Gladnoća kod dijabetesa tipa 1: uzroci, rizici i pravila o naknadi

Gladnoća kod dijabetesa jedan je od oblika lijeka koji nije lijek. Na mreži možete pronaći mnoštvo recenzija da je odbijanje hrane pomoglo normalizaciji razine glukoze u krvi i poboljšalo stanje gušterače. Je li tako? Koji oblik posta tretira dijabetes tipa 1 ili 2?

Može na post sniziti šećer u krvi

Norma šećera u krvi je od 3,9 do 5,5 mmol / l, bez obzira na dob ili spol pacijenta. Za dijabetičare prihvatljiv maksimum je 7,2 mmol / L.

U nedavnoj prošlosti bolesnicima sa dijabetesom bilo je zabranjeno jesti hleb, voće, slatkiše i druge proizvode koji uzrokuju nagli skok šećera u krvi. Trenutno je ta preporuka revidirana - određen je mehanizam za unos glukoze u različitim vrstama bolesti.

Prva vrsta bolesti - ovisna o insulinu - ćelije gušterače ne proizvode inzulin niti su umrle. Upotreba ugljenih hidrata je dozvoljena, ali kada uzimate adekvatne doze ovog hormona.

Druga vrsta - inzulin se proizvodi, ponekad i pretjerano. Ali ćelije tijela nisu u mogućnosti interakcije s glukozom, metaboličkim poremećajima. Ne može proći u tkivo, što dovodi do nakupljanja ugljikohidrata u krvi. Kod ove vrste dijabetesa, tretman se temelji na dijeti s malo ugljikohidrata i ograničenim unosom glukoze.

Preporuke endokrinologa su sljedeće - uravnotežena prehrana, uzimanje inzulina za inzulinski ovisnu vrstu bolesti.

S nedostatkom prehrane u dijabetičara i zdravih ljudi, tijelo počinje tražiti rezerve energije u vlastitim tjelesnim masnoćama. Masti se razgrađuju na jednostavne ugljovodonike.

Simptomi nedostatka glukoze:

  • mučnina
  • slabost
  • znojenje
  • dvostruki vid
  • agresija
  • pospanost
  • zbunjenost,
  • neusklađen govor.

Ovo je opasno stanje za pacijenta koji ima dijabetes. Rezultat toga može biti koma i smrt.

Prva pomoć u ovom slučaju je obrok. Dijabetičarima se savjetuje da sa sobom imaju nekoliko slatkiša ili tableta glukoze.

Prednosti i nedostaci posta u liječenju dijabetesa

Zvanična medicina ne prepoznaje dijabetes postom kao efikasnu tehniku ​​koja može poboljšati pacijentovo stanje. Nedostatak hrane stresno je za tijelo. Za dijabetičare je emocionalni stres kontraindiciran.

Prednosti posta sa dijabetesom:

  • tjelesna težina je smanjena
  • sistem odmaranja gastrointestinalnog trakta, pankreasa,
  • sa dijabetesom tipa 2, ograničenje ishrane je oblik liječenja,
  • omogućava vam da smanjite volumen želuca što pomaže smanjenju ukupne potrošnje hrane nakon dijeta.

Tehnika ima niz nedostataka. Pitanja gladi kod dijabetesa:

  • nedokazana efikasnost
  • visok rizik od hipoglikemije,
  • stres za tijelo
  • povećanje nivoa ketona u organizmu,
  • pojava mirisa acetona i njegovog prisustva u urinu.

Kod tipa 1

U slučaju vrste ovisne o insulinu, stanice gušterače ne proizvode inzulin, hormon koji potiče apsorpciju glukoze iz krvi. Stanice ne dobijaju ishranu i pacijent oseća jak osećaj gladi i nekontrolisane napade apetita.

Količina glukoze u krvi ne ovisi o strogim ograničenjima hrane ili suhom postu. Prisutan je dok pacijent ne ubrizgava inzulin.

Ljekari takvim pacijentima ne preporučuju da gladuju. Da biste smanjili šećer, morat ćete ubrizgati inzulin, čak i ako postoji potpuni nedostatak hrane. To provocira razvoj hipoglikemije. A jedini način liječenja stanja je povećanje razine šećera unosom oralno ili ubrizgavanjem.

Sa tipom 2

Post za dijabetes tipa 2 je opcija ishrane. Endokrinolozi preporučuju tečaj odbijanja liječenja ako se pije dovoljno vode. To doprinosi gubljenju kilograma. Višak kilograma izaziva poremećaje metabolizma i doprinosi razvoju bolesti.

Stručnjaci preporučuju pacijentima s dijagnozom dijabetesa tipa 2 da se sprovode dugo - 5-7 dana - epizode odbijanja hrane. Nivo šećera nakon acidološke krize nivelira se tek na 5-6 dan posta. Najbolji izbor u periodu odbijanja hrane je nadzor nad medicinskim osobljem.

Pravilna priprema za post počinje 1 tjedan prije čišćenja organizma. Trebali biste napustiti tešku, prženu hranu, meso. Postepeno smanjujte veličinu porcija, iz prehrane uklonite slatkiše i alkohol. Na dan posta, napravite klistir za čišćenje.

U početnoj fazi pojaviće se miris acetona, promene krvi i urina. Treba piti vodu u količini od najmanje 2 litre i slabe biljne dekocije. Svaka hrana treba biti isključena. Lagana vježba nije zabranjena.

U početnim fazama - dan ili dva - mogući su gladni nesvjestice. Pacijentima sa dijabetičkim statusom preporučuje se čišćenje na osnovu zdravstvene ustanove.

Izlaz iz gladi je onoliko dana koliko i period odbijanja hrane. Na početku se uvode sokovi, lagana biljna hrana. Proteinska jela počinju ući u prehranu malo tek tjedan dana nakon završetka terapije.

U tom periodu treba obaviti klizme za čišćenje. Odbijanje hrane negativno utječe na crevnu pokretljivost.

Kontraindikacije za terapiju

Dijabetički status je kontraindikacija za dugotrajno odbijanje hrane. Zabranjeno je provoditi post za sledeće grupe pacijenata:

  • sa kardiovaskularnim patologijama različitog stepena,
  • sa neurološkim bolestima
  • sa mentalnim poremećajima,
  • djeca mlađa od 18 godina
  • s patologijama mokraćnog sistema,
  • trudnica i dojilja.

Dijabetes je posebna bolest. Nemoguće ga je izlečiti, ali preuzmite kontrolu, živite normalan život, rađajte djecu za bilo kojeg pacijenta. Slijedite dijetu, uzimajte propisane lijekove - inzulin, glukofag - podvrgavajte se periodičnom pregledu i uživajte u životu.

Vjerska razmatranja

Postoji mnogo različitih vjerskih praksi povezanih sa kratkotrajnim odbijanjem hrane. Savet „voditi normalan život, bez obzira na religiju“, blago rečeno, nije pogodan za sve. Iako je ovo osnovna medicinska preporuka, izbjegavajte vjerske tradicije povezane s postom.
Glavni rizik tokom posta je hipoglikemija. Kako bi se izbjegao kritični pad šećera za vrijeme vjerskog posta, povećajte broj mjerenja šećera. Pratite trendove ako koristite kontinuirani sistem praćenja.
Razgovarajte o mogućim radnjama sa ljekarom prije početka događaja. Možete razviti sistem ubrizgavanja insulina za ovaj period. Možda ćete trebati privremeno zaustaviti uvlačenje. Pokušajte promišljati kroz sve moguće situacije i postavljajte pitanja endokrinologu koja vas se tiču.

Izbjegavajte pretjeranu fizičku aktivnost tokom posta. U slučaju hipoglikemije, nosite sa sobom sredstva za hitno ublažavanje hipoglikemije, uključujući glukagon.

Izraz vjere nastaje ne samo odbijanjem hrane, već je sigurnost iznad svega! Srećom, danas je to prepoznato u većini duhovnih zajednica.

Prije medicinskih postupaka

Prije mnogih medicinskih postupaka, kao dio pripreme potrebno je kratkotrajno gladovanje. I ovdje bi se moglo razgovarati o planiranju prehrane u rezervi i o privremenom smanjenju doza, ako ne i o NJEMU - povećanju hormona stresa.

Zanimljiva tipična pojava prije medicinskih postupaka je porast razine hormona kortizola i adrenalina. Ovo je reakcija tijela na stres, ali za dijabetičare ovaj efekt će biti zanimljiv sa stanovišta kontransularnog učinka. Jednostavna ovisnost: nervirate se> dolazi do porasta hormona reakcije "pogodi ili trči" u tijelu> šećer leti u oblake.
Kod ljudi koji nemaju dijabetes, nivo inzulina takođe se povećava u ovom trenutku da nadoknadi hiperglikemijski efekat. Sa „neradnim pankreasom“ to se ne događa kod pojedinaca prvog tipa. Stoga možete gladovati u pripremi za manipulaciju, a mjerač će prikazati off-scale brojeve.

To se, naravno, neće desiti svima. Mnogo ovisi o tome jeste li u poznatom okruženju, koliko vam je budući postupak poznat i koliko ste sami otporni na stres. Međutim, ostaje činjenica da će za mnoge ljude koji imaju dijabetes tipa 1, kontrola šećera u ovoj situaciji biti vrlo teška. Dobra vijest: bićete okruženi ljekarima koji vam mogu pomoći ako je potrebno.

Drevni mehanizam „udari ili trči“
Interesantna stvar koja se tiče hormona stresa. Evolucija je postavila mehanizam „pogodi ili trči“ u naše telo. Kada nas mozak uhvati da nas nešto muči, postajemo nervozni, u tijelu se razbacuju hormoni stresa. U stvari, cijeli živčani sistem viče na nas: „u opasnosti ste, morate se braniti ili pobjeći“. Nervni sistem je u napetosti, a krv se iz "manje važnih" organa u opasnoj situaciji povlači u noge (otuda i neugodan osećaj u stomaku).
Studije su pokazale da djelomično možemo umanjiti taj efekt pomoću lagane fizičke aktivnosti. Samo nekoliko čučnjeva brže će sniziti nivo kortizola. Kada ćete imati važan sastanak, prezentaciju ili ispit, pokušajte malo fizički da se bavite. Ovo će vam pomoći da postanete opušteniji, da se osjećate bolje i održati mozak cool u ključnom trenutku.

Čišćenje dijeta i detox kompleksa

Nevjerojatno popularan trend u prehrani su čišćenja ili detoks dijeta. Mnogi od njih temelje se na potpuno nenaučnim pretpostavkama da se „toksini“ nakupljaju u tijelu. Ovu teoriju ne podržava nijedno istraživanje. Tijelo je dizajnirano tako da neće nakupljati bilo kakvo smeće. Druga stvar je ako ste pojeli ili pojeli nešto nezdravo, otrovano ili bolesno. Ali istovremeno će simptomi biti toliko živopisni da će vam trebati hitno liječenje, a ne sokovi za Detox.

S druge strane, praksa kratkotrajnog terapeutskog posta (na vodi i suhom), kao i dani posta pokazuju svoju pozitivnu stranu za zdravlje. U osnovi, efekat je u kontrastu, kada obično jedete pogrešno i odjednom date tijelu malo odmora.
Sa gledišta nauke, nema smisla kupovati posebne proizvode za detoks sistem. Obično su takvi kompleksi prilično skupi, a većim dijelom u brzorastućem segmentu mali dio proizvoda prolazi testiranje. Kao rezultat, vjerojatno ćete potrošiti mnogo novca bez razumijevanja rezultata i mogućih nuspojava.
S gledišta kontrole dijabetesa, vjerovatno je da ćete takve programe izbaciti iz izmjerenog ustaljenog ritma. Ne zaboravite da hrana koja sadrži puno hranljivih sastojaka koncentrirana u tečnom obliku može u velikoj mjeri utjecati na razinu šećera. Na primjer, sportska pića mogu sadržavati od 6 do 12% jednostavnih ugljikohidrata.

Mnogo je efikasnije pridržavati se umjerene prehrane, s velikom količinom dijetalnih vlakana - povrća i voća, te piti dovoljno vode. Obična filtrirana voda savršeno ubrzava metabolizam ako ga pijete prema svojoj fiziološkoj normi.

Opća pravila postenja s bolešću

Glavna metoda liječenja bolesti je posebna dijeta koja pomaže da se smanji koncentracija glukoze u krvi. Zbog ovoga preporučite jesti hranu sa niskim glikemijskim indeksomodnosno malo povisuje šećer u krvi nakon jela.

Ako je bolest teška, tada pacijent počinje ubrizgati sintetički inzulin. Od ovog trenutka pacijent postaje ovisan o lijeku, jer gušterača s vremenom prestaje sama sintetirati hormon.

Glad će obnoviti prirodni metabolizam, uravnotežiti hormonsku ravnotežu, kao i:

  • ispraznite gušteraču i jetru od toksina, dajte im odmor,
  • uravnotežiti stanje svih organa i sistema organizma,
  • očistiti organizam toksičnih metaboličkih proizvoda,
  • normalizirati težinu.

Nakon pravilnog posta, emocionalno stanje se stabilizira, otpornost na stres, povećava se imunitet, vraća se ukus za prirodne proizvode, javlja se želja za kretanjem.

Negativne strane

Kad osoba gladuje, glikogen koji se nalazi u jetri i masti počinje se razgraditi, što dovodi do pojave spojeva klase ketona u krvi.

Kod dijabetičara je koncentracija ovih tvari već povećana zbog nemogućnosti korištenja vlastitog inzulina. Dakle, tijek bolesti tokom posta u prva tri dana može biti kompliciran:

  • Acetonemiapraćen mirisom acetona iz usta, kada koncentracija tvari sličnih acetonu dostigne kritičnu vrijednost u plazmi, pri čemu je moguće blokirati aktivnost svih važnih sistema i kome.

Inače, ovaj fenomen se naziva i ketonemija.

  • Ketonuriapopraćeno čestim mokrenjem. Urin ima miris jabuke. Posljedica je dehidratacija i uklanjanje vitalnih soli, vitamina i minerala iz tijela.

Stoga bi pacijenti u nedostatku iskustva trebali post izvoditi samo pod nadzorom iskusnih stručnjaka.

Priprema i ulazak na post za dijabetes tipa 2

Pet dana prije postakonzumiranjem hrane sa niskim glikemijskim indeksom i 30 ml visokokvalitetnog (hladno prešanog) maslinovog ulja dnevno. Ovi proizvodi uključuju:

    najviše povrćaposebno one zelene - tikvice, zelena salata, celer, kupus (bilo koji), paradajz, krastavci, pirjana repa itd.

Zapečeni luk vrlo je koristan za dijabetes. Peče se nepečeno u rerni dok ne omekša. Možete pojesti bilo koju količinu dnevno. Može se kombinirati sa dijetalnim kruhom i maslinovim uljem.

Svo povrće poželjno je konzumirati u obliku salate ili nakon pirjanja (kuvanja).

Od toga možete kašu kuhati u vodi s biljnim uljem i povrćem. Kiselo voće - zelene jabuke, marelice, breskve, kruške, trešnje.

Preporučuje se jesti sat vremena prije glavnog obroka. Jabuke je bolje ispeći u rerni.

  • Dijetalni hljeb bez šećera iz cjelovitih žitarica - ne više od 50 g dnevno.
  • Bolje je da kupite potrebne proizvode unaprijed, tako da tijekom pripreme ne podlegnete iskušenju da kupujete i jedete hranu koja je strogo zabranjena. To uključuje:

    • bilo koje meso
    • riba i morski plodovi,
    • mliječni proizvodi
    • jaja
    • šećer, sol,
    • čaj, kafa, gazirana pića,
    • proizvodi od bijelog brašna, uključujući slastičarne.

    Ovaj period je potreban za preliminarno čišćenje crijeva od toksina, kao i za podešavanje gladi, što je mnogim mnogim zdravim ljudima teško.

    Preporučljivo je jesti u pripremnom periodu često, nakon 2-3 sata, ali u malim porcijama, oduzimajući stomak da se istegne.

    Zimi je bolje kuhati žitarice i povrtne supe, ljeti - salate tokom dana i pirjano povrće za večeru.

    Prije doručka možete se počastiti svježe cijeđenim sokom od jabuke ili mrkve, koji se prije upotrebe mora razrijediti vodom u omjeru 1: 1.

    Ovo će vas razveseliti i postaviti vašem tijelu na čišćenje.

    Posljednjeg dana prije posta, preporučljivo je napraviti klistir za čišćenje vrelom vodom sa temperaturom od 35-37 stepeni. Najbolje vrijeme za taj postupak je, prema bioritamima, 22 sata.

    Osnovna pravila

    Preporučljivo je štrajk glađu provesti protiv ove bolesti u bolnici, pod nadzorom ljekara.

    Tokom čitavog perioda odbijanja hrane trebate piti samo vodu. Njegova temperatura trebala bi biti blizu tjelesne temperature (36-37 stupnjeva).

    Pod zabranom su:

    • intenzivne fizičke aktivnosti,
    • hipotermija
    • uzimanje lijekova bez preporuke liječnika (ovo je opasno po život).

    Ako se post izvodi samostalno, u ovom trenutku je nepoželjno raditi, biti među velikim brojem ljudi. Informacije o hrani i njenoj pripremi treba izbjegavati.

    Prva tri dana posta posmatraju se slabost, zimica, vrtoglavica, promjene raspoloženja, depresija. To je zbog povećane koncentracije ketonskih tijela u krvi. Možete ublažiti stanje šetnjom po svježem zraku, toplim kratkim kupkama sa temperaturom od 40-45 stepeni u trajanju od 10 minuta, kao i spavanjem.

    Treba napomenuti da žudnja za hranom povećava opterećenje vida. Zbog toga je za vrijeme posta neželjeno puno čitati, gledati TV emisije itd.

    Da biste ublažili glad mogu pomoći:

    • nekoliko gutljaja tople vode,
    • meka klasična muzika
    • opuštanje mišića u kombinaciji s plitkim odmjerenim disanjem.

    Tri dana kasnije stanje se stabilizira, nestaje bolna glad.

    Ako osjetite vrlo jaku vrtoglavicu, zamagljen vid, točke pred očima, mučninu, odmah morate obavijestiti svog liječnika ili pozvati hitnu pomoć (ako gladujete kod kuće). U tom slučaju ne možete početi jesti, pogotovo ako post traje duže od 24 sata. Ovo je fatalno.

    Izlazna pravila

    Uz pravilan izlazak iz gladi, preporučuje se:

    • prvog dana pijte samo svježe cijeđeni sok od povrća (osim repe), sokove razrijeđene vodom 1: 1, pet puta dnevno.
    • U drugom - možete dodati sokove od voća s niskim GI uz dodatak kaše. Takođe ih je potrebno razrijediti vodom.
    • U trećem - za večeru dodaje se pire krompir iz pečene zelene jabuke.
    • Na četvrtom - prethodnoj prehrani, za ručak možete dodati 150 ml juhe-pire od povrća.

    Tada trebate jesti pire od povrća i svježe sokove onoliko dana koliko je trajalo post.

    Tada počinju unositi proizvode u prehranu sljedećim redoslijedom: kiselo mlijeko, riba (ne pržena), jaja, meso, sa razmakom od 3-5 dana. Ako nema želje da jedete životinjske proteine, onda se ne treba forsirati.

    Kada napuštate post, vrlo je teško ograničiti se u hrani, posebno za dijabetičare sa povećanom težinom. Stoga je vrijedno ponoviti još jednom: da bi se izbjegle ozbiljne komplikacije, izgladnjivanje se poželjno provodi u bolnici.

    Koliko često možete gladovati?

    Kod dijabetesa tipa 2, učestalost posta ovisi o trajanju procesa. Lako je izračunati da će pet dana pripreme, sedmica posta i sedmica puštanja potrajati 19 dana. Trebat će najmanje tri mjeseca da se organizam obnovi. Dakle, sljedeći put će biti moguće gladovati za četiri mjeseca.

    Dvonedeljno post se ponavlja nakon 5-6 meseci. Duži štrajkovi glađu ovom bolešću se ne preporučuju.

    Kontraindikacije

    Glad ne bi trebalo da se primenjuje kod pacijenata sa dijabetesom tipa 2 kompliciranim:

    • kardiovaskularne bolesti (srčana ishemija, ateroskleroza itd.),
    • oštećenje vida
    • epilepsija i drugi konvulzivni poremećaji.

    Također nije potrebno potpuno odbijati hranu na duži period u medicinske svrhe ljudima koji proživljavaju jaku psihološku nelagodu zbog osjećaja gladi. Prvo bi trebali isprobati postne dane po preporuci svog ljekara.

    Dijabetes tipa 2 smatra se neizlječivom bolešću. Ali tradicionalni iscjelitelji vjeruju da uz pomoć pravilno provedenog posta možete zaustaviti napredovanje bolesti i čak preokrenuti proces. Ali fanatizam je ovde neprimeren. Dijabetičare treba jako gladovati, strogo poštujući sva pravila i preporuke, pod nadzorom stručnjaka.

    Zašto dijabetičari ne bi trebali gladovati? Šta se događa s tijelom?

    Kada dođe do neuhranjenosti ili gladovanja, dijabetičari počinju procese koji uzrokuju usporavanje pojave dijabetesa. Kada se ugljikohidrati razgrade u tijelu, povećava se i vrijednost šećera. Kad dijabetičar gladuje, hrana ne ulazi u probavni trakt, odnosno nivo šećera u krvi ne raste, pa čak može opadati. Ne zaboravite da će se tokom štrajka glađu osobe koja ima dijabetes dogoditi promjene u organizmu.

    1. U tom periodu uključuju se sve rezerve masti, proteina i ugljenih hidrata. To se događa zbog nedostatka izvora energije koji ulazi u pacijentovo tijelo.
    2. Jetra postaje aktivna zbog glikogena.
    3. Tijelo u potpunosti eliminira sve toksine, pod uvjetom da pacijent pije puno mirne vode.
    4. Šećer u krvi se smanjuje.
    5. Jedna sedmica je dovoljna da se čovjek prilagodi novim uslovima. U tom se razdoblju svi metabolički procesi stabiliziraju.
    6. U prvim danima štrajka glađu, tijelu će biti potrebna hrana, a pacijent može osjetiti malo nelagode.
    7. Dozvoljen je miris acetona iz usta pacijenta.

    Nažalost, do kraja nije poznato u šta dovodi gladovanje osobe s dijabetesom. Na to ne postoji jedinstven odgovor, jer je svaki organizam jedinstven. Odlučite li se gladovati ili ne, to treba učiniti samo nakon konsultacije s liječnikom. Ako je moguće, treba ga pratiti tokom posta.

    U detalje o terapeutskom postu s dijabetesom tipa 2

    Video (kliknite za reprodukciju).

    Do danas ne postoji nedvosmisleno mišljenje o tome koliko je efikasno gladovanje kod dijabetesa tipa 2. Na prvi pogled čini se da je sličan način rješavanja problema poput prekomjerne tjelesne težine vrlo opravdan. A prakticirajući post s dijabetesom tipa 2, pacijent neće samo moći izgubiti nepotrebne kilograme, već će i značajno poboljšati sadržaj šećera u tijelu.

    A ipak, mišljenje stručnjaka o ovom pitanju razlikuje se. Netko vjeruje da je post s dijabetesom tipa 2 uistinu koristan, ali tek u početnoj fazi razvoja patologije. Zagovornici ove teorije tvrde da će takvo rješenje zapravo eliminirati nagle skokove nivoa glukoze u tijelu. Prema njihovom mišljenju, gladovanje je neprihvatljivo ako se dijagnosticira dijabetes tipa 1. U ovom slučaju eksperimenti nisu mogući ni pokušaji ograničavanja prehrane, jer to može biti štetno za pacijentovo stanje. Dakle, kakva je stvarna situacija, je li moguće dijabetičarima ograničiti prehranu u ljekovite svrhe i kako to učiniti pravilno?

    Video (kliknite za reprodukciju).

    Potreba za borbom protiv prekomjerne težine kod drugog tipa dijabetesa

    Problem prekomjerne težine kod dijabetesne bolesti tipa 2 postaje posebno relevantan. Dno crta je da što je veća vrijednost tjelesne težine, to je veći inzulin u krvi takvog pacijenta. Visoki inzulin zauzvrat doprinosi manje aktivnom sagorijevanju masnih tkiva, uprkos prisutnosti fizičkih napora.

    Istovremeno, povećani inzulin pomaže u snižavanju šećera u krvi, kao rezultat toga što pacijent s dijagnozom dijabetesa tipa 2 stalno osjeća osjećaj gladi. A suzbijanje apetita ugljikohidratima pridonijet će bržem debljanju.

    A ako dijabetičar ima dva problema, uključujući dijabetes tipa 2 i prekomjernu težinu, tada dovođenje kilograma na potrebnu vrijednost trebao bi biti strateški cilj takvog pacijenta. Ako pacijent uspije izgubiti mrzak kilogram i normalizirati težinu, tada će se povećati osjetljivost stanica na hormon inzulin koji proizvodi gušterača.

    To će omogućiti pacijentima koji imaju dijabetičku bolest da poboljšaju dobrobit i dovedu šećer u krvi na normalnu razinu. Omogućit će i pacijentima dispenziju manjih doza lijekova koje uzimaju za održavanje razine šećera.

    Kao jedan od načina povećanja viška kilograma treba razmotriti terapijsko postenje. Važno je zapamtiti da je s bolešću poput dijabetesa gladovanje moguće samo pod nadzorom liječnika. Stoga će rasprava o tome je li moguće gladovati sa šećernom bolešću biti pozitivna.

    Načela terapijskog gladovanja za šećernu bolest

    Raspravujući o temi kako provesti ljekovito post s naznačenim endokrinim poremećajem, treba napomenuti da svaki specijalist nudi svoju tehniku. Neki ljekari vjeruju da je za postizanje stabilnog rezultata potrebno dugotrajno gladovanje. Netko je, naprotiv, pristalica gledišta da je 10 dana dovoljno za postizanje željenog rezultata.

    Kao što pokazuju rezultati testova, čak i 3-4 dana liječenja dijabetesa s dijetalnim ograničenjem značajno će smanjiti sadržaj glukoze u pacijentovom tijelu i značajno poboljšati njegovo opće dobro.

    Kao što je gore spomenuto, s patologijom poput dijabetesa tipa 2, bolje je gladovati pod nadzorom liječnika koji će pratiti nivo šećera i dobijati potrebnu količinu tekućine. Ovo je zapažanje posebno bitno za prvi post. Ako postoji takva mogućnost, onda je za liječenje dijabetesa postom bolje otići u bolnicu.

    Kao i kod patologije poput dijabetes melitusa, i u svakom drugom slučaju, bolje je pristupiti štrajku glađu odgovarajućim preparatom i ne ostavljati ga ni na koji način:

    1. Nekoliko dana prije početka štrajka glađu, dijeta bolesnika sa dijabetesom tipa 2 trebala bi se sastojati isključivo od namirnica biljnog porijekla, kao i 30-40 grama maslinovog ulja.
    2. Prije nego što započne liječenje dijabetesa postom, vrši se klistir za čišćenje.
    3. Ne bojte se da će se tokom prvih 4-6 dana iz usne šupljine pojaviti miris acetona. Ovo je znak da je u toku hipoglikemijska kriza i da je sadržaj ketona u krvi smanjen.
    4. Vremenom se nivo glukoze u krvi normalizuje i tako će ostati do kraja štrajka glađu.
    5. Ograničavanje prehrane u ljekovite svrhe korisno je i zbog toga što se metabolički procesi u tijelu normaliziraju, smanjuje se opterećenje na jetri i gušterači. To vam omogućuje normalizaciju rada ovih organa, što dovodi do nestanka znakova takvog kršenja kao dijabetes.
    6. Preporučuje se prvih nekoliko dana nakon posta konzumirati samo hranjive tekućine, postepeno povećavajući njihovu energetsku vrijednost. Tokom ovih dana biće dovoljna 2 obroka dnevno.

    Nakon završetka terapijske prehrane, stručnjaci preporučuju konzumiranje što više povrtnih supa i salata, kao i grčkih orašastih plodova. Ovo će spasiti rezultat na duže razdoblje.

    Dakle, sasvim je moguće organizirati periodično terapijsko post u slučaju dijabetesa tipa 2 dijabetesa. Međutim, to se mora učiniti tek nakon dogovora s dežurnim lekarom.

    Mnogi stručnjaci se slažu da je bolje prvi put gladovati ne više od 10 dana. To omogućava:

    • smanjite opterećenje na jetri,
    • stimulišu metaboličke procese,
    • poboljšati funkciju pankreasa.

    Takav srednjoročni maraton doprinosi revitalizaciji organa. U ovom slučaju bolest prestaje da napreduje. Uz to, pacijenti nakon terapijskog posta mnogo bolje podnose hipoglikemiju. Rizik od komplikacija koje mogu biti uzrokovane naglim povišenjem glukoze također je smanjen.

    Prema mnogim dijabetičarima, terapijsko postenje daje im priliku da zaborave na svoju bolest. Neki pacijenti izmjenjuju suho i vlažno post. Sa suhim postom potrebno je odbiti ne samo unos hrane već i potrošnju vode.

    Dakle, terapijsko postenje kompetentnim pristupom omogućit će dijabetičarima da dožive samo pozitivan učinak ove prakse. Važno je i potrebno pridržavati se postojećih preporuka i to raditi samo nakon dogovora i pod nadzorom medicinskog stručnjaka.

    Dijabetes je bolest koja dramatično mijenja život čovjeka. Javlja se kada tijelo iskusi akutni nedostatak inzulina ili ga ne opazi. Ako govorimo o drugoj vrsti ove bolesti, tada nije potrebna svakodnevna primjena hormona, ali da bi održao normalan životni standard i zdravlje, pacijent se mora potruditi: slijediti dijetu, obavljati vježbe. Post od dijabetesa tipa 2 će takođe imati koristi.

    Terapijska gladovanje kod šećerne bolesti tip 2: liječenje dijabetesa gladovanjem

    Ljekari se slažu da je glavni razlog razvoja bolesti pretilost i nezdrava prehrana. Post rješava dva problema odjednom: pomaže pri smanjivanju težine i, zbog odbijanja slatkiša, dovodi u normalu razinu šećera u krvi.

    Opterećenje unutrašnjih organa poput jetre i gušterače smanjuje se kad prestanete jesti. Sistemi i organi počinju bolje raditi, a to često dovodi do potpunog nestanka simptoma dijabetesa, omogućavajući bolesnoj osobi da živi pun život i osjeća se sretno.

    Ako se trajanje posta postigne na dvije sedmice, tada se za to vrijeme u tijelu događaju značajne promjene za bolje upravljanje:

    • probavni organi prestaju doživljavati ogromno opterećenje zbog neprestanog grickanja i štetnih proizvoda koji uđu u njih,
    • poboljšava metabolizam, pomažući u borbi protiv pretilosti,
    • obnavlja se funkcija pankreasa,
    • tijelo lakše podnosi manifestacije hipoglikemije,
    • vjerovatnoća za razvoj komplikacija kod dijabetesa tipa 2 je smanjena,
    • svi organi i njihovi sistemi počinju raditi zajedno,
    • dijabetes prestaje napredovati.

    S obzirom da je vrijeme posta dugo, tokom njega je potrebno redovno piti vodu, ali neki vježbači tvrde da će rezultati terapije biti bolji ako uđete u nekoliko "suhih" dana kada ništa izvana, čak ni voda, ne uđe u tijelo.

    O efikasnosti terapije se još uvijek govori, jedina alternativa koju liječnici nude dijabetičarima su tablete koje uklanjaju visoki šećer u krvi. Ako pacijent ne pati od patologija vaskularnog sistema i drugih bolesti u akutnom obliku, post će pomoći da se izbori sa bolešću na "zdraviji" način.

    Glad je efikasna zbog činjenice da tijelo počinje koristiti vlastite rezerve za preradu masti i drugih hranjivih sastojaka kada prestanu unositi izvana. Inzulin - hormon koji se luči unosom hrane - tijelo proizvodi tokom posta zbog unutarnjih „depoa“. Istovremeno, dolazi do oslobađanja toksina i drugih štetnih materija koje se nakupljaju tokom pothranjenosti. Da biste ubrzali postupak čišćenja, odbijanje hrane trebali biste pratiti ispijanjem barem 2-3 litre vode dnevno.

    Terapija pomaže vraćanje metaboličkih procesa na njihovu normalnu brzinu, što je važno za dijabetičare. Njihov metabolizam se pogoršava zbog loše dizajnirane prehrane i bolesti. Pravilno funkcionirajući metabolizam omogućava vam da izgubite suvišne kilograme bez radikalne promjene prehrane. Razina glikogena sadržanog u tkivima jetre opada, a nakon prijema masnih kiselina, te se pretvaraju u ugljikohidrate.

    Neki izgladnjeli ljudi prestaju da se pridržavaju ove metode, počevši da doživljavaju nove, čudne senzacije. Mnogi ljudi imaju miris acetona iz usta. Ali razlog za to je u ketonskim tijelima koja se formiraju tokom njega. Ovo sugeriše da se razvija hipoglikemijsko stanje koje predstavlja opasnost za život dijabetičara, naročito kad je riječ o dijabetesu tipa 1. Dijabetičari tipa 2 lakše podnose ograničenje hrane.

    Da bi post imao koristi, treba se pridržavati strogih pravila. Kao i svaki drugi tretman, zahtijeva od pacijenta da bude dosljedan, osjetljiv na njegovo stanje i strpljenje.

    U prvoj fazi trebate posjetiti liječnika i uzeti testove. Dijabetičar pokazuje produženo gladovanje, što je moguće samo uz dobro opće zdravlje. Prosječno trajanje posta je dvije sedmice. Nisu svi u mogućnosti brzo dostići taj rok - u početku je potrebno započeti s nekoliko dana kako biste tijelu dali vremena da se navikne na novo stanje. Čak i 3-4 dana bez hrane poboljšati će zdravlje i normalizovati nivo šećera u plazmi.

    Ako je dijabetičar prekomjeran kilogram i postoje mnoge popratne bolesti, tada je bolje početi se pridržavati ove metode pod liječničkim nadzorom. U idealnom slučaju terapeut, endokrinolog i nutricionista treba istovremeno voditi takvog pacijenta. Tada je moguća kontrola nad svim pokazateljima. Sam pacijent može redovito mjeriti nivo glukoze u kući.

    Važne pripremne mjere koje su tijelo postavile štrajk glađu. Priprema uključuje:

    • konzumiranje hrane na bazi biljnih proizvoda tokom posljednja tri dana prije posta,
    • dodavanje u hranu 30 grama maslinovog sjemena,
    • navikavanje na svakodnevnu upotrebu tri litre pročišćene vode,
    • klistir posljednjeg dana prije štrajka glađu za uklanjanje ostataka hrane i suvišnih tvari koje onečišćuju jednjak.

    Podjednako je važna i psihološka priprema. Ako pacijent dobro razumije šta će mu se dogoditi za vrijeme terapije, nivo stresa biće manji. Ako je psiho-emocionalno stanje napeto, osoba će se stalno privlačiti da uguši tjeskobu i strahove hranom - kao najjednostavnijim i najpristupačnijim načinom uživanja i radosti. Smetnje su neizbježne kod onih koji se nisu postavili da se pridržavaju pravila i dobiju pozitivan rezultat.

    Ova se tehnika razlikuje po tome što je trebate ne samo pravilno unijeti, već i pravilno izaći. Ako se to ne učini, tada će se svi znakovi dijabetesa brzo opet vratiti, a rezultat će se izgubiti.

    Pravila izlaska iz štrajka glađu su jednostavna:

    • najmanje tri dana zabranjeno je jesti masnu, dimljenu, prženu hranu,
    • jelovnik prve nedelje trebao bi se sastojati uglavnom od supa, tečnih pirea, prirodnih sokova, mlečnih proizvoda i surutke, dekocija povrća i druge hrane koja se lako probavlja,
    • tada možete ući u jelovnik kaše, kuvano meso i supe na mesnom juhu,
    • ne možete naglo povećati obroke - u početku će biti dovoljno uvesti dva obroka dnevno, postupno povećavajući količinu na pet ili šest u malim obrocima,
    • veći dio prehrane trebalo bi da se sastoji od povrća salata i supa, orašastih plodova i voća, tako da učinak štrajka glađu traje što duže.

    Morate izaći iz posta onoliko dana koliko je trajalo. Tako možete povećati njegovu efikasnost i smanjiti ozbiljnost bolesti.

    Vjeruje se da je za održavanje rezultata potrebno redovito pribjegavati takvoj terapiji, no nije je potrebno svaki put dugo ograničavati u hrani i hranjivim tvarima. Dovoljno je da dijabetičari štrajkuju glađu dva do tri dana.

    Kada se odlučujete za dugi štrajk glađu, morate razumjeti da će njegova učinkovitost biti veća od one za 2-3 dana. To je zbog činjenice da se terapeutski učinak pojavljuje tek trećeg ili četvrtog dana čišćenja organizma. U ovom trenutku dolazi do acidotske krize. Ljudsko tijelo počinje koristiti unutrašnje rezerve za održavanje života, prestajući čekati da hrana dođe izvana.

    Prekomjernu težinu pacijenta najbolje je ukloniti u prvim danima, ali padovi nastaju zbog oslobađanja vode, soli i glikogena. Težina koja slijedi sljedećih dana je potkožna masnoća koja je jedan od najgorih neprijatelja oboljelih od tegobe.

    Uprkos prividnim prednostima tehnike, postoje situacije u kojima je početak ili nastavak posta nemoguć.

    Govorimo o napadima hipoglikemije. Za ljude koji imaju povijest dijabetesa ovo je stanje kobno. Stoga morate znati njegove simptome kako biste na vrijeme poduzeli akciju i zaštitili se.

    Hipoglikemiju karakterizira činjenica da tijelu nedostaje glukoza. Daje znakove, uzrokujući da pacijent osjeća mučninu, slabost, vrtoglavicu, pospanost, osjećaj bifurkacije onoga što vidi, promjene raspoloženja, nekoherentnost govora i zamagljenu svijest. Simptomi se mogu brzo izgraditi i završiti u komi i smrti. Da biste se izvukli iz hipoglikemijske krize, trebate jesti slatkiše, žlicu meda ili tabletu glukoze. Kako biste spriječili razvoj napada, možete u svoj svakodnevni napitak dodati malo šećera ili meda.

    Ovoj tehnici čišćenja ne možete pribjeći uz prisustvo sljedećih odstupanja:

    • kardiovaskularne patologije,
    • mentalni poremećaji
    • neurološke patologije,
    • urogenitalne bolesti.

    Zabrana se odnosi i na trudnice i dojeće žene, kao i na osobe mlađe od 18 godina.

    Moderan način života i neograničena količina hrane koja se može kupiti dovode do porasta broja dijabetičara širom svijeta. Svako od njih može ublažiti stanje, jedan od efikasnih načina je vježbanje posta.

    „Slatka bolest“ je jedna od najčešćih bolesti na Zemlji. Pitanje efikasnog liječenja ove patologije i dalje ostaje otvoreno. Zbog toga se doktori i naučnici trude pronaći sve efikasnije metode suočavanja sa bolešću.

    Ako govorimo o nekonvencionalnom pristupu liječenju poremećaja metabolizma ugljikohidrata, tada morate obratiti pažnju na terapijsko gladovanje kod dijabetesa tipa 2. Ova metoda ima mnogo pristalica i protivnika među ljekarima i pacijentima.

    Klasičan pristup borbi protiv bolesti odbacuje ga, ali, kao što pokazuje praksa, apstinencija od hrane može savršeno smanjiti glukozu u krvi i normalizovati pacijentovo dobrobit, što mu donosi koristi.

    Svaki pacijent trebao bi se sjetiti da je provođenje takvog učinka na tijelo ispunjeno negativnim posljedicama, a to se uglavnom odnosi na one koji žele probati post s dijabetesom tipa 1.

    Zato hranu ne možete odbiti bez nadzora liječnika. Najbolja opcija bi bila ako osoba počne gladovati u bolnici, gdje joj po potrebi mogu pružiti hitnu pomoć.

    Sama po sebi, apstinencija od hrane ima sličan mehanizam za tok, kao i "slatka bolest".

    Proces promjena u tijelu je sljedeći:

    1. Prvih 1-3 dana bez hrane dovodi do osjećaja slabosti i slabosti.
    2. Kako energija ne dolazi izvana, tijelo mora koristiti endogene rezerve masti, proteina i ugljikohidrata.
    3. Jetra počinje aktivno raditi, uništavajući unutrašnji glikogen.
    4. Zbog nemogućnosti potpunog snabdijevanja svih sistema i organa glukozom pokreće se mehanizam nastanka ketonskih tijela. Ketonemija i ketonurija napreduju.
    5. Može se pojaviti karakterističan miris acetona iz usta.
    6. 5-7-og dana tijelo se potpuno rekonstruira u novi način rada, broj ketonskih tijela se praktično vraća u normalu, metabolizam se stabilizira.
    7. Dolazi do smanjenja koncentracije glukoze u krvi, što se pouzdano može popraviti u skladu s pravilima tako radikalnog liječenja.

    Izuzetno je važno za pacijenta stalno praćenje dobrobiti i nadzor liječnika. Za mnoge ljude prvi post s dijabetesom tipa 2 može rezultirati gubitkom svijesti ili čak komom. U većini slučajeva to je zbog pogrešne metodologije.

    Post dijabetesa tipa 2: koristi i štete

    Mnogi endokrinolozi jednoglasno ponavljaju opasnost koja čeka pacijente s produženom apstinencijom od obroka. Na neki način su u pravu.

    Glavne negativne posljedice koje nastaju kada pogrešan pristup takvom liječenju mogu biti:

    • Teška hipoglikemija s razvojem kome,
    • Općenito loše raspoloženje
    • Probavni poremećaji
    • Stres

    Vrijedno je napomenuti da je odbacivanje hrane moguće samo u ranim fazama bolesti. Teški tok „slatke bolesti“ i inzulinski ovisan oblik bolesti apsolutne su kontraindikacije za takvu terapiju.

    Blagotvorni efekti gladovanja kod dijabetesa tipa 2 uključuju:

    • Izražen pad koncentracije glukoze u krvi,
    • Normalizacija metabolizma ugljikohidrata i masti,
    • Kontrola telesne težine
    • Prilagođavanje organizma za smanjenje količine konzumirane hrane.

    Najvažnija stvar kod ovog načina liječenja je slijediti čitav slijed postupka i pravila ponašanja.

    Da biste maksimalno iskoristili apstinenciju, na to se morate adekvatno pripremiti.

    Da biste to učinili, morate:

    1. Par dana prije terapije, odbijte mesna jela.
    2. Idite za voće i povrće.
    3. Očistite creva klistirom.
    4. Povećajte unos vode na 3 litre dnevno.

    Trajanje samog posta mora biti 5-10 dana, ovisno o dobrobiti pacijenta. Tokom ograničenja, pacijentu je dopušteno da koristi samo običnu vodu. Bolje je ako se prvo iskustvo takve apstinencije provodi u klinici pod nadzorom ljekara.

    Ništa manje važan nije i proces prevazilaženja gladi. Nakon 10 dana ne možete odmah napasti sve vrste dobrota. Potrebno je postepeno unositi hranu u ishranu.

    Najbolje je započeti s decokcijama od povrća i voćnih pirea, zatim laganim čorbama, žitaricama. Tek nakon 2-3 dana od nastavka adekvatne prehrane možete se vratiti tradicionalnim jelima.

    Vrijedno je reći da odbijanje hrane 1-3 dana ne donosi vidljive koristi. Stoga više ne biste trebali nepotrebno opterećivati ​​tijelo. Nakon završetka tečaja takve terapije, osoba primjećuje lakoću u tijelu, poboljšanje dobrobiti. Brojevi na brojilu su značajno smanjeni.

    Liječenje šećerne bolesti tipa 2 postom jedna je od vrlo rizičnih metoda utjecaja na organizam. Pacijenti s teškim tokom bolesti ili pratećim bolestima ne bi mu trebali pribjegavati. Međutim, niko ne može zabraniti osobi da eksperimentira sa vlastitim zdravljem.

    Glavna stvar je da se pre početka apstinencije posavetujete sa lekarom. Potrebno je proći sveobuhvatno ispitivanje ispravnosti odbijanja hrane. Za mnoge pacijente ova praksa može izazvati nastanak novih bolesti.

    Post je metoda alternativne medicine. Osoba dobrovoljno odbija hranu (a ponekad i vodu) kako bi očistila tijelo toksina i toksina tako da se sustavi povezani sa probavom prebace u režim oporavka. Ovaj režim liječenja mnogima je pomogao da se riješe svojih zdravstvenih problema.

    Gladnoća u šećernoj bolesti omogućava vam da izgubite kilograme, poboljšate šećer, spriječite daljnji razvoj hiperglikemije. Glavna stvar je slijediti određena pravila i posavjetovati se sa stručnjakom kako bi se izbjegle neugodne posljedice.

    U dalekoj prošlosti hiperglikemija se smatrala strašnom neizlječivom bolešću. Zbog loše asimilacije hrane, pacijent je bio prisiljen jesti sitne porcije, a kao rezultat toga umro je od iscrpljenosti. Kada je pronađena metoda za liječenje opasne tegobe, stručnjaci su počeli aktivno proučavati prehranu pacijenata.

    Mnogo je toga ovisilo o vrsti dijabetesa:

    1. Kod prve vrste dijabetes melitusa (inzulina) ćelije gušterače ili se razgrađuju ili ne proizvode dovoljno inzulina. Pacijenti mogu konzumirati ugljikohidrate samo uz redovito unošenje hormona koji nedostaje.
    2. U drugoj vrsti se proizvodi inzulin, ali ne dovoljno, a ponekad i u višku. Tijelo se ne može nositi s glukozom koja dolazi s hranom, a metabolizam je poremećen. Uz ovu vrstu bolesti, ugljikohidrati i glukoza su ozbiljno ograničeni.

    Nedostatak ishrane, kako kod dijabetičara, tako i kod zdravih ljudi, dovodi do činjenice da tijelo traži rezerve energije u tjelesnim masnoćama. Počinju procesi u kojima se masne ćelije razgrađuju na jednostavne ugljikohidrate.

    Možete se boriti protiv hiperglikemije dugim postom, ali može se razviti hipoglikemija.

    Zbog nedostatka glukoze pojavljuju se sljedeći simptomi:

    • mučnina
    • letargija
    • pojačano znojenje
    • dvostruki vid
    • stanje nesvjestice
    • razdražljivost
    • mutni govor.

    Za dijabetičare je ovo prilično opasno stanje, koje može rezultirati komom ili smrću - čitajte o hipoglikemijskoj komi.

    Ali ne možemo poreći prednosti posta kod dijabetesa. Tu spadaju:

    • gubitak kilograma
    • istovar probavnog trakta, jetre i gušterače,
    • normalizacija metabolizma
    • smanjenje volumena u stomaku, što pomaže u smanjenju apetita nakon posta.

    Tokom odbijanja hrane dijabetičari razvijaju hipoglikemijsku krizu kod koje nivo šećera u krvi naglo pada. Ketonska tijela nakupljaju se u urinu i krvi. To je njihovo tijelo koje koristi za energiju. Visoka koncentracija ovih supstanci izaziva ketoacidozu. Zahvaljujući ovom procesu višak masnoće odlazi, a tijelo počinje drugačije raditi.

    U slučaju hiperglikemije, programeri postujućih postupaka preporučuju potpuno ograničenje upotrebe hrane i vode za jednu, a u budućnosti i na nekoliko dana (štrajk glađu može trajati 1,5 mjeseca).

    Kod vrste ćelijske bolesti ovisne o insulinu, sadržaj glukoze u krvi ne ovisi o tome je li hrana unesena ili ne. Hiperglikemijski pokazatelji ostat će sve dok se ne uvede hormonska injekcija.

    Važno! Post s dijabetesom tipa 1 je kontraindiciran. Čak i ako osoba odbije hranu, to neće poboljšati njegovo stanje, ali će izazvati razvoj hiperglikemijske kome.

    Glad u dijabetesu tipa 2 doživljava se kao varijanta određene prehrane. Endokrinolozi ponekad preporučuju odbijanje hrane, ali s obilnim režimom pijenja. Ova metoda pomoći će vam da izgubite kilograme, jer višak kilograma narušava metabolizam i pogoršava dobrobit dijabetičara, doprinoseći napredovanju bolesti. Snižavanje pokazatelja šećera omogućit će ispravnu metodu odbijanja hrane, kompetentan način izlaska iz gladi, uravnoteženu prehranu nakon gladne prehrane.

    Stručnjaci preporučuju suzdržati se od jela s dijabetesom tipa 2 u trajanju od 5-10 dana. Nakon hipoglikemijske krize, vrijednosti šećera se normaliziraju tek 6. dana posta. U tom je periodu bolje dobiti podršku medicinskog stručnjaka i biti pod njegovim budnim nadzorom.

    Pripremni proces počinje 1 tjedan prije čišćenja organizma. Pacijenti

    • odbiti mesna jela, pržena, teška hrana,
    • isključiti upotrebu soli,
    • veličina porcija se postepeno smanjuje
    • alkohol i slatkiši potpuno isključuju
    • na dan posta čine klistir za čišćenje.

    Na početku liječenja gladi moguća je promjena testova urina čiji će miris odavati aceton. Takođe, miris acetona može se osetiti iz usta. Ali, kada prođe hipoglikemijska kriza, ketonske materije u tijelu se smanjuju, miris prolazi.

    Svaku hranu treba isključiti, ali ne odbijajte piti puno tekućine, uključujući i biljne dekocije. Dozvoljeno je uključiti se u laganu vježbu.U ranim danima su mogući gladni nesvjestice.

    Muči vas visoki krvni pritisak? Znate li da hipertenzija dovodi do srčanih i moždanih udara? Normalizirajte svoj pritisak. Mišljenje i povratne informacije o metodi pročitajte ovdje >>

    Izlaz iz posta traje onoliko dana koliko i period apstinencije od same hrane. Nakon tretmana, prva tri dana treba piti sokove od voća i povrća u razblaženom obliku, i suzdržati se od bilo koje čvrste hrane. U budućnosti prehrana uključuje čiste sokove, lagane žitarice (zobene pahuljice), surutku, povrtne dekocije. Nakon izlaska iz štrajka glađu, proteinska hrana se može konzumirati ne ranije od 2-3 sedmice.

    Dijeta dijabetičara treba da uključuje biljne lagane salate, povrtne supe, orahove koštice: tako da će učinak postupka ostati dugo vremena. U periodu oporavka potrebno je redovno provoditi klistire za čišćenje, jer je rad crevne pokretljivosti tokom gladovanja poremećen.

    Važno! Dijabetes tipa 2 na post je dozvoljen dva puta godišnje. Češće nego ne.

    Dugo odbijanje hrane pacijentima s hiperglikemijom zabranjeno je u prisustvu pratećih patologija. Tu spadaju:

    • kardiovaskularne bolesti
    • neurološki poremećaji
    • mentalni poremećaji
    • problemi sa jetrom i bubrezima
    • bolesti povezana sa mokraćnim sistemom.

    Post se ne preporučuje ženama tokom porođaja i djece mlađe od 18 godina.

    Neki stručnjaci, koji se protive takvim metodama liječenja dijabetesa, vjeruju da će odbijanje hrane na neki način utjecati na pacijentovo tijelo. Oni tvrde da uspostavljanje metabolizma i suzbijanje hiperglikemijske bolesti pomaže uravnoteženoj frakcijskoj prehrani i brojenju krušnih jedinica koje ulaze u probavni sustav.

    S terapeutskim postom morate piti čistu vodu u čaši svakih pola sata. Ostavljajući štrajk glađu 2-3 dana, ne možete ništa jesti, samo piti sok od jabuke ili kupusa razblažen vodom. Zatim sok u svom čistom obliku, kasnije - povrtne dekocije i viskozne žitarice. Možete početi jesti meso ne ranije od 2-3 tjedna.

    Obavezno naučite! Mislite li da su tablete i inzulin jedini način da se šećer kontrolira? Nije istina! To možete sami potvrditi počevši s korištenjem. čitaj dalje >>

    Post s dijabetesom tipa 2: je li moguće i kako to učiniti pravilno

    Na dijabetes tipa 2 najčešće pogađaju ljudi koji imaju višak kilograma, koji vode sjedilački način života.

    Nervni sistem takvih ljudi je nestabilan, sklon hroničnoj neurozi i stresu. To je jedan od glavnih uzroka bolesti.

    S razvojem bolesti, vlastiti hormon inzulin proizveden od gušterače ne može u potpunosti sudjelovati u metaboličkim procesima, prodirući u stanice kroz membrane. Ostaje u krvnoj plazmi i time povećava normalnu koncentraciju šećera.

    Glavna metoda liječenja bolesti je posebna dijeta koja pomaže da se smanji koncentracija glukoze u krvi. Za ovo preporučite jesti hranu sa niskim glikemijskim indeksomodnosno malo povisuje šećer u krvi nakon jela.

    Ako je bolest teška, tada pacijent počinje ubrizgati sintetički inzulin. Od ovog trenutka pacijent postaje ovisan o lijeku, jer gušterača s vremenom prestaje sama sintetirati hormon.

    Glad će obnoviti prirodni metabolizam, uravnotežiti hormonsku ravnotežu, kao i:

    • ispraznite gušteraču i jetru od toksina, dajte im odmor,
    • uravnotežiti stanje svih organa i sistema organizma,
    • očistiti organizam toksičnih metaboličkih proizvoda,
    • normalizirati težinu.

    Nakon pravilnog posta, emocionalno stanje se stabilizira, otpornost na stres, povećava se imunitet, vraća se ukus za prirodne proizvode, javlja se želja za kretanjem.

    S dijabetesom melitusa tipa 2 moguće je stalno poboljšanje gladovanja od jedne do dvije sedmice. Za to vrijeme tijelo uspijeva ne samo da pročisti već i pokrenuti program samoizlječenja.

    Kad osoba gladuje, glikogen koji se nalazi u jetri i masti počinje se razgraditi, što dovodi do pojave spojeva klase ketona u krvi.

    Kod dijabetičara je koncentracija ovih tvari već povećana zbog nemogućnosti korištenja vlastitog inzulina. Dakle, tijek bolesti tokom posta u prva tri dana može biti kompliciran:

    • Acetonemiapraćen mirisom acetona iz usta, kada koncentracija tvari sličnih acetonu dostigne kritičnu vrijednost u plazmi, pri čemu je moguće blokirati aktivnost svih važnih sistema i kome.

    Inače, ovaj fenomen se naziva i ketonemija.

    • Ketonuriapopraćeno čestim mokrenjem. Urin ima miris jabuke. Posljedica je dehidratacija i uklanjanje vitalnih soli, vitamina i minerala iz tijela.

    Stoga bi pacijenti u nedostatku iskustva trebali post izvoditi samo pod nadzorom iskusnih stručnjaka.

    Pet dana prije postakonzumiranjem hrane sa niskim glikemijskim indeksom i 30 ml visokokvalitetnog (hladno prešanog) maslinovog ulja dnevno. Ovi proizvodi uključuju:

      najviše povrćaposebno one zelene - tikvice, zelena salata, celer, kupus (bilo koji), paradajz, krastavci, pirjana repa itd.

    Zapečeni luk vrlo je koristan za dijabetes. Peče se nepečeno u rerni dok ne omekša. Možete pojesti bilo koju količinu dnevno. Može se kombinirati sa dijetalnim kruhom i maslinovim uljem.

    Svo povrće poželjno je konzumirati u obliku salate ili nakon pirjanja (kuvanja).

    Od toga možete kašu kuhati u vodi s biljnim uljem i povrćem.
    Kiselo voće - zelene jabuke, marelice, breskve, kruške, trešnje.

    Preporučuje se jesti sat vremena prije glavnog obroka. Jabuke je bolje ispeći u rerni.

    Dijetalni hljeb bez šećera iz cjelovitih žitarica - ne više od 50 g dnevno.

    Bolje je da kupite potrebne proizvode unaprijed, tako da tijekom pripreme ne podlegnete iskušenju da kupujete i jedete hranu koja je strogo zabranjena. To uključuje:

    • bilo koje meso
    • riba i morski plodovi,
    • mliječni proizvodi
    • jaja
    • šećer, sol,
    • čaj, kafa, gazirana pića,
    • proizvodi od bijelog brašna, uključujući slastičarne.

    Ovaj period je potreban za preliminarno čišćenje crijeva od toksina, kao i za podešavanje gladi, što je mnogim mnogim zdravim ljudima teško.

    Preporučljivo je jesti u pripremnom periodu često, nakon 2-3 sata, ali u malim porcijama, oduzimajući stomak da se istegne.

    Zimi je bolje kuhati žitarice i povrtne supe, ljeti - salate tokom dana i pirjano povrće za večeru.

    Prije doručka možete se počastiti svježe cijeđenim sokom od jabuke ili mrkve, koji se prije upotrebe mora razrijediti vodom u omjeru 1: 1.

    Ovo će vas razveseliti i postaviti vašem tijelu na čišćenje.

    Posljednjeg dana prije posta, preporučljivo je napraviti klistir za čišćenje vrelom vodom sa temperaturom od 35-37 stepeni. Najbolje vrijeme za taj postupak je, prema bioritamima, 22 sata.

    Preporučljivo je štrajk glađu provesti protiv ove bolesti u bolnici, pod nadzorom ljekara.

    Tokom čitavog perioda odbijanja hrane trebate piti samo vodu. Njegova temperatura trebala bi biti blizu tjelesne temperature (36-37 stupnjeva).

    Pod zabranom su:

    • intenzivne fizičke aktivnosti,
    • hipotermija
    • uzimanje lijekova bez preporuke liječnika (ovo je opasno po život).

    Ako se post izvodi samostalno, u ovom trenutku je nepoželjno raditi, biti među velikim brojem ljudi. Informacije o hrani i njenoj pripremi treba izbjegavati.

    Prva tri dana posta posmatraju se slabost, zimica, vrtoglavica, promjene raspoloženja, depresija. To je zbog povećane koncentracije ketonskih tijela u krvi. Možete ublažiti stanje šetnjom po svježem zraku, toplim kratkim kupkama sa temperaturom od 40-45 stepeni u trajanju od 10 minuta, kao i spavanjem.

    Treba napomenuti da žudnja za hranom povećava opterećenje vida. Zbog toga je za vrijeme posta neželjeno puno čitati, gledati TV emisije itd.

    Da biste ublažili glad mogu pomoći:

    • nekoliko gutljaja tople vode,
    • meka klasična muzika
    • opuštanje mišića u kombinaciji s plitkim odmjerenim disanjem.

    Tri dana kasnije stanje se stabilizira, nestaje bolna glad.

    Ako osjetite vrlo jaku vrtoglavicu, zamagljen vid, točke pred očima, mučninu, odmah morate obavijestiti svog liječnika ili pozvati hitnu pomoć (ako gladujete kod kuće). U tom slučaju ne možete početi jesti, pogotovo ako post traje duže od 24 sata. Ovo je fatalno.

    Uz pravilan izlazak iz gladi, preporučuje se:

    • prvog dana pijte samo svježe cijeđeni sok od povrća (osim repe), sokove razrijeđene vodom 1: 1, pet puta dnevno.
    • U drugom - možete dodati sokove od voća s niskim GI uz dodatak kaše. Takođe ih je potrebno razrijediti vodom.
    • U trećem - za večeru dodaje se pire krompir iz pečene zelene jabuke.
    • Na četvrtom - prethodnoj prehrani, za ručak možete dodati 150 ml juhe-pire od povrća.

    Tada trebate jesti pire od povrća i svježe sokove onoliko dana koliko je trajalo post.

    Tada počinju unositi proizvode u prehranu sljedećim redoslijedom: kiselo mlijeko, riba (ne pržena), jaja, meso, sa razmakom od 3-5 dana. Ako nema želje da jedete životinjske proteine, onda se ne treba forsirati.

    Kada napuštate post, vrlo je teško ograničiti se u hrani, posebno za dijabetičare sa povećanom težinom. Stoga je vrijedno ponoviti još jednom: da bi se izbjegle ozbiljne komplikacije, izgladnjivanje se poželjno provodi u bolnici.

    Kod dijabetesa tipa 2, učestalost posta ovisi o trajanju procesa. Lako je izračunati da će pet dana pripreme, sedmica posta i sedmica puštanja potrajati 19 dana. Trebat će najmanje tri mjeseca da se organizam obnovi. Dakle, sljedeći put će biti moguće gladovati za četiri mjeseca.

    Dvonedeljno post se ponavlja nakon 5-6 meseci. Duži štrajkovi glađu ovom bolešću se ne preporučuju.

    Glad ne bi trebalo da se primenjuje kod pacijenata sa dijabetesom tipa 2 kompliciranim:

    • kardiovaskularne bolesti (srčana ishemija, ateroskleroza itd.),
    • oštećenje vida
    • epilepsija i drugi konvulzivni poremećaji.

    Također nije potrebno potpuno odbijati hranu na duži period u medicinske svrhe ljudima koji proživljavaju jaku psihološku nelagodu zbog osjećaja gladi. Prvo bi trebali isprobati postne dane po preporuci svog ljekara.

    Dijabetes tipa 2 smatra se neizlječivom bolešću. Ali tradicionalni iscjelitelji vjeruju da uz pomoć pravilno provedenog posta možete zaustaviti napredovanje bolesti i čak preokrenuti proces. Ali fanatizam je ovde neprimeren. Dijabetičare treba jako gladovati, strogo poštujući sva pravila i preporuke, pod nadzorom stručnjaka.


    1. Gressor M. Dijabetes. Mnogo toga ovisi o vama (preveo s engleskog: M. Gressor. „Dijabetes, uspostavljanje ravnoteže“, 1994.). SPb., Izdavačka kuća "Norint", 2000, 62 stranice, tiraž od 6000 primjeraka.

    2. Akhmanov, M. S. Diabetes. Sve što trebate znati (+ DVD-ROM) / M.S. Akhmanov. - M .: Vektor, 2010. - 352 str.

    3. M. Akhmanov, „Životna strategija za dijabetes“, Sankt Peterburg, „Nevsky prospekt“, 2002

    Dozvolite da se predstavim. Moje ime je Elena. Radim kao endokrinolog više od 10 godina. Vjerujem da sam trenutno profesionalac u svojoj oblasti i želim pomoći svim posjetiteljima stranice da riješe složene i ne baš tako zadatke. Svi materijali za stranicu prikupljaju se i pažljivo obrađuju kako bi se što više prenijeli svi potrebni podaci. Prije primjene onoga što je opisano na web mjestu, uvijek je potrebno obavezno savjetovanje sa stručnjacima.

    Glad može izliječiti dijabetes

    Dijabetes melitus - bolest koja poremeti metabolizam glukoze, uslijed čega dolazi do nakupljanja glukoze u tkivima i njihovog naknadnog poraza. Ljudi koji pate od ove bolesti tvrde da ne mogu podnijeti glad.

    Oni se istovremeno pozivaju na činjenicu da nizak šećer u krvi može da izazove nesvjesticu i razne znakove poremećaja u normalnom životu. Zapravo, post je kontraindiciran samo kod prve vrste dijabetesa.

    Ovom izmjenom tijelo mora razgraditi masnu rezervu tkiva kako bi dobilo potrebne kalorije ili, jednostavnije, energiju.

    Kod dijabetesa metabolizam se gradi pretežno na ugljikohidratima. Terapijskim postom stanice ćelije gušterače koje proizvode inzulin za preradu glukoze se mogu oporaviti jer šećer postaje nevažan pokazatelj u krvi.

    Post manje od tri dana je beskoristan, jer je u ovom slučaju glad samo olakšanje, efekt iscjeljenja počinje tek četvrti dan. Tokom prvih dana masa se gubi samo zbog gubitka soli, vode i glikogena i zato se ta težina vrlo brzo vraća.

    U slučaju šećerne bolesti posebno je važno liječiti pripremom za post. Prije svega potrebno je provesti mjere čišćenja, a poželjno je i sam tečaj post provoditi pod strogim nadzorom specijalista. Uz to, ogromna je uloga ispravnog izlaska iz gladi - restorativne prehrane.

    Dakle, post s dijabetesom je najfiziološka metoda liječenja. U toku njega ćelije gušterače se obnavljaju i „odmaraju“, a telo uči da koristi još jedan izvor energije - masne kiseline.

    Također se smanjuje opterećenje na jetri. Počinje normalizacija funkcioniranja svih sistema i organa, čije kršenje je jedan od uzroka dijabetesa. Također, tijekom posta, tijelo bolesne osobe uči da podnosi hipoglikemiju, odnosno nesvjesticu uzrokovanu naglim padom šećera u krvi (obično je povišen).

    Tijekom 5-7 dana gladovanja, nakon hipoglikemijske krize, razina glukoze se normalizira i ostaje normalna i daljnja. Kratko post s dijabetesom donosi malo efekta.

    To će pomoći samo oslobađanju probavnog trakta, kao i pokretanju prelaska tijela na unutrašnju prehranu. Mehanizmi isceljenja koji čine post lekovitim aktiviraju se samo kada se dosegne kriza.

    Post i dijabetes

    Postoji mišljenje da je zabranjena upotreba metode posta ljudima koji imaju dijabetes. Endokrinolozi za dijabetes koriste posebne režime, dijetu, lijekove koji smanjuju šećer u krvi i terapiju inzulinom.

    Metodološke preporuke za diferenciranu upotrebu posta kažu da se kod drugog tipa dijabetesa koji nije kompliciran vaskularnim poremećajima, posti u pojedinim slučajevima vrlo učinkovito koristi. Proces dijabetesa i gladovanja imaju iste osobine.

    Na primjer, kod dijabetesa i gladovanja nastaju ketonemija i ketonurija. Zdrava osoba ima nisku koncentraciju ketonskih tijela u krvi. Ali tokom posta, kao i kod ljudi koji imaju težak dijabetes, količina ketonskih tijela u krvi raste na 20 mmol / L.

    Ovo se stanje naziva ketonemija i usložnjava se povećanjem broja ketonskih tijela u urinu - proces ketonurije. Ako se kod zdrave osobe 40 mg ketonskih tijela dnevno izluči urinom, tada u bolesnika s dijabetesom broj ketonskih tijela može doseći 50 g ili više.

    Uzrok ketonemije tokom gladovanja i dijabetesa je isti - oštar pad količine glikogena u jetri.Ketonska tijela počinju se aktivno formirati u jetri. Periferna tkiva kod dijabetesa i tokom posta zadržavaju sposobnost korištenja ketonskih tijela za obavljanje energetskih funkcija.

    Ali zbog visoke koncentracije ketonskih tijela, organi i mišići ne mogu se nositi s njihovom oksidacijom, pa kao rezultat nastaje ketonemija. Ako je za vrijeme posta ketonemija benigna i tijelo je koristi za prelazak na kompletnu internu prehranu, tada kod dijabetesa ketonemija ukazuje na proces dekompenzacije.

    Kad se posti, glikoglikemijska kriza se javlja petog ili sedmog dana, uslijed toga se količina ketona u krvi smanjuje, a razina glukoze se normalizira. Ovo stanje traje tokom posta. Kod dijabetesa preporučuje se post srednjih i dugih perioda.

    Post se preporučuje u klinici pod nadzorom ljekara i specijalista koji postiju post, posebno pacijentima koji imaju dijabetes tipa 2. Pravilni završetak posta i prehrane tokom perioda oporavka od velike je važnosti.

    U procesu gladovanja metabolički procesi u tijelu se normaliziraju, smanjuje se ukupno opterećenje na gušterači i jetri. Sve to pozitivno djeluje na aktivnost ovih organa, normalizira njihove funkcije i poboljšava tijek dijabetesa.

    Osim toga, obnavljaju se svi organi i sustavi čija bolest postaje glavni uzrok dijabetesa. Dakle, može se tvrditi da upotreba posta kod dijabetesa, posebno s blagim oblicima, olakšava tok bolesti i čak može u potpunosti izliječiti ovu bolest.

    Mnoge strane klinike postom učinkovito liječe dijabetes tipa 2, pa čak i ponekad i prvi tip. Imajte na umu da dijabetes nije smrtna kazna. Ako osoba želi da vrati svoje zdravlje, to će onda definitivno učiniti i post će mu u tome pomoći.

    Da li je dijabetes posten?

    Prednosti posta u dijabetesu kontroverzna su pitanja, razloga je mnogo. Do danas je dijabetes tipa 1, odnosno inzulinski ovisan, apsolutna kontraindikacija. Želim dodati da se u potpunosti slažem s tim: bolno tanka linija razdvaja koristi od smrtne opasnosti.

    Normalno da u procesu metabolizma dolazi i do stvaranja ketonskih tijela, ali u zanemarljivoj količini. Za vrijeme gladovanja formiraju se mnoga ketonska tijela, njihova razina u krvi naglo se povećava, jer dolazi do povećanog razlaganja masti kako bi se dobio izvor energije u nedostatku hrane.

    Stoga se zdravlje pogoršava. Ispada da je sličan proces razvoja acidoze. Logično je pretpostaviti da će post s dijabetesom ojačati taj proces i povećati vjerojatnost kome. S druge strane, poznata je snažna regulatorna uloga gladovanja u metaboličkim poremećajima pa je ne vrijedi odbiti.

    Post s dijabetes melitusom tipa 2 (inzulinski neovisan) je prihvatljiviji, štoviše u stabilnom, kompenziranom obliku i pod nadzorom liječnika. Svi, pa čak i zdravi ljudi, moraju glatko navikavati tijelo na prekide u ishrani. Najsigurnije i najviše dopušteno svima je praksa posta jedan dan ili dva svake sedmice.

    Uvjeti su uvjetni, jer je tolerancija za sve različita. Ako osobu muče muka gladi i žeđi, nakon povratka u hranu brzo će vratiti izgubljene kilograme sa kamatama. U tom slučaju ne biste trebali patiti, ali je bolje da jednostavno smanjite sadržaj kalorija u svojoj ishrani.

    Važna je priprema za post: prelazak na biljnu hranu i čišćenje crijeva 3-5 dana prije njenog početka. Naglašavam potrebu za čišćenjem creva, jer će u nedostatku unosa hrane ustaljeni sadržaj crijeva apsorbirati u krv. Potrebno je, takođe, piti 2-2,5 litara čiste vode dnevno, u malim porcijama.

    Nakon pravilne pripreme povećava se pozitivan učinak gladovanja, tijekom njegove primjene smanjuje se opterećenje na gušterači i jetri, a reguliraju se i poremećaji metabolizma. Ponekad je to dovoljno za uklanjanje skrivenih uzroka dijabetesa, a osoba se oporavlja.

    Terapijska gladovanja kod dijabetes melitusa provode se u specijaliziranim klinikama i medicinskim ustanovama prema provjerenim metodama, uzimajući u obzir oblik bolesti, prisustvo komplikacija, opće stanje pacijenta i njegov neurološki status.

    Dok se nalazi na klinici, osoba ne treba brinuti o pravilnoj prehrani tokom pripreme za post i kad ga napuštate, postoje ugodni uvjeti boravka i liječnički nadzor. Ako je potrebno, prekinuti gladovanje i pružiti medicinsku njegu pacijentu.

    Šta uzrokuje gladovanje kod dijabetesa

    Dijabetes melitus je dvije vrste - prvi i drugi. Tipično se prvi tip dijabetesa razvija u djetinjstvu i adolescenciji, a drugi kod starijih ljudi. Kod šećerne bolesti tipa 1 gušterača (iz nepoznatih nauka) prestaje u potpunosti stvarati inzulin, s kojim ljudsko tijelo apsorbira glukozu.

    Iz tog razloga, koncentracija šećera u krvi osobe koja je bolesna od dijabetesa tipa 1 stalno se povećava, što negativno utječe na rad mnogih organa i tkiva. Jedino rješenje u ovoj situaciji je cjeloživotna injekcija inzulina.

    Rizik od razvoja dijabetesa tipa 2 veći je kod ljudi s prekomjernom težinom. Logično je pretpostaviti da će normalizacija težine dijabetičara uvelike pomoći dovesti razinu glukoze u krvi do potrebnih pokazatelja.

    Koji je najbrži način za gubitak viška kilograma? Sve je vrlo jednostavno - trebate potrošiti manje kalorija nego što biste potrošili. U idealnom slučaju ih uopšte ne konzumirajte, tj. da gladujem. Mora se priznati da tretman nakon posta još nije jednoglasno odobren od strane stručnjaka. Šta možemo reći o gladovanju bolesne osobe.

    Ne može im se uskratiti logika, jer svi znaju da pankreas počinje da proizvodi inzulin kao odgovor na unos hrane. Ako nema hrane, tada tijelo nema drugog izlaza, kako iskoristiti svoje skrivene rezerve i prerađivati ​​unutarnje masti, kojih pretila osoba ima u izobilju.

    Prikladno je podsjetiti se narodne mudrosti - „dok debela mršavi, tanka umire“. U svakom slučaju, prije nego što se odlučite za post, trebali biste se posavjetovati sa svojim liječnikom. Najbolje je da se post postigne u bolnici pod nadzorom specijalista.

    O pitanju trajanja posta opet se mora odlučivati ​​pojedinačno. Studije su pokazale da čak i 3-4-dnevno odbijanje unosa hrane može značajno smanjiti nivo glukoze u krvi dijabetičara tipa 2 i poboljšati njegovo opće stanje.

    Za gladovanje treba pripremiti. Obično se nekoliko dana prije potpunog posta preporučuje jesti samo biljne proizvode i po 30-40 g maslinovog ulja. Neposredno prije početka posta, radi se klistir za čišćenje. U prvih nekoliko dana gladovanja iz usta i mokraće osjetit ćete miris acetona.

    Dva obroka biće dovoljno dnevno. Kada napuštate stanje gladi, ne oslanjajte se na sol i proteinske proizvode. Prednost treba dati salatama i povrtnim juhama - to će biti ključ za dugoročno očuvanje rezultata posta.

    Ima li koristi od posta s dijabetesom?

    Gladnoća je svjesno ili nehotično odbijanje jesti hranu (a ponekad i vodu). Postoje mnoge modifikacije posta:

      kompletna, suva, frakciona metoda (prema G.A. Voitovichu), kaskada (ciklična), stepenasta do krize, urin (prema G.P. Malahov, prema V.A. Erofeev), mješovit (urin i običan), postenje prema Yu.S Nikolaev, prema P. Bragg-u, prema G. Shelton.

    U osnovi, razlika je u dopuštanju ili zabrani unosa tečnosti (na vodi ili suvom). Medicinsko suho post preporučuje neko vrijeme da odbijete čak i manji kontakt s tekućinom, odnosno pranje, kupanje ili barem tuširanje, ispiranje usta, pa čak i pranje ruku.

    Razlike se tiču ​​i koju tekućinu trebate konzumirati - običnu ili destiliranu vodu, čaj, sokove ili vlastiti urin. Suština kaskadne gladovanja je izmjena razdoblja jedenja i suhe gladi (jedan dan nakon jednog dana ili jedan dan nakon dva).

    U postu je važno pridržavati se pravila početka i posebno ispravan način štrajka glađu, jer se glavne komplikacije javljaju kada nepravilno napustite apstinenciju od hrane. Po trajanju razlikuju se jednodnevni, trodnevni, sedmični, dugoročni post (od 10 dana do 1 mjeseca).

    Proces posta mora biti pod strogim nadzorom ljekara, posebno ako postoje ozbiljne hronične bolesti kardiovaskularnog, endokrinog ili probavnog sistema u tijelu. Medicinsko post ima svoje prednosti i nedostatke, kao i svaki drugi medicinski postupak.

    Različiti ljudi imaju istu vrstu posta na različite načine i daju različite rezultate - to ovisi o tjelesnoj težini, konstituciji, dobi, fiziološkom stanju, prisutnosti kroničnih bolesti, načinu života, ustaljenim navikama, klimi, profesiji, pa čak i svakodnevnom porodičnom životu.

    Argumenti na štetu

    Odbijanje hrane stres je za tijelo. Dugo je post opasan. Sa iscrpljenjem (potpuno odbacivanje hrane duže od 25-40 dana ili oštro ograničenje kalorija na duže vrijeme) u tijelu započinje proces izumiranja.

      razvijaju se prekomjerni umor i pospanost, smanjuje se imunitet, pada obrambena sposobnost tijela, čak je moguće i smrt od zaraznih bolesti, vanjsko stanje kože, noktiju i sluznice se naglo pogoršava, reproduktivni se sustav isključuje (kakva bi vlastita reprodukcija preživjela!), slabi i atrofija mišića (osoba se više ne može kretati), tkivo se razgrađuje kako bi pokušalo nadopuniti hranjive tvari u krvi, višak toksina se nakuplja, bubrezi se ne mogu nositi sa uklanjanjem toksina i traga quently, je otrovana propadanje proizvoda, a zatim isključuje nervnog sistema i srčanog mišića poslednja umire.

    Općenito, s fanatizmom svjesnog štrajka glađu, vrijedno je razmotriti ovu činjenicu - riskirate svoj život! Gladovanje može biti opasno za djecu i adolescente - dolazi do rasta i formiranja tijela, u kojem nema ničeg suvišnog i ništa loše (patologije se neće razmatrati).

    Ženama se ne preporučuje gladovati tokom trudnoće (glupo), u postporođajnom razdoblju (unutar jedne godine nakon poroda dolazi do restrukturiranja tijela), u razdoblju pre i menopauze (također glupo). Vrhunac će zazviždati - a zatim gladovati.

    Glavna stvar u postu - ne šteti!

    Procjenjujući gladovanje kod dijabetes melitusa, nema neslaganja, svi liječnici jednoglasno vjeruju: potpuno odbijanje hrane za dijabetes apsolutno je zabranjeno! Gladni dani s dijabetesom su gruba greška koja može dovesti do nepopravljivih posljedica.

    Ovo potpuno uklanja pacijenta iz nužnog režima liječenja, uzrokuje grube metaboličke poremećaje. Glad dok uzimate lijekove za snižavanje šećera dovodi do hipoglikemije, do kome.

    Prednosti i nedostaci

    Prednosti posta kod dijabetičara uključuju:

    • Snižavanje šećera u krvi
    • Stabilizacija metabolizma ugljikohidrata i masti,
    • Smanjenje težine
    • Zaražava smanjenu količinu hrane.

    Slabosti postom dijabetičaru je što koncentracija glukoze u krvi opada, postoji rizik od razvoja hipoglikemijske kome, opće stanje se pogoršava, probava pati, tijelo je pod stresom.

    Odbijanje hrane za dijabetes dozvoljeno je samo u prvim fazama bolesti. Strogo je zabranjeno da ljudi s bolešću tipa 1 gladuju. Ovo može prouzrokovati ozbiljne promjene u tijelu pacijenta.

    Pogledajte video: PSIHIJATRIJA - INDUSTRIJA SMRTI, Dokumentani Film Sa Prevodom (April 2024).

    Ostavite Svoj Komentar