Kako odabrati olovku za šprice za inzulin

Olovka za injekciju insulina - šta je to, kako je dizajnirana, njegove prednosti i nedostaci, pravilna upotreba olovke za injekciju insulina za dijabetes, pravilan odabir i čuvanje

Olovka za injekciju inzulina sa uklonjivom iglom je pravi inovativni nalaz za svakog dijabetičara. Ovaj je uređaj po obliku sličan kemijskoj olovci, odakle i potiče njegovo ime. Omogućuje vam da sami radite injekcije bez medicinske sestre.

Cijena uređaja određena je nekim dodatnim funkcijama i proizvođačkom zemljom.

Izgradnja

Ovaj medicinski uređaj uključuje sledeće elemente:

Ovaj se uređaj vrlo lako uklapa u bilo koju malu torbu ili džep. Insulin, koji se istovremeno može napuniti olovkom za šprice, dovoljan je za 3 dana njegove upotrebe. Da biste obavili injekciju, ne morate skinuti odjeću. Pacijent s oštećenjem vida može odrediti dozu koja mu je potrebna akustičkim signalom: svaki klik označava dozu od 1 jedinice.

Opće osobine olovke:

  1. Njegova upotreba ne zahtijeva posebne vještine,
  2. Njegova je upotreba jednostavna i sigurna.
  3. Rješenje se isporučuje automatski
  4. Točna doza inzulina automatski se poštuje.
  5. Vijek trajanja dostiže 2 godine,
  6. Injekcije su potpuno bezbolne.

Jedna od mogućih dodatnih funkcija uređaja je informiranje pacijenta o trenutku završetka primjene inzulina. Nakon primanja ovog signala, potrebno je prebrojati do 10, a zatim pokupiti iglu iz nabora kože. Važna karakteristika olovke za olovku sa uklonjivom iglom je izuzetno mala verovatnoća oštećenja kože u trenutku primene inzulina.

Slabe olovke

Nedostaci ovog uređaja su sljedeće karakteristike:

  • Nemogućnost popravka,
  • Visoki troškovi
  • Ne uklapa se svaki rukav u špricu,
  • Potreba za teškom dijetom
  • Slijepe injekcije su neugodne za neke pacijente.

Da biste efikasno koristili takav uređaj, morate ga imati u količini od najmanje 3 komada, a to nije baš jeftino. Previše tijesna dijeta također je značajan nedostatak takve špriceve.

Primjena

Da biste sami davali insulin, morate učiniti sljedeće:

  1. Na mjesto ubrizgavanja nanesite antiseptik,
  2. Skinite poklopac iz olovke.
  3. Ubacite posudu sa inzulinom u olovku štrcaljke,
  4. Aktivirajte funkciju dozatora,
  5. Spriječite ono što se nalazi u rukavu okretanjem prema gore i dolje,
  6. Da biste rukama stvorili nabor na koži i duboko ušli hormon iglom ispod kože,
  7. Uvedite inzulin sami pritiskom na dugme start u potpunosti (ili zamolite nekoga bliskog da to uradi),
  8. Ne možete raditi injekcije jedna blizu druge, trebali biste mijenjati mjesta za njih,
  9. Da biste izbjegli bol, ne možete koristiti tupu iglu.

Pogodna mjesta ubrizgavanja:

  • Područje ispod lopatice
  • Savijte u trbuhu,
  • Podlaktica
  • Butina.

Tokom ubrizgavanja inzulina u stomak, ovaj hormon se apsorbuje najbrže i potpuno. Drugo mjesto u pogledu učinkovitosti injekcija zauzimaju zone kukova i podlaktica. Subkapularna oblast je manje efikasna za primjenu inzulina.

Za pacijente s tankom tjelesnom spremom potreban je akutni ugao punkcije, a bolesnicima s debelom masnom jastukom hormon se mora davati perpendikularno.

Izbor šprice za olovke

Moderni proizvođači proizvode 3 vrste takvih uređaja:

  1. Imaju zamjenjive rukave,
  2. Imaju nezamjenjive rukave,
  3. Višekratna upotreba.

U prvom slučaju pacijent, nakon što je sadržaj rukava prazan, koristi novu rukavu. U potonjem slučaju, čahura se može više puta napuniti bilo kojim pripravkom inzulina.

Za olovku za štrcaljku potrebno je kupiti posebne dvostrane igle, u kojima jedna strana probija rukav, a druga probija potkožni nabor.

Koji su kriterijumi za izbor:

  • Mala težina
  • Jasno uputstvo za upotrebu
  • Zvučni signal o unošenju inzulina ili njegovom odsustvu,
  • Velike razmjere
  • Mala igla.

