Reaktivni pankreatitis kod djece

Akutni pankreatitis je akutna upalna i destruktivna lezija gušterače povezana sa aktiviranjem enzima pankreasa unutar same žlijezde i enzimatskom toksemijom. Akutni pankreatitis je mnogo rjeđe kod djece nego kod odraslih.

, , , , , , ,

Šta izaziva akutni pankreatitis kod dece?

Najčešći uzroci akutnog pankreatitisa kod dece su:

  1. infekcije (zaušnjaci, virusni hepatitis, enterovirus, Coxsackie B, kozica, herpes, gripa, pseudotuberkuloza, dizenterija, salmoneloza, sepsa),
  2. tupom ozljedom gušterače kao posljedicom jakog udarca u stomak,
  3. bolesti s opstrukcijom i povišenim tlakom u pankreasnim kanalima (papillitis, holedoholitijaza, cista ili zastoj zajedničkog žučnog kanala, duodenostaza duodenopankreasnim refluksom, opstrukcija bradavice dvanaesnika okruglim crvima, opisthorhijaza, fasciolija, klonorhijaza),
  4. hepatobiliarna patologija (žučna kamenačka bolest, hronični holecistitis),
  5. hiperkalcemija (hiperparatiroidizam ili hipervitaminoza D),
  6. toksična (trovanje olovom, živom, arsenom, fosforom) i oštećenjem lijekova (azatioprin, hipotiazid, furosemid, metronidazol, tetraciklini, sulfonamidi, velike doze glukokortikoida)

Prekomjerna konzumacija masne, pržene hrane može biti samo dodatni faktor koji provocira manifestaciju bolesti na pozadini gore navedenih razloga. U 25% djece s akutnim pankreatitisom, etiologija se ne može utvrditi.

Patogeneza akutnog pankreatitisa

Kada je oštećeno tkivo gušterače, razvija se upalna reakcija, oslobađaju se lizosomalni enzimi koji provode intraparektalnu aktivaciju enzima (tripsinogena) koji oštećuju žlijezdu. Zbog porasta u krvi biološki aktivnih tvari razvijaju se opći volemički i mikrocirkulatorni poremećaji.

Simptomi akutnog pankreatitisa kod djece

U djece se uglavnom javlja intersticijski akutni pankreatitis.

Glavna pritužba na njega je bol u trbuhu:

  • intenzivan, piercing, praćen osjećajem težine, nadutosti i belchingom,
  • lokalizovan u epigastriju ili pupku,
  • češće zrače lijevim hipohondrijom, lijevom lumbalnom regijom.

Moguće je povraćanje, koje se ponekad ponavlja. Tjelesna temperatura je normalna ili niska ocjena.

Prilikom pregleda obratite pažnju na:

  • blijeda ili hiperemija lica,
  • tahikardija, sklonost hipotenziji,
  • trbuh može biti malo natečen, ponekad se otkriva otpor mišića u epigastriju.

Pozitivni simptomi su Mayo-Robson, Frenkel, Bergman i Kalk, koji se određuju upornim bolovima tokom duboke palpacije u Shoffar zoni, u mjestima Mayo-Robson i Kach. Tipično povećanje bola nakon palpacije trbuha.

U krvnom testu može biti lagana leukocitoza, neutrofilija, ponekad lagani porast ALT-a, hipoglikemija. Hiperfermentemija (povećani nivoi amilaze, lipaze i tripsina) s intersticijskim pankreatitisom je umjerena i kratkotrajna.

Destruktivni akutni pankreatitis kod djece je rijedak.

  • vrlo intenzivan uporni bol u levoj strani stalne prirode,
  • neuništivo povraćanje
  • hemodinamički poremećaji: šok, kolaps,
  • moguća masna nekroza potkožne masti na trbuhu, rjeđe na licu i udovima. Mogu postojati ekhimoze, hemoragični osip, žutica,
  • tjelesna temperatura subfebrilna ili febrilna.

Nakon pregleda napomena:

  • puls je čest, slabo punjenje, arterijska hipotenzija,
  • trbuh je otečen, napet, duboka palpacija je otežana zbog napetosti prednjeg trbušnog zida.

U krvnom testu - izražena neutrofilna leukocitoza, povećana ESR, trombocitopenija. Hiperfermentemija je obično izražena i trajna.

Može nastati nekroza pankreasa komplikacija.

  • rano - šok, zatajenje jetre, zatajenje bubrega, DIC, krvarenje, dijabetes melitus,
  • kasno - pseudociste pankreasa, apscesi i flegmona gušterače, fistule, peritonitis.

Glavni uzroci smrti u teškim oblicima akutnog pankreatitisa su šok, krvarenje, gnojni peritonitis.

Šta je reaktivni pankreatitis kod djece?

Akutni ili hronični pankreatitis kod djece u ranoj dobi se ne javlja, osim slučajeva urođene patologije ili povrede trbuha. Pankreatitis je bolest odraslih koja godinama vodi nezdravi način života: nisu dobro jeli, zloupotrebljavali alkohol, uzimali ogromne količine lijekova, malo se kretali i puno jeli.

Reaktivni pankreatitis kod djeteta je upalni proces izazvan drugim patološkim pojavama u tijelu. Istovremeno, gušterača je zdrav organ i, otklonivši uzrok uzroka, jednostavno možete zaboraviti na probleme s tim.

  • infekcija (grip, tonzilitis, pertusis, rotavirus, uobičajeni SARS) može pokrenuti početak bolesti,
  • opisthorhijaza i giardiasis - parazitske infekcije,
  • uzimanje određenih lijekova, na primjer, jakih antibiotika,
  • trovanje
  • kongenitalna patologija žučnog mjehura (izuzetno rijetko)
  • teška trauma trbuha
  • pothranjenost i prejedanje duže vreme.

Simptomi reaktivnog pankreatitisa kod djece

Doktor je u mogućnosti posumnjati na reaktivni pankreatitis kod djeteta na osnovu simptoma:

  • bol u gornjem dijelu trbuha (povratak ili pojas),
  • nekritično povećanje telesne temperature (u području od 37-37,5 ° C),
  • opšte slabost
  • mučnina, povraćanje,
  • labave stolice svijetle boje,
  • odbijanje hrane
  • žutost kože,
  • suha usta
  • jezik je gusto prekriven bijelim premazom.

Teški simptomi reaktivnog pankreatitisa kod djece pojavljuju se u starijoj dobi. Djeca često nemaju snage jasno objasniti uzrok anksioznosti, roditelji moraju biti oprezni i ukoliko se u kombinaciji s opisanim simptomima pojavi uporna bol u trbuhu, obratite se medicinskoj ustanovi. Prije pregleda i dijagnoze, toplo se preporučuje minimizirati količinu konzumirane hrane kako bi se pacijentu osigurao mir. Da biste smanjili bol, dozvoljeno je nanošenje leda na stomak.

Komplikacije reaktivnog pankreatitisa

Reaktivni pankreatitis kod djece važno je prepoznati u početnoj fazi. Tada će se, eliminirajući uzrok pojave i preduzmu potrebne mjere, izbjeći negativne posljedice po zdravlje. Često se rani znakovi bolesti jednostavno zanemaruju i pripisuju detetovoj raspoloženosti. Upala postaje hronična i izaziva komplikacije. Posledice pankreatitisa su ozbiljne, zahtijevaju pravovremeno liječenje i kontrolu.

Gušterača, pored enzima, stvara i inzulin, ako je pogođen odjel za proizvodnju hormona, povećava se i rizik od dijabetesa. Tjelesni pankreatitis prijeti da se razvije u nekrozu pankreasa (smrt stanica pankreasa), gnojnu upalu, uzrokuje čireve na sluznici gastrointestinalnog trakta.

Patološke promjene u tkivima izazivaju stvaranje cista i karcinoma. Rezultat jake boli i intoksikacije je šok - opći poremećaj tjelesnih funkcija. Česti pratioci pankreatitisa su lezije jetre i žučnih puteva. Moguće je unutarnje krvarenje.

Dijagnoza i liječenje

Dijagnozu i liječenje reaktivnog pankreatitisa kod djece provodi gastroenterolog. Nakon razgovora s pacijentom i roditeljima kako bi se prikupili potrebni podaci (prehrana, prošle bolesti, uzimanje lijekova, težina simptoma, vrijeme i redoslijed pojavljivanja) ispituje se mladi pacijent. Blijeda koža i sluznica, bijeli premaz na jeziku, tahikardija, nizak krvni pritisak, bol prilikom palpacije gornjeg dijela trbuha postaju potvrda dijagnoze reaktivnog pankreatitisa.

Nakon pregleda propisuju se laboratorijski testovi:

  • opšta analiza krvi i urina,
  • biohemijski test krvi,
  • fekalna analiza
  • Ultrazvuk trbušne šupljine.

Ne zaboravite da je reaktivni pankreatitis kod djece sekundarna bolest, prvo je potrebno pronaći uzrok pojave i otkloniti provocirajuće faktore. Djeca s dijagnozom hospitalizirana su radi praćenja tijeka bolesti i praćenja promjena u pacijentovoj dobrobiti.

Glavno sredstvo za liječenje pankreatitisa ostaje prehrana koju propiše lekar koji ovisi o stupnju i težini tijeka bolesti. Prva dva ili tri dana preporučuje se potpuno odbiti jesti. Tada je oštećenom organu omogućen mir i opuštanje. Za to je propisan unos enzimskih preparata, koji su osmišljeni kako bi olakšali apsorpciju proteina i ugljikohidrata. Važno je znati da dugotrajna upotreba ove vrste lijekova dovodi do smanjenja proizvodnje pankreasnog soka, a gušterača prestaje funkcionirati!

Za ublažavanje bolova koriste se antispazmodici i analgetici. Glavni znak oporavka je slabljenje ili potpuno odsustvo bola.

Principi dobre prehrane

  1. Glavni faktor rizika je neuhranjenost - obilje masne, slane i začinjene hrane (brza hrana) u ishrani.
  2. Upotreba gaziranih pića, koja osim što povećavaju kiselost želuca, imaju mehanički učinak na zidove dvanaestopalačnog creva i izazivaju izbacivanje sadržaja u kanale pankreasa, negativno se odražavaju na probavni sistem. Kao rezultat takvih akcija doći će do aktiviranja enzima bez postizanja odredišta, i pokrenut će proces probave tkiva zdravog organa.
  3. Također je vrijedno obratiti pažnju na veličine posluživanja. Prejedanje je neprihvatljivo. Da biste izbjegli probavne probleme, ne trebate prisiljavati dijete da jede ako ono odbije.
  4. Česte grickalice su zlonamjerni neprijatelji normalnog funkcioniranja probavnog sustava.
  5. Bojenje hrane, konzervansi i pojačivači ukusa treba isključiti iz bebine prehrane kad god je to moguće.

Prevencija reaktivnog pankreatitisa

Kako bi se spriječila upala gušterače, roditelji su dužni da nadziru zdravlje svog potomstva, da omoguće kvalificirano i pravovremeno liječenje upalnih bolesti, da podstiču pravila zdravog načina života, da osiguraju racionalnu prehranu, da ne zloupotrebljavaju lijekove, ali da ne zanemaruju potrebu za njihovom primjenom, podvrgnu se preventivnim pregledima i biti vakcinisani prema medicinskom kalendaru. Kongenitalne patologije koje mogu izazvati razvoj reaktivnog pankreatitisa uklanjaju se ili su pod stalnim nadzorom liječnika. Pri prvim znakovima lošeg stanja kod djeteta odmah potražite ljekarsku pomoć.

Reaktivni pankreatitis može ozbiljno naštetiti zdravlju i kvaliteti života djeteta ako bolest ne shvatite ozbiljno i ne obratite dovoljno pažnje na prevenciju. Stoga bi i roditelji i djeca trebali naučiti principe pravilne prehrane i brige o vlastitom tijelu, kao i znati simptome i liječenje bolesti, ako se još uvijek morate nositi s njom.

Spremite članak da biste ga kasnije pročitali ili podijelite sa prijateljima:

Koji su uzroci bolesti?

Ova bolest je upalni proces u probavnom sistemu. Ako se dijagnosticira bolest ove vrste, vrijedno je biti pod liječničkim nadzorom.

Do danas se ova bolest dijagnosticira kod djece češće, iako ranije takva statistika nije primjećena.

Danas se dječja prehrana sastoji od hrane u kojoj ima puno konzervansa i aditiva.

Vrijedno je istaknuti glavne razloge zbog kojih egzacerbacija ove bolesti može početi:

  • Pothranjenost - To je jedan od najčešćih razloga. To može uključivati ​​oštru promjenu prehrane, nepravilno hranjenje djeteta, zloupotrebu proizvoda koji negativno utiču na gušteraču.
  • Infekcijekoje postoje u djetetovom tijelu mogu pokrenuti početak bolesti,
  • Parazitske infekcijeda se djeca često razbole mogu uzrokovati ovu bolest,
  • Uzimanje lijekovapoput antibiotika,
  • Moguće urođena patologija stambenih i komunalnih uslugakoja može biti pokrenuta nesavršenošću žlezde. Sprečiti razvoj komplikacija može uravnotežena prehrana ili operacija,
  • Ozljede gušteračemože dovesti do upalnog procesa. Uostalom, oštećenje organa može dovesti do oticanja ili ruptura organa,
  • Takođe postoji hemijsko trovanje. Najteži oblik koji može izazvati komplikacije. Vrijedno je držati hemikalije u kući dalje od djece,
  • Bilijarne bolesti mogu se naći na ultrazvuku kada se dete žali na mučninu, povraćanje i bol u trbuhu,
  • Vitamin D u velikim količinama, uprkos upotrebi ovog vitamina u velikim količinama za dijete, to može izazvati upalni proces organa.

Simptomi i liječenje promatraju individualno liječnik. Zaista, mnoge bolesti imaju slične simptome i za postavljanje tačne dijagnoze neophodno je provesti laboratorijske i kliničke studije.

Simptomi kod djece

Pojava znakova reaktivnog pankreatitisa ne predstavlja dobro za bebu. Prati je upalno oticanje tkiva gušterače.

Simptomi reaktivnog pankreatitisa djeca zahtijevaju pažljivo proučavanje i točnu dijagnozu za efikasno liječenje.

U djece to bolest se manifestuje kako slijedi:

  • Bol u pupku
  • Buje mučnine i moguće povraćanje
  • Još veća bol u ležanju
  • Temperatura se popela na 38 stepeni,
  • Teška dijareja
  • Sivo-bijeli plak na jeziku,
  • Suha usta
  • Nervozni sistem deteta je poremećen.

Važno! Simptomi kod male djece nisu toliko izraženi, pa ih treba pažljivo nadzirati i na vrijeme dijagnosticirati bolest.

Pankreatitis se može dijagnosticirati kod beba zbog neprestanog plakanja i visoke temperature. U nekim slučajevima može doći do povraćanja, ali uglavnom se javlja kod djece starijih od tri godine. Ako je djetetu dijagnosticirana ova bolest, tada je neophodno odmah prestati simptome i tada je propisano efikasno liječenje.

Kako se liječi reaktivni pankreatitis?

Liječenje reaktivnog pankreatitisa kod djece nužno se mora sastojati od upotrebe lijekova. Lijekovi koji se koriste u liječenju možemo podeliti u nekoliko grupa:

  1. Sredstva protiv bolova, koje bi trebalo uzeti na vrijeme da se zaustavi tok napada i zaustavi bol.
  2. Za poboljšanje probavnog sistema imenovajte enzimski pripravci. U ovoj kategoriji oni su podijeljeni u nekoliko podskupina. Pripravci koji sadrže enzime i sadrže žuč. Ovo je vrsta umjetne pomoći pa im nije propisano da ih koriste tokom dužeg vremenskog perioda.

Pomoć! Da bi poboljšali učinak ovih lijekova ljekari preporučuju upotrebu antacida koji pomažu u smanjenju kiselosti.

Neki roditelji radije povezuju narodne lijekove s liječenjem, ali ne zaboravite da neke komponente mogu izazvati alergijsku reakciju, pa prije upotrebe obavezno posavjetujte se s liječnikom.

Matična mliječ je najčešći tretman pankreatitisa kod djece.. Možete ga koristiti ako dijete nema alergijsku reakciju na med.

Trajanje liječenja treba biti dva do tri mjeseca, tada vrijedi napraviti kratku pauzu za jedan dan. Preporučuje se da ga uzimate po čajnu kašičicu tri puta dnevno, ne gutajte odmah, već otopite.

Možete i kuvati domaći kvass od celandina. Da biste to učinili, potrebna su vam tri litra surutke ili obična voda. Tečnost se izlije u posudu, pa se doda kiselo vrhnje i šećer. Trava celandina izlije se u posebno pripremljenu vrećicu od gaze i namoči u teglu s vodom ili surutkom. Prvih nekoliko dana kvas se mora miješati, a 10. dana treba početi pjenjenje.

Informacije! Vrijedno je zapamtiti glavnu stvar da se liječenje mora provoditi isključivo u bolnici, pod nadzorom liječnika.

Pravilna prehrana

Dijeta za reaktivni pankreatitis kod djece - Ovo je glavni tretman koji bi trebali pridržavati roditelji prilikom započinjanja liječenja. Stručnjaci preporučuju nekoliko dana nakon napada opaziti glad i piti samo negaziranu vodu. Zatim počnite sa uvođenjem nekoliko proizvoda, samo ogoljenih.

Može se razlikovati sljedeće Glavna pravila u lečenju pankreatitisa:

  • vrijedi nemojte da gušterača radi, isključite sve iritante iz bebine prehrane. Hranu koja se kuha ili kuha na pari treba sjeckati i samljeti, a poslužiti toplu. Djeci mlađoj od tri godine savjetuje se da stalno mljeju hranu tokom remisije,
  • treba održavaju energetsku i nutritivnu efikasnost odabrana hrana. Nakon što je djetetu dijagnosticiran pankreatitis, nema potrebe za stvaranjem menija koji će sadržavati proizvode sa sadržajem proteina. Stručnjaci preporučuju raznolikost jelovnika i uključuju sve korisne vitamine i minerale, jer beba treba rasti i razvijati se. Vrijedno je konzultirati se sa ljekarom i odabrati zdrave proizvode,
  • vrijedi slijedite pravila frakcijske prehrane, ne kao uobičajeni doručak, ručak, večera, ali malo 5-6 puta dnevno. Ne treba praviti velike razlike između obroka, djetetu ga treba davati često, ali malo po malo.

Ako dete ima akutni napad, tada je generalno potrebno nekoliko dana izuzeti hranu i piti samo negaziranu vodu. Zatim, kad se tijelo odmorilo i oporavilo, u prehranu možete uključiti zobene pahuljice i čaj, ali samo bez šećera.

Nakon nekoliko dana, možete jesti glavna stvar nije svježi kruh i mliječni proizvodi s minimalnim procentom sadržaja masti. Polako uključuju mesne proizvode.

Meso se mora kuhati kuhano ili, ako su to okruglice, onda se moraju pariti. Povrće i voće, naravno, su korisni za tijelo, ali nakon napada ih treba primijeniti pažljivije, ali bolje je sačekati zajedno.

Pomoć! Potpuni popis dozvoljenih jela liječnik treba utvrditi pojedinačno.

Šta je dečiji pankreatitis?

Pankreatitis je upalna bolest pankreasa. Gušterača je organ koji je dio probavnog sustava i anatomski je smješten odmah iza stomaka.

Ovo tijelo proizvodi hormone inzulin i glukagon, koji reguliraju količinu šećera u tijelu.

Ali gušterača je presudna i u probavi. Proizvodi potrebne enzime koji pomažu u obradi hrane koju jedemo.

Ako je gušterača zdrava, enzimi ne postaju aktivni dok ne dođu do dvanaestopalačnog crijeva. Ali kada se žlijezda upali, enzimi se aktiviraju u ranoj fazi, dok su još uvijek u samom organu, i agresivno utječu na unutarnje strukture.

Tkiva gušterače koja proizvode enzime su oštećena i prestaju proizvoditi nove enzime. S vremenom ova oštećenja tkiva mogu postati hronična.

Uzroci pankreatitisa kod djece:

  • žučna kamena bolest. Između 10% i 30% djece s pankreatitisom može patiti od žučnih kamenaca. Liječenje ovog stanja može pomoći vraćanju normalne funkcije pankreasa,
  • poliorganskih bolesti. Dvadeset posto slučajeva akutnog pankreatitisa prouzrokovano je stanjima koja pogađaju više organa ili organskih sistema, poput sepse, hemolitičko-uremičkog sindroma ili sistemskog eritematoznog lupusa,
  • metaboličke bolesti. Metabolički poremećaji mogu izazvati 2 - 7% slučajeva akutnog pankreatitisa. Ovo je metabolički poremećaj kod djece s visokim nivoom lipida ili kalcijuma u krvi:
  • infekcija. Akutni pankreatitis se ponekad dijagnosticira kada dijete pati od infekcije. Međutim, teško je uspostaviti direktnu vezu između ova dva uvjeta. Neke od zaraznih bolesti koje su povezane sa pankreatitisom uključuju zaušnjake, rubeole, citomegalovirusnu infekciju, virus humane imunodeficijencije, adenovirus i virus coxsackie virusa B,
  • anatomske anomalije. Poremećaji u strukturi pankreasa ili bilijarnog trakta mogu dovesti do pankreatitisa,
  • pankreatitis može biti pokrenut lijekovima. Smatra se da lijekovi izazivaju četvrtinu slučajeva pankreatitisa. Nije jasno zašto neki lijekovi mogu izazvati pankreatitis. Jedan od faktora je i da djeca liječena tim lijekovima imaju dodatne poremećaje ili stanja koja ih predisponiraju za pankreatitis,
  • pankreatitis ponekad uzrokuje trauma. Ozljeda pankreasa može pokrenuti akutni pankreatitis. Mehaničko oštećenje može se dogoditi u saobraćajnoj nesreći, tokom sporta, pada, ili zbog zlostavljanja dece,
  • Pankreatitis je nasledan, što znači da ga je prenio jedan ili oba roditelja. To se događa zbog cistične fibroze, genetske mutacije koja se nalazi kod djeteta, ali ne kod roditelja,
  • na kraju, postoji veliki broj slučajeva pankreatitisa gdje je uzrok nepoznat. To se naziva idiopatski pankreatitis.

Akutni pankreatitis

Akutni oblik pankreatitisa je oštra upala koja traje kratko vreme. Tok bolesti - od blage nelagode do teške, po život opasne bolesti. Većina djece s akutnim oblikom bolesti potpuno se oporavlja nakon primanja prave terapije. U težim slučajevima, akutni oblik dovodi do krvarenja u organu, ozbiljnog oštećenja tkiva, infekcije i stvaranja cista. Teški pankreatitis uzrokuje oštećenje drugih vitalnih organa (srce, pluća, bubrezi).

U rijetkim slučajevima, ponovljeni napadi akutnog pankreatitisa dovešće do hroničnog toka bolesti koji će vremenom izazvati trajno oštećenje gušterače.

Akutni pankreatitis kod dece obično brzo prođe, unutar nedelje. No, važno je vidjeti simptome unaprijed i konzultirati stručnjaka kako bi se smanjio rizik od komplikacija.

Najčešći simptom akutnog pankreatitisa je intenzivna bol u gornjem dijelu trbuha. Ova je bol obično mnogo jača od tipičnih kolika. Može biti konstantan, spazmodičan, još gore nakon jela. Istovremeno je dijete teško u uspravnom položaju.

Ostali znakovi pankreatitisa kod djece:

  • otečen, osetljiv stomak
  • bol je u leđima
  • mučnina
  • povraćanje
  • gubitak apetita
  • visoka temperatura
  • palpitacije srca.

Liječenje akutnog pankreatitisa kod djece

Liječenje pankreatitisa kod djece je potporna terapija. Ne postoji niti jedan lijek ili liječenje koji bi mogli pomoći gušterači da se oporavi. Djeci koja pate od bolova u trbuhu mogu se dati lijekovi protiv bolova. Mučnina i povraćanje liječe se antiemetičkim lijekovima.

Ako dijete ne može jesti, jer ima bolove, mučninu ili povraćanje, ne hrani se, već mu daje tekućinu kroz venu kako bi se izbjegla dehidracija.

Beba može početi jesti kada osjeća glad i spremna je jesti hranu. U pogledu prehrane, od početnih dijeta nudi se određena prehrana, u rasponu od prozirnih hranjivih podloga do obične hrane.

Izbor ovisi o težini djetetovog stanja i preferenciji lekara koji prolazi. Beba se u pravilu oporavi dobro zdravlje prvog dana ili dva nakon napada akutnog pankreatitisa.

Dešava se da su simptomi ozbiljniji ili da potraju duže vremensko razdoblje. U tom će slučaju djetetu biti davana hrana kroz cijev kako bi se spriječilo probavno smetnje i poboljšao oporavak.

Hronični pankreatitis

Hronični pankreatitis kod djece je takođe upala pankreasa. Samo umjesto oštećenja koja se s vremenom nastaju kod akutnog pankreatitisa, nastavlja se upala kod neke osjetljivije djece i uzrokuje trajna oštećenja strukture i funkcije gušterače. Genetski i okolišni faktori mogu biti odgovorni za osjetljivost na pankreatitis.

Stanje bolesti traje dugo i polako uništava strukturu gušterače. Na primjer, može izgubiti sposobnost proizvodnje inzulina. Kao rezultat toga, dijete razvija intoleranciju na glukozu. Hronični pankreatitis dovodi i do gubitka težine zbog loše probave.

  • djeca obično imaju znakove i simptome identične onima uzrokovanim akutnim pankreatitisom. Ovo je prodorni bol u trbuhu, pogoršanje nakon jela, čija će se epizoda ponavljati iznova i iznova,
  • Još jedan uobičajeni simptom je gubitak kilograma. Deo razloga je što dete nije u stanju da jede. U nekim slučajevima djeca izbjegavaju hranu jer ona pojačava bolne simptome. Ponekad pankreatitis može izazvati smanjenje apetita, što dovodi do gubitka težine.

Drugi simptomi hroničnog oblika bolesti uključuju:

  • mučnina
  • povraćanje (povraćanje može biti žućkasto, zelenkasto ili smeđkasto zbog nečistoća žuči),
  • proliv i masne stolice,
  • poremećaji probave,
  • žuta boja kože
  • postoji bol u leđima ili levom ramenu.

Uzroci bolesti

Pankreatitis kod djeteta se razvija zbog negativnog djelovanja vlastitih enzima na gušteraču. Organ počinje da se probavlja, oštećuje se tkivo, kanali i žile.

Procesi mogu pokrenuti razloge:

  • urođene malformacije probavnog sistema,
  • tupim ozljedama trbuha
  • nepravilna, nesistematična prehrana (neprestana prisutnost u prehrani slatke, masne, brze hrane, gaziranih pića i druge bezvrijedne hrane),
  • trovanje hranom,
  • patologije drugih organa, na primjer, žučni mjehur i crijeva,
  • zarazne bolesti
  • alergična na hranu ili lijekove,
  • nedostatak laktoze,
  • uzimanje lijekova.

Prema medicinskoj statistici, uprkos razvoju dijagnostičkih metoda, u 20% slučajeva nije moguće utvrditi početne uzroke bolesti.

Vrste pankreatitisa i znakovi njegove manifestacije

Ovisno o kliničkoj slici bolesti kod djece postoje tri glavna oblika pankreatitisa:

Simptomi i liječenje ovih oblika bolesti imaju zajedničke osobine i temeljne razlike. Pogledajmo bliže.

U početnim fazama pankreatitis se razvija gotovo bez ikakvih simptoma. U akutnom se razdoblju različiti oblici očituju sličnim znakovima, razlikuju se u jačini manifestacije i opasnosti od posljedica. Roditelji ne bi trebali samostalno dijagnosticirati, propisati liječenje djetetu, to je neprihvatljivo i opasno. No, odrasli moraju znati pod kojim se simptomima hitno traži medicinska pomoć.

Do tri godine se znakovi pankreatitisa kod djece ne pojavljuju tako jasno kao u starijoj dobi. Ako je dijete malo i nije u stanju riječima reći što muči, treba upozoriti ponašanje bebe. Karakteristična osobina je otečen želudac, zategnut trbušni zid, ponašanje: dijete je zabrinuto, plače, odbija jesti, ne želi se igrati.

Reaktivni pankreatitis i njegovi simptomi

Reaktivni pankreatitis je poseban oblik bolesti koji nastaje kao odgovor gušterače na upalne procese u tijelu. Prema statistici, ovu vrstu bolesti nalazimo uglavnom kod dece, jer je detetovo telo okarakterisano povećanom osetljivošću. Kod djece do godinu dana razvoj naznačenog tipa pankreatitisa moguć je ako se djetetu servira preteška hrana zaradno uzrasta - masno meso i riba, sok od grožđa.

Simptomi reaktivnog oblika:

  • dijete ima bol lokalizovanu u pupku:
  • česte burping, žgaravica,
  • dijete se žali na osjećaj težine u trbuhu, pojačanog nadimanja,
  • dolazi do kršenja stolice.

Opisani simptomi kod djece javljaju se i sa drugim bolestima (gastritis, kolitis, disbioza), pa bi se roditelji u takvim slučajevima trebali obratiti pedijatru ili gastroenterologu. Doktor postavlja dijagnozu i odlučuje kako liječiti bebu.

Dijagnoza bolesti

U slučaju opisanih simptoma kod djeteta, roditelji hitno trebaju potražiti savjet liječnika. Ako se pojave znakovi akutnog pankreatitisa, odmah pozovite hitnu pomoć. Pravovremeno traženje medicinske pomoći ljekarima pruža mogućnost da konačno izliječe dijete, uz odgodu, bilježe se nepovratne promjene.

Na recepciji će liječnik postaviti pitanja za prikupljanje anamneze, obaviti vizualni pregled, palpirati trbuh i poslati ga na dodatne testove i preglede. Češće se propisuju:

  • krvni test (klinički, biohemijski),
  • analiza urina za amilazu,
  • ultrazvuk i MRI pankreasa i trbušne šupljine,
  • radiografija pomoću kontrastnog sredstva,
  • koprogram (analiza za prepoznavanje nivoa probavnih enzima).

Na temelju dobivenih podataka postavlja se točna dijagnoza, izrađuje se individualni plan liječenja.

Algoritam liječenja

Pankreatitis je bolest koja zahtijeva složeno liječenje. U pravilu uključuje četiri faze.

  1. Pacijentu je propisan odmor u krevetu, gladovanje se propisuje prvih dana pogoršanja, dopušteno je piti samo toplu, negaziranu mineralnu vodu (dolazi do prilagodbe hrani). Nakon posta dozvoljena je terapijska ishrana. Hrana koja se koristi za smanjenje lučenja gušterače.
  2. Glukoza se ubrizgava intravenski, s drugim lijekovima kako je naznačeno.
  3. Za otklanjanje sindroma boli propisani su spazmagetičari, koji primjenjuju hladnoću na stomak.
  4. Za poticanje normalnog funkcioniranja gušterače koriste se antisekretorni i enzimski pripravci.

U težim slučajevima lekar propisuje antihistaminike, antibiotike i druge lekove. Ako se, koristeći konzervativne metode, nije moguće izliječiti pankreatitis kod djeteta, donosi se odluka o operaciji.

Značajke prehrane za pankreatitis

U roku od dvije sedmice nakon napada, djetetu se preporučuje da slijedi posebnu dijetu. Nakon posta, ishrana treba da bude što štedljivija. U ranim danima dozvoljeni su kaša od heljde ili zobene kaše koja se kuha na vodi, a zatim su u jelovnik dodani krekeri, mliječni proizvodi, voće na bazi voća. Nakon određenog vremena dozvoljeno je uvesti mršavo meso i ribu u prehranu.

Hranu treba kuhati na pari ili kuhati u vodi, mljevenu, služiti toplu.Dozvoljeno je jesti u malim porcijama, u budućnosti dječja prehrana ostaje frakcijska.

Dvije nedelje kasnije, pacijentu je još propisana medicinska ishrana (posebna medicinska dijeta br. 5), koja zabranjuje jesti začinjene, slane, pržene, masne, dimljene, slatke, muffine, gazirana pića, proizvode sa hemijskim bojama i aditivima.

U slučaju akutnog pankreatitisa kod djece, nakon završetka liječenja u bolnici, prehrana ostaje dijetalna (u isto vrijeme raznolika i uravnotežena) šest mjeseci. Prema dogovoru s liječnikom, pored glavnog liječenja, tradicionalna medicina se koristi za liječenje pankreatitisa (biljnih dekocija i infuzija).

Nakon završene terapije u bolnici, dijete se pet godina evidentira kod pedijatra. Tokom ovih godina korisni su postupci otvrdnjavanja, masaže, posjete medicinskom i preventivnom sanatorijumu sa mineralnim vodama.

Opće preporuke za roditelje

Nažalost, opisani uzroci pankreatitisa kod djece često govore o nemarnom odnosu roditelja prema prehrani djeteta koje, s obzirom na starost, jede ono što mu se nudi ili dopušta. Pravilna prehrambena navika, formirana od rane dobi, postaje ključ dobrog zdravlja i blagostanja, igra važnu ulogu u normalnom mentalnom razvoju djeteta.

Da bi se izbjegla opasna bolest, potrebno je temperirati dijete od rane dobi, a ne dati lijekove bez recepta liječnika, odabrati zdravu hranu prema dobi.

Ako su roditelji primijetili prve znake bolesti, ne biste trebali odgađati odlazak liječniku. Dječiji pankreatitis uspješno se liječi u slučaju pravodobnog traženja liječničke pomoći, striktnog pridržavanja propisanog liječenja u uvjetima daljnjeg pridržavanja prehrane.

Pankreatitis je tipična upala gušterače koja može biti svojevrsna reakcija tijela na preuređenja koja se događaju u njemu, često nepovoljna.

Reaktivni oblik bolesti je upalni proces koji je reakcija na druge upalne tegobe u gastrointestinalnom traktu. Poslednjih godina učestalost ove vrste pankreatitisa značajno se povećala, posebno kod dece.

Razgovarat ćemo više o tome zašto se kod djeteta javlja reaktivni pankreatitis, kako ga pravilno liječiti i koliko je opasna ta bolest.

Nekoliko riječi o reaktivnom pankreatitisu

Reaktivni pankreatitis kod djeteta je opasan!

Kao što je gore spomenuto, pankreatitis je obična upala pankreasa. U procesu razvoja i tijeka ove bolesti organ prestaje normalno funkcionirati i kao rezultat toga nepravilno obavlja najvažnije funkcije za tijelo.

Reaktivni oblik patologije razlikuje se od drugih samo po tome što se razvija iz vrlo specifičnog razloga, naime zbog druge upale u jednom od čvorova tijela (obično zbog upalnih procesa u gastrointestinalnom traktu).

Pankreatitis u bilo kojoj formaciji je prilično opasna bolest i smatra se najčešćim patološkim stanjem gušterače. Ova se bolest javlja podjednako kod djece i odraslih, ali je u prvoj grupi bolesnika mnogo jača i, što je najvažnije, opasnija.

Činjenica je da je upala pankreasa nepravilna razgradnja hrane i enzima. Ostajući u organu, zadnji začepljuju upalne kanale, uslijed čega žlijezda počinje snažno "mopeti". U nedostatku odgovarajućih mjera, takvo stanje organa može uzrokovati ozbiljne komplikacije, pa čak i smrt pacijenta.

U posljednjih 10-20 godina učestalost kliničkih slučajeva kojima je dijagnosticiran reaktivni pankreatitis se značajno povećala. Profesionalni ljekari to pripisuju činjenici da stanovništvo planete sve više jede bezvrijednu hranu, narušavajući normalno funkcionisanje gastrointestinalnog trakta. Rezultat toga je često upala gušterače.

Glavni uzroci ove patologije uključuju:

  • gore navedena neuhranjenost
  • nedavnih zaraznih bolesti
  • slabo organizovana terapija antibioticima,
  • prisustvo faktora nasljedne predispozicije,
  • hroničnih ili akutnih oboljenja gastrointestinalnog trakta.

Važno je razumjeti da se najčešće jedan uzrok prekriva drugi, a to već znatno povećava rizik od upale. Da biste spriječili reaktivni pankreatitis kod djeteta, dovoljno je da ga ograničite od pojave glavnih korijenskih uzroka bolesti. Prirodno, vrijedi započeti s korekcijom prehrane.

Simptomi bolesti

Reaktivni pankreatitis kod djeteta

Reaktivni pankreatitis, zbog svoje specifičnosti, može se pojaviti samo u akutnom obliku. Njegove komplikacije, naravno, mogu postati hronične patologije gušterače, ali sam reaktivni pankreatitis to nije.

Prve manifestacije bolesti potpuno su identične onima u odraslih s razvojem bilo koje upale gušterače. U većini slučajeva dijete se žali na:

  1. povećani napadi dijareje, ustupivši put bez razloga,
  2. bolovi u stomaku
  3. suha usta
  4. snažna žeđ
  5. gubitak apetita
  6. opšte slabost.

Tečajem bolesti opisani simptomi nadopunjuju bebinu apatiju, povećanu letargiju i gubitak interesovanja za sve što se događa. U posebno teškim slučajevima, ne treba isključiti porast temperature, mučninu, povraćanje, glavobolju i čak gubitak svijesti.

Naravno, što se jači i svjetliji simptomi pojavljuju - pre će biti potrebno poduzeti odgovarajuće mjere za liječenje bolesti. Inače se ne može izbjeći pojava komplikacija reaktivnog pankreatitisa, koja je predstavljena najjačim i često kroničnim bolestima gušterače.

Simptomi pankreatitisa kod djece će biti predstavljeni videom:

Terapeutske mere za razvoj bolesti

Krvni test pokazaće upalni proces u tijelu

Gore je tačno spomenuto da je zbog svoje specifičnosti reaktivni pankreatitis izuzetno akutna bolest. S obzirom na ovo svojstvo patologije, možemo navesti potrebu i značaj preduzimanja prvih mjera u njenom razvoju.

Da bi se umanjili svi mogući rizici komplikacija u vrijeme prvih znakova pankreatitisa kod djeteta, bolje je ne ustručavati se i pokazati liječniku. Možda se ne biste trebali izbjegavati čak i da pozovete hitnu pomoć kod kuće.

Ne zaboravite da je reaktivni pankreatitis, kao i bilo koja druga patologija pankreasa, izuzetno opasan, stoga je važno pristupiti liječenju bolesti s odgovarajućom razinom odgovornosti.

Prije organiziranja liječenja upale, svakom djetetu dodjeljuje se kvalitetan i cjelovit medicinski pregled. Obično uključuje:

  • Raznovrsni testovi krvi u kojima se posebna pažnja posvećuje brojanju bijelih krvnih zrnaca. Uz bilo koji oblik pankreatitisa, njihov se broj značajno povećava.
  • Ultrazvučni pregled trbušnog područja tijela (ultrazvuk) koji je osnova za liječenje upalnih procesa gušterače.
  • Gastroskopija, koja pomaže u nadopunjavanju ionako vrlo informativnih rezultata ultrazvuka, što doprinosi boljem i bržem liječenju postojeće tegobe.

Opisane dijagnostičke metode se po pravilu ne nadopunjuju ničim. U rijetkim slučajevima gastroenterolozi mogu biti sigurni, dodajući još nešto na popis potrebnih pregleda.

Dakle, recimo - studije su provedene, dijagnoza je potvrđena: šta dalje činiti? Prirodno, liječite dijete koje pati od reaktivnog pankreatitisa. Standardni kurs terapije za ovu bolest uključuje:

  1. Organizacija za odmor bolesnog djeteta u trajanju od 1-2 tjedna.
  2. Korekcija ishrane beba
  3. Prijem sa njegovog dijela specijaliziranih lijekova koji su usmjereni na uklanjanje upalnog procesa u žlijezdi i njegove posljedice.

Hirurške tehnike liječenja reaktivnog pankreatitisa su izuzetno rijetke, posebno za male pacijente.

U velikoj većini slučajeva, roditelji beba na vrijeme primijete da je „nešto bilo u redu“ i odmah se obraćaju stručnjaku, što podrazumijeva eliminira potrebu za odgovarajućim operacijama.

Dijeta za patologiju

Prejedanje kao uzrok pankreatitisa

Prehrana u liječenju reaktivnog pankreatitisa i u razdoblju nakon njega predstavlja jednu od najvažnijih komponenti liječenja ove bolesti. Općenito, dijeta za ovu bolest nije stroga i većinom se svodi na uklanjanje nezdrave hrane iz prehrane.

Tipičan popis potonjih uključuje:

  • masna i začinjena jela
  • dimljeno meso i pržena hrana,
  • brza hrana
  • čokolada
  • kakao
  • koncentrirani sokovi
  • sve vrste gastronomskog „smeća“ (majonez, kečap, kirieshki, čips, itd.),
  • gazirana pića i ostala hrana s visokim sadržajem boja, konzervansa.

Eliminacijom ili strogim ograničenjem djetetove potrošnje tih proizvoda roditelji bi također trebali:

  1. Češće dajte djetetu hranu u kuvanom, parnom obliku, pri prosječnoj sobnoj temperaturi.
  2. Pridržavajte se načela u djetetovoj prehrani: 20% proteina, 30% masti (uglavnom zdrave) i 50% ugljikohidrata.
  3. Unosite ga frakcijski u normalnim intervalima između obroka (optimalno - 3-4 sata).

Prirodno, nećemo govoriti o povećanju prehrane zdravog povrća, voća, bobica i bilja. Roditelji djeteta sa reaktivnim pankreatitisom trebali bi takve mjere uzimati kao obaveznu normu, ne samo za vrijeme liječenja, već i duži period nakon njega.

Lečenje hroničnog pankreatitisa

Kliničke smjernice fokusiraju se na smanjenje bola i poboljšanje probave. Oštećenja gušterače se ne mogu popraviti, ali uz pravilnu njegu većinu simptoma možemo kontrolirati.

Možete liječiti dječiji pankreatitis na tri načina:

Terapija lijekovima

  1. Sredstva protiv bolova.
  2. Prebavni enzimski pripravci (ako je nivo enzima prenizak) za normalnu probavu hrane.
  3. Vitamini A, D, E i K topljivi u mastima, jer poteškoća u apsorpciji masti također inhibira sposobnost tijela da apsorbuje ove vitamine, koji imaju presudnu ulogu u održavanju zdravlja.
  4. Inzulin (s razvojem dijabetesa).
  5. Steroidi, ako dijete ima pankreatitis autoimunog porijekla, koji nastaje kada imunološke stanice napadaju vlastiti pankreas.

Endoskopska terapija. U nekim se slučajevima koristi endoskop da bi se smanjio bol i riješio mehaničkih prepreka. Endoskop je dugačka, fleksibilna cijev koju liječnik ubacuje kroz usta.

To omogućava liječniku da ukloni kamenje u kanalima pankreasa, postavi male epruvete (stente) kako bi ojačao njihove zidove, poboljšao protok žuči ili neutralizirao curenje probavnih sokova.

Hirurgija. Operacija nije potrebna većini djece. Međutim, ako dijete ima jake bolove koji nisu podložni lijekovima, uklanjanje gušterače ponekad pomaže. Hirurška intervencija se koristi i za otključavanje kanala pankreasa ili za njegovo širenje ako je jako uzak.

Nema jasnih dokaza da je za hronični pankreatitis potrebna posebna hrana za bebe. Međutim, mnogi ljekari propisuju dijetu s malo masnoće i preporučuju pacijentima da jedu češće u malim obrocima, s manje od 10 grama masti.

Nemoguće je izliječiti kronični pankreatitis, to je doživotno stanje, simptomi se povremeno pojavljuju i tada nestaju. Decu treba redovno prikazivati ​​lekaru da proceni njihovo stanje, obezbedi adekvatnu ishranu i razmotri mogućnosti lečenja. On će redovno provoditi endokrine testove kako bi identificirao bilo kakve probleme u vezi sa tolerancijom na glukozu ili razvojem dijabetesa.

Uzroci ovog oblika bolesti:

  1. Uobičajene dječije zarazne bolesti (SARS, tonzilitis i dr.).
  2. Patologija probavnog sistema.
  3. Povreda trbuha.
  4. Primjena moćnih antibiotika.
  5. Otrovanje hemijskim otrovima.
  6. Nepravilna ishrana.
  7. Proizvodi lošeg kvaliteta i različite vrste „dobrote“ koje nisu korisne za dječije tijelo.
  8. Unošenje namirnica koje nisu dobne za dojenčad (kiseli sok, meso).

Razlika između reaktivnog pankreatitisa i akutnog oblika bolesti:

  1. Uzrok reaktivnog pankreatitisa su bolesti drugih organa, a akutni pankreatitis nastaje zbog izravnih toksičnih i štetnih učinaka različitih stanja.
  2. Reaktivni pankreatitis, ako se ne liječi, prelazi u akutni oblik, ali akutni pankreatitis ne prerasta u reaktivni.
  3. S izuzetkom osnovne bolesti, reaktivni pankreatitis se efikasno leči.
  4. Kada se utvrđuju simptomi reaktivnog pankreatitisa, u prvom planu su simptomi osnovne bolesti, a potom znakovi pankreatitisa. U akutnom pankreatitisu glavni simptomi su znakovi poremećaja pankreasa.
  5. U dijagnozi reaktivnog pankreatitisa usporedo s utvrđivanjem simptoma pankreatitisa otkrivaju se simptomi bolesti drugih organa. A u akutnom obliku - nije potrebno.

Sličnosti:

  1. Dijagnoza se postavlja istim istraživačkim metodama.
  2. Liječenje je propisano isto kao i u akutnom obliku bolesti.
  3. Metode prevencije često se poklapaju.

Znakovi reaktivnog oblika upale žlijezde mogu se podijeliti u dvije skupine: kliničke manifestacije osnovnog uzroka bolesti i znakovi same upale gušterače.

Na primjer, ako reaktivni pankreatitis pokrene crevnom infekcijom, često postoji visoka groznica i labava stolica nekoliko puta dnevno.

Napadaji su obično akutni.

Najčešći simptomi reaktivnog pankreatitisa

Jaki bolovi u trbuhu. Beba će se vjerovatno uvijati u položaju embriona kako bi mu olakšala stanje.Nakon prva 2 dana bol se obično pojačava.

Ostali simptomi uključuju:

  • stalno povraćanje, intenziviranje nakon prva 2 dana,
  • nedostatak apetita
  • žutica (žuto obojenje kože),
  • visoka temperatura
  • bol u leđima i levom ramenu.

Dugotrajni simptomi uključuju dehidraciju i nizak krvni pritisak.

Dijagnostika:

  1. Kada doktor posumnja na reaktivni pankreatitis, prvi korak je uraditi krvni test (test na amilazu i lipazu) kako bi saznali jesu li enzimi gušterače u normalnom nivou.
  2. Ako se napuhnu, liječnik će poslati ultrazvuk abdomena kako bi se utvrdili mogući znakovi upale, blokade ili kamenja u kanalu pankreasa.
  3. Ponekad ljekar preporuči CT abdomena kako bi potvrdio dijagnozu pankreatitisa.

Liječenje reaktivnog oblika sastoji se od tri dijela - dijetalna terapija, liječenje osnovne bolesti, liječenje pankreatitisa. Bez njih je potpuni oporavak gušterače nemoguć.

Dijeta kod reaktivnog pankreatitisa kod djece od velikog je značaja za liječenje. Tokom 1 do 2 dana (prema nalogu liječnika) hrana je apsolutno isključena kako bi se osigurao pražnjenje upaljenog organa. U ovom trenutku djetetu treba pružiti samo piće. Potrebnu količinu vode određuje ljekar.

Izbornik se širi vrlo sporo. Kalorični sadržaj hrane treba biti mali (male porcije svaka 3 do 4 sata). Prve dve nedelje hrana se pire.

Dijeta za pankreatitis kod djece

Dijetalna preporuke za pankreatitis:

  • dijeta sa malo masti je neophodna. Konzumirajte masnoće i ulja štedljivo,
  • isključite prženu hranu,
  • Možete peći, kuhati, pare,
  • uključuju voće i povrće
  • jesti često, u malim porcijama.

Proizvodi koji potrebno je isključiti:

  • pržena hrana
  • poluproizvodi od mesa,
  • žumanjak
  • masno crveno meso
  • kravlje mlijeko
  • puter
  • pavlaka
  • margarin
  • sladoled
  • prženi pasulj
  • kikiriki i puter od njega,
  • orašasti plodovi i semenke
  • čips od kukuruza ili krompira,
  • keksi od peciva i peciva (kolači, kolačići),
  • preljev za salatu (majonez, biljno ulje),
  • masnoća.

Šta mogu jesti?

Sledeća hrana i jela trebaju biti uključeni u dječiju prehranu:

  • nemasna mesna jela,
  • ptica bez kože
  • jaja
  • obrani ili mliječni proizvodi sa malo masti,
  • badem, rižino mlijeko,
  • leća
  • pasulj
  • proizvodi od soje
  • Hleb od brašna 2. razreda,
  • žitarice od punog zrna
  • pirinča
  • tjestenina
  • povrće i voće, svježe ili smrznuto,
  • sokovi od povrća i voća,
  • čaj
  • povrtne supe
  • voda.

Primer menija

Doručak:

  • dva bjelanjaka sa špinatom,
  • jedna kriška tosta od pune pšenice,
  • čaj

Ručak:

Ručak:

  • pirinač, crveni ili crni pasulj,
  • jedna torta,
  • 100 g mesa pilećih prsa,
  • vode ili soka.

Snack:

  • krekeri od brašna niske kvalitete,
  • banana
  • voda.

Večera:

  • pasta od škampa
  • mali dio zelene salate (bez ulja) s umakom od niske masnoće ili balzamičnim sirćetom,
  • sok ili voda.

Snack nakon večere:

  • Grčki nemasni jogurt sa borovnicama i medom,
  • vode ili čaja na začinsko bilje.

Razgovarajte sa djetetovim ljekarom i nutricionistom o ishrani vašeg djeteta. Ako imate dijabetes, celijakiju, intoleranciju na laktozu ili druge zdravstvene probleme, potrebne su promjene prehrane.

Pogledajte video: OVO su SIMPTOMI RAKA PANKREASA - Prepoznajete li ih (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar