Onglisa: pregledi o upotrebi lijeka, upute

Onglisa je lijek za dijabetičare, čiji je aktivni sastojak saksagliptin. Saksagliptin je lijek propisan za liječenje dijabetesa tipa 2.

U roku od 24 sata nakon davanja, inhibira djelovanje enzima DPP-4. Inhibicija enzima pri interakciji s glukozom povećava se za 2-3 puta više od nivoa peptida-1 sličnog glukagonu (u daljnjem tekstu GLP-1) i inzulinotropnog polipeptida ovisnog o glukozi (HIP), smanjuje koncentraciju glukagona i potiče odgovor beta ćelija.

Kao rezultat, povećava se sadržaj inzulina i C-peptida u tijelu. Nakon oslobađanja inzulina od strane beta ćelija gušterače i glukagona iz alfa ćelija, glikemija natašte i postprandijalna glikemija znatno se smanjuju.

Koliko je sigurna i efikasna primjena saksagliptina u različitim dozama pažljivo je proučena u šest dvostrukih placebo kontroliranih studija u kojima je sudjelovalo 4148 pacijenata s dijagnozom šećerne bolesti tipa 2.

Tokom studija primijećeno je značajno poboljšanje glikoziranog hemoglobina, glukoze u plazmi natašte i postprandijalne glukoze. Pacijentima kod kojih monoprint saksagliptina nije donio očekivane rezultate, dodatno su propisani lijekovi poput metformina, glibenklamida i tiazolidindiona.

Ispitivanja pacijenata i liječnika: 4 tjedna nakon početka terapije samo saksagliptin, razina gliciranog hemoglobina se smanjila, a razina glukoze u plazmi naglo postala je niža nakon 2 tjedna.

Isti pokazatelji zabilježeni su u skupini bolesnika kojima je propisana kombinirana terapija uz dodatak metformina, glibenklamida i tiazolidindiona; analozi su radili u istom ritmu.

U svim slučajevima nije zabilježeno povećanje tjelesne težine pacijenata.

Kada se primjenjuje ongliza

Lijek je propisan pacijentima sa dijagnozom dijabetesa tipa 2 u takvim slučajevima:

  • Uz monoterapiju s ovim lijekom u kombinaciji sa fizičkom aktivnošću i dijetalnom terapijom,
  • Uz kombiniranu terapiju u kombinaciji s metforminom,
  • U nedostatku efikasnosti monoterapije metforminom, derivatima sulfoniluree, tiazolidindioni kao dodatnim lekom.

Unatoč činjenici da je lijek onglise prošao brojne studije i testove, recenzije o njemu uglavnom su pozitivne, terapija se može započeti samo pod nadzorom liječnika.

Kontraindikacije za upotrebu onglise-a

Budući da lijek učinkovito utječe na funkcioniranje beta i alfa ćelija, intenzivno potiče njihovu aktivnost, ne može se uvijek koristiti. Lijek je kontraindiciran:

  1. Tokom trudnoće, porođaja i dojenja.
  2. Tinejdžeri mlađi od 18 godina.
  3. Pacijenti sa šećernom bolešću tipa 1 (djelovanje nije proučavano).
  4. Uz terapiju inzulinom.
  5. Sa dijabetičkom ketoacidozom.
  6. Pacijenti s urođenom netolerancijom na galaktozu.
  7. Uz individualnu osjetljivost na bilo koju od komponenti lijeka.

Ni u kojem slučaju se ne smiju zanemariti upute za lijek. Ako postoje sumnje u sigurnost njegove uporabe, treba odabrati analogne inhibitore ili drugu metodu liječenja.

Preporučena doza i primjena

Onglisa se daje oralno, bez pozivanja na obroke. Prosječna preporučena dnevna doza lijeka je 5 mg.

Ako se provodi kombinirana terapija, dnevna doza saksagliptina ostaje nepromijenjena, doza metformina i derivata sulfoniluree određuje se odvojeno.

Na početku kombinirane terapije primjenom metformina, doza lijekova bit će sljedeća:

  • Onglisa - 5 mg dnevno,
  • Metformin - 500 mg dnevno.

Ako se primijeti neadekvatna reakcija, treba prilagoditi doziranje metformina, povećati ga.

Ako je, iz bilo kojeg razloga, propustilo vrijeme uzimanja lijeka, pacijent bi trebao uzeti tabletu što je prije moguće. Ne vrijedi udvostručiti dnevnu dozu dva puta.

Pacijentima koji imaju blago zatajenje bubrega kao prateću bolest, nije potrebno prilagođavati doziranje onglise-a. S bubrežnom disfunkcijom umjerenih i teških oblika onglisa treba uzimati u manjim količinama - 2,5 mg jednom dnevno.

Ako se provede hemodijaliza, onglisa se uzima nakon završetka sesije. Učinak saksagliptina na bolesnike na peritonealnoj dijalizi još nije istražen. Stoga prije početka liječenja ovim lijekom treba provesti odgovarajuću procjenu rada bubrega.

Uz zatajenje jetre, onglise se može sigurno propisati u naznačenoj prosječnoj dozi - 5 mg dnevno. Za liječenje starijih pacijenata onglise se koristi u istoj dozi. Ali treba imati na umu da je rizik od razvoja bubrežne insuficijencije kod ove kategorije dijabetičara veći.

Ne postoje pregledi ili zvanične studije o učinku lijeka na pacijente mlađe od 18 godina. Zato su za adolescente s dijabetesom tipa 2 odabrani analogi s drugom aktivnom komponentom.

Poloviti doziranje onglise-a je potrebno ako se lek istovremeno propisuje sa moćnim inhibitorima. Ovo je:

  1. ketokonazol,
  2. klaritromicin,
  3. atazanavir
  4. indinavir
  5. igrakonazol
  6. nelfinavir
  7. ritonavir
  8. sakvinavir i telitromicin.

Dakle, maksimalna dnevna doza je 2,5 mg.

Značajke liječenja trudnica i nuspojave

Nije ispitano kako lijek utječe na tijek trudnoće i može li prodrijeti u majčino mlijeko, stoga lijek nije propisan u vrijeme dojenja i hranjenja bebe. Preporučuje se korištenje drugih analoga ili prekid dojenja.

Obično se, nakon doziranja i preporuka kombinirane terapije, lijek dobro podnosi, u rijetkim slučajevima, kako pregledi potvrđuju, može se primijetiti sljedeće:

  • Povraćanje
  • Gastroenteritis,
  • Glavobolja
  • Nastanak zaraznih bolesti gornjih disajnih puteva,
  • Zarazne bolesti genitourinarnog sistema.

Ako ima jedan ili više simptoma, trebali biste suspendovati lijek ili prilagoditi dozu.

Prema pregledima, čak i ako se onglise koristio dulje vrijeme u dozama koje su prelazile preporučenih 80 puta, nisu primijećeni simptomi trovanja. Za uklanjanje lijeka iz tijela u slučaju moguće intoksikacije koristi se metoda geomdijalize.

Šta još znati

Onglis se ne propisuje s insulinom ili u trostrukoj terapiji metforminom i tiazolididonima, jer ispitivanja njihovih interakcija nisu provedena. Ako pacijent pati od umjerenog do teškog zatajenja bubrega, dnevnu dozu treba smanjiti. Dijabetičari s blagom bubrežnom disfunkcijom zahtijevaju stalno praćenje stanja bubrega tokom liječenja.

Utvrđeno je da derivati ​​sulfaniluree mogu izazvati hipoglikemiju. Kako bi se spriječio rizik od hipoglikemije, treba prilagoditi doziranje sulfaniluree u kombinaciji s onglise tretmanom. Odnosno, umanjeno.

Ako pacijent ima povijest preosjetljivosti na bilo koji drugi sličan inhibitor DPP-4, saksagliptin nije propisan. Što se tiče sigurnosti i efikasnosti liječenja starijih pacijenata (starijih od 6 godina) ovim lijekom, u ovom slučaju nema upozorenja. Onglisa se tolerira i djeluje na isti način kao kod mladih pacijenata.

Budući da proizvod sadrži laktozu, nije pogodan za one koji imaju urođenu netoleranciju na ovu supstancu, nedostatak laktoze, malapsorpciju glukoze i galaktoze.

Učinak lijeka na sposobnost upravljanja vozilima i ostalom opremom koja zahtijeva visoku koncentraciju pažnje nije u potpunosti proučen.

Ne postoje direktne kontraindikacije za vožnju automobilom, ali treba imati na umu da su među nuspojavama primijećeni vrtoglavica i glavobolja.

Interakcija s drugim lijekovima

Prema kliničkim studijama rizik od interakcije između onglisea i drugih lijekova, ako se uzimaju istovremeno, vrlo je mali.

Naučnici nisu utvrdili kako pušenje, konzumiranje alkohola, upotreba homeopatskih lijekova ili dijetalna hrana utiču na učinak lijeka, zbog nedostatka istraživanja na ovom području.

Oblik i sastav izdavanja

Oblik doziranja otpuštanja Onglisa su filmom obložene tablete: okrugle, bikonveksne, natpisi se nanose plavom bojom, 2,5 mg svaka - od svijetlo do blijedo žute boje, s jedne strane natpis „2,5“ i „„ 4214 ", svaki od 5 mg - ružičaste boje, s jedne strane natpis" 5 ", s druge strane -" 4215 "(10 kom. U blisterima, u kartonskoj kutiji 3 blistera).

Sastav 1 tableta:

  • aktivna tvar: saksagliptin (u obliku saksagliptin hidroklorida) - 2,5 ili 5 mg,
  • pomoćne komponente: laktoza monohidrat - 99 mg, mikrokristalna celuloza - 90 mg, natrijum karmeloza - 10 mg, magnezijum stearat - 1 mg, 1M rastvor solne kiseline - u dovoljnoj količini,
  • školjka: Opadry II bijeli (polivinil alkohol - 40%, titanov dioksid - 25%, makrogol - 20,2%, talk - 14,8%) - 26 mg, Opadry II žuti (za tablete 2,5 mg), polivinil alkohol - 40%, titanijum dioksid - 24,25%, makrogol - 20,2%, talk - 14,8%, željezo oksid kolorit žuto (E172) - 0,75% - 7 mg, Opadry II ružičasto (za tablete od 5 mg) polivinil alkohol - 40%, titanov dioksid - 24,25%, makrogol - 20,2%, talk - 14,8%, bojilo željezo-oksid crveno (E172) - 0,75% - 7 mg,
  • mastilo: plava Opacoda - (45% šelak u etilnom alkoholu - 55,4%, FD&C plava # 2 / indigo karmin aluminijumski pigment - 16%, n-butil alkohol - 15%, propilen glikol - 10,5%, izopropil alkohol - 3% , 28% amonijum hidroksid - 0,1%) - u dovoljnim količinama.

Farmakodinamika

Saksagliptin je moćan selektivni reverzibilni konkurentni dipeptidil peptidaza-4 (DPP-4) inhibitor. Kod šećerne bolesti tipa 2, njegova primjena dovodi do suzbijanja aktivnosti enzima DPP-4 tokom 24 sata. Nakon gutanja glukoze inhibicija DPP-4 dovodi do 2-3 puta povećanja koncentracije insulinotropnog polipeptida ovisnog o glukozi (HIP) i peptida sličnog glukagonu-1 (GLP-1), do povećanja odgovora beta-zavisnih beta ćelija i smanjenja koncentracije glukagona, što uzrokuje povećanje koncentracije C-peptid i inzulin.

Smanjenje oslobađanja glukagona iz alfa ćelija pankreasa i oslobađanje inzulina beta ćelijama pankreasa dovodi do smanjenja postprandialne glikemije i glikemije na testu.

Kao rezultat placebo-kontroliranih studija, ustanovljeno je da uzimanje Onglisa prolazi sa statistički značajnim poboljšanjem glukoze u plazmi natašte (GPN), glikoziliranog hemoglobina (HbA)1c) i krvnu plazmu postprandijalne glukoze (BCP) u usporedbi s kontrolom.

Pacijentima koji nisu uspjeli postići ciljnu razinu glikemije prilikom uzimanja saksagliptina kao monoterapije dodatno se propisuju metformin, tiazolidindioni ili glibenklamid. Pri uzimanju 5 mg saksagliptina, smanjenje HbA1c primjećeno nakon 4 tjedna, GPN - nakon 2 tjedna. U bolesnika koji su primali saksagliptin u kombinaciji sa metforminom, tiazolidindionima ili glibenklamidom, primećeno je slično smanjenje.

Na pozadini uzimanja Onglise, nije uočeno povećanje tjelesne težine. Učinak saksagliptina na lipidni profil sličan je efektu placeba.

Farmakokinetika

U zdravih dobrovoljaca i kod pacijenata s dijabetesom tipa 2 primijećena je slična farmakokinetika saksagliptina i njegovog glavnog metabolita.

Supstanca nakon oralne primjene na prazan stomak brzo se apsorbuje. Postignuće Cmaks (maksimalna koncentracija neke tvari) saksagliptina i glavnog metabolita u plazmi javlja se preko 2 sata, odnosno 4 sata. Uz povećanje doze, proporcionalno povećanje Cmaks i AUC (područje ispod krivulje koncentracija - vrijeme) i tvari i njenog glavnog metabolita. Nakon jednokratne doze od 5 mg saksagliptina kod zdravih volontera, prosječne vrijednosti Cmaks saksagliptin i njegov glavni metabolit u plazmi bili su 24 ng / ml i 47 ng / ml, a AUC vrijednosti su bile 78 ng × h / ml i 214 ng × h / ml, respektivno.

Prosječno trajanje završnog T-a1/2 (poluživot) saksagliptina i njegovog glavnog metabolita je 2,5 sata, odnosno 3,1 sat, prosječna vrijednost inhibicije T1/2 Plazma DPP-4 - 26,9 sati. Inhibicija aktivnosti DPP-4 u plazmi najmanje 24 sata nakon uzimanja saksagliptina povezana je s njegovim visokim afinitetom za DPP-4 i dugotrajnim vezivanjem za njega. Ne primjećuje se primjetno nakupljanje tvari i njenog glavnog metabolita tokom dugog tijeka s učestalošću davanja od 1 puta dnevno. Nije otkrivena ovisnost klirensa saksagliptina i njegovog glavnog metabolita o dnevnoj dozi i trajanju terapije prilikom uzimanja lijeka 1 puta dnevno u rasponu doza od 2,5-400 mg tokom 14 dana.

Nakon oralne primjene, apsorbira se najmanje 75% uzete doze. Prehrana na farmakokinetiku saksagliptina ne utječe značajno. Hrana sa visokom masnoćom utiče na Cmaks nema supstancu, ali AUC vrijednosti u usporedbi s postom povećavaju se za 27%. Prilikom uzimanja lijeka s hranom, u usporedbi s postom, vrijeme postizanja C povećava se za oko 30 minutamaks. Te promjene nemaju klinički značaj.

Saksagliptin i njegov glavni metabolit malo se vežu na proteine ​​u serumu. S tim u vezi, može se pretpostaviti da s promjenama sastava proteina krvnog seruma uočenih u bubrežnoj ili jetrenoj insuficijenciji, raspodjela saksagliptina neće podnijeti značajne promjene.

Tvar se metabolizira uglavnom uz sudjelovanje izoenzima citokroma P450 3A4 / 5 (CYP 3A4 / 5). U ovom se slučaju formira glavni aktivni metabolit, čiji je inhibicijski učinak na DPP-4 2 puta slabiji nego onaj saksagliptina.

Izlučuje se saksagliptin sa žuči i urinom. Prosječni bubrežni klirens tvari je oko 230 ml / min, prosječna glomerularna filtracija je oko 120 ml / min. Bubrežni klirens za glavni metabolit je uporediv sa prosječnim vrijednostima glomerularne filtracije.

Vrijednost AUC saksagliptina i njegovog glavnog metabolita s blagim zatajenjem bubrega je 1,2 i 1,7 puta viša, nego u bolesnika s netaknutom bubrežnom funkcijom. Ovo povećanje vrijednosti AUC nije klinički značajno i ne bi trebalo provoditi prilagođavanje doze.

Umjereno / ozbiljno zatajenje bubrega, kao i u bolesnika s hemodijalizom, vrijednosti AUC tvari i njenog glavnog metabolita su 2,1 i 4,5 puta više. S tim u vezi, dnevna doza za ovu grupu pacijenata ne smije prelaziti 2,5 mg u 1 dozi. U slučajevima oštećene jetrene funkcije nisu utvrđene klinički značajne promjene farmakokinetike saksagliptina i, sukladno tome, prilagodba doze nije potrebna.

Klinički značajne razlike u farmakokinetikama saksagliptina kod pacijenata starijih od 65 do 80 godina u poređenju sa bolesnicima mlađe životne dobi nisu utvrđene. Unatoč činjenici da prilagođavanje doze nije potrebno ovoj skupini bolesnika, potrebno je uzeti u obzir veliku vjerojatnost smanjenja bubrežne funkcije.

Indikacije za upotrebu

Onglisa je propisana za liječenje šećerne bolesti tipa 2 kao dodatno sredstvo za vježbanje i prehranu u cilju poboljšanja kontrole glikemije.

Lijek se može propisati na sljedeći način:

  • monoterapija
  • započinjanje kombinirane terapije metforminom,
  • pored monoterapije s tiazolidindionima, metforminom, derivatima sulfoniluree u slučajevima nedostatka adekvatne kontrole glikemije tokom takvog tretmana.

Uputa za upotrebu Onglises: metoda i doziranje

Onglisa se uzima oralno, bez obzira na unos hrane.

Preporučena doza je 5 mg u 1 dozi.

Pri provođenju kombinirane terapije, Onglisa se koristi s metforminom, sulfonilurejom ili tiazolidindionima.

Kada započinje kombiniranu terapiju metforminom, početna dnevna doza mu je 500 mg. U slučajevima neadekvatne reakcije može se pojačati.

Ako je propuštena doza Onglisa, mora se uzeti što je prije moguće, međutim, dvostruku dozu ne treba uzimati u roku od 24 sata.

Dnevna doza za bolesnike s umjerenim / teškim zatajivanjem bubrega (s klirensom kreatinina ≤ 50 ml / min), kao i za bolesnike na hemodijalizi, iznosi 2,5 mg u 1 dozi. Ongliz treba uzimati po završetku sesije na hemodijalizi. Upotreba lijeka kod pacijenata na peritonealnoj dijalizi nije proučavana. Prije početka / za vrijeme terapije, preporučuje se procjena rada bubrega.

Preporučena dnevna doza Onglisa u kombinaciji s indinavirom, nefazodonom, ketokonazolom, atazanavirom, ritonavirom, klaritromicinom, itrakonazolom, nelfinavirom, sakvinavirom, telitromicinom i drugim moćnim inhibitorima CYP 3A4 / 5 iznosi 2,5 mg.

Pogledajte video: Shin Ong Lisa Of BlackPink @ Kpop Valor (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar