Kakvu ribu mogu jesti sa dijabetesom tipa 2?

Losos kod dijabetesa tipa 2 smatra se zdravim proizvodom. Dozvoljena je za pripremu mnogih jela. Redovnom i pravilnom upotrebom lososa značajno se smanjuje stvaranje masnih naslaga, smanjuje se koncentracija štetnih masnoća. Zbog toga se smanjuje rizik od razvoja dijabetesa tipa 2 i smanjuju se simptomi i stupanj bolesti. Uz to, morski plodovi na jelovniku smanjuju rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti povezanih sa prekomjernom težinom i vaskularnim zasejavanjem.

Kakva riba nije dozvoljena?

Riba je jedna od lako probavljivih vrsta hrane, kao i meso piletine. Zato su vrlo vrijedne za tijelo.

Visokokvalitetni protein i masa aminokiselina - ove komponente određuju njegovu visoku hranjivu vrijednost. Količina proteina sadržana u ribi ovisi o njenoj vrsti. Ali ipak, ovaj je proizvod vrlo hranjiv i neophodan za dijabetičare.

Ipak, s dijabetesom, vrijedi isključiti neke vrste morskih stanovnika i jela iz njih:

  1. Masne sorte morske ribe.
  2. Svaka slana riba. Budući da može učiniti više štete nego koristi. Zbog velike koncentracije soli, tijelu će biti potrebno više tekućine i akumulirati ga, dok nastaju edemi u ekstremitetima.
  3. Konzervirano ulje - zbog visokog nivoa kalorija.
  4. Kavijar, koji sadrži previsok nivo proteina, kada se konzumira, dolazi do jakog opterećenja na probavne organe i bubrege.
  5. Dimljena i pržena riba.

Crvena riba protiv dijabetesa dopuštena je za uvrštavanje na jelovnik, mada su neke vrste masne. Mala količina takve ribe neće naštetiti organizmu.

Koja je vrsta ribe moguća?

Ali koja će vrsta ribe biti korisna? To ovisi o konkretnoj osobi i karakteristikama njegovog tijela, ali, međutim, nema velike razlike. Glavna stvar je pridržavati se doze. Dnevna norma ribe za dijabetičara je 150 g. Optimalno je jesti ribu 2 puta tjedno. I najkorisnije je ono što se kuhalo, parolo ili peklo u foliji.

Dobar izbor su štuka, poljak, krstanski šaran, smuđ za bilo koju vrstu dijabetesa. U svakom slučaju, morate konzultirati svog ljekara o konzumiranju ribe.

Konzervirana riba je dozvoljena, ali samo bez dodavanja ulja. To može biti zdrava tuna ili losos kuhani u vlastitom soku ili u rajčici. Ovi komadi se mogu dodati u razne povrtne salate ili napraviti sendviče s tunom i svježim jogurtom ili senfom.

Losos će biti koristan i u ishrani pacijenta. Iako je ovo masna riba, ali sadrži veliku količinu aminokiseline omega-3, koja je neophodna za prirodnu ravnotežu hormona u ženskom tijelu. Stoga možete i treba jesti losos s dijabetesom, ali samo ako strogo poštujete dnevnu normu.

Takođe je dozvoljena pastrmka za dijabetes. Ova riba ima vrlo širok spektar korisnih svojstava. Ovo je neobična raznolikost ribe. Može da živi u slanoj i slatkoj vodi. Ta je riba nekada bila luksuzni predmet. Srećom, u moderno doba dostupan je gotovo svima. Pastrmka sadrži veliku količinu zdravih masti, proteina i antioksidanata.

Pastrmka je dijetalni proizvod koji pomaže čišćenju organizma, smanjenju suvišne težine, što je važno za dijabetes koji nije ovisan o inzulinu. Korisne supstance pomažu bržem oporavku nakon bolesti. Morate odabrati pastrmku koja je ulovljena u ekološki čistim rezervoarima, jer je u stanju da apsorbuje štetne komponente iz vode.

Jela od pastrnjaka vrlo su lagana, ali u isto vrijeme i zadovoljavajuća. Uz to, takva hrana ne samo da ne zgrušava crijeva, nego i pridonosi njenom pročišćavanju od već taloženih toksina. Odličan hranjiv proizvod je ružičasti losos. Ova riba je srednje kalorična namirnica. Stoga oni koji se već pridržavaju dijeta s ribom ne bi trebali to dodavati jelovniku. U odnosu na ostale ribe ima visoku razinu masti i kalorija.

Ali vrlo je koristan za dijabetes melitus tipa 2, jer pomaže u regulisanju nivoa glukoze u pacijentovoj krvi zbog delovanja omega-3 aminokiselina. Pored toga, ova aminokiselina je antioksidans, koja zauzvrat pomaže da se uklone sve štetne komponente iz tijela.

Čak je u sastavu ružičastog lososa pronađen i visok sadržaj joda i fosfora, što blagotvorno utiče na funkcioniranje štitne žlijezde i žila mozga, te normalizira rad živčanog sistema.

Kako kuhati ribu?

Naravno, crvena riba sa dijabetesom je vrlo vrijedan proizvod, ali u svemu morate slijediti mjeru. Zbog toga morate biti u mogućnosti da je odaberete i kuhate. Ne samo da će pacijent morati odabrati zdraviju i manje hranjivu ribu. I dalje ga treba pravilno kuhati tako da koristi, a ne višak kilograma:

  1. Preporučuje se kuhati riblje kriške u vodi, u posebnim niskokaloričnim umacima, pari, ispeći u foliji u pećnici sa povrćem.
  2. Kao prilog dodajte svježe ili pečeno povrće.
  3. Ružičasti losos, pastrmka i losos savršeni su za pripremu hranljivih i ukusnih supa, riblje čorbe, riblje supe i riblje čorbe.
  4. Preporučuje se riba napuniti maslinovim uljem, nemasnom kiselom pavlakom, umjesto soli, bolje je zalijevati limunovim sokom, dodati aromatično bilje.
  5. Možete pripremiti parne kolače od fileta ili ih ispeći u pećnici.

Neke preporuke

Crvena riba protiv dijabetesa je zdrav proizvod. No, ipak se vrijedi posavjetovati s endokrinologom o količini jela, broju tjednih konzumacija ribljih proizvoda. Također je vrijedno razmisliti ima li pacijent alergiju na morske plodove ili specifičnu reakciju tijela na pojedine sorte ribe. Negativne reakcije mogu se pojaviti u obliku alergijskih osipa, probavnih smetnji i probavnih smetnji.

Glikemijski indeks ribe

Za dijabetičare čini se dijeta od proizvoda u kojima glikemijski indeks ne prelazi 49 jedinica. Njihov je popis opsežan, što vam omogućuje svakodnevno kuhanje različitih ukusa. Hrana sa indeksom od 50 do 69 jedinica može postati samo rijedak "gost" na pacijentovom stolu. Sa remisijom je dozvoljeno do 150 grama, ne više od tri puta nedeljno.

Postoji veliki broj proizvoda s opasnim (visokim) GI, što je 70 ili više jedinica. Endokrinolozi zabranjuju jedenje takve hrane, jer izaziva oštar porast koncentracije glukoze u krvi. U nekim se slučajevima događa da se glikemijski indeks povećava - toplinskom obradom, s promjenom konzistencije proizvoda. Međutim, za meso i ribu ta se pravila ne primjenjuju. To se odnosi i na morsku hranu.

Na većini proizvoda GI je nula jedinica - bilo proteinska hrana ili premasna. Dijabetičari, posebno oni koji imaju prekomjernu tjelesnu težinu, trebali bi isključiti masnu hranu iz prehrane, jer doprinose stvaranju masnih naslaga i sadrže povećanu količinu lošeg kolesterola.

Ribe sa dijabetesom biraju se prema sljedećim kriterijima:

  • nizak sadržaj kalorija
  • niska stopa glikemije.

Tabela GI pokazuje da bilo koja vrsta riba ima nulti indeks, što uvelike pojednostavljuje zadatak njenog odabira. Pacijenti bi trebali jesti ribu s niskim udjelom masti.

Koju ribu odabrati

Riba i dijabetes tipa 2 potpuno su kompatibilni koncepti. Ova kategorija proizvoda vitalna je za jelovnik pacijenata, jer sadrži lako probavljivi protein i puno korisnih tvari koje su uključene u gotovo sve tjelesne funkcije.

Kao što je ranije opisano, potrebno je dati prednost korištenju nemasnih sorti ribe. Međutim, mnogi imaju pitanje - je li moguće jesti masnu ribu? Nedvosmislen odgovor je da, ali samo umjereno i ne više od jednom sedmično.

Stvar je u tome što crvena masna kuhana i slana riba sadrži Omega-3 masnu kiselinu (onu koja se nalazi u ribljem ulju), koja je odgovorna za normalnu hormonsku ravnotežu. Ako jednom sedmično pojedete 300 grama takvog proizvoda, tada zadovoljite tjedne potrebe tijela za ovom supstancom.

Raznovrsna masna riba, koja je dozvoljena uz "slatku" bolest:

Konzervirana riba ne može se nazvati korisnim proizvodom, jer često dodaju šećer i koriste previše biljnog ulja. Riblje mlijeko kod dijabetesa zabranjeno je i kod endokrinologa, zbog opterećenja na gušterači.

Slanu ribu možete jesti u malim količinama - ona pomaže odgoditi eliminaciju tekućine iz tijela, uslijed čega može doći do oticanja udova. Marinirajte ga kod kuće, bez upotrebe šećera. Jelo kao što je kiseli laminat sve više dobiva na popularnosti.

Proces njegove pripreme trebao bi slijediti nekoliko pravila, jer je sluz koja pokriva ribu otrovna i opasna za ljudsko zdravlje. Prethodno, proizvod treba obilno utrljati solju, a zatim namočiti u hladnoj vodi. Ponovite ovaj postupak nekoliko puta.

Riba koju endokrinolozi preporučuju za dijabetes:

Riba sadrži takve vitamine i minerale:

  1. provitamin A
  2. B vitamini,
  3. Vitamin D
  4. jod
  5. fosfor
  6. kalcijuma
  7. kalijuma.

Unatoč velikim prednostima ribljih proizvoda, ne biste ga trebali koristiti u pretjeranim količinama, jer možete dovesti tijelo u stanje zasićenošću proteinima.

Riblji recepti

Od ribe se mogu pripremiti razna jela koja se odlikuju hranjivom vrijednošću i niskim kalorijskim sadržajem. Preporučljivo je pariti ili kuhati u slanoj vodi. Općenito, dijabetičari bi trebali izbjegavati povećanu upotrebu biljnog ulja u receptima, jer ono sadrži loš kolesterol.

Slani losos možete koristiti za grickalice, praveći sendviče s hljebom. Opisani recept odlikuje se pikantnošću zahvaljujući korištenju limuna i naranče prilikom soljenja.

Prvo morate kombinirati dvije žlice limunove kore, kašiku šećera, dvije kašike soli. Trećinu smjese stavite u posudu i položite 50 grama ribe, oguljene do vrha. Pospite ostatkom citrusne smjese, dodajte nekoliko graška papra. Naranču narežite na krugove, ne uklanjajte kore, ribu stavite na vrh, prekrijte folijom i postavite presu, stavite posudu u frižider. Vrijeme kuhanja trajat će 35 sati. Svakih osam sati morate ribu okrenuti.

Postoji mnogo načina kuhanja ribe s dijabetesom tipa 2. Evo najkorisnijih i najpopularnijih. Na primjer, "šaran od gljiva" priprema se od sljedećih sastojaka:

  • šaran težak 700 grama
  • šampinjoni - 300 grama,
  • jedan luk
  • dva češnja belog luka
  • tri kašike nemasne kisele pavlake,
  • maslinovo ulje.

Ribu očistite od unutarnje i ljuske, naribajte solju i pržite u vrućem ulju dok ne dobije zlatnu koricu. Pečurke narežite na pola, pržite na tihoj vatri sa lukom, nasjeckanim na pola kolutića, češnjovima češnjaka. So i biber. Nekoliko minuta pre pripreme nadeva dodajte dve kašike kisele pavlake.

Kalup za pečenje obložite folijom, namažite uljem, stavite ribu, prethodno premažite šarana kiselom pavlakom i smešom od gljiva, premažite gornji deo trupa preostalim kiselom pavlakom. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 ° C 25 minuta. Ne uklanjajte šarana iz rerne još 10 minuta.

Od ribe možete kuhati i kotlete. Filete s lukom prođite kroz mlin za meso, dodajte jaje, sol i biber. Kad nabrekne namočite nekoliko kriški hljeba u mlijeku, iscijedite mliječnu tekućinu i također prođite hljeb kroz mlin za meso. Sve miješajte dok ne postane glatko.

Postoje dva načina pripreme kotleta. Prvo je pržiti u tavi, po mogućnosti s teflonskom oblogom (da ne biste koristili ulje). Drugi - par.

Prilozi za ribu

Tako se prilozi za dijabetičare mogu pripremiti od žitarica i povrća. Štoviše, potonji bi trebao zauzeti do polovine cjelokupne prehrane pacijenta. Odavno je bila omiljena kombinacija ribljih jela sa rižom. Međutim, ova je žitarica zabranjena zbog visokog indeksa, oko 70 jedinica.

Sledeće sorte mogu biti odlična alternativa bijelom riži: smeđa, crvena, divlja i basmati riža. Njihov glikemijski indeks ne prelazi 55 jedinica. Žitarice je bolje kuhati bez dodavanja maslaca, zamijeniti ih sa maslinovim ili lanenim uljem.

Takođe, kao prilog se preporučuje upotreba heljde bogatog željezom, magnezijumom i kalijumom. Njegov indeks iznosi 55 jedinica. Vrijedno je uzeti u obzir da što je deblja kaša, to je veći i njen GI. Iako se lagano diže, iz naznačenih brojeva u tabeli.

Uz normalno funkcioniranje endokrinog sustava i odsutnost visokog šećera u krvi, kuhani ili pečeni krumpir može se poslužiti s ribom, ali zabranjeno je dijabetičarima konzumirati ovo povrće.

Kao alternativa, možete pripremiti prilog od pasulja sa sljedećim sastojcima:

  1. pola kilograma crvenog pasulja
  2. pet režnja belog luka,
  3. gomila zelenila
  4. mljeveni crni biber, sol,
  5. biljno ulje.

Prethodno namočite grah u kulturi 12 sati. Nakon što pasulj stavite u posudu, dodajte vodu i kuhajte dok ne skuha. Preostalu vodu ocijedite, dodajte nekoliko lovorovih lišća dvije minute prije kraja kuhanja.

Nasjeckajte luk na pola prstena i pržite dok ne poprimi zlatnu boju, a zatim dodajte sitno sjeckani zelje i češnjak. U smjesu luka dodajte grah, pomiješajte sve, posolite, popaprite i pirjajte na laganoj vatri pod poklopcem pet minuta.

Takođe, uz kuhanu ili prženu ribu, možete poslužiti povrtno jelo za dijabetičare tipa 2 napravljeno od proizvoda sa samo niskim GI. Možete kombinirati povrće na osnovu ličnih ukusnih preferencija. Ali ne zaboravite da svaki od njih ima svoje vrijeme kuhanja.

Videozapis u ovom članku govori o dobrobiti ribe.

Pogledajte video: Sugar: The Bitter Truth (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar