Značajke difuznih promjena u jetri i gušterači

Jetra i gušterača (gušterača) su visoko funkcionalni parenhimski organi trbušnog prostora, odgovorni za čitav spisak telesnih funkcija.

Podaci organa zbog velikog funkcionalnog opterećenja podliježu različitim patološkim procesima: upala, nekroza, autoliza, deformacija. Među ne-upalnim, ali prilično uobičajenim bolestima javljaju se hepatomegalija i difuzne promjene u jetri i gušterači.

Sličnu dijagnozu čuju i pacijenti nakon ultrazvučnog pregleda trbušnog organa, ali to ne uvijek pokazuje grubu patologiju.

Razlozi ove grupe patologije su mnogi. Polazeći od disfunkcije zajedničkog žučnog kanala i završavajući kršenjem metabolizma glukoze.

Anatomija i fiziologija jetre i gušterače

Jetra je veliki, neparni, parenhimski organ koji obavlja brojne funkcije. Nalazi se u desnom abdomenu. Pored je donjeg zida dijafragme, 12 perth creva, pankreasa, želuca i desnog bubrega.

Organ sadrži desni i lijevi režanj povezan ligamentom. Jetra ima bogatu vaskularnu mrežu i obilnu opskrbu krvlju.

Poznate medicini, vitalne funkcije organa su:

  1. Exocrine. U hepatocitima (aktivnim ćelijama jetre) sintetiše se žuč koja učestvuje u probavi masti.
  2. Proteinsko-sintetička. Malo ljudi zna, ali u jetri se sintetiše čitav niz bjelančevina, bez kojih ljudsko tijelo ne bi živjelo ni jedan dan. To uključuje albumine, globuline i proteine ​​koji su uključeni u sistem zgrušavanja krvi i antikoagulacije.
  3. Funkcija filtracije odgovorna je za čišćenje krvi iz toksičnih otpadnih proizvoda tjelesnih stanica.

S patološkim promjenama u strukturi jetre dolazi do kršenja ovih funkcija, što dovodi do teških stanja organizma.

Gušterača je takođe veliki, neparni, parenhimski organ koji se nalazi u trbušnoj šupljini.

Njegovo tkivo formiraju funkcionalno aktivne jedinice - pankreatociti. Većina gušterače zauzima mjesto izlučivanja. Odnosno, u njemu se sintetišu hormoni odgovorni za razgradnju proteina i ugljikohidrata. Upravo u vanjskom dijelu nastaje "sok gušterače".

Endokrini dio gušterače predstavljen je otočićima Langerhans. Oni sintetišu brojne hormone koji su odgovorni za metaboličku ravnotežu krvi. Prije svega, to je inzulin i glukagon, koji reguliraju metabolizam glukoze.

S patološkim promjenama u organu nastaju probavne i endokrine bolesti.

Etiologija bolesti

Budući da jetra i gušterača imaju širok spektar funkcija, mnogi faktori djeluju kao uzroci bolesti.

Uvećana jetra i gušterača su tipična manifestacija utjecaja vanjskih i nekih unutrašnjih nepovoljnih faktora na funkcioniranje organa.

Najčešći uzroci patoloških oštećenja organa:

  • utjecaj toksina koji dolaze izvana ili se sintetiziraju iznutra, takvi faktori uključuju: alkoholizam, pušenje, ubrizgavanje droga, predoziranje lijekovima s hepatotoksičnim učinkom, nekvalitetno liječenje dijabetesa melitusa i drugih metaboličkih poremećaja,
  • zarazne nozologije u koje je direktno uključen parenhim organa tipičan su znak virusnog hepatitisa, osim toga hepatomegalija dovodi do virusne mononukleoze uzrokovane virusom Epstein-Barra ili citomegalovirusom, malarijom, leptospirozom, pseudotuberkulozom i drugima,
  • metabolički poremećaji: sistemska amiloidoza, Wilson-Konovalova bolest, Gaucherova bolest, Cartagener sindrom,
  • bolesti srca i krvnih žila - akutni koronarni sindrom, povišen pritisak u plućnoj cirkulaciji, aneurizme, vaskulitis, varikozne vene,
  • onkološke i hematološke bolesti - akutna i hronična leukemija, limfogranulomatoza, limfomi, hepatokarcinom, karcinom gušterače, rak bubrega,
  • druge patologije - lipomatoza jetre, pretilost jetre, amiloidna distrofija, precirnotičko stanje, metastaze drugih tumora jetre, pankreatitis.

Za ove patologije najkarakterističnija je hepatosplenomegalija, odnosno povećanje ne samo u jetri, već i u slezini.

Karakteristični simptomi bolesti

Simptomatologija karakteristična za hepatomegaliju i difuzne promjene bogata je svojim obiljem.

Teško je provesti diferencijalnu dijagnostiku čak i za liječnika s velikim iskustvom.

Najčešće, pacijenti koji dolaze kod doktora s takvom patologijom predstavljaju potpuno nespecifične pritužbe.

Te žalbe su:

  1. Napuhanost. Često, zbog velike veličine jetre, trbušni zid strši. To daje dojam velikog, otečenog stomaka. Ali doktor već uz pomoć palpacije i perkusije može utvrditi kakav je odgovoran rast nekog parenhimskog organa za ovu veličinu trbuha.
  2. Nelagoda ili nelagoda s desne strane, ispod rebra. Takve senzacije povezane su s istezanjem kapsule organa, koje je bogato živčanim završetkom, osim toga, takvi osjećaji mogu biti uzrokovani stiskanjem žučnog mjehura.
  3. Bol je, opet, rezultat snažnog istezanja kapsule vlaknastih organa. Bol je prognostički nepovoljan faktor, koji ukazuje na zanemarivanje procesa.
  4. Često izbijanje i nadimanje je manifestacija dispeptičkog sindroma, koji se razvija usljed nedostatka enzima.
  5. Mučnina i povraćanje mogu biti ili centralnog ili perifernog porijekla. Centralni tip može biti manifestacija djelovanja jetrenih enzima i pigmenta na mozak. Ovu vrstu povraćanja i mučnine karakteriše bujan, neumoran ritam. Periferna varijanta povezana je s lokalnim probavnim smetnjama, obično blag napad povraćanja i mučnine.
  6. Uznemirena stolica. Fiziološki pokreti creva kod pacijenta sa hepatomegalijom mogu biti veoma raznoliki. Uključujući proliv, zatvor, obezbojenje, konzistencija.
  7. Specifičan jetreni dah povezan je s oštećenom upotrebom toksina.

Osim toga, narušeno je i opšte stanje pacijenta. Pacijente progoni pospanost, neprestani osjećaj prekomernog rada, oslabljeno pamćenje i pažnja.

Specifični hepatomegalijski sindromi

Postoje znakovi koji su izuzetno specifični za bolesti jetre.

Iktričan nijansa kože i vidljivih sluznica. Drugim riječima, ledena nijansa. Ovaj simptom je povezan s visokim pigmentom bilirubina u krvi. Difuzna ikterična nijansa može ukazivati ​​na nadolazeću encefalopatiju.

Sindrom kolestaze, koji se klinički očituje jakim svrbežom kože bez pojave specifičnih elemenata osipa. Cider opće intoksikacije u ovom slučaju izražava se vrućicom, promjenom laboratorijskih parametara, kršenjem općeg stanja.

Hemoragični sindrom nastaje kada dođe do promjene sastava proteina koagulacijskog sistema. Sindrom metaboličkog poremećaja. Sindrom citolize, koji je teško klinički utvrditi, ali se dobro otkriva pomoću laboratorijskih metoda istraživanja. Sindrom upale mezenhimske upale takođe je teško uspostaviti bez laboratorijskih ispitivanja.

Svi ovi sindromi moraju biti potvrđeni laboratorijski i instrumentalno.

Metode dijagnoze

Ova se bolest može kod pacijenta razviti za jednu godinu, ali s najmanjom sumnjom trebalo bi provesti cjelovit popis studija.

Za ispravnu dijagnozu koriste se različite instrumentalne i laboratorijske metode ispitivanja.

Tek nakon što primite sve rezultate istraživanja, možete ispravno dijagnosticirati.

Sledeći instrumentalni i laboratorijski testovi su obavezni:

  • Ultrazvuk je dijagnostički vrijedna metoda istraživanja, uz njegovu pomoć možete procijeniti strukturu, veličinu organa, identificirati neoplazme, a također procijeniti protok krvi,
  • računarska i magnetska rezonanca pomaže da se postavi tačna dijagnoza i potvrdi dijagnoza, omogućava vam prepoznavanje najmanjih metastaza u onkološkom procesu,
  • radiografske snimke trbušne i grudne šupljine, ova vrsta dijagnoze je standardna zbog svog informacijskog sadržaja i pristupačnosti,
  • opći test krvi omogućit će vam da obratite pažnju na promjene u staničnoj sastavu krvi, posebno treba procijeniti broj trombocita,
  • biohemijska analiza krvi je "zlatni" standard za dijagnosticiranje patologija jetre i gušterače, s njom možete procijeniti razinu bilirubina, alkalne fosfataze, ukupnih proteina, jetrenih enzima (ALT, AST), uree, glukoze, a svaki od tih pokazatelja omogućuje liječniku da razlikuje jednu nozološku jedinica iz drugog,
  • serološki testovi na viruse hepatitisa i druge hepatotropne viruse,
  • test na fibrozu i aktivnost nekrotičnog procesa,
  • koagulogram.

Uz to, uzima se materijal za biopsiju jetre - najinformativniju, ali prilično invazivnu dijagnostičku metodu. Pod kontrolom ultrazvuka, deo tkiva organa uzima se od pacijenta i šalje u patološku laboratoriju na pregled.

Bolesti gušterače i metode liječenja

Budući da se jetra i gušterača kombiniraju u svom radu, patologija jednog organa može dovesti do bolesti drugog organa.

Najčešće, akutni pankreatitis dovodi do hepatomegalije.

To je posljedica velike autolitičke aktivnosti ili razvoja teških oblika šećerne bolesti obje vrste.

  1. Infektivni proces.
  2. Nasljedne bolesti, uključujući cističnu fibrozu.
  3. Hronične bolesti

Uz to se može razviti degeneracija masnog tkiva. Upravljanje pacijentima sa hepatomegalijom i difuznim promenama je naporan proces i zahteva tačnu kliničku dijagnozu. Algoritam liječenja ovisi o etiologiji postupka. Liječenje treba biti patogenetički i etiološki utemeljeno.

Prije svega, uspostavlja se dijeta za hepatomegaliju jetre i gušterače. Omogućuje posebnu prirodu prehrane pacijenata s potpunim iznimkom provociranja pogoršanja i propadanja proizvoda. Dijetalnu tablicu postavlja lekar pacijenta. Liječnik uzima u obzir karakteristike pacijenta i određuje koji su proizvodi korisni za jetru i gušteraču u određenom slučaju.

Ovisno o etiologiji postupka, propisani su posebni događaji:

  • s virusnom patologijom propisuje se odgovarajuća antivirusna terapija savremenim lijekovima,
  • u slučaju litijaze (kamenca) žučne kesice pribjegava se bilo konzervativnom liječenju ili uklanjanju,
  • ako je geneza bolesti povezana s patologijom kardiovaskularnog sustava, prvo se njegove funkcije ispravljaju, a onda se dalje bavi problemom daljnje terapije.

Odnosno, uvijek obraćaju pažnju na genezu bolesti. Veoma je važno dijagnosticirati na vrijeme i započeti pravovremeno liječenje, to će značajno povećati šanse za preživljavanje i povećati priliku za kvalitetan život.

Koje su difuzne promjene gušterače prikazane u videu u ovom članku.

Koje bolesti mogu ukazivati

Pod hepatomegalijom se podrazumijeva porast jetre. Difuzne promjene nazivaju se fenomenom kada su tkiva cijelog organa u potpunosti zahvaćena.

Hepatomegalija i difuzne promjene u jetri karakteristične su za sljedeće bolesti i probleme:

  • Akumulacija toksičnih tvari u tkivima jetre i gušterače. Razlog je pušenje, produženo liječenje drogama, pijenje alkohola. Ako se patologija otkriva u ranoj fazi, promjene su reverzibilne i privremene su.
  • Uzroci difuznih patologija jetre su upalni procesi koji utječu na sam organ, bolesti gušterače i žučnih kanala. U njih spadaju ciroza, holangitis, pankreatitis, cistična fibroza, dijabetes melitus, holecistitis.
  • Često prisustvo parazita koji naseljavaju parenhima organa dovodi do hepatomegalije. Oni ulaze u tkivo jetre iz creva kroz krvotok.
  • Veličina jetre povećava se ako postoji hronična srčana patologija koja dovodi do začepljenja jetrenih vena, perikarditisa, raka limfnog sistema, hemangioma.
  • Autoimuni problemi, poput lupus eritematoza.
  • Virusne crevne infekcije, HIV.
  • Maligni tumor bilo kojeg organa u kojem se metastaze šire na jetru, ili karcinom same jetre.
  • Promjene vezane uz dob pacijenata starijih od 50 godina.
  • Rast masnog sloja jetre sa steatohepatozom.

Kod male djece hepatomegalija nastaje zbog fizioloških uzroka. Povećanje jetre povezano je s hematopoezom - pojačava se dok beba raste. Obično se do 7. godine veličine organa vraćaju u normalu.

Istovremeni simptomi anksioznosti

Značajka difuznih promjena u parenhimu jetre smatra se znakovima koji ne zahtijevaju hardversku dijagnostiku i otkrivaju se već pri prvom pregledu pacijenta.

Pacijenti se žale na sljedeće simptome:

  • Osjećaj težine u području desnog hipohondrija, epigastrijuma.
  • Kada kliknete na ovo područje, pojavljuje se bol koja se pojačava kada promenite položaj.
  • Beluši i povećana nadutost su karakteristični.
  • Koža poprima žućkasti ton.
  • Postoji mučnina.

Čovek je lako umoran, rastresen. Ponekad sa hepatomegalijom opaža se emocionalna i fizička iscrpljenost.

Specifična bolest, usled koje se razvila hepatomegalija, može se suditi prema određenim znakovima:

  • Upala tkiva jetre (hepatitis) često je praćena svrabom, karakterističnim za opstruktivnu žuticu.
  • U slučaju hepatitisa bol u jetri se povećava s palpacijom.
  • Uz cirozu, stalna bol u desnom hipohondriju izaziva se zamjenom jetrenog parenhima vezivnim tkivom. U tom slučaju koža postaje zemljana. Često postoje dugotrajna krvarenja (nosna, crevna).
  • Ako su uzrok hepatomegalije kardiovaskularne bolesti, veličina bubrega, slezine i gušterače povećava se istovremeno s jetrom.
  • Hemokromatoza (prekomjerno nagomilavanje gvožđa u tijelu) praćena je hemoptizom.

Međutim, za konačnu dijagnozu vanjskih manifestacija nije dovoljno. Da bi se razjasnili uzroci hepatomegalije, ispituje se pomoću savremenih metoda.

Dodatna dijagnostika

Znakovi hepatomegalije i difuzne promjene jetre potvrđuju se takvim istraživanjima:

  • Pregled trbušnih organa pomoću ultrazvuka. Ultrazvukom se proučava struktura organa. Ovaj postupak je također potreban za određivanje veličine žlijezde. Uz patologiju, vidljiva je lokalizacija zahvaćenih područja.
  • Ispitivanja mokraće i krvi kako bi se utvrdile karakteristike biohemijskog sastava tečnosti.

Za potvrdu dijagnoze preporučuje se snimanje računarom ili magnetnom rezonancom, radiografija. Ako se sumnja na onkologiju, obavlja se biopsija s daljnjim proučavanjem dijela u laboratoriji.

U liječenju hepatomegalije primjenjuje se integrirani pristup.Program liječenja sadrži mjere koje doprinose uklanjanju identificirane patologije, vraćanju hepatocita, poboljšanju funkcionalnosti jetre i smanjenju negativnog utjecaja na gušteraču.

Umjerena hepatomegalija s difuznim promjenama jetre prolazi sama, ako prilagodite prehranu. Izuzeti iz menija:

  • masna hrana
  • brza hrana i praktična hrana,
  • kiseli krastavci, marinade i dimljeno meso,
  • alkoholna ili gazirana pića,
  • obrano mlijeko i njegovi derivati,
  • bogati mesni ili riblji čorbi,
  • krem deserti, čokolada, pečenje,
  • žumanjke
  • beli luk, luk i luk,
  • jak čaj i prirodna kafa,
  • mahunarke.

Prehrana hepatomegalijom podrazumijeva jedenje hrane po principu frakcije 5-6 puta dnevno. Istovremeno, veličina porcije ne smije prelaziti 200 g. Ako gušterača bude uključena u upalni proces, bolje je jesti topla pire.

Lijekovi

Difuzno povećanje jetre zahtijeva farmakološki tretman. Nemoguće je dati listu efikasnih lijekova bez saznanja uzroka patologije. Ali za poboljšanje stanja jetre indiciran je unos umjetnih probavnih enzima, koji čine nadoknadu prirodnih, kao i hepatoprotektora.

Essentiale, Galsten, Liv 52, Ornithine, Ursodeoxycholic acid se propisuju ovisno o pacijentovom stanju i uzroku hepatomegalije.

Narodni lijekovi

U složenoj terapiji hepatomegalije koriste se i narodni recepti:

  • Kadulja i matičnjaka, maslačak, cikorija i korijen božura pomiješaju se u jednakim količinama. Izmjerite 3 kašike, sipajte u posudu i sipajte 500 ml vode. Zagrijte do vrenja i kuhajte na laganoj vatri 30 minuta. Stanite pola sata i uzimajte u malim porcijama tokom dana.
  • Svakog dana pojedu pola kilograma sirove pire bundeve. Ako je okus povrća neugodan, zamijenite ga svježim sokom.
  • Ujutro na prazan stomak koristan je sok od jagode ili brusnice.
  • Svakodnevno piju 1/2 šalice soka od kupusa i prirodni sok od lokalne rajčice.
  • U 500 ml soka od jabuke promiješajte 50 g meda. Uzimajte 5 puta dnevno po 1/2 šolje.

S hepatomegalijom se narodni lijekovi odabiru uz pomoć liječnika, uzimajući u obzir osnovnu bolest, kao i individualnu reakciju na komponente kućnih lijekova.

Komplikacije i posljedice

Zanemarivanje simptoma i odsustvo lečenja zbog hepatomegalije dovode do niza opasnih stanja:

  • Zatajenje jetre. Hepatociti su oštećeni, zbog čega organ slabo funkcionira. Napredak neuspjeha je uzrok smrti.
  • Krvarenje. Zbog smanjene funkcionalnosti jetre, pritisak u portalnoj veni raste, što izaziva unutarnje krvarenje.
  • Širenje zaraze na druga područja. Ako je patologija izazvana zaraznim procesom, patogen sa protokom krvi može prodrijeti u druge organe.

Da bi se spriječile komplikacije i normalizirala veličina jetre, potrebno je pravodobno liječiti osnovnu bolest. Zbog toga, na prve znakove hepatomegalije, morate proći kvalitativnu dijagnozu.

Istovremeni simptomi

Simptomatologija difuznih promjena u velikoj mjeri ovisi o uzroku poremećaja.

U početnom stadiju (sa umjerenom hepatomegalijom) povećanje veličine organa je asimptomatsko. Uz izrazito povećanje veličine pacijent može osjetiti.

  • Žutilo kože,
  • Palpacijski bol
  • Neugodan osećaj na desnoj strani,
  • Osip
  • Mučnina
  • Žgaravica

Otkrivanje manifestacija difuznih promjena vrlo je važno. Često izostanak simptoma dovodi do kašnjenja medicinskih postupaka i komplikacija bolesti.

Koje bolesti mogu ukazivati

Prema medicinskoj praksi u jetri otkrivene su difuzne promjene kod niza bolesti:

  • Hronična srčana insuficijencija:
  • Ciroza:
  • Teška opijenost:
  • Hepatitis:
  • Glikogenoza:
  • Hemohromatoza.

U pankreasu se otkrivaju difuzne promjene kod bolesti:

  • Lipomatoza:
  • Hronični ili akutni pankreatitis:
  • Fibroza
  • Dijabetes melitus.

Terapija hepatomegalije temelji se na liječenju bolesti koja je bila osnovni uzrok razvoja difuznih promjena gušterače i jetre.

U lečenju bolesti jetre najčešće se koriste sledeći lekovi:

  • Hepatoprotektori - znači smanjiti masni sloj i obnoviti oštećene hepatocite jetre,
  • Diuretici - diuretici koji mogu efikasno smanjiti sadržaj tečnosti u organima i tkivima u tijelu:

Essentiale omogućava vam poboljšanje funkcije membrana, hepatocita unutarćelijskog disanja, sposobnost detoksikacije. Uzimajte ga u 2 kapsule 3 puta dnevno uz obroke.

Heptral - potiče detoksikaciju, regeneraciju hepatocita, ima antioksidacijska svojstva. Njegova doza dnevno je 800 - 1600 mg.

Gepa Merz omogućava efikasniju detoksikaciju. 1 paket lijeka se otopi u čaši tekućine, uzima se oralno nakon obroka 2-3 puta dnevno.

Kako bi se smanjilo opterećenje gušterače, dozvoljen je unos umjetnih probavnih enzima.

U nekim se slučajevima, ovisno o osnovnoj bolesti - korijenskim uzrocima difuznih promjena na organima, koriste lijekovi sljedećih skupina:

  • Antiemetička,
  • Antispazmodike,
  • Sredstva protiv bolova
  • Antibiotici.

Hirurško liječenje je propisano u nedostatku efikasnosti terapijskih mjera ili u najtežim slučajevima:

  • Portalna hipertenzija,
  • Ciste
  • Tumori
  • Metastaze

Najsloženije operacije uključuju presađivanje jetre.

Hepatomegalija u djece

Difuzne promjene jetre ili gušterače kod djece vrlo su rijetke.

Otkrivene promjene i uvećanje jetre povezane su s činjenicom da u djece ovaj organ obavlja funkciju hematopoeze. Ovo stanje ne zahtijeva liječenje i nestaje s godinama, u pravilu, do 7 godina.

Neželjeni procesi se takođe nalaze u velikom broju slučajeva:

Šta je to hepatomegalija, difuzne promjene u parenhimu jetre i gušterače?

U zdrave osobe unutarnji organi imaju homogenu strukturu, stanični sastav nije promijenjen, nema malignih struktura. Veličina i oblik su u granicama normale. Pod utjecajem štetnih faktora nastaju kršenja:

  • hepatomegalija - povećanje veličine jetre,
  • splenomegalija - povećanje veličine slezine,
  • hepatosplenomegalija - istovremeno povećanje veličine slezine i jetre,
  • difuzne patologije gušterače i jetre - kršenje strukture parenhima organa.

Hepatosplenomegalija se otkriva instrumentalnim studijama. Jedan od njih je i ultrazvučni pregled. Metoda procjenjuje veličinu, oblik i strukturu organa.

Razlozi takvih promjena u organima

Uzroci hepatosplenomegalije s difuznim promjenama gušterače i jetre:

  • ovisnost o alkoholu
  • produljena upotreba lijekova bez imenovanja terapeuta (pogrešan lijek, doziranje),
  • pogreške u ishrani uzrokovane smanjenjem unosa korisnih tvari, vitamina, elemenata u tragovima, minerala,
  • nedovoljan unos hrane, post,
  • prejedanje, gojaznost,
  • bolesti kardiovaskularnog sistema kod kojih je poremećen protok krvi u unutrašnjim organima i tkivima (formira se hipoksija - gladovanje kisikom),
  • stvaranje masnog tkiva unutar parenhima, što smanjuje njegovu funkciju,
  • upalne bolesti jetre infektivne ili virusne prirode,
  • smanjena cirkulacija krvi u parenhimu uzrokovana kompresijom njenih žila, stvaranje krvnih ugrušaka, komplikacija portalne hipertenzije,
  • nasljedne bolesti, kao posljedica kojih je parenhim oštećen,
  • širenje metastaza iz malignih neoplazmi u parenhimu.

Ako je funkcija, struktura, veličina gušterače narušena, liječnik predlaže sljedeće razloge:

  • dugotrajna upala
  • smanjena funkcija tokom starenja,
  • komplikacija dijabetesa koje uzrokuju masnu degeneraciju gušterače,
  • urođene malformacije organa izazvane naslednim faktorom ili bolešću koja se prenosi s majke na plod.

Difuzne bolesti narušavaju strukturu organa. To smanjuje funkciju, a komplikacije se postepeno razvijaju.

Kako se može utvrditi patologija?

Nakon kontaktiranja terapeuta, dijagnoza počinje. Sastoji se od nekoliko faza.

  1. Istorija uzima.
    To su podaci dobiveni iz riječi pacijenta ili njegove bliže rodbine. Na osnovu dobijenih informacija propisan je pregled.
  2. Inspekcija
    Terapeut ocjenjuje strukturu kože, sluzokože. Otkriva njihovu elastičnost, boju. Doktor pregledava usnu šupljinu. Uz bolesti trbušne šupljine pojavljuje se obloženi jezik, plač na zubima. Vrše se palpacija (palpacija) i udaraljke (tapkanje).
  3. Laboratorijska ispitivanja.
    Oni čine opću kliničku analizu krvi i urina, biohemiju krvi, koprogram. Povećanje bijelih krvnih zrnaca i ESR ukazuje na upalni proces. Uz patologiju jetre povećavaju se bilirubin, jetreni enzimi. Koprogram otkriva promjene boje izmeta ako je poremećen metabolizam bilirubina. Provodi se analiza za markere hepatitisa.
  4. Biopsija sa histologijom.
    Mali komad se uklanja s tkanine. Ispituje se pod mikroskopom, ocenjuje se stanje ćelija.

Nakon primanja podataka, liječnik postavlja pouzdanu dijagnozu, utvrđuje uzrok hepatosplenomegalije. Tek tada započinje liječenje.

Ultrazvučnom metodom ocjenjuje se struktura i morfologija trbušnih organa. Liječnik mjeri svaku od njih, otkriva hepatosplenomegaliju, promjenu morfološke strukture gušterače.

Difuzne promjene su vidljive ako su opsežne. Detaljni podaci o ćelijskom sastavu određuju se biopsijom.

Na CT pregledu trbušne šupljine vidljivi su organi na slojevitom snimku. Liječnik utvrđuje hepatosplenomegaliju, poremećaje živčanog tkiva, krvnih žila, stvaranje malignih i benignih tumora, masnu degeneraciju. Metoda se propisuje ako ultrazvuk i laboratorijski testovi nisu potvrdili dijagnozu.

U ranim fazama kliničkih znakova difuznih promjena u jetri, slezini i gušterači neće. Ovo je opasno za pacijenta, jer odlazi kod doktora u kasnijim fazama kada su se pojavile komplikacije.

S pogoršanjem bolesti počinju karakteristični klinički simptomi:

  • dispeptički poremećaji (mučnina, povraćanje, zatvor, proliv),
  • slabost (slabost, letargija, umor, pospanost),
  • bol u trbuhu ispod desnih rebara,
  • povećanje organa (hepatosplenomegalija) vidljivo pacijentu,
  • požutenje kože i sklera, koje se razvija s kršenjem metabolizma bilirubina,
  • periodično povećanje tjelesne temperature,
  • gubitak težine do iscrpljenosti,
  • nesvijest
  • ako pacijent ima difuznu upalu gušterače, pojavljuje se bol u pojasu,
  • sluznica jezika, pojava gorkog okusa u ustima,
  • kod muškaraca se mlečne žlezde povećavaju, testisi smanjuju,
  • kod žena se menstrualni ciklus gubi.

Kada se pojave simptomi difuzne bolesti, ljekar konsultuje hepatosplenomegaliju. Ako se ne liječi, razvit će se komplikacije, pacijent će umrijeti.

Liječenje i prevencija

Terapija ovisi o uzroku koji je izazvao bolest.

  1. Dijeta Začinjena, pržena, slana, dimljena, masna hrana isključena je iz prehrane.
  2. Odbijanje alkohola.
  3. Povlačenje lijekova koji su prouzrokovali hepatosplenomegaliju.
  4. Antivirusna terapija za dijagnozu virusnog hepatitisa.
  5. Hepatoprotektori koji štite stanice parenhima od štetnih faktora.
  6. Pripravci na bazi fosfolipida. Oni su ugrađeni u strukturu hepatocita, obnavljaju stanice.
  7. Multivitamini. Uklonite hipovitaminozu, iscrpljenost. Primjenjujte u obliku tableta ili drobilica.
  8. Protuupalni lijekovi koji smanjuju oticanje i imunološki odgovor.
  9. Enzimi smanjuju opterećenje na gušterači.
  10. Sredstva protiv bolova Pijte ne više od 7 dana.

Da bi se spriječio razvoj difuznih bolesti trbušne šupljine pridržava se sljedećih pravila:

  • godišnji pregled od strane lekara, laboratorijski testovi,
  • smanjenje ili potpuno napuštanje alkohola,
  • kontracepcija za sprečavanje ulaska virusa i seksualno prenosivih infekcija,
  • pravilna prehrana koja sadrži hranjive sastojke, vitamine, minerale, minerale,
  • lečenje sistemskih bolesti.

Difuzne promjene u jetri, slezini i gušterači su opasne za pacijenta. Ako se pojavi patološki simptom, dijagnosticirajte i liječite uzrok patologije.

RAZLOGI ZA RAZVOJ DIFUZNE PROMENE

U slučaju pacijentovih znakova difuzne promjene jetre, ljekari razlikuju destruktivne procese u ćelijama hepatocita, koji se potom zamjenjuju nefunkcionalnim vezivnim tkivom. Takvo vezivno tkivo ima tendenciju rasta.

Glavni uzroci sindroma

Glavni razlozi za razvoj difuznih promjena u jetri uključuju faktore iz okoline koji štetno djeluju na ljudski organizam, i to:

  • Otrovne tvari ili toksini u okolišu
  • Štetne komponente droga koje se nalaze u nekim lijekovima
  • štetne materije koje ulaze u tijelo pacijenta zbog pušenja i prekomjerne konzumacije alkoholnih pića.

Bolesti koje izazivaju difuzne promjene u jetri

Bolesti koje takođe mogu izazvati manje difuzne promjene jetre uključuju:

  1. Bolesti jetre poput ciroza, hepatitis, holangitis i drugi, praćeni upalnim procesima,
  2. Tegobe povezane sa prisutnošću u tijelu pacijenta paraziti ili glistepoput giardijaze i opisthorhijaze.
  • Bolesti susjednih organa koje mogu dovesti do razvoja uvećanja stanica jetre i gušterače

Za bolesti drugih organa koji mogu provocirati formiranje difuznih promjena uključuje sljedeće:

  1. Crijevna i druga ozbiljna zarazna oboljenja poput yersineoza, malarija, mononukleoza,
  2. HIV infekcija
  3. Bolesti povezane sa autoimunepoput lupus eritematozusa,
  4. Benigne lezije u zahvaćenim organima tumorina primjer, hemangiomi i adenomi,
  5. Karcinomi praćeni stvaranjem malignih tumora i metastaza na zahvaćenim organima,
  6. Prisutnost opstrukcije kanala za žučne i jetrene vene,
  7. Bolest poput leukemije
  8. Sa nakupljanjem u jetri prekomjerne nenormalne količine proteina nazvane amiloidoza,
  9. Razvoj masne degeneracije kod pacijenta.

U ovom slučaju, osobe sa odjekom uključuju bolesnike starije dobne kategorije (više od 50 godina).

Uzroci difuznog hobija gušterače

Stručnjaci identificiraju moguće patogene za razvoj difuznog hobija gušterače među bolestima vezanim za endokrine, upalne ili metaboličke poremećaje funkcionalni, naime:

  1. Poremećaji zbog razvoja pankreatitisa,
  2. posljedice dijabetesa
  3. manifestacije cistične fibroze.

Liječnici također često pripisuju ovom kršenju funkcioniranja samih organa (jetre, žučnih puteva), u prisustvu zastoja krvi u pogođenim područjima.

SIMPTOMATIKA KOJA SE PREDAVA U RAZVOJU HEPATOMEGALIJE

Simptomi povezani sa hepatomegalijom, eho znakovima difuznih promjena u jetri, određuju se uglavnom odstupanjem od uzročnika razvoja sindroma.

Tijekom proučavanja početne faze bolesti (umjereno difuzno povećanje), znakovi difuznih promjena u jetrenom parenhimu uglavnom se mogu karakterizirati nepostojanjem odgovarajućih sistemskih simptoma. Iako, s razvojem povećanja organa u izrazitoj formi, pacijent ima određene simptome.

Znakovi povećane jetre ili gušterače uključuju:

  • manifestacije žutice kože, boli koje nastaju prilikom palpacije zahvaćenih organa,
  • nelagodnost u jetri,
  • mogu se pojaviti osipi
  • pacijenti često pate od žgaravice i / ili mučnine,

Kao i kod svake druge bolesti tako važnih organa kao što su jetra i gušterača, njihovo povećanje važno je dijagnosticirati što je ranije mogućepropisati efikasniju pravovremenu terapiju. Iako je prilično teško odrediti znakove parenhima, jer su simptomi u početnim fazama porasta prilično beznačajni. Nadalje, pravodobnim otkrivanjem bolesti liječenje difuznih promjena u jetri bit će efikasnije i brže.

Posledice promene parenhima

Ljekari se na prvi pogled slažu da čak i umjerena promjena strukture parenhima može ukazivati ​​na razvoj tako opasnih bolesti jetre:

  • Posledice hroničnog zatajenja srca,
  • Početni stadiji ciroze,
  • Posljedice teške opijenosti,
  • Razvoj hepatitisa, glikogenoze, hemohromatoze.

Ako razmotrimo promjene u strukturi parenhima gušterače, mogu se primijetiti sljedeće bolesti:

  • Manifestacije lipomatoze:
  • Razvoj hroničnog ili akutnog pankreatitisa,
  • Manifestacije fibroze,
  • Dijabetes melitus.

Upotreba lijekova za liječenje hepatomegalije

Lijekovi za liječenje promjena u strukturi tkiva

Klasična terapija u liječenju difuznih promjena u strukturi jetre uključuje upotrebu sljedećih lijekova koje je propisao liječnik:

  • Hepatoprotektivni lijekovi, čiji unos osigurava smanjenje masnog sloja i obnavljanje izmijenjenih ćelija hepatocita zahvaćenih organa,
  • Sredstva u obliku diuretika - povezana s diureticima, čija uporaba osigurava učinkovito smanjenje sadržaja tekućine u organima i tkivima.
  • Pored gore navedenih lijekova za liječenje hepatomegalije, specijalisti za liječenje često pripisuju umjetnim probavnim enzimima čiji unos omogućuje smanjenje opterećenja na zahvaćene organe.

Lijekovi usmjereni na uklanjanje simptoma bolesti koja izaziva hepatomegaliju

Za više efikasan tretman, doktori preporučuju upotrebu lijekova koji imaju za cilj uklanjanje tegobe koja je izazvala razvoj hepatomegalije. Ovi lijekovi uključuju sljedeće:

  • Antiemetički lekovi
  • Antispazmodike,
  • Sredstva protiv bolova
  • Antibiotici.

Uz nisku efikasnost lečenja primenom konzervativnih metoda terapije, lekar može propisati metode hirurške intervencije:

  • Portalna hipertenzija,
  • uklanjanje cista ili izolacija tumora ,,
  • Eliminacija metastaza.

U težim oblicima bolesti može se izvršiti transplantacija jetre.

Pogledajte video: postavljanje i ugradnja nexe crijepa (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar