Aspirin kardio i kardiomagnil

Aspirin kardio i kardiomagnil - ovo. Liječnici često propisuju jednu od njih pacijentima sa bolestima kardiovaskularnog sistema koji su imali srčani udar ili starijim pacijentima kao prevenciju srčanih i moždanih udara.

Uprkos određenoj sličnosti djelovanja, lijekovi imaju mnogo razlike i propisuju se na temelju karakteristika bolesti kod svakog pacijenta. Oba lijeka imaju niz kontraindikacija, upotreba bilo kojeg od njih trebala bi početi tek nakon savjetovanja s liječnikom.

Indikacije za upotrebu

Aktivna tvar u Aspirin kardio i kardiomagnil je acetilsalicilna kiselina. Istovremeno, magnezijum hidroksid je takođe dio kardiomagnila. Zato se lijek često propisuje pacijentima čija se bolest komplicira manifestacijama hipertenzije.

Acetilsalicilna kiselina koja je dio lijeka razrjeđuje krv, sprečavajući stvaranje krvnih ugrušaka i pomaže u poboljšanju dovoda krvi u mozak. Oba leka mogu pozitivno uticati na rad srčanog mišića.

Pored toga, Aspirin kardio ima izražen protuupalni i blagi antipiretski učinak. Aspirin kardio spada u grupu bez narkotičkih analgetika.

Propisujte Aspirin kardio kao profilaksu srčanog udara pacijentima čija je povijest opterećena bolestima:

Osim toga, lijek se propisuje kao prevencija moždanog udara, radi poboljšanja moždane cirkulacije u starijih osoba i sprečavanja tromboze.

Kardiomagnil se propisuje nakon operacije na žilama radi sprečavanja tromboembolije.

Kardiomagnil se koristi kao deo kompleksnog lečenja sledećih bolesti:

  • bolesti kardiovaskularnog sistema,
  • akutno zatajenje srca
  • nestabilna angina,
  • infarkt miokarda
  • tromboza.

Kardiomagnil, koji je dio sastava, obuzdava pritiske, sprečavajući hipertenzivne krize. Pomoćne tvari u sastavu Cardiomagnyl mogu zaštititi želudačnu sluznicu od štetnog djelovanja acetilsalicilne kiseline.

Tabela lijekova koji mogu zamijeniti kardiomagnil i Aspirin kardio:

ImeObrazac za puštanjeIndikacijeKontraindikacijeAktivna supstancaCijena, rub
Polokard obložene tableteprevencija srčanog udara, tromboze, embolijebolesti stambenih i komunalnih usluga, bronhijalna astma, polipi u nosu, krvarenjaacetilsalicilna kiselina250-470
Magnerot tabletesrčani udar, angina pektoris, zatajenje srca, aritmijazatajenje bubrega, urolitijaza, cirozamagnezijum orotat dihidratod 250
Aspeckard tableteglavobolja, neuralgija, srčani udar, aritmija, tromboflebitis, zuboboljazatajenje srca, bolesti jetre i bubrega, trudnoća, čir na želucuacetilsalicilna kiselinaod 40
Asparkam tablete, injekcijehipokalemija, srčani udar, aritmija, zatajenje srcaoslabljena bubrežna funkcija, hiperkalemija, dehidracijamagnezijum asparaginat, kalijum asparaginatod 40
CardiASK tableteprevencija srčanog udara, moždanog udara, tromboembolije, angine pektorispeptički čir, bronhijalna astma, bubrežne bolesti, trudnoća, dojenjeacetilsalicilna kiselinaod 70

Koja je razlika između lijekova

Bolesti kardiovaskularnog sistema vodeći su uzrok smrti u cijelom svijetu. Tužnu statistiku možete poboljšati uz pomoć preventivnih mjera, koje uključuju uzimanje sredstava protiv trombocita.

Oba lijeka su lijekovi protiv trombocita. Ali Aspirin kardio ima i analgetska i protuupalna svojstva. Da biste razumjeli koja je razlika između lijekova, dovoljno je pažljivo proučiti upute koje dolaze s lijekovima. Ali pripremili smo stol. Ovo je pogodno za usporedbu lijekova i za identificiranje prednosti svakog lijeka. Na osnovu kojeg svako može vidjeti koja je njihova razlika.

LijekCardiomagnylAspirin Cardio
Aktivne tvariAcetilsalicilna kiselina i magnezijum hidroksidAcetilsalicilna kiselina
Pomoćne tvari1. Kukuruzni škrob,
2. MCC,
3. magnezijum stearat,
4. krumpirov škrob,
5. hipromeloza,
6. propilen glikol,
7. talk.
1. Celuloza,
2. kukuruzni škrob,
3. kopolimer metakrilne kiseline i etil estera akrilne kiseline (1: 1),
4. polisorbat-80,
5. natrijum lauril sulfat,
6. talk,
7. trietil citrat.
Doziranje75/150 mg 1 put dnevno.100/200 mg dnevno ili 300 mg svaki drugi dan.
IzgledFilmsko obložene tablete od 75 ili 150 mg, 100 komada u bočici.Enterično obložene tablete od 100 ili 300 mg, 20 jedinica u blisteru.
Režim prijemaMože se žvakati ili otopiti u vodi. Jedna tableta (75 ili 150 mg) dnevno, za prevenciju primarnih kardiovaskularnih bolesti: prvog dana 150 mg, sljedećeg - 75 mg.Pola sata prije jela, bez žvakanja. Dizajniran za dugi tečaj liječenja. Doza održavanja nakon postizanja efekta je 100 mg dnevno.

Naravno, izbor sredstava ovisi o cijeni. Trošak Aspirin Cardio iznosi približno 250 rubalja za 56 tableta od 100 mg. Cijena Cardiomagnyl-a je oko 210 rubalja za 30 tableta od 150 mg.

Sličnost fondova

Sličnost oba lijeka temelji se na istoj komponenti njihovih sastava - acetilsalicilnoj kiselini. Ima antiagregacijski učinak, ali je kontraindiciran tokom pogoršanja eroznih i ulceroznih bolesti probavnog sistema. Tijekom remisije mogu se koristiti lijekovi, ali uprkos činjenici da Aspirin kardio ima zaštitnu ljusku, a Cardiomagnyl u svom sastavu ima antacid, ljudi koji imaju čir na želucu, gastritis i druge patologije trebali bi biti krajnje oprezni prilikom odabira lijeka koji štiti kardiovaskularni sustav.

Oba leka se koriste za sprečavanje tromboze, angine pektoris, cerebrovaskularne nesreće, infarkta miokarda. Kontraindikacije su čir na želucu, astma, unutrašnje krvarenje, zatajenje bubrega, dijateza i akutno zatajenje srca.

Koje je bolje odabrati

Šta je bolje uzeti određenom pacijentu radi prevencije i razrjeđivanja krvi, trebao bi odlučiti specijalista. Obično poželjno Cardiomagnyl, jer njegov sastav, osim aspirina za razrjeđivanje krvi, uključuje i magnezijum hidroksid, koji dizajniran za zaštitu želudačne sluznice. Ako je primarni cilj poboljšanje rada srca, kardiomagnil se preporučuje za dugotrajnu upotrebu.

Aspirin Cardio efikasnije za normalizaciju viskoznosti krvi: sprečavanje ugrušaka u krvi. Češće se propisuje ne za dugu svakodnevnu upotrebu, već za kratki kurs. Na primjer, nakon hirurških intervencija na srcu i krvnim žilama, upravo se Aspirin kardio najčešće koristi zbog svojih analgetskih i protuupalnih svojstava. Liječnici propisuju i ove tablete za prevenciju akutnih patologija vaskularnog sistema tijela protiv šećerne bolesti, pretilosti. Ali ako postoji povijest dijabetesa, važno je uzeti u obzir da visoke doze acetilsalicilne kiseline mogu izazvati hipoglikemijski učinak.

Prilikom propisivanja liječenja lijekom, liječnik također treba uzeti u obzir kontraindikacije: oba lijeka se ne preporučuju za akutne upalne procese na želudačnoj i dvanaestopalačnoj sluznici. Ali ako postoji potreba za uzimanjem sredstava protiv trombocita (s povećanim pritiskom i visokom viskoznošću krvi), a pacijent nema erozije i čireva u gornjem probavnom sustavu, lijekovi se mogu uzimati s oprezom i pod nadzorom liječnika.

Nuspojave i interakcije lijekova, oba lijeka su ista s obzirom na činjenicu da je aktivna tvar u oba slučaja identična.

Čak i uz teorijsko znanje o tome kako se kardiomagnil razlikuje od Aspirinovog kardio, nemoguće je nezavisno odrediti koje su tablete za srce efikasne za svaku osobu. Da bi se odlučio šta je neophodno za pacijenta, lekar treba da prouči krvne testove, anamnezu i listu već uzetih lekova. Stoga je kontaktiranje liječnika radi pojedinačnog recepta, kao i režima, prava odluka za osobu koja je zainteresirana za njihovo zdravlje.

Kako uzeti za prevenciju

Oba lijeka se uzimaju prije jela sa puno vode.

Važno! Ako sumnjate na stanje prije infarkta, 1 tabletu Aspirin kardioa potrebno je pažljivo prožvakati, a potom oprati vodom.

Acetilsalicilna kiselina će početi djelovati za 15 minuta. To će umanjiti negativne posljedice i sigurno čekati hitnu pomoć.

Za prevenciju srčanog udara i tromboze potrebno je uzimati 0,5 tableta kardiomagnila dnevno, što je 75 mg. aspirin.

Što ljekari kažu o hipertenziji

Doktor medicinskih nauka, profesor G. Emelyanov:

Već dugi niz godina lečim hipertenziju. Prema statističkim podacima, u 89% slučajeva hipertenzija rezultira srčanim udarom ili moždanim udarom i osoba umire. Otprilike dvije trećine pacijenata umre tijekom prvih 5 godina bolesti.

Sljedeća činjenica - moguće je i potrebno ublažiti pritisak, ali to ne izliječi samu bolest. Jedini lijek koji službeno preporučuje Ministarstvo zdravlja za liječenje hipertenzije, a kardiolozi ga koriste u svom radu je i ovo. Lijek utječe na uzrok bolesti što omogućava potpuno uklanjanje hipertenzije. Pored toga, prema saveznom programu, svaki stanovnik Ruske Federacije može ga dobiti BESPLATNO .

Upute za upotrebu

Aspirin je jedan od najpoznatijih i najčešće korištenih lijekova u modernoj medicinskoj praksi. Odnosi se na nesteroidne protuupalne lijekove (NSAID), salicilate. Aktivna supstanca je acetilsalicilna kiselina (ASA), prvi put otkrivena prije više od stotinu godina. Prvobitno se koristio kao antipiretik, a tek u 90-ima proučavana su i njegova druga svojstva. Trenutno se Aspirin koristi kao analgetik (ublažavanje bolova), protuupalno i antiagregaciono sredstvo. To je zlatni standard za prevenciju i liječenje srčanih i cerebrovaskularnih komplikacija. Službeni Aspirin Cardio proizvodi i proizvodi njemačka farmaceutska kompanija Bayer.

Glavni mehanizam Aspirina je zaustavljanje sinteze arahidonske kiseline i prostaglandina (PG). Ove biološki aktivne tvari otpuštaju se u gotovo svim tkivima, a imaju najveći utjecaj na pritisak, vazospazam, upalu, oticanje i pojavu bolova. Acetilsalicilna kiselina kada uđe u krvotok inhibira sintezu GHG-a i na taj način smanjuje propusnost malih krvnih žila, a također smanjuje temperaturu i upalni proces.

U kardiološkoj praksi aspirin je pronašao svoju primjenu kao sredstvo protiv trombocita. To je zbog njegovog učinka na tvar tromboksana, koji pojačava proces agregacije crvenih krvnih zrnaca (lijepljenje trombocita u ugruške i stvaranje krvnih ugrušaka). Lijek uklanja vaskularni spazam, proširuje lumen arterija, vena i kapilara. To vam omogućuje korištenje Aspirin Cardio kao terapijskog i profilaktičkog sredstva za trombozu.

Kao sredstvo za smanjenje rizika:

  • morbiditet i smrt kod ljudi koji su i ranije imali akutni infarkt miokarda (AMI),
  • za prevenciju sumnje na akutni koronarni sindrom, AMI,
  • sa stabilnim i nestabilnim oblikom angine,
  • u otkrivanju prolaznih ishemijskih (TIA) napada mozga, šloga kod pacijenta sa TIA,
  • za infarkt miokarda kod osoba sa istodobnim komplikacijama: prisutnost dijabetes melitusa, hipertenzije, dislipidemija, gojaznost, pušenje u starosti / starosti.

Kao profilaktičko sredstvo:

  • embolija (začepljenje vaskularnog lumena), uključujući plućnu arteriju, nakon operacije, kateterizacije, bypass operacije,
  • venska tromboza donjih ekstremiteta, drugih žila nakon operacije ili duže imobilizacije (nedostatak pokretljivosti),
  • za sekundarnu prevenciju moždanog udara (cerebrovaskularne nesreće) kod pacijenata visokog rizika, s bolestima kardiovaskularnog, cerebrovaskularnog sistema.

Kontraindikacije i nuspojave

Aspirin kardio nije propisan osobama sa bolestima gastrointestinalnog trakta, krvarenjima različitih lokacija. U ovom je slučaju logičnije zamijeniti lijek Cardiomagnyl-om zbog njegovog štedljivog djelovanja na želudačnu sluznicu.

Ostale kontraindikacije i jedna i druga droga su slične:

  • bronhijalna astma,
  • zatajenje bubrega
  • djeca mlađa od 15 godina
  • trudnoća
  • teška dekompenzacija srca.

Važno! Acetilsalicilna kiselina koja je dio dvije droge, u stanju je reagirati na alkohol. Stoga tijekom uzimanja lijeka treba izbjegavati upotrebu pića koja sadrže alkohol.

Obično se oba lijeka dobro podnose, ali neki pacijenti i dalje mogu imati neke nuspojave. Alergijske reakcije često nastaju zbog preosjetljivosti pacijenta na jednu od pomoćnih komponenti. Manifestira se u obliku urtikarije, svrbeža i crvenila, oteklina. U rijetkim slučajevima, uzimanje nekog od lijekova može izazvati anafilaktički šok.

Važno! Zbog sličnog dejstva, Aspirin Cardio i Cardiomagnyl kategorički se ne preporučuje istodobno uzimanje, kako bi se izbjeglo predoziranje acetilsalicilnom kiselinom.

Gastrointestinalni trakt može reagirati na lijekove protiv mučnine, bolova u trbuhu, žgaravice i povraćanja. Rijetko, čir na želucu i dvanaesniku.

Osim toga, kao rezultat liječenja jednim od lijekova može se pojaviti vrtoglavica, smanjena oštrina vida, oštećenje sluha, letargija i zamagljena svijest.

Zaključno možemo reći da su pripravci Aspirin kardio i Kardiomagnil u mnogim aspektima slični. Međutim, imaju male individualne razlike i indikacije za upotrebu. Na temelju ovih karakteristika u djelovanju lijekova liječnik odabire pogodnijeg za određenog pacijenta ili zamijeni jedan lijek drugim ako terapeutski učinak nije dovoljno izražen.

Kada birate jedan od lijekova za prevenciju, trebali biste pažljivo pročitati kontraindikacije i shvatiti koji od ova dva lijeka je pogodniji za vas.

Važno! Prema Dekretu br. 56742 do 17. juna svaki dijabetičar može dobiti jedinstveni lijek! Šećer u krvi trajno se smanjuje na 4,7 mmol / L. Sačuvajte sebe i svoje najmilije od dijabetesa!

Vrlo često se pacijentima s kardiovaskularnim bolestima propisuje kardiomagnil ili Aspirin. Ovi lijekovi se koriste i za liječenje i za prevenciju bolesti i po svom su djelovanju vrlo slični, ali imaju i razlike. Koja je razlika između Aspirin Cardio i Cardiomagnyl, a koji lijek je bolje odabrati za kompleksnu terapiju? Da biste ovo shvatili, morate shvatiti što su ovi lijekovi.

Sastav kardiomagnila i aspirina kardio

Kardiomagnil je lijek protiv trombocita koji spada u skupinu lijekova koji sprečavaju razne kardiovaskularne bolesti i razne komplikacije povezane s njima. Aspirin Cardio je netoksični analgetik, nesteroidno protuupalno i antiagregacijsko sredstvo.Nakon uzimanja, odmah smanjuje agregaciju trombocita, a ima i antipiretsko i analgetsko dejstvo. Glavna stvar koja razlikuje Cardiomagnyl od Aspirin Cardio je sastav. Aktivna supstanca ova dva lijeka je acetilsalicilna kiselina. Ali kardiomagnil ima i magnezijum hidroksid - supstancu koja pruža dodatnu ishranu srčanim mišićima. Zato je ovaj lek efikasniji u lečenju teških bolesti i složenoj terapiji.

Pored toga, razlika između Cardiomagnyl-a i Aspirin Cardio-a je u tome što ima antacid. Zahvaljujući ovoj komponenti, želudačna sluznica je zaštićena od djelovanja acetilsalicilne kiseline nakon upotrebe lijeka. Odnosno, ovaj lijek, čak i pri čestoj upotrebi, ne iritira.

Upotreba aspirina kardio i kardiomagnil

Ako uporedimo upute Cardiomagnyl-a i Aspirin Cardio, prva stvar koju primjećujemo je da ovi lijekovi imaju slična svojstva. Na primjer, oni savršeno smanjuju rizik od mogućih ugrušaka i srčanog udara, a također služe i kao mjera prevencije moždanog udara. Ali indikacije za upotrebu su malo drugačije. Koji je lijek bolji - Aspirin Cardio ili Cardiomagnyl, definitivno je nemoguće reći. Sve je vrlo individualno. Izbor lijeka ovisi o dijagnozi i rezultatima ispitivanja krvi.

Aspirin uvijek treba koristiti za preventivnu terapiju sa:

  • sklonost tromboemboliji,
  • gojaznost
  • poremećena cirkulacija mozga.

Neki ljekari tvrde da je nakon arterijske operacije bolje uzimati Aspirin Cardio, a ne Cardiomagnyl ili Cardiomagnyl Forte. To je zbog činjenice da Aspirin ima lijek protiv bolova i protuupalno. Zbog toga se smanjuje rizik od komplikacija i pacijent se može brže oporaviti nakon operacije.

Kardiomagnil u obliku tableta treba koristiti ako imate:

  • nestabilna angina,
  • akutni infarkt miokarda,
  • hiperholesterolemija,
  • postoji rizik od ponovne tromboze.

Također, ovaj lijek je bolje odabrati za prevenciju bilo kakvih krvožilnih poremećaja u mozgu i različitih ozbiljnih kardiovaskularnih bolesti, poput akutnog koronarnog sindroma.

Kontraindikacije Aspirin kardio i kardiomagnil

Svi kardiolozi, ako pacijent ima čir na želucu, kažu da je bolje ne uzimati Aspirin Cardio, već Cardiomagnyl ili njegove analoge. U nekim slučajevima to nije preporuka, nego jasna naznaka. Stvar je u tome što antacid sadržan u Cardiomagnylu savršeno štiti želudac od iritacije kiselinom. Stoga, ako nemate pogoršanje čira, lijek neće nanijeti nikakvu štetu, ali za razliku od Aspirina.

Kardiomagnil i Aspirin kardio: koja je razlika između ovih lijekova i koja je bolja

Liječnici često propisuju lijekove poput kardiomagnila i aspirina kardio pacijentima koji pate od bolesti kardiovaskularnog sistema. Ovi farmaceutski proizvodi primjenjivi su i za terapiju i za prevenciju odstupanja i oštećenja kardiovaskularnog sustava i slični su po svom blagotvornom djelovanju. Ali postoje razlike između ovih lijekova.

Pa, koja je bolja i koja je razlika između kardiomagnila i aspirina kardio? Pokušat ćemo zajednički pronaći odgovor na ovo pitanje i započeti s činjenicom da smo dobili detaljnu predstavu o ovim lijekovima.

Poređenje sastava lijekova

Šta znamo o Cardiomagnyl i Aspirin Cardio? Prvi spada u skupinu lijekova koji mogu pružiti odličan preventivni efekat i spriječiti razvoj patoloških procesa u kardiovaskularnom sistemu, kao i smanjiti rizik od mogućih komplikacija. Prema delovanju Cardiomagnyl - lek protiv trombocita.

Aspirin kardio je lijek potpuno različite grupe. Ovaj lijek je klasifikovan kao antiflogističko sredstvo i nesteroidna grupa, smatra se ne-opojnim analgetikom. Upotreba Aspirina Cardio u terapiji daje snažan analgetski učinak, uklanja povišenu tjelesnu temperaturu, a takođe smanjuje i brzinu razvoja krvnih ugrušaka.

Glavna razlika između Aspirin Cardio i Cardiomagnyl je njegov sastav. Osnovna (i aktivna) supstanca oba lijeka je acetilsalicilna kiselina. Ali kardiomagnil, pored ove kiseline, sadrži i magnezijum hidroksid, koji može hraniti mišiće i tkiva srca i krvnih sudova. Zbog toga se kardiomagnil propisuje pacijentima s teškim patologijama kardiovaskularnog sistema. Također u kardiomagnylu postoji antacid - tvar koja štiti želudačnu sluznicu od destruktivnog i štetnog djelovanja acetilsalicilne kiseline, pa se ovaj lijek može uzimati prilično često, bez straha da će naštetiti probavnom traktu općenito i želucu posebno.

Ako pročitate upute za Aspirin Cardio i Cardiomagnyl, primijetit ćete da ovi lijekovi imaju mnogo sličnih korisnih svojstava. Na primjer, oba lijeka mogu značajno smanjiti rizik od nastanka srčanog udara i tromboze, oni djeluju kao lijekovi koji imaju najviše korisnog djelovanja u prevenciji moždanog udara. Međutim, razlika između lijekova bit će primjetna ako pročitate indikacije za upotrebu.

Tako je, na primjer, među svojim svjedočenjima Aspirin Cardio:

  1. Prevencija tromboze i tromboembolije.
  2. Liječenje kardiovaskularnih patologija kod dijabetes melitusa.
  3. Lijek se može propisati za gojaznost i abnormalnosti u zdravoj cirkulaciji mozga.

Stručnjaci kažu da je upotreba Aspirina Cardio maksimalno opravdana nakon operacija na krvnim žilama, jer lijek pored glavnog blagotvornog učinka ima i odličan protuupalni i analgetski učinak, a zahvaljujući ovako složenom djelovanju Aspirin Cardio, rizik od mogućih komplikacija znatno se smanjuje.

Kardiomagnil se obično propisuje u sledećim uslovima:

  1. Nestabilna angina pektoris.
  2. Akutni oblik infarkta miokarda.
  3. Uz povećan rizik od ponovnog stvaranja ugrušaka u krvi.
  4. Uz prekomjerni kolesterol u žilama.

Kardiolozi savjetuju korištenje ovog lijeka kao profilaktički lijek protiv bilo kakvih patologija kardiovaskularnog sustava, kao i za sprečavanje poremećaja u području moždane cirkulacije.

Nemoguće je nedvosmisleno odgovoriti na pitanje koji je lijek bolji - Aspirin Cardio ili Cardiomagnyl. Zaključci se mogu donijeti tek nakon kompletnog liječničkog pregleda, položenog svih testova i detaljnog savjetovanja s kardiologom.

Moguće kontraindikacije za Aspirin Cardio i Cardiomagnyl

Aspirin Cardio strogo je zabranjen za uporabu u prisustvu pacijenta sa peptičkim čirom i nekim drugim gastrointestinalnim patologijama. U ovom će slučaju biti preporučljivo zamijeniti ovaj lijek s Cardiomagnyl ili njegovim analogima. Takođe kontraindikacije za uzimanje Aspirina kardio su:

  • Dijateza
  • Astma
  • Akutno zatajenje srca.

Kardiomagnil je zabranjen i za upotrebu kod astme, sklonosti jakim krvarenjima i zatajivanju bubrega, teške dekompenzacije srčanog mišića.

Zaključujući članak, napominjemo da odluka o uzimanju bilo kojeg od ovih lijekova ne može biti neovisna: možete uzimati Cardiomagnyl i Aspirin Cardio samo prema uputu liječnika.

Prije nego što odlučite koji je bolji - „Cardiomagnyl“ ili „Aspirin Cardio“ - morate se upoznati sa sastavom, indikacijama i kontraindikacijama lijekova. "Cardiomagnyl" je sredstvo protiv trombocita koje sprečava pojavu patologija srca i krvnih sudova i komplikacije. Aspirin i Aspirin Cardio su protuupalni, analgetski i nesteroidni lijekovi za razrjeđivanje krvi koji mogu ublažiti vrućicu. Tri pripravka razlikuju se po sastavu: sadrže acetilsalicilnu kiselinu, ali različite pomoćne komponente. Na primjer, u Cardiomagnyl-u se nalazi magnezijum hidroksid, koji omogućava uzimanje lijeka duže vrijeme bez utjecaja na gastrointestinalnu sluznicu.

Značajka

Na kraju 19. stoljeća naučnici su uspjeli stvoriti medicinsku formulu za lijek nazvan acetilsalicilna kiselina, definirajući trgovački naziv Aspirin za to. Lečili su glavobolju i migrene, prepisivali se kao protivupalni lekovi protiv gihta i snižavali im visoku telesnu temperaturu. I tek 1971. godine dokazana je uloga ASA u inhibiciji sinteze tromboksana.

Sposobnost acetilsalicilne kiseline, kao glavne komponente Cardiomagnyl, Aspirin Cardio i Aspirin, koristi se za sprečavanje stvaranja ugrušaka - krvnih ugrušaka. Lijekovi se preporučuju za stanjivanje krvi smanjenjem viskoziteta, pa se široko koriste da spriječe razvoj:

  • infarkt miokarda
  • moždani udar
  • koronarna arterijska bolest.

Kontraindikacije i mogući nuspojave

Kiselina, koja je dio lijeka, uništava želudačnu sluznicu.

Svojstvo lijeka da razrjeđuje krv, uzrokuje vjerojatnost unutrašnjeg krvarenja gastrointestinalnog trakta. Iz tog razloga, ne preporučujem je trudnicama i tokom dojenja. Kao i druga kiselina, ona utječe na želudačnu sluznicu zbog čega je nemoguće koristiti je sa bolestima kao što su gastritis ili čir na želucu i / ili dvanaestopalačni čir. Može biti bolova u stomaku, može se osećati bolesno. Određujući faktor pri odabiru oblika doziranja je njegova sposobnost da izazove alergijsku reakciju u obliku osipa ili edema. Najopasnija je vjerojatnost Quinckeovog edema. ASA može izazvati bronhospazam, pa je kontraindiciran kod pacijenata sa astmom. Djeca mlađa od 12 godina imaju rizik od razvoja Reyeovog sindroma, stoga se lijekovi ne propisuju.

Koja je razlika: Kardiomagnil u odnosu na Aspirin Kardio

Osnova gornjih oblika doziranja su derivati ​​običnog aspirina, salicilnog estera sirćetne kiseline. Svaki srčani pripravak ima različitu koncentraciju ASA, a primjetna je i razlika u pomoćnim tvarima. Kardiomagnil sadrži minimalnu dozu ASA od 75 mg (Cardiomagnyl Forte - 150 mg), magnezijum hidroksid - 15,2 mg. Uz to, antacid je prisutan u Cardiomagnyl-u, koji neutralizira kiselinu u probavnom traktu. Hemijski sastav Aspirin Cardio je veća količina acetilsalicilne kiseline - pripravak sadrži 100 mg ili 300 mg. Smanjiti na nulu nuspojave uzimanja oblika "Cardio" zadatak je ljuske, koja prilikom prolaska kroz gastrointestinalni trakt ne dozvoljava otapanju tableta prije vremena. Ovo je razlika između kardiomagnila i aspirina kardio.

Lijek se može upotrijebiti kao prva pomoć za infarkt miokarda.

Da biste smanjili temperaturu koja prati prehladu ili smanjili bol, ako je pacijent stariji od 15 godina i nema kontraindikacija, bolje je uzimati „Aspirin“ uobičajeno u dozi koja ne prelazi 3000 mg ASA dnevno. Uzimajte prije jela sa normalnom vodom. Pijenje druge tečnosti tokom uzimanja nije preporučljivo. Između uzimanja lijeka 4 sata. Treba imati na umu da je razdoblje prijema ograničeno na 7 dana za upotrebu jednostavnog „Aspirina“ kao analgetika, a za ublažavanje febrilnog stanja ne trebate ga uzimati više od 3 dana. Ako se zna da nema alergije, 300 mg može se upotrijebiti kao prva pomoć za infarkt miokarda, žvakanje i pijenje vodom.

Opće informacije

Lijek za srce Aspirin Cardio ili Cardiomagnyl: koji je pacijent bolji za upotrebu? Dva od ovih lijekova često se propisuju pacijentima s kardiovaskularnim bolestima. Njihova suštinska razlika je da preparat Aspirin Cardio uključuje takvu aktivnu tvar poput acetilsalicilne kiseline. Što se tiče lijeka "Cardiomagnyl", onda osim spomenute komponente, sadrži i magnezijum hidroksid. Štaviše, takvi lijekovi su dostupni u različitim dozama. S tim u vezi, liječnici vrlo često propisuju jedan ili drugi lijek, ovisno o potrebnoj dozi.

Lijek "Aspirin Cardio" ili "Cardiomagnyl": šta je bolje koristiti pacijentu za prevenciju moždanog udara i srčanog udara? Kako bi spriječili takva odstupanja, ljekari preporučuju korištenje prvih lijekova. Na kraju krajeva, kardiomagnil je prikladniji za održavanje srčanog mišića. To je povezano s činjenicom da je komponenta poput magnezijuma veoma važna za normalno funkcioniranje krvnih sudova i vena.

Da bismo razumjeli kako uzimati ove lijekove, za koje bolesti itd., Potrebno je zasebno razmotriti svojstva tih lijekova.

Lijek "Cardiomagnyl"

Lijek "Cardiomagnyl" - tablete koje pripadaju grupi nesteroidnih. Učinkovitost ovog alata je zahvaljujući njegovom sastavu. Zbog takve komponente kao što je acetilsalicilna kiselina, ovaj lijek može blokirati agregaciju trombocita. Što se tiče magnezijumovog hidroksida, on ne samo da zasiti ćelije mikroelementima, već i štiti gastrointestinalnu sluznicu od efekta aspirina.

Lijek "Cardiomagnyl": indikacije za upotrebu

Prema uputama, koje se nalaze u kartonskoj kutiji s ovim proizvodom, Cardiomagnyl se vrlo često koristi za liječenje i sprečavanje vaskularne tromboze, ponovljenog srčanog udara i kardiovaskularnih bolesti. Uz to, propisan je onim pacijentima koji su u riziku (pušenje, hiperlipidemija, dijabetes, hipertenzija, gojaznost i starost).

Za šta je još potreban kardiomagnil? Indikacije za upotrebu ovog sredstva uključuju prevenciju tromboembolije nakon vaskularne hirurgije (bajpas koronarnih arterija, koronarna angioplastika itd.), Kao i nestabilne angine.

Kontraindikacije za uzimanje kardiomagnila

Indikacije za upotrebu ovog alata smo pregledali gore. Ali prije uzimanja ovog lijeka, svakako biste se trebali upoznati s njegovim kontraindikacijama. Stoga se kardiomagnilni lijek (tablete) ne preporučuje pacijentima koji imaju tendenciju krvarenja (na primjer, hemoragičnu dijatezu, trombocitopeniju i manjak vitamina K), kao i bronhijalnu astmu, ulcerozne i erozne lezije gastrointestinalnog trakta, zatajenje bubrega i nedostatak G6PD. . Osim toga, upotreba ovog alata nije moguća u 1. i 3. tromjesečju trudnoće, dok doje i djeca mlađa od 18 godina.

Načini prijema

Ovaj lijek uzimajte u jednoj ili drugoj dozi, ovisno o bolesti:

  • Kao profilaksu kardiovaskularnih bolesti (primarna), prvog dana uzmite 1 tabletu (s 150 mg aspirina), a zatim ½ tablete (sa 75 mg aspirina).
  • Kao profilaksu ponovljenog srčanog udara i vaskularne tromboze uzimajte 1 ili ½ tablete (75-150 mg aspirina) jednom dnevno.
  • Za sprječavanje tromboembolije nakon operacije na posudama - ½ ili 1 tableta (75-150 mg aspirina).
  • Uz nestabilnu anginu pektoris uzmite pola i cijelu tabletu (s aspirinom 75-150 mg) jednom dnevno.

Obrasci za sastav i izdanje

Lijek je dostupan u oralnom obliku, u dozi od 100 ili 300 miligrama acetilsalicilne kiseline. Uz to, tableta sadrži: škrob, celulozni prah, talk i ostale komponente. Pakovanje sadrži bijele tablete u filmskoj ljusci blistera. Posebnost lijeka je enterični oblik, zbog kojeg je učinak na želudačnu sluznicu minimiziran.

Kada se primjeni, lijek se brzo i potpuno apsorbira u probavnom traktu, pretvarajući se u glavni metabolit - salicilnu kiselinu. Njegova minimalna koncentracija postiže se u roku od 20 do 40 minuta.Zbog posebne membrane oslobađa se ne u kiselom okruženju želuca, već u alkalnom pH crijeva zbog čega se apsorpcijski period produžava do 3-4 sata u usporedbi s običnim Aspirinom. U procesu apsorpcije lijek se brzo veže na proteine ​​plazme, može proći kroz barijeru placente, preći u majčino mlijeko.

Proces metabolizma salicilne kiseline odvija se u ćelijama jetre. Enzimske reakcije osiguravaju izlučivanje lijeka, uglavnom bubrezima urinom. Vrijeme ovisi o uzetoj dozi, u prosjeku treba 10 do 15 sati, u umjerenim dozama od 100 mg.

Doziranje i primjena

Aspirin Cardio treba uzimati oralno, ispirati s dovoljnom količinom vode, bez žvakanja. Preporučuje se upotreba pola sata ili sat prije jela, jednom dnevno. Prema uputama, nije indiciran za djecu, posebno ispod 16 godina starosti zbog visokog rizika od nuspojava. Niže su navedeni kriterijumi i preporuke za odrasle:

  1. Primarna prevencija AMI je 100 mg svakog dana, uveče, ili 300 mg jednom u dva dana. Isti obrazac prikazan je i za osobe visokog rizika od koronarnih i cerebralnih komplikacija.
  2. Za sprječavanje ponavljajućeg srčanog udara ili u režimima liječenja stabilnog / nestabilnog oblika angine pektoris iznosi 100-300 mg.
  3. Uz nestabilni tijek napada angine pektoris i sumnje na srčani udar, uzimaju 300 mg jednom, žvaću tabletu i piju čašu vode u iščekivanju kola hitne pomoći. Sljedećeg mjeseca, doza održavanja za prevenciju ponovljenog AMI-ja je 200 ili 300 miligrama pod stalnim ambulantnim nadzorom ljekara.
  4. Kao upozorenje na razvoj moždanog udara na pozadini prolaznih (prolaznih) ishemijskih napada naznačeno je 100-300 mg dnevno.
  5. Nakon operacije propisane su 200-300 mg dnevno ili 300 mg svaka dva dana. Također, lijek je namijenjen za upotrebu kod ležajnih bolesnika, ili osoba nakon liječenja i dugotrajne imobilizacije (značajno smanjena lokomotorna aktivnost).

Nuspojave

Na dijelu probavnog sustava najčešće su opće neugodnosti, pojava refluksa želučanog sadržaja (žgaravica i belching kiseli). Bol u gornjem ili srednjem dijelu trbuha može biti uznemirujuća. Ako u anamnezi postoje čir na želucu, upalne ili erozne bolesti probavnog trakta, moguće je pogoršanje bolesti, jaka bol, krvarenje. U slučaju oslabljenog rada jetre dolazi do kršenja sinteze enzima, porasta opće slabosti, žutosti kože, lošeg apetita, nadimanja. Povećava rizik od zatajenja bubrega i jetre.

Iz krvožilnog sistema. Uzimanje Aspirina kardio povećava rizik od krvarenja kod osoba s oštećenom hemostazom, jer salicilati imaju direktan uticaj na agregaciju trombocita. Možda je razvoj nosnih, materničnih ili gastrointestinalnih krvarenja. Veliki gubitak krvi tokom menstruacije kod žena u postoperativnom periodu što zajedno dovodi do anemije. U rijetkim slučajevima može krvariti iz desni, sluzokože urogenitalnog trakta. Povećani rizik od krvarenja u moždanom tkivu ako se nepravilno uzima kod pacijenata s nekontroliranom hipertenzijom.

Uz pojedinačnu preosjetljivost na aspirin ili tvari iz skupine lijekova s ​​NSAID-om, mogu se pojaviti alergijske reakcije različitog stepena: bronhijalni opstruktivni sindrom (kratkoća daha s kašljem uz sužavanje bronha i dišnih putova, otežano disanje i izlazak, hipoksija i gladovanje kisikom), osipi na koži lica, tijela i tijela i udova, začepljenost nosa, oticanje sluznice. U težim slučajevima može se razviti anafilaktički napad i šok.

Na dijelu organa nervnog sistema dokazuju se pojava glavobolje, vrtoglavice, mučnine i drhtavice tokom hodanja.

Analozi i nadomjesci

Trenutno se posebna pažnja posvećuje odabiru i uporabi lijeka protiv trombocita koji može spriječiti trombozu, a da pritom ne naruši hemostazu i ne poveća rizik od krvarenja. Na savremenom farmaceutskom tržištu postoje analogni lijekovi, koji uključuju mikroelemente i druge oblike salicilne kiseline. Dakle, pored Aspirin Cardio, crijevna otopina na tržištu ima analog kardiomagnila, koji sadrži magnezijum kao dodatni antacid. Među ostalim zamjenama: Magnikor, Cardisave, Trombo ACC, Lospirin.

Kardiomagnil ili Aspirin kardio: što je bolje?

Temeljna razlika između ova dva lijeka prikazana je u niže navedenim paragrafima:

  1. U sastavu kardiomagnila nalazi se magnezijum hidroksid u tragovima, koji djeluje kao antacid, štiteći zidove želuca. Sadržaj acetilsalicilne kiseline je 75 mg, zbog čega je lijek pogodniji za dugotrajnu profilaktičku primjenu.
  2. Doziranje Aspirina kardio može biti 100 ili 300 mg, dok tablete imaju posebnu membranu za apsorpciju u crijevnom lumenu. S obzirom na veći sadržaj ASA, lijek se često koristi u akutnim i hitnim stanjima ili za liječenje i sprječavanje komplikacija kod osoba visokog rizika od razvoja srčanog udara / moždanog udara, venske tromboze. Češće se imenuje na kraće razdoblje.
  3. Uprkos podacima o sigurnosti za želudac, oba lijeka mogu biti nadražujuća na probavnu sluznicu, uzrokujući simptome navedene na popisu nuspojava, što zahtijeva njihovo pažljivo prihvaćanje i poštivanje preporuka i savjeta liječnika. Uz prisutnost pojedinačne netolerancije, alergija ili pojave nuspojava, lijekovi su kontraindicirani.

Upotreba Aspirin Cardio kao profilaktičko i terapijsko sredstvo ima određena ograničenja. S obzirom na rizik od krvarenja i oslabljene hemostaze, potrebno je uzimati lijek samo prema uputama liječnika - kardiologa ili terapeuta. Terapija trombocita je indicirana za bolesnike s kardiovaskularnim i cerebralnim bolestima i visokim rizikom od tromboze. Kako biste spriječili razvoj neželjenih reakcija ili napredovanje osnovne patologije, prije uzimanja acetilsalicilne kiseline trebalo bi se upoznati s uputama i posavjetovati se s liječnikom.

Za pripremu materijala korišteni su sljedeći izvori informacija.

Poređenje lijekova

Ovi analozi su predstavnici nesteroidnih protuupalnih lijekova sa zajedničkom glavnom komponentom (ASA). Lijekovi su identični u principu djelovanja, imaju isti oblik otpuštanja (tablete), slične indikacije i kontraindikacije. Međutim, imaju razlike, pa se njihova upotreba mora dogovoriti s liječnikom koji radi.

Oba su leka podjednako pogodna za lečenje sledećih stanja:

  • poremećaj protoka krvi
  • arterijska patologija,
  • nestabilna angina,
  • visok krvni pritisak
  • patologija perifernih arterija,
  • sklonost trombozi,
  • tromboembolija (komplikacija izazvana bakterijskom infekcijom).

Kardiomagnil se propisuje kod oslabljenog protoka krvi i arterijskih patologija.

Pod utjecajem glavnog aktivnog sastojka (ASA), eritrociti se deformišu, što spriječava njihovu koalescenciju i omogućava slobodan prolazak krvi kroz vene i kapilare. Zahvaljujući ovom mehanizmu djelovanja, bilo koji od predstavljenih lijekova smanjuje viskoznost krvi i pruža terapijski učinak.

Lijekovi su pokazali identične kontraindikacije, kao što su:

  • alergija na aspirin ili druge komponente,
  • peptički čir želuca i dvanaestopalačnog creva,
  • zatajenje srca u akutnom stadijumu manifestacije,
  • disfunkcija bubrega i jetre,
  • tendencija krvarenja
  • hemoragična dijateza,
  • stanje trudnoće
  • dojenje

Uz ove lijekove, morate biti oprezni kod ljudi koji imaju patologiju dišnog sustava, pate od krvarenja, metaboličkih poremećaja i dijabetičara.

U čemu je razlika?

Glavna razlika između ovih lijekova je koncentracija aktivne tvari ASA u 1 tableti i sastav dodatnih komponenti:

  1. Količina ASA u kardiomagnil je 75 ili 150 mg, a u njegovom analogu 100 ili 300 mg.
  2. Magnezijum hidroksid prisutan je u kardiomagnilu. Pored zaštitne funkcije, ova supstanca (koja sadrži magnezijum) pruža dodatnu ishranu srčanom mišiću, zidovima vena i krvnih žila.
  3. U obliku Aspirin Cardio razvijena je posebna vanjska ljuska koja dugo čuva sastav tablete, a rastvara se tek kada uđe u crijeva. To štiti želudac od štetnih učinaka ASA.

Koji je jeftiniji?

Cijena lijekova ovisi o ambalaži, dozi i koncentraciji aktivne tvari.

  • 75 mg br. 30 - 105 rub.,
  • 75 mg br. 100 - 195 rub.,
  • 150 mg br. 30 - 175 rub.,
  • 150 mg br. 100 - 175 rubalja.

Cijena za Aspirin Cardio:

  • 100 mg br. 28 - 125 rub.,
  • 100 mg br. 56 - 213 rub.,

  • 300 mg br. 20 - 80 rubalja.

Da li se kardiomagnil može zamijeniti s Aspirin Cardio?

Predstavljeni lijekovi se mogu zamijeniti jednim drugim bez štete po zdravlje, kada su propisani u svrhu prevencije:

  • srčani udar
  • metabolički poremećaji,
  • gojaznost
  • stagnacija krvi
  • pojava plakova za holesterol,
  • nakon obilaznih plovila.

Koje je bolje - kardiomagnil ili aspirin kardio?

Koji je alat bolji - ovisit će o nizu pokazatelja:

  • dijagnoza
  • rezultati laboratorijskih pretraga krvi,
  • pojedinačne indikacije pacijenta,
  • njegove patologije,
  • prošlih bolesti
  • nuspojave.

Kardiomagnil je prepoznat kao efikasnije sredstvo u složenoj terapiji kardiovaskularnih bolesti. Uobičajeno je da se odabire radi sprječavanja bilo kakvih poremećaja u cerebralnoj cirkulaciji i posebno teških patologija srca i krvnih žila (na primjer, u akutnom koronarnom sindromu). Ovaj lijek je indiciran za gastrointestinalnu disfunkciju, poremećaj mikroflore želuca, prorjeđivanje sluznice, jer prisustvo magnezijumovog hidroksida izaziva najmanje agresivan učinak na organizam. Takođe se češće propisuje ako pacijent ima rizik od:

  • nestabilna angina,
  • akutni infarkt miokarda,
  • hiperholesterolemija,
  • ponovljena tromboza.

Kardiomagnil se ne smije uzimati sa:

  • teška dekompenzacija srca,
  • krvarenje
  • teška bubrežna disfunkcija,
  • bronhijalna astma.

Aspirin Cardio je bolji u prevenciji primarne tromboembolije. Ovaj lijek je također indiciran za stanja koja zahtijevaju uklanjanje upalnih manifestacija i ublažavanje boli (posebno nakon kirurških intervencija). Njegova doza s velikim sadržajem acetilsalicilne kiseline (300 mg) pomoći će brže:

  • obnoviti tijelo nakon operacije,
  • ublažiti bol i upale,
  • smanjiti rizik od mogućih komplikacija,
  • ubrzati proces ozdravljenja.

Ali bolje je odbiti prihvatiti ovaj lijek ako postoje takve dijagnoze kao što su:

  • astma
  • akutno zatajenje srca
  • dijateza.

Mišljenje ljekara

Tatyana, 40 godina, terapeut, St.

Ovi lijekovi su sličnog principa djelovanja, koji se tradicionalno propisuje za patologije kardiovaskularnog sistema. Ali češće se preporučuje upotreba kardiomagnil na osnovu dodatnog djelovanja magnezijuma koji je uključen u njegov sastav.

Marina, 47 godina, kardiolog, Novokuznetsk

Mora se imati na umu da su ne samo ovi, već i svi drugi acetilsalicilati (Magnikor, Thrombo ACC, Ecorin, Lospirin itd.) Indicirani za prijem u večernjim satima, jer se za vrijeme spavanja u tijelu aktiviraju procesi tromboze, te rizik od komplikacija (moždani udari, srčani udari ili drugi trombozi) najvjerovatnije su.

Sergej, 39 godina, kardiolog, Tambov

Ovi lijekovi su analogi nove generacije. Za razliku od dobrog starog Aspirina, moderni lijekovi su zaštićeni dodatnim sastojcima od agresivnog djelovanja kiseline na gastrointestinalni trakt. Njihov glavni učinak u otkrivanju vaskularnih bolesti je stanjivanje krvi. Ali nemojte zlostavljati i pročitajte upute prije upotrebe.

Pregledi pacijenata za kardiomagnil i aspirin kardio

Elena, 56 godina, Ivanteevka

Aspirin ili acetilsalicilna kiselina isti je lijek koji se koristi od davnina. Ne smatram potrebnim kupovati nove lijekove s drugim imenima. Vremenom je dokazano da ASA dobro pomaže kod temperature, ali u slučaju poremećaja cirkulacije u mozgu neću ga koristiti, postoje drugi lijekovi.

Stanislav, 65 godina, Moskva

Kardiomagnil je propisao ljekar nakon praćenja EKG-a. Uzimao sam ga cijeli život, jedan dan, ujutro nakon jela. Zbog ekonomičnosti, jednostavan aspirin počeo je da pije, ali tjedan dana kasnije doveo je do bola u stomaku. Zbog ove nuspojave prešla sam na propisani lijek. Sada ne promatram bol.

Alena, 43, Magnitogorsk

Oba su na bazi aspirina. Ali od acetilsalicilne kiseline se dosta znojim. Ne možete ujutro, jer prije nego što odete na posao, cijela su vam leđa i pazuhe mokri. Drugi minus je odsutnost enterički obloženih membrana u tabletama, želudac je reagirao nakon sedmicu dana. Ne čekajući čir, prestala ga je uzimati. Kasnije je liječnik zamijenio lijek Thrombo ACC-om, koji sadrži 2 puta manje aktivne tvari (50 mg).

Lijek "Aspirin Cardio"

Lijek "Aspirin Cardio", čija cijena varira između 100-140 ruskih rubalja (za 28 tableta), je nesteroidni protuupalni lijek, antiagregacijsko sredstvo i netoksični analgetik. Nakon primjene ima analgetski i antipiretski učinak, a također značajno smanjuje agregaciju trombocita.

Aktivna supstanca ovog lijeka (acetilsalicilna kiselina) stvara ireverzibilnu inaktivaciju enzima ciklooksigenaze, uslijed čega je sinteza tromboksana, prostaciklina i prostaglandina poremećena. Zbog smanjenja produkcije potonjeg, smanjuje se njegov pirogeni učinak na centre termoregulacije. Uz to, lijek Aspirin Cardio smanjuje osjetljivost nervnih završetaka što u konačnici dovodi do analgetskog efekta.

Ne može se zanemariti da su za razliku od uobičajenih Aspirin tablete Aspirin Cardio obložene zaštitnim filmom koji je otporan na učinke želučanog soka. Ta činjenica značajno smanjuje učestalost nuspojava iz probavnog trakta.

Lijek "Cardio Aspirin": upotreba sredstava

Prikazani lijek je indiciran za sljedeća odstupanja:

  • sa nestabilnom anginom,
  • za prevenciju akutnog infarkta miokarda, kao i u prisustvu faktora rizika (na primer, dijabetes, gojaznost, starost, hiperlipidemija, pušenje i hipertenzija),
  • za prevenciju srčanog udara (ponovo),
  • za prevenciju poremećaja cirkulacije u mozgu,
  • za prevenciju moždanog udara,
  • za prevenciju tromboembolije nakon invazivnih intervencija i vaskularnih operacija (na primjer, nakon aortokoronarne ili arteriovenske bypass operacije, endarterektomije ili angioplastike karotidnih arterija),
  • za prevenciju plućne embolije i tromboze dubokih vena.

Doziranje i upute za upotrebu

Lijek "Aspirin Cardio" treba uzimati samo unutra. Njegova doza ovisi o bolesti:

  • Kao profilaksa akutnog srčanog udara - 100-200 mg svaki dan ili 300 mg svaki drugi dan. Za brzu apsorpciju preporučuje se žvakanje prve tablete.
  • Kao lijek za novi srčani udar, kao i uz prisustvo faktora rizika, 100 mg dnevno ili 300 mg svaki drugi dan.
  • Kao prevencija srčanog udara (re), moždanog udara, krvožilnih poremećaja u mozgu, nestabilne angine i liječenja tromboemboličkih komplikacija nakon operacije na posudama - 100-300 mg dnevno.
  • Kao prevencija plućne embolije i tromboze dubokih vena - 300 mg svaki drugi dan ili 100-200 mg dnevno.

Kontraindikacije za uzimanje lijeka

Ovaj lijek se ne preporučuje za upotrebu kod sljedećih patologija:

  • bronhijalna astma,
  • hemoragična dijateza,
  • zatajenje jetre
  • povećanje štitnjače,
  • dok uzimate Metotreksat,
  • 1. i 3. tromjesečje trudnoće,
  • arterijska hipertenzija
  • ozbiljno zatajenje srca
  • angina pektoris
  • zatajenje bubrega
  • dojenje
  • preosjetljivost na acetilsalicilnu kiselinu.

Također treba napomenuti da se predstavljeni lijekovi ne smiju uzimati djeci mlađoj od 15 godina s respiratornim bolestima koje su prouzrokovane virusnim infekcijama. To je zbog činjenice da kod djeteta postoji rizik od razvoja Reyeovog sindroma.

Da sumiram

Lijek "Aspirin Cardio" ili "Cardiomagnyl": koji je bolje kupiti? Sada znate odgovor na pitanje. Posebno treba napomenuti da lijek "Cardiomagnyl", koji košta oko 100 ruskih rubalja za 30 tableta, i lijek "Aspirin Cardio" namijenjeni su samo dugotrajnoj upotrebi. Međutim, trajanje terapije ovim lijekovima treba utvrditi samo lekar pojedinačno. Takve lijekove preporučuje se uzimati strogo prije obroka, te ih isperu s mnogo tople vode.

Pogledajte video: Секреты приема сердечного аспирина. Жить здорово! (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar