Lijek INSULIN LIZPRO - upute, recenzije, cijene i analozi

Lyspro inzulin je analog ljudskog inzulina. Lyspro inzulin razlikuje se od humanog inzulina u obrnutom slijedu aminokiselinskih ostataka prolina i lizina na pozicijama 28 i 29 lanca inzulina B. Lyspro inzulin regulira metabolizam glukoze. Isto tako, inzulin lyspro ima antikatabolične i anaboličke učinke na različita tjelesna tkiva. U mišićnom tkivu se povećava sadržaj glikogena, masnih kiselina, glicerola, dolazi do povećanja potrošnje aminokiselina i povećane sinteze proteina, ali to smanjuje glukoneogenezu, glikogenolizu, lipolizu, ketogenezu, katabolizam proteina i oslobađanje aminokiselina. Pokazalo se da je Lyspro inzulin jednak ljudskom inzulinu. U odnosu na pripravke inzulina kratkog djelovanja, lispro inzulin karakterizira brži početak i kraj efekta. To je zbog povećane apsorpcije iz potkožnog depoa zbog očuvanja monomerne strukture molekula liproprozina u otopini. 15 minuta nakon supkutane primjene, opaža se učinak insulina lispro, maksimalan učinak opaža se između 0,5 i 2,5 sata, trajanje djelovanja je 3-4 sata. U bolesnika sa šećernom bolešću tipa 1 i 2, hiperglikemija koja se javlja nakon obroka znatno se smanjuje kada se koristi lispro inzulin u usporedbi s topljivim ljudskim inzulinom. Pacijentima koji primaju bazalne i kratko djelujuće insuline treba odabrati dozu oba lijeka kako bi se postigao optimalni nivo glukoze u krvi tokom dana. Trajanje djelovanja insulina lispro, kao i za sve inzulinske pripravke, može varirati kod različitih pacijenata ili u različitim vremenskim periodima kod iste osobe i ovisi o dozi, dotoku krvi, mjestu ubrizgavanja, fizičkoj aktivnosti i tjelesnoj temperaturi. Farmakodinamika insulina lipro u djece slična je onoj koja je primijećena kod odraslih. U bolesnika s dijabetesom tipa 2 koji primaju maksimalne doze derivata sulfoniluree, dodavanje lizpro inzulina dovodi do značajnog smanjenja glikoziliranog hemoglobina u ovoj kategoriji bolesnika. Lyspro terapija inzulinom za bolesnike sa dijabetesom tipa 1 i 2 prati smanjenje broja epizoda noćne hipoglikemije. Glukodinamički odgovor na lizpro inzulin nije ovisan o funkciji jetre ili bubrega.
Kada se daje supkutano, lizpro inzulin se brzo apsorbira i dostiže maksimalnu koncentraciju u krvi nakon 30 - 70 minuta. Zapremina raspodjele insulina lispro je 0,26 - 0,36 l / kg i identična je volumenu raspodjele običnog ljudskog inzulina. Poluživot inzulina lyspro sa supkutanom primjenom je otprilike 1 sat. U bolesnika s oštećenim funkcionalnim stanjem jetre i / ili bubrega, ostaje veća stopa apsorpcije inzulina lispro u usporedbi s uobičajenim ljudskim inzulinom.

Šećerna bolest tipa 1 (ovisna o insulinu), koja zahtijeva insulinsku terapiju za održavanje normalne razine glukoze u krvi, uključujući s netolerancijom na druge pripravke inzulina, akutnu potkožnu rezistenciju inzulina (ubrzana lokalna razgradnja inzulina), postprandijalnu hiperglikemiju, koja se ne može ispraviti drugim inzulinskim pripravcima.
Dijabetes melitus tipa 2 (neinzulinski ovisan), koji zahtijeva insulinsku terapiju za održavanje normalne razine glukoze u krvi: s oštećenom apsorpcijom drugih inzulinskih pripravaka, rezistencijom na oralne hipoglikemijske lijekove, nekorjenjivom postprandijalnom hiperglikemijom, s interkurentnim bolestima, operacijama.

Primjena i doziranje Lyspro inzulina

Lyspro inzulin se daje supkutano, intramuskularno i intravenski 5 do 15 minuta prije obroka. Režim doziranja i način primjene postavljaju se pojedinačno.
Lyspro inzulin se može primijeniti neposredno prije obroka. Ako je potrebno, Lyspro insulin može se primeniti ubrzo nakon obroka.
Pacijenta treba obučiti u pravilnoj tehnici ubrizgavanja. Subkutano ga treba ubrizgati u bedra, ramena, trbuh ili zadnjicu. Mjesta ubrizgavanja treba izmjenjivati ​​tako da se isto mjesto koristi ne više od jednom mjesečno. Uz supkutanu primjenu inzulina lyspro, treba paziti da lijek ne dođe u krvne žile. Nakon ubrizgavanja, mjesto ubrizgavanja ne smije se masirati.
Ako je potrebno (akutna bolest, ketoacidoza, period između operacija ili postoperativni period), lispro inzulin se može davati intravenski.
Neophodno je strogo pridržavati se načina primjene, koji je namijenjen korištenom doznom obliku inzulina lispro.
Možda će biti potrebno prilagođavanje doze prilikom prelaska pacijenata na lizpro inzulin brzim djelovanjem inzulinskih pripravaka životinjskog porijekla. Promjene aktivnosti, marke (proizvođača), vrste, vrste, načina proizvodnje inzulina mogu dovesti do potrebe za promjenom doze. Prijenos pacijenata s jedne vrste inzulina na drugu mora se provesti pod strogim liječničkim nadzorom, a pacijenti koji u bolnici primaju inzulin u dnevnoj dozi od više od 100 jedinica.
Uz emocionalni stres, tijekom zaraznih bolesti, tijekom dodatnog unosa lijekova s ​​hiperglikemijskom aktivnošću (glukokortikoidi, hormoni štitnjače, tiazidni diuretici, oralni kontraceptivi), s povećanjem količine ugljikohidrata u hrani, potreba za inzulinom može se povećati.
Potreba za inzulinom može se smanjiti s smanjenjem količine ugljikohidrata u hrani, zatajenju jetre i / ili bubrega (uslijed smanjenja glukoneogeneze i metabolizma inzulina), povećanom tjelesnom aktivnošću, dodatnom uporabom lijekova s ​​hipoglikemijskom aktivnošću (neselektivni beta blokatori, inhibitori monoamin oksidaze, sulfonamidi). Ali kod pacijenata s kroničnim zatajenjem jetre, povećana otpornost na inzulin može dovesti do povećanja potražnje za inzulinom.
Uvjeti u kojima rani znakovi upozorenja hipoglikemije mogu biti manje izraženi i nespecifični uključuju intenzivno liječenje inzulinom, kontinuirano postojanje šećerne bolesti, bolesti živčanog sustava kod šećerne bolesti i uporabu lijekova, poput beta blokatora.
U bolesnika sa hipoglikemijom, nakon prelaska sa životinjskog inzulina na humani inzulin, rani simptomi hipoglikemije mogu se razlikovati od onih koji su imali terapiju prethodnim inzulinom, biti manje izraženi. Neprilagođene hiperglikemijske ili hipoglikemijske reakcije mogu uzrokovati gubitak svijesti, kome, smrt.
Primjena neadekvatnih doza ili prekid terapije, posebno u bolesnika sa šećernom bolešću tipa 1, može dovesti do hiperglikemije i dijabetičke ketoacidoze, što potencijalno može ugroziti život pacijenta.
Možda će biti potrebno prilagođavanje doze ako se promijeni normalna prehrana pacijenta ili povećava fizička aktivnost. Vježbanje odmah nakon jela može povećati rizik od hipoglikemije.
Kada se zajedno sa lijekovima skupine tiazolidindiona upotrebljavaju inzulinski pripravci, povećava se rizik od nastanka edema i kroničnog zatajenja srca, posebno kod bolesnika sa bolestima kardiovaskularnog sistema i prisustva faktora rizika za hronično zatajenje srca.
Brzina reakcije i pacijentova sposobnost koncentracije mogu biti umanjene hiperglikemijom ili hipoglikemijom, koje su povezane s pogrešnim režimom doziranja inzulina lispro, što može biti opasno u situacijama u kojima su ove sposobnosti od velikog značaja (na primjer, rad sa mehanizmima, vožnja vozila i drugi). Pacijenti moraju biti oprezni kako bi izbjegli hipoglikemiju tijekom vožnje automobila ili obavljanja poslova gdje je potrebna povećana koncentracija pažnje i brzina psihomotornih reakcija. Ovo je posebno važno za one bolesnike koji nemaju ili umanjuju senzaciju za prognostičke simptome hipoglikemije ili kod kojih se epizode hipoglikemije često primjećuju. U tim okolnostima, treba procijeniti primjerenost provođenja aktivnosti koje zahtijevaju povećanu koncentraciju pažnje i brzinu psihomotornih reakcija, uključujući vožnju vozilom.
Kontraindikacije
Preosjetljivost, hipoglikemija.

Trudnoća i dojenje

Trenutno nisu utvrđeni neželjeni efekti Lyspro inzulina na trudnoću ili na zdravlje ploda i novorođenčeta. Do danas nisu sprovedene odgovarajuće epidemiološke studije. Tokom trudnoće, glavna stvar je održavati dobru kontrolu glikemije kod pacijenata s dijabetesom koji primaju inzulinsku terapiju. Potreba za inzulinom tokom trudnoće obično se smanjuje u prvom tromjesečju i povećava u drugom i trećem tromjesečju. Potreba za inzulinom može se drastično smanjiti tijekom porođaja i odmah nakon njega. Pacijenti s dijabetesom trebaju se posavjetovati s liječnikom ako zatrudne ili planiraju zatrudnjeti. Tokom trudnoće kod žena koje imaju dijabetes, glavna stvar je pažljivo praćenje glukoze i općeg zdravlja. Nije poznato da li lizpro inzulin prelazi u značajne količine u majčinom mlijeku. U bolesnika sa šećernom bolešću tijekom dojenja možda će biti potrebno prilagođavanje doze inzulina i / ili prehrane.

Nuspojave insulina lyspro

Hipoglikemija (pojačano znojenje, bledica, palpitacije, poremećaji spavanja, drhtanje, neurološki poremećaji), hipoglikemijski prekoma i koma (uključujući fatalne ishode), prolazne refrakcijske pogreške, alergijske reakcije (lokalno - crvenilo, oticanje, svrbež na mestu ubrizgavanja, generalizovani - urtikarija, svrbež po cijelom tijelu, angioedem, kratkoća daha, vrućica, snižen krvni pritisak, pojačano znojenje, tahikardija), lipodistrofija, edemi.

Interakcija inzulina lispro s drugim tvarima

Amprenavir, betametazon, hidrokortizon, hidroklorotiazid, glukokortikosteroidi, danazol, diazoksid, deksametazon, izoniazid, nikotinska kiselina, salbutamol, terbutalin, ritodrin, oralni kontraceptivi, tiroidni antipiretički lekovi, tiazidni antipiretski lijekovi oslabiti učinak inzulina lipro, moguće je razvoj hiperglikemije, povećanje doze inzulina lispro.
Acetilsalicilna kiselina, bisoprolol, sulfanilamidni antibiotici, kaptopril, neki antidepresivi (inhibitori monoamin oksidaze), beta blokatori, oktreotid, fenfluramin, enalapril, akarboza, anabolički steroidi, tetraciklini, inhibitori guanorotin agenitrogena, inhibitori, inhibitori, inhibitori, inhibitori, inhibitori , etanol i lijekovi koji sadrže etanol pojačavaju učinak insulina lispro.
Diklofenak mijenja učinak insulina lispro, a potrebna je kontrola glukoze u krvi.
Kada se koristi zajedno s inzulinom, lipospro beta blokatori, klonidin, rezerpin, bisoprolol mogu sakriti manifestaciju simptoma hipoglikemije.
Lyspro inzulin ne treba miješati sa pripravcima životinjskog inzulina.
Na preporuku liječnika, Lyspro inzulin se može koristiti zajedno sa ljudskim inzulinom dužeg djelovanja ili s oralnim preparatima sulfonilureje.
Kada koristite druge lijekove s lizpro inzulinom, obratite se svom liječniku.

Predoziranje

U slučaju predoziranja inzulina lispro-om, razvija se hipoglikemija: letargija, glad, znojenje, drhtanje, glavobolja, tahikardija, vrtoglavica, povraćanje, zamagljen vid, zbunjenost, koma, smrt.
Blage epizode hipoglikemije zaustavljaju se gutanjem glukoze, šećera, proizvoda koji sadrže šećer (bolesniku se uvijek savjetuje da sa sobom ima najmanje 20 g glukoze)
Korekcija umjereno teške hipoglikemije može se provesti potkožnim ili intramuskularnim davanjem glukagona s daljnjim unosom ugljikohidrata nakon stabilizacije pacijentovog stanja, otopina dekstroze (glukoze) daje se intravenski pacijentima koji ne reagiraju na glukagon.
Ako je pacijent u komi, tada je potrebno potkožno ili intramuskularno davanje glukagona, u nedostatku glukagona ili reakciji na njegovu primjenu, otopinu dekstroze treba davati intravenski, nakon vraćanja svijesti bolesniku se mora dati hrana bogata ugljikohidratima, a daljnji nadzor bolesnika i unos ugljikohidrata nužni su za Za sprečavanje recidiva hipoglikemije, potrebno je informirati dežurnog liječnika o prošloj hipoglikemiji.

Opis lijeka

Za razliku od ostalih medicinskih inzulina kratkog djelovanja, Insulin Lizpro brzo počinje i zaustavlja svoje djelovanje. Takav učinak lijeka uzrokuje brzinom apsorpcije pa ga možete uzimati neposredno prije jela. Na brzinu apsorpcije i početak izlaganja utječe mjesto na tijelu u koje se vrši injekcija. Lijek pokazuje svoj maksimalni učinak pola sata nakon primjene, održavajući taj visok nivo 2 sata. U tijelu se lijek sadrži oko 4 sata.

U svom sastavu "Insulin Lizpro" se sastoji od iste osnovne supstance koja ima aktivno dejstvo, kao i nekih pomoćnih materija s vodom. Sam lijek je prozirna sterilna otopina koja se daje intravenski i subkutano. Lijek Insulin Lizpro "pakuje se u kartonske kutije u blistere ili posebne olovke za špriceve koje sadrže pet uložaka s 3 ml otopine.

"Insulin Lizpro" propisan je za:

  • dijabetes tipa 1, ako tijelo ne podnosi druge inzuline,
  • povećana glukoza u tijelu, koja se ne ispravlja drugim inzulinama,
  • dijabetes tipa 2, ako nije moguće uzimati tablete za snižavanje šećera u krvi,
  • nemogućnost asimilacije tjelesnih tkiva drugih inzulina,
  • hirurška operacija
  • prisutnost istodobnog dijabetes melitusa

Doziranje lijeka "Insulin Lizpro" propisuje ljekar. Izračunava se na osnovu razine glukoze u krvi. Dnevna doza treba biti povećana ako pacijent ima zaraznu bolest, porast emocionalnog stresa, povećanje količine ugljikohidrata u hrani i promjenu uobičajenih fizičkih aktivnosti. Propisivanje je moguće u kombinaciji s drugim insulinama.

Članci medicinskih stručnjaka

Preparati za inzulin potrebni su za pacijente s dijabetesom tipa 1 i za 40% bolesnika s drugim oblikom patologije.Inzulin je polipeptidni hormon. U pravilu se lijek primjenjuje supkutano, ali u hitnim slučajevima moguće je intramuskularno ili intravenozno davanje. Njegova brzina apsorpcije direktno ovisi o mjestu ubrizgavanja, aktivnosti mišića, karakteristikama protoka krvi i tehnici ubrizgavanja.

Dodirujući receptore ćelijskih membrana, hormon počinje da ispoljava svoje fiziološke efekte:

  • Snižena glukoza u krvi
  • Aktivacija sinteze glikogena.
  • Suzbijanje formiranja ketonskih tela.
  • Inhibicija stvaranja šećera iz ne-ugljenih hidrata.
  • Aktivacija stvaranja triglicerida i lipoproteina niske gustine.
  • Inhibicija raspada masti zbog stvaranja masnih kiselina iz ugljenih hidrata.
  • Stimuliše proizvodnju glikogena, koji djeluje kao energetska rezerva tijela.

Pripreme za terapiju inzulinom klasifikovane su prema poreklu:

  1. 1. Životinje (svinjetina) - Insulrap GPP, Ultralente, Ultralente MS, Monodar Ultralong, Monodar Long, Monodar K, Monosuinsulin.
  2. 2. Ljudski (polusintetički i genetski inženjering) - Actrapid, Novorapid, Lantus, Humulin, Humalog, Novomiks, Protafan.
  3. 3. Sintetički analozi - Lizpro, Aspart, Glargin, Detemir.

Lijekovi su podijeljeni prema trajanju djelovanja:

Ultra kratki inzulin

Apsorbuje se brže od drugih vrsta lijekova. Ona počinje djelovati 10-20 minuta nakon primjene, uzrokujući smanjenje šećera u krvi. Maksimalni učinak razvija se u roku od 30-180 minuta i traje 3-5 sati.

Dvofazna smjesa inzulina velike brzine i srednje suspenzije protamina. Lijek je DNK rekombinantni analog ljudskog hormona, a razlikuje se samo u obrnutom slijedu ostataka aminokiselina prolina i lizina. Reguliše metabolizam glukoze i ima anabolički efekat.

Equimolar ljudskom insulinu. Prodiranje u mišićno tkivo ubrzava pretvorbu glukoze i aminokiselina u masti. Učinkuje 15 minuta nakon primjene. Velika brzina apsorpcije omogućava upotrebu lijeka neposredno prije jela.

  • Indikacije za upotrebu: dijabetes melitus prvog tipa, netolerancija na lijekove drugog tipa, postprandijalna hiperglikemija (ne može se ispraviti), ubrzana lokalna razgradnja hormona gušterače. Dijabetes tipa 2, rezistencija na oralne hipoglikemijske lijekove, interkurentne bolesti, hirurške intervencije.
  • Način primjene i doziranje: određuju se pojedinačno za svakog pacijenta, ovisno o razini glikemije u krvi. Lijek se primjenjuje samo supkutano. Ako je potrebno, može se kombinirati sa produženim lijekovima ili sulfonilurejima za oralnu primjenu.
  • Kontraindikacije: netolerancija na komponente lijeka, insulinoma.
  • Nuspojave: alergijske reakcije, lipodistrofija, hipoglikemija, hipoglikemijska koma, privremeno kršenje refrakcije.
  • Predoziranje: povećani umor, pospanost i letargija, obilno znojenje, palpitacije, tahikardija, glad, parestezija usta, glavobolje, povraćanje i mučnina, razdražljivost i depresivno raspoloženje. Oštećenje vida, konvulzije, glikemijska koma.

Liječenje štetnih simptoma i predoziranja sastoji se od potkožnog, i / m ili iv davanja glukagona, iv primjene hipertonične otopine dekstroze. S razvojem hipoglikemijske kome indicirana je intravenska mlazna primjena 40 ml 40% otopine dekstroze sve dok pacijent ne izađe iz kome.

Analog ljudskog hormona s ultrazvučnim djelovanjem. Preparat je dobiven rekombinantnom DNK tehnologijom upotrebom soja Saccharomyces cerevisiae. Ima hipoglikemijski efekat. Počinje djelovati 10-20 minuta nakon potkožne primjene te postiže svoj maksimalni terapeutski učinak nakon 1-3 sata.

Koristi se za dijabetes melitus prvog i drugog tipa. Aspart se koristi samo za potkožno davanje, doziranje određuje endokrinolog. Lijek je kontraindiciran u slučaju hipoglikemije i preosjetljivosti na njegove komponente. Ne koristi se za liječenje pacijenata mlađih od 6 godina, kao i za vrijeme trudnoće i dojenja.

U slučaju predoziranja, postoje znakovi hipoglikemije, konvulzije i postoji rizik od razvoja hipoglikemijske kome. Da biste otklonili blagu hipoglikemiju i normalizirali stanje, dovoljno je uzimati šećer ili hranu bogatu lako probavljivim ugljikohidratima. U ostalim slučajevima neophodno je intravensko davanje 40% -tne otopine dekstroze.

, , , , , ,

Rastvor za potkožno davanje. To je analog ljudskog inzulina, odgovara mu po snazi ​​djelovanja. Ima povećanu aktivnost, ali kraće trajanje djelovanja u odnosu na ljudski hormon.

  • Koristi se za nadoknadu metabolizma ugljikohidrata u tijelu s nedostatkom inzulina. Odobreno za upotrebu u lečenju dece starije od 6 godina. Daje se supkutano 15 minuta prije ili nakon jela. Doziranje i tijek liječenja određuje lekar, pojedinačno, za svakog pacijenta.
  • Kontraindikacije: preosjetljivost na glulisin ili druge komponente lijeka. S posebnom pažnjom koristi se trudnicama i pacijentima tijekom dojenja.
  • Nuspojave: hipoglikemija i drugi metabolički poremećaji, mučnina i povraćanje, smanjena koncentracija, oštećenje vida, alergijske reakcije na mjestu ubrizgavanja. U rijetkim je slučajevima moguće razviti alergijski dermatitis, osjećaj stezanja u grudima, anafilaktičke reakcije.
  • Predoziranje se očituje simptomima blage ili teške hipoglikemije. U prvom slučaju za liječenje su naznačeni proizvodi koji sadrže glukozu ili šećer. U drugom slučaju bolesniku se daje intramuskularno ili intravenozno kapljanje glukagona ili dekstroze.

Kratka akcija (jednostavan humani inzulin) - terapeutski učinak razvija se u roku od 30-50 minuta nakon primjene. Vrhunac aktivnosti traje 1-4 sata i traje 5-8 sati.

, , , , ,

Rastvorljivo ljudsko genetsko inženjerstvo

Injekciona otopina koja uključuje humani genetski inženjering inzulina, glicerola, metakresola i drugih komponenata. Ima kratak hipoglikemijski efekat. Prodiranje u tijelo interaktivno djeluje sa specifičnim receptorom na vanjskoj citoplazmatskoj membrani ćelija.

Potiče stvaranje kompleksa receptora inzulina. Stimulira unutarćelijske procese, sintezu ključnih enzima. Početak djelovanja lijeka primjećuje se 30 minuta nakon primjene, a maksimalan učinak razvija se u roku od 2-4 sata, trajanje djelovanja je 6-8 sati.

  • Indikacije: dijabetes tipa 1 i oblik bolesti koji nije nezavisan od inzulina, interkurentne bolesti, stanja koja zahtijevaju dekompenzaciju metabolizma ugljikohidrata.
  • Doziranje i primjena: potkožno, intramuskularno ili intravenski, 30 minuta prije obroka sa velikim sadržajem ugljikohidrata. Dnevna doza je od 0,5 do 1 IU / kg tjelesne težine.
  • Kontraindikacije: preosjetljivost na komponente lijeka, hipoglikemija, trudnoća i dojenje.
  • Nuspojave: pojačano znojenje i uznemirenost, palpitacije, drhtanje ekstremiteta, glad, parestezija u ustima i ostali hipoglikemijski simptomi. Lokalne reakcije: oticanje na mjestu uboda, svrbež, lipodistrofija, alergijske reakcije, oteklina.
  • Predoziranje: ima simptome slične neželjenim reakcijama. S razvojem hipoglikemijskog stanja preporučuje se namirnica bogata ugljikohidratima, a u težim slučajevima unošenje otopine dekstroze ili glukagona.

Biosulin je dostupan u bocama od 10 ml i u patronama od 3 ml.

,

Lijek koji nadoknađuje nedostatak endogenog inzulina kod šećerne bolesti. Ima nekoliko oblika koji se razlikuju u postotku neutralne otopine inzulina i protamina. Svaka vrsta ima svoju farmakokinetiku, odnosno značajke distribucije u tijelu. Za sve oblike se karakteriše brz početak i srednje trajanje akcije.

  • Insuman Comb 15/85 - aktivan je 30-45 minuta nakon primjene, maksimalan terapeutski učinak razvija se nakon 3-5 sati. Trajanje akcije je 11-20 sati.
  • Insuman Comb 25/75 - počinje djelovati 30 minuta nakon primjene, maksimalan učinak počinje nakon 1,5-3 sata, razdoblje djelovanja je 12-18 sati.
  • Insuman Comb 50/50 - djeluje 30 minuta nakon primjene, maksimalan učinak primjećuje se nakon 1-1,5 sati, trajanje djelovanja je 10-16 sati.

Upotrebljava se za inzulin ovisne oblike dijabetesa. Rastvor se daje subkutano sat vremena pre jela. Doziranje određuje lekar.

Nuspojave: kožne alergijske reakcije, lipodistrofija, otpornost na inzulin, teško oštećenje bubrega, hiperglikemijske reakcije. Predoziranje ima sličnu, ali izraženiju simptomatologiju. Kontraindikacije: preosjetljivost na komponente lijeka, dijabetička koma. Dostupno u obliku suspenzije za injekcije u bočicama od 10 ml svaka.

Lijek koji sadrži inzulin sa monokomponentnom strukturom i kratkim djelovanjem. Terapeutski učinak razvija se 30 minuta nakon primjene i dostigne svoj maksimum u roku od 2-5 sati. Terapeutski efekat traje 6-8 sati.

  • Indikacije za upotrebu: dijabetes ovisan o insulinu, liječenje bolesnika s netolerancijom na druge oblike lijeka, nadolazeća operacija kod pacijenata s drugim oblikom dijabetesa, lipodistrofija.
  • Način primjene: ako se lijek propisuje u svom čistom obliku, tada se primjenjuje 3 puta dnevno supkutano, intramuskularno ili intravenski. 30 minuta nakon injekcije trebate jesti hranu. Doziranje određuje endokrinolog, pojedinačno, za svakog pacijenta.
  • Nuspojave: oštar pad šećera u krvi, crvenilo na mjestu uboda i svrbež, alergijske kožne reakcije.
  • Kontraindikacije: hormonalni tumori gušterače, hipoglikemija. Primjena tijekom trudnoće i dojenja moguća je samo uz liječnički recept.

Actrapid NM je dostupan u ampulama od po 10 ml aktivne supstance u svakoj.

Brinsulrapi

Lijek kratkog djelovanja pokazuje svoje djelovanje 30 minuta nakon potkožne primjene. Maksimalni terapeutski učinak razvija se u roku od 1-3 sata i traje oko 8 sati.

  • Indikacije za upotrebu: dijabetes tipa 1 i 2 kod djece i odraslih, rezistencija na oralne hipoglikemijske lijekove.
  • Način primjene: doziranje hormona za supkutanu primjenu određuje lekar, pojedinačno, za svakog pacijenta. Otopina se ubrizgava odmah nakon sakupljanja u štrcaljku. Ako je dnevna doza veća od 0,6 U / kg, tada se lijek dijeli na dvije injekcije i ubrizgava se u različite dijelove tijela.
  • Nuspojave: kožni osip, angioedem, anafilaktički šok, lipodistrofija, prolazna refrakcijska greška, hiperemija tkiva na mjestu ubrizgavanja.
  • Kontraindikacije: pojedinačna netolerancija na komponente lijeka, hipoglikemijska stanja. Liječenje tijekom trudnoće i dojenja moguće je samo u medicinske svrhe. Koristi se krajnje oprezno u slučajevima pojačanog fizičkog ili mentalnog rada.

, ,

Humodar P100

Ljudski polusintetički inzulin kratkog djelovanja. U interakciji je s receptorima citoplazmatskih ćelijskih membrana, formirajući kompleks receptora inzulina koji stimulira unutarćelijske procese.

Normalizacija glukoze u krvi zasniva se na povećanju unutarćelijskog transporta ovog hormona, pojačanoj apsorpciji i asimilaciji tkiva. Lijek počinje djelovati 30 minuta nakon primjene i dostigne maksimum nakon 1-2 sata, terapeutski učinak traje 5-7 sati.

  • Indikacije za upotrebu: dijabetes prvog i drugog tipa. Djelomična ili potpuna rezistencija na oralne hipoglikemijske lijekove, dijabetičku ketoacidozu, gestacijski dijabetes, metaboličke poremećaje pri prelasku na inzulin produljenog djelovanja.
  • Način primjene i doziranje: lijek je namijenjen supkutanoj, intramuskularnoj i intravenskoj primjeni. Prosječna doza je od 0,5 do 1 IU / kg tjelesne težine. Hormon se koristi 30 minuta prije obroka bogatog ugljikohidratima. Injektirani rastvor treba biti na sobnoj temperaturi. Ako je lijek propisan za monoterapiju, tada je učestalost primjene 3-5 puta dnevno.
  • Kontraindikacije: pojedinačna netolerancija na komponente lijeka, znakovi hipoglikemije. Upotreba tijekom trudnoće je zabranjena, injekcije tijekom dojenja moguće su samo u medicinske svrhe.
  • Nuspojave: blanširanje kože, pojačano znojenje, palpitacije, drhtanje ekstremiteta, uznemirenost, mučnina i povraćanje, glavobolja. Moguće su i alergijske reakcije na mjestu ubrizgavanja.
  • Predoziranje: hipoglikemijsko stanje različite težine. Liječenje se sastoji od konzumiranja hrane bogate šećerom ili ugljikohidratima. U težim slučajevima je indicirano unošenje 40% -tne otopine dekstroze ili glukagona.

Humodar P100 se pušta u bočicama od 10 ml i u patronama od po 3 ml otopine.

Berlinsulin N normalan U-40

Lijekovi s hipoglikemijskim učinkom. Odnosi se na lijekove brzog i kratkog djelovanja. Maksimalni terapeutski učinak razvija se nakon 1-3 sata i traje 6-8 sati.

Koristi se za liječenje svih oblika dijabetesa i dijabetičke kome. Doziranje se postavlja individualno za svakog pacijenta. U pravilu se lijek daje subkutano 10-15 minuta prije jela 3-4 puta dnevno. Dnevna doza je 6-20 jedinica. Kod pacijenata sa preosjetljivošću na lijek, doza se smanjuje, a uz smanjenu osjetljivost, povećavaju se.

Lijek je kontraindiciran u slučaju netolerancije na njegove komponente i znakova hipoglikemije. Nuspojave se očituju lokalnim kožnim reakcijama i pogoršanjem ukupnog zdravlja.

Insulini srednjeg trajanja

Polako se apsorbuje i ima terapeutski efekat 1-2 sata nakon potkožne injekcije. Maksimalni učinak postiže se u roku od 4-12 sati, trajanje akcije je 12-24 sata.

Suspenzija za potkožno davanje. Aktivira sistem fosfatidilinozitola, mijenja transport glukoze. Povećava ulazak kalijuma u ćeliju. 1 ml suspenzije sadrži 40 IU humanog inzulina biosintetskog porijekla. Upotrebljava se za dijabetes melitus ovisan o insulinu, za alergije na druge vrste inzulina, izražene vaskularne komplikacije dijabetesa.

Lijek se koristi za potkožno i intramuskularno davanje. Doziranje i učestalost injekcija određuje lekar, pojedinačno, za svakog pacijenta. Izofan je kontraindiciran kod hipoglikemije i kome. Nuspojave se očituju osjećajem gladi, prekomjernim naporom, drhtanjem ekstremiteta, alergijskim reakcijama.

Monotard MS

Preparat inzulina sa prosečnim trajanjem delovanja. Sadrži 30% amorfnog i 70% kristalnog hormona. Aktivna komponenta je cinkova suspenzija monokomponentnog svinjskog inzulina. Počinje djelovati 2,5 sata nakon primjene, maksimalan učinak razvija se nakon 7-15 sati i traje jedan dan.

  • Indikacije za upotrebu: svi oblici dijabetes melitusa, rezistencija na oralne hipoglikemijske agense, razne komplikacije dijabetes melitusa, operacija, trudnoća i dojenje.
  • Način primjene: dozu liječnik odabire pojedinačno za svakog pacijenta. Lijek se ubrizgava duboko supkutano, svaki put kada se promijeni mjesto ubrizgavanja. Ako doza prelazi 0,6 U / kg, tada ga treba podijeliti u dvije injekcije na različita mjesta. Pacijenti koji primaju više od 100 jedinica lijeka dnevno podliježu hospitalizaciji.
  • Nuspojave: hipoglikemijska stanja različite težine, prekoma, koma. Hiperemija na mjestu ubrizgavanja, kožne alergijske reakcije.
  • Kontraindikacije: hipoglikemijska stanja i hipoglikemijska koma.

Monotard MS je dostupan u obliku suspenzije za injekcije u bočicama od 10 ml.

Insulong SPP

Hipoglikemijsko sredstvo srednjeg trajanja. Koristi se za liječenje dijabetesa 1 i 2 oblika. Lijek se koristi za potkožne injekcije u predjelu bedara, a također je dopušteno davanje lijeka na prednji trbušni zid, stražnjicu i deltoidni mišić ramena. Doziranje izračunava endokrinolog, fokusirajući se na razinu glukoze u pacijentovoj krvi i druge karakteristike u njegovom tijelu.

Lijek je kontraindiciran u slučaju preosjetljivosti na njegove komponente, hipoglikemije. Nuspojave se manifestuju kršenjem refrakcije i oticanjem udova. U slučaju neuhranjenosti tokom liječenja ili primjene povećane doze, može se razviti hipoglikemija. Moguće su i lokalne reakcije nakon injekcije: crvenilo, oticanje i svrbež.

Dugo delujuće insuline

To stupa na snagu 1-6 sati nakon primjene. Ravnomerno smanjuje glukozu u krvi. Ima neizražen vrhunac djelovanja i ostaje na snazi ​​24 sata. Omogućuje vam da napravite injekcije 1 put dnevno.

Hipoglikemijski preparat inzulina s aktivnom supstancom je glargin (analog ljudskog hormona). Ima nisku rastvorljivost u neutralnom okruženju. Kada se daje supkutano, kiselina se neutralizira i formira mikroprecipitat, oslobađajući inzulin.

  • Indikacije za upotrebu: Inzulinski ovisan oblik dijabetesa kod odraslih i djece starijih od 6 godina.
  • Način primjene: produženo djelovanje temelji se na uvođenju aktivne komponente u potkožnu masnoću. Ovaj efekat lijeka omogućava vam da ga koristite jednom dnevno. Doziranje se izračunava za svakog pacijenta pojedinačno.
  • Nuspojave: metabolički poremećaji različite težine. Najčešće dolazi do smanjenja oštrine vida, lipoatrofije, lipohipertrofije, disgeuzije, lokalnih alergijskih reakcija. U rijetkim slučajevima javlja se anafilaktički šok, mijalgija, bronhospazam.
  • Kontraindikacije: preosjetljivost na lijek, hipoglikemija, dijabetička ketoacidoza. Lijek se ne preporučuje za liječenje trudnica i djece.
  • Predoziranje: nepoštivanje doze prijeti razvoju produženih oblika teške hipoglikemije, što je opasno za pacijenta. Slabi simptomi zaustavljaju unos ugljikohidrata. U težim slučajevima je indicirano intravensko davanje koncentrovane otopine glukoze.

Lantus je dostupan u obliku otopine za injekcije, u patroni od 3 ml.

Levemir Penfill

Antidijabetičko sredstvo, analog ljudskog bazalnog hormona s produljenim djelovanjem. Dugoročni učinak zasnovan je na interakciji molekula aktivne tvari i albumina kroz lance masnih kiselina na mjestu ubrizgavanja. Hipoglikemijski efekat traje 24 sata, ali može varirati ovisno o doziranju. Produljeno djelovanje omogućuje upotrebu lijeka 1-2 puta dnevno.

  • Koristi se za liječenje dijabetesa tipa 1. Otopina se daje supkutano, doziranje se odabire pojedinačno za svakog pacijenta, ovisno o potrebama njegovog tijela i karakteristikama bolesti.
  • Nuspojave: blijedi od kože, drhtanje ekstremiteta, pojačana nervoza, anksioznost, pospanost, ubrzan rad srca, poremećena orijentacija i vid, parestezija. Moguće su i lokalne reakcije u obliku edema tkiva, svrbeža, lipodistrofije i hiperemije kože. Predoziranje ima slične simptome. Liječenje se sastoji u jedenju hrane koja sadrži ugljikohidrate.
  • Kontraindikacije: netolerancija na komponente lijeka. Primjena tijekom trudnoće i dojenja moguća je samo u medicinske svrhe i pod strogim nadzorom endokrinologa.

Levemir Penfill je dostupan u patroni od 3 ml (300 jedinica) u obliku otopine za parenteralnu primjenu.

Tresiba FlexTouch

Analog ljudskog hormona natprosečnog delovanja. Mehanizam djelovanja lijeka zasnovan je na interakciji s receptorima humanog endogenog inzulina. Hipoglikemijski efekat nastaje usled povećanog iskorištavanja glukoze u tkivima nakon što se hormon veže na receptore masnih i mišićnih ćelija.

  • Lijek se koristi za liječenje dijabetesa kod odraslih i adolescenata, kao i djece starije od 1 godine. Otopina se upotrebljava za supkutanu primjenu, doziranje izračunava od strane liječnika, pojedinačno, za svakog pacijenta.
  • Kontraindikacije: netolerancija na komponente lijeka, trudnoća i dojenje.
  • Nuspojave: hipoglikemija, alergijske reakcije na mjestu ubrizgavanja, lipodistrofija. Mogući su i poremećaji imunološkog sustava, periferni edemi i konvulzije. Predoziranje ima slične simptome. Da biste otklonili bolne simptome, preporučuje se uzimanje proizvoda koji sadrže šećer unutra. Ako je hipoglikemija u teškom obliku, neophodno je unošenje otopine dekstroze.

Tresiba FlexTouch je dostupan u špricevima za potkožno ubrizgavanje od 100 i 200 jedinica / ml.

Pored gore navedenih skupina lijekova, postoje i mješavine inzulina različitog trajanja djelovanja: aspart dvofazni NovoMix 30/50, FlexPen, Penfill, Lizpro, dvofazni Humalog Mix 25/50.

Indikacije i upute za upotrebu

Insulin Lizpro upotrebljava se u liječenju bolesnika s dijabetesom bez obzira na spol i starost. Alat daje pokazatelje visokih performansi u slučajevima kada pacijent vodi nenormalan način života, što je posebno tipično za djecu.

Humalog propisuje isključivo lekar sa:

  1. Dijabetes melitus tipa 1 i 2 - u potonjem slučaju samo kada uzimanje drugih lijekova ne donosi pozitivne rezultate,
  2. Hiperglikemija, koja se ne ublažava drugim lekovima,
  3. Priprema pacijenta za operaciju,
  4. Netolerancija na druge lekove koji sadrže insulin,
  5. Pojava patoloških stanja koja kompliciraju tok bolesti.

Metoda davanja lijekova koju preporučuje proizvođač supkutano je, ali ovisno o stanju pacijenta, sredstvo se može primijeniti i intramuskularno i intravenski. Uz potkožnu metodu najprikladnija mjesta su kukovi, ramena, stražnjica i trbušna šupljina.

Kontinuirana primjena Insulina Lizpro u istoj točki je kontraindicirana, jer može dovesti do oštećenja strukture kože u obliku lipodistrofije.

Isti dio se ne može koristiti za primjenu lijeka više od 1 puta mjesečno. Uz potkožno davanje, lijek se može koristiti bez prisustva medicinskog stručnjaka, ali samo ako je dozu prethodno odabrao specijalista.

Vrijeme primjene lijeka određuje i liječnik koji se mora pridržavati, a mora se strogo poštivati ​​- to će tijelu omogućiti da se prilagodi režimu, kao i dugoročnom učinku lijeka.

Možda će biti potrebno prilagođavanje doze tokom:

  • Promjena prehrane i prelazak na hranu sa niskim ili visokim udjelom ugljikohidrata,
  • Emocionalni stres
  • Zarazne bolesti
  • Istodobna primjena drugih lijekova
  • Prelazak sa drugih brzo djelujućih lijekova koji utječu na nivo glukoze,
  • Manifestacije zatajenja bubrega,
  • Trudnoća - ovisno o trimestru, mijenja se potreba tijela za inzulinom, pa je to neophodno
  • Redovno posjećujte svog liječnika i mjerite razinu šećera.

Izvršenje prilagođavanja doze može biti potrebno i prilikom promjene proizvođača Insulin Lizpro i prelaska između različitih kompanija, jer svaka od njih donosi svoje promjene u sastavu, što može utjecati na efikasnost tretmana.

Nuspojave i kontraindikacije

Prilikom imenovanja lijeka, lekar koji vodi računa treba uzeti u obzir sve pojedinačne karakteristike pacijentovog tijela.

Insulin Lizpro je kontraindiciran ljudima:

  1. S povećanom osjetljivošću na glavnu ili dodatnu aktivnu komponentu,
  2. Sa velikom sklonošću hipoglikemiji,
  3. U kojem postoji insulinoma.

Tokom upotrebe lijeka kod dijabetičara mogu se primijetiti sljedeće nuspojave:

  1. Hipoglikemija - najopasnija je, javlja se zbog nepravilno odabrane doze, a također uz samo-lijek može dovesti do smrti ili ozbiljnog oštećenja moždanih aktivnosti,
  2. Lipodistrofija - nastaje kao rezultat injekcija u isto područje, radi prevencije je potrebno naizmenično izmjenjivati ​​preporučena područja kože,
  3. Alergija - manifestuje se ovisno o individualnim karakteristikama pacijentovog tijela, počevši od blagog crvenila mjesta ubrizgavanja, završavajući anafilaktičkim šokom,
  4. Poremećaji vidnog aparata - pogrešnom dozom ili pojedinačnom netolerancijom na komponente, retinopatija (oštećenje sluznice očne jabučice uslijed vaskularnih poremećaja) ili oštrina vida djelomično se smanjuju, najčešće se manifestiraju u ranom djetinjstvu ili oštećenjem kardiovaskularnog sustava,
  5. Lokalne reakcije - na mjestu ubrizgavanja mogu se pojaviti crvenilo, svrbež, crvenilo i oteklina koje prođu nakon što se tijelo navikne.

Neki se simptomi mogu početi manifestirati nakon dužeg vremena. U slučaju nuspojava, prestanite uzimati inzulin i posavjetujte se sa ljekarom. Većina problema najčešće se rešava prilagođavanjem doze.

Interakcija s drugim lijekovima

Prilikom propisivanja lijeka Humalog, liječnik mora uzeti u obzir koje lijekove već uzimate. Neki od njih mogu i pojačati i smanjiti delovanje inzulina.

Učinak Insulina Lizpro je pojačan ako pacijent uzima sljedeće lijekove i grupe:

  • MAO inhibitori,
  • Sulfonamidi,
  • Ketokonazol,
  • Sulfonamidi.

Uz paralelnu upotrebu ovih lijekova, potrebno je smanjiti dozu inzulina, a pacijent treba, ako je moguće, odbiti ih uzimati.

Sljedeće tvari mogu smanjiti učinkovitost lijeka Insulin Lizpro:

  • Hormonski kontraceptivi
  • Estrogeni
  • Glucagon,
  • Nikotin.

Doza inzulina u ovoj situaciji trebala bi se povećati, no ako pacijent odbije koristiti ove tvari, bit će potrebno izvršiti drugo prilagođavanje.

Također je vrijedno razmotriti neke značajke tokom liječenja Insulin Lizpro-om:

  1. Liječnik prilikom izračuna doze mora uzeti u obzir koliko i kakvu hranu konzumira pacijent,
  2. Kod hroničnih bolesti jetre i bubrega, dozu će trebati smanjiti,
  3. Humalog može smanjiti aktivnost protoka nervnih impulsa, što utječe na brzinu reakcije, a to predstavlja određenu opasnost, na primjer, za vlasnike automobila.Analozi lijeka Insulin Lizpro

Insulin Lizpro (Humalog) ima prilično veliku cijenu, zbog koje pacijenti često odlaze u potragu za analogama.

Na tržištu se mogu naći sljedeći lijekovi koji imaju isti princip djelovanja:

  • Monotar
  • Protafan
  • Rinsulin
  • Intralno
  • Actrapid.

Strogo je zabranjeno samostalno zamijeniti lijek. Prvo morate potražiti savjet ljekara, jer samo-lijek može dovesti do smrti.

Ako sumnjate u svoje materijalne mogućnosti, upozorite stručnjaka o tome. Sastav svakog lijeka može varirati ovisno o proizvođaču, zbog čega će se snaga učinka lijeka na pacijentovo tijelo promijeniti.

Ovaj lijek se najčešće koristi za dijabetes koji nije ovisan o insulinu (1 i 2), kao i za liječenje djece i trudnica. Uz točan izračun doze, Humalog ne izaziva nuspojave i nježno djeluje na tijelo.

Lijek se može primijeniti na više načina, ali najčešći je potkožni, a neki proizvođači alatu daju poseban injektor koji osoba može koristiti čak i u nestabilnom stanju.

Ako je potrebno, pacijent s dijabetesom može naći analoge u ljekarnama, ali bez prethodne konzultacije sa stručnjakom njihova upotreba strogo je zabranjena. Insulin Lizpro kompatibilan je s drugim lijekovima, ali u nekim je slučajevima potrebno prilagođavanje doze.

Redovita upotreba lijeka ne izaziva ovisnost, ali pacijent mora slijediti poseban režim koji će pomoći tijelu da se prilagodi novim uvjetima.

Kako uzimati INSULIN LIZPRO

Injekcija se provodi ispod kože u abdomenu, ramenu, bedrima ili stražnjici. Potrebno je izmjenjivati ​​mjesta ubrizgavanja kako se ne bi ubrizgavale na jednom mjestu više od jednom mjesečno. Treba biti oprezan prilikom davanja injekcije kako ne bi oštetili krvne sudove. Zabranjeno je uzimati lijek na bilo koji drugi način osim injekcije.

Kontraindikacije

Lijek "Insulin Lizpro" ima neke kontraindikacije za njegovu upotrebu u:

  • individualna netolerancija na aktivnu supstancu,
  • prisutnost tumora u pankreasu,
  • niska glukoza u krvi

U prisutnosti zatajenja jetre ili bubrega, lijek nije zabranjen za upotrebu, ali njegov se volumen mora stalno regulirati.

Nuspojave

Koristeći medicinski preparat Insulin Lizpro, pacijenta treba pripremiti za pojavu nekih nuspojava, koje se manifestuju u obliku alergija, blage groznice, oštećenja vida, smanjene razine glukoze u krvi i gubitka tjelesne težine. Predoziranje ovog lijeka može uzrokovati pad pritiska, razdražljivost, nesanicu, glavobolju, zamagljen vid, grčeve i dovesti do kome.

Ostavite Svoj Komentar