Krvni testovi za pankreatitis

Da bi bili u potpunosti sigurni, ljekari propisuju testove i studije za dijagnozu pankreatitisa i potrebu za specifičnim liječenjem.

Laboratorijski testovi omogućuju vam da odredite nivo lezija gušterače, stanje pacijentovog tijela, prirodu patologije, komplikacije bolesti i pratite efikasnost propisane terapije. Analize bioloških medija i tečnosti: krvi, urina, izmeta, ponekad radeći analizu pleuralnog i peritonealnog izliva.

Koje testove imate za pankreatitis?

  • Opći klinički test krvi,
  • Hemija krvi
  • Analiza fekalnog tkiva,
  • Analiza mokraće za sadržaj amilaze.

Ovi testovi za pankreatitis usmjereni su na prepoznavanje upale, otkrivanje razine i koncentracije enzima koje pankreas oslobađa u krv, urin, kao i određivanje dvije glavne funkcije koje mogu biti narušene u različitom stupnju: proizvodnju enzima za razgradnju hrane i proizvodnju hormona za metabolizam ugljikohidrata - inzulina i glukagon.

Opšti klinički test krvi (KLA)

Prema OVK, otkrivaju se znakovi upale: povećava se broj leukocita, neutrofila, ESR ubrzava. Uz pravilan i efikasan tretman u krvnom testu, pokazatelji se brzo vraćaju u normalu.

Najnovija ESR se stabilizira. Dugotrajno očuvanje povećanog broja leukocita i ubrzani ESR može ukazivati ​​na pojavu komplikacija pankreatitisa.

Kod bolesnika s dugotrajnim i teško bolesnim kroničnim pankreatitisom, naprotiv, opaža se smanjenje broja leukocita i smanjenje ESR-a, jer nema dovoljno hranjivih sastojaka (masti, proteina, ugljikohidrata) za sintezu tijela i stanica.

Kod teške malapsorpcije vitamina i hranjivih sastojaka u krvi se mogu primjetiti znakovi B12, anemije nedostatka folna i željeza.

Biohemijski test krvi

Amilaza. Glavna analiza koja odgovara na pitanje „da li je ovo pankreatitis?“ Je određivanje amilaze u krvi i urinu.

Amilaza je enzim za razgradnju škroba u lumenu gastrointestinalnog trakta. Amilaza nastaje u gušterači i pljuvačkama. Kod pankreatitisa, amilaza i mnogi drugi enzimi iz različitih razloga se ne izlučuju u crevnom lumenu, već počinju aktivirati direktno u gušterači, započinjući njegovu samo-probavu. Deo enzima ulazi u krvotok, a iz krvi putem bubrega se izlučuje urinom.

Kod pankreatitisa sadržaj amilaze u krvi raste nakon 1 - 12 sati od početka bolesti, dostigne maksimalnu koncentraciju od 20 do 30 sati, nestaje u roku od 2-4 dana.

Povećani sadržaj amilaze u urinu karakterizira stabilnija vrijednost: obično se amilaza zadržava u urinu u usporedbi s krvnom slikom 9-10 sati. Može biti prisutan u urinu 3 do 5 dana, a pojaviti se 4 do 7 sati nakon početka bolesti. Maksimalni sadržaj amilaze u urinu bilježi se nakon 9 - 10,5 sati.

U nekim slučajevima sadržaj amilaze u krvi i urinu uopće ne raste. To može biti čak i vrlo težak tijek pankreatitisa i dug tijek pankreatitisa.

Vrijednost ukupne amilaze može se povećati u sljedećim stanjima: akutni upala slijepog crijeva, prekinuta trudnoća, crijevna opstrukcija, holecistitis, pankreasni odljev, poremećaji izljeva gušterače, patologija pljuvačne žlijezde, peritonitis, teški dijabetes, perforacija čireva na želucu, trudnoća, ruptura aorta

Normalne vrijednosti ukupne amilaze u krvi: 29 - 100 IU / l, amilaza pankreasa - ne više od 53 IU / l. Normalni pokazatelji ukupne amilaze u urinu: do 408 jedinica / dan.

Lipaza Određivanje lipaze u krvi je još jedan test za pankreatitis. Lipaza je i enzim gušterače, namijenjena je razgradnji lipida - masti. Razina pojave u krvi, maksimalna koncentracija i vrijeme eliminacije iz tijela vrlo su promjenjivi, stoga ova metoda dijagnosticiranja kroničnog pankreatitisa nije baš tačna. Ali period aktivnosti lipaze u tijelu definitivno je duži nego vrijeme aktivnosti amilaze. O težini i daljnjem toku bolesti ne može se suditi po nivou lipaze.

Važno! Određivanje lipaze je specifičnija analiza od određivanja amilaze, jer samo gušterača proizvodi lipazu i njen nivo se podiže isključivo s patologijama ovog organa.

Normalna razina lipaze: 14 - 60 IU / L.

Krv pod mikroskopom

Elastase Utvrđivanje aktivnosti elastaze-I je najnovija analiza za pankreatitis, jer njegov nivo ostaje povišen oko 1,5 tjedana od pogoršanja hroničnog oblika pankreatitisa ili akutnog napada. Na primjer, u ovom periodu povećava se nivo elastaze-I u 100% pacijenata, koncentracija pankreasne amilaze je 43%, lipaze - 85% pacijenata. Međutim, prema nivou povećanja elastaze-I u krvi, nemoguće je navesti stepen oštećenja tkiva pankreasa.

Razina elastaze - I u krvi: 0,1 - 4 ng / ml.

Elastaza-I u krvi je određena radi otkrivanja akutne upale gušterače, a otkrivanje elastaze u izmetu je znak poremećaja sinteze enzima pankreasa.

Ostali pokazatelji. Biokemijski test krvi za pankreatitis daje se i za određivanje općih kliničkih pokazatelja, često određuje promjene:

  • smanjeni ukupni protein, albumin, feritin, transferrin,
  • indeks albumin-globulin se mijenja u smjeru povećanja alfa-1- i alfa-2-globulina,
  • često povećava aktivnost alanin aminotransferaze i aspartat aminotransferaze, laktat dehidrogenaze, gama-glutamil transferaze,
  • porast sadržaja bilirubina, holesterola, alkalne fosfataze karakterističan je za pojavu komplikacije - blok žučnog kanala i razvoj sindroma kolestaze, reaktivnog hepatitisa i dr.
  • u biohemijskoj analizi često se primjećuje smanjenje razine kalcijuma u krvi što služi kao pokazatelj težine tijeka pankreatitisa.

Važno! Razina smanjenja kalcijuma i smanjenje količine proteina u krvi je znak ozbiljnosti pankreatitisa i stepena oštećenja tkiva pankreasa.

Ukupni protein je normalan u krvi 64 - 84 g / l, nivo kalcijuma je 2,15 - 2,55 mmol / l.

Oncomarkers. Određivanje karcinoma krvi karcinoembrionskog antigena i CA 19 - 9 u krvi neophodna je analiza za hronični pankreatitis. To je neophodno kako ne bi propustili trenutak pretvorbe hroničnog pankreatitisa u karcinom gušterače.

Porast CA 19 - 9 tri puta i karcinoembrionski antigen dva puta služi kao pokazatelj upale gušterače, ali porast vrijednosti tih tumorskih markera u krvi iznad tih indikacija služi kao indirektan znak raka gušterače.

Razina ovih tumorskih markera može porasti s karcinomom želuca, kolorektalnim i kolangiogenim karcinomom, stoga je ova analiza indirektan znak karcinoma gušterače.

Vrijednosti CA 19 - 9 su normalne: 0 - 34 IU / ml, karcionembrionski antigen: 0 - 3,75 ng / ml za nepušače, za pušače 0 - 5,45 ng / ml.

Glukoza Određivanje nivoa glukoze u krvi je obavezna analiza, jer je često ishod hroničnog pankreatitisa dijabetes.

Ovu analizu je potrebno učiniti nekoliko puta radi pouzdanosti rezultata, jer na nju utječu različiti faktori: jesti prije uzimanja testa, nivo tjelesne aktivnosti i uzimanje određenih lijekova. Normalno, koncentracija glukoze u krvi iznosi do 5,5 mmol l.

Tačnija analiza za utvrđivanje dijabetesa osim utvrđivanja šećera u krvi je i određivanje glikoziranog hemoglobina. Glikovani hemoglobin - hemoglobin koji se u krvotoku povezuje s glukozom.

Izmjereno u%, obično se kreće od 4,0 do 6,2%. Ovaj indikator najtačnije pokazuje prosječnu vrijednost u krvi tijekom posljednja 3 mjeseca koncentracije glukoze.

Analiza fekalnog tkiva

Analiza izmeta ili koprološki pregled vrši se radi otkrivanja oslabljene funkcije pankreasa i proizvodnje enzima.

Normalno, kada jedete masnoću od 100 g s izmetom, oslobađa se neutralna masnoća od 7 g, povećavajući količinu masti u izmetu ukazuje na kršenje apsorpcije i njeno razlaganje zbog nedostatka enzima pankreasa.

Preduvjet za pouzdanu analizu je dijeta (koristi se Schmidtova dijeta: proteini 105 grama, ugljikohidrati 180 grama, masti 135 grama), a ne upotreba enzimskih pripravaka u ovom periodu.

Ako se utvrdi da izmet sadrži visoku razinu sapuna i neutralne masti s konstantnim sadržajem žučnih kiselina, tada se dijagnosticira egzokrinska insuficijencija.

Čak i u analizi izmeta možete pronaći kreatorrheu: povećanu količinu neprobavljenih mišićnih vlakana u izmetu.

Nepouzdan rezultat može biti:

  • Uz nepravilno prikupljanje izmeta,
  • Ako ne sledite propisanu dijetu,
  • Steatorreja i kreatorrhea mogu biti uz niz drugih bolesti probavnog trakta (s lezijama ileuma i bakterijskim infekcijama tankog crijeva).

U zaključku

Laboratorijska istraživanja jedna su od dominantnih i ključnih metoda istraživanja pankreatitisa. Laboratorijski testovi često su dostupni u mnogim medicinskim ustanovama, omogućuju vam brzo i precizno razjašnjenje dijagnoze pankreatitisa, što je važno pitanje, jer kod pankreatitisa je svaki minut skup - morate brzo potvrditi dijagnozu i započeti dobar tretman za pankreatitis.

Priprema prije darivanja krvi

Prije polaganja testova morate dobro prilagoditi svoju prehranu i slijediti brojna jednostavna pravila u nekoliko dana. Potrebno je da u potpunosti isključite dimljena, masna, začinjena i slatka jela iz ishrane, osim toga smanjite unos jakog čaja i kafe. Svi gore navedeni proizvodi negativno utječu na stanje gušterače i izobličuju podatke u krvi.

Strogo je zabranjeno piti alkohol i pušiti. Alkohol pomaže u smanjenju glukoze u krvi i povećanju mokraćne kiseline. Zauzvrat, nikotin, naprotiv, doprinosi povećanju šećera i broja crvenih krvnih zrnaca, uslijed čega pokazatelji mogu biti iskrivljeni.

Ako je pacijent podvrgnut fizioterapiji, tada je vrijedno pričekati nekoliko dana prije davanja krvi. Takođe, rezultati biohemijske analize mogu se mijenjati pod utjecajem x-zraka i ultrazvuka.

Ne preporučuje se izvođenje vježbi snage koje mogu inhibirati organizam. Tu spadaju usponi, čučnjevi, trčanje itd. Potrebno je zaštititi se od stresa, emocionalnog preopterećenja, umora. Svi ovi faktori mogu utjecati na hormone koji, zauzvrat, utječu na performanse opće i biohemijske analize.

Glavno i neophodno stanje je krv u postu. Najmanje interval između posljednjeg obroka treba biti 8-12 sati. Takođe, ne možete piti nijedna pića, uključujući vodu.

Kako se vrši uzorkovanje materijala za istraživanje

Isključiva venska krv uzeta iz kubitalne vene uzima se za biohemijski test krvi. Postupak obavlja obučeni medicinski stručnjak u sterilnim uslovima. Pacijent sjedne na stolicu, ispruži ruku naprijed, a nju pritisne čepom 3 cm iznad lakta.

Mjesto ubrizgavanja tretira se antiseptikom i vrši se punkcija, nakon čega sledi uzorkovanje krvi u epruveti. Nakon primanja potrebne količine biomaterijala, mjesto uboda se dezinficira pamučnom kuglom namočenom antiseptikom, a ruka se savija čvrsto u laktu.

Ovo je potrebno kako bi se smanjio rizik od razvoja hemotoma, a krv brže trombira. Rezultati ispitivanja obično su spremni narednog dana.

Izvode se u bilo kojoj laboratoriji koja je opremljena posebnim reagensima i opremom.

Stručnjaci preporučuju darivanje krvi za biohemiju u prisustvu pritužbi pacijenata ili nakon vizuelnog pregleda. Prema rezultatima postavljaju dijagnozu i propisuju efikasno liječenje. Nakon tretmana krv treba davati ponovo kako bi se procijenila kvaliteta liječenja.

Hemija krvi

Biohemijski test krvi za pankreatitis smatra se najvažnijim testom. On je taj koji pomaže otkriti rad čitavog organizma.

Pokazatelji testa krvi za pankreatitis će biti sljedeći:

  • povećat će se nivo amilaze - enzima pankreasa koji razgrađuje skrob,
  • nivo elastaze, tripsina, lipaze i fosfolipaze biće povećan,
  • razina glukoze će biti povećana zbog nedostatka inzulina u krvi,
  • nivo bilirubina će biti povećan uslijed zatvaranja žučnih kanala sa proširenom žlijezdom,
  • smanjenje proteina kao rezultat proteinsko-energetske gladi,
  • porast transaminaza (nije uvijek zabilježeno).

Biohemijski test krvi može se obaviti i u akutnom i u hroničnom obliku bolesti. Krv za amilazu daje se nekoliko puta kako bi se pratila dinamika bolesti i procijenio ishod liječenja.

Klinički test krvi

Opšti test krvi takođe će se lagano izmijeniti:

  • broj belih krvnih zrnaca raste (više od 8 * 10 9 / l, što ukazuje na upalni proces u tijelu,
  • povećanje ESR-a (od 15 mm / h i više) ukazuje na isto
  • smanjuje se broj crvenih krvnih zrnaca i nivo hemoglobina (uočava se u slučaju hemoragičnih komplikacija bolesti),
  • pad nivoa eozinofila (podvrsta granocitnih leukocita).

Pokazatelji općeg ispitivanja krvi ne ukazuju na konkretnu bolest, već su samo generalizirani. Dobiveni rezultati smatraju se dodatkom biohemijskim analizama. Međutim, dobiveni podaci pomažu u procjeni ukupnog zdravlja pacijenta.

Koje se dijagnostičke metode paralelno izvode?

Koje su druge metode za utvrđivanje bolesti poznate medicini? Pored testova krvi, postoje i mnoge druge metode koje pomažu u prepoznavanju upale gušterače:

  • palpacija područja gde se nalazi oboleli organ,
  • Ultrazvuk
  • CT i MRI, ako je potrebno,
  • radiografija trbušnih organa,
  • analiza sline, izmeta i urina.

Palpaciju provodi liječnik kako bi se utvrdio upalni organ. Kod pankreatitisa je ova manipulacija bolna. Često se dijagnoza pobrka sa peptičkim čirom želuca i dvanaesnika, pa bolest zahtijeva pažljivu dijagnozu. Sama studija mora se provoditi strogo na prazan stomak.

Tijekom dubokog izdisaja, doktor uvodi prste u trbušnu šupljinu, lagano savijenih u falange. Kod hroničnog pankreatitisa gvožđe se povećava i bol nije tako intenzivna. Da bi se potvrdila dijagnoza radi se ultrazvuk za pankreatitis jer ova dijagnostička metoda daje pouzdane rezultate.

Uz pankreatitis, ultrazvučni pregled pokazat će uvećanje organa, granicu s nejasnim konturama, heterogenu strukturu, pojačanu ehogenost na mjestu upale, s teškim tijekom bolesti - cistama i drugim promjenama koje nisu karakteristične za gušteraču.

MRI i CT daju optimalnu procjenu gušterače, otkrivaju patologije koje su teške za dijagnozu, otkrivaju nekrotične, tekuće inkluzije u upalnom organu.

Analiza pljuvačke vrši se samo s ciljem otkrivanja hroničnog pankreatitisa. Najvažnije je odrediti sadržaj enzima, amilaze u njemu.Smanjenje njegove količine ukazivat će na dugotrajan i teški oblik hronične upale gušterače.

Najčešće se takvi rezultati dobijaju kod pojedinaca koji hronični pankreatitis provode duže od jedne godine. Liječenje u ovoj situaciji vrlo je teško, a ponekad i nemoguće.

Promijenit će se i analiza mokraće za pankreatitis. U slučaju jake upale u urinu, sadržaj α-amilaze će se povećati i mogu se pojaviti crvena krvna zrnca. U težim slučajevima bolesti mogu se otkriti bijela krvna zrnca i protein. Promjene u fekalnoj analizi mogu također ukazivati ​​na pankreatitis.

Za upalu gušterače karakteristične su sljedeće transformacije:

  • prisustvo triglicerida u izmetu,
  • prisutnost ne probavljenih ostataka hrane,
  • promjena boje izmeta - postaje lagana (indirektni simptom bolesti, što ukazuje na zatvaranje žučnih kanala).

Sve vrste dijagnostike mogu se koristiti i odraslima i djeci. Ne preporučuje se obavljanje rendgenskih, CT i MRI za žene u periodu gestacije, jer sve vrste zračenja mogu negativno uticati na zdravlje nerođenog djeteta.

Prevencija razvoja bolesti mnogo je lakša nego kasnije liječenje. Ako se pojave nerazumljivi simptomi, odmah treba potražiti pomoć ljekara.

Vrijedno je poštovati nekoliko jednostavnih pravila: nemojte redovno jesti masnu i dimljenu hranu, već konzumirajte hranu bogatu vlaknima, ograničite unos alkohola i prestanite pušiti, pijte barem 1,5 litara vode dnevno (u nedostatku edema i drugih kontraindikacija). Pravilna prevencija ne dopušta akutni tok bolesti.

Pogledajte video: Lipaza i amilaza (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar