Krvni test za glikovani hemoglobin

Glikolirani hemoglobin (A1c) je specifičan spoj eritrocitnog hemoglobina s glukozom, čija koncentracija odražava prosječnu glukozu u krvi u razdoblju od oko tri mjeseca.

Glikohemoglobin, hemoglobin A1c, HbA1cglikozilirani hemoglobin.

Glikovani hemoglobin, hemoglobin A1c, HbA1c, glikohemoglobin, glikozilirani hemoglobin.

Koji se biomaterijal može koristiti za istraživanje?

Kako se pripremiti za studij?

  1. Ne jesti 2-3 sata prije ispitivanja, možete piti čistu mirnu vodu.
  2. Uklonite fizički i emocionalni stres i ne pušite 30 minuta prije studije.

Pregled studije

Test glikoliranog hemoglobina (A1c) pomaže da se proceni prosečna glukoza u krvi tokom poslednja 2-3 meseca.

Hemoglobin je protein koji prenosi kiseonik unutar crvenih krvnih zrnaca (crvenih krvnih zrnaca). Postoji nekoliko vrsta normalnog hemoglobina, pored toga identificirane su mnoge abnormalne vrste iako je preovlađujući oblik hemoglobin A koji čini 95-98% ukupnog hemoglobina. Hemoglobin A podijeljen je u nekoliko komponenti od kojih je jedna A1c. Dio glukoze koji cirkulira u krvi spontano se veže za hemoglobin, tvoreći takozvani glikirani hemoglobin. Što je veća koncentracija glukoze u krvi, to se stvara više glikovani hemoglobin. U kombinaciji s hemoglobinom, glukoza ostaje „u sprezi“ s njom do samog kraja života crvenih krvnih zrnaca, to jest 120 dana. Kombinacija glukoze i hemoglobina A naziva se HbA1c ili A1c. Glikovani hemoglobin nastaje u krvi i svakodnevno nestaje iz nje, jer stare crvene krvne stanice umiru, a mladi (još nisu glikirani) zauzimaju svoje mjesto.

Test hemoglobina A1c koristi se za praćenje stanja pacijenata kojima je dijagnosticiran dijabetes melitus. Pomaže u procjeni efikasnosti regulacije glukoze tijekom liječenja.

Test hemoglobina A1c propisan je nekim pacijentima da uz test glukoze na prazan želudac i test tolerancije na glukozu dijagnosticiraju dijabetes i pre-dijabetičko stanje.

Dobiveni pokazatelj mjeri se u procentima. Pacijenti s dijabetesom trebali bi nastojati zadržati razinu glikoziranog hemoglobina ne višom od 7%.

A1c treba navesti na jedan od tri načina:

  • u procentu od ukupne količine hemoglobina,
  • u mmol / mol, prema Međunarodnoj federaciji za kliničku hemiju i laboratorijsku medicinu,
  • jer je prosječni sadržaj glukoze mg / dl ili mmol / l.

Za što se koristi studija?

  • Za kontrolu glukoze u bolesnika sa šećernom bolešću - za njih je jako važno održavanje njegove razine u krvi što je bliže normalnoj. To pomaže da se minimiziraju komplikacije u bubrezima, očima, kardiovaskularnom i živčanom sistemu.
  • Da biste odredili prosječnu glukozu u krvi pacijenta u posljednjih nekoliko mjeseci
  • Da potvrdimo ispravnost mjera poduzetih za liječenje dijabetesa i otkrijemo da li zahtijevaju prilagođavanje.
  • Da bi se utvrdilo kod pacijenata s novodijagnosticiranim šećernom bolešću nekontrolirano povećanje glukoze u krvi. Štoviše, test se može propisati nekoliko puta dok se ne utvrdi željena razina glukoze, a zatim je potrebno ponavljati nekoliko puta godišnje kako bi se osiguralo održavanje normalne razine.
  • Kao preventivna mjera dijagnosticirati dijabetes u ranoj fazi.

Kada se planira istraživanje?

Ovisno o vrsti dijabetesa i koliko dobro se bolest može liječiti, ispitivanje A1c provodi se 2 do 4 puta godišnje. U prosjeku, pacijentima koji imaju dijabetes preporučuje se testiranje na A1c dva puta godišnje. Ako se pacijentu dijagnosticira dijabetes prvi put ili kontrolno mjerenje nije uspješno, analiza se ponovo dodjeljuje.

Uz to, ova analiza se propisuje ako se sumnja da pacijent ima dijabetes, jer postoje simptomi visoke glukoze u krvi:

  • snažna žeđ
  • učestalo pretjerano mokrenje,
  • umor,
  • oštećenje vida
  • povećana osjetljivost na infekcije.

Šta znače rezultati?

Referentne vrijednosti: 4,8 - 5,9%.

Što se bliži nivo A1c pacijentu s dijabetesom, to je lakše kontrolirati bolest. U skladu s tim, povećanjem razine gliciranog hemoglobina raste i rizik od komplikacija.

Rezultati analize na A1c tumače se na sljedeći način.

Glikovani hemoglobin

Indikacije za imenovanje i klinički značaj analize

Analiza glikoziranog hemoglobina vrši se sa sljedećom svrhom:

  • Dijagnoza poremećaja metabolizma ugljenih hidrata (sa nivoom glikovanog hemoglobina od 6,5% dijagnoza dijabetesa je potvrđena)
  • Praćenje dijabetes melitusa (glikovani hemoglobin omogućava vam da procenite nivo nadoknade bolesti za 3 meseca),
  • Procena pridržavanja pacijenta lečenju - stepen podudarnosti između pacijentovog ponašanja i preporuka koje je dobio od lekara.

Krvni test za glikovani hemoglobin propisan je pacijentima koji se žale na jaku žeđ, učestalo pretjerano mokrenje, brzi umor, slabljenje vida i povećanu osjetljivost na infekcije. Glikovani hemoglobin je retrospektivna mjera glikemije.

Ovisno o vrsti dijabetes melitusa i koliko dobro se bolest može liječiti, analiza glikoziranog hemoglobina provodi se 2 do 4 puta godišnje. U prosjeku, pacijentima sa dijabetesom preporučuje se davanje krvi za testiranje dva puta godišnje. Ako se pacijentu dijagnosticira dijabetes prvi put ili kontrolno mjerenje nije uspjelo, liječnici će ponovo dodijeliti analizu za glikovani hemoglobin.

Priprema i dostava analize za glikovani hemoglobin

Analiza glikoziranog hemoglobina ne zahtijeva posebnu pripremu. Krv ne treba uzimati na prazan stomak. Prije uzimanja uzorka krvi, pacijent se ne treba ograničiti u pićima, kako bi se suzdržao od fizičkog ili emocionalnog stresa. Lijekovi neće utjecati na rezultat studije (osim lijekova koji snižavaju glukozu u krvi).

Studija je pouzdanija od analize krvi na šećer ili testa tolerancije na glukozu sa „opterećenjem“. Analiza će odraziti koncentraciju glikovanog hemoglobina akumulirane tokom tri mjeseca. Na obrascu, koji će pacijent primiti u svoje ruke, navode se rezultati ispitivanja i norma glikovanog hemoglobina. Tumačenje rezultata analiza u bolnici Yusupov obavlja iskusni endokrinolog.

Norme gliciranog hemoglobina kod odraslih

Normalno, nivo glikozovanog hemoglobina varira od 4,8 do 5,9%. Što je bliži nivo glikiranog hemoglobina u pacijenta sa dijabetesom 7%, to je lakše kontrolirati bolest. Sa povećanjem glikoziranog hemoglobina povećava se rizik od komplikacija.

Indeks glikiranog hemoglobina endokrinolozi tumače na sledeći način:

  • 4-6,2% - pacijent nema dijabetes
  • Od 5,7 do 6,4% - predijabetes (oslabljena tolerancija na glukozu, koja je povezana sa povećanim rizikom od dijabetesa),
  • 6,5% ili više - pacijent je bolestan od dijabetesa.

Na indikator može utjecati nekoliko faktora. U bolesnika s nenormalnim oblicima hemoglobina (bolesnika sa srpastim crvenim krvnim ćelijama) nivo gliciranog hemoglobina biće potcijenjen. Ako osoba pati od hemolize (propadanja crvenih krvnih zrnaca), anemije (anemije), jakog krvarenja, tada se rezultati njegove analize takođe mogu podcijeniti. Stope gliciranog hemoglobina precijenjene su sa nedostatkom željeza u tijelu i nedavnom transfuzijom krvi. Test glikoliranog hemoglobina ne odražava oštre promene glukoze u krvi.

Tabela korelacije glikovanog hemoglobina sa prosječnom dnevnom razinom glukoze u plazmi tokom posljednja tri mjeseca.

Glikovani hemoglobin (%)

Prosečna dnevna glukoza u plazmi (mmol / L)
5,05,4
6,07,0
7,08,6
8,010,2
9,011,8
10,013,4
11,014,9

Glikolirani hemoglobin - norma kod žena u dobi

Šta je glikovani hemoglobin kod žena? To je specifično jedinjenje hemoglobina eritrocita s glukozom. Za žene u dobi od 30 godina norma se smatra 4,9%, 40 godina - 5,8%, 50 godina –6,7%, d60 godina –7,6%. Uobičajeno, sadržaj glikiranog hemoglobina u sedamdesetogodišnjaka iznosi 8,6%, u 80 godina - 9,5%.

Za žene starije od 80 godina normalan sadržaj glikoziranog hemoglobina je 10,4%. U slučajevima kada pacijentica pati od dijabetesa tokom dužeg vremenskog razdoblja, endokrinolog može utvrditi pojedinačnu normu za nju na temelju karakteristika tijela i težine bolesti.

Kada je sadržaj glikoziranog hemoglobina od 5,5% do 7%, ženama se dijagnosticira dijabetes melitus tipa 2. Pokazatelj od 7% do 8% ukazuje na dobro kompenzirani dijabetes melitus, od 8 do 10% - prilično dobro kompenzirano, od 10 do 12% - djelomično kompenzirano. Ako je nivo glikoziranog hemoglobina veći od 12%, dijabetes nije kompenziran.

Povećana razina glikiranog hemoglobina kod žena može ukazivati ​​na prisutnost anemije, oslabljenu toleranciju na glukozu, efekte hirurških intervencija (uklanjanje slezine). Ljekari kažu o smanjenom nivou gliciranog hemoglobina kod žena kada je njegov sadržaj u plazmi manji od 4,5%. U trudnica, sadržaj glikoziranog hemoglobina može biti niži od normalnog zbog povećanja dnevne potrebe za željezom. Za trudnice dnevna norma željeza iznosi 15 mg-18 mg, od 5 do 15 mg. Smanjenje hemoglobina kod žena može se dogoditi zbog obilnih dugotrajnih krvarenja iz maternice.

Povećani i smanjeni glikovani hemoglobin

Povišena razina glikiranog hemoglobina ukazuje na dugoročno postepeno, ali neprestano povećanje koncentracije glukoze u ljudskoj krvi. Ovi podaci ne ukazuju uvijek na razvoj dijabetesa. Metabolizam ugljikohidrata može biti smanjen kao rezultat oslabljene tolerancije na glukozu. Rezultati će biti pogrešni ako se pogrešno podnesu testovi (nakon jela, a ne na prazan stomak).

Smanjeni do 4% sadržaja glikoginog hemoglobina ukazuje na nizak nivo glukoze u krvi - hipoglikemiju u prisustvu tumora (pankreasni inzulinomi), genetskih bolesti (nasledna netolerancija na glukozu). Razina gliciranog hemoglobina opada uz neadekvatnu upotrebu lijekova koji smanjuju glukozu u krvi, prehranu bez ugljikohidrata i velike fizičke napore što dovodi do iscrpljivanja organizma. Ako se sadržaj glikoziranog hemoglobina poveća ili smanji, posavjetujte se s endokrinologom bolnice Jusupov, koji će provesti sveobuhvatni pregled i propisati dodatna dijagnostička ispitivanja.

Kako smanjiti glikovani hemoglobin

Možete smanjiti nivo glikovanog hemoglobina sledećim merama:

  • Dodajte prehrani više povrća i voća koje sadrže mnogo vlakana, a što pomaže u stabilizaciji glukoze u krvi,
  • Jedite više obranog mlijeka i jogurta koji sadrže dosta kalcijuma i vitamina D, doprinoseći normalizaciji glukoze u krvi,
  • Povećajte unos orašastih plodova i ribe, koji uključuju omega-3 masne kiseline, koje pomažu u smanjenju otpornosti na inzulin i reguliraju glukozu u krvi.

Da biste smanjili otpornost na glukozu, začinite cimetom i cimetom, dodajte svoje proizvode u čaj, pospite voćem, povrćem i mršavim mesom. Cimet pomaže u smanjenju rezistencije na glukozu i glikoziranog hemoglobina. Rehabilitolozi preporučuju da pacijenti svakodnevno u trajanju od 30 minuta izvode set fizičkih vježbi koje omogućavaju bolju kontrolu glukoze i glikoziranog hemoglobina. Kombinirajte aerobne i anaerobne vježbe tokom treninga. Trening snage može privremeno sniziti glukozu u krvi, dok aerobna tjelovježba (hodanje, plivanje) može automatski sniziti šećer u krvi.

Kako biste napravili krvni test za sadržaj glikoziranog hemoglobina i dobili savjet kvalificiranog endokrinologa, pozovite kontakt centar bolnice Yusupov. Cijena istraživanja niža je nego u drugim medicinskim ustanovama u Moskvi, uprkos činjenici da laboratorijski pomoćnici koriste najnovije automatske analizatore glikoziranog hemoglobina vodećih proizvođača.

Glikovani hemoglobin - šta je to?

Izraz glikovani, ili kako ga još nazivaju glikovani hemoglobin, smatra se dijelom ovog proteina s pridruženom glukozom (GLU). Molekuli hemoglobina (Hb) jedna su od komponenti koje se nalaze u crvenim krvnim ćelijama - crvenim krvnim ćelijama. Glukoza prodire kroz njihovu membranu, i kombinira se sa hemoglobinom, formirajući glikogemoglobin (HbA1c), to jest hrpu Hb + GLU.

Ta se reakcija odvija bez sudjelovanja enzima, a naziva se glikacija ili glikacija. Koncentracija gliciranog hemoglobina u krvi, za razliku od slobodne (nevezane) glukoze, relativno je konstantna vrijednost. To je zbog stabilnosti hemoglobina unutar crvenih tijela. Prosječni životni vijek crvenih krvnih zrnaca je oko 4 mjeseca, a potom se uništavaju u crvenoj pulpi slezine.

Brzina glikacije direktno ovisi o razini glukoze u krvi, odnosno što je veća koncentracija šećera, to je veći broj snopa glikogemoglobina. A budući da crvene ćelije žive 90–120 dana, ima smisla vršiti glicirani krvni test ne više od jednom kvartalno. Ispada da ispit pokazuje prosječni dnevni sadržaj šećera tokom 3 mjeseca. Kasnije će se crvena krvna zrnca ažurirati, a vrijednosti će već odražavati sadržaj glukoze u krvi - glikemiju u sljedećih 90 dana.

Normalni pokazatelji HbA1

Vrijednosti glikoziranog hemoglobina tipične za osobe koje ne boluju od dijabetesa mogu varirati od 4 do 6%. Pokazatelj se izračunava omjerom HbA1c u ukupnoj količini crvenih krvnih zrnaca u krvi, pa je naveden kao postotak. Norma ovog parametra ukazuje na dovoljan metabolizam ugljikohidrata kod subjekta.

Štoviše, ove vrijednosti su kriteriji za utvrđivanje stanja apsolutno svih ljudi, ne dijeleći ih prema dobi i spolu. Sklonost razvoju šećerne bolesti uočena je kod ljudi s HbA1c indeksom od 6,5 do 6,9%. Ako vrijednosti prelaze ocjenu 7%, to znači kršenje razmjene, a takvi skokovi upozoravaju na stanje zvano predijabetes.

Granice glikoziliranog hemoglobina, koje ukazuju na normu za dijabetes melitus, razlikuju se ovisno o vrstama bolesti, kao i starosnoj kategoriji bolesnika. Mladi ljudi s dijabetesom trebali bi održavati HbA1c nižim od onih u zreloj i staroj dobi. Tijekom trudnoće glicirani šećer u krvi ima smisla samo u prvom tromjesečju, dok ubuduće, zbog promjene hormonske pozadine, rezultati neće pokazati pouzdanu sliku.

Ponekad indikatori mogu biti izobličeni ili teško interpretirani.Ovo je najčešće povezano s prisutnošću različitih varijacija oblika hemoglobina, koji su i fiziološki (kod djece do šest mjeseci) i patološki (s beta-talasemijom, opaža se HbA2).

Zašto se glikovani hemoglobin povećava?

Povećana razina ovog parametra uvijek ukazuje na kontinuirano povećanje koncentracije glukoze u pacijentovoj krvi. Međutim, uzrok takvog rasta nije uvijek dijabetes melitus. Može biti uzrokovan i smanjenom tolerancijom glukoze (prihvaćanjem) ili glukozom natašte, što je znak predijabetesa.

Iako je vrijedno napomenuti da ovo stanje ukazuje na metabolički poremećaj i prepun je pojave dijabetesa. U nekim slučajevima postoji lažno povećanje pokazatelja, odnosno nije povezano s takvim korijenskim uzrokom kao što je dijabetes. Ovo se može primjetiti kod anemije nedostatka željeza ili s uklanjanjem slezine - splenektomija.

Koji je razlog pada indikatora?

Smanjenje ove poverljive ispod 4% ukazuje na dugoročno smanjenje koncentracije glukoze u krvi, što je takođe odstupanje. Takve promjene mogu biti popraćene simptomima hipoglikemije - smanjenjem šećera u krvi. Najčešći uzrok takvih manifestacija smatra se insulinom - tumorom gušterače, što rezultira povećanom sintezom inzulina.

Štoviše, u pravilu pacijent nema otpornost na inzulin (otpornost na inzulin), a visok udio inzulina dovodi do povećane apsorpcije glukoze, što uzrokuje hipoglikemiju. Insulinoma nije jedini razlog koji vodi smanjenju glikoziranog hemoglobina. Pored nje, razlikuju se i sljedeća stanja:

  • predoziranje lijekova koji snižavaju šećer u krvi (inzulin),
  • dugotrajna fizička aktivnost intenzivne prirode,
  • dugotrajna dijeta s niskim udjelom ugljikohidrata
  • adrenalna insuficijencija
  • rijetke nasljedne patologije - genetska intolerancija na glukozu, von Hirkeova bolest, Hercekova bolest i Forbesova bolest.

Dijagnostička analiza vrijednosti

Ispitivanje nivoa glikoziranog hemoglobina mnogo je rjeđe od ispitivanja šećera u krvi i testova tolerancije na glukozu. Glavna prepreka prolasku ove analize je njezin trošak. Ali njegova dijagnostička vrijednost je vrlo visoka. Upravo ova tehnika pruža mogućnost otkrivanja dijabetesa u početnim fazama i pravovremeno započinje potrebnu terapiju.

Takođe, postupak omogućava redovno praćenje pacijentovog stanja i procjenu efikasnosti mjera liječenja. Analiza glikoziranog hemoglobina u krvi olakšat će nagađanja onih pacijenata čiji je sadržaj šećera na rubu normale. Uz to, pregled će pokazati da je pacijent zanemario dijetu u posljednja 3-4 mjeseca, a mnogi prestaju konzumirati slatkiše samo 1-2 tjedna prije nadolazećeg pregleda, nadajući se da liječnik za to neće znati.

Nivo HbA1c pokazuje kvalitetu kompenzacijske funkcije metabolizma ugljikohidrata u posljednjih 90–120 dana. Normalizacija sadržaja ove vrijednosti događa se otprilike za 4-6 tjedana nakon što se šećer dovede u normalnu razinu. Štaviše, kod ljudi koji pate od dijabetesa, glikovani hemoglobin može se povećati 2-3 puta.

Kada i koliko često treba napraviti analizu na HbA1c?

Na osnovu preporuka WHO - Svjetske zdravstvene organizacije - ova je tehnika prepoznata kao najbolja opcija za praćenje stanja pacijenata sa šećernom bolešću. Liječnici savjetuju takve pacijente da prolaze test na HbA1c najmanje jednom u tri mjeseca. Ne zaboravite da rezultati dobiveni u različitim laboratorijima mogu biti različiti. To ovisi o metodi koja se koristi za obradu uzoraka krvi.

Stoga je najbolje rješenje darivati ​​krv u istoj laboratoriji ili odabrati kliniku istom analitičkom tehnikom. Kada nadziru liječenje šećerne bolesti, stručnjaci preporučuju održavanje razine HbA1c od oko 7% i pregled liječničkih pregleda kada on dosegne 8%. Ove se brojke primjenjuju isključivo na metode određivanja HbA1c povezane s certificiranim DCCT-om (dugoročna kontrola dijabetesa i njegovih komplikacija).

Pomoć! Klinička ispitivanja zasnovana na certificiranim metodama pokazuju porast glikoziliranog hemoglobina od 1% s povećanjem glukoze u plazmi od približno 2 mmol / L. HbA1c se koristi kao kriterij za rizik od komplikacija dijabetesa. Tijekom studije dokazano je da smanjenje razine HbA1c čak i za 1% dovodi do smanjenja rizika od napredovanja dijabetičke retinopatije (oštećenja mrežnice) za 45%.

Kako se pripremiti za analizu

Jedna od nesumnjivih prednosti ove studije je potpuno odsustvo bilo kakvih preparata. Ova se privilegija daje pacijentima zbog činjenice da analiza odražava sliku 3-4 mjeseca, a zbog toga što razina glukoze, na primjer, nakon doručka poraste, neće doći do određenih promjena. Takođe, vreme i fizička aktivnost neće uticati na rezultate.

Specijalizirane tehnike omogućavaju vam da dobijete prave podatke bez obzira na unos hrane i njezine karakteristike, lijekove, upalne i zarazne bolesti, nestabilno psiho-emocionalno stanje, pa čak i alkohol.

Iako za što kvalitetnije rezultate, ako pacijent ima priliku, bolje je ipak pripremiti se za njega da dariva krv na prazan stomak. Ovo je posebno važno ako se osoba podvrgne opsežnom ispitivanju šećera i drugih komponenti krvi.

Tijekom savjetovanja, endokrinologa treba upozoriti na prisutnost patologija (na primjer, anemije ili bolesti gušterače) i unos vitamina. Ako je pacijent nedavno imao snažno krvarenje ili je primio transfuziju krvi, tada bi postupak trebao odgoditi za 4-5 dana.

Postupak davanja krvi

Krv za analizu HbA1c možete donirati u bilo kojoj medicinskoj ustanovi s dijagnostičkim profilom, kako u gradskoj tako i u privatnoj. Preporuka liječnika bit će potrebna samo u državnim laboratorijama, a u plaćenim nije nužna.

Postupak uzorkovanja krvi ne razlikuje se od drugih testova. U pravilu se biomaterijal uzima iz vene, ali kapilarna krv, koja se uzima iz prsta, koristi se u nekim metodama. Sama analiza, kao i njegovo tumačenje, bit će spremni za 3-4 dana, tako da pacijent ne mora dugo čekati na rezultate.

Nadoknada dijabetesa pod kontrolom HbA1c

Uz rano utvrđivanje dijabetesa, drugi važan cilj procjene sadržaja glikoziranog hemoglobina je održavanje normalnog zdravstvenog stanja takvih bolesnika. Odnosno, osigurati kompenzaciju u skladu s preporukom - za postizanje i održavanje razine HbA1c manje od 7%.

S takvim se pokazateljima bolest smatra dovoljno kompenziranom, a rizici komplikacija bilježe se kao minimalni. Naravno, najbolja opcija bila bi ako koeficijent ne pređe normalne vrijednosti za zdrave ljude - 6,5%. Ipak, neki stručnjaci skloni su vjerovanju da je čak i pokazatelj od 6,5% znak slabo kompenzirane bolesti, a komplikacije se uglavnom razvijaju.

Prema statističkim podacima, kod zdravih ljudi mršave građe, koji imaju normalan metabolizam ugljikohidrata, HbA1c je obično jednak 4,2–4,6%, što odgovara prosječnom udjelu šećera od 4–4,8 mmol / l. Ovdje preporučuju i zalažu se za takve pokazatelje, a to je lako postići prilikom prelaska na dijetu koja sadrži malo ugljikohidrata. Ne treba zaboraviti da što je bolja dijabetesna kompenzacija, veći su rizici od teške hipoglikemije (smanjenja šećera u krvi) i hipoglikemijske kome.

Trudeći se da bolest zadrži pod kontrolom, pacijent mora cijelo vrijeme da se uravnoteži na tankoj liniji između niske glukoze i opasnosti od hipoglikemije. To je prilično teško, pa pacijent cijeli život uči i vježba. Ali uz pažljivo pridržavanje dijeta sa malo ugljikohidrata - puno je lakše. Uostalom, što manje dijabetičara unosi ugljikohidrate u tijelo, manje će mu trebati lijekovi za snižavanje šećera ili inzulin.

A što je manje inzulina, to smanjuje i rizik od hipoglikemije. Sve je krajnje jednostavno, ostaje samo strogo pridržavati se prehrane. Za starije bolesnike sa šećernom bolešću čija je očekivana životna dob manja od 5 godina - 7,5-8%, a ponekad čak i veće smatraju se normalnim vrijednostima. U ovoj kategoriji rizik od hipoglikemije mnogo je opasniji od rizika od komplikacija. Dok se djeci, adolescentima, mladima i trudnicama snažno savjetuje da nadgledaju pokazatelj i spriječe ga da poraste iznad 6,5%, pa čak i bolje od 5%.

Načini za smanjenje performansi

Kao što je već spomenuto, smanjenje glikoliranog hemoglobina direktno je povezano sa smanjenjem koncentracije šećera u krvi. Stoga je radi smanjenja HbA1c potrebno slijediti sve preporuke liječnika koji će popraviti stanje dijabetesa.

To najčešće uključuje:

  • poštovanje posebnog režima i vrste hrane,
  • redovna provjera nivoa šećera kod kuće,
  • aktivni fizički odgoj i lagani sportovi,
  • pravodobna primena propisanih lekova, uključujući inzulin,
  • pridržavanje ispravne izmjene sna i budnosti,
  • pravovremena poseta medicinskoj ustanovi za praćenje stanja i dobijanje saveta.

Ako su svi uloženi napori doveli do normalizacije razine šećera tijekom nekoliko dana, dok se pacijent osjeća dobro, to znači da su preporuke pravilno provedene i treba nastaviti raditi isto. Stoga bi najbliža provjera glikiranog hemoglobina trebala pokazati zadovoljavajući rezultat, a najvjerovatnije će kod sljedećeg davanja krvi biti isti.

Prebrzi pad ovog koeficijenta može imati negativan učinak na vid, do njegovog potpunog gubitka. Budući da se tijelo tokom dužeg vremena uspjelo prilagoditi takvoj razini i brze promjene dovest će do nepovratnih poremećaja. Stoga morate strogo slijediti upute liječnika i ni u kojem slučaju ne pretjerujte.

Ostavite Svoj Komentar