Da li je moguće jesti sir s receptima za pankreatitis

Kada dijagnosticira pankreatitis, pacijenta primarno zanima liječnik koji dolazi, koja hrana se može jesti sa ovom bolešću. Iz prehrane pacijenta treba isključiti svu masnu, slanu hranu, alkoholna pića. Tijelo treba da prima samo zdravu hranu bogatu proteinima i ugljikohidratima, a da pritom ne preopterećuje gušteraču.

Jedan od najkorisnijih i najpotrebnijih proizvoda kod upale gušterače je skuta. Liječnici preporučuju korištenje ne samo u uobičajenom obliku, već i za kuhanje raznih jela od sira. Nekoliko dana nakon pogoršanja, jela pripremljena na bazi skute, uvode se u bolesnikov meni. Fermentirani mliječni proizvod za njihovu pripremu mora se uzimati s niskim udjelom masti (ne većim od 3%), odnosno bezmasnih.

U akutnom pankreatitisu, skuta se može konzumirati u pročišćenom obliku ili kao puding od skute, u pari. U prvim danima nakon dijete, posni sir omogućava tijelu da:

  • Jačaju imunitet
  • Smanjite upalni proces koji se odvija na gušterači,
  • Smanjite vjerojatnost komplikacija.

Kod hroničnog oblika bolesti, popis dopuštenih jela od sira je mnogo veći. Tokom remisije može se povećati udio masti u proizvodu. Skutni sir s pankreatitisom može se koristiti u obliku sufle, kaserole. Proizvod se u svom uobičajenom obliku dobro slaže sa suhim voćem, bobicama ili medom. Takođe možete imati kašu od skute s pankreatitisom koja ima neznatan sadržaj masti. Da biste poboljšali ukus, u pastu se može dodati malo nemasne kisele pavlake i meda.

Nije potrebno kupiti proizvod u trgovini - može se pripremiti kod kuće. Kalcinirani skutni sir, koji je teško kupiti u trgovini, posebno se preporučuje kod egzacerbacija. Recept za njegovu pripremu je sljedeći:

  • Mliječna kiselina kalcijuma kupljena u ljekarni dodaje se toplom mlijeku.
  • Nakon nekog vremena, u mliječnoj mješavini, izdvojnost sira se odvoji od surutke, ovo je kalcinirana skuta.

Ova metoda pripreme mliječnog proizvoda kod kuće postaje sve popularnija - nije uvijek moguće kupiti svježi proizvod u trgovini.

Sufta sa sirom

Uprkos jednostavnoj pripremi, gotovo jelo je jednostavno ukusno. Idealna je za dijetu protiv pankreatitisa. Tokom remisije, sir od sira može se uzimati sa srednjim udjelom masti, a u akutnom obliku je prikladniji proizvod s malo masti. Šećer se može zamijeniti medom ili bobičastim sirupom. Najkorisnije jelo za pankreatitis pokazaće se u dvostrukom kotlu. Recept za nježno sufle je sljedeći:

  • 5 jaja
  • Skuta 500 gr.
  • Šećer 2 kašike (ili med)
  • Slatka kaša 4 kašike

Proteine ​​treba odvojiti od žumanaca i dobro ih tući mikserom, zajedno sa pola šećera. Žumanca se pomiješaju sa sirom, kasikom i preostalim šećerom. Dalje se proteini pomešaju sa dobijenom masom i stave u oblik. Kuhanje u dvostrukom kotlu traje oko 30 minuta.

Korisna svojstva skute kod pankreatitisa

Proizvodnja skute je vrlo jednostavan proces. Uz dodatak kiselog tijesta, mlijeko postepeno fermentira i na kraju poprima oblik skute. Nakon cijeđenja (odvajanja gotovog proizvoda od surutke), skuta se može jesti. Fermentirani mliječni proizvod prvenstveno je poznat po visokom sadržaju lako probavljivih proteina. Gotov proizvod je od tri vrste masti:

  • Niska masnoća (0% masti),
  • Bold (0,5% -3%),
  • Masnoće (preko 3% masti).

Mnogi ljudi pogriješe misleći da što je niži postotak masti, to je manje dobro. To nije tako: postotak životinjskih masti ne utječe na količinu proteina i kalcijuma. Kod liječenja gušterače liječnici preporučuju konzumiranje odvažnog ili nemasnog sira.

100 grama skute sadrži:

  • 22,0 g proteina
  • 3,3 g ugljenih hidrata
  • 0,7 g masti
  • 105 kcal.

Prosječni dnevni unos skute u svom čistom obliku ili u jelima pripremljenim od njega ne smije prelaziti 250 grama.

S dijagnozom pankreatitisa, možete sretno živjeti nakon toga, a da ne proživljavate neke posebne neprilike. Podložno posebnoj prehrani, svim uputstvima liječnika, odbijanju loših navika, pankreas će rijetko podsjećati na sebe. Svoj način prehrane možete povećati uz pomoć mliječnih proizvoda, posebno skute. Skuhani sir nije moguće samo kod pankreatitisa, nego je i prijeko potreban. Glavni je opskrbljivač lako probavljivih proteina, kalcijuma, vitamina i minerala u tijelu. Korisnost proizvoda za bolest pankreasa zaslužuje solidnu petorku.

Skuhani sir za pankreatitis, holecistitis i gastritis: recepti

Skuta je jedna od rijetkih namirnica koju je dozvoljeno konzumirati za vrijeme pogoršanja upalnog procesa u gušterači. Proteine ​​sadržane u njemu organizam apsorbuje mnogo lakše nego ostale životinjske proteine. Skut s pankreatitisom dopušteno je jesti, kombinirajući s drugom hranom, kao i neovisno jelo.

Mnogi se savjetuju s liječnikom oko toga da li je moguće jesti skutu sa pankreatitisom. Nutricionisti pozdravljaju upotrebu ovog proizvoda kako u čistom obliku, tako i kao dodatak drugim jelima. Ljekoviti učinak i hranjiva vrijednost skute određuje se prisustvom u njegovom sastavu velikog broja visokokvalitetnih proteina, a osim toga vrlo važna aminokiselina - metionin. Takođe kombinuje razne vitamine sa elementima u tragovima.

Uz pankreatitis, trebali biste jesti isključivo bezkiselinski i svjež proizvod s malo masti. Najprikladniji je domaći sir. Pacijent bi ga trebao uzeti u obliku paste. Također je dopušteno praviti razna jela, poput suflea i kaseta s pudingom.

Zabranjen je kiseli i masni sir kod pacijenata s pankreatitisom. Pored toga, ne možete ga začiniti začinima, jer to može izazvati proizvodnju velike količine žuči. Takođe je zabranjeno kuhati iz jela od sira koja je potrebno pržiti bilateralno, koristeći puno suncokretovog ulja.

Skuta kod akutnog i hroničnog pankreatitisa, pogoršanja pankreatitisa

Preporučuje se proučiti značajke primjene proizvoda u akutnom obliku pankreatitisa kako ne bi izazvali pogoršanje patologije ili pogoršanje pacijentovog stanja.

Da biste izbjegli stres na gušterači, treba konzumirati samo sir, čiji sadržaj masti ne prelazi 3%. Osim toga, proizvod mora biti svjež, optimalno pripremljen nezavisno. Za proizvodnju je potreban 1 litar mlijeka (preporučuje se pasterizacija), koje se mora prokuhati. Zatim dodajte limunov sok (0,5 limuna), pričekajte da se mlijeko prokuva, a zatim uklonite s vatre i bacajte sadržaj posude na gazu (drugi sloj). Sir će biti spreman kada sirutka potpuno isprazni.

Kako bi se izbjeglo povećanje stope kiselosti želuca, potrebno je koristiti sir, čija kiselost nije veća od 170 ° T.

Dopušteno je koristiti ga i u mljevenom obliku, i u obliku parnog pudinga.

Kako biste nadoknadili nedostatak kalcijuma, dozvoljeno je jesti hranu napravljenu na bazi takozvanog kalciniranog skuta. Možete ga napraviti sami dodavanjem kalcijuma (možete odabrati klorid ili mliječnu kiselinu) u mlijeku.

Zabranjeno je svakodnevno jesti skušu ili puding. Preporučena količina nije veća od 2-3 puta sedmično.

Za dan je dozvoljeno jesti ne više od 250 g sira. Istovremeno, za jednu dozu preporučuje se upotreba najviše 150 g proizvoda.

Tokom prvih dana pacijentima se često daju slatka jela - sufle ili pudingi, a slanoj hrani s sirom dozvoljeno je kasnije dodati u prehranu.

Uz pogoršanje hroničnog pankreatitisa, sir treba konzumirati u skladu s propisima koji se nude u akutnom obliku bolesti. Kada upala počne da opada, a nema bolova i znakova preosjetljivosti na proizvod (među takvim probavnim smetnjama su povraćanje, mučnina i proliv), možete povećati udio masti u siru na 4-5%.

S remisijom je dozvoljeno jesti 9% skute. Osim toga, dopušteno je koristiti ga ne samo u obliku sufle ili pudinga, već i miješanja sa tjesteninom, žitaricama, kao i mesnim jelima. U jelovnik možete dodati nepečena peciva, čija će punjenje biti kava s sirom, a uz sve ovo će biti i lijeni knedle.

Ako je osoba razvila trajnu remisiju, dozvoljeno je pokušati dodati jela koja uključuju 20% skute u vašu prehranu. Istovremeno se mora imati na umu da sir sa takvim sadržajem masti može izazvati pogoršanje patologije ako remisija nije bila dovoljno trajna. Uz to, masni skuti inhibira proces apsorpcije kalcijuma, zbog čega probavni sustav može dobiti dodatno opterećenje.

Na kraju razdoblja gladovanja s pogoršanjem patologije (2.-og dana), dopušteno je dodavati proizvode iz sira u prehranu. Ali u tom slučaju morate jesti frakciono, a da pritom ne konzumirate skute i mlijeko, jer mogu iritirati gušteraču.

Pogledajte video: Sugar: The Bitter Truth (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar