Dijabetes melitus kod djece: uzroci razvoja

Dijabetes melitus kod djece prepoznat je kao prilično ozbiljna bolest. Zauzeo je drugo mjesto po nivou rasprostranjenosti među ostalim bolestima hroničnog oblika tečaja. Dijabetes kod djece može postati ozbiljniji problem od povećane glukoze u odraslih. Pored toga, takvo se dijete izuzetno teško i problematično prilagođava među vršnjacima.

Oni roditelji čije dijete pati od dijabetesa tipa 1 moraju se prilagoditi bolesti i maksimalno obratiti pažnju na svoje dijete, jer mu je teško živjeti s takvom bolešću.

Simptomi dijabetesa kod djece

Dijabetes melitus kod djece pokazuje brze simptome. Znakovi početka razvoja bolesti mogu se povećati za nekoliko tjedana. Ako je otkriven barem jedan od sljedećih simptoma, tada trebate konzultirati liječnika radi kvalitativnog pregleda cijelog tijela djeteta i isporuke svih testova potrebnih u takvoj situaciji.

Ako obitelj ima poseban uređaj za mjerenje razine šećera u krvi - glukometri, za početak će biti dovoljno izmjeriti nivo glukoze ujutro na prazan stomak, a potom nakon jela.

Glavni simptomi dijabetesa kod djece su prije svega stalni osjećaj žeđi. Za neliječen dijabetes tipa 1 karakteristična je stalna želja za pićem. To je posljedica činjenice da razina šećera raste, a tijelo istovremeno počinje aktivno izvlačiti tekućinu iz svojih stanica i tkiva kako bi nekako razrijedio glukozu. Dijete će htjeti piti bilo koju tekućinu u dovoljno velikim količinama. To može biti jednostavna čista voda i razna pića.

Drugi karakteristični znak početka bolesti biće učestalo mokrenje, jer zbog prekomjernog unosa tekućine dolazi do prirodnog procesa njenog povlačenja. Upravo iz tog razloga bolesno dijete stalno želi ići u toalet. Pored toga, roditelje treba upozoriti činjenica da je dijete opisalo noću, ako to ranije nije uočeno.

Alarm vrijedi u onim situacijama kada je sin ili kćerka brzo i neočekivano smršala. Ako dijete ima dijabetes, tada njegovo tijelo počinje gubiti sposobnost i sposobnost da koristi glukozu za energiju. Kao rezultat, sagorijevaju se vlastiti mišići i tjelesna masnoća. Umjesto da dobije kilogram, dijete gubi i gubi više na težini.

Osim toga, stalni simptom umora postaće upečatljiv simptom dijabetesa. To se događa zbog nedostatka inzulina u tijelu i nemogućnosti pretvaranja glukoze u energiju. Svi organi i tkiva počinju trpjeti manjak goriva i daju tijelu odgovarajuće signale, koji se manifestuju stalnim osjećajem umora i slomom.

Još jedan znak početka bolesti biće stalni i neodoljivi osjećaj gladi. Uz dijabetes tipa 1, hrana se ne može adekvatno apsorbirati, a tijelo nije zasićeno. Iz tog razloga dijete je stalno gladno, čak i s prekomjernom konzumacijom hrane. U nekim slučajevima primjećuje se suprotan učinak - apetit nestaje, što postaje simptom dijabetičke ketoacidoze. Ovakve vrste stanja izuzetno su opasne po život djeteta, jer postaju ozbiljna komplikacija tijeka bolesti.

Ako dijete ima oštećen vid, to je možda prvo zvono na koje roditelji trebaju obratiti pažnju. Povećanje glukoze u krvi uzrokuje dehidraciju sočiva oka. Ovaj se fenomen očituje oštećenjem vida, ali neće svako dijete moći adekvatno opisati takvo stanje.

Dijabetes tipa 1 takođe karakterišu gljivične infekcije. Za djevojčice može biti groznica, a za bebe su teški slučajevi pelenskog osipa koji mogu nestati samo ako im se nivo šećera u krvi normalizira.

Dijabetička ketoacidoza

Dijabetička ketoacidoza je opasna i akutna komplikacija tijeka dijabetesa kod djece, koja može biti fatalna. Njeni simptomi su:

  • bolovi u stomaku
  • umor,
  • mučnina
  • brzo disanje s prekidima
  • specifičan miris acetona iz dječijih usta.

Ako se pojave takvi simptomi, trebate potražiti medicinsku pomoć što je brže moguće. Ako se te mjere ne preduzmu, tada će dijete dovoljno brzo izgubiti svijest i umrijeti.

Dijabetes melitus kod djece može se kontrolirati, a komplikacije ove bolesti mogu se lako spriječiti ako se stvore normalni uvjeti za život djeteta i zajamči cjelovita rutina dana

Koji su glavni uzroci dijabetesa kod djece?

Ako govorimo o tačnim preduvjetima za pojavu dijabetesa tipa 1 kod djece i odraslih, medicina danas ne može dati tačan odgovor na to pitanje. Ljudski imunitet osmišljen je za borbu protiv potencijalno opasnih virusa i bakterija koje ulaze u tijelo. Iz nekog razloga imunološki sustav zaluta i napada beta ćelije svog gušterače i uništava ih, ubijajući inzulin.

Postoje razlozi zbog kojih morate razgovarati o nasljednoj predispoziciji za dijabetes tipa 1. Ako je dijete imalo rubeolu, gripu ili druge slične virusne infekcije, to takođe može izazvati ovisnost o inzulinu. Upravo je on važan hormon koji pomaže svakoj molekuli glukoze i omogućava joj da pređe iz krvi u ćeliju, gdje se inzulin koristi kao glavno gorivo.

Posebne ćelije koje se nalaze u gušterači na otočićima Langerhansa odgovorne su za proizvodnju inzulina. U normalnoj situaciji, neko vrijeme nakon obroka, glukoza ulazi u krvotok u dovoljno velikim količinama, naime inzulin omogućava ćelijama da ih dovoljno dobivaju. Kao rezultat, smanjuje se ukupna razina šećera u krvi i inzulin se proizvodi u manjim količinama. Jetra je sposobna da je uskladišti i, ako se ukaže potreba, bacite potrebnu količinu šećera u krv. U slučajevima kada inzulin nije dovoljan, tijelo samostalno oslobađa glukozu u krvotok i na taj način održava svoju potrebnu koncentraciju.

Razmjena šećera i inzulina stalno se regulira na temelju povratnih informacija. To je cijeli mehanizam nastanka bolesti, jer je imunitet već uništio oko 80 posto beta ćelija, što dovodi do nedovoljne proizvodnje inzulina, bez čega dijete ne može biti zasićeno glukozom u potrebnim količinama. To dovodi do povećanja šećera u krvi i pokreće pojavu simptoma dijabetesa. U tom trenutku, kada je glukoza viška, djetetovo tijelo osjeća potpuni osjećaj gladi bez ovog važnog goriva.

Glavni vjerojatni uzroci dijabetesa u djece

Medicina sugerira da postoje određeni uzroci koji postaju uzroci pojave bolesti. Tu spadaju:

  1. virusne infekcije, za koje je karakterističan prilično ozbiljan tijek: virus Epstein-Barr, Coxsackie, rubeola, citomegalovirus,
  2. pad vitamina D u krvi djeteta,
  3. prerano unošenje cijelog kravljeg mlijeka u bebinu prehranu, ovi razlozi takođe djeluju kao razvoj alergija,
  4. prerano hranjenje žitaricama
  5. prljava pitka voda zasićena nitratima.

U većini slučajeva uzroka bolesti nemoguće je spriječiti, međutim, neke njegove prostorije u potpunosti i u potpunosti ovise o samim roditeljima. Bolje je ne žuriti sa početkom hranjenja, jer se majčino majčino mleko smatra idealnom hranom za odojčad do 6 meseci starosti.

Postoje nepotvrđena nagađanja da umjetno hranjenje može povećati vjerojatnost razvoja šećerne bolesti ovisne o inzulinu. Preporučuje se djetetu pružiti što čistiju pitku vodu, kao i stvoriti optimalne uslove za njegov život. U isto vrijeme, ne možete pretjerivati ​​i okružiti bebu sterilnim predmetima, jer ovakav pristup može prouzročiti povratnu posljedicu. Što se tiče vitamina D, potrebno ga je davati djetetu tek nakon preporuke pedijatra, jer predoziranje tvari može izazvati nuspojave.

Kako otkriti dijabetes?

Da biste dijagnosticirali dijabetes kod djeteta, prije svega, potrebno je procijeniti njegovo opće stanje. Osim toga, liječnik će otkriti vjerojatnost malapsorpcije glukoze i vrste dijabetesa.

Ako dijete ima neke simptome bolesti, tada ćete morati izmjeriti nivo šećera u njegovoj krvi pomoću glukometra ili u laboratoriji. Analiza ne predviđa obaveznu isporuku krvi na prazan stomak. Proučavši norme glukoze i povezujući ih s rezultatom, možemo govoriti o prisutnosti ili odsutnosti dijabetesa kod djeteta.

Roditelji često zanemaruju simptome bolesti sve dok bolesno dijete ne izgubi svijest kao posljedicu dijabetičke ketoacidoze.

U takvim situacijama poduzimaju mjere oživljavanja i uzimaju krvne pretrage na razinu antitijela u njemu. Dijabetes tipa 1 prepoznat je kao najčešća bolest u našoj regiji, a dijabetes tipa 2 karakterističniji je za one zemlje u kojima ima puno djece s prekomjernom težinom. Ako druga vrsta bolesti postepeno pokazuje znakove razvoja, prva se gotovo odmah i oštro osjeća.

Ako govorimo o dijabetesu tipa 1, tada će mu biti karakteristična sljedeća antitijela:

  1. do insulina
  2. glutamat dekarboksilaza,
  3. do ćelija otočića Langerhansa,
  4. do tirozin fosfataze.

Ovo potvrđuje da detetov imunitet napada beta ćelije koje proizvode pankreas.

Uz bolest 2, nakon jela i prije nje, primjećuje se dovoljno visoka razina inzulina i antitijela u pacijentovoj krvi neće biti otkrivena. Osim toga, krvni testovi djeteta pokazat će otpornost na glukozu, odnosno bit će smanjena osjetljivost tijela i njegovih tkiva na učinke inzulina.

Gotovo kod svih pacijenata ove starosne kategorije bolest će biti otkrivena kao rezultat darivanja krvi i urina, koji su propisani za dijagnozu drugih zdravstvenih problema. Osim toga, opterećena nasljednost može također uzrokovati da potražite ljekarsku pomoć i podvrgnete potpunom pregledu. Ako neko od rođaka boluje od bolesti, tada je s velikom vjerovatnoćom dijete sklono poremećaju metabolizma glukoze u svom tijelu.

Oko 20 posto djece u adolescenciji razvija dijabetes tipa 2, koji uzrokuje stalnu intenzivnu žeđ, mokrenje i oštar gubitak mišićne mase. Slični znakovi šećerne bolesti podudaraju se sa znakovima akutnog dijabetesa tipa 1.

Pogoršanje tijeka dijabetesa kod djece

Bolest je veoma opasna zbog svojih komplikacija. Kršenje metaboličkih procesa može dovesti do problema sa svim organima i sistemima malog organizma. Prije svega, govorimo o oštećenju srca i krvnih žila koje su uključene u njegovu prehranu. Pored toga, ozbiljno su pogođeni bubrezi, oči, kao i nervni sistem djeteta. Ako se ne bavite adekvatnim liječenjem i ne kontrolirate tijek bolesti, tada se u takvim slučajevima mentalni razvoj i rast pacijenta koči. Roditelji moraju biti svjesni koji je šećer u krvi normalan za njihovo dijete.

Komplikacije bolesti tipa 1 uključuju one koje izazivaju stalno visoka razina šećera ili u onim slučajevima kada u njemu postoje oštri skokovi. Sa strane različitih sistema to će biti manifestacije:

  • kardiovaskularne bolesti. Prisutnost dijabetesa kod pacijenta uvelike povećava rizik od razvoja angine pektoris čak i kod prilično male djece. Bolest se manifestuje bolom u grudima. U mladoj dobi ateroskleroza, povišen krvni pritisak, moždani udar, srčani udar,
  • neuropatija. Takva bolest uzrokuje oštećenje nervnog sistema djeteta. Visoka glukoza u krvi dovodi do poremećaja normalnog funkcioniranja živaca, posebno nogu. Simptomi neuropatije su bol ili potpuni gubitak osjeta, blago peckanje u stopalima,
  • nefropatija. Karakteriše ga oštećenje bubrega. Dijabetes melitus oštećuje posebne glomerule koji su odgovorni za filtriranje krvnih otpadaka. Kao rezultat toga, zatajenje bubrega može se početi razvijati, što dovodi do potrebe za redovitom dijalizom ili čak transplantacijom jetre. Ako za djecu to nije neophodno, sa 20 ili 30 godina problem može postati hitan,
  • retinopatija je patnja koja pogađa oči. Problemi s proizvodnjom inzulina dovode do oštećenja žila očiju. To uzrokuje odliv krvi u vidni organ, povećavajući rizik od razvoja glaukoma i katarakte. U posebno teškim slučajevima, pacijent može izgubiti vid,
  • problemi sa funkcioniranjem donjih ekstremiteta mogu nastati i zbog dijabetesa. Bolest ima negativan učinak na osjetljivost stopala, uzrokujući pogoršanje cirkulacije krvi. Ako su noge zahvaćene infekcijama, onda u takvim situacijama može započeti gangrena. Međutim, to nije karakteristično za dječiji dijabetes,
  • loša koža može ukazivati ​​i na probleme sa apsorpcijom šećera. U takvim slučajevima integritet počinje svrab i stalno se ljušti zbog pretjerane ranjivosti,
  • osteoporoza može biti uzrokovana ispiranjem svih važnih minerala iz koštanog tkiva. Kao rezultat dijabetesa, prekomjerna krhkost kostiju javlja se već u dječjoj dobi.

Pogledajte video: Dobro je znati. .: Više o dijabetesu (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar