Mogu li uzimati lijek - Artra za dijabetes tipa 2?

Arthra je razvijena za liječenje osteoartritisa, bolesti koja uništava hrskavicu u zglobovima. Na najbolji način se lijek etablirao u ranim fazama tijeka bolesti. Početak uzimanja hondroprotektora u fazi kada se bolest pokrene ne donosi željeni rezultat.

Kurs liječenja hondroprotektorima je dug - do šest mjeseci. Ovi lijekovi ne daju trenutni učinak, osmišljeni su za dugoročno poboljšanje pacijentovog stanja. Iz tog razloga, efekat se može osetiti nekoliko meseci nakon početka leka, ili čak i nakon njegovog uzimanja. U nekim slučajevima terapeutski učinak traje do 5 mjeseci nakon završetka kursa. Recepcija "Artra" nije vezana za upotrebu hrane, obično se pacijentima propisuje 1 tableta 2-3 puta dnevno.

"Artra" je dostupan u obliku kapsula i tableta - oblik doziranja bira lekar. Ključna razlika između kapsule i tablete je da se brže rastvara, pa prema tome, lijek počinje brže djelovati. Ali to ne znači da su kapsule uvijek efikasnije od tableta. Kapsule imaju ljusku koja se ne rastvara u stomaku pod utjecajem klorovodične kiseline. Ovo je potrebno kako bi se zaštitio prah koji se nalazi u kapsuli, kako bi se lijek omogućio ulasku u crijeva i već tamo se počeo apsorbirati u krv. Tablete, naprotiv, počinju da se otapaju već u stomaku. Laik ne može odrediti koji je lijek potreban u određenom slučaju: rastvorljiv u želucu ili crijevima. Napokon, neke komponente se ne mogu apsorbirati iz želuca, dok se druge slabo apsorbuju iz crijeva. Stoga izbor liječnog oblika lijeka ostaje na volji stručnjaka.

Ostala kompatibilnost s lijekovima

"Arthra" se odlično slaže s drugim lijekovima. Može se uzimati s nesteroidnim protuupalnim lijekovima (NSAID). Ovaj lijek samo pojačava efekat NSAID-a, pa će sindrom boli proći brže, a ovo će zauzvrat smanjiti dozu lijeka protiv bolova. Takođe, lek je pokazao odličnu kompatibilnost s GCS - glukokortikosteroidima. GCS su lijekovi koji sadrže sintetički analog hormona koji proizvode nadbubrežne žlijezde u ljudskom tijelu. Imaju izražen anti-upalni efekat.

Studije efikasnosti lijekova

Za medicinsku zajednicu, učinkovitost hondroprotektora ostaje otvoreno pitanje. Naučnici i dalje aktivno istražuju uticaj ovih lijekova na ljudsko tijelo. Strani stručnjaci tvrde da ako se primijeti učinak lijekova na bazi hondroitina i glukozamina, onda samo dugoročno. U početku, nakon početka liječenja, glukozamin nema učinka i nije bolji od placeba.

Ruske studije o efikasnosti „Arthra“ potvrđuju: ovaj lijek se može koristiti u liječenju osteoartroze. Utvrđeno je da kurs koji traje 6 mjeseci može značajno poboljšati stanje pacijenata sa osteoartrozom. U tom slučaju stručnjaci preporučuju uzimanje 2 tablete dnevno na početku liječenja i jednu tabletu mjesečno nakon početka kursa. Većina pacijenata koji su učestvovali u eksperimentu nisu se žalili na nuspojave ili alergijske reakcije s ovim režimom. Štaviše, istraživači su primetili da uključivanje „Arthra“ u kompleksnu terapiju može značajno smanjiti bol i povećati pokretljivost zglobova. Učinak liječenja ovim lijekom trajao je 3 mjeseca nakon završetka glavnog jela.

Djelovanje Artre je odvojeno proučeno. s deformirajućom osteoartrozom koljena . Uporni rad ruskih naučnika jasno je pokazao: uključivanje "Artre" u lečenje ove bolesti ima dvostruki efekat. Prije svega, kada se lijekovi protiv bolova nadopunjuju s ovim hondroprotektorom, bol umire mnogo brže - „Arthra“ pojačava učinak lijekova protiv bolova. U maloj mjeri obnavlja se hrskavično tkivo. Prihvatanje hondroprotektora za bolesti OA je neophodno, posebno jer neki lijekovi mogu negativno utjecati na stanje hrskavice, a pomoću Artre-a, ovaj negativan učinak lako je neutralizirati.

Učinkovitost lijeka za bol u leđima

Unatoč činjenici da je osteoartroza glavna indikacija za uzimanje Artre, ovaj lijek može se propisati i za druge bolesti ODA. Koliko će lijek biti efikasan u ovom slučaju? Specijalisti su uspjeli razjasniti ovo pitanje. Objavljeni rezultati istraživanja kako bi se utvrdila efikasnost Arthre za bol u donjem delu leđa, - Ovo je jedna od najčešćih tegoba koja zvuči u ordinaciji neurologa ili ortopeda. Ruski istraživači tvrde da upotreba lijeka nije samo smanjila bol i NSAID, već je i značajno poboljšala kvalitetu života pacijenata. Istovremeno, stručnjaci preciziraju: kratki tečajevi uzimanja lijeka nisu daleko uvijek efikasni. Prikupljanje statistika i izvršeni eksperimenti omogućili su naučnicima zaključak da je preporučljivo propisivanje Arthre pacijentima koji boluju u lumbalnom dijelu. Posebno je zabilježen pozitivan učinak, koji omogućava postepeno smanjivanje doze lijekova protiv bolova i, u skladu s tim, smanjenje rizika od nuspojava.

Tekstovi naučnog istraživanja:

  1. Uticaj oralnog glukozamina na strukturu zglobova kod pojedinaca sa hroničnom boli u kolenima: slučajna, klinička proba kontrolirana placebom // >>>
  2. Svetlova M.S. Učinkovitost lijeka "Artra" u liječenju osteoartroze (OA) // >>>
  3. Otvorena randomizirana studija o djelotvornosti i sigurnosti lijeka Arthra u osnovnom liječenju pacijenata s osteoartritisom // >>
  4. Učinkovitost lijeka Artra kod pacijenata sa somatskim bolestima i deformirajućom osteoartrozom (DO) koljena // >>>
  5. Bol u lumbalnom dijelu: mogućnost upotrebe strukturno modificirajućih lijekova // >>>

Arthra tablete u internetskim ljekarnama

  • Kupite Arthra u internetskoj ljekarni Eurofarm
  • Kupite Arthra u internetskoj ljekarni IFC

Pogledajte video: как готовить-заваривать семена льна правильно, очистить кишечник, вылечить гастрит, запор, геморрой? (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar