Lijekovi propisani za akutni pankreatitis

Pankreatitis je medicinski izraz za upalu gušterače, proces koji se može javiti u akutnom ili hroničnom obliku. U akutnom pankreatitisu može se obnoviti normalna funkcija pankreasa, a kod hroničnog pankreatitisa akutna razdoblja se izmjenjuju remisijom, ali s vremenom se primjećuje stalan pad funkcije pankreasa. Razmotrimo detaljnije karakteristike ove bolesti, njenu dijagnozu i liječenje.

Učestalost hroničnog pankreatitisa među bolestima probavnog trakta je od 5,1 do 9%. U posljednjih 30 godina svijet je počeo obolijevati od kroničnog pankreatitisa dvostruko više. Prvi stadij bolesti traje do 10 godina, a karakteriziraju ga naizmjenični periodi pogoršanja i remisije. Pacijent je uglavnom zabrinut zbog boli. U drugoj fazi su motorički poremećaji rada crijeva, gubitak tjelesne težine. Bolovi postaju manje vidljivi. Komplikacije hroničnog pankreatitisa mogu se javiti u bilo kojoj fazi. Često, pankreatitis je popraćen ispuštanjem probavnih enzima u krvotok, što uzrokuje jaku intoksikaciju.

Klasični sistem klasifikacije:

  • Toksični metabolički . Razvija se pod uticajem droga i / ili alkohola.
  • Idiopatski . Nastaje bez vidljivih preduvjeta.
  • Nasljedna . Rezultat genetske oštećenja.
  • Autoimune . Nastaje kao rezultat napada tjelesnog imunološkog sistema na gušteraču.
  • Ponavljajući se . Ima duge periode remisije, koji se izmjenjuju s pogoršanjima.
  • Opstruktivni . Nastaje kao rezultat začepljenja ili kompresije kanala pankreasa.
  • Primarno . Razvija se bez prethodne bolesti.
  • Sekundarni . Razvija se kao komplikacija druge bolesti.

Klasifikacija od M.I. Rođak:

  • Primarno : neodređena etiologija, alkoholna, ljekovita, zbog neuhranjenosti ili metabolizma.
  • Posttraumatično : zbog tupih ili otvorenih ozljeda pankreasa, nakon operacije.
  • Sekundarni : uzrokovane drugim bolestima.

Klasifikacija prema međunarodnom sistemu M-ANNHEIM (2007):

  • Po porijeklu (faktor rizika) (od A do M tipa).
  • Prema kliničkoj fazi.
  • Prema težini bolesti (postoji sistem ocjenjivanja).

Uz pankreatitis, pacijenti se žale na akutne bolove u trbuhu, češće - u njegovom lijevom dijelu, dajući leđima. Intoksikacija je izražena, što se manifestuje u obliku mučnine, povraćanja, opće slabosti, vrućice, vrućice, smanjenog apetita. Stolica je gusta, masna, sadrži neprobavljene čestice hrane. U ovom slučaju neke vrste pankreatitisa mogu biti gotovo asimptomatske za pacijenta, ali probavni poremećaji su i dalje prisutni koji se mogu izraziti ozbiljnošću u donjem stomaku ili laganim trncem na ovom području nakon jela ili alkohola.

Glavni uzroci upale gušterače povezani su s nezdravim načinom života i nasljednošću. Oni mogu biti:

  • neuhranjenost
  • zloupotreba alkohola
  • dvanaestopalačna upala,
  • bolesti vezivnog tkiva
  • nuspojave od uzimanja lijekova,
  • povrede
  • nasljedni metabolički poremećaji.

Progresija bolesti

Smrtnost nakon početne dijagnoze hroničnog pankreatitisa iznosi i do 20% tokom prvih 10 godina. Nakon 20 godina umre više od 50% pacijenata. Uzroci smrti su komplikacije povezane s pogoršanjem pankreatitisa, pratećim probavnim smetnjama i infekcijama. Rizik od raka gušterače kod hroničnog pankreatitisa povećava se za 5 puta.

Dijagnostika

Oko 90 različitih metoda istraživanja može se koristiti za dijagnosticiranje hroničnog pankreatitisa. Nažalost, većina njih ne otkriva rane faze ove bolesti. Veliki broj dijagnostičkih grešaka povezan je s multisimptomskom i faznom prirodom kliničkih manifestacija hroničnog pankreatitisa, nedovoljnom tehničkom opremljenošću medicinskih ustanova i nedostatkom jasnih dijagnostičkih algoritama.

Dijagnoza se može postaviti nakon sveobuhvatnog pregleda koji uključuje:

  1. Opći klinički test krvi za otkrivanje znakova upale prema broju leukocita, povećanju ESR-a i drugim pokazateljima.
  2. Biohemijski test krvi za utvrđivanje nivoa enzima pankreasa.
  3. Analiza mokraće kako bi se utvrdilo da li sadrži amilazu.
  4. Analiza fekalnog sustava za neprobavljena vlakna.
  5. Ultrazvuk trbušnih organa radi otkrivanja promjena u gušterači i ostalim organima gastrointestinalnog trakta.
  6. Gastroskopija
  7. Radiografija trbušnih organa.
  8. Endoskopska retrogradna holangiopankreatografija (ERCP).
  9. Funkcionalni testovi nakon punjenja glukozom ili lijekovima.

Režim lečenja

Hronični pankreatitis zahtijeva dijetu, medicinsku terapiju i, u nekim slučajevima, hiruršku intervenciju. Budući da hronični pankreatitis može imati različite uzroke i varirati u stupnju intoksikacije, na pitanje kako liječiti napad pankreatitisa može postojati samo jedan odgovor: morate odmah pozvati hitnu pomoć i pacijenta poslati u bolnicu na kvalificirani pregled. A naredna tri dana glad, potpuno odmaranje u vodoravnom položaju, čist vazduh i hladnoća (pre dolaska ekipe lekara potrebno je na područje stomaka pričvrstiti jastučić za grejanje i led i prozračiti sobu).

Liječenje lijekovima

Uzimanje lijekova za hronični pankreatitis usmjereno je na uklanjanje nekoliko problema:

  • Liječenje boli . Izraženo pogoršanje hroničnog pankreatitisa po pravilu prati jaka bol, čije olakšanje provode lijekovi poput No-shpa, Novocain, Papaverine, Platifillin, Atropine, ponekad? Promedol. Ali ni u kojem slučaju ne smijete koristiti aspirin, Nise i druge NSAID! Oni ne samo da iritiraju sluznicu, već i prorjeđuju krv, doprinoseći mogućem krvarenju.
  • Suzbijanje sekreta gušterače . Koriste se inhibitor protonske pumpe, omeprazol i lijekovi kao što je kontrakal.
  • Zamjenska terapija za istovar gušterače u obliku lipaze, amilaze, proteaze, odnosno pankreatina, koji se prodaje pod trgovačkim imenima Festal, Mezim, Creon, Panzinorm, Digestal, itd.
  • Antibiotska terapija kako bi se spriječio razvoj infekcija u gušterači. Propisani su lagani antibiotici poput ampicilina.
  • U slučaju kršenja vodeno-elektrolitne ravnoteže, propisana je zamjenska terapija u obliku fizioloških otopina i fizioloških otopina.

Hirurško liječenje

Hirurški tretmani hroničnog pankreatitisa su direktni i indirektni. Neizravne metode uključuju operaciju bilijarnog trakta, gastrointestinalnog trakta i neurotomiju. Direktno? drenaža ciste, uklanjanje kamenaca, resekcija žlezde.

Hirurško liječenje hroničnog pankreatitisa je indicirano u sljedećim slučajevima:

  • komplicirani oblik bolesti, praćen opstruktivnom žuticom,
  • akutni bolovi koji ne nestaju dugotrajnim konzervativnim liječenjem,
  • pojava ciste.

Pacijentima s kroničnim pankreatitisom tijekom remisije prikazana je dijeta s ograničenjem masti i velikim udjelom proteina. Začinjena hrana i gruba vlakna, kafa, kakao, gazirana pića i kisela pića treba isključiti. Prikazane su mineralne vode: Slavyanovskaya, Smirnovskaya, Essentuki No. 4. Dijetalna dijelna, 5-6, ponekad i 8 puta dnevno. Tijekom egzacerbacije post se propisuje 2-4 dana.

Prevencija hroničnog pankreatitisa

Liječenje hroničnog pankreatitisa u bolnici i na ambulantnoj osnovi neće dati trajni učinak bez daljnje prevencije. Alkohol štetno djeluje na gušteraču, stoga bi ga u preventivne svrhe trebalo potpuno isključiti. Važno je pravodobno liječiti bolesti bilijarnog trakta, želuca i dvanaesnika, pravilna prehrana bez grubih životinjskih masti i ljutih začina. Ove će mjere omogućiti da kronični pankreatitis produži razdoblje remisije.


Najmanja sumnja na pankreatitis zahtijeva trenutnu potvrdu ili pobijanje ove grupe gastrointestinalnih bolesti, što je nemoguće bez najnovije medicinske opreme visoke preciznosti i iskusnih kvalificiranih ljekara koji koriste moderne standarde za dijagnosticiranje bolesti gušterače. Stoga uvijek odaberite kliniku koja ima sve što je potrebno za postavljanje ispravne dijagnoze.

Znakovi akutnog pankreatitisa

Klinika akutnog pankreatitisa često nalikuje uobičajenom trovanju. Bolest počinje akutno i prate je sljedeći simptomi:

  1. Akutna bol u pojasu u gornjem dijelu trbuha, ponekad lokalizirana u desnom ili lijevom hipohondrijumu.
  2. Bol u akutnom periodu zrači u druge dijelove tijela: lopaticu, leđa, donji dio trbuha.

Brz puls, bol, zimica tokom pogoršanja pankreatitisa

  • Nedostatak apetita.
  • Mučnina
  • Ponavljano povraćanje žuči ili želučanog sadržaja, što ne donosi olakšanje.
  • Povećanje telesne temperature do 40 stepeni.
  • Prehlada.
  • Brz puls.
  • Snižavanje krvnog pritiska.
  • Česta i labava stolica.
  • Blijeda koža.
  • Upala pankreasa

    Bol tokom napada akutnog pankreatitisa je prilično jaka i često postaje razlog odlaska liječniku. U akutnom pankreatitisu, popraćenom jakom boli, osoba obično uzima lijekove koji će pomoći u smanjenju boli: antispazmodike ili analgetike - oni će za kratko vrijeme olakšati stanje, ali neće riješiti glavni problem.

    Važno! Ako pacijent ne zatraži medicinsku pomoć pravodobno, povećava se rizik od razvoja nekroze organa, kao i gnojnih upala, što se može čak završiti smrću osobe.

    Opća intoksikacija tijela negativno utječe na rad svih unutarnjih organa, stoga će samo sveobuhvatno ispitivanje s naknadnim imenovanjem terapijske terapije pomoći poboljšati pacijentovo stanje, spriječiti sve vrste komplikacija i operacija.

    Prva pomoć za napad

    Pri akutnom napadu pankreatitisa potrebno je što prije nazvati tim hitne pomoći, jer kašnjenje može dovesti ne samo do ozbiljnih komplikacija, već čak i do smrti. Prije dolaska medicinskih specijalista ne treba poduzimati mjere samo-lijeka. Kako biste smanjili lučenje gušterače, na stomak možete staviti pakovanje leda. Pri obilnom povraćanju mora se voditi računa da se povraćanje ne uđe u pluća. Zbog toga pacijent treba ležati na boku sa glavom nagnutom. Od lijekova možete uzeti No-shpa, Baralgin. Nakon dolaska liječnika moraju biti obaviješteni o tome što su poduzete i detaljnije opisati opće simptome.

    Kako lečiti akutni pankreatitis

    Liječenje akutnog pankreatitisa provodi se u bolnici pod nadzorom ljekara. Pacijentu je propisan odmor u krevetu, provode se brojne studije koje će pomoći u određivanju taktike liječenja. U osnovi se lečenje izvodi konzervativnim metodama, uključujući oralno davanje i intravensku primenu lekova. Glavni cilj terapijskog liječenja je uklanjanje upalnog procesa, uklanjanje razvoja nekroze tkiva žlijezde, stimulacija procesa oporavka u organima gastrointestinalnog trakta.

    Prije dolaska hitne pomoći, Baralgin se može uzimati od lijekova

    Liječenje akutnim pankreatitisom provodi se samo ako nema gnojnih procesa ili nekroze tkiva u gušterači. Ako su se u organu razvili nepovratni procesi, jedini način da se spasi život čovjeku je operacija.

    Sastavni dio terapije terapijom je stroga dijeta, koje će se morati pridržavati još dugo. Nakon akutnog perioda, pacijent nastavlja ambulantno liječenje. Koje lijekove treba uzimati kod akutnog pankreatitisa? Propisivat će ih liječnik pojedinačno za svakog pacijenta. Važno je pridržavati se svih preporuka liječnika, strogo se pridržavati propisanih doza bilo kojeg lijeka, slijediti dijetu. Ako osoba zanemari preporuke liječnika, ne slijedi dijetu, tada se rizik od drugog napada povećava nekoliko puta.

    Pregled lijekova

    Kod akutne upale gušterače, lekar može propisati sledeće grupe lekova:

    • antispazmodici (ublažavaju ili smanjuju akutni bol u trbuhu, uzimaju se oralno i daju se intravenski ili intramuskularno): No-shpa, Spazgan, Baralgin,
    • H2-blokatori histaminskih receptora (smanjuju proizvodnju enzima pankreasa): Ranitidin, Famotidin,
    • antacidi (propisani za egzokrinu insuficijenciju): fosfalugel, almagel,
    • enzimski preparati (poboljšavaju rad gastrointestinalnog trakta): Creon 10000, Creon 25000, Creon 40,000, Mezim, Pancreatin, Festal,
    • antibakterijski lijekovi (propisani za povećan rizik od komplikacija ili gnojnih procesa u tkivima gušterače): uzimaju se uglavnom lijekovi širokog spektra iz grupe cefalosporina, penicilina, fluorokinolona, ​​makrolida,
    • inhibitori enzima gušterače (smanjuju lučenje proteaza žlijezda, koji su često uzrok upale): Kontrikal, Gordoks, Trasilol.
    Enzimski preparati poboljšavaju rad gastrointestinalnog trakta

    U bolnici se gotovo svi lekovi daju intravenski. Pored gore navedenih lijekova, pacijentima je propisano unošenje otopina (glukoza, Reopoglukin, Kontrikal), kao i diuretici i vitaminska terapija. Uz ambulantno liječenje, pacijentu su propisani lijekovi za oralnu primjenu.

    Važno! Ako pacijent ima akutni pankreatitis, liječenje, lijekove i njihove doze liječnik propisuje pojedinačno. Samo-lijek ili nekontrolirani unos bilo kojeg od lijekova ne samo da ne može donijeti željene rezultate, već također izaziva komplikaciju s deplasiranim posljedicama.

    Značajke liječenja

    Akutni pankreatitis je prilično ozbiljna i opasna bolest, čije liječenje treba provesti visoko kvalificirani doktor - specijalista iz područja gastroenterologije. Važno je u takvim situacijama prevencija samoliječenja i pravovremeni pristup medicinskoj ustanovi, jer s ovom bolešću ne možete izgubiti vrijeme. Nedostatak pravilnog tretmana može dovesti do razvoja nekroze žlezde ili peritonitisa.

    Terapija lijekovima za ovu bolest provodi se samo prema uputama liječnika. Važno je da se pridržavate doze i uzimate sve lijekove koje je propisao ljekar.

    Pažnja! Osim uzimanja lijekova, morate slijediti strogu dijetu, a u akutnom periodu potpuno odbiti jesti.

    Kada se bolest započne ili je liječenje provedeno pogrešno, terapija lijekovima neće donijeti željene rezultate. U takvim slučajevima ljekar obično propisuje hirurško liječenje.

    Liječenje hroničnog pankreatitisa tijekom pogoršanja

    Tokom egzacerbacije, lečenje hroničnog pankreatitisa ima sledeće ciljeve:

    1. Otklanjanje boli.
    2. Smanjeni pritisak u kanalima pankreasa.
    3. Ispravljanje vodeno-elektrolitnih poremećaja.
    4. Smanjena sekretorna aktivnost gušterače.
    5. Stimulacija crevne pokretljivosti.

    Ublažavanje bolova

    Kako bi smanjili bol, pacijentu se u prvim danima pogoršanja pokazuje glad. Tada je propisana štedljiva dijeta (tablica br. 5). Prije svega, iz prehrane se isključuju jela koja povećavaju enzimsku aktivnost žlijezde. Ovo je začinjena, pržena, slana, masna hrana. Bolje je jesti 5 puta dnevno, naglasak je na proteinskoj hrani (nemasno meso i riba, mliječni proizvodi). Da bi se hrana lakše probavila, poslužuje se u malim porcijama, toplo, ali ne vruće, u tečnom ili polutečnom stanju.

    Važno! U bolesnika koji poštuju sve principe štedljive prehrane, egzacerbacije se primjećuju 3 puta rjeđe, kirurške intervencije se rjeđe izvode i oporavak je brži.

    Ako se sindrom boli ne zaustavi prvih dana, u tretman se dodaju nesteroidni protuupalni lijekovi (paracetamol, diklofenak itd.) I antihistaminici (suprastin, difenhidramin, pipolfen itd.). Ova kombinacija lijekova ublažava upalu i bol, smanjuje toksični učinak upalnih agenasa na ljudski organizam.

    Uz uporni bol, u liječenje se dodaju i opojni analgetici (trimeperidin ili oktreotid). Kao alternativna metoda liječenja boli moguća je blokada živčanih debla i pleksusa.

    Smanjenje intraduktalnog pritiska

    Uz pravovremeno liječenje hipertenzije, bol i upala brzo nestaju, što znači da akutna faza pankreatitisa prolazi. Uklanjanje zastoja u kanalima gušterače moguće je samo opuštanjem sfinktera Oddija (nalazi se između glavnog kanala i šupljine dvanaesnika). Antispazmodici (no-spa, papaverin, baralgin, atropin, platifillin, metacin) koriste se za liječenje i ublažavanje spazma.

    Ispravljanje vodeno-elektrolitnih poremećaja

    Koristi se za detoksikaciju i nadoknadu elektrolita i vodenih gubitaka u tijelu. Zbog toga se u tretman dodaju koloidni i proteinski rastvori za infuzijske infuzije. Ako se pankreatitis pojavi s dezintegracijom tkiva, tada je moguća uporaba prisilne diureze u kombinaciji s infuzijskom terapijom. U ovom slučaju se ubrzava eliminacija upalnih toksina iz pacijentovog tela.

    Anti sekretorna terapija

    Enzimi žlijezde sami su sebi vrlo toksični. Sa pankreatitisom se pojačava ovaj toksični efekat. Za neutralizaciju koriste se lijekovi koji smanjuju sekretornu aktivnost što u kombinaciji s glađu i dijetom daje opipljiv učinak. Lijekovi izbora: kontrakal, trasilol, gordox, sandostatin.

    Povećana peristaltika

    Budući da pankreatitis inhibira aktivnost želuca i dvanaestopalačnog creva, probava može biti teška. Da bi se poboljšala i stimulisala peristaltika, u tretman se dodaju metoklopramid, cerukal, domperidon. Ovi lijekovi ne samo da pojačavaju peristaltiku, već i uklanjaju druge dispeptičke poremećaje (žgaravica, mučnina, povraćanje itd.).

    Liječenje hroničnog pankreatitisa u remisiji

    Bez pogoršanja, lečenje hroničnog pankreatitisa ima sledeće ciljeve:

    1. Produljite fazu remisije i na taj način spriječite još jedno pogoršanje.
    2. Usporite napredovanje bolesti.
    3. Sprečite moguće komplikacije.

    Glavna metoda liječenja je štedljiva prehrana s ograničenjem masne, pržene, začinjene i slane hrane. Neodrživa hrana i jela koja pojačavaju enzimsku aktivnost žlezde su isključena. Dijeta bi se trebala sastojati uglavnom od proteinske hrane (niske masne vrste ribe i mesa, mliječnih proizvoda), žitarica i povrća. Sva hrana treba kuhati ili kuhati na pari, treba je služiti toplu, u tekućem ili polutečnom stanju. Bolje je jesti u smjeru kazaljke na satu, pet puta dnevno, u malim porcijama.

    Za doručak konzumirajte složene ugljikohidrate (žitarice iz žitarica u mlijeku), dozvoljena je upotreba mesnih proizvoda. Ručak mora sadržavati supu i glavno jelo. Večera se sastoji od lagane, nehranjive hrane (skuti sir s malo masnoće, ragu s povrćem). Noću, za poboljšanje peristaltike i gastrointestinalnog trakta, bolje je popiti čašu kefira ili nekog drugog pića sa kiselim mlekom.
    Opće prehrambene smjernice za hronični pankreatitis su sljedeće:

    • Juhe se pripremaju na juhama od povrća ili na mesnim juhama (piletina, ćuretina, teletina, zec, pusto govedina).
    • Povrće se služi kao prilog ili u obliku gulaša, kuhano ili kuhano na pari.
    • Voće se poslužuje u pečenom obliku, prednost se daje jabukama i kruškama.
    • Masnoće u punom mlijeku se ne preporučuje, jer sadrži prilično veliku količinu masti.
    • Alkoholna i gazirana pića nisu uključena. Dozvoljeni su čajevi, dekocije bilja, kompoti od sušenog voća i žele.
    • Hljeb je bolje jesti u sušenom obliku, a ne svjež.
    • Od slatkih pudinga, dozvoljene su kašaste kaše.

    Važno! Za liječenje hroničnog pankreatitisa u razdoblju remisije dovoljno je samo slijediti dijetu. To potpuno oslobađa pacijenta simptome bolesti, što znači da sprečava pogoršanje. Lijekovi u ovoj fazi propisuju se samo prema indikacijama i nakon savjetovanja sa stručnjakom.

    Simptomatsko liječenje

    U slučaju simptoma sekretorne insuficijencije, pacijenti se na liječenje dodaju enzimima pankreasa. Ovo je panzinorm, festival, pankreatin.

    Ako se primijeti brzo mršavljenje (do 15 kg), tada je indicirano unošenje otopina aminokiselina, proteina, masnih emulzija, kao i vitaminska terapija.

    Ako se pojavi dijabetes, hitno se propisuju oralni hipoglikemijski lijekovi ili injekcije inzulina.

    Jednako važna faza u lečenju hroničnog pankreatitisa je lječilište. Upućivanje u sanatorijum možete dobiti od svog lekara. Vrijedno je napomenuti da su svi pacijenti koji pate od hroničnog pankreatitisa pod medicinskim nadzorom i dva puta godišnje podvrgavaju pregledu i tretmanu protiv ponovnog povraćanja. Kod naprednih oblika hroničnog pankreatitisa hospitalizacija može doseći i do 4 puta godišnje.

    Zaključak

    Liječenje kroničnog pankreatitisa je višekomponentan proces, uključujući dijetu, terapiju lijekovima i spa tretman. Hirurška operacija je izuzetno rijetka i izvodi se samo prema indikacijama. U velikoj većini slučajeva konzervativna terapija se koristi za zaustavljanje simptoma hroničnog pankreatitisa, ublažavanje upale, produženje perioda remisije, povećanje životnog vijeka pacijenta i sprečavanje razvoja komplikacija. Važno je ne započeti svoje stanje, već slušati savjete ljekara i slijediti sve preporuke. U ovom je slučaju moguće postići stabilnu remisiju kroničnog pankreatitisa, a samim tim i zauvijek zaboraviti na simptome takve neugodne bolesti.

    Recepti za liječenje hroničnog pankreatitisa

    Liječenje narodnim lijekovima smatra se sigurnijim i efikasnijim od upotrebe homeopatskih lijekova. Recepti se lako pripremaju. Pacijenti su impresionirani dostupnošću aplikacije. U članku su navedene metode proizvodnje lijekova za liječenje kroničnog pankreatitisa narodnim lijekovima:

    Navedeni recepti se koriste za liječenje pankreatitisa u hroničnom obliku. Trebat će vremena da se liječi pankreatitis. Rehabilitacija traje nekoliko mjeseci. Zamršenosti korištenja alternativnih recepata za akutni stadij bolesti opisane su u članku.

    Ako se dijagnosticira, nema pitanja o liječenju akutnog pankreatitisa kod kuće. Upotreba narodnih lijekova u ranim danima se ne preporučuje. Imenovano je odgovarajuće lečenje u bolnici. Važna točka koncentracije posebne pozornosti je dijeta produžena u vremenu od šest mjeseci ili više.

    Nakon nekoliko dana, kada se simptomi smanje, započet će razdoblje rehabilitacije. Pored oporavka, potrebno je smanjiti upalni proces. Na spašavanje dolazi tradicionalna medicina. Unos lijekova će završiti, dozvoljeno je započeti s jačanjem rezultata liječenja.

    Recepti za liječenje pankreatitisa

    Razmislite o dokazanim metodama koje se koriste za nastavak liječenja. Dozvoljena je primjena kod ublažavanja akutnog perioda. Dozvoljeno je uključivanje metoda u pauzama u liječenju hroničnog pankreatitisa. Budući da je uloga gušterače u probavi i u endokrinom sustavu, recepti imaju za cilj održavanje ovih funkcija:

    Postojeći recepti se ne mogu navesti. Narodni lijekovi za pankreatitis nadopunjuju se svakodnevno. Ne zanemarite ih da postignu rezultat, oni će ih mnogo ekonomičnije koristiti. Prvo biste trebali proučiti preglede ljudi koji su prošli sličnu bolest, a zatim kod kuće izgraditi režim liječenja pankreatitisa.

    Preporuke za liječenje pankreatitisa kod kuće

    Slijedite savjete iscjelitelja ako postoji želja da se okrenete tradicionalnoj medicini. Da bismo izbjegli pogoršanje situacije, smatramo važnim stavkama:

    • liječenje kontrolira liječnik, potrebno je s liječnikom razgovarati o izboru načina liječenja za dijagnosticirani oblik pankreatitisa i stadij bolesti tj.
    • ne koristite proizvod ako se utvrdi netolerancija na komponentu ili alergijsku reakciju,
    • poznate narodne metode upotrebom biljaka. Bolje je kupovati formulacije u apotekama,
    • potrebno je strogo pridržavati proporcija i broja prijema, a ne povećavati ili smanjivati,
    • kada dođe do nelagode, prestaje primanje lijeka,
    • metode liječenja narodnim receptima su spora, trebate biti strpljivi da biste postigli rezultat,
    • ne kombinujte nekoliko recepata dnevno istovremeno, obrnuti proces može ispasti i stanje će se samo pogoršati,
    • nepoželjno je kombinirati homeopatske lijekove s tradicionalnom medicinom, pripravci mogu biti slični, predoziranja su moguća.

    Bilo koji tretman zahteva poštovanje i brigu. Tretman narodnim lijekovima i tradicionalnim u kombinaciji postižu impresivne rezultate. Pankreatitis se često javlja zbog greške osobe, i bolje je spriječiti bolest nego je liječiti. Zbog toga su redovni pregledi, praćenje stanja u stomaku, pridržavanje osnova pravilne prehrane i isključenje iz prehrane alkoholnih pića dobrodošli.

    Upalni procesi u tkivima pankreasa dovode do razvoja pankreatitisa koji može imati i akutni i hronični tok. Bolest se razvija kao rezultat prevelikog nakupljanja enzima u kanalima žlijezde, koji uništavaju tkiva organa, narušavaju njegovu funkcionalnost i time izazivaju upalu. Klinika akutnog pankreatitisa je uvijek izražena, a samom pacijentu je potrebna hitna medicinska pomoć. Sastavni dio terapijske terapije je liječenje lijekovima, koje se sastoji od uzimanja nekoliko skupina lijekova sa raznolikim mehanizmom djelovanja. Pripreme za liječenje akutnog pankreatitisa mogu poboljšati organizam, ublažiti upalu, zaustaviti simptome bolesti, smanjiti rizik od svih vrsta komplikacija, poboljšati opće stanje pacijenta.

    Liječenje akutnog pankreatitisa često se provodi u bolnici, gdje je pacijentu hitna medicinska pomoć. Uz manji napad bolesti, terapija se može provoditi ambulantno. Konzervativni tretman sastoji se od uzimanja lijekova, odmora, a takođe i strogog načina prehrane. Učinkovitost terapijske terapije direktno ovisi o pacijentovom stanju, stadijumu i vrsti bolesti. Prije liječenja akutnog pankreatitisa potrebno ga je razlikovati od ostalih bolesti gastrointestinalnog trakta koje mogu imati slične simptome.

    Akutni pankreatitis ima izražene simptome, koji se najčešće pojavljuju iznenada nakon zloupotrebe alkohola, trovanja hranom, na pozadini kolelitijaze i drugih provocirajućih faktora. Akutni napad najčešće nastaje kao rezultat začepljenja žučnog kanala kamenjem. Ali u takvim slučajevima liječnik propisuje hirurško liječenje za uklanjanje žučnog mjehura ili za vraćanje propusnosti žučnih kanala.

    Glavni simptom bolesti je jaka bol u epigastričnoj regiji gornjeg dijela trbuha, lijevog ili desnog hipohondrija. Bolovi često imaju odrezavajući karakter, mogu biti šivanje, rezanje, praćeno mučninom, povraćanjem, suhim ustima. Povraćanje kod akutnog pankreatitisa sa dodatkom žuči, dok to ne donosi olakšanje. Uz glavne simptome bolesti, pacijentovo se stanje može naglo pogoršati, što je popraćeno dodatnom klinikom:

    1. Povećanje telesne temperature do 40 stepeni.
    2. Brz puls.
    3. Poremećaj srčanog ritma.
    4. Kratkoća daha.
    5. Snižavanje krvnog pritiska.
    6. Blijedost, cijanoza kože.
    7. Napuhanost.

    Snažna i jaka bol u akutnom pankreatitisu nastaje zbog činjenice da pankreas ima mnogo živčanih završetaka, koji provociraju akutnu bol različitog intenziteta. Sindrom boli može trajati nekoliko sati ili dana, pa je vrlo važno prepoznati bolest na vrijeme, poduzeti sve potrebne terapijske mjere za otklanjanje simptoma.

    Liječenje akutnog pankreatitisa treba provesti na prvom znaku bolesti. S obzirom na to da neki oblici i faze mogu biti fatalni, potrebno je što prije nazvati tim hitne pomoći. Prije dolaska tima liječnika, pacijentu je potrebno osigurati mir. Kao anestetik možete piti antispazmodik No-shpa ili Drotaverin koji će vam pomoći smanjiti bol, privremeno poboljšati dobrobit.

    Terapija akutnog pankreatitisa sastoji se od uzimanja nekoliko grupa lijekova koji se daju oralno, intravenski ili intramuskularno. Režim liječenja, kao i doza lijekova, vrijeme prijema liječnik određuje pojedinačno za svakog pacijenta. Liječenje akutnog pankreatitisa usmjereno je na uklanjanje sindroma boli, smanjenje broja enzima pankreasa, suzbijanje infekcije, obnavljanje ili poboljšanje funkcionalnosti organa.

    Terapiju lijekovima određuje gastroenterolog i to tek nakon rezultata svih laboratorijskih i instrumentalnih studija. Ako je liječnik siguran da pacijent ne zahtijeva hospitalizaciju, liječenje se propisuje ambulantno, uključuje uzimanje nekoliko lijekova, od kojih će svaki imati specifičan učinak na gušteraču. U bolničkom okruženju svi lijekovi se primjenjuju intravenski ili intramuskularno i to samo pod budnim nadzorom medicinskih stručnjaka.

    Pored lekova koji se koriste u napadu akutnog pankreatitisa, lekar propisuje dijetu „gladnu“, koju se mora slediti 3 dana.

    U teškom akutnom pankreatitisu pacijent je smješten u jedinicu intenzivne njege, gdje se poduzimaju sve potrebne medicinske mjere za otklanjanje upalnog procesa, kao i smanjenje rizika od komplikacija. U slučajevima kada konzervativno liječenje ne donese očekivani rezultat ili bolest započne, liječnik propisuje laparoskopsku operaciju, koja se odnosi na minimalno invazivne tehnike, ima kratak postoperativni period. Nakon operacije osoba treba uzimati i niz lijekova za normalizaciju gušterače.

    Terapija pankreatitisa u akutnoj fazi bolesti sastoji se od uzimanja nekoliko lijekova od kojih svaki ima specifičan učinak na gušteraču i probavni sistem u cjelini.

    Svi gore navedeni lijekovi dostupni su u različitim farmakološkim oblicima. U teškim slučajevima pacijentu je propisano unošenje infuzijskih rastvora u kombinaciji sa lijekovima.

    Bilo koji od lekova koji se koriste za lečenje akutnog pankreatitisa trebalo bi da propiše lekar. Samo stručnjak može izraditi režim liječenja, dati korisne preporuke.

    U bolničkom okruženju često se propisuju lijekovi poput Contrique, koji je umjetni nadomjestak plazme da bi suzbili aktivnost proteolitičkih enzima koji su uključeni u stvaranje upalnog procesa u tkivima gušterače.

    Uz opetovano povraćanje, pacijentu se propisuju metoklopramidni pripravci - Cirucal, Metoclopramid, koji se daju intramuskularno. Takvi lijekovi mogu normalizirati crijevnu pokretljivost, poboljšati probavu. U ranim danima akutnog perioda koriste se lekovi protiv bolova, antispazmodički lekovi, takođe se preporučuje upotreba tople mineralne vode bez gasa, „gladna“ dijeta i eliminiranje kontakta sa bilo kojim provocirajućim faktorom.

    Za otklanjanje grča i ublažavanje bolova najčešće se koristi No-shpu. Kod kuće možete uzimati tablete (80 mg dva puta dnevno), a u bolnici se lijek daje intramuskularno.

    U prisustvu upalnog procesa koji izazivaju patogene bakterije, propisan je tečaj antibakterijske terapije. Antibiotik se daje intravenski ili intramuskularno. Kurs liječenja je do 10 dana. Zajedno s antimikrobnom terapijom koriste se enzimski pripravci (Creon, Mezin, Panzinorm), kao i probiotici (Linex, Hilak forte, Lactovit).

    U slučaju edema tkiva gušterače, antienzimski preparat - Trasisol - primjenjuje se intravenski, polako.

    U akutnom periodu liječnik može propisati lijek Octreotide, koji je umjetni analog hormona somatostatin. Ovaj lijek suzbija izlučivanje želuca i gušterače, smanjujući na taj način simptome bolesti, normalizira rad tijela.

    Terapija akutnog pankreatitisa može trajati od 5 do 10 dana u bolnici. Za ambulantno liječenje nakon otpuštanja liječnik propisuje i niz oralnih lijekova koje će pacijent uzimati nekoliko tjedana ili mjeseci.

    Za liječenje akutnog pankreatitisa koriste se i sistemski i simptomatski lijekovi, ali njihov izbor uvijek treba prepustiti lekaru.

    Akutni pankreatitis je ozbiljna i vrlo opasna bolest koja zahtijeva kompetentno liječenje pod nadzorom ljekara. Samo-liječenje akutnog pankreatitisa je nemoguće, jer nekontrolirani unos bilo kojeg lijeka može izazvati složene, a ponekad i nepovratne procese u tkivima organa. Poznato je da nepravilnim ili neblagovremenim liječenjem bolesti može steći hronični tijek, za koji je karakteristično razdoblje remisije i pogoršanja. Ako postoji akutni pankreatitis, vrlo je važno slijediti neka pravila:

    1. U akutnom periodu zabranjeno je ispiranje stomaka ili upotreba vruće jastučiće za grejanje na stomaku.
    2. U slučaju mučnine zabranjeno je umjetno izazivati ​​povraćanje.
    3. Zabranjeno je koristiti alternativne metode lečenja.
    4. Lijekovi se moraju odabrati zajedno s liječnikom.
    5. Kod pankreatitisa svi lijekovi se uzimaju po posebnoj šemi.
    6. Nakon početne primjene antispazmodičnog i smirujućeg bola, trebate potražiti medicinsku pomoć, jer se bol može vratiti s ponovnom snažnošću.
    7. Strogo se pridržavajte preporučene doze lijekova.
    8. Liječenje pankreatitisa kod odraslih uvijek treba kombinirati s terapijskom prehranom.

    Akutni pankreatitis treba lečiti u bolnici, gde će svaka odrasla osoba dobiti odgovarajuću medicinsku negu koja će pomoći da se isključi komplikacija bolesti. Ako liječite bolest kod prvih simptoma, slijedite sve preporuke liječnika, akutni napad bolesti možete ukloniti 2 dana nakon prijema u bolnicu. Međutim, sam proces ozdravljenja može trajati nekoliko sedmica ili mjeseci. Prognoza za akutni pankreatitis direktno zavisi od stepena oštećenja organa, starosti pacijenta, pratećih bolesti i drugih karakteristika organizma odraslih.

    Liječenje akutnog pankreatitisa kod odraslih vrlo je dug proces koji zahtijeva da osoba posveti pažnju svom zdravlju. Ovo se posebno odnosi na ishranu i način života. Osobe koje su bolesne s ovom bolešću do kraja života trebale bi slijediti dijetu, jer bilo kakve prehrambene pogreške povećavaju rizik od razvoja drugog napada.

    Liječenje akutnog pankreatitisa: terapija lijekovima i narodnim lijekovima

    Ova pitanja su u posljednje vrijeme postala posebno relevantna, jer je učestalost akutnog pankreatitisa dramatično porasla. Ovakva situacija objašnjava se zloupotrebom alkohola, rasprostranjenom pojavom žučne kamenac i drugim hroničnim oboljenjima gastrointestinalnog trakta među stanovništvom.

    Liječenje akutnog pankreatitisa kod odraslih i djece treba provoditi samo u bolničkom okruženju. Terapija bilo kojeg oblika akutnog pankreatitisa uvijek započinje konzervativnim metodama, ali pod nadzorom hirurga i reanimatora jer se često pacijentovo stanje brzo pogoršava. Možda će mu trebati hitna pomoć.

    Režim liječenja akutnog pankreatitisa uključuje upotrebu lijekova iz različitih farmakoloških grupa. Neophodno je provesti analgetsku i anti-šok terapiju, kao i uvođenje lijekova koji ublažavaju enzimsku agresiju.

    Lijekove za liječenje akutnog pankreatitisa odabire ljekar. Izbor ovisi o težini stanja, prisustvu istodobne patologije i individualnim karakteristikama pacijenta. Više o tome koji lijekovi se mogu propisati za akutni pankreatitis →

    Tekućine za obnavljanje ravnoteže vode i soli u tijelu

    Upalni proces dovodi do razvoja intoksikacije: pojavljuje se vrućica, povećavaju se otkucaji srca i dišni pokreti, razvija se uporno bolno povraćanje, proljev i obilno znojenje. Kao rezultat ovih procesa, osoba gubi puno tečnosti, smanjuje se volumen cirkulirajuće krvi, smanjuje se broj elektrolita u krvi.

    Stoga liječenje akutnog pankreatitisa u bolnici nužno uključuje infuzijsku i detoksikacijsku terapiju, koja obavlja sljedeće funkcije:

    • borba protiv šoka i kolapsa,
    • obnova vodene ravnoteže,
    • normalizacija elektrolitnog sastava krvi,
    • prevencija tromboze, uključujući žile pankreasa,
    • poboljšani metabolizam

    Reopoliglukin se ubrizgava u kapima, što smanjuje viskoznost krvi, poboljšava mikrocirkulaciju i smanjuje upalno oticanje gušterače. Koristi se i hemodez, brzo veže toksine i uklanja ih urinom, doprinoseći detoksikaciji.

    Da bi se vratila ravnoteža vode i soli, fiziološke otopine se dodatno ubrizgavaju u kapima, uključujući takve pripravke:

    • izotonične otopine natrijum-hlorida, kalijuma, polarizaciona smeša,
    • 5% -tna otopina glukoze sa inzulinom efikasna je za zaustavljanje masnog uništavanja tkiva žlijezde,
    • Acesol, Trisamine,
    • mlaz kalcijumovog glukonata

    Upalni proces doprinosi prebacivanju unutrašnjeg okruženja organizma na kiselinsku stranu. Stoga se radi normalizacije acidobazne ravnoteže otopina natrijum bikarbonata daje intravenski.

    Nakon vraćanja volumena metabolizma cirkulirajuće krvi i vode i elektrolita neophodno je intravensko davanje rastvora albumina, poliglukina i krvne plazme. Oni poboljšavaju prehranu tkiva, podržavaju imunološki sistem i nadoknađuju nedostatak asimilacije proteina protiv pankreatitisa. Njihovo uvođenje takođe ima antisokus efekat, pomaže povećati krvni pritisak, poboljšava opšte stanje pacijenta. Za parenteralnu prehranu u akutnom periodu bolesti, masne emulzije se daju intravenski.

    Sljedeće ljekovite tvari koriste se za smanjenje oslobađanja probavnih enzima i ograničavaju područja nekroze tkiva gušterače koja je posljedica autolize:

    • Inhibitori proteaza (Kontrikal, Trasilol, Gordoks). Daju se intravenski nekoliko puta dnevno u dozi u zavisnosti od težine stanja. Ovi lijekovi suzbijaju aktivnost tripsina i drugih probavnih enzima, stvarajući sa njima neaktivne komplekse, koji se brzo izlučuju iz tijela. Ali ovi lijekovi su efikasni samo u početnom stadiju akutnog pankreatitisa.
    • Citostatici (5-fluorouracil) takođe imaju protivupalno, desenzibilizujuće dejstvo i inhibiraju sintezu proteolitičkih enzima. Ali to su toksični lijekovi, pa se o prikladnosti njihovog imenovanja uvijek odlučuje pojedinačno.
    • Sintetički neuropeptidi (dalargin).
    • Statini

    Hlorovodonična kiselina koju stvara želudačna sluznica potiče sekretornu funkciju gušterače. Stoga liječenje akutnog pankreatitisa uključuje lijekove koji smanjuju sekretornu aktivnost želuca. Najčešće se propisuju Kvamatel, Almagel i drugi antacidi. Injekcije atropina su efikasne. Cimetidin se daje intravenski.

    Liječenje akutnog pankreatitisa antienzimskim pripravcima treba započeti odmah nakon ulaska pacijenta u bolnicu. Primjenjuju se u udarnim dozama nekoliko puta dnevno do stalnog poboljšanja.

    • Na levi hipohondrijum stavite hladnu podlogu za grejanje.
    • Isključite hranu usnom.
    • Sadržaj želuca aspirirati nazogastričnom cevkom, posebno mučninom i čestim povraćanjem. Antacidi se takođe mogu ubrizgati direktno u želudac pomoću sonde.
    • Izvršite intragastričnu hipotermiju.

    Metode detoksikacije poput limfosorpcije i plazmafereze doprinose ubrzanom eliminaciji iz organizma viška probavnih enzima, toksina i razgradnje ćelija.

    Plazmafereza se naziva pročišćavanje krvi. Ovim postupkom određena količina krvi se uklanja iz tijela, čisti se od toksina i ubrizgava natrag u vaskularni sistem pacijenta. Ova manipulacija provodi se prema sljedećim indikacijama: znakovi nekroze pankreasa, razvoj peritonitisa, preoperativni period u kojem postupak poboljšava prognozu operacije. Nedostaci su: složenost, trajanje manipulacije, njegova visoka cijena.

    Intenzivni bolovi herpes zostera, čak i na pozadini složenog i kompetentnog liječenja primjenom analgetika, traju tokom cijelog dana. Ova trajna priroda sindroma boli objašnjava neprestanim nekrotičnim procesom u tkivima gušterače. U stvari, i pored svih terapijskih mera, proces autolize se ne može odmah zaustaviti.

    Da bi se smanjila patnja pacijenta, tablete protiv bolova daju se intravenski. Koriste se Tramadol, Baralgin, Novocaine i drugi anestetici. Dobar učinak ima supkutana primjena Promedola, primjena mješavine otopina glukoze i novokaina. Djelovanje anestetika pojačano je ako se antispazmodici (Papaverin, Platifillin rastvori) primjenjuju supkutano.

    Njihovo unošenje neće samo proširiti žile žlijezde, već će i ublažiti grčeve sfinktera Oddija, olakšavajući izliv žuči i soka pankreasa u crijeva. Intravenska primjena atropina i nitroglicerina također pomaže u ublažavanju spazma glatkih mišića žučnih kanala.

    S jakim bolovima indicirane su blokade. Češće bilateralna bilateralna perirenalna ili paravertebralna blokada novokaina prema Višnjevskom. Epiduralna anestezija je takođe vrlo efikasna. Ovi postupci ne samo ublažavaju bol i upale, već smanjuju i vanjsko lučenje gušterače, doprinose izlivu žuči u crijeva.

    Stoga se blokade koriste za liječenje akutnog bilijarnog pankreatitisa ili kolecistopankreatitisa, čije pogoršanje često izaziva unos velike količine masne ili pržene hrane. Više o tome kako jesti sa pankreatitisom →

    Uz ovu vrstu bolesti, Novocain se može davati intravenski u kombinaciji sa difenhidraminom i promedolom. Postupak pomaže opuštanju sfinktera, normalizaciji izlučivanja žuči i probavnih enzima.

    Da bi se smanjio bol, trebalo bi da postoji stalna aspiracija kiselih sadržaja želuca kroz epruvetu. Smanjuje ozbiljnost boli i ultraljubičastog laserskog zračenja krvi. Istovremeno, smanjuje se i upala organa, poboljšava se reologija krvi.

    Za liječenje akutnog pankreatitisa potrebno je ukloniti iz tijela višak probavnih enzima koji uništavaju gušteraču. Pored toga, u većini slučajeva dijagnosticira se edematski oblik bolesti, pa uvođenje diuretika značajno ublažava stanje.

    Mogu se koristiti intramuskularno ili intravenski, ovisno o težini pacijentovog stanja, samo nakon kapanja proteinskih ili fizioloških otopina. Takva prisilna diureza pomaže ublažavanju intoksikacije i poboljšanju blagostanja. U ovu svrhu najčešće se koriste otopina Lasix i Mannitol.

    Upalni proces u gušterači dovodi do kršenja probave hrane i teške intoksikacije. Kao rezultat toga, nakon jela, pojavljuje se mučnina, opetovano bolno povraćanje s dodatkom žuči, nakon čega osoba ne osjeća olakšanje. To dovodi do gubitka tekućine i elektrolita, iscrpljujući pacijenta. Od antiemetičkih lijekova, Cerucal se obično koristi kao injekcija.

    Pacijent s sumnjom na akutni pankreatitis treba biti hospitaliziran na hirurškom odjeljenju, gdje odmah počinje dobiti intenzivnu terapijsku njegu. To je zbog mogućnosti brzog propadanja, povećanih nekrotičnih procesa, potrebe hitne operacije. Prema statističkim podacima, hirurško liječenje akutnog pankreatitisa provodi se kod svakog petog pacijenta.

    Za hiruršku intervenciju postoje posebne indikacije:

    • konzervativno liječenje akutnog pankreatitisa nije dalo pozitivne rezultate (prema vitalnim indikacijama uklanjaju se drenaža trbušne šupljine i nekroza pankreasa),
    • pojava simptoma peritonitisa,
    • stvaranje apscesa ili ciste u tkivima žlezde,
    • sumnja na akutnu hiruršku bolest trbušnih organa,
    • prisutnost znakova flegmonskog ili gangrenoznog holecistitisa.

    Endoskopske metode intervencije se široko koriste, posebno peritonealno ispiranje. Pomoću laparoskopa uspostavlja se drenaža u trbušnoj šupljini, koja doprinosi njenom pročišćavanju od viška enzima i toksina.

    Prve radnje pacijenta tijekom pogoršanja bolesti svode se na tri principa: glad, hladnoća i mir. S pojavom intenzivnog bola u trbuhu, bešćutnim povraćanjem, teškim intoksikacijama morate odmah pozvati hitnu pomoć.

    Treba preduzeti sledeće mere:

    1. Isključite unos hrane u stomaku.
    2. Stavite led na lijevi hipohondrijum.
    3. Smirite osobu i položite ga u ugodan položaj.
    4. Dajte antispazmodične lijekove u obliku tableta ili intramuskularnih injekcija. Može No-shpa, Papaverin, Platifillin.
    5. Napravite intramuskularnu injekciju Cerucala, ako je dostupna, u kućnoj apoteci.

    Ljekari u bolnici, kad postave dijagnozu, primjenjivat će lijekove protiv bolova: Analgin, Baralgin, itd.

    Akutni pankreatitis je patologija koja često dovodi do hitne operacije. Ni jedan narodni lijek ne može pomoći pacijentu. Njega treba liječiti samo u bolnici, a što prije osoba bude odvedena u bolnicu, veće su šanse da se učini bez operacije.

    Samo-lijekovi, pokušaji uklanjanja manifestacija akutnog pankreatitisa alternativnim metodama dovode do gubitka dragocjenog vremena i pogoršavaju prognozu bolesti. U akutnoj fazi se ne može koristiti tradicionalna metoda.

    U periodima između pogoršanja pacijent može uzimati:

    • Infuzija i dekocija immortelle (1 kašika. L. Cvetove posadite u čašu kipuće vode). Pijte tri puta dnevno po 1/2 šolje.
    • Infuzija zlatnog brka. Sjeckani listovi (2 kom.) Zalijte 2 šolje ključale vode, kuhajte 20 minuta. Potom se lijek infuzira 8 sati, filtrira i pije se po 25 ml tri puta dnevno.
    • Propolis u najčišćem obliku. Komadi težine oko 3 g žvaču se između obroka.
    • Jelly od borovnica ili lingonberry. Preporučena količina je 2-3 čaše dnevno.

    Liječenje akutnog pankreatitisa težak je zadatak koji se može riješiti samo u stacionarnim uvjetima. Pacijent bi trebao biti pod nadzorom specijalista različitih profila, jer zdravlje i život pacijenta direktno ovise o pravovremenosti i adekvatnosti složene terapije.


    1. Galler, G. Poremećaji metabolizma lipida. Dijagnostika, klinika, terapija / G. Galler, M. Ganefeld, V. Yaross. - M .: Medicina, 2016. - 336 str.

    2. Lodewick P.A., Biermann D., Tuchey B. Čovjek i dijabetes (prevedeno s engleskog). Moskva - Sankt Peterburg, izdavačka kuća Binom, Nevsky Dialect, 2001, 254 stranice, 3000 primjeraka.

    3. Gitun T. V. Dijagnostički vodič endokrinologa, AST - M., 2015. - 608 str.
    4. Kruglov Victor Dijagnoza: dijabetes, Phoenix -, 2010. - 192 c.

    Dozvolite da se predstavim. Moje ime je Elena. Radim kao endokrinolog više od 10 godina. Vjerujem da sam trenutno profesionalac u svojoj oblasti i želim pomoći svim posjetiteljima stranice da riješe složene i ne baš tako zadatke. Svi materijali za stranicu prikupljaju se i pažljivo obrađuju kako bi se što više prenijeli svi potrebni podaci. Prije primjene onoga što je opisano na web mjestu, uvijek je potrebno obavezno savjetovanje sa stručnjacima.

    Pogledajte video: AMEC - Kardiovaskularna polipilula - budućnost sekundarne prevencije (Maj 2024).

    Ostavite Svoj Komentar