od acina koji tvore probavne enzime i dušnika koji ih izlučuju. Acini su gusto smješteni jedan prema drugom i povezani tankim slojem rastresitog tkiva u kojem se nalaze krvne žile. Ćelije egzokrine regije žlezde imaju trokutasti oblik. Stanično jezgro je okruglo.

Sami Acini dijele se na dva dijela: bazalni i apikalni. Bazalna sadrži membranu granulirane mreže. Kada se koristi histološki preparat, bojenje ovog dela će biti prilično ujednačeno. Apikal, zauzvrat, poprima kisele nijanse. Uz pomoć histološkog preparata može se uzeti u obzir i dobro razvijeni mitohondrija i Golgijev kompleks.

Kanali za izlučivanje enzima takođe imaju nekoliko vrsta:

  1. Općenito - formira se od interlobularnih, međusobno povezanih.
  2. Umetanje - lokalizirano u predelu umetačkog dela akinusa. Imaju ravan i kubičan epitel.
  3. Interlobularni - prekriven je jednoslojnom školjkom.
  4. Interacinozno (intralobularno).

Upravo se uz pomoć školjki ovih kanala izlučuju bikarbonati, koji formiraju alkalno okruženje u soku gušterače.

Endokrino tkivo

Ovaj dio gušterače formiran je od takozvanih otočića Langerhansa koji se sastoji od skupa ćelija koje imaju okrugli i ovalni oblik. Ovo tkivo je dobro snabdeveno krvlju zbog brojnih kapilarnih mreža. Njene ćelije loše mrlje pri upotrebi histološkog preparata.

U pravilu se razlikuju sljedeće vrste:

  • A - proizvode se u perifernim područjima i smatraju se antagonistom inzulina. Mogu se popraviti alkoholom i otopiti u vodi. Proizvodi se glukagon.
  • B - predstavljaju najbrojnije stanovništvo i nalaze se u samom središtu otoka. Oni su izvor inzulina, koji snižava šećer u krvi. Dobro topivo u alkoholu. Slabo obojen drogom.
  • D - formiraju i oslobađaju hormon somatostatin, koji usporava sintezu ćelija A i B. Imaju prosječan nivo gustoće i veličine, nalaze se na periferiji.
  • D-1 - proizvode polipeptid i predstavljaju najmanju grupu ćelija. Odgovorno za smanjenje pritiska, aktiviranje izlučivanja žlijezde. Imaju veliku gustinu.
  • PP ćelije - sintetišu polipeptid i pojačavaju proizvodnju pankreasog soka. Također se nalaze na periferiji.

Hormoni koji nastaju na otočićima Langerhansa šalju se odmah u krv jer nemaju kanale. Štoviše, najveći dio tih mjesta nalazi se u "repu" gušterače. Njihov se broj u pravilu s vremenom mijenja. Dakle, u periodu aktivnog rasta tijela se povećava, a nakon dvadeset pet godina on se postepeno počinje smanjivati.

Langerhans Island

Manji endokrini dio formiraju otočići gušterače ili otočići Langerhansa (insulae pancreaticae, insula - otočić) koji se nalaze između akinija pretežno kaudalnog dijela žlijezde.

Otoci su odvojeni od acina tankim slojem vezivnog tkiva i predstavljaju okrugle ćelijske nakupine probijene gustom mrežom kapilara promjera oko 0,3 mm.

Njihov ukupni broj je otprilike milion. Endokrinociti u žicama okružuju kapilare otočića, u uskom kontaktu s žilama bilo kroz citoplazmatske procese, bilo susjedno njima.

Fizikalno-hemijska i morfološka svojstva granula izdvajaju endokrinocite pet vrsta sekretornih ćelija:

  • alfa ćelije (10-30%) proizvodi glukagon,
  • beta ćelije (60-80%) sintetiše inzulin,
  • delta i D1-ćelije (5-10%) formira somatostatin vazo-crevni peptid (VIP),
  • PP ćelije (2-5%) proizvodi polipeptid pankreasa.

Beta ćelije smeštene su uglavnom u centralnoj zoni otočića, dok su preostali endokrinociti smešteni na njegovoj periferiji.

Pored glavne vrste, na otočiću se nalazi posebna vrsta ćelija - aksinoletne (mješovite ili prolazne) ćelije koje obavljaju i endokrine i egzogene funkcije. Pored toga, na otočićima su pronađene stanice lokalne endokrine regulacije koje proizvode gastrin, tiroliberin i somatoliberin.

Pogledajte video: Pankreas Gušterača (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar