Koje su komplikacije dijabetesa?

Kao što je pokazao nedavni rad naučnika s Joslin Diabetes Research Center (USA), neki veterani dijabetesa uspijevaju izbjeći pojavu svih ili gotovo svih glavnih komplikacija ove zastrašujuće bolesti.

Ispada da mnogi pacijenti mogu dugo živjeti sa dijabetesom tipa 1, bez razvoja životnih komplikacija iz različitih organa i sistema. Pronalaženje objašnjenja za to nije bilo tako jednostavno. Studija je otkrila da odsustvo ili minimalne manifestacije komplikacija ne mogu biti izravno povezane sa kontrolom glukoze u krvi.

Stručnjaci ne umanjuju važnost samokontrole dijabetesa, međutim, u odbranu od opasnih komplikacija mogu biti uključeni i drugi mehanizmi.

Istraživanje

Naučnici su pregledali 351 pacijenta. Svi su živjeli od dijabetesa tipa 1 50 godina. Prosječna starost učesnika studije bila je oko 68 godina, a dijagnoza je postavljena u dobi od oko 11 godina. Endokrinolozi su tražili tipične komplikacije dijabetesa kod pacijenata, poput retinopatije, neuropatije, nefropatije, kardiomiopatije.

Pokazalo se da kod 43% pacijenata nije bilo očiglednih komplikacija s očiju, 87% pacijenata nije patilo od odstupanja od bubrega, 39% sudionika studije nije imalo neuroloških poremećaja, a 52% pacijenata nije imalo kardiovaskularne komplikacije. Općenito, oko 20% pacijenata uspjelo je izbjeći razvoj komplikacija iz očiju, bubrega i nervnog sistema.

Svi dobrovoljci imali su nivo šećera u krvi koji je bio normalan. Procijenjen je i sadržaj gliciranog hemoglobina (HbA1C), koji odražava prosječnu razinu glukoze u posljednja tri mjeseca. Iznosio je otprilike 7,3%. Endokrinolozi savjetuju da nivo glikoziranog hemoglobina kod šećerne bolesti tipa 1 bude unutar 7% i ispod. Dakle, samo praćenje dijabetesa kod svih bolesnika bilo je dobro.

Međutim, istraživače je zanimalo drugo objašnjenje za tako povoljan tok bolesti. Da bi to učinili, procijenili su udio proteina posebne porodice - krajnje proizvode pojačane glikozilacije (CPAG) - među svim učesnicima eksperimenta. Njihov nivo raste sa povećanjem glukoze u krvi. Pokazalo se da su kod onih pacijenata koji su imali visoku razinu dva specifična KPUG, komplikacije nastale sedam puta češće.

Za naučnike je ovo bilo iznenađenje. Zaista, druge kombinacije molekula KPUG-a zapravo štite pacijente od komplikacija s očiju. Stoga su znanstvenici sugerirali da neke kombinacije CPAG-a možda nisu toliko toksične za tkiva kao što se prethodno mislilo da štite tijelo od komplikacija.

Prema istraživačima, u nekih bolesnika s adekvatnim tokom dijabetesa tipa 1, tokom godina mogli bi se formirati posebni mehanizmi zaštite od agresivnih učinaka CMH-a. Ovi zaštitni faktori učinili su molekule CNG-a manje toksičnim.

Uz to, ne treba zaboraviti i na sljedeće: „veterani“ dijabetesa koji su sudjelovali u studiji vode veliku brigu o sebi i svom zdravlju. Kada su razvili dijabetes, malo se znalo o bolesti. I još više, naučnici nisu znali za suptilne mehanizme agresije i zaštite od bolesti.

Tada liječnici nisu ni rekli svojim pacijentima potrebu za strogom kontrolom šećera u krvi. Stoga daljnja studija tijeka bolesti kod ovih bolesnika može pomoći drugim osobama oboljelim od dijabetesa.

Komplikacije dijabetesa

Uzrok komplikacija šećerne bolesti u većini slučajeva je zanemarivanje vašeg zdravlja, nepravilno liječenje ili njegova potpuna odsutnost. Ponekad osoba možda nije svjesna svoje bolesti, a dijabetes već uništava njegov organizam. To je uobičajeno kod dijabetesa tipa 2.

Obično se negativne posljedice razvijaju postepeno i postaju vidljive ne odmah. Ponekad prođe 10-15 godina prije nego što se komplikacija nekako manifestira, ali mogu se odmah pojaviti kršenja u funkcioniranju imunološkog sustava. Osoba se počne često razboljeti, apscesi se često pojavljuju na njegovom tijelu, a bilo kakve, čak i manje, rane ne zarastaju dobro. A to su samo vanjske manifestacije, unutrašnje promjene je teže primijetiti.

Neki organi su osjetljiviji na bolest i pate u prvom redu, neki manje. Identificirane komplikacije mogu se podijeliti na akutne i hronične. Prvo se razvijaju brzo, sa izraženim simptomima ih se može prevenirati. Tu spadaju ketoacidoza i hipoglikemija, laktacidotička i hiperosmolarna koma. Hronično je teže prepoznati i simptomi se pojavljuju kasno, kad su kršenja već ozbiljna, potrebno ih je duže liječiti. Moguće je spriječiti razvoj komplikacija, no potrebno je strogo slijediti preporuke liječnika i pratiti nivo glukoze.

Kod dijabetes melitusa najčešće pate sledeći organi i sistemi:

  • Krvne žile
  • Oči
  • Bubrezi
  • Mišićno-koštani sistem,
  • Psiha
  • Osjetljivost nervnih završetaka nestaje.

Kako se manifestuju, postoje li mjere za sprečavanje njihovog razvoja?

Oštećenje oka

Najčešća komplikacija je dijabetička retinopatija. To je lezija mrežnice u obliku tačkastih ili pjegavih krvarenja i edema, što vremenom može dovesti do odvajanja mrežnice i sljepoće. Kod 25% dijabetičara bolest se dijagnosticira odmah nakon dijagnoze dijabetesa.

Uzrok razvoja je stalno povećana razina glukoze u krvi, što dovodi do povećanja krhkosti žila očne jabučice. Ako su promjene zahvatile središnju zonu, tada ih je mnogo lakše prepoznati, jer pacijent ima oštar gubitak vida. U slučaju kršenja periferne regije fundusa, ako mrežnica ne počne eksfolirati, simptomi će izostati, a komplikacije će se pojaviti u kasnijim fazama, kada je nemoguće bilo što promijeniti.

Jedina preventivna mjera je stalno praćenje nivoa glukoze u krvi i izbjegavanje njenog povećanja. Da biste prepoznali početak razvoja komplikacije, morate redovito posjećivati ​​optičara i provoditi studije fundusa. Pravovremena dijagnoza pomoći će očuvanju vida neke osobe.

Prva opcija liječenja su sredstva za pojačavanje mikrocirkulacije, vitamini i antioksidanti. Imenovanje će biti učinkovito ako ne zaboravite pratiti nivo šećera. Druga opcija tretmana je laserska fotokoagulacija, ali ne daje uvijek 100% rezultat.

Osim toga, može se primijetiti zamagljivanje leće i raniji razvoj katarakte. Redovne posjete liječnicima i normalizacija razine šećera pomoći će da se to izbjegne. Unos vitamina, pravilna ishrana i preventivni lijekovi pomoći će tijelu da izbjegne pojavu ove bolesti.

Afekcija donjih ekstremiteta

Najčešća komplikacija dijabetesa je oštećenje donjih ekstremiteta. To može biti polineuropatija, mikro - i makroangiopatija, artropatija i dijabetičko stopalo. Šta je ovo

  • Angiopatija - poremećaji u radu velikih i malih krvnih žila, povećanje njihove krhkosti, stvaranje krvnih ugrušaka i holesterola u unutrašnjosti vena, arterija i kapilara.
  • Artropija - pojava bolova u zglobovima i smanjenje njihove pokretljivosti, povećana gustoća zglobne tečnosti, pojava “krckanja” u kostima.
  • Polineuropatija je gubitak temperature i osjetljivost na bol, najčešće u donjim ekstremitetima. Znakovi: ukočenost, peckanje, peckanje i "goosebumps". Zbog gubitka nervne osjetljivosti mogu se dogoditi povrede koje osoba odmah ne primijeti.
  • Dijabetičko stopalo je prilično ozbiljna komplikacija. Karakterizira ga pojava teško zacjeljujućih rana uz prisustvo gnojno-nekrotičnih procesa, čireva i oštećenja kostiju i zglobova, kože i mekih tkiva. najčešći uzrok amputacije udova kod dijabetičara.

Uzrok razvoja komplikacija je smanjenje osjetljivosti živčanih završetaka, zbog čega manje ozljede i osip prolaze neopaženo. Kada u njih uđu bakterije i štetni mikrobi, počinju se razvijati razni upalni procesi. Budući da se imunitet smanjuje, a koža je manje elastična i lako se suši, nastaje apsces. Kao rezultat toga, kasno primjećuju oštećenja, a liječenje oduzima puno vremena.

Postoje 2 vrste lezija: ishemijska i neuropatska. Prvi karakteriziraju niska temperatura udova, blijeda koža, nedostatak dlake, pojava čireva na stopalu i na prstima. Bol tokom pokreta i u mirovanju. Sve to ukazivat će na kršenja u sistemu krvnih žila. Za drugo su karakteristični sljedeći znakovi: nema boli, temperature, vibracija i taktilne osjetljivosti, koža je vruća, na nogama se pojavljuju keratinizirana koža i čirevi. To upućuje na to da su živci na ekstremitetima pogođeni i atrofirani.

Kao profilaksa i upozorenje potrebno je redovno praćenje od strane lekara i drugih specijalista (neuropatolog, traumatolog, hirurg), striktno pridržavanje preporuka lekara i kontrola nivoa šećera i ishrane. Pored toga, noge bi trebalo svakodnevno pregledavati zbog rana i drugih ozljeda. Stopala treba prati svakodnevno; keratiniziranu kožu treba redovito uklanjati u kozmetičkim salonima ili kod kuće. Cipele treba kupiti udoban i po mogućnosti kožne, čarape i čarape trebaju biti izrađene samo od prirodnih materijala. Oni se takođe moraju mijenjati svakodnevno.

Treba se unaprijed posavjetovati sa svojim liječnikom o tome kako i kako liječiti rane. Pojasnite kako da se nosite sa suhim suzama i mrtvom kožom na ranama. Ne bavite se liječenjem i ne koristite sumnjive recepte alternativne medicine.

Oštećenje bubrega

Važnost bubrega u ljudskom tijelu ne može se podcijeniti. Većina organskih materija uklanja se ovim prirodnim filterom. Povećanje glukoze negativno ih utječe. To je zbog činjenice da bolest pogađa male krvne žile i kapilare, kao rezultat toga mehanizam prolaska je poremećen i oni počinju da se otapaju korisnih supstanci proteina i glukoze i razvija se nefropatija.

Prisutnost takvih promjena može se utvrditi pomoću analize urina. Određuje visoki sadržaj proteina albumina. U početnoj fazi ovaj je proces još uvijek reverzibilan. Ako se ne preduzme pravodobno liječenje, tada će to dovesti do razvoja zatajenja bubrega.

To se može izbjeći samo ako se poštuju preporuke liječnika i ako se nivo glukoze u krvi normalizuje. Da biste pratili stanje, trebali biste redovno uzimati testove urina na pregled, barem 1 put svakih šest mjeseci. Također je potrebno pratiti prehranu, poželjno je smanjiti potrošnju životinjskih proteina i soli.

Nemoguće je potpuno izbjeći komplikacije od dijabetesa, ali trenutak njihovog razvoja može se premjestiti koliko je to moguće. Da biste to učinili, dovoljno je da zaštitite svoje zdravlje, redovno posjetite ljekare i pratite ishranu. Dijabetes nije rečenica, samo trebate naučiti kako pravilno živjeti s tim i tada se komplikacije neće pojaviti uskoro.

Koje su komplikacije dijabetesa?

Visoki šećer u krvi može da utiče na različite dijelove tijela:

Oči. Dijabetes povećava rizik problemi sa vidomuključujući sljepoću. Ova bolest može dovesti do: 1) katarakte (sočivo vašeg oka postaje mutno), 2) glaukoma (oštećenja živaca koji povezuje oko s mozgom i pruža dobar vid), 3) retinopatije (promjene mrežnice u stražnjem dijelu oka).

Srce Visoki šećer u krvi može oštetiti krvne sudove vašeg tijela. To povećava vjerojatnost nastanka srčanih bolesti koje kasnije mogu izazvati srčani udar ili moždani udar. Visoki krvni pritisak i povišen holesterol pogoršavaju probleme.

Bubrezi. Dijabetes može utjecati na krvne žile u bubrezima, uzrokujući da prestanu funkcionirati. Nakon mnogih godina problema, mogu prestati s radom.

Noge Visoki šećer u krvi može oštetiti krvotok i živce. To može uzrokovati da se posjekotine, ogrebotine ili rane polako zacjeljuju. Možete izgubiti senzaciju u nogama, zbog čega nećete primijetiti formirane rane. Ako infekcija postane ozbiljna, noga vam može biti uklonjena.

Nervi. Ako visoka glukoza u krvi ošteti vaše živce, javlja se dijabetička neuropatija. Možete osjetiti bol, trnce ili otečenost, posebno u nogama.

Koža. Dijabetes može povećati rizik od gljivičnih infekcija, svrbeža ili smeđih ili ljuskastih mrlja na koži.

Problemi sa erekcijom. Muškarci koji imaju dijabetes mogu biti izloženi riziku zbog seksualnih problema. Uostalom, visoka razina glukoze u krvi može oštetiti krvotok i živce.

Kako smanjiti rizik od komplikacija dijabetesa?

Pravilno liječenje i zdrav način života glavni su način prevencije zdravstvenih problema koje dijabetes može izazvati. Slijedite ove smjernice:

Pratite šećer u krvi. To je najbolji način da se izbjegnu komplikacije dijabetesa. Vaša razina glukoze trebala bi ostati u zdravom rasponu: od 70 do 130 mg / dl prije jela, manje od 180 mg / dl 2 sata nakon obroka, razina glikozilirani hemoglobin (Nivo HbA1c) oko 7%.

Pratite krvni pritisak i holesterol. Ako su te stope previsoke, tada imate visoki rizik od kardiovaskularnih bolesti. Pokušajte održati krvni tlak ispod 140/90 mmHg i ukupni nivo kolesterola na ili ispod 200 mg / dl.

Redovno primajte medicinske preglede. Testovi mokraće i krvi mogu vam pomoći u prepoznavanju bilo kakvih zdravstvenih problema. Redovna kontrola je posebno važna jer mnoge komplikacije dijabetesa nemaju jasne znakove upozorenja.

Ne pušite. Pušenje šteti vašem krvotoku i podiže krvni pritisak.

Zaštitite oči. Ispitajte vid godišnje. Vaš lekar može potražiti bilo kakvo oštećenje ili bolest.

Svakodnevno provjeravajte noge. Potražite bilo posjekotine, rane, ogrebotine, plikove, urasle nokte, crvenilo ili otekline. Svakodnevno temeljito operite i osušite stopala. Koristite losion kako biste izbjegli suhu kožu ili ispucale pete. Nosite cipele na vrući asfalt ili na plažu, kao i cipele i čarape po hladnom vremenu.

Pazite na svojoj koži. Neka bude čista i suva. Prah od talka koristite na mjestima gdje je moguće trenje (poput pazuha). Ne uzimajte jako vrući tuš ili kupku. Vlaži kožu tijela i ruku. Budite topli tokom hladnih zimskih meseci. Koristite ovlaživač u spavaćoj sobi ako se osjećate suvo.

Ostavite Svoj Komentar