Dugo djelujući inzulin nazivi produženih lijekova

Lijekovi dugog djelovanja uključuju lijekove srednjeg trajanja i lijekove produljenog djelovanja.

1. Insulini srednjeg trajanja (početak nakon 1,5-2 sata, maksimum nakon 3-12 sati, trajanje 8-12 sati):

- humani genetski inženjering inzulin-izofan (Biosulin N, Gansulin N, Gensulin N, Insuman Bazal GT, Insuran NPH, Protafan NM, Rinsulin NPH, Humulin NPH),

- polusintetički humani inzulin-izofan (Biogulin N, Humodar B),

- monokomponentni svinjski inzulin-izofan

(Monodar B, Protafan MS),

- inzulinsko-cinkova suspenzija (Monotard MS).

2. Dugo delujuće insuline (početak akcije nakon 4-8 sati, maksimum nakon 8-18 sati, ukupno trajanje 20-30 sati):

- insulin glargin (Lantus),

- insulin detemir (Levemir Penfill, Levemir Flex-Pen).

Mjesto ubrizgavanja inzulina

Uvođenje produženog inzulina provodi se u bedru (usporena apsorpcija).

Vremenska referenca

Daje se otprilike u isto vrijeme, ujutro i uveče, a jutarnja doza obično se daje istovremeno sa kratkim inzulinom.

Jesti nakon ubrizgavanja inzulina

Produljeni inzulin ni na koji način nije povezan sa unosom hrane, on imitira bazalnu, a ne nutritivnu sekreciju inzulina, stoga nije potrebno jesti hranu nakon primjene produženog inzulina.

Inzulin srednjeg trajanja.

Počinje djelovati subkutanom primjenom nakon 1-2 sata, vrhunac djelovanja nastupa nakon 6-8 sati, trajanje djelovanja je 10-12 sati. Uobičajena doza je 24 jedinice / dan u 2 doze.

- Insulin-izofan (ljudski genetski inženjering) - Biosulin N, Gansulin N, Gensulin N, Insuman Bazal GT, Insuran NPH, Protafan NM, Rinsulin NPH, Humulin NPH.

- Inzulin-izofan (humani polusintetički) - Biogulin N, Humodar B.

- Insulin-izofan (svinjska monokomponenta) - Monodar B, Protafan MS.

- Inzulinsko-cinkova suspenzija - Monotard MS.

- NPH Neutralni Protamin Hagedorn (NPH-inzulini, npr. Humulin N ®, Protofan XM ®)

- Cink (cink-insulini, na primjer, Ultratard HM ®, Humulin Ultalente ®)

- Surfen (surfen-inzulin, npr., Depo-Insulin ®)

Ona počinje djelovati nakon 4-8 sati, vrhunac djelovanja događa se nakon 8-18 sati, trajanje djelovanja je 20-30 sati.

- Insulin glargin (Lantus) - uobičajena doza od 12 jedinica / dan. Inzulin glargin nema naglašen vrhunac djelovanja, jer se pušta u krvotok relativno konstantnom brzinom, pa se daje jednom. Počinje djelovati za 1-1,5 sati. Nikada ne daje hipoglikemiju.

- Insulin detemir (Levemir Penfill, Levemir Flexpen) - uobičajena doza od 20 PIECES / dan. Pošto ima mali vrh, dnevnu dozu je bolje podijeliti u 2 doze.

Dugo delujuće insuline koju karakterizira značajno veća intraindividualna predvidljivost djelovanja u usporedbi s uobičajenim ljudskim inzulinama. Polako se apsorbiraju iz injekcijskog spremnika i imaju dugotrajni učinak, nemaju izražen vrhunac djelovanja (koji smanjuje vjerojatnost hipoglikemije noću i između obroka) i vrijede do 24 sata, mogu se davati 1 ili 2 puta dnevno. Redovna terapija inzulinom praćena je povećanjem tjelesne težine, a bolesnici sa šećernom bolešću tipa 2 obično imaju prekomjernu težinu, povećanje tjelesne težine tijekom terapije insulinom smatra se nepoželjnim. Ispitivanja s dugotrajnim insulinima pokazuju manje dinamičke tjelesne težine u odnosu na druge bazne inzuline.

Pripravci kratkog inzulina

Inzulin je jedan od važnih hormona u ljudskom tijelu.Inzulin se proizvodi u gušterači i ima višestruki učinak na metaboličke procese u tjelesnim tkivima. Glavni cilj ovog bioaktivnog spoja je smanjiti koncentraciju šećera u tijelu.

Uz oslabljenu proizvodnju inzulina, osoba razvija bolest koja se zove šećerna bolest. Kao rezultat razvoja ove bolesti dolazi do kršenja procesa metabolizma ugljikohidrata.

Osobe s dijabetesom suočavaju se sa činjenicom da razinu inzulina u organizmu treba umjetno održavati.

Količina inzulina koja je unesena u organizam ovisi o razlici između inzulina koji tijelo proizvodi i količine inzulina koja je tijelu potrebna za normalno funkcioniranje.

Postojeći preparati inzulina podijeljeni su u nekoliko varijanti, ovisno o brzini djelovanja i trajanju djelovanja lijeka u tijelu. Jedna vrsta je dugo djelujući inzulin.

Produljeni inzulin ima dugotrajan učinak zbog ovog svojstva, ova vrsta lijeka naziva se produženi inzulin. Ova vrsta umjetnog hormona igra ulogu glavnog osnovnog hormona koji stvara potrebnu pozadinu inzulina u bolesnikovom tijelu.

Lijekovi ove vrste su u stanju da tokom dana akumuliraju inzulin u organizmu. Tokom dana, dovoljno je provesti 1-2 injekcije za normalizaciju hormona u krvi.

Postepeno, upotreba inzulina s produženim djelovanjem rezultira normalizacijom hormonalne razine u tijelu.

Učinak se postiže drugog ili trećeg dana, treba napomenuti da se maksimalan efekat postiže nakon 2-3 dana, a lijek počinje djelovati za nekoliko sati.

Najčešći dugotrajni inzulinski pripravci su:

  • Insulin Monodar Long,
  • Insulin Ultralong,
  • Insulin Lantus.

Među lijekovima dugog djelovanja izdvajaju se takozvani bezlični pripravci inzulina. Ova vrsta inzulina, kada se unese u organizam, nema izražen vrhunac djelovanja. Učinak ovih lijekova na tijelo je glatki i blaži. Najpoznatiji lijekovi ove grupe su Levemir i Lantus.

Sve vrste inzulina primjenjuju se supkutano i svaki put treba promijeniti mjesto primjene doze inzulina. Pripravke inzulina ne treba mešati i razrjeđivati.

Prije nego što odaberete inzuline s dugotrajnim djelovanjem, trebali biste proučiti informacije o tome što se događa s ovom vrstom inzulina. Pored toga, trebali biste proučiti podatke navedene u uputama za upotrebu i konzultirati se s endokrinologom.

Lekar ne samo da treba izračunati dozu leka, već i razviti raspored ubrizgavanja.

Do danas se dve vrste inzulina s produženim delovanjem koriste za lečenje bolesti:

  • Insulini sa trajanjem do 16 sati,
  • Ultra duge inzuline koje traju više od 16 sati.

Prva grupa inzulina uključuje:

  1. Gensulin N.
  2. Biosulin N.
  3. Isuman NM.
  4. Insuman Bazal.
  5. Protafan NM.
  6. Humulin NPH.

Ultrazulinsko delujuća grupa inzulina uključuje:

Ultralučni insulini su bez vrha. Prilikom izračunavanja doze za injekciju s lijekom koji ima ultradugo djelovanje, tu značajku treba uzeti u obzir. Preostala pravila odabira zajednička su za sve vrste inzulina.

Prilikom izračunavanja doze pojedinačne injekcije inzulina u tijelo, indikator bi trebao biti takav da koncentracija glukoze tijekom cijelog vremena između injekcija ostaje na istoj razini u granicama normale. Dozvoljene fluktuacije ne bi trebale prelaziti 1-1,5 mmol / L.

Pri pravilnom odabiru doze inzulina koncentracija glukoze u krvi je stabilna.

Zabranjena je upotreba lijekova koji sadrže inzulin, čiji je rok trajanja istekao.

Upotreba inzulina kojima je isteklo vrijeme liječenja može izazvati pojačano znojenje, slabost, tremor, napadaje, a u nekim slučajevima čak i komu u pacijentovom tijelu.

Moderni inzulinski pripravci dugog djelovanja mogu se uzimati ne samo injekcijama, već i oralnim davanjem lijeka tokom konzumacije hrane.

Oralna primjena lijeka je obećavajući razvoj, koji je osmišljen kako bi olakšao život osobi s dijabetesom.

Inzulin dugog djelovanja proizvodi farmaceutska industrija u dva oblika u obliku suspenzije ili otopine za injekcije.

Inzulin omogućava smanjenje količine glukoze u tijelu pojačavanjem njegove apsorpcije mišićnim ćelijama i jetrom, utječe na brzinu sinteze proteinskih spojeva, ubrzavajući ga, smanjuje proizvodnju glukoze hepatocitima.

Uz točan izračun volumena inzulina koji ima produljeno djelovanje, njegova aktivacija događa se 4 sata nakon njegove primjene. Vrhunac efikasnosti događa se nakon 8-20 sati nakon što lek uđe u organizam.

Vrijeme vršne aktivnosti u velikoj mjeri ovisi o individualnim karakteristikama pacijentovog tijela i volumenu injekcije. Djelovanje inzulina prestaje u tijelu 28 sati nakon njegove primjene.

U slučaju odstupanja od ovih vremenskih parametara, to može ukazivati ​​na prisutnost patoloških stanja u pacijentovom tijelu. I ovdje je potrebno imati predstavu o tome šta je štetni inzulin kod dijabetesa.

Supkutana primjena lijeka omogućava da hormon bude neko vrijeme u masnom tkivu, što mu omogućava da uspori njegovu apsorpciju u krvotok.

Indikacije za upotrebu inzulina s produženim djelovanjem su:

  1. Pacijent ima dijabetes tipa 1.
  2. Pacijent ima dijabetes tipa 2.
  3. Pacijent imunitet na oralne lekove dizajnirane za snižavanje nivoa šećera u krvi
  4. Koristite kao komponentu složene terapije.
  5. Provođenje hirurških intervencija.
  6. Prisutnost gestacijskog dijabetesa u trudnica.

Volumen korištenog hormona određuje endokrinolog na individualnoj osnovi i uzimajući u obzir sve pojedinačne karakteristike pacijentovog tijela. Doza se endokrinolog može izračunati tek nakon što dobije rezultate sveobuhvatnog pregleda pacijenta i dobije laboratorijske testove.

Prije injekcije zabranjeno je miješanje bočice s inzulinom. Prije uvođenja lijeka, potrebno je samo pomicati bočicu s inzulinom na dlanu, to će omogućiti homogeni sastav i istovremeno omogućiti zagrijavanje lijeka prije injekcije.

U slučaju prelaska pacijenta s jedne vrste lijeka na drugu, potrebno je prilagoditi primljenu dozu inzulina.

Jedan od najčešćih inzulinskih pripravaka dugog djelovanja je Digludek. Ovaj lijek ima izuzetno dugo djelovanje. To je analog ljudskog insulina. Proizvođač ovog lijeka je danska kompanija Novo Nordisk.

Djelovanje ovog lijeka temelji se na povećanom iskorištavanju glukoze iz krvne plazme u masnim ćelijama i ćelijama mišićnog tkiva.

Taj se proces aktivira dodavanjem hormona ćelijskim receptorima. Drugi učinak lijeka je blokiranje proizvodnje glukoze po ćelijama jetre, što smanjuje količinu glukoze u pacijentovom tijelu.

Trajanje ovog lijeka je više od 42 sata. Maksimalna koncentracija inzulina u tijelu postiže se 24–36 sati nakon primjene lijeka.

Lijek Insulin-glargin proizvodi francuska kompanija Sanori-Aventis.Sastav lijeka uključuje insulin-glargin, m-krezol, cink hlorid, glicerol, natrijum hidroksid, vodu za injekcije koriste se kao pomoćni spojevi u sastavu lijeka.

Ovaj oblik lijeka je analog ljudskog inzulina.

Uvođenjem lijeka jednom dnevno, opaža se stabilna koncentracija spoja u pacijentovom tijelu 2 do 4 dana nakon postupka primjene.

Nakon dugog djelovanja lijeka, omogućava vam da ga koristite samo jednom dnevno. Nakon ubrizgavanja lijek započne sat vremena nakon injekcije.

Lijek se smije koristiti samo supkutanom injekcijom. Lijek se ubrizgava u potkožnu masnoću u predelu ramena ili bedara.

Kontraindikacija za upotrebu je prisutnost preosjetljivosti na inzulin-glargin ili neku od komponenti lijeka. Uz to, ovaj lek se ne može koristiti za decu mlađu od 6 godina.

Lijek Humulin L je medicinski proizvod, američke kompanije Eli-Lilly. Sredstvo je sterilna suspenzija kristalnog humanog inzulina. Lijek ima dugo djelovanje.

U videu u ovom članku doktor će nastaviti otkrivati ​​temu produženog inzulina.

Navedite svoj šećer ili odaberite pol za preporuke. Pretraživanje. Nije pronađen. Prikaži. Pretraživanje. Nije pronađen.

Insulin je lijek za primjenu protiv dijabetičkog stanja, čija ubrizgavanja snižavaju koncentraciju glukoze u krvi, povećavajući njezinu apsorpciju u tkivima (jetri i mišićima). Dugi inzulin se naziva tako jer trajanje njegovog djelovanja premašuje vrijeme ostalih varijanti lijeka, a za to je potrebna niža učestalost primjene.

Primjeri naziva lijekova:

  • Lantus
  • Insulin Ultralente,
  • Insulin Ultralong,
  • Insulin Ultratard,
  • Levemir,
  • Levulin,
  • Humulin.

Dostupno u obliku suspenzija ili otopina za injekcije.

Inzulin dugog djelovanja smanjuje koncentraciju glukoze u krvi, pojačava njegovu apsorpciju u mišićima i jetri, ubrzava sintezu proteinskih proizvoda i smanjuje brzinu stvaranja glukoze hepatocitima (ćelijama jetre).

Ako se pravilno izračuna količina inzulina s produženim djelovanjem, njegova aktivacija započinje 4 sata nakon injekcije.

  1. Prisutnost dijabetesa tipa 1.
  2. Prisutnost dijabetesa tipa 2.
  3. Imunitet na oralne lekove za smanjenje glukoze u plazmi.
  4. Koristite kao složenu terapiju.
  5. Operacije.
  6. Gestacijski dijabetes u trudnica.
  • „Dugi insulin“
  • "Osnovni inzulin",
  • "Basal"
  • Prošireni inzulin
  • "Dugi inzulin."

Upute za upotrebu

Dijabetičari tipa 1 (rijetko tip 2) prisno su upoznati sa inzulinskim lijekovima bez kojih ne mogu živjeti. Postoje različite mogućnosti za ovaj hormon: kratko djelovanje, srednje trajanje, dugoročni ili kombinirani učinak.

Inzulin dugog djelovanja koristi se kada postoji potreba za određeno vrijeme između injekcija.

Opis grupe

Zvanje inzulina je regulacija metaboličkih procesa i hranjenja ćelija glukozom. Ako se ovaj hormon ne nalazi u tijelu ili se on ne proizvodi u potrebnoj količini, osoba je u ozbiljnoj opasnosti, čak i smrti.

Strogo je zabranjeno samostalno odabrati grupu inzulinskih pripravaka. Prilikom promjene lijeka ili doze pacijent mora biti nadziran i kontroliran nivo glukoze u krvnoj plazmi. Stoga je za takve važne termine potrebno ići liječniku.

Insulini dugog djelovanja, čija će imena dati liječnik, često se koriste u kombinaciji s drugim takvim lijekovima kratkog ili srednjeg djelovanja. Manje se često koriste u liječenju dijabetesa tipa 2.

Takvi lijekovi počinju utjecati na tijelo nakon 4-8 sati, a maksimalna koncentracija inzulina otkriće se nakon 8-18 sati. Dakle, ukupno vrijeme djelovanja glukoze je - 20-30 sati.

Postoji nekoliko vrsta ovog analoga ljudskog hormona. Dakle, razlikuju ultra kratku i kratku verziju, produženu i kombiniranu.

Prva sorta utječe na tijelo 15 minuta nakon unošenja, a maksimalna razina inzulina može se primjetiti već 1-2 sata nakon potkožne injekcije. Ali trajanje materije u tijelu je vrlo kratko.

Ako uzmemo u obzir insuline dugog djelovanja, njihova se imena mogu smjestiti u posebnu tablicu.

Naziv i grupa lekovaPočetak akcijeMaksimalna koncentracijaTrajanje
Ultra kratki preparati (Apidra, Humalog, Novorapid)10 minuta nakon primjeneNakon 30 minuta - 2 sata3-4 sata
Proizvodi kratkog djelovanja (Rapid, Actrapid HM, Insuman)30 minuta nakon primjene1-3 sata kasnije6-8 sati
Lijekovi srednjeg trajanja (Protofan NM, Insuman Bazal, Monotard NM)1-2,5 sati nakon primeneNakon 3-15 sati11-24 sata
Lijekovi dugog djelovanja (Lantus)1 sat nakon primeneNe24-29 sati

Dugi inzulin koristi se da tačnije oponaša učinke ljudskog hormona. Oni se mogu uslovno podijeliti u 2 kategorije: prosječno trajanje (do 15 sati) i ultradugo djelovanje, koje doseže i do 30 sati.

Proizvođači su napravili prvu verziju lijeka u obliku sivkastog i mutne tekućine. Prije primjene ove injekcije, pacijent mora protresti spremnik tako da postigne jednoliku boju. Tek nakon ove jednostavne manipulacije može se ući potkožno.

Inzulin dugog djelovanja usmjeren je na postepeno povećavanje njegove koncentracije i održavanje na istoj razini. U određenom trenutku dolazi vrijeme maksimalne koncentracije proizvoda, nakon čega se njegova razina polako smanjuje.

Važno je da ne propustite kada nivo dođe do nestajanja, nakon čega treba primiti sljedeću dozu lijeka. Ne smiju se dopustiti oštre promjene ovog pokazatelja, tako da će liječnik uzeti u obzir specifičnosti života pacijenta, nakon čega će odabrati najprikladniji lijek i njegovu dozu.

Glatki učinak na tijelo bez naglih skokova čini inzulin s dugotrajnim djelovanjem najefikasniji u osnovnom liječenju dijabetesa. Ova skupina lijekova ima i jedno drugo svojstvo: treba ga davati samo u bedrima, a ne u trbuhu ili rukama, kao u drugim opcijama. To se događa s vremenom apsorpcije proizvoda jer se na ovom mjestu to odvija vrlo sporo.

Vrijeme i količina primjene ovise o vrsti sredstva. Ako tečnost ima zamućenu konzistenciju, to je lijek s vršnom aktivnošću, pa vrijeme maksimalne koncentracije nastupi unutar 7 sati. Takva se sredstva daju 2 puta dnevno.

Ako lijek nema takav maksimum maksimalne koncentracije, a učinak se razlikuje u trajanju, mora se davati 1 put dnevno. Alat je gladak, izdržljiv i dosljedan. Tečnost se proizvodi u obliku bistre vode bez prisustva mutnog sedimenta na dnu. Takav produženi inzulin su Lantus i Tresiba.

Odabir doze je vrlo važan za dijabetičare, jer i noću, osoba može postati bolesna. To biste trebali uzeti u obzir i izvršiti potrebnu injekciju na vrijeme. Da biste pravilno izveli ovaj izbor, posebno noću, potrebno je vršiti merenja glukoze tokom noći. To se najbolje radi svaka 2 sata.

Da biste odabrali dozu tokom dana, osoba bi trebala gladiti cijeli dan i obavljati ista mjerenja glukoze, ali svakih sat vremena. Nedostatak ishrane pomoći će da se sastavi potpuna i tačna slika promjena u pacijentovom tijelu.

Pripravci inzulina kratkog i dugog djelovanja primjenjuju se kod pacijenata s dijabetesom tipa 1. To se radi kako bi se sačuvao dio beta ćelija, kao i da bi se izbjegao razvoj ketoacidoze. Pacijenti s drugom vrstom dijabetes melitusa ponekad moraju davati takav lijek.

Za pacijente sa šećernom bolešću tipa 1 i 2, inzulin dugog djelovanja je vitalni lijek. A ova izjava nije neutemeljena. Otkazivanje čak jedne injekcije može dovesti do smrti pacijenta ako pomoć ne stigne na vrijeme.

Ako je tijelo u ranoj fazi bolesti, pacijentu je obično potreban režim liječenja kratkim ili ultra kratkim inzulinom. U tom se slučaju injekcije daju subkutano nakon jela.

Koristeći insuline dugog djelovanja, pacijent pruža svom tijelu najtačniju imitaciju ljudskog hormona. Uobičajeno, dugotrajno djelujući inzulin, čija će imena biti dolje objašnjena, podijeljen je u dvije skupine: trajanje djelovanja je 15 sati, a trajanje djelovanja do 30 sati.

Kada usporenim tempom postigne tačku najviše koncentracije, inzulin s produljenim djelovanjem započinje isto postepeno smanjivanje bez izazivanja akutnih reakcija i skokova u pacijentovoj krvi. I ovdje je najvažnije ne propustiti trenutak kada učinak injekcije postane nula i ući u sljedeću dozu lijeka. Dugi inzulin ima svoje prednosti i nedostatke kao i bilo koji drugi lijek.

  • jednostavan uvod
  • režim liječenja je vrlo jednostavan i razumljiv i pacijentu i njegovoj rodbini,
  • nizak pokazatelj kombinacije vještina i potrebnih informacija za liječenje,
  • nedostatak potrebe za stalnim nadzorom nivoa glukoze u krvi,
  • moguća je neovisna kontrola tijeka bolesti i stalna terapija.

  • stabilan rizik od hipoglikemije,
  • stabilna hiperinzulinemija, koja povećava rizik od razvoja hipertenzije,
  • stroga dijeta i injekcije,
  • debljanje

Uz točan izračun volumena inzulina koji ima produljeno djelovanje, njegova aktivacija događa se 4 sata nakon njegove primjene. Vrhunac efikasnosti događa se nakon 8-20 sati nakon što lek uđe u organizam.

Vrijeme vršne aktivnosti u velikoj mjeri ovisi o individualnim karakteristikama pacijentovog tijela i volumenu injekcije. Djelovanje inzulina prestaje u tijelu 28 sati nakon njegove primjene.

U slučaju odstupanja od ovih vremenskih parametara, to može ukazivati ​​na prisutnost patoloških stanja u pacijentovom tijelu. I ovdje je potrebno imati predstavu o tome šta je štetni inzulin kod dijabetesa.

Količinu primenjenog hormona određuje lekar pojedinačno za svakog pacijenta. Dozu možete sami izračunati samo nakon savjetovanja sa stručnjakom i provođenja laboratorijskih ispitivanja.

Protresanje inzulina je zabranjeno. Potrebno je samo skrojiti na dlanovima prije injekcije. To doprinosi stvaranju homogenog sastava i istovremenog ravnomjernog zagrijavanja lijeka od topline ruku.

Nakon ubrizgavanja, nemojte odmah vaditi iglu. Potrebno je ostaviti nekoliko sekundi pod kožom za punu dozu.

Ispravljanje podliježe prelasku s inzulina životinjskog porijekla na ljudski. Doza se ponovo bira. Također, prelazak s jedne vrste inzulina na drugi treba pratiti ljekarski nadzor i češća provjera koncentracije šećera u krvi.

Svi pripravci inzulina daju se subkutano, a svaku narednu injekciju treba obaviti na drugom mjestu. Pripravci inzulina ne mogu se mešati i razrjeđivati.

  1. Hipoglikemija.
  2. Osjetljivost na komponente lijeka.
  3. Djeca mlađa od 6 godina.
  4. Trudnoća

Nakon savjetovanja sa stručnjakom, ove kontraindikacije možda neće biti presudne, jer je pozitivan učinak mnogo veći od rizika mogućih komplikacija. Potrebno je samo pravilno izračunati dozu primenjenog inzulina.

Potkožne injekcije dugog djelovanja omogućuju dijabetičarima da se oslobode potrebe uzimanja lijekova nekoliko puta dnevno jer omogućuju kontrolu nad šećerom u krvi tijekom dana.

  1. Genetski inženjerski, hormon sintetizira bakterija.
  2. Polusintetički, koristeći transformaciju enzima svinjskog hormona.

Vrste inzulina s produljenim oslobađanjem

Takođe su uključene pomoćne tvari: glicerol, cink hlorid, natrijum hidroksid, voda za injekcije.

Po izgledu je bistra, bezbojna tekućina za potkožno ubrizgavanje u pacijentovo masno tkivo. Lijek ima nekoliko oblika oslobađanja:

  • OpticClick sistem, koji uključuje patrone od 3 ml. Pet uložaka u jednom pakovanju.
  • Olovke za injekciju OptiSet od 3 ml Kad se inzulin završi, samo trebate kupiti novi uložak i umetnuti ga u olovku za špriceve. U jednom kartonskom pakovanju pet olovki za špriceve.
  • Lantus Solotar, patrone od 3 ml. Hermetički se ubacuju u olovku za jednokratnu upotrebu, patrone se ne zamenjuju. U jednom kartonskom pakovanju, pet olovki za špriceve, bez injekcijskih igala.

Lantus je lijek koji pripada farmakoterapijskoj grupi antidijabetičkih lijekova. Djelatna tvar Lantusa - inzulin glargin analogan je bazalnom djelovanju humanog inzulina. Potpuno se rastvara u krvotoku. dolazi brzo.

Lijek ima takav učinak na tijelo pacijenta:

  1. Smanjuje glukozu u krvi
  2. Povećava unos i upotrebu glukoze u koštanim mišićima i masnom tkivu.
  3. Stimulira biotransformaciju glukoze u glikogen u jetri.
  4. U mišićnom tkivu povećava proizvodnju proteina.
  5. Povećava proizvodnju lipida.

Preporučuje se ubrizgavanje jednom dnevno, samo endokrinolog propisuje dozu, uzimajući u obzir težinu bolesti. Za bolesnike s istim šećerom u krvi, doze mogu biti različite, zbog različitih učinaka na pacijentovo tijelo i njihovih fizioloških predispozicija.

Lantus je propisan samo za dijabetes prvog i drugog tipa, odraslima i djeci starijoj od šest godina. Delotvornost lijeka nije testirana na djeci mlađoj od šest godina.

Većinom se očituje u slučaju imenovanja pogrešne doze. Glavne.

Pacijentima s izraženim nedostatkom vlastitog inzulina potrebne su cjeloživotne injekcije lijekova koji sadrže ovaj hormon. Inzulin kratkog djelovanja koristi se kao sastavni dio složene terapije dijabetesa.

Važno je znati!
Novost koju savjetuju endokrinolozi za kontinuirano praćenje dijabetesa!
Trebaš samo svaki dan ...

Također, kratki inzulin može se koristiti za zaustavljanje šećera kod pacijenata tijekom razdoblja povećane potrebe za hormonima: s ozbiljnim infekcijama i povredama. Kada se koristi, to može biti jedini propisani lijek.

Dnevna doza inzulina kratkog djelovanja za odrasle je 8-24 jedinice, za djecu - ne više od 8 jedinica. Zbog povećanog oslobađanja hormona rasta u krv povećava se doza za adolescente. Pacijent može samostalno izračunati dozu.

1 doza hormona sastoji se od doze potrebne za asimiliranje jedinice hljeba i doze za snižavanje koncentracije glukoze u krvi. Obje komponente su jednake nuli. Za dijabetičare koji imaju višak kilograma, koeficijent se smanjuje za 0,1, a s nedovoljnom težinom povećava se za 0,1.

Doza se može prilagoditi. Njegov porast potreban je uz individualnu otpornost hormona, u kombinaciji s kortikosteroidima, kontraceptivima, antidepresivima i nekim diureticima.

Lijek se daje pomoću posebne insulinske šprice ili pumpe. Takav uređaj omogućava da se postupak izvodi s maksimalnom tačnošću, što se ne može učiniti uobičajenom štrcaljkom. Možete unijeti samo bistro rješenje bez sedimenta.

Inzulin kratkog dejstva daje se 30-40 minuta pre obroka. Nakon injekcije ne preskačite obroke.Posluživanje nakon svake primijenjene doze treba biti isto. 2-3 sata nakon uzimanja glavnog jela, potrebno je da doručkujete. Ovo će pomoći u održavanju nivoa glukoze u krvi.

Da biste ubrzali proces apsorpcije inzulina, odabrano područje treba prije zagrijavanja malo zagrijati. Mesto ubrizgavanja ne može se masirati. Injekcija se vrši subkutano u trbušnu šupljinu.

S povećanjem koncentracije šećera u krvi potrebna je dodatna doza inzulina bez obzira na propisani kurs.

Preporučena doza inzulina glukoze

Koncentracija šećera (mmol / L)10111213141516
Doza (U)1234567

Količinu hormona određuje ljekar pojedinačno za svakog pacijenta. Nadalje, pacijent može samostalno izračunati dozu na temelju svojih preporuka. Prilikom prelaska sa životinjskog inzulina na ljudsku dozu, potrebno je ponovo odabrati.

Prilikom zamjene jedne vrste lijeka drugom, neophodna je kontrola ljekara i češće provjere koncentracije šećera u krvi. Ako je tokom tranzicije primijenjena doza prešla 100 jedinica, pacijenta se šalje u bolnicu.

Injekcija se izvodi supkutano, svaki put na različito mjesto. Injekcija inzulina može se obaviti u mišić tricepsa, u regiji blizu pupka, u gornjem vanjskom kvadrantu gluteus maximusa ili u gornjem anterolateralnom dijelu bedara.

Pripravke inzulina ne treba mešati ili razrjeđivati. Šprica se ne sme tresti pre injekcije. Potrebno ga je uvrnuti između dlanova, kako bi sastav postao jednolikiji i malo se zagrijao. Nakon ubrizgavanja, iglica se ostavlja ispod kože nekoliko sekundi kako bi se droga u potpunosti primijenila, a zatim uklonila.

Pored toga, propisan je dugotrajni inzulin za suzbijanje fenomena jutarnje zore i za regulaciju nivoa glukoze u plazmi ujutro (na prazan stomak). Za propisivanje ovih lijekova vaš liječnik će možda zatražiti tronedjeljni zapis o kontroli glukoze.

Aktivira se nakon 60 minuta, maksimalan efekat postiže se nakon 2-8 sati, Regulira nivo glukoze u krvi.

Suspenzija proširena tipa za ispitivanje sc. Prodaje se u bocama od 4-10 ml ili ulošcima od 1,5-3,0 ml za olovke za špriceve.

Počinje sa radom u roku od 1-1,5 sati.Maksimalna efikasnost se manifestuje nakon 4-12 sati i traje najmanje 24 sata.

Suspenzija za uvođenje s / c. Pakirano u 3 ml patrone, 5 kom u pakiranju.

Aktivira se nakon 1-1,5 sati, a efektivan je maksimalni efekat u periodu od 4-12 sati.

Prošireni inzulin za sc davanje. Dostupno u patronama od 3 ml, u bočicama od 5 ml i ulošcima od 3 ml za olovke za špriceve.

Produljeni inzulin se aktivira u roku od 1,5 sata. Vrhunac aktivnosti javlja se između 3-10 sati. Prosječno razdoblje djelovanja je dan.

Znači s / na aplikaciju. Realizira se u spremnicima za olovke za štrcaljke od 3 ml, u bocama od 10 ml.

Ona počinje djelovati 60 minuta nakon injekcije, regulira koncentraciju šećera u krvi barem dan.

Uložak je običan i sa olovkama od 3 ml u štrcaljkama, u bočicama od 10 ml za ispitivanje sc.

Vrhunac aktivnosti događa se nakon 3-4 sata. Trajanje efekta produženog sredstva je 24 sata.

Produljeni inzulin ostvaruje se u špricama od 3 ml.

Naziv hipoglikemijske supstance i način upotrebe inzulina s produženim djelovanjem može preporučiti samo liječnik.

Uz to, osobe koje pate od dijabetesa ne bi trebale samostalno zamijeniti produženo sredstvo njegovim analogom. Hormonska supstanca produljenog tipa treba se propisati s medicinskog stanovišta razumno, a liječenje njom treba provoditi samo pod strogim nadzorom liječnika.

U pravilu se koristi sastav za snižavanje šećera s produljenim tipom da bi se zamijenili lijekovi sa prosječnim trajanjem izlaganja. Zbog činjenice da se za postizanje bazalnog učinka prosječni sastav inzulina daje dva puta dnevno, a dugi - jednom dnevno, promjena terapije tokom prvog tjedna može izazvati pojavu jutarnje ili noćne hipoglikemije.

Možete popraviti situaciju smanjenjem količine produženog lijeka za 30%, što djelomično nadoknađuje nedostatak produženog hormona primjenom inzulina kratkog tipa s hranom. Nakon toga podešava se doziranje produžene supstance inzulina.

Bazalni sastav se daje jednom ili dva puta dnevno.Nakon ulaska u tijelo putem ubrizgavanja, hormon počinje da pokazuje svoju aktivnost tek nakon nekoliko sati. Istovremeno, vremenski okviri izlaganja za svaku produženu supstancu za snižavanje šećera prikazani u tablici različiti su.

Ali ako je potreban produženi inzulin, unesite količinu veću od 0,6 jedinica po 1 kg težine osobe, tada se navedena doza dijeli na 2-3 injekcije. Istovremeno, kako bi se isključila pojava komplikacija, injekcije se rade u različite dijelove tijela.

Razmislite o tome kako izbjeći nuspojave terapije inzulinom.

Bilo koji inzulinski lijek, bez obzira na trajanje izlaganja, može izazvati nuspojave:

  • Hipoglikemija - nivo glukoze u krvi pada ispod 3,0 mmol / L.
  • Opće i lokalne alergijske reakcije - urtikarija, svrbež i sabijanje na mjestu ubrizgavanja.
  • Kršenje metabolizma masti - karakterizira nakupljanje masti, ne samo ispod kože, već i u krvi.

Inzulin sporijeg djelovanja daje bolju šansu za sprečavanje komplikacija dijabetesa tipa 1 i 2. Osim toga, dug inzulin čini liječenje dijabetesa prikladnijim. Da bi se isključila manifestacija ovih nuspojava, dijabetičari moraju svakodnevno slijediti prehranu koju je propisao liječnik i stalno mijenjati mjesto ubrizgavanja.

Metode za proračun kratkog inzulina

  1. 1 vrsta dijabetesa.
  2. 2 vrste bolesti kada lijekovi za snižavanje šećera više nisu dovoljno učinkoviti.
  3. visoka glukoza Za lakši korak obično su dovoljne 1-2 injekcije dugog inzulina.
  4. Operacija gušterače, koja je dovela do poremećaja sinteze hormona.
  5. Terapija akutnih komplikacija dijabetesa: i.
  6. Periodi povećane potrebe za inzulinom: oboljenja od visokih temperatura, srčani udar, oštećenje organa, teške povrede.

Insulin je dozvoljen tokom trudnoće i dojenja, jer ne ulazi u bebin krvotok i majčino mlijeko.

Nakon što ispuni svoje funkcije, kratki inzulin se razgrađuje stvaranjem aminokiselina: 60% hormona se koristi u bubrezima, 40% u jetri, mali dio ulazi nepromijenjen u urin.

Grupa
Imena lijekova
Vrijeme akcije prema uputama
Start, min
Sati
Trajanje, sati
genetički inženjeringActrapid NM301,5-3,57-8
Gensulin r301-3do 8
Rinsulin P301-38
Humulin Regular301-35-7
Insuman Rapid GT301-47-9
polusintetičkiBiogulin P20-301-35-8
Humodar R301-25-7

Kratki inzulin se oslobađa u obliku otopine sa koncentracijom od 100, rjeđe 40 jedinica po mililitru. Za injekcije pomoću šprice, droga se pakuje u staklene boce sa gumenim čepom, za upotrebu u olovkama štrcaljki - u patronama.

  • brzi hipoglikemijski efekat.
  • primjena neposredno prije obroka.
  • mogućnost upotrebe odmah nakon jela. Ovo je posebno važno u liječenju dijabetesa u djetinjstvu, jer se unaprijed ne zna hoće li dijete nadvladati cijeli dio.
  • olakšavajući normalizaciju glikemije u neobičnim situacijama.
  • sposobnost povećavanja količine brzih ugljikohidrata u prehrani bez ugrožavanja dijabetesa.
  • smanjena vjerovatnost nastanka hipoglikemije.
  • bolji šećer nakon jela.

Pacijenti s dekompenziranim dijabetesom skloni su noćnom prebacivanju na ultrazvučni inzulin. Preporučuje se i maloj djeci koja mijenjaju apetit i adolescentima tijekom aktivnih hormonskih promjena.

Vrsta inzulina
Značajka
Pripreme
Vreme akcije
Start, min
Vrhunac, h.
Trajanje, h
lizpro
Brzo ulazi u krvotok i dostiže maksimalnu koncentraciju, trajanje djelovanja nije ovisno o dozi, što smanjuje rizik od hipoglikemije.Humalogue150,5-12-5
aspart
Omogućuje vam bolju kontrolu glikemije nakon jela, značajno smanjuje dnevnu fluktuaciju glukoze, ne doprinosi debljanju.NovoRapid Penfill10-201-33-5
NovoRapid Flexpen
glulisin
Lyspro je sličan inzulinu, lako se razgrađuje, što mu omogućava da se koristi dugo vremena bez oštećenja zdravlja.Apidra151-1,53-5

Dijabetes studiram već duži niz godina.Zastrašujuće je kad toliko ljudi umre, a još više postane invalid zbog dijabetesa.

Požurim da kažem dobre vesti - Endokrinološki istraživački centar Ruske akademije medicinskih nauka uspeo je da razvije lek koji u potpunosti leči dijabetes melitus. Trenutno se efikasnost ovog lijeka približava 98%.

Još jedna dobra vijest: Ministarstvo zdravlja osiguralo je usvajanje posebnog programa koji nadoknađuje visoku cijenu lijeka. U Rusiji dijabetičari do 4. aprila (uključivo)
možete dobiti - za samo 147 rubalja!

  • Naš članak o proračunu doze

Gornji izračun omogućava vam da nadoknadite samo rast glikemije nakon jela. Ako je šećer prije jela iznad normalnog, dozu kratkog inzulina treba povećati. Smatra se da je potrebna 1 dodatna jedinica hormona za snižavanje šećera za 2 mmol / L.

Za tačniji izračun prilagođavanja doze možete koristiti Forsham formulu. Da bi se mmol / L pretvorilo u mg%, potrebno ih je pomnožiti sa 18.

  1. Odaberite mjesto ubrizgavanja. Uobičajeno koristi trbuh, ne bliže 3 cm od pupka.
  2. Otpustite bočicu i jednokratnu štrcaljku iz ambalaže.
  3. Probušite gumenu kapicu bočice i uvucite unaprijed izračunatu dozu lijeka u špricu.
  4. Pritiskom na stabljiku uklonite sav zrak iz štrcaljke.
  5. Skupite kožu na mjestu uvođenja u nabor tako da u nju uđu samo koža i potkožne masnoće. Mišići ne smeju biti pogođeni.
  6. Umetnite iglu u nabor i ubrizgajte sav inzulin.
  7. Bez vađenja igle ili uklanjanja nabora pričekajte nekoliko sekundi.
  8. Polako izvadite iglu, a zatim otpustite kožu.

Udaljenost od mjesta prethodne injekcije ne smije biti manja od 2 cm. Ni koža ni igla se ne liječe alkoholom jer može značajno oslabiti učinak inzulina.

Obavezno naučite!
Mislite li da je cjeloživotna primjena tableta i inzulina jedini način da se šećer drži pod kontrolom? Nije istina! To možete sami potvrditi počevši s korištenjem ...

Dugotrajni inzulin - Značajke liječenja dijabetesa

Potreban je efikasan produženi inzulin kada je potrebno prilagoditi razinu glukoze u krvi nakon posta. Do sada najčešći inzulini dugog djelovanja su Levemir i Lantus, koje pacijentu treba davati jednom u 12 ili 24 sata.

Utvrđuje potrebu za liječenjem inzulinom i propisuje određene lijekove od strane oboljelog liječnika, a pozitivna prognoza u liječenju bolesti u konačnici ovisi o strogom pridržavanju preporuka pacijentima.

Dugi inzulin ima zadivljujuće svojstvo, može oponašati prirodni hormon koji stvaraju stanice gušterače. Istovremeno je blag prema takvim ćelijama, stimulira njihov oporavak, što u budućnosti omogućava odbijanje nadomjesne terapije inzulinom.

Injekcije produženog inzulina trebaju se davati pacijentima koji imaju povišen nivo šećera tokom dana, ali treba osigurati da pacijent hranu konzumira najkasnije 5 sati prije spavanja.

Ako se tijekom dana treba unositi kratki inzulin kako bi se smanjila razina glukoze koja se opskrbljuje hranom, onda dugi inzulin garantira inzulinsku pozadinu, služi kao izvrsna prevencija ketoacidoze, a pomaže i u obnovi beta stanica gušterače.

Da bi održao normalan način života, pacijent mora naučiti kako pravilno izračunati dozu Lantusa, Protafana ili Levemira noću, tako da se nivo glukoze na glavi održava na 4,6 ± 0,6 mmol / l.

Da biste to učinili, tokom sedmice trebate izmjeriti nivo šećera noću i ujutro na prazan stomak. Zatim biste trebali izračunati vrijednost šećera ujutro minus jučerašnju vrijednost noću i izračunati porast, to će dati pokazatelj minimalne potrebne doze.

Treba napomenuti da se Lantus ne može razrijediti, stoga ga treba ubrizgati s 1ED ili 1,5ED, ali Levemir se može razrijediti i ubrizgati potrebnom vrijednošću.U sljedećim danima morate pratiti kako će biti šećer na glasu i povećavati ili smanjivati ​​dozu.

Odabran je ispravno i ispravno ako u roku od tjedan dana šećer na post ne bude veći od 0,6 mmol / l, ako je vrijednost veća, pokušajte povećati dozu za 0,25 jedinica svaka tri dana.

Dijabetes je uzrok gotovo 80% svih moždanih udara i amputacija. 7 od 10 ljudi umire zbog začepljenih arterija srca ili mozga. U skoro svim slučajevima, razlog ovog strašnog kraja je isti - visoki šećer u krvi.

Šećer se može i treba srušiti, inače ništa. Ali to ne liječi samu bolest, već samo pomaže u borbi protiv istrage, a ne uzrok bolesti.

Učinkovitost lijeka, izračunata prema standardnoj metodi (broj pacijenata koji su se oporavili na ukupan broj pacijenata u grupi od 100 ljudi koji su bili podvrgnuti liječenju) bio je:

  • Normalizacija šećera - 95%
  • Eliminacija tromboze vena - 70%
  • Eliminacija snažnog otkucaja srca - 90%
  • Ublažavanje visokog krvnog pritiska - 92%
  • Vigor tokom dana, poboljšani san noću - 97%

Proizvođači Ji dao
nisu komercijalna organizacija i financiraju se uz podršku države. Zbog toga sada svaki stanovnik ima priliku nabaviti lijek sa popustom od 50%.

Dijabetičari daju supkutano kratki inzulin, odakle se on apsorbira u krv. U reanimacijskim uslovima koristi se intravenska primena. Ova metoda omogućava vam da brzo zaustavite akutne komplikacije dijabetesa i na vrijeme reagirate na naglo promjenjivu potrebu za hormonom tokom perioda oporavka.

Statistika dijabetesa postaje svake godine tužnija! Rusko udruženje za dijabetes tvrdi da jedna od deset osoba u našoj zemlji ima dijabetes. Ali surova istina je da zastrašujuća nije samo bolest, već njene komplikacije i stil života u koji vodi.

Posebna uputstva i mjere opreza

Takvi lijekovi počinju utjecati na tijelo nakon 4-8 sati, a maksimalna koncentracija inzulina otkriće se nakon 8-18 sati. Dakle, ukupno vrijeme djelovanja glukoze je - sat. Najčešće će osobi trebati 1 postupak davanja injekcije ovog lijeka, ređe se to radi dva puta.

Dugotrajni inzulin nije namijenjen liječenju ketoacidoze. Ketonska tijela izlučuju se iz tijela samo intravenskim davanjem kratkog inzulina.

Za dijabetes melitus tipa 1 koristi se dugi i kratko djelujući inzulin. Produljeno djeluje kao baza, odnosno održava takvu količinu inzulina u krvi koju bi gušterača trebala proizvesti u normalnom stanju.

Različita mjesta ubrizgavanja nemaju razlike u konačnom rezultatu, odnosno koncentracija lijeka u krvi bit će ista u svakom slučaju. Potrebno je samo promijeniti mjesta za svaku sljedeću injekciju.

Prilikom prelaska sa srednjeg na dugi inzulin, trebali biste biti pod nadzorom liječnika i glukometra, jer će se doza primijenjenog inzulina prilagoditi i biti potrebne dodatne mjere za smanjenje šećera u krvi (tablete, kratki inzulin).

Za sprečavanje hipoglikemije noću i nakon buđenja savjetuje se sniženje koncentracije dugog inzulina i povećanje kratkog inzulina hranom. Samo liječnik treba izračunati dozu.

Doza dugog inzulina se prilagođava kada:

  • promjena ishrane
  • s povećanom fizičkom aktivnošću,
  • zarazne bolesti
  • operacije
  • rođenje deteta
  • bolesti endokrinog sistema
  • bolest bubrega (posebno zatajenje),
  • dijabetes u starijih (65 ili više godina),
  • s ozbiljnim gubitkom kilograma ili debljanjem,
  • konzumiranje alkohola
  • ostali razlozi koji utiču na koncentraciju glukoze u krvi.

Također je vrijedno biti oprezan onima koji imaju glikozilirani hemoglobin ispod normalnog. Kod takvih ljudi hipoglikemija je moguća i danju i noću bez ikakvog vidljivog razloga.

Kratko djelujući inzulin često koriste sportaši koji se bave bodybuildingom. Učinak lijeka jednak je učinku anaboličkih sredstava. Kratki inzulin aktivira transport glukoze u sve stanice tijela, posebno u mišićno tkivo.

To doprinosi njegovom povećanju i održavanju mišićnog tonusa. U tom slučaju dozu određuje liječnik pojedinačno. Kurs upisa traje 2 mjeseca. Nakon 4-mesečne pauze, lek se može ponoviti.

Ponekad, uz nedostatak ugljikohidrata u konzumiranoj hrani, tijelo počinje koristiti rezerve masnog tkiva kao energent. Kad se podijeli, oslobađaju se ketonska tijela koja se nazivaju aceton.

U slučaju visoke glukoze u krvi i prisustva ketona u urinu, pacijentu je potrebna dodatna primjena kratkog inzulina - 20% dnevne doze. Ako se ne primijeti poboljšanje nakon 3 sata, ponovite injekciju.

Dijabetičari s povišenom tjelesnom temperaturom (do 37 ° C) trebaju obaviti glukometriju i uzimati inzulin. U prosjeku se dnevna doza povećava za 10%. Na temperaturama do 39 ° C dnevna doza se povećava za 20–25%.

Inzulin dugog djelovanja: nazivi lijekova dugog djelovanja. Vrste inzulina i njihovo djelovanje

Dobar dan svima! Kao što sam već napisao u svom nedavnom članku "Hormon inzulin - prva violina metabolizma ugljikohidrata", ljudski inzulin se proizvodi 24 sata. Izlučivanje inzulina može se podijeliti na bazalno i stimulirano.

U osobe s apsolutnim nedostatkom inzulina, cilj terapije je približiti fiziološku sekreciju što je moguće bliže, i bazalnu i stimuliranu. U ovom članku ću vam reći kako odabrati pravu dozu bazalnog inzulina. Među nama dijabetičarima koristi se izraz "zadrži razinu u pozadini", a za to mora postojati odgovarajuća doza inzulina s produljenim djelovanjem.

Nuspojava

Stvaranje antitijela na inzulin može dovesti do pojačane reakcije interakcije s proteinima. To uzrokuje otpornost na inzulin. Često se otpornost na hormon opaža unošenjem svinjskog ili goveđeg inzulina.

Lijekovi kratkog djelovanja rijetko uzrokuju nuspojave. Alergijske reakcije obično se javljaju u obliku svrbeža kože, crvenila. Ponekad se primijeti iritacija na mjestu ubrizgavanja.

Uz predoziranje ili nepravilnu uporabu kratkog inzulina moguć je hipoglikemijski sindrom, karakteriziran naglim padom glukoze u krvi. Simptomi hipoglikemije: vrtoglavica, glavobolja, akutna glad, ubrzan rad srca, pojačano znojenje, anksioznost i razdražljivost.

Da biste otklonili znakove, trebate piti otopinu glukoze, nakon 15-20 minuta - uzeti porciju koja sadrži dovoljnu količinu proteina i ugljikohidrata. Ne idite u krevet: to može izazvati početak hipoglikemijske kome.

Inzulin kratkog djelovanja brzo i efikasno normalizira razinu glukoze u krvi. Takva zamjenska terapija omogućava dijabetičarima da žive u punoj snazi ​​i sprečavaju moguće komplikacije.

Pri korištenju inzulina dugog djelovanja treba imati na umu da prekoračenje doze može izazvati hipoglikemiju, komu i komu. Alergijske reakcije, crvenilo i svrbež na mjestu ubrizgavanja nisu isključeni.

Produljeni inzulin namijenjen je samo kontroli glukoze, ne pomaže kod ketoacidoze. Za uklanjanje ketonskih tijela iz tijela koristi se kratki inzulin.

Kod dijabetesa tipa 1, produženi inzulin kombinira se sa lijekovima kratkog djelovanja i djeluje kao osnovni element terapije. Kako bi koncentracija lijeka bila ista, mjesto ubrizgavanja svaki put se mijenja.

Prijelaz sa srednjeg na dugi inzulin treba provesti pod nadzorom liječnika i uz redovno mjerenje razine glukoze u krvi. Ako doza ne zadovoljava potrebe, morat će se prilagoditi drugim lijekovima.

Da bi se izbjegla noćna i jutarnja hipoglikemija, preporučuje se smanjenje koncentracije dugog inzulina i povećanje doze kratkog. Izračun volumena lijekova provodi liječnik.

  1. Hipoglikemija.
  2. Stanje kome i pretkomatoze.
  3. Crvenilo i svrbež na mjestu ubrizgavanja.
  4. Alergija
  5. Uništavanje tjelesnih lipida.

Zašto su potrebne injekcije insulina?

Inzulin dugog djelovanja omogućava kontrolu glukoze na gladovanje nakon posta. Ove lijekove propisuje samo liječnik kada neovisna ispitivanja krvi pacijenta glukometrom tokom sedmice uoče značajna kršenja ovog pokazatelja ujutro.

U ovom slučaju mogu se propisati kratke, srednje ili dugo djelujuće insuline. U tom pogledu, najefikasniji su, naravno, lijekovi dugog djelovanja. Koriste se za liječenje dijabetesa tipa 1 i 2. Uvodi se intravenski 1-2 puta dnevno.

Treba napomenuti da se produženi inzulin može propisati čak i u slučajevima kada je dijabetičar već dao injekcije kratkog djelovanja. Takva terapija omogućava vam da pružite tijelu potrebnu podršku i spriječi razvoj mnogih komplikacija.

Važno!
Davanje inzulina s produženim djelovanjem nastaje kada postoji potpuna disfunkcija gušterače (prestaje proizvoditi hormon) i primijeti se brza smrt beta ćelija.

Dugi inzulin počinje djelovati 3-4 sata nakon primjene. U tom slučaju dolazi do smanjenja šećera u krvi i značajno poboljšanje pacijentovog stanja. Maksimalni učinak njegove upotrebe uočava se nakon 8-10 sati. Postignuti rezultat može trajati od 12 do 24 sata, a ovisi o doziranju inzulina.

Minimalni učinak omogućava vam postizanje doze inzulina u količini od 8010 jedinica. Djeluju 14-16 sati. Inzulin u količini od 20 jedinica. i više u stanju da održavaju nivo šećera u krvi približno dan.

Važno je pravilno koristiti produženi inzulin. Ne koristi se za stabilizaciju glukoze u krvi nakon jela, jer ne djeluje tako brzo, kao na primjer inzulin kratkog djelovanja. Štaviše, injekcije insulina moraju biti zakazane.

Ako preskočite vrijeme injekcije ili produžite / skratite jaz ispred njih, to može dovesti do pogoršanja općeg stanja pacijenta, jer će razina glukoze stalno „preskakati“, što povećava rizik od komplikacija.

Klasifikacija lijekova koji sadrže insulin

Inzulin dugog djelovanja

Dijabetičarima prvog tipa propisani su insulini dugog djelovanja kao bazni inzulin, a kod drugog tipa kao monoterapija. Koncept bazalnog insulina znači inzulin, koji se mora proizvesti u tijelu tokom dana, bez obzira na obroke. No, s dijabetesom tipa 1, nemaju svi pacijenti gušterača koja može proizvesti ovaj hormon čak i u minimalnim dozama.

U svakom slučaju, tretman tipa 1 nadopunjuje se kratkim ili ultra-kratkim injekcijama inzulina. Injekcije inzulina s dužim dejstvom izvode se ujutro na prazan stomak, jednom dnevno, manje od dva. Lijek počinje djelovati nakon jednog do tri sata, aktivan je od 12 do 24 sata.

Slučajevi kada je potrebno propisati inzulin dugog djelovanja:

  • suzbijanje fenomena jutarnje zore
  • stabilizacija šećera u krvi ujutro na prazan stomak,
  • tretman dijabetesa drugog tipa kako bi se spriječio njegov prelazak na prvi tip,
  • kod prve vrste dijabetesa - izbjegavanje ketoacidoze i djelomična očuvanja beta ćelija.

Dodatni dugotrajni inzulini prethodno su bili ograničeni u izboru; pacijentima je propisan NPH-inzulin nazvan Protofan. Ima zamućenu boju, a pre ubrizgavanja bocu je trebalo protresti.Trenutno je zajednica endokrinologa pouzdano utvrdila činjenicu da Protofan ima negativan učinak na imuni sistem, potičući ga da stvara antitijela na inzulin.

Sve to dovodi do reakcije u kojoj ulaze antitijela inzulina, što ga čini neaktivnim. Takođe, vezani inzulin može dramatično postati aktivan kada to više nije potrebno. Verovatnije je da ova reakcija ima blago izražen karakter i da povlači mali skok šećera, u roku od 2–3 mmol / l.

To pacijent to posebno ne oseti, ali općenito klinička slika postaje negativna. U novije vreme razvijeni su i drugi lekovi koji nemaju takav efekat na pacijentovo telo. Analozi: Protafana:

Imaju prozirnu boju, ne zahtijevaju protresanje prije injekcije. Analog inzulina dugog djelovanja može se lako kupiti u bilo kojoj ljekarni.

Prosječna cijena Lantusa u Ruskoj Federaciji kreće se od 3335 - 3650 rubalja, a Protofana - 890-970 rubalja. Pregledi dijabetičara pokazuju da Lantus tokom dana ima ujednačen učinak na šećer u krvi.

Prije propisivanja inzulina dugog djelovanja, endokrinolog mora zahtijevati da se pacijent evidentira sa kontrolom šećera u krvi, koja se obavljala od jedne do tri sedmice dnevno. Ovo će pokazati kompletnu sliku skokova glukoze u krvi i potrebe za, odnosno otkazivanja imenovanja ove vrste inzulina.

Ako liječnik propiše lijek ne uzimajući u obzir kliničku sliku razine šećera u krvi, onda je bolje kontaktirati drugog endokrinologa.

Noćna doza inzulina s dugotrajnim djelovanjem

Preporučuje se započeti odabir doze dugog inzulina preko noći. Ako to još niste učinili, pogledajte kako se glukoza u krvi ponaša noću. Započnite mjerenja svaka 3 sata - u 21:00, 00:00, 03:00, 06:00. Ako u određenom vremenskom periodu imate velike fluktuacije pokazatelja glukoze u krvi u smjeru smanjenja ili, obrnuto, povećanja, to znači da doza inzulina nije baš dobro odabrana.

U ovom slučaju morate pogledati ovaj odjeljak detaljnije. Na primjer, noću izlazite sa šećerom 6 mmol / L, u 00:00 - 6,5 mmol / L, a u 3:00 naglo se podiže na 8,5 mmol / L, a ujutro vam dolazi visoka razina šećera. Situacija je takva da noćni inzulin nije bio dovoljan i potrebno ga je polako povećavati. Ali postoji jedna poanta. Ako je takav porast i veći tokom noći, onda to ne znači uvijek i nedostatak inzulina. U nekim slučajevima može biti latentna hipoglikemija, koja je dala takozvani povratni udar - povećanje glukoze u krvi.

Da biste shvatili zašto šećer raste noću, trebate paziti na ovaj interval svakog sata. U opisanoj situaciji trebate gledati šećer u 00:00, 01:00, 02:00 i 03:00 h. Ako dođe do smanjenja razine glukoze u ovom intervalu, vjerovatno je da je to bilo skriveno „savijanje“ s povratnim potezom. Ako je tako, dozu osnovnog inzulina treba smanjiti naprotiv.

Osim toga, složit ćete se sa mnom da hrana koju jedete utječe na procjenu osnovnog inzulina. Dakle, da bi pravilno ocijenili rad bazalnog inzulina, ne bi trebalo da postoje inzulin i glukoza kratkog djelovanja, koji dolaze s hranom u krv. Stoga, prije procjene noćnog inzulina, preporučuje se preskočiti večeru ili večeru ranije kako napravljeni obrok i kratki inzulin ne bi izbrisali jasnu sliku.

Zbog toga se za večeru preporučuje jesti samo ugljikohidratnu hranu, uz izuzeće proteina i masti. Budući da se ove tvari apsorbiraju mnogo sporije i do određene mjere mogu naknadno povećati razinu šećera, što može ometati i pravilnu procjenu funkcioniranja noćnog baznog inzulina.

Dnevna doza inzulina dugog djelovanja

Kako proveriti "bazalnu" popodne? To je takođe vrlo jednostavno. Potrebno je isključiti unos hrane. U idealnom slučaju morate da gladujete tokom dana i uzimate šećer u krvi svakih sat vremena.Ovo će vam pokazati gdje je povećanje, a gdje smanjenje. Ali najčešće to nije moguće, posebno kod male djece. U ovom slučaju pogledajte kako osnovni inzulin djeluje u periodima. Na primjer, prvo preskočite doručak i odmjerite svaki sat od trenutka kad se probudite ili ubrizgavate dnevni dnevni inzulin (ako ga imate), pa sve do ručka, nakon nekoliko dana preskočite ručak, a zatim i večera.

Želim reći da se gotovo sve insuline produljenog djelovanja moraju ubrizgavati 2 puta dnevno, izuzev Lantusa, koji se radi samo jednom. Ne zaboravite da sve gore navedene insuline, osim Lantusa i Levemira, imaju osebujan vrhunac izlučivanja. U pravilu, vrhunac se javlja u 6-8 sati djelovanja lijeka. Stoga u takvim trenucima može doći do smanjenja glukoze što mora biti podržano malom dozom XE.

Također želim reći da kad promijenite dozu baznog inzulina, morat ćete ponoviti sve ove korake nekoliko puta. Mislim da su 3 dana dovoljna da osiguramo da se efekt dogodio u bilo kojem smjeru. I ovisno o rezultatu, poduzmite sljedeće korake.

Prilikom procjene dnevnog bazalnog inzulina iz prethodnog obroka trebalo bi proći najmanje 4 sata, a najbolje 5 sati. Za one koji koriste kratke inzuline (Actrapid, Humulin R, Gensulin R itd.), A ne ultra kratke (Novorapid, Apidra, Humalog), interval bi trebao biti duži - 6-8 sati, jer je to zbog osobitosti djelovanja ovih uvreda, o kojima ću definitivno razgovarati u sljedećem članku.

Nadam se da sam jasno i lako objasnio kako odabrati dozu dugog inzulina. Ako imate bilo kakvih pitanja, slobodno ih pitajte. Nakon što ste pravilno odabrali doze inzulina dugog djelovanja, možete krenuti u odabiru doze inzulina kratkog djelovanja. I tada započinje zabava, ali o tome više u sljedećem članku. U međuvremenu - zbogom!

S toplinom i pažnjom endokrinolog Dilara Lebedeva

Dijabetes tipa 1 se ne liječi. Da bi se stanje stabiliziralo, pacijent bi trebao svakodnevno. Postoji nekoliko vrsta lijekova ovog hormona, ali osnovni među njima je produženi inzulin.

Bez inzulina, tijelo ne može pravilno funkcionirati. Ovaj hormon je odgovoran za metabolizam proteina, masti i ugljenih hidrata. U njegovom odsustvu ili niskoj koncentraciji, metabolički procesi u tijelu se usporavaju. To dovodi do opasnih komplikacija koje mogu biti fatalne.

Svim pacijentima koji imaju dijabetes potreban je inzulin, posebno lijekovi dugog djelovanja. Bolest se razvija usled nepostojanja u pacijentovom telu ćelija odgovornih za proizvodnju sopstvenog hormona, inzulina, koji bi regulisao metaboličke procese i nivo glukoze. Dakle, moderni lijekovi dugog djelovanja omogućuju tijelu pacijenta da stabilno djeluje.

Dijabetes je opasan zbog svojih komplikacija. Insulin koji se daje pacijentu, na primjer, dugotrajnim djelovanjem, izbjegava se razvoj tih komplikacija koje često dovode do smrti.

Prilikom odabira srednje ili dugotrajno djelujućeg inzulina, čija se imena ponekad zbunjuju, važno je ne baviti se lijekom. Ako trebate promijeniti lijek ili prilagoditi dnevnu dozu, posavjetujte se s liječnikom.

Značajke upotrebe dugog inzulina

Inzulin dugog djelovanja, ovisno o vrsti dijabetesa, može se kombinirati sa sredstvom za brzo djelovanje, koje se radi kako bi se ispunila njegova osnovna funkcija, ili se može koristiti kao pojedinačni lijek. Na primjer, kod prvog oblika dijabetesa, inzulin produljenog tipa obično se kombinira sa kratkim ili ultra kratkim lijekom. U drugom obliku dijabetesa lijekovi se koriste odvojeno. Na listi oralnih hipoglikemijskih spojeva, sa kojima je hormonska supstanca obično kombinirana, su:

  1. Sulfonilurea.
  2. Meglitinidi.
  3. Biguanides.
  4. Tiazolidindioni.

Inzulin dugog djelovanja može se uzimati kao jedan uređaj, kao i drugi lijekovi

U pravilu se koristi sastav za snižavanje šećera s produljenim tipom da bi se zamijenili lijekovi sa prosječnim trajanjem izlaganja. Zbog činjenice da se za postizanje bazalnog učinka prosječni sastav inzulina daje dva puta dnevno, a dugi - jednom dnevno, promjena terapije tokom prvog tjedna može izazvati pojavu jutarnje ili noćne hipoglikemije. Možete popraviti situaciju smanjenjem količine produženog lijeka za 30%, što djelomično nadoknađuje nedostatak produženog hormona primjenom inzulina kratkog tipa s hranom. Nakon toga podešava se doziranje produžene supstance inzulina.

Bazalni sastav se daje jednom ili dva puta dnevno. Nakon ulaska u tijelo putem ubrizgavanja, hormon počinje da pokazuje svoju aktivnost tek nakon nekoliko sati. Istovremeno, vremenski okviri izlaganja za svaku produženu supstancu za snižavanje šećera prikazani u tablici različiti su. Ali ako je potreban produženi inzulin, unesite količinu veću od 0,6 jedinica po 1 kg težine osobe, tada se navedena doza dijeli na 2-3 injekcije. Istovremeno, kako bi se isključila pojava komplikacija, injekcije se rade u različite dijelove tijela.

Razmislite o tome kako izbjeći nuspojave terapije inzulinom.

Bilo koji inzulinski lijek, bez obzira na trajanje izlaganja, može izazvati nuspojave:

  • Hipoglikemija - nivo glukoze u krvi pada ispod 3,0 mmol / L.
  • Opće i lokalne alergijske reakcije - urtikarija, svrbež i sabijanje na mjestu ubrizgavanja.
  • Kršenje metabolizma masti - karakterizira nakupljanje masti, ne samo ispod kože, već i u krvi.

Inzulin sporijeg djelovanja daje bolju šansu za sprečavanje komplikacija dijabetesa tipa 1 i 2. Osim toga, dug inzulin čini liječenje dijabetesa prikladnijim. Da bi se isključila manifestacija ovih nuspojava, dijabetičari moraju svakodnevno slijediti prehranu koju je propisao liječnik i stalno mijenjati mjesto ubrizgavanja.

Nova generacija produženih sredstava

Nedavno su na farmaceutsko tržište lansirana dva nova, dugotrajna, FDA odobrena lijeka za liječenje dijabetesa kao odraslih osoba:

  • Degludek (tzv. Tresiba).
  • Ryzodeg FlexTouch (Ryzodeg).

Tresiba je novi lijek koji je odobrio FDA

Inzulin dugog djelovanja Degludec namijenjen je supkutanoj primjeni. Trajanje regulacije glukoze u krvi je oko 40 sati. Koristi se za liječenje dijabetičara s prvim i drugim oblikom složenosti bolesti. Kako bi se dokazala sigurnost i efikasnost novog lijeka s produljenim oslobađanjem, provedeno je niz studija u kojima je sudjelovalo više od 2.000 odraslih pacijenata. Degludec je korišten kao dodatak oralnom tretmanu.

Do danas je upotreba lijeka Degludec dozvoljena u EU, Kanadi i SAD-u. Na domaćem tržištu se pojavio novi razvoj pod imenom Tresiba. Sastav se realizira u dvije koncentracije: 100 i 200 U / ml, u obliku olovke za šprice. Sada je moguće normalizirati razinu šećera u krvi uz pomoć super-sredstva s produljenim oslobađanjem primjenom otopine inzulina samo tri puta tjedno.

Opisali smo preparat Ryzodeg. Sredstvo Ryzodeg s produljenim oslobađanjem je kombinacija hormona, čija su imena dobro poznata dijabetičarima, kao što su bazni inzulin Degludec i brzo djelujući Aspart (omjer 70:30). Dvije tvari slične inzulinu na specifičan način komuniciraju s endogenim receptorima za inzulin zbog čega ostvaruju vlastiti farmakološki učinak sličan učinku ljudskog inzulina.

Sigurnost i djelotvornost novorazvijenog lijeka dugog djelovanja dokazana je kliničkim ispitivanjem u kojem je sudjelovalo 360 odraslih dijabetičara.

Ryzodeg je uzet u kombinaciji s drugim obrokom za snižavanje šećera. Kao rezultat toga, postignuto je smanjenje šećera u krvi do razine koja je ranije mogla biti postignuta samo primjenom inzulinskih pripravaka dugog djelovanja.

Hormonski lijekovi dugog djelovanja Tresiba i Ryzodeg kontraindicirani su osobama s akutnom komplikacijom dijabetesa. Pored toga, ove lijekove, kao gore razmatrane analoge, treba propisati samo liječnik, jer se u protivnom ne mogu izbjeći nuspojave u obliku hipoglikemije i različitih vrsta alergija.

Vrste injekcija

Pacijent s dijabetesom prisiljen je svakodnevno uzimati injekcije hormona, a često i nekoliko puta dnevno. Uvedeni dnevni inzulin pomaže da se stanje stabilizira. Bez ovog hormona nemoguće je normalizovati šećer u krvi. Bez injekcije pacijent umire.

Moderni tretmani dijabetesa nude nekoliko vrsta injekcija. Razlikuju se u trajanju i brzini izlaganja.

Postoje lijekovi kratkog, ultra kratkog, kombiniranog i produženog djelovanja.

Kratko i počinje djelovati gotovo odmah nakon primjene. Maksimalna koncentracija postiže se u roku od jednog do dva sata, a zatim učinak ubrizgavanja postepeno nestaje. Općenito, takvi lijekovi djeluju oko 4-8 sati. U pravilu se takve injekcije preporučuje davati odmah nakon obroka, nakon čega koncentracija glukoze u pacijentovoj krvi počinje rasti.

Produljeni inzulin čini osnovu liječenja. Djeluje 10-28 sati, ovisno o vrsti lijeka. Trajanje djelovanja lijeka razlikuje se kod svakog pacijenta, ovisno o prirodi tijeka bolesti.

Značajke lijekova dugog djelovanja

Produljeni inzulin potreban je kako bi se maksimalno precizno oponašao proces proizvodnje vlastitog hormona kod pacijenta. Postoje dvije vrste takvih lijekova - lijekovi srednjeg trajanja (vrijede oko 15 sati) i lijekovi ultra dugog djelovanja (do 30 sati).

Lijekovi srednjeg trajanja imaju neke značajke primjene. Sam inzulin ima mutnu sivkasto-bijelu boju. Prije uvođenja hormona trebali biste postići jednoliku boju.

Nakon primjene lijeka primjećuje se postepeno povećavanje koncentracije hormona. U nekom trenutku dolazi do vrhunca delovanja leka, nakon čega koncentracija postepeno opada i nestaje. Tada treba napraviti novu injekciju.

Doziranje je odabrano tako da lijek može učinkovito kontrolirati stanje šećera u krvi, izbjegavajući nagle skokove između injekcija. Prilikom odabira doze inzulina za pacijenta, liječnik uzima u obzir koliko dugo dolazi do vrhunca aktivnosti lijeka.

Još jedna karakteristika je mjesto ubrizgavanja. Za razliku od lijekova kratkog djelovanja, koji se ubrizgavaju u trbuh ili ruku, dug inzulin se stavlja u bedro - to vam omogućava da postignete učinak nesmetanog protoka lijeka u organizam.

To je glatko povećanje koncentracije lijeka koje određuje njegovu efikasnost u vidu bazne injekcije.

Koliko često se rade injekcije?

Postoji nekoliko lekova za produženi inzulin. Za većinu njih karakterizira zamućena konzistencija i prisustvo vršne aktivnosti, koja nastaje oko 7 sati nakon primjene. Takvi lijekovi se primjenjuju dva puta dnevno.

Neki lekovi (Tresiba, Lantus) daju se 1 put dnevno. Za ove lijekove je karakteristično duže trajanje rada i postepena apsorpcija, bez vršnog djelovanja - odnosno uvedeni hormon djeluje nesmetano tokom cijelog trajanja akcije. Sljedeća karakteristika ovih lijekova je da nemaju zamućen talog i razlikuju se prozirnom bojom.

Liječnik na savjetovanju pomoći će vam odabrati najbolji lijek za određenog pacijenta. Specijalist će odabrati osnovni inzulin srednjeg ili dugotrajnog djelovanja i izgovoriti imena najboljih lijekova. Ne preporučuje se samostalno odabrati produženi inzulin.

Kako odabrati dozu?

Dijabetes ne spava noću. Zbog toga svaki pacijent zna koliko je važno odabrati pravu dozu lijeka kako bi se izbjegli šiljci šećera tokom noćnog odmora.

Da biste odabrali dozu što tačnije, trebali biste izmjeriti šećer u krvi svaka dva sata tokom noći.

Prije nego što počnete koristiti inzulin, produženog djelovanja, preporučuje se odbiti večeru. Tijekom noći mjeri se razina šećera, a zatim na temelju tih podataka određuje se potrebna doza injekcije nakon razgovora s liječnikom.

Utvrđivanje dnevne norme dugotrajnih lijekova također zahtijeva poseban pristup. Najbolja opcija je odbijanje hrane tokom dana sa satnim mjerenjima nivoa šećera. Kao rezultat toga, do večeri će pacijent tačno znati kako se ponaša šećer u krvi kad se ubrizgava dugotrajno.

Moguće komplikacije od injekcija

Bilo koji inzulin, bez obzira na trajanje djelovanja, može izazvati niz nuspojava. Obično je uzrok komplikacija neuhranjenost, nepravilno odabrana doza, kršenje sheme davanja lijeka. U tim je slučajevima moguć razvoj sljedećih posljedica:

  • manifestacija alergijske reakcije na lijek,
  • nelagodnost na mestu ubrizgavanja,
  • razvoj hipoglikemije.

Kao što znate, hipoglikemija može dovesti do ozbiljnih komplikacija, sve do dijabetičke kome. Izbjegavajte to strogo slijedeći sve upute za liječenje koje je preporučio vaš ljekar.

Kako izbjeći komplikacije?

Dijabetes je ozbiljna bolest i teško je se nositi s njom. Međutim, samo pacijent sam može osigurati lagodan život. Da biste to učinili, potrebno je primijeniti sve mjere koje će pomoći da se izbjegnu komplikacije i loše zdravlje.

Temelj liječenja dijabetesa tipa 1 je injekcija, ali samo lijek je opasan. Stoga se za sva pitanja o primijenjenom lijeku pacijent treba posavjetovati samo s liječnikom.

Da biste se osjećali zdravo, morate pravilno jesti. Inzulin pomaže u kontroli šiljaka šećera u krvi, ali pacijent mora uložiti sve napore da ih ne provocira. U tu svrhu liječnici propisuju posebnu dijetu koja će pomoći stabilizaciji pacijentovog stanja.

Bilo koji lek koji se koristi za lečenje mora se koristiti u skladu sa uputstvima lekara.

Dijabetes melitus karakterizira nesposobnost tijela da razgrađuje glukozu, uslijed čega se ta taloži u krvi, uzrokujući različite poremećaje u funkcionalnosti tkiva i unutrašnjih organa. Kod dijabetesa tipa 1, to je posljedica nedovoljne proizvodnje inzulina pankreasa. Da bi nadoknadili ovaj hormon u tijelu, ljekari svojim pacijentima propisuju inzulin koji dugo djeluje. Šta je to i kako djeluju ovi lijekovi? O ovome će se razgovarati sada.

Dugo delujuće insuline

Potkožne injekcije dugog djelovanja omogućuju dijabetičarima da se oslobode potrebe uzimanja lijekova nekoliko puta dnevno jer omogućuju kontrolu nad šećerom u krvi tijekom dana. Ovo je djelovanje zbog činjenice da sve dugotrajne akcije uključuju kemijske katalizatore koji povećavaju njihovu učinkovitost.

Pored toga, ovi lijekovi imaju i drugu funkciju - usporavaju proces apsorpcije šećera u tijelu i na taj način poboljšavaju opće stanje pacijenta. Prvi efekat nakon injekcije već se primjećuje nakon 4-6 sati, dok može trajati 24-36 sati, ovisno o težini tijeka dijabetesa.

Naziv lijekova koji dugo djeluju inzulinom:

Ove lijekove treba propisati samo liječnik, jer je veoma važno izračunati ispravnu dozu lijeka, što će izbjeći pojavu nuspojava nakon injekcije. Lijek se daje supkutano u stražnjicu, bedra i podlaktice.

Treba čuvati ove lijekove na temperaturi od minus 2 stepena (moguće je u hladnjaku). Tako ćete izbjeći oksidaciju lijeka i pojavu granulirane smjese u njemu. Prije upotrebe, bocu se mora protresti tako da njen sadržaj postane homogen.


Nepravilno skladištenje lijeka smanjuje njegovu učinkovitost i rok trajanja

Nove dugo djelujuće insuline odlikuju se trajanjem učinka i sastavom. Oni su uslovno podijeljeni u dvije grupe:

  • identično ljudskim hormonima,
  • životinjskog porekla.

Prvi se dobijaju iz gušterače goveda i dobro ih podnosi 90% dijabetičara. A razlikuju se od inzulina životinjskog porijekla samo po broju aminokiselina. Takvi lijekovi su skuplji, ali imaju brojne prednosti:

  • da bi se postigao maksimalan terapeutski efekat, potrebno je unošenje manjih doza,
  • lipodistrofija nakon njihove primjene opaža se mnogo rjeđe,
  • ovi lijekovi ne izazivaju alergijske reakcije i lako se mogu koristiti za kontrolu razine šećera u krvi osoba koje imaju alergiju.

Dosta često neiskusni dijabetičari samostalno zamjenjuju lijekove kratkog djelovanja s lijekovima dugog djelovanja. Ali to je apsolutno nemoguće učiniti. Uostalom, svaki od ovih lijekova obavlja svoje funkcije. Zbog toga, radi normalizacije šećera u krvi i poboljšanja vaše dobrobiti, ni u kojem slučaju ne možete samostalno prilagoditi tretman. Samo lekar to treba učiniti.

Kratki pregled

Lijekovi, čija će imena biti opisana u nastavku, ni u kojem slučaju ne smiju se upotrebljavati bez liječničkog recepta! Nepravilna upotreba istih može dovesti do ozbiljnih posljedica.

Lijek se daje supkutano, ne više od 1 puta dnevno. Preporučuje se davati injekcije pred spavanje istovremeno. Upotreba Basaglara često je praćena pojavom nuspojava među kojima su najčešći:

  • alergije
  • oticanje donjih ekstremiteta i lica.

Ovo je jedan od najboljih lijekova, koji je analog ljudskog inzulina. 90% pacijenata se dobro podnosi. Samo kod nekih dijabetičara, njegova upotreba izaziva pojavu alergijske reakcije i lipodistrofije (uz produženu upotrebu).

Tresiba je inzulin koji dugo djeluje, a koji može održavati kontrolu šećera u krvi do 42 sata. Ovaj lijek se daje 1 put dnevno istovremeno. Njegova doza se izračunava pojedinačno.

Ovako dugo trajanje ovog lijeka nastaje zbog činjenice da njegovi sastojci doprinose povećanju procesa prerade inzulina od strane stanica tijela i smanjenju brzine proizvodnje ovog elementa od strane jetre, što omogućava značajno smanjenje razine šećera u krvi.

Ali ovaj alat ima svoje nedostatke. Mogu ga koristiti samo odrasli ljudi, odnosno kontraindiciran je za djecu. Uz to, njegova upotreba za liječenje dijabetesa nije moguća kod žena u trudnoći i dojenju, jer to može negativno utjecati na zdravstveno stanje nerođene bebe.

Takođe je analog ljudskog insulina. Daje se supkutano, 1 put dnevno istovremeno. Počinje djelovati 1 sat nakon primjene i ostaje na snazi ​​24 sata. Ima analog - Glargin.

Posebnost Lantusa je da se može koristiti u adolescenata i djece starijih od 6 godina. U većini slučajeva dobro se podnosi. Samo neki dijabetičari izazivaju pojavu alergijske reakcije, oticanje donjih ekstremiteta i lipodistrofiju.

Kako bi se spriječio razvoj lipodistrofije uz produljenu upotrebu ovog lijeka, preporučuje se periodična promjena mjesta ubrizgavanja. Možete to raditi u ramenu, bedrima, želucu, stražnjici itd.

To je rastvorljivi bazni analog ljudskog insulina. Vrijedi 24 sata, što se događa zbog izražene samoovisnosti molekula intemina detemira u području ubrizgavanja i vezanja molekula lijeka na albumin u lancu masnih kiselina.

Ovaj lijek se daje supkutano 1-2 puta dnevno, u zavisnosti od potreba pacijenta. Također može izazvati pojavu lipodistrofije, pa se stoga mjesto ubrizgavanja mora neprestano mijenjati, čak i ako se injekcija postavi u isto područje.

Zapamtite da su insulini dugog djelovanja moćni lijekovi koji se moraju koristiti strogo po shemi, ne propuštajući vrijeme ubrizgavanja. Upotrebu takvih lijekova pojedinačno propisuje liječnik, kao i njihovo doziranje.

Prije samo sto godina, dijabetes se smatrao smrtonosnom bolešću. Ljekari su znali kako se bolest manifestuje i nazivali su indirektne uzroke - na primjer, ili. I tek u drugoj dekadi prošlog veka naučnici su otkrili i izračunali njegovu ulogu u. Ovo je bio pravi spas za dijabetičare.

Grupe preparata inzulina

Glavni princip lečenja dijabetesa tipa I je unošenje određenih doza sintetizovanog inzulina u pacijentovu krv. Prema pojedinačnim indikacijama, ovaj hormon se koristi i za dijabetes tipa II.

Glavna uloga inzulina u tijelu je da sudjeluje u metabolizmu ugljikohidrata i uspostavlja optimalnu razinu šećera u krvi.

Savremena farmakologija dijeli pripravke inzulina na kategorije uzimajući u obzir stopu nastanka hipoglikemijskog (snižavanja razine šećera u krvi):

Dugo trajanje: prednosti i nedostaci

Donedavno su dugotrajni inzulinski pripravci podijeljeni u dvije podskupine: srednje i dugotrajno djelovanje. Posljednjih godina postalo je poznato o razvoju inzulina ekstra dugog trajanja.

Ključna razlika između lekova sve tri podgrupe je trajanje hipoglikemijskog efekta:

  • efekat srednjeg trajanja je 8-12, kod velikog broja pacijenata - do 20 sati,
  • dugoročna akcija - 20-30 (u nekim slučajevima 36) sati,
  • ekstra dugačka akcija - više od 42 sata.

Insulini sa produženim oslobađanjem su obično dostupni u obliku suspenzija i namijenjeni su supkutanoj ili intramuskularnoj primjeni.

Normalno, kod osobe koja nema dijabetes, inzulin se proizvodi kontinuirano. Pripravci inzulina dugog djelovanja razvijeni su tako da oponašaju sličan proces kod pacijenata sa šećernom bolešću. Njihov dugotrajni rad u tijelu je vrlo važan uz terapiju održavanja. Smanjenje broja injekcija je još jedan značajan plus takvih lijekova.

Ali postoji ograničenje: inzulini dugotrajnog djelovanja ne mogu se koristiti u dijabetičkoj komi ili u bolesnikovom prekomatoznom stanju.

Izofan inzulin

Ova aktivna supstanca se koristi u drogama. prosječni pojam radnja. Predstavnikom se može smatrati francuski Insuman Bazal GT. Dostupan je u obliku suspenzija sa sadržajem inzulina od 40 ili 100 jedinica. Zapremina jedne boce je 10, odnosno 5 ml.

Posebnost lijeka je njegova dobra tolerancija na pacijente kod kojih je uočena netolerancija na druge inzuline. Osim toga, lijek se može koristiti trudnicama i dojiljama (zahtijeva medicinski nadzor). Izofan inzulin se daje jednom dnevno.

Procijenjeni trošak paketa od pet boca od 5 ml - od 1300 rubalja.

Insulinski glargin

Ovaj lijek dugo gluma jedinstven je na svoj način. Činjenica je da većina inzulina ima takozvani vrhunac. Ovo je trenutak kada koncentracija hormona u krvi dosegne svoj maksimum.Primjena inzulina glargin eliminira takav vrhunski trenutak: lijek djeluje jednolično i stalno. Lijek je namijenjen jednom dnevnom davanju.

Jedno od komercijalnih imena je Lantus. Proizvodi se u Francuskoj kao suspenzija za potkožno ubrizgavanje. Cijena lijeka je otprilike 3.500 rubalja za 5 šprica po 3 ml.

Inzulinski degludec

Ovo je međunarodno ime lijeka. super duga gluma . Prema procjenama stručnjaka, sada on nema pune analoge u cijelom svijetu. Trgovački naziv - "Tresiba Penfill", zemlja porekla - Danska. Obrazac za puštanje - patrone kapaciteta 3 ml (100 jedinica inzulina / ml), u kutiji - 5 patrona. Procijenjena cijena lijeka je oko 7500 rubalja.

Lijek se primjenjuje jednom u 24 sata u bilo koje prikladno vrijeme (dalje ga se morate pridržavati). Insulin degludec namijenjen je liječenju dijabetesa kod odraslih pacijenata, uključujući one starije od 65 godina. Sada se ne koristi za liječenje dijabetesa kod dojilja, trudnica, kao ni kod djece i adolescenata.

U zdravom tijelu inzulin se izlučuje kontinuirano (glavna ekskrecija) i počinje se proizvoditi kada je potrebno sniziti razinu glukoze u krvi (na primjer, nakon jela). Ako u ljudskom tijelu postoji nedostatak inzulina, on mora inzulinu ubrizgati injekcijom, odnosno terapijom inzulinom.

Uloga produženog (dugo djelujućeg) inzulina, koja je dostupna u obliku olovke, odraz je glavne (kontinuirane) sekrecije gušterače.

Glavna svrha lijeka je održavanje potrebne koncentracije lijeka u krvi kroz dovoljno dug period. Zbog toga se naziva bazalnim insulinom.

Ovaj hormon se obično deli na dve vrste: lekovi (NPH) sa produženim delovanjem i analozi.

Dugo djelujući inzulin nove generacije

Za dijabetičare je dostupan ljudski NPH inzulin i njegovi dugi analozi. Tablica u nastavku prikazuje glavne razlike između ovih lijekova.

U septembru 2015. godine predstavljen je novi Abasaglarov inzulin dugog djelovanja, koji je gotovo identičan sveprisutnom Lantusu.

Inzulin dugog djelovanja

Međunarodno ime / aktivna supstanca
Komercijalni naziv lijekova Tip akcije Period važenja
Insulin glargin glarginLantus Lantus24 h
GlarginAbasaglar AbasaglarDugo delujući inzulin - analog24 h
Insulin detemir DetemirLevemir LevemirDugo delujući inzulin - analog≤ 24 h
Insulinski glarginToujeo TojoEkstra bazni inzulin koji dugo djeluje> 35 sati
DegludecTresiba tresibaVrlo dugo djelujući inzulin - analog> 48 h
NPHHumulnin N, Insulatard, Insuman Basal, Polhumin NInzulin srednjeg trajanja18 - 20 h

Uprava za hranu i lijekove (FDA, američka FDA) - Vladina agencija podređena američkom Ministarstvu zdravlja 2016. odobrila je još jedan analog inzulina dugog djelovanja, Toujeo. Ovaj je proizvod dostupan na domaćem tržištu i dokazuje njegovu efikasnost u liječenju dijabetesa.

NPH inzulin (NPH Neutralni Protamin Hagedorn)

Ovo je oblik sintetičkog inzulina po uzoru na dizajn ljudskog inzulina, ali obogaćen protaminom (ribljim proteinima) kako bi se usporio njegov učinak. NPH oblačno. Stoga ga prije primjene treba pažljivo okretati da se dobro izmiješa.

NPH je najjeftiniji oblik inzulina dugog djelovanja. Nažalost, nosi veći rizik od hipoglikemije i debljanja, jer ima izražen vrhunac aktivnosti (iako je njegov učinak postepeno i ne tako brz kao inzulin u bolusu).

Pacijentima sa dijabetesom tipa 1 obično se daju dvije doze NPH inzulina dnevno. A pacijenti sa dijabetesom tipa 2 mogu ubrizgati jedanput dnevno.Sve ovisi o nivou glukoze u krvi i preporukama ljekara.

Dugoročni analozi inzulina

Insulin, čija su hemijske komponente toliko izmijenjene da usporavaju apsorpciju i učinak lijeka, smatra se sintetičkim analogom ljudskog inzulina.

Lantus, Abasaglar, Tujeo i Tresiba imaju zajedničko svojstvo - duže trajanje akcije i manje izražen vrhunac aktivnosti u odnosu na NPH. S tim u vezi njihov unos smanjuje rizik od hipoglikemije i debljanja. Međutim, troškovi analoga su veći.

Abasaglar, Lantus i Tresiba inzulin uzimaju se jednom dnevno. Neki pacijenti takođe koriste Levemir jednom dnevno. To se ne odnosi na dijabetičare tipa 1 kod kojih je aktivnost lijekova manja od 24 sata.

Tresiba je najnoviji i trenutno najskuplji oblik inzulina dostupan na tržištu. Međutim, ima važnu prednost - rizik od hipoglikemije, posebno noću, najmanji je.

Koliko dugo traje inzulin

Uloga inzulina dugog djelovanja je da predstavlja glavnu sekreciju inzulina kroz gušteraču. Na taj način osigurava se ujednačena razina ovog hormona u krvi tokom njegove aktivnosti. To omogućava našim tjelesnim ćelijama da koriste glukozu otopljenu u krvi 24 sata.

Kako ubrizgati inzulin

Svi insulini dugog djelovanja ubrizgavaju se pod kožu na mjesta gdje postoji masni sloj. Bočni dio bedara je najprikladniji za ove svrhe. Ovo mjesto omogućuje sporu, jednoliku apsorpciju lijeka. Ovisno o imenovanju endokrinologa, trebate napraviti jednu ili dvije injekcije dnevno.

Učestalost ubrizgavanja

Ako vam je cilj da injekcije inzulina budete što niži, koristite analoge Abasaglar, Lantus, Toujeo ili Tresiba. Jedna injekcija (ujutro ili navečer, ali uvijek u isto doba dana) može osigurati jednoličnu razinu inzulina oko sata.

Možda će vam trebati dvije injekcije dnevno za održavanje optimalne razine hormona u krvi pri odabiru NPH. To vam, međutim, omogućava prilagođavanje doze ovisno o doba dana i aktivnosti - većoj tokom dana, a manjoj prije spavanja.

Rizik od hipoglikemije pri korištenju bazalnog inzulina

Dokazano je da su dugovječni analozi inzulina manje vjerojatni da će izazvati hipoglikemiju (posebno tešku hipoglikemiju noću) u usporedbi s NPH-om. Pri njihovoj upotrebi vjerovatno će se postići ciljne vrijednosti glikiranog hemoglobina HbA1c.

Postoje i dokazi da uporaba analoga inzulina dugog djelovanja u usporedbi s izoflanom NPH uzrokuje smanjenje tjelesne težine (i, posljedično, smanjenje otpornosti na lijek i ukupnu potrebu za lijekom).

Dijabetes tipa I dugog djelovanja

Ako patite od dijabetesa tipa 1, vaš pankreas nije u stanju proizvesti dovoljno inzulina. Zbog toga, nakon svakog obroka trebali biste koristiti lijekove dugog djelovanja koji oponašaju primarnu sekreciju inzulina beta stanicama. Ako propustite injekciju, postoji rizik od razvoja dijabetičke ketoacidoze.

Kada birate između Abasaglara, Lantusa, Levemira i Tresibe, morate znati neke od karakteristika inzulina.

  • Lantus i Abasaglar imaju nešto blaži profil od Levemira, a za većinu su pacijenata aktivni 24 sata.
  • Možda će trebati Levemir uzimati dva puta dnevno.
  • Korištenjem Levemira doze se mogu izračunati prema doba dana, čime se smanjuje rizik od noćne hipoglikemije i poboljšava dnevna kontrola.
  • Lijekovi Toujeo, Tresibia efikasnije smanjuju gore navedene simptome u usporedbi s Lantusom.
  • Također biste trebali razmotriti nuspojave lijekova poput osipa. Te su reakcije relativno rijetke, ali mogu se dogoditi.
  • Ako trebate prebaciti s analoga inzulina dugog djelovanja na NPH, imajte na umu da će dozu nakon obroka vjerojatno trebati smanjiti.

Dugo delujući inzulin za dijabetes tipa II

Liječenje dijabetesa tipa II obično započinje uvođenjem pravilne prehrane i oralnih lijekova (Metformin, Siofor, Diabeton itd.). Međutim, postoje situacije kada su ljekari primorani da koriste inzulinsku terapiju.

Najčešće su navedene u nastavku:

  • Nedovoljan učinak oralnih lijekova, nemogućnost postizanja normalne glikemije i glikoliranog hemoglobina
  • Kontraindikacije za oralnu primjenu
  • Dijagnoza dijabetesa s visokim postotkom glikemije, pojačanim kliničkim simptomima
  • Infarkt miokarda, koronarna angiografija, moždani udar, akutna infekcija, hirurški zahvati
  • Trudnoća

Profil inzulina dugog djelovanja

Početna doza obično je 0,2 jedinice / kg tjelesne težine. Ovaj kalkulator vrijedi za osobe bez inzulinske rezistencije, s normalnom funkcijom jetre i bubrega. Doziranje inzulina propisuje isključivo vaš liječnik (!)

Osim trajanja djelovanja (najduže je degludec, najkraće je humani genetski inzulin-izofan), ovi lijekovi se razlikuju i po izgledu. U slučaju inzulina NPH, vrh izloženosti raspodjeljuje se kroz vrijeme i događa se između 4 i 14 sati nakon injekcije. Aktivni analog dugotrajnog inzulina detemir dostiže svoj vrhunac između 6 i 8 sati nakon injekcije, ali traje sve manje i manje izraženo.

Insulin glargin se zato naziva bazalni inzulin. Njegova koncentracija u krvi je jako niska, pa je rizik od hipoglikemije mnogo niži.

Alzheimerova bolest: uzroci i liječenje. Šta treba da znate

Ostavite Svoj Komentar