Prije kupnje špriceva za olovku morate biti sigurni da ćete imati priliku lako kupiti rukave i igle za to. Pored toga, bit će korisno saznati koliko puta možete promijeniti patrone u uređaju.

Za duže korišćenje olovke moraju se ispuniti sledeći uslovi:

  1. Čuvajte uređaj na sobnoj temperaturi,
  2. Zaštitite uređaj od prašine,
  3. Ne čuvajte olovku štrcaljke pod direktnim sunčevim svetlom,
  4. Spremite uređaj u futrolu,
  5. Olovku ne čistite hemikalijama.

Skladištenje inzulina unutar čahure, koja je već iskorištena, dopušteno je mjesec dana na sobnoj temperaturi. Pravo mjesto za pohranu rezervnih školjki je hladnjak, ali ne blizu zamrzivača.

Brzina izlaganja inzulinu u velikoj mjeri ovisi o temperaturi: apsorpcija toplijeg hormona događa se brže.

Popularni modeli olovki za špriceve

Sada je vrlo popularna olovka za injekciju Novo Pen 3 od danskog proizvođača Novo Nordisk. Ima volumen uloška za hormon 300 PIECES, a korak doziranja je 1 PIECES. Opremljen je velikim prozorom, kao i vagom koja omogućava pacijentu da prati količinu inzulina koja ostaje unutar uloška. Djeluje na bilo koju vrstu hormona, uključujući 5 sorti smjesa inzulina.

Novost istog proizvođača je olovka za injekciju Novo Pen Echo, dizajnirana za djecu. Omogućuje vam mjerenje malih količina hormona. Korak doziranja je 0,5 jedinica, zapremina najveće pojedinačne doze je 30 jedinica. Na ekranu injektora sadrži informacije o veličini posljednjeg ubrizgavanog dijela inzulina i vremenu koje je prošlo nakon injekcije.

Veliki je broj na skali za raspršivanje. Zvuk koji se čuje na kraju injekcije je prilično glasan. Ovaj model također ima sigurnosnu značajku koja eliminira rizik od doze koja bi premašila postojeći ostatak inzulina unutar zamjenskog uloška.

Igle za olovke za špric

Stvoren je oblik za ubrizgavanje inzulina koji omogućava ubrizgavanje u kožu bez ulaska u mišić i isključujući nagle fluktuacije razine glukoze.

Osim koraka dijeljenja razmjera šprice, oštrina igle je važna i za dijabetes jer određuje bol zbog injekcije i pravilnu primjenu hormona pod kožu.

Sada se proizvode igle različitih debljina koje omogućuju preciznije injekcije bez rizika da uđu u mišić, inače će navale glukoze biti nekontrolirane.

Najpoželjnije su igle čija je dužina 4-8 mm, a njihova debljina je manja od one obične igle za injekciju hormona. Debljina obične igle je 0,33 mm, promjer 0,23 mm. Naravno, tanja igla omogućava nježnije injekcije.

Kako odabrati iglu za ubrizgavanje insulina:

  1. Za odrasle bolesnike sa šećernom bolešću, posebno s pretilošću, optimalno su prikladne igle dužine 4-6 mm.
  2. U slučaju početnog stupnja inzulinske terapije prikladne su igle kratke dužine do 4 mm.
  3. Za djecu i adolescente prikladne su igle, čija je dužina 4-5 mm.
  4. Prilikom odabira igle važno je uzeti u obzir, osim njegove dužine, i promjer, jer se manje i bolne injekcije rade iglama manjeg promjera.

Često dijabetičari više puta koriste istu iglu za injekcije. Značajan nedostatak u ovom slučaju je pojava mikrotrauma na koži, a to se ne može vidjeti bez posebnih uređaja. Oni narušavaju integritet kože, uslijed čega se na površini kože ponekad pojavljuju zadebljali dijelovi, što izaziva različite komplikacije.

Svako opetovano ubrizgavanje u ovoj situaciji uzrokuje porast volumena zraka koji je prisutan između vanjskog okruženja i uloška, ​​što, pak, dovodi do gubitka inzulina.

Superiornost uređaja u odnosu na uobičajenu štrcaljku

Glavna prednost injekcijske olovke je njegova pogodnost za dijabetičare koji ubrizgavaju injekciju bez pomoći. Ranije su pacijenti svaki dan, ili čak i nekoliko puta dnevno, morali dolaziti u sobu za liječenje klinike, kako bi tamo dobili injekciju inzulina. To je ljude vezalo za kuću, jer samo okružni endokrinolog može propisati injekciju. Uz to sam morao dugo stajati u redu do sestre.

Sada je sve to u prošlosti. Pritiskom na dugme na olovci za inzulin vrši se injekcija i primjena lijeka. Pored toga, prikladno je izvršiti proračun doze. Uvođenje u područje tijela svake jedinice volumena prati glasni klik.

Ako osoba negdje odlazi, može unaprijed pripremiti olovku za špricu i staviti uređaj u džep. Špric inzulina je lagan i lagan. Za nošenje u džepu šprica je opremljena poklopcem. Za duga putovanja uključen je set zamjenjivih uložaka koji su napunjeni lijekom. Sve je uređeno tako da pacijent na put ne mora uzeti teglu s alkoholom, vatom, ampulom i špricom. Na putu nema potrebe stavljati inzulin u špricu, sve je spremno za put.

Uređaj za olovku za olovke

Uređaj se sastoji od više dijelova:

  • Kućište podijeljeno na 2 odjeljka - mehanizam i držač patrone,
  • Uložak sa inzulinom u svojoj kaseti
  • Držač igala
  • Izmjenjiva igla i njena zaštitna kapa,
  • Gumena zaptivna masa, čiji izgled zavisi od proizvođača,
  • Prikaz
  • Gumb za injekcije
  • Kačket na dršku.

Detalji uređaja malo su različiti za različite modele i različite proizvođače.

Sekvencija ubrizgavanja

Izrada injekcije ovim uređajem je jednostavna i moćna čak i za dijete školskog uzrasta. Razumijevanje upotrebe olovke je jednostavno. Da biste to učinili, izvedite sljedeći redoslijed radnji s korištenim uređajem:

  • Oslobodite štrcaljku iz kućišta i uklonite poklopac sa nje,
  • Skinite zaštitni poklopac sa držača igle,
  • Postavite iglu
  • Protresite lijek u kaseti postavljenoj na dršku,
  • Postavite dozu u skladu s izračunom za uvod, mjereći klikove jedinice lijeka,
  • Ispustite zrak iz igle, kao sa običnom štrcaljkom,
  • Preklopite područje kože za injekcije
  • Napravite injekciju pritiskom na dugme.

Prema pravilima za injekcije najčešće se koriste udovi ili trbuh. Neki su modeli opremljeni uređajem koji na kraju primjene lijeka emitira oštar signal. Nakon signala, trebate pričekati nekoliko sekundi i izvaditi iglu s mjesta ubrizgavanja.

Unos i izlaz insulina

Najprikladnije mjesto ubrizgavanja je trbuh, tačnije područje 2 cm od pupka. Uvođenjem lijekova dolazi do apsorpcije 90% lijeka. Brzo počinje djelovati. Ako nije moguće izložiti trbuh, injekcija se vrši ili u ruku, u vanjski dio podlaktice (od lakta do ramena) ili u nogu (prednji dio bedara - od koljena do početka noge). U tom slučaju se 70% leka apsorbuje.

Neki pacijenti traže od rođaka ili bliskog prijatelja da im ubrizgava ispod lopatice. Rođak može dati injekciju i u stražnjicu. U principu, injekcija se može napraviti bilo gde. Ali, efikasnost ubrizgavanja ispod lopatice je mnogo manja - samo oko 30% će ući u organizam prema uputama.

Nije potrebno uzimati alkohol sa sobom, ali prije upotrebe šprice za olovku mjesto ubrizgavanja mora se oprati sapunom i vodom. Područja za injekcije treba naizmenično menjati. Ako je pacijent napravio injekciju u stomak, sljedeća ima smisla u nogu, a zatim i u ruku. Udaljenost između tačaka ubrizgavanja ne smije biti manja od 2 cm.

Lijek treba ući u područje potkožne masti u skladu s proračunom doze. Ako dođe do mišića, efikasnost će se promijeniti. Zbog toga je važno kakav pacijent ima. Ako je osoba dovoljno puna, iglu možete držati okomito na kožu. Ako je potkožna masnoća mala, osoba je tanka, trebate unijeti iglu pod oštrim uglom kako biste je unijeli u sloj potkožnog masnog tkiva.

Na efikasnost primjene lijeka utječu različiti faktori. Dakle, ako se insulin u olovci malo ugrije, on će djelovati brže od hladnog. Zato, prije injekcije, nije loše malo zagrijati špric u dlanovima.

Ako se injekcija vrši pored prethodne injekcije, formira se područje nakupljanja inzulina. A efikasnost lijeka će se smanjiti. Da biste to izbjegli, trebali biste masirati područje gdje ste zadnji put ubrizgali inzulin.

Šprica sa punim uloškom može se čuvati najviše 30 dana. Preostale pune patrone treba staviti u frižider. Ako je lijek postao nejasan u štrcaljki, mora ga protresti.

Nedostaci uređaja

Među nedostatke u usporedbi s klasičnom štrcaljkom su:

  • Cijena uređaja je viša od troškova špriceva za jednokratnu upotrebu.
  • Olovka za inzulin se ne popravlja. Ako se pokvari, morat ćete kupiti novu.
  • Ako je klijent kupio štrcaljku od jednog proizvođača, tada će moći kupiti dodatne patrone samo od iste kompanije - drugi to neće raditi.
  • Postoje modeli sa izmjenjivim uloškom. Ovo dovodi do povećanja troškova liječenja, jer čim lijek bude gotov, trebate kupiti novu štrcaljku. Kada kupujete uređaj, morate biti izuzetno oprezni.
  • Postoje modeli sa automatskim proračunom doze. To znači da se svaki put, kada se daje automatski određena doza. Pacijent mora prilagoditi svoju prehranu (unos ugljikohidrata) doziranju špriceva.
  • Najneugodnija olovka za šprice izrađena je tako da se igla u njoj ne može mijenjati. Ovo svojstvo uvelike utječe na performanse uređaja jer ćete istu iglu morati koristiti više puta.
  • Neki psihološki osetljivi ljudi ne prihvataju injekcije "u slepo."

Ostale mane pripadaju polju greške. Na primjer, neki pacijenti koji imaju dijabetes smatraju da su za ubrizgavanje inzulina olovkom neophodni odličan vid i koordinacija pokreta. Ovo nije u redu. Budući da se naknadna injekcija vrši u drugoj zoni, određeno mjesto nije toliko važno. Kod masaže se ovaj problem uglavnom povlači. A doziranje se izračunava klikovima. Stoga možete napraviti injekciju, čak i zatvoriti oči.

Mnogi ljudi misle da je olovka za šprice vrlo složen uređaj. I bolje je kupiti samo špric iz kojeg je mnogo lakše ubrizgati inzulin. Olovka zahteva nezavisnu odluku o doziranju. No, prvo, liječnik izračunava dozu, a drugo, lako je postaviti klikove. A onda, kršenje doze od 1 jedinice u bilo kojem smjeru ne utječe značajno na zdravlje pacijenta.

Šta odabrati, običnu štrcaljku ili olovku?

Ovo je subjektivno pitanje. Osobe kojima se daju injekcije od rođaka koji živi u istom stanu s njima mogu se ograničiti na običnu štrcaljku. Mogu koristiti i pištolj za ubrizgavanje. Neki ljudi sami sebi daju injekcije pomoću špriceva ili koriste inzulinsku pumpu. Ali postoje kategorije pacijenata za koje je olovka pogodnija. To su djeca koja se plaše i najmanjih bolova, klijenti slabog vida, ljudi koji vole puno putovati. Treba imati na umu da pitanje "kako koristiti olovku" ovisi o proizvođaču i mora se riješiti prilikom čitanja upute.

Odabir najbolje štrcaljke

Ako se klijent odluči kupiti olovku za špriceve, mora imati na umu da postoje 3 vrste olovki za inzulin - s zamjenjivim uloškom, s zamjenjivim spremnikom, za višekratnu upotrebu. Ovo posljednje podrazumijeva da se inzulin ili neki drugi lijek mogu unositi u rukavu zbog lijeka više puta. Igla u njima usmjerena je sa 2 kraja. Prva točka lijekom probija rukav, druga - koža tokom injekcije.

Ostali kriterijumi za dobre olovke uključuju:

  • Mala težina
  • Prisutnost signala o određenoj dozi lijeka,
  • Prisutnost zvučne potvrde o kraju injekcije,
  • Jasan prikaz slike,
  • Tanka i kratka igla
  • Opcije sa rezervnim iglama i patronama,
  • Jasne upute za uređaj.

Vaga na olovci treba biti velikim slovima i sa čestom podjelom. Materijal od kojeg je napravljen uređaj ne smije izazivati ​​alergije. Oštrenje igle treba osigurati zaštitu od patologije potkožnog masnog tkiva - lipidne distrofije.

Brinući se o svojim kupcima, neke su tvrtke dale povećalo s povećalom kroz koje su vidljive podjele čak i slabo vidljivim ljudima. Razmotrite sve prednosti i nedostatke gadgeta i odaberite uređaj koji vam je osobno prikladan.

Pogledajte video: Prodaja je vještina (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar