Dijabetes - savjeti i trikovi

Ukoliko ne bolujete od dijabetesa, onda ih, poput većine ljudi, vjerovatno nisu baš zabrinuti zbog zdravstvenog pokazatelja, poput šećera u krvi. I najvjerojatnije ćete se iznenaditi kad saznate da neograničena konzumacija hrane koja povećava razinu šećera povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti, čak i kod apsolutno zdravih ljudi. Uostalom, to vodi do oštećenja krvnih sudova i visokog kolesterola. Iz istog se razloga memorija pogoršava i povećava se rizik od razvoja karcinoma. Nedavna otkrića u medicini omogućuju nam da svježe pogledamo šta jedemo. Srećom, sve gore navedene komplikacije ne nastaju preko noći, pa će vam čak i male promjene uobičajene prehrane pomoći u zaštiti zdravlja. Štoviše, odmah ćete se osjetiti energičnijom i energičnijom.

Postepenom izmjenom stava prema prehrani dobit ćete zdravlje, dobro raspoloženje i vitku figuru.

Ali stvarno želite slatkiše

Ako želite brzi zalogaj, najvjerovatnije ćete posegnuti za čokoladom, pecivom ili kolačićima. I to je razumljivo. Slatka hrana se probavlja prilično brzo, a glukoza koju sadrže direktno ulazi u krvotok. Kao rezultat, osjećate se u usponu. Međutim, to stanje neće dugo trajati, uskoro ćete se osjećati još umornije nego prije i opet ćete imati želju pojesti nešto, mada je do večere još daleko. Nažalost, naša prehrana zasićena je slatkišima što dovodi do šiljaka šećera u krvi. Nije iznenađujuće da se zbog takvih naleta energije ne osjećamo tako energično koliko bismo željeli. Štoviše, nalet snage zamjenjuju letargija i apatija. Naravno, glavni razlog što smo nezadovoljni svojom figurom leži u tome što puno jedemo i malo se krećemo. Ali upravo oštre promjene šećera u krvi postaju polazište metaboličkih poremećaja, što dovodi do skupa neželjenih kilograma.

Čak i nakon što smo primili prekomjernu dozu glukoze nakon srdačnog obroka, naše tijelo je u mogućnosti da samostalno normalizuje razinu šećera za samo nekoliko sati. Samo kod osoba sa uznapredovalim oblicima dijabetesa, ove stope ostaju povišene dugo. Zbog toga su dugi niz godina liječnici pogrešno vjerovali da samo pacijenti s dijabetesom trebaju pratiti konzumaciju slatkiša. Novi dokazi govore da nagle promjene šećera u krvi nakon obilne gozbe počinju štetno djelovati čak i na zdravo tijelo, iako same ne dovode do dijabetesa. Postoji li neki način da se utječe na taj proces? Da, možete.

Kiselo rješenje slatkog problema

Postoji jednostavan, ali uistinu čudesan sastojak koji je više nego efikasan u rješavanju naglih kolebanja razine šećera. Ovo je, nemojte se iznenaditi, najčešće stolni sirće. Octena kiselina koja je dio samog sirćeta, kao i kiseli krastavci i marinade, ima zadivljujuće svojstvo. Naučnici su sproveli studiju, čiji su sudionici svako jutro jeli doručak s maslacem za doručak (to je hrana s visokim GI) i isprali ga čašom soka od naranče. U roku od sat vremena, njihova razina šećera u krvi naglo je porasla. U drugoj fazi testa uključena je i kašika jabukovog sirćeta (sa zaslađivačem za poboljšanje ukusa). U ovom je slučaju šećer u krvi bio dvostruko niži. Zatim je proveden isti eksperiment s gušćim obrokom piletine i riže, a rezultat je bio isti: kad je jelu dodan ocat, razina šećera u svim sudionicima ispitivanja prepolovila se. U čemu je tajna takve metamorfoze? Naučnici predlažu da ocat sprečava razgradnju polisaharidnih lanaca i molekula šećera probavnim enzimima, uslijed čega je probava mnogo sporija, pa glukoza ulazi u krvotok postepeno.

Drugo objašnjenje je kako octena kiselina zarobljava hranu u stomaku, usporavajući proces probave. Uz to, octena kiselina može ubrzati prelazak glukoze iz krvotoka u tkiva, uključujući u mišiće, gdje se ona nakuplja, tako da se kasnije troši u obliku energije. Nije toliko važno od čega se točno sastoji mehanizam djelovanja octa, glavno je da djeluje! Sve što je potrebno je dodati ocat u salatu ili drugo jelo. Limunov sok takođe ima divnu kiselu snagu kako bi pomogao u kontroli šećera u krvi.

Mali trikovi

* Umjesto majoneze, za salatu koristite preljev od senfa, a uključuje i ocat. Uz to, senf je savršen kao začin jelima od mesa, piletine i mahunarki.

* Stavite komade kiselih krastavaca u sendvič. To je sirće koje marinadi daje kiseli ukus.

* U mariniranom obliku nisu dobri samo tradicionalni krastavci i rajčica, već i mrkva, celer, cvjetača, brokoli, crvena i zelena paprika. Jednom kada ste u japanskom restoranu, obratite pažnju na malu količinu kiselog povrća, poput rotkvica.

* Sipajte tečnost iz ispod kiselog povrća neopravdan otpad! Doista, u salamuri možete savršeno marinirati meso ili ribu, pogotovo ako dodate malo maslinovog ulja i sjeckano svježe bilje.

* Jedite više kiselog kupusa. Glavna stvar je da ne smije biti previše slana.

* Ribu i plodove mora prelijte svježim cijeđenim limunovim sokom. Limunov sok daje začinjen ukus juhama, prilogima, povrtnim gulašima, pirinču i piletini. Za promjenu pokušajte posipati gotova jela sokom od limete.

* Jedite citrusno voće često, poput grejpa. Ne trebate biti stručnjak da biste utvrdili ukus ovog voća da je puno kiseline.

* Preferirajte hljeb od kvasca. Pod utjecajem kiselog kvasca u testu se oslobađa mliječna kiselina koja se po svom djelovanju ne razlikuje mnogo od octene. Takođe ima blagotvorno dejstvo na šećer u krvi.

* Kuhajte s vinom. Također ima kiselost i daje ugodan ukus umacima, juhama, pomfritima i ribljim jelima. Jedan od najlakših recepata za ribu u vinu. Češnjak prelijte maslinovim uljem, dodajte malo vina. Stavite ribu i pirjajte je na laganoj vatri. Na samom kraju poškropite limunovim sokom.

* Za večerom nije grijeh piti vino. Umjereno konzumiranje čaše vina dnevno za žene i ne više od dvije čaše za muškarce, pomaže u održavanju niske razine inzulina u krvi, što značajno smanjuje rizik od dijabetesa.

7 načina za normalizaciju šećera u krvi

1. Odaberite hranu koja treba duže da se probavi. Što se brži proizvod apsorbuje, to je veći i njegov glikemijski indeks (GI), isti pokazatelj koji se mora uzeti u obzir prilikom jela dijeta bogate ugljikohidratima. Najjača GI hrana (kaša od riže, krompir, bijeli hljeb) najviše povećava razinu šećera u krvi. Njihova stopa pretvorbe u glukozu nekoliko je puta veća od one proizvoda s niskim GI kupusa, gljiva i ječma.

2. Dajte prednost integralnim žitaricama. Sadrže najviše vlakana, pa se zbog toga probavljaju mnogo sporije. Pokušajte ih uključiti u svoju prehranu najmanje tri puta dnevno.Takva dijeta pomoći će u sprečavanju razvoja kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa.

3. Jedite povrće i voće. Oni imaju malo ugljikohidrata, ali mnogo vitamina, minerala, vlakana i antioksidanata. U hranu bogatu ugljikohidratima dodajte voće i povrće. Ovo će pomoći uravnotežiti prehranu i stabilizirati razinu šećera.

4. Nijedan obrok ne sme proći bez proteina. Sam po sebi, protein ne snižava glikemijski indeks hrane, ali savršeno udovoljava gladi, sprečavajući prejedanje i stvaranje suvišnih kilograma.

5. Ograničite unos loših, zasićenih masti. Ovo su pravi neprijatelji zdrave prehrane. Pod njihovim utjecajem, tijelo je puno manje efikasno u kontroli šiljaka šećera u krvi. Pokušajte ih maksimalno zamijeniti nezasićenim mastima, koje snižavaju glikemijski indeks jela u cjelini.

6. Izrežite porcije. Budući da se ne radi toliko o hrani bogatoj ugljikohidratima i šećerima, nego o ishrani uopšte, evo savjeta za vas: pazite na porcije, čak i ako jedete hranu s niskim GI.

7. Obratite pažnju na proizvode s kiselim ukusom. Ovo je svojevrsna protuteža slatkišima koja vam omogućuje da spriječite oštru fluktuaciju šećera u krvi nakon jela.

Određivanje glukoze u krvi, dijagnoza dijabetesa

Broj oboljelih od dijabetesa u svim zemljama neprestano raste, a prema znanstvenicima, već neko vrijeme učestalost dijabetesa dostiže razmjere epidemije: svake godine se broj bolesnika sa dijabetesom tipa 2 poveća za 7 milijuna novooboljelih.

Dijabetes melitus je kronična bolest, ali glavna opasnost nije sama bolest, već stvarne komplikacije, koje ozbiljno pogoršavaju kvalitetu života i često dovode do invaliditeta. Dugo vremena bolesnici sa šećernom bolešću tipa 2 (a ta grupa bolesnika čini više od 90% svih bolesnika s dijabetesom) nisu svjesni svoje bolesti i ne liječe se, što dovodi do napredovanja patoloških promjena u tijelu uzrokovanih dijabetesom. U takvim uvjetima rana dijagnoza šećerne bolesti postaje vrlo važan zadatak.

Kao prilično precizna metoda probira za otkrivanje dijabetesa koristi se metoda određivanja glukoze u krvi. Ova metoda je jednostavna za izvođenje, ne zahtijeva posebnu pripremu i upotrebu složenih reagensa. Na šećer u krvi na vrijeme kod odraslih i djece preporučuje se provjeravati najmanje jednom godišnje, a kod adolescenata i ljudi starijih od 45-50 godina preporučuje se ova analiza raditi najmanje 2 puta godišnje.

U slučaju da pacijent ima sumnjive simptome koji mogu biti povezani sa povećanjem glukoze u krvi (a to je žeđ, pojačano mokrenje, posebno noću, svrbež kože, naglo debljanje), krvni test za šećer može lako potvrditi ili da pobija dijagnozu dijabetesa. Dvostruka detekcija povišene razine glukoze u krvi iznad naleta 7,8 mmol / L dovoljan je dokaz za dijagnozu dijabetesa.

Za normalnu razinu glukoze u krvi na glasu smatra se da je od 3,4 do 5,6 mmol / L. Sukladno tome, viša razina šećera na glasu je odstupanje od norme i zahtijeva daljnju dijagnozu kako bi se utvrdio uzrok koji je izazvao povećanje glukoze u krvi, jer ovo stanje u većini slučajeva zahtijeva korekciju.

Hiperglikemija (povećanje glukoze u krvi) daleko je od posljedica dijabetesa. Šećer u krvi može biti fiziološka norma nakon teškog fizičkog ili mentalnog stresa, stresa i ozljeda. Hiperglikemija može biti rezultat i određenih endokrinih bolesti, poput feokromocitoma, Cushingovog sindroma, tirotoksikoze i akromegalije. Ponekad je nivo šećera u krvi simptom akutnog ili hroničnog pankreatitisa, patologije jetre, bubrega, hiperglikemija može se otkriti i tijekom liječenja glukokortikosteroidima, nekim diureticima i lijekovima koji sadrže estrogen.

U nekim slučajevima test šećera u krvi otkriva prag povećanja glukoze u krvi, tj. rezultati koji su veći od 5,6 mmol / l, ali ne prelaze 7,8 mmol / l (za krvnu plazmu). Takva analiza trebala bi izazvati oprez, to je pokazatelj za stres test s glukozom (test tolerancije glukoze). Test tolerancije na glukozu preporučuje se u svim sumnjivim slučajevima: kada se otkrije prag povećanja koncentracije glukoze u krvi, posebno kod rizičnih bolesnika, u bolesnika s nemotiviranim umorom, oštrim povećanjem tjelesne težine, oboljelim od ateroskleroze i pretilosti.

Uveče, uoči testa tolerancije na glukozu, preporučuje se lagana večera, dok vrijeme večere mora biti izračunato tako da od posljednjeg obroka do vremena ispitivanja prođe otprilike 10 14 sati. Test tolerancije na glukozu izvodi se na prazan stomak. Tokom studije odjednom se uzme 75 grama glukoze otopljene u 200 300 ml vode. Razina šećera u krvi određuje se dva puta: prije unosa glukoze i 2 sata nakon ispitivanja.

Za procjenu rezultata koriste se sljedeći podaci (dijagnostički kriteriji prema izvještaju stručnog odbora SZO iz 1981.)

Koncentracija glukoze, mmol / L (mg / 100 ml)

Pogledajte video: Zlatni savjeti - Kesten (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar