Da li je post dobar za dijabetes tipa 2?

Post je metoda alternativne medicine. Osoba dobrovoljno odbija hranu (a ponekad i vodu) da bi očistila tijelo toksina i toksina tako da se sustavi povezani sa probavom prebace u režim oporavka. Ovaj režim liječenja mnogima je pomogao da se riješe svojih zdravstvenih problema.

Gladnoća u šećernoj bolesti omogućava vam da izgubite kilograme, poboljšate šećer, spriječite daljnji razvoj hiperglikemije. Glavna stvar je slijediti određena pravila i posavjetovati se sa stručnjakom kako bi se izbjegle neugodne posljedice.

Učinak posta na dijabetes

U dalekoj prošlosti hiperglikemija se smatrala strašnom neizlječivom bolešću. Zbog loše asimilacije hrane, pacijent je bio prisiljen jesti sitne porcije, a kao rezultat toga umro je od iscrpljenosti. Kada je pronađena metoda za liječenje opasne tegobe, stručnjaci su počeli aktivno proučavati prehranu pacijenata.

Mnogo je ovisilo o vrsti dijabetesa:

  1. Kod prve vrste dijabetes melitusa (inzulina) ćelije gušterače ili se razgrađuju ili ne proizvode dovoljno inzulina. Pacijenti mogu konzumirati ugljikohidrate samo uz redovito unošenje hormona koji nedostaje.
  2. U drugoj vrsti se proizvodi inzulin, ali ne dovoljno, a ponekad i u višku. Tijelo se ne može nositi s glukozom koja dolazi s hranom, a metabolizam je poremećen. Uz ovu vrstu bolesti, ugljikohidrati i glukoza su ozbiljno ograničeni.

Nedostatak ishrane, kako kod dijabetičara, tako i kod zdravih ljudi, dovodi do činjenice da tijelo traži rezerve energije u tjelesnim masnoćama. Počinju procesi u kojima se masne ćelije razgrađuju na jednostavne ugljikohidrate.

Možete se boriti protiv hiperglikemije dugim postom, ali može se razviti hipoglikemija.

Zbog nedostatka glukoze pojavljuju se sljedeći simptomi:

  • mučnina
  • letargija
  • pojačano znojenje
  • dvostruki vid
  • stanje nesvjestice
  • razdražljivost
  • mutni govor.

Za dijabetičare je ovo prilično opasno stanje, koje može rezultirati komom ili smrću - čitajte o hipoglikemijskoj komi.

Ali ne možemo poreći prednosti posta kod dijabetesa. Tu spadaju:

  • gubitak kilograma
  • istovar probavnog trakta, jetre i gušterače,
  • normalizacija metabolizma
  • smanjenje volumena u stomaku, što pomaže u smanjenju apetita nakon posta.

Tokom odbijanja hrane dijabetičari razvijaju hipoglikemijsku krizu kod koje nivo šećera u krvi naglo pada. Ketonska tijela nakupljaju se u urinu i krvi. To je njihovo tijelo koje koristi za energiju. Visoka koncentracija ovih supstanci izaziva ketoacidozu. Zahvaljujući ovom procesu višak masnoće odlazi, a tijelo počinje drugačije raditi.

Kako postiti kod dijabetesa tipa 1 i 2

U slučaju hiperglikemije, programeri postujućih postupaka preporučuju potpuno ograničenje upotrebe hrane i vode za jednu, a u budućnosti i na nekoliko dana (štrajk glađu može trajati 1,5 mjeseca).

Kod vrste ćelijske bolesti ovisne o insulinu, sadržaj glukoze u krvi ne ovisi o tome je li hrana unesena ili ne. Hiperglikemijski pokazatelji ostat će sve dok se ne uvede hormonska injekcija.

Važno! Post s dijabetesom tipa 1 je kontraindiciran. Čak i ako osoba odbije hranu, to neće poboljšati njegovo stanje, ali će izazvati razvoj hiperglikemijske kome.

Glad u dijabetesu tipa 2 doživljava se kao varijanta određene prehrane. Endokrinolozi ponekad preporučuju odbijanje hrane, ali s obilnim režimom pijenja. Ova metoda pomoći će vam da izgubite kilograme, jer višak kilograma narušava metabolizam i pogoršava dobrobit dijabetičara, doprinoseći napredovanju bolesti. Snižavanje pokazatelja šećera omogućit će ispravnu metodu odbijanja hrane, kompetentan način izlaska iz gladi, uravnoteženu prehranu nakon gladne prehrane.

Stručnjaci preporučuju suzdržati se od jela s dijabetesom tipa 2 u trajanju od 5-10 dana. Nakon hipoglikemijske krize, vrijednosti šećera se normaliziraju tek 6. dana posta. U tom je periodu bolje dobiti podršku medicinskog stručnjaka i biti pod njegovim budnim nadzorom.

Pripremni proces počinje 1 tjedan prije čišćenja organizma. Pacijenti

  • odbiti mesna jela, pržena, teška hrana,
  • isključiti upotrebu soli,
  • veličina porcija se postepeno smanjuje
  • alkohol i slatkiši potpuno isključuju
  • na dan posta čine klistir za čišćenje.

Na početku liječenja gladi moguća je promjena testova urina čiji će miris odavati aceton. Takođe, miris acetona može se osetiti iz usta. Ali kada prođe hipoglikemijska kriza, ketonske materije u tijelu se smanjuju, miris prolazi.

Svaka hrana treba biti isključena, ali ne odustajte od puno vode, uključujući biljne dekocije. Dozvoljeno je uključiti se u laganu vježbu. U ranim danima su mogući gladni nesvjestice.

Doktor medicinskih nauka, šefica Instituta za dijabetologiju - Tatyana Yakovleva

Dijabetes studiram već duži niz godina. Zastrašujuće je kad toliko ljudi umre, a još više postane invalid zbog dijabetesa.

Požurim da kažem dobre vesti - Endokrinološki istraživački centar Ruske akademije medicinskih nauka uspeo je da razvije lek koji u potpunosti leči dijabetes melitus. Trenutno se efikasnost ovog lijeka približava 98%.

Još jedna dobra vijest: Ministarstvo zdravlja osiguralo je usvajanje posebnog programa koji nadoknađuje visoku cijenu lijeka. U Rusiji dijabetičari do 18. maja (uključivo) možeš dobiti - Za samo 147 rubalja!

Izlaz iz posta traje onoliko dana koliko i period apstinencije od same hrane. Nakon tretmana, prva tri dana treba piti sokove od voća i povrća u razblaženom obliku, i suzdržati se od bilo koje čvrste hrane. U budućnosti prehrana uključuje čiste sokove, lagane žitarice (zobene pahuljice), surutku, povrtne dekocije. Nakon izlaska iz štrajka glađu, proteinska hrana se može konzumirati ne ranije od 2-3 sedmice.

Dijeta dijabetičara treba da uključuje biljne lagane salate, povrtne supe, orahove koštice: tako da će učinak postupka ostati dugo vremena. U periodu oporavka potrebno je redovno provoditi klistire za čišćenje, jer je rad crevne pokretljivosti tokom gladovanja poremećen.

Važno! Dijabetes tipa 2 na post je dozvoljen dva puta godišnje. Češće nego ne.

Zabrana gladovanja prema stručnjacima

Dugo odbijanje hrane pacijentima s hiperglikemijom zabranjeno je u prisustvu pratećih patologija. Tu spadaju:

  • kardiovaskularne bolesti
  • neurološki poremećaji
  • mentalni poremećaji
  • problemi sa jetrom i bubrezima
  • bolesti povezana sa mokraćnim sistemom.

Post se ne preporučuje ženama tokom porođaja i djece mlađe od 18 godina.

Neki stručnjaci, koji se protive takvim metodama liječenja dijabetesa, vjeruju da će odbijanje hrane na neki način utjecati na pacijentovo tijelo. Oni tvrde da uspostavljanje metabolizma i suzbijanje hiperglikemijske bolesti pomaže uravnoteženoj frakcijskoj prehrani i brojenju krušnih jedinica koje ulaze u probavni sustav.

Dijabetička recenzija

S terapeutskim postom morate piti čistu vodu u čaši svakih pola sata. Ostavljajući štrajk glađu 2-3 dana, ne možete ništa jesti, samo piti sok od jabuke ili kupusa razblažen vodom. Zatim sok u svom čistom obliku, kasnije - povrtne dekocije i viskozne žitarice. Možete početi jesti meso ne ranije od 2-3 tjedna.

Obavezno naučite! Mislite li da je cjeloživotna primjena tableta i inzulina jedini način da se šećer drži pod kontrolom? Nije istina! To možete sami potvrditi počevši s korištenjem. čitaj dalje >>

Šta je dijabetes

Vrijedno je pojasniti da je dijabetes bolest koju karakterizira slaba osjetljivost tkiva na inzulin (govorimo o drugoj vrsti bolesti koja se razmatra). U početnim fazama bolesti čovjek definitivno neće trebati injekcije, jer problem nije u nedostatku inzulina, već u imunitetu tkiva na njega.

Pacijent se mora baviti sportom, kao i pridržavati se posebne dijete koji su razvili specijalci. Posavjetujte se s pružateljem zdravstvene zaštite radi preporuka!

Što se tiče gladi, ono je moguće samo ako pacijent nema poremećaje povezane sa stanjem kardiovaskularnog sistema, kao i razne komplikacije.

Prednosti posta

Glad, kao i jednostavno smanjenje količine hrane koju dijabetičar pojede, mogu značajno smanjiti sve akutne simptome i manifestacije bolesti. Činjenica je da kada neki proizvod uđe u probavni sustav, stvara se određena količina inzulina. Ako prestanete jesti, započet će proces prerade svih masti.

Tako će se tijelo u određenom vremenu potpuno očistiti, iz njega će izaći toksini i toksini, pa će se mnogi procesi normalizirati, na primjer, metabolizam. Možete čak izgubiti i dio viška tjelesne težine koji je prisutan u svakom dijabetesu tipa 2. Mnogi pacijenti primjećuju pojavu karakterističnog mirisa acetona na početku posta, ova manifestacija se javlja zbog stvaranja ketona u ljudskom tijelu.

Pravila koja je važno poštovati tokom posta

Ako vi i stručnjak zaključite kako post vam samo pomaže i ne nanosi štetu zdravlju, tada biste trebali odabrati period tokom kojeg nećete jesti hranu. Većina stručnjaka smatra racionalnim period od 10 dana. Imajte na umu da će učinak biti čak i od kratkoročnih štrajkova glađu, ali dugoročni će vam pomoći postići dobar i pouzdan učinak.

Prvi štrajk glađu trebao bi nadgledati ljekar što je bliže moguće, dogovorite se s njim o tome da ćete ga svakodnevno obavještavati o vašem blagostanju. Tako će ispasti, ako se pojave opasne nuspojave, da se proces posta postiže odmah. Važna je i kontrola razine šećera, a to je najbolje učiniti u bolnici, ako postoji takva prilika, onda možete biti sigurni da će se, ako je potrebno, medicinska skrb pružiti pravovremeno! Svaki je organizam čisto individualan, pa čak ni najbolji ljekar neće moći predvidjeti učinak koji će imati post!

Evo ključnih stvari koje treba shvatiti:

  1. Nekoliko dana morate se ograničiti na hranu. Stručnjaci preporučuju jesti samo proizvode na biljnoj bazi.
  2. Na dan kada počnete gladovati, uradite klistir.
  3. Ne brinite da će se prvih 5 dana osjetiti miris acetona, kako u urinu tako i u ustima. Takva će se manifestacija uskoro završiti, a to će označiti kraj hipoglikemijske krize; iz ove manifestacije možemo također zaključiti da je u krvi manje ketona.
  4. Glukoza će se brzo vratiti u normalu, i tako će ostati do kraja posta.
  5. Čak se i metabolički procesi u tijelu normaliziraju, a opterećenja na svim probavnim organima znatno će se smanjiti (govorimo o jetri, želucu, pa i gušterači).
  6. Kada tečaj posta završi, morat ćete pravilno početi jesti ponovo. Prvo koristite isključivo hranljive tekućine, a to treba učiniti samo pod budnim nadzorom stručnjaka.

Kao što možete razumjeti, izgladnjivanje je sasvim kompatibilno s bolešću poput dijabetesa (govorimo samo o tipu 2). Važno je samo da budete što osjetljiviji na svoje zdravlje, kao i da sve radnje koordinirate sa svojim ljekarom.

Mišljenja specijalista i dijabetičara

Većina stručnjaka, kao što je već spomenuto, ima pozitivan stav o terapijskom gladovanju, pa se preporučuje postiti tačno 10 dana. Za to vreme će se primetiti svi pozitivni efekti:

  • Smanjenje opterećenja probavnog sistema,
  • Proces metaboličke stimulacije,
  • Značajno poboljšanje funkcije pankreasa,
  • Revitalizacija svih važnih organa,
  • Zaustavljanje napredovanja dijabetesa tipa 2,
  • Hipoglikemiju je mnogo lakše nositi.
  • Sposobnost smanjenja rizika povezanih s razvojem različitih komplikacija.

Neki čak savjetuju izradu suhih dana, odnosno dana koji čak predviđaju odbacivanje tekućine, ali to je diskutabilno jer bi se tečnost trebala puno konzumirati.

Mišljenje dijabetičara je takođe uglavnom pozitivno, ali postoji još jedno gledište, kojeg se neki endokrinolozi pridržavaju. Njihov je stav da niko ne može predvidjeti reakciju određenog organizma na takvo izgladnjivanje. Čak i mali problemi povezani sa krvnim žilama, kao i s jetrom ili nekim drugim organima i tkivima, mogu značajno povećati rizik.

Zašto je gladovanje opasno?

Glad ne koristi tradicionalna medicina kao metodu lečenja, praktično nema bolesti. Iscjeljujuće post, koji traje više od dva dana, opasno je jer tijelo počinje primati energiju i prehranu iz svojih skladišta i resursa. Glukoza u krvi značajno se smanjuje, masnoća se imobilizira, protein se razgrađuje (u mišićima skeleta, srčanom mišiću, koži itd.). Pojavljuje se manjak energije.

Budući da se u biološkom tijelu događa mnogo bioloških reakcija razgradnje tvari, ketonska tijela jedan su od produkata metabolita glukoze i masti. Oni izazivaju intoksikaciju tijela. Uz prekomjerni pad šećera u krvi i pojavu ketonemije (ketona u krvi), može se razviti obrnuto stanje dijabetesa - hipoglikemijsku komu, što je strašno ako se ne pruži medicinska skrb, rizik od smrti.

Još je opasnije gladovanje kod dijabetesa tipa 1, kod kojeg gušterača uopće ne proizvodi inzulin i rizik od hipoglikemijske kome je veći.

Pored razvoja hipoglikemije, gladovanje iscrpljuje imunološki sistem, čovjek postaje ranjiv na zarazne bolesti. Imunodeficijencija može doprinijeti pojavi tumora.

Također, izaziva se pad mentalne aktivnosti, performansi, oslabljena srčana aktivnost.

Mehanizam delovanja posta

U procesu posta dolazi do velikih promena u unutrašnjem okruženju ljudskog tela. Ovo stanje je po kliničkim manifestacijama vrlo slično hipoglikemiji koja se približava. Dakle, promjene u tijelu izgledaju ovako:

    • Prva 3-4 dana su moralno vrlo teška za gladovanje. Osoba se osjeća preplavljenom. Primjećuju se i slabost, smanjena učinkovitost, vrtoglavica ili glavobolja. Ova klinička slika karakterizira činjenica da je nivo glukoze u krvi smanjen što je moguće niže. Rizik od gubitka svijesti i pojava kome je vrlo velik.
    • Ako osoba i dalje gladuje, tijelo može koristiti samo deponirane hranjive tvari: ugljikohidrate iz jetre i mišića, bjelančevine iz tjelesnih tkiva, masnoće iz masnih depoa u obliku potkožne masti.
    • Masnoće se u ljudskom tijelu metaboliziraju i pretvaraju u ketonska tijela.Oni počinju cirkulirati u krvi i dovode do ketonemije te bubrezi ih počinju aktivno uklanjati iz tijela, što dovodi do ketonurije (ketonskih tijela u urinu). U ovoj fazi osoba ima izražen miris acetona iz usta, slabost, mučninu i povraćanje. Prisutnost ketonskih tijela u takvoj količini u tijelu potiče intoksikaciju i razvoj ketoacidotske kome.

    • Ako osoba nastavi da gladuje dalje, onda se događaj može razviti na dva načina. Jedna od njih je razvoj hipoglikemijske ketoacidotske kome, a druga opcija je potpuna eliminacija ketona iz bubrega iz tijela. Ali, odsutnost ketonskih tijela u unutarnjem okruženju tijela i niska razina glukoze ne daju pravo reći da je post bio terapeutski, a dijabetes je nadoknađen.

    Stoga vrijedi primijetiti da u najboljem slučaju post ljudima neće donijeti nikakvu korist niti štetu. Iako su rizici smrti od hipoglikemije vrlo visoki.

    Pravila koja gladna osoba mora da zna

    Svaka osoba samostalno je odgovorna za svoje zdravlje. A ako se donese odluka o postu, preporučljivo je upozoriti rodbinu i bliske ljude na njihovu odluku. Postoje neka pravila koja bi gladna osoba trebala znati:

    • post se izvodi na pozadini potpunog fizičkog zdravlja,
    • dozvoljeno je piti vodu u neograničenim količinama,
    • trajanje posta od 2-3 dana do 7-10 dana,
    • Ne smijete se baviti teškim fizičkim radom ili pretjeranom fizičkom aktivnošću,
    • bilo koji lek takođe treba izbegavati,
    • zaštiti se od hipotermije,
    • potrebno je započeti nužno postepeno, jednako sporo i napustiti ga.

    Ova pravila su savjetodavne prirode i ni u kojem slučaju se ne temelje na pozivu za ovu metodu liječenja.

    Priprema

    Prije posta, nužno morate slijediti dijetu s dijabetesom s niskim udjelom ugljikohidrata. Isključite hranu s visokim udjelom ugljikohidrata i visokim glikemijskim indeksom. Treba konzumirati sljedeće namirnice:

    • skoro svo povrće osim krompira,
    • žitarice: heljda, zobena kaša, od smeđe riže i dr.,
    • hljeb: cjelovito zrno, raž,
    • voće: jabuke, kruške i drugo, osim persimmona, banane, grožđe i sušeno voće.

    Takva osebujna dijeta treba biti 3-5 dana prije posta. Vjeruje se da se upotrebom tih proizvoda tijelo očisti od toksina i toksina.

    Prehrambena hrana sa niskim udjelom ugljikohidrata

    Suština metode

    Suština metode je da je zabranjena upotreba bilo koje hrane u vrijeme terapijskog posta. Količina popijene tekućine treba biti najmanje 30 ml na 1 kg tjelesne težine. Neki ljudi koji podržavaju post, kao liječenje dijabetesa, vjeruju da odbijanje hrane pomaže u određenoj mjeri obnoviti metabolizam i vodi, ako ne i izliječiti, onda poboljšati dobrobit dijabetičara.

    Zapravo, post može sniziti glukozu u krvi dok odbijate hranu. Naravno, to ne može trajati cijeli život, odnosno nivo glukoze u krvi nakon oslobađanja će varirati u uobičajenom rasponu. Dakle, post nije panaceja i nije metoda liječenja koju bi trebalo primjenjivati ​​u modernom svijetu.

    Kod dijabetesa tipa 1 gušterača se iscrpljuje i svaki put se proizvodi sve manje i manje inzulina. Naravno, izgladnjivanje će u određenoj mjeri pomoći takvom organu da odloži iscrpljivanje inzulina. Ali na isti način moguće je pokupiti dozu ubrizgavanog inzulina, što će pomoći gušterači da se izbori s fiziološkom glikemijom.

    Izlazak iz gladi

    Izlaz iz posta trebao bi biti spor. Postepeno, u malim porcijama potrebno je unijeti proizvode u svoju prehranu. Ispod su preporuke kojih se morate pridržavati gladovanja:

    • morate početi jesti u malim obrocima, uvodeći jedan proizvod ili jelo u svoju prehranu,
    • Preporučljivo je započeti svoju uobičajenu dijetu s voćem i povrćem,
    • povećavajte porcije polako
    • da bi se izbjegao stres na bubrezima, proteinski proizvodi se ne smiju konzumirati u vrijeme izlaska iz gladi,
    • trajanje izlaza bi trebalo biti približno jednako trajanju posta.

    Nakon izlaska iz posta također je potrebno strogo slijediti dijetu bolesnika sa šećernom bolešću.

    Zaključak

    Post nije službeni tretman za dijabetes. U osnovi, sami dijabetičari ga preporučuju jedni drugima, vjerujući i uvjeravajući da se dobrobit i tijek bolesti značajno poboljšavaju.

    Post je prilično opasan tretman. Može dovesti do gubitka svijesti, kome i smrti. Osim toga, tijelo reagira na takav utjecaj s velikim stresom. Ovakvi stresovi dokazano utiču na stanje nervnog sistema. Pacijenti s teškim tokom dijabetes melitusa ili s prisutnošću komplikacija ove bolesti ne bi trebali razmatrati ovu metodu izlaganja svom tijelu.

    Prije nego što se odlučite u korist posta, potrebno je odmjeriti prednosti i nedostatke jer se takvi eksperimenti mogu završiti neuspjehom.

Pogledajte video: Kuvar i ishrana dijabetičara (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar