Diagninide - zvanična uputstva za upotrebu

Oblik doziranja - tablete: pločaste cilindrične boje, bijele boje s kremastim ili žućkastim nijansama (tablete 0,5 i 2 mg) ili od svijetložute do žute isprepletene (tablete 1 mg), sa nagibom (10 kom. U konturnim ćelijama paketa, u kartonskoj kutiji 2 ili 6 paketa).

Sastav 1 tableta:

  • aktivna supstanca: repaglinid - 0,5, 1 ili 2 mg,
  • pomoćni sastojci: meglumin, kalijum polakrilin, mikrokristalna celuloza, laktoza monohidrat, magnezijum stearat, koloidni silicijum dioksid, poloksamer i žute tablete za žuto željezo - 1 mg u tabletama.

Indikacije za upotrebu

Dijagninid je namijenjen liječenju šećerne bolesti tipa 2 u slučaju neučinkovite dijetalne terapije, gubitka težine i fizičke aktivnosti. Koristi se kao monoterapija ili u kombinaciji s tiazolidindionima ili metforminom, ako tijekom monoterapije jednim od lijekova - repaglinida, metformina ili tiazolidindiona - nije postignuta zadovoljavajuća glikemijska kontrola.

Kontraindikacije

  • nedostatak laktaze, netolerancija na laktozu, malapsorpcija glukoze i galaktoze,
  • zarazne bolesti, velike hirurške intervencije ili druga stanja koja zahtijevaju terapiju inzulinom,
  • dijabetička ketoacidoza,
  • dijabetička prekoma i koma,
  • dijabetes tipa 1
  • teška disfunkcija jetre,
  • starost do 18 godina
  • trudnoća i dojenje,
  • istodobna upotreba gemfibrozila,
  • poznata preosjetljivost na bilo koju od komponenti lijeka.

  • febrilni sindrom
  • hroničnog zatajenja bubrega
  • blaga i umjerena disfunkcija jetre,
  • alkoholizam
  • neuhranjenost
  • opšte ozbiljno stanje.

Klinička ispitivanja upotrebe repaglinida kod pacijenata mlađih od 18 godina i starijih od 75 godina nisu provedena.

Doziranje i primjena

Lijek je propisan uz dodatak fizičkoj aktivnosti i dijetalnoj terapiji.

Diagnlinid uzimati unutra, po mogućnosti 15 minuta prije glavnog obroka, ali moguće je i u rasponu od 30 minuta do neposrednog početka obroka.

Optimalna doza za svakog pacijenta bira se pojedinačno, ovisno o razini glukoze u krvi.

Preporučuje se započeti liječenje s dnevnom dozom od 0,5 mg. Ako je prije toga pacijent primio drugo oralno hipoglikemijsko sredstvo, tada je preporučena početna doza 1 mg dnevno. Ako je potrebno, prilagodite dozu jednom u 1-2 tjedna. Prosječna dnevna doza je 4 mg 3 puta dnevno. Najveća dopuštena dnevna doza iznosi 16 mg.

Prelazak na Diagninid sa drugih oralnih lekova može se obaviti odmah. Međutim, nije utvrđen tačan omjer doze dvaju lijekova, stoga se ne preporučuje prekoračenje početne doze od 1 mg.

U slučajevima kada se Diaglinid koristi kao deo složene terapije, koristi se ista početna doza kao i za monoterapiju. Nadalje, doze svakog lijeka se prilagođavaju pojedinačno, ovisno o postignutom nivou glukoze u krvi.

Diagninide: cijene u internetskim ljekarnama

Kartica Diagninid. 1mg n30

Diagninid 1 mg tablete 30 kom.

DIAGLINID 1mg 30 kom. tablete

Podaci o lijeku su generalizirani, daju se u informativne svrhe i ne zamjenjuju službena uputstva. Samo-lijek je opasan za zdravlje!

Težina ljudskog mozga je oko 2% ukupne tjelesne težine, ali on troši oko 20% kisika koji ulazi u krv. Ta činjenica čini ljudski mozak izuzetno osjetljivim na oštećenja uzrokovana nedostatkom kisika.

Tokom života prosječna osoba proizvodi ne manje od dva velika bazena pljuvačke.

Naši bubrezi mogu očistiti tri litre krvi u jednoj minuti.

Čak i ako čovjekovo srce ne tuče, tada može dugo živjeti, kao što nam je pokazao norveški ribar Jan Revsdal. Njegov „motor“ zaustavio se 4 sata nakon što se ribar izgubio i zaspao u snegu.

Prema studijama, žene koje piju nekoliko čaša piva ili vina tjedno imaju povećan rizik od dobijanja raka dojke.

Karijes je najčešća zarazna bolest na svetu sa kojom se čak ni grip ne može boriti.

Kada se ljubavnici poljube, svaki od njih izgubi 6,4 kcal u minuti, ali istovremeno razmjenjuju gotovo 300 vrsta različitih bakterija.

U Velikoj Britaniji postoji zakon prema kojem kirurg može odbiti da izvede operaciju na pacijentu ukoliko puši ili ima prekomjernu težinu. Osoba bi se trebala odreći loših navika i tada mu, možda, neće biti potrebna hirurška intervencija.

Ako se smiješite samo dva puta dnevno, možete sniziti krvni tlak i smanjiti rizik od srčanih i moždanih udara.

Ljudski stomak čini dobar posao sa stranim predmetima i bez medicinske intervencije. Poznato je da želučani sok otapa čak i kovanice.

Ako je vaša jetra prestala raditi, smrt bi nastupila u toku jednog dana.

Postoje vrlo zanimljivi medicinski sindromi, poput opsesivnog gutanja predmeta. U stomaku jednog pacijenta koji boluje od ove manije otkriveno je 2500 stranih predmeta.

Dobro poznati lijek "Viagra" prvobitno je razvijen za liječenje arterijske hipertenzije.

Naučnici sa Univerziteta u Oxfordu proveli su niz studija tokom kojih su došli do zaključka da vegetarijanstvo može biti štetno za ljudski mozak, jer dovodi do smanjenja njegove mase. Zbog toga, naučnici preporučuju ne isključivanje ribe i mesa iz njihove prehrane.

Prema istraživanju WHO-a, svakodnevni polusatni razgovor na mobitelu povećava vjerovatnost za razvoj tumora na mozgu za 40%.

Prvi val cvjetanja privodi se kraju, ali će cvjetala stabla biti zamijenjena travama od početka juna, što će poremetiti osobe koje pate na alergiju.

Oblik doziranja:

Jedna tableta sadrži:
aktivna supstanca: repaglinid u smislu 100% tvari - 0,5 mg, 1 mg i 2 mg,
pomoćni sastojci: poloksamer (tip 188) 3 mg 3 mg ili 3 mg, meglumin 10 mg 10 mg ili 13 mg, laktoza monohidrat 47,8 mg, 47,55 mg ili 61,7 mg, mikrokristalna celuloza 33,7 mg, 33,45 mg ili 45 mg, kalijum polakrilin 4 mg 4 mg ili 4 mg, koloidni silicijum dioksid 0,5 mg 0,5 mg ili 0,7 mg, magnezijum stearat 0,5 mg 0,5 mg, odnosno 0,6 mg.

Okrugle pločaste cilindrične tablete lica bijele boje sa sivkastom ili žućkastom nijansom. Ugrožene su tablete od 1 mg

Farmakološka svojstva

Farmakodinamika
Oralno hipoglikemijsko sredstvo stimulira oslobađanje inzulina iz funkcionalnih beta ćelija gušterače. Blokira ATP-ovisne kanale u membrani beta ćelija putem ciljnih proteina, što dovodi do depolarizacije beta ćelija i otvaranja kalcijevih kanala. Pojačani priliv kalcijevih jona potiče lučenje inzulina.
U bolesnika sa šećernom bolešću tipa 2 opaža se inzulinotropni odgovor na unos hrane u roku od 30 minuta nakon uzimanja. To omogućava smanjenje koncentracije glukoze u krvi tokom čitavog perioda unosa hrane. U tom se slučaju koncentracija repaglinida u plazmi brzo smanjuje, a 4 sata nakon uzimanja lijeka u plazmi bolesnika s dijabetesom tipa 2 otkrivaju se niske koncentracije repaglinida. Kod primjene repaglinida u rasponu doza od 0,5 do 4 mg, primjećuje se smanjenje koncentracije glukoze u ovisnosti o dozi.

Farmakokinetika
Ako se uzima oralno, velika je apsorpcija repaglinida iz gastrointestinalnog trakta. Vrijeme postizanja maksimalne koncentracije je 1 sat, a prosječna bioraspoloživost repaglinida je 63% (koeficijent varijabilnosti je 11%). Budući da se titriranje doze repaglinida provodi ovisno o odgovoru na terapiju, interindividualna varijabilnost ne utječe na učinkovitost terapije. Zapremina distribucije - 30 l. Komunikacija sa proteinima plazme - 98%. Potpuno se metabolizira u jetri izloženim CYP3A4 neaktivnim metabolitima. Izlučuje se pretežno sa žuči, bubrezima - 8% u obliku metabolita, kroz creva - 1%. Poluvrijeme eliminacije je 1 sat.
Zatajenje jetre. Primjena repaglinida u uobičajenim dozama u bolesnika s oštećenom funkcijom jetre može dovesti do veće koncentracije repaglinida i njegovih metabolita nego u bolesnika s normalnom funkcijom jetre. U tom je pogledu primjena repaglinida kontraindicirana u bolesnika s teškim oštećenjem jetre, a u bolesnika s oštećenom funkcijom jetre blagih do umjerenih repaglinida jetre treba primjenjivati ​​s oprezom. Potrebno je povećati i intervale između prilagođavanja doze kako bi se preciznije procijenila reakcija na terapiju.
Zatajenje bubrega. Područje ispod krivulje koncentracija-vrijeme (AUC) i maksimalna koncentracija repaglinida u plazmi (C) iste su u bolesnika s normalnom bubrežnom funkcijom i u bolesnika s oštećenom funkcijom bubrega, blage ili umjerene težine. U bolesnika s teškim oštećenjem bubrega zabilježeno je povećanje AUC i C, međutim otkrivena je samo slaba povezanost između koncentracije repaglinida i klirensa kreatinina. Čini se da pacijentima s oštećenom funkcijom bubrega nema potrebe prilagođavati početnu dozu. Međutim, naknadno povećanje doze kod pacijenata sa šećernom bolešću tipa 2 u kombinaciji s teškim oštećenjem bubrega, za koje je potrebna hemodijaliza, treba obaviti s oprezom.

Indikacija za upotrebu.

Šećerna bolest tipa 2 (s neučinkovitošću prehrane, gubitkom težine i fizičkom aktivnošću) u monoterapiji ili u kombinaciji s metforminom ili tiazolidindionima u slučajevima kada se ne može postići zadovoljavajuća glikemijska kontrola monoterapijom repaglinidom ili metforminom ili tiazolidindionima.

Doziranje i primjena.

Diagninid je propisan kao dodatak prehrani i tjelesnim aktivnostima za smanjenje koncentracije glukoze u krvi, njegovo unošenje treba ograničiti na obroke. Lijek se uzima oralno prije glavnih obroka, obično 15 minuta prije početka obroka, ali može se uzimati i u razmaku od 30 minuta prije obroka do neposrednog trenutka obroka. Doza lijeka odabire se pojedinačno za svakog pacijenta, ovisno o koncentraciji glukoze u krvi. Početna doza je 0,5 mg / dan (ako je pacijent uzimao drugi oralni hipoglikemijski lijek - 1 mg). Prilagođavanje doze vrši se jednom tjedno ili jednom u 2 tjedna (uz fokusiranje na koncentraciju glukoze u krvi kao pokazatelja odgovora na terapiju). Prosječna dnevna doza je 4 mg 3 puta dnevno, maksimalna je 16 mg / dnevno.
Prenos pacijenata sa terapijom drugim oralnim hipoglikemijskim lekovima Repaglinidna terapija može se odmah obaviti. Međutim, nije otkrivena tačna veza između doze repaglinida i doze drugih hipoglikemijskih lijekova. Preporučena maksimalna početna doza repaglinida pri prenošenju s drugih hipoglikemijskih lijekova iznosi 1 mg prije glavnog obroka.
Kombinovana terapija Repaglinid se može propisati u kombinaciji s metforminom ili tiazolidindionima u slučaju neadekvatne kontrole glukoze u krvi na monoterapiji metforminom, tiazolidindionima ili repaglinidom. U ovom se slučaju koristi ista početna doza repaglinida kao i kod monoterapije. Zatim izvršite prilagođavanje doze svakog lijeka ovisno o postignutoj koncentraciji glukoze u krvi.
Posebne grupe pacijenata (pogledajte poglavlje „Posebna uputstva“). Ne preporučuje se propisivanje repaglinida osobama mlađim od 18 godina zbog nedostatka dovoljnih podataka o njegovoj sigurnosti i efikasnosti u ovoj skupini bolesnika.

Sastav i oblik oslobađanja

Tablete - 1 tableta:

Aktivne supstance: repaglinid - 1 mg.

Pomoćne tvari: poloksamer - 3 mg, meglumin - 10 mg, laktoza monohidrat - 47,5 mg, mikrokristalna celuloza - 33,45 mg, kalijev polarkrilin - 4 mg, koloidni silicijum dioksid - 500 μg, magnezijum stearat - 500 μg, žuto željezo - 50 mcg.

Oralni hipoglikemijski lek. Stimuliše oslobađanje inzulina iz funkcionalnih β-stanica pankreasa. Blokira ATP-ovisne kanale u membrani β-stanica putem ciljnih proteina, što dovodi do depolarizacije β-stanica i otvaranja kalcijevih kanala. Pojačani priliv kalcijevih jona potiče lučenje inzulina. U bolesnika sa šećernom bolešću tipa 2 opaža se inzulinotropni odgovor na unos hrane u roku od 30 minuta nakon uzimanja. To omogućava smanjenje koncentracije glukoze u krvi tokom čitavog perioda unosa hrane. U tom se slučaju koncentracija repaglinida u plazmi brzo smanjuje, a 4 sata nakon uzimanja lijeka u plazmi bolesnika sa šećernom bolešću tipa 2 otkrivaju se niske koncentracije repaglinida. Kod primjene repaglinida u rasponu doza od 0,5 do 4 mg, primjećuje se smanjenje koncentracije glukoze u ovisnosti o dozi.

Kada se primenjuje, apsorpcija repaglinida iz gastrointestinalnog trakta je velika. Vrijeme dostizanja Cmax-a je 1 sat, a prosječna bioraspoloživost repaglinida je 63% (koeficijent varijabilnosti je 11%). Budući da se titriranje doze repaglinida provodi ovisno o odgovoru na terapiju, interindividualna varijabilnost ne utječe na učinkovitost terapije.

Distribucija i metabolizam:

Vd - 30 l. Veže se na proteine ​​u plazmi - 98%. Potpuno se metabolizira u jetri izloženim CYP3A4 neaktivnim metabolitima.

Izlučuje se pretežno sa žuči, bubrezima - 8% u obliku metabolita, kroz creva - 1%. T1 / 2 - 1 sat

Farmakokinetika u posebnim kliničkim slučajevima:

Primjena repaglinida u uobičajenim dozama u bolesnika s oštećenom funkcijom jetre može dovesti do veće koncentracije repaglinida i njegovih metabolita nego u bolesnika s normalnom funkcijom jetre. U tom je pogledu primjena repaglinida kontraindicirana u bolesnika s teškim oštećenjem jetre, a u bolesnika s oštećenom funkcijom jetre blagih do umjerenih repaglinida jetre treba primjenjivati ​​s oprezom. Potrebno je povećati i intervale između prilagođavanja doze kako bi se preciznije procijenila reakcija na terapiju.

AUC i Cmax su isti kod bolesnika s normalnom funkcijom bubrega i u bolesnika s oštećenom funkcijom bubrega, blage ili umjerene težine. U bolesnika s ozbiljnim oštećenjem bubrega zabilježeno je povećanje AUC-a i Cmax, međutim, pronađena je samo slaba korelacija između koncentracije repaglinida i klirensa kreatinina. Čini se da pacijentima s oštećenom funkcijom bubrega nema potrebe prilagođavati početnu dozu. Međutim, naknadno povećanje doze kod pacijenata sa šećernom bolešću tipa 2 u kombinaciji s ozbiljnim oštećenjem bubrežne funkcije, koja zahtijeva hemodijalizu, treba obaviti s oprezom.

Oralni hipoglikemijski agens stimulira oslobađanje inzulina iz funkcionalnih beta ćelija gušterače. Blokira ATP-ovisne kanale u membrani beta ćelija ciljanim proteinima, što dovodi do depolarizacije beta ćelija i otvaranja kalcijevih kanala. Pojačani priliv kalcijevih iona inducira izlučivanje inzulina .U bolesnika sa šećernom bolešću tipa 2 opaža se inzulinotropni odgovor na unos hrane u roku od 30 minuta nakon uzimanja.To omogućava smanjenje koncentracije glukoze u krvi tokom čitavog perioda unosa hrane. U tom se slučaju koncentracija repaglinida u plazmi brzo smanjuje, a već nakon 4 sata nakon uzimanja lijeka u plazmi bolesnika s dijabetesom tipa 2 otkrivaju se niske koncentracije repaglinida. Kod primjene repaglinida u rasponu doza od 0,5 do 4 mg, primjećuje se smanjenje koncentracije glukoze u ovisnosti o dozi.

Oralni hipoglikemijski lek.

Diagninid je propisan kao dodatak prehrani i tjelesnim aktivnostima za smanjenje koncentracije glukoze u krvi, njegovo unošenje treba ograničiti na obroke.

Lijek se uzima oralno prije glavnih obroka, obično 15 minuta prije početka obroka, ali može se uzimati i u razmaku od 30 minuta prije obroka do neposrednog trenutka obroka.

Repaglinid se može propisati u kombinaciji s metforminom ili tiazolidindionima u slučaju neadekvatne kontrole glukoze u krvi na monoterapiji metforminom, tiazolidindionima ili repaglinidom. U ovom se slučaju koristi ista početna doza repaglinida kao i kod monoterapije. Zatim izvršite prilagođavanje doze svakog lijeka ovisno o postignutoj koncentraciji glukoze u krvi.

Diagninide Nuspojave

Najčešća nuspojava je hipoglikemija, čija učestalost ovisi, kao i kod bilo koje vrste terapije šećerne bolesti, od pojedinačnih faktora poput prehrambenih navika, doze lijeka, tjelesne aktivnosti i stresa. Slede neželjeni efekti koji su uočeni uz upotrebu repaglinida i drugih oralnih hipoglikemijskih sredstava. Sve nuspojave podijeljene su u skupine prema učestalosti razvoja: često (> = 1/100 do = 1/1000 do = 1/10 000 do Cijena od 293 rubalja.

Analozi lijeka Diagninid

Analog je jeftiniji od 0 rub.

Jardins je strani lijek za liječenje dijabetesa tipa 2. Empagliflozin u količini od 25 mg po tableti djeluje kao jedina aktivna komponenta. Jardins ima kontraindikacije i starosna ograničenja, zato se prije početka liječenja posavjetujte s liječnikom.

Analog je jeftiniji od 59 rubalja.

Proizvođač: Novo Nordisk (Danska)
Oblici izdanja:

  • Tab. 1 mg, 30 kom., Cijena od 175 rubalja
  • Tab. 2 mg, 30 kom., Cijena od 219 rubalja
Cijene za NovoNorm u internetskim ljekarnama
Upute za upotrebu

NovoNorm je pripravak u obliku tableta iz iste farmaceutske podskupine, ali sa različitom aktivnom supstancom. Repaglinid se ovdje koristi u dozi od 0,5 do 2 mg. Indikacije za propisivanje su slične, ali kontraindikacije se razlikuju zbog različitog DV-a u tabletama, zato pažljivo pročitajte upute i posavjetujte se s liječnikom.

Analog je skuplji od 2219 rubalja.

Proizvođač: Se razjašnjava
Oblici izdanja:

  • Tab. p / obol. 100 mg, 30 kom., Cijena od 2453 rubalja
  • Tab. 2 mg, 30 kom., Cijena od 219 rubalja
Cijene za Invokana u internetskim ljekarnama
Upute za upotrebu

Novo Nordisk (Danska) NovoNorm je povoljna zamjena za Forsigi. Jedina aktivna supstanca u lijeku je repaglinid. Lijek u roku od 30 minuta povećava koncentraciju inzulina u krvi. Zbog nedostatka podataka o studijama koje se provode o sigurnosti lijeka i djelotvornoj upotrebi tableta u dječijem uzrastu, ne preporučuje se upotreba lijeka djeci mlađoj od 18 godina. U obliku štetnih reakcija, dijareja i bol u trbuhu vrlo često se pojavljuju.

Analog je skuplji od 1908 rubalja.

Proizvođač: Se razjašnjava
Oblici izdanja:

  • Tab. p / obol. 10 mg, 30 kom., Cijena od 2142 rubalja
  • Tab. 2 mg, 30 kom., Cijena od 219 rubalja
Cijene forsiga u mrežnim ljekarnama
Upute za upotrebu

Forsiga je pripravak u obliku tableta za liječenje šećerne bolesti tipa 2 na bazi dapagliflozina u dozi od 5 mg. Može se propisati uz dijetu dijabetičara i vježbanje. Forsigi ima kontraindikacije i starosna ograničenja, pažljivo pročitajte upute prije početka liječenja.

Nuspojava.

Najčešća nuspojava je hipoglikemija, čija učestalost ovisi, kao i kod bilo koje vrste terapije šećerne bolesti, od pojedinačnih faktora poput prehrambenih navika, doze lijeka, tjelesne aktivnosti i stresa. Slede neželjeni efekti koji su uočeni uz upotrebu repaglinida i drugih oralnih hipoglikemijskih sredstava.
Sve nuspojave su grupisane prema učestalosti razvoja, definirane kao: često (> 1/100 do 1/1000 do 1/10000 do

Diagninid: upute za uporabu i cijenu lijeka

Diagninid je oralni hipoglikemijski lijek. Djelovanje lijeka temelji se na stimulaciji oslobađanja inzulina iz beta ćelija tkiva pankreasa.

Diagninid je medicinski pripravak čiji se terapeutski učinak temelji na sposobnosti glavne aktivne komponente da utječe na funkcioniranje kanala ovisnih o ATP-u u membrani staničnih membrana ćelija tkiva gušterače. Aktivna komponenta blokira transportne kanale kalijuma i otvara kanale za transport kalcijuma.

Takav učinak na stanice dovodi do povećanja priliva kalcijuma, čiji ioni aktiviraju proces proizvodnje inzulina.

Kada lijek uzima osoba koja boluje od dijabetesa tipa 2, reakcija na inzulin primjećuje se 30 minuta nakon uzimanja lijeka.

Ova reakcija tijela na unošenje lijeka omogućava smanjenje količine šećera u krvnoj plazmi tokom čitavog perioda unosa hrane.

Koncentracija aktivne komponente u krvnoj plazmi može brzo i opadati. Nakon 4 sata nakon uzimanja lijeka, zamjećuje se značajan pad njegove koncentracije u tijelu.

Lijek ima gotovo 63% bioraspoloživost. Maksimalni sadržaj aktivnog spoja uočen je u krvi sat vremena nakon uzimanja lijeka. Nakon gutanja, stepen vezivanja proteina dostiže 98%.

Aktivni aktivni spoj lijeka se u potpunosti metabolizira pod utjecajem CYP3A4 u stanicama jetrenog tkiva. U procesu metabolizma spoj postaje neaktivan. Izlučivanje metabolita vrši se putem žuči i putem izlučujućeg sistema putem bubrega.

Sastav lijeka, oblik oslobađanja i pakovanje

Lijek je dostupan u obliku bijelih tableta, koje mogu imati krem ​​ili žućkasti ton. Oblik tableta je ravno cilindričan, na tabletama je preša. Ovisno o količini aktivne aktivne tvari, boja pripravka se razlikuje u boji.

Glavna komponenta lijeka je repaglinid. Kada je njegov sadržaj u sastavu tablete 50 μg, boja tableta je bijela.

Ako tableta sadrži 1 mg aktivnog sastojka, boja lijeka je svijetložuta ili žuta.

Ako u sastavu lijeka postoji aktivni sastojak volumena 2 mg, tablete su obojane bijelom kremom ili žutim tonom.

Pored glavne aktivne tvari, u sastavu medicinskog proizvoda nalaze se i sljedeće komponente:

  1. Poloxamer.
  2. Meglumine.
  3. Monohidrat laktoze.
  4. Celuloza
  5. Poliakrilin kalijum.
  6. Silicijum dioksid magnezijum stearat.

Ova kompozicija koristi se u pripravku sa 500 µg aktivnog sastojka. Ako sastav sadrži posljednjih 1 mg, na pomoćne komponente dodaje se bojilo. Kao boja koristi se željezni oksid žuti.

Za prodaju potrošačima, svi oblici lijeka su upakovani u blister pakiranja. Svako pakovanje sadrži 10 tableta.

Stanično pakovanje je pakovano u kartonske kutije, koje sadrže i upute za upotrebu lijeka.

Indikacije, kontraindikacije za upotrebu lijeka

Glavna indikacija za upotrebu uputstva o diklinidu ukazuje na prisutnost dijabetesa tipa 2.

Ovaj se lijek koristi u terapeutske svrhe ako upotreba posebne dijetalne hrane i mjere smanjenja tjelesne težine i umjerenih fizičkih napora na tijelu pacijenta nisu omogućili postizanje željenog pozitivnog rezultata.

Lijek se može koristiti tijekom liječenja, kao glavni lijek tokom monoterapije i kao jedna od komponenti kada se koristi u procesu liječenja kompleksnom terapijom.

Kada se provodi složena terapija, lijek se može koristiti zajedno sa metforminom i tiazolidindionima.

Kao i svaki lijek, i Diclinid ima niz značajnih kontraindikacija koje mogu ograničiti mogućnost upotrebe lijeka za liječenje dijabetesa.

Glavne takve kontraindikacije za upotrebu u skladu sa uputama za upotrebu su sljedeće:

  • prisutnost u pacijentovom tijelu šećerne bolesti tipa 1,
  • prisutnost znakova dijabetičke ketoacidoze kod pacijenta,
  • prisutnost zaraznih bolesti u tijelu,
  • opsežna operacija koja zahteva prelazak na upotrebu inzulinske terapije,
  • ozbiljno oštećenje bubrega,
  • prisutnost nedostatka laktoze i njegove netolerancije,
  • period gestacije,
  • dječja i tinejdžerska dob pacijenta,
  • prisutnost preosjetljivosti na komponente lijeka.

Oprez zahtijeva upotrebu lijeka ako dođe do kršenja u radu jetre u tijelu.

Posebnu oprez treba posvetiti uzimanju lijeka, ako pacijent nema adekvatnu prehranu ili je prisutno bubrežno zatajenje u tijelu, također je potrebno pažljivo koristiti lijek za pacijente koji pate od alkoholizma.

Upute za upotrebu lijeka

Diagninid je namijenjen upotrebi u postupku liječenja dijabetes melitusa tipa 2 u kombinaciji sa fizičkom aktivnošću i dijetom. Glavni cilj lijeka je održavanje glikemijskog indeksa u tijelu u granicama bliskim fiziološki određenim.

Lijek treba uzimati istodobno s jelom, preporučuje se prvo uzimati lijek u potrebnoj doziranju, a potom hranu jesti nakon 15 minuta.

Lekar koji pristupa lečenju odabire dozu leka za svakog pacijenta pojedinačno, uzimajući u obzir karakteristike pacijentovog tela i pokazatelj hiperglikemije.

Najčešće, početna doza koja se preporučuje za davanje je 0,5 mg dnevno, ako je pacijent prethodno uzimao druga hipoglikemijska sredstva, tada je preporučena doza lijeka 1 mg. Prilagođavanje doze treba izvoditi svake sedmice ili barem jednom u dvije sedmice.

Prosječna doza koja se koristi u liječenju je 4 mg dnevno, a maksimalna doza nije veća od 16 mg dnevno.

Kada se lijek koristi kao komponenta u kombiniranoj terapiji, može se koristiti u kombinaciji s metforminom ili tiazolidindionima. Kod provođenja kombinirane terapije, doze ostaju iste kao tijekom monoterapije.

S daljnjim liječenjem, prilagođena doza se podešava.

Korekcija se izvodi u jednom ili drugom smjeru, ovisno o razini glikemije u tijelu pacijenta s dijabetesom tipa 2.

Nuspojave i predoziranje lijeka

Najčešća nuspojava koja se susreće tijekom liječenja lijekom je pojava znakova hipoglikemije kod pacijenta koji boluje od dijabetesa melitusa. Učestalost pojave ove nuspojave ne ovisi samo o doziranju lijeka, već i o individualnim karakteristikama pacijentovog tijela.

Uz to, pojava nuspojava koja je povezana s radom različitih sistema i organa osobe.

Ovisno o učestalosti pojavljivanja, sve nuspojave mogu se podijeliti u nekoliko velikih skupina - česte, rijetke, rijetke, vrlo rijetke i nepoznate.

Lijek može izazvati sljedeće neželjene efekte:

  1. Imunološke reakcije u obliku svrbeža, osipa i urtikarije.
  2. Hipoglikemijsko stanje i stanje hipoglikemije s gubitkom svijesti.
  3. U rijetkim slučajevima vidno je oštećenje vida kod dijabetesa. Ova nuspojava uočena je na samom početku lijeka.
  4. Poremećaji u radu kardiovaskularnog sistema.
  5. Bolovi u trbuhu, oslabljena funkcija jetre
  6. Pojačana aktivnost jetrenih enzima.

Kada se dogodi predoziranje, najčešće se u tijelu razvija stanje hipoglikemije, koje je praćeno sljedećim simptomima:

  • pojava gladi,
  • pojačano znojenje
  • povećanje otkucaja srca,
  • glavobolja
  • depresija
  • oštećen govor i vid.

Liječenje predoziranja je povećati nivo glukoze u tijelu uzimanjem dekstroze i lako probavljivih ugljikohidrata.

Cijena lijeka, njegovi analozi i recenzije o lijeku

Cijena lijeka na teritoriji Ruske Federacije uveliko ovisi o regiji u kojoj se lijek prodaje, a u prosjeku iznosi oko 200-220 rubalja po pakovanju. U ljekarnama se lijek izdaje na recept.

Lijek treba čuvati izvan dohvata djece. Mjesto skladištenja lijeka treba zaštititi od sunčeve svjetlosti. Temperatura skladištenja lijeka ne smije biti veća od 25 stepeni Celzijusa. Rok trajanja lijeka je 2 godine.

O Diaglinidu možete pronaći raznolike preglede pacijenata koji su koristili ovaj lijek u procesu liječenja dijabetesa tipa 2. Međutim, većina je kritika pozitivna.

Ova činjenica ukazuje da je lijek dovoljno efikasan za nadziranje glikemije u plazmi. Prisutnost negativnih recenzija o lijeku najčešće je povezana s kršenjem doziranja lijeka i uvjetima uzimanja lijeka, koje je preporučio lekar.

Najčešći analozi lijeka su NovoNorm i Repaglinide.

U videu u ovom članku, stručnjak će vam reći kako sniziti šećer u krvi.

Oblik za puštanje, sastav i pakovanje

Tablete su žućkaste boje. Dostupno u tri oblika doziranja aktivne tvari: 500 mcg, 1 i 2 mg.

  • poloksamer
  • meglumin
  • laktoza monohidrat,
  • mikrokristalna celuloza,
  • kalijum polakrilin,
  • silika koloidni
  • magnezijum stearat.

Pakovanje u blistere od 15 komada, u kartonskom pakovanju može biti 2 ili 6 blistera.

Farmakološko djelovanje

Oralni hipoglikemijski lek. Djeluje brzo, ali učinak je kratkotrajan. Repaglinid stimulira proizvodnju inzulina beta ćelijama gušterače. To povećava priliv kalcijuma, koji takođe doprinosi proizvodnji hormona. Učinak se očituje već pola sata nakon uzimanja tablete hranom, koncentracija glukoze u krvi postaje niža i stabilnija.

Farmakokinetika

Apsorbira se iz gastrointestinalnog trakta. Maksimalna koncentracija dostiže se sat vremena nakon uzimanja lijeka. Metaboliše u ćelijama jetre. Izlučuje se sa žuči, kao i kroz creva i bubrege. Poluvrijeme eliminacije je 1 sat.

Dijabetes melitus tipa 2 sa neučinkovitom prehranom i kompleksom fizičkih vježbi.

Koristi se i u monoterapiji i u kombiniranom liječenju.

Upute za upotrebu (metoda i doziranje)

Propisana je kao dodatno sredstvo dijeti i skup vježbi za smanjenje šećera u krvi. Ponesite s hranom ili 15 minuta prije nje. Doziranje bira lekar na osnovu svjedočenja i individualnih potreba tijela. Početna doza je 500 mcg dnevno. Ispravite jednom ili dva puta sedmično da biste isključili razvoj nuspojava.Prosječna dnevna potreba obično je 4 mg u 3 podijeljene doze. Maksimalno - 16 mg dnevno. Prijenos s drugog hipoglikemijskog lijeka omogućava vam da odmah uzmete dozu od 1 mg.

U kombinaciji sa metforminom i tiazolidindionima posebno je efikasan. Dozira se slično monoterapiji.

Predoziranje

Može dovesti do razvoja hipoglikemije. Njeni simptomi: slabost, blijeda koža, mučnina, povraćanje, gubitak svijesti (do kome), glad, itd. Blaga hipoglikemija može se ukloniti šećerom. S umjerenim i teškim oblikom, trebat će vam injekcija glukagona ili otopina dekstroze. nakon što se osoba mora oporaviti, trebalo bi mu davati hranu sa sadržajem ugljenih hidrata. Obavezno se posavjetujte s liječnikom kako biste prilagodili dozu.

Interakcija lijekova

Pojačajte efekat "Diagninida":

  • gemfibrozil
  • klaritromicin,
  • trimetoprim,
  • ketokonazol,
  • rifampicin
  • druge hipoglikemijske lijekove,
  • neselektivni beta blokatori,
  • itrakonazol,
  • ciklosporin
  • NSAID
  • MAO i ACE inhibitori,
  • etanol
  • salicilati,
  • oktreotid
  • anabolički steroidi.

  • oralni kontraceptivi
  • karbamazepin
  • rifampicin
  • tiazidi,
  • barbiturati
  • hormoni štitnjače,
  • GKS,
  • danazol
  • simpatomimetičari.

Beta blokatori su sposobni da prikriju simptome hipoglikemije. Ako pacijent uzme bilo koji od gore navedenih sredstava, svakako mora obavijestiti stručnjaka tako da odluči o imenovanju terapije.

Posebna uputstva

Upotrebljava se s oprezom kada:

  • groznica
  • oslabljena funkcija jetre,
  • alkoholizam
  • teško fizičko stanje i nedostatak ishrane.

S kombiniranom terapijom povećava se rizik od hipoglikemije.

Neki uslovi (obilne opekotine, hirurške intervencije, pogoršanje hroničnih i zaraznih bolesti) mogu zahtijevati prelazak na inzulin.

Važno je redovno uzimati testove i pratiti svoje stanje. Pacijent treba znati simptome hipoglikemije i ketoacidoze, ako se sumnja da se razviju, potrebno je odmah konzultirati liječnika.

Rizik od razvoja hipoglikemije veći je sa:

  • stres
  • povećani fizički napor,
  • letovi i promjena vremenskih zona,
  • istodobna primjena određenih lijekova.

Može utjecati na sposobnost upravljanja vozilima, pa se pitanje vožnje automobila tijekom repaglinidne terapije odlučuje u suradnji s liječnikom.

Izdaje se samo na recept!

Usporedba s analogima

Ovaj lijek ima niz analoga i po sastavu i po svojstvima. Trebao bi ih razmotriti da uporede učinak.

NovoNorm. Lijek na bazi repaglinida. Postoje i tri oblika oslobađanja. Cijena - od 180 rubalja po paketu. Proizvođač - „Novo Nordisk“, Danska. Potpuni je analog "Diaglinida" u sastavu i svojstvima. Pristupačni lijek, efikasan, popis kontraindikacija je isti. Nije pogodno za djecu, starije i trudnice.

"Diabeton MV". Aktivna komponenta je gliklazid. Cijena je 300 rubalja i više. Proizvodi kompaniju "Servier", Francuska. Blizina je po svom efektu. Mnogo kontraindikacija i nuspojava. Nije pogodno za sve pacijente, posebno ne preporučuje se starijim osobama.

Glucobay. Tablete na bazi akarboze. Cijena pakiranja je od 500 rubalja (ovisno o koncentraciji aktivne komponente). Proizvođač - Bayer Pharma, Njemačka. Koristi se kod dijabetesa kao lijek za gojaznost. Paleta namjena je širok, ali popis kontraindikacija je impresivan. Potrebna je predbilježba za kupovinu u ljekarni.

Glukofag. Sadrži metformin. Cijena - od 270 rubalja. Postoji oblik srednjeg i dugog djelovanja. Proizvođač - Merck Sante, Francuska. Dobar lijek za dijabetes, ne izaziva hipoglikemiju. Može se koristiti u kombiniranom tretmanu. Pomaže u smanjenju tjelesne težine i održavanju normalne vrijednosti. Ima dobre kritike među dijabetičarima i ljekarima.

Siofor. Lijek na bazi metformina. Cijena pakiranja iznosi oko 250 rubalja. Kompanija proizvodi Menarini ili Berlin Chemie, Njemačka. Može se koristiti za liječenje djece starije od 10 godina. Međutim, popis nuspojava i kontraindikacija standardni je za ovu vrstu aktivne tvari.

Prelazak na drugo hipoglikemijsko sredstvo vrši se samo uz dozvolu liječnika. Samo-lijek je zabranjen!

Na ovaj lijek postoje razne recenzije. Neki kažu da im lijek nije odgovarao. Drugi hvale njegov brzi i pouzdan učinak, sposobnost upotrebe sa drugim hipoglikemikama. Obično ne izaziva neželjene reakcije.

Lidija: „Imam dijabetes već duže vrijeme. Probao sam mnoge lijekove za održavanje normalnog šećera nakon jela. Sada sam stao na "Diaglinidu". Alat dobro pomaže i ne izaziva nikakve pritužbe kod mene. Koristim ga sa zadovoljstvom. "

Dmitrij: „Dijagnosticirani su nam pre nekoliko meseci. Postepeno, dijeta je prestala pomagati, nastali su napadi hipoglikemije nakon jela. Doktor je propisao ovaj lijek. Koristim ga već dva mjeseca, sve se vratilo u normalu. Nema više hipoteke, zdravlje mi se vratilo u normalu. A to su takođe jeftine i povoljne tablete, što me samo čini sretnom. "

Aleksandra: „Šećernu bolest liječim metforminom. Trebalo se povezati s liječenjem lijekom koji pomaže u održavanju razine glukoze nakon obroka. Doktorica mi je savjetovala da kupim Diaglinid. Odlično ide s mojim lijekovima, zaista podržava stabilan šećer. Sviđa mi se. "

Aleksej: „Više godina patim od dijabetesa. Tablete su mi prestale suzbijati, na terapiju sam morao dodati Diagnlinid. Oni imaju kratak efekt, ono što vam treba tokom dana. Uzela sam nekoliko mjeseci, ali bilo je problema sa bubrezima. Bio je primoran da pređe na inzulin. "

Alla: „Moja baka ima ogromne zdravstvene probleme. Takođe je dodata dijabetesa. Liječi se mnogim stvarima, sad je liječnik dodao ove tablete. U početku su se brinuli da je to od ruske proizvodnje. Ali kada su probali, bili su jako iznenađeni kvalitetom lijeka. Brzo djeluje, pouzdano. I nema nuspojava, što je za nju jako važno. Općenito, zadovoljni smo ovim lijekom. "

Zaključak

Kao što vidite, lijek je brzog i stabilnog rezultata. Domaća droga podnosi konkurenciju sa stranim kolegama. Recenzije o ovom lijeku općenito potvrđuju da je omjer cijene i kvalitete optimalan. Zbog toga se ove tablete često propisuju kao dodatak u liječenju dijabetesa.

Ostavite Svoj Komentar