Kako uzimati djetelinu iz holesterola i koliko je ova biljka korisna?

Darovi prirode odavno se koriste za liječenje raznih bolesti. A u naše vrijeme tradicionalna medicina ne gubi svoju poziciju. To ne iznenađuje: tvari neophodne za liječenje sadržane su u ljekovitim biljkama u nekim količinama. Ali za razliku od lijekova, liječenje biljem u većini slučajeva ne izaziva negativne posljedice. U vezi s tim, popularne metode su stekle i popularnost u liječenju ateroskleroze i srčanih bolesti.

Među ljekovitim biljkama, široko se koristi crvena djetelina, ljekovita svojstva kolesterola koja joj omogućavaju da se koristi i u poodmakloj fazi bolesti. Koriste se cvetne glavice ove biljke. Ali djetelina se koristi ne samo za aterosklerozu - njegova svojstva pomažu u borbi protiv širokog spektra bolesti.

Šta je ova biljka?

Djetelina crvene livade pojavljuje se početkom ljeta, a može se brati do kasne jeseni. Raste gotovo svugdje - najlakši način da ga pronađete na livadama i rubovima. Ako imate mogućnosti - pripremite više sirovina za zimu: djetelina je odličan pomoćnik u borbi protiv prehlade, srčanih bolesti i dobro jača organizam. U zimi će čajevi od ove biljke biti vrlo korisni - možete je dodati malo u obični zeleni ili crni čaj.

Deteljska polja pripada porodici mahunarki. Jednom kada se koristila isključivo kao hrana za kućne ljubimce, ljekovita svojstva biljke otkrivena su kasnije. Sada se njegovo područje primjene znatno proširilo: crvena djetelina koristi se za bojenje tkanina, glave prethodno osušene dodaju se juhama, listovima i stabljikama - izvrsna začin salatama. Listovi se dodaju i tijestu u proizvodnji hljeba, koristite ih kao čaj. Pored toga, pčele sakupljaju odličan med iz cvjetova ove biljke.

Korisni su svi dijelovi djeteline: cvijeće, lišće, stabljika. Sadrže karoten, askorbinsku kiselinu i ostale vitamine, masne kiseline i smole u velikim količinama. Zna se da svojstva djeteline olakšavaju disanje, borbu protiv astme i astmatičnih stanja, oslabiti kašalj i tuberkulozu. Upotrebljava se i za poboljšanje probave, za liječenje hepatitisa, bolesti želuca, holecistitisa i za čišćenje jetre od toksina.

Dobra djetelina i za liječenje krvnih sudova. Uz njegovu pomoć možete smanjiti intrakranijalni pritisak, smanjiti koagulaciju krvi, ukloniti glavobolju. Koristi se kod ženskih tegoba, bolova reumatske prirode, dijabetesa, hemoroida, krvnih bolesti. Postoje podaci da se djetelina koristi kao profilaksa novotvorina dojke, limfnog sustava i jajnika.

Dakle, djetelina ima ljekovita svojstva sljedeće prirode:

  • lijekovi protiv bolova
  • ekspektorans
  • diuretici
  • protuupalno
  • zaceljivanje rana.

Djetelina zbog holesterola

Lijekovi na bazi djeteline koristi se za rastvaranje holesterolacepanje jedinjenja holesterola i uklanjanje iz organizma. Ojačavaju žile, čine ih elastičnijima, obnavljaju strukturu. Upotreba djeteline nije samo u uklanjanju holesterola, već i u mogućnosti potpunog saniranja oštećenog vaskularnog sistema.

Sirovina iz crvene djeteline zasićena je posebnim spojevima - izoflavonoidima. Oni čine vaskularne i kapilarne zidove izdržljivijima, a takođe utiču na elastičnost velikih arterija. Uz to, ova biljka poboljšava stanje ljudi koji pate od angine pektoris.

Neki recepti

  1. Takav je čaj dobar u borbi protiv visokog holesterola. Uzmite suhu travu djeteline, dodajte istu količinu travnate livade. Zakuhajte smešu vrućom vodom, oko 85 stepeni, u čajniku. Ovaj čaj je efikasan kod glavobolje i aktivno razrjeđuje krv. Zbog ovog svojstva čaj sprečava povećanje holesterola, sprečava tromboflebitis, varikozne vene.
  2. Deset cvjetnih glava stavite u posudu sa 250 ml vode, stavite na šporet i dovedite da ključa. Nakon 20 minuta, možete je procijediti i konzumirati. Tri sedmice pijte ovaj lijek u pola čaše, tri puta dnevno. Takav narodni lijek, osim što uklanja holesterol, dobro utiče na rad srca.
  3. Žlica crvene djeteline zakuhajte u vrućoj vodi, 250 ml. Kuhajte pet minuta, potom procijedite i popaprite. Uzimajte dekociju pet puta na dan, jednu kašiku. Takav lijek se mora uzimati najmanje mjesec dana. Jača živce i poboljšava raspoloženje, daje snagu. Ali to nije jedina moguća upotreba ovog alata. Takav se dekolte koristi i izvana: kao kupka za pogoršanje hemoroida, za liječenje rana i čireva od pritiska. Uz prehladu, lijek će pomoći izliječiti grlobolju, a sa stomatitisom će izliječiti njegove bolne manifestacije.
  4. Ova metoda pripreme dekocija deteline malo je drugačija. Dvije kašike djeteline stavite u termos i tamo zalijte čašom ključale vode. Zatvorite i inzistirajte tokom noći. Osim što ćete ga koristiti interno, možete obrisati lice, a to će pomoći od osipa i tinejdžerskih akni.

Alkoholna tinktura

Kao nevjerojatno učinkovito sredstvo za čišćenje krvnih žila, djeluje tinktura djeteline na alkohol. Za njegovu pripremu možete koristiti suve ili svježe cvjetove crvene djeteline. Svježe ubrano cvijeće potrebno je oprati pod tekućom vodom, staviti na ručnik i ostaviti neko vrijeme da se vlaga upije i sirovina osuši.

U dvolitarsku teglu sipajte cvjetove djeteline tačno pola. Zatim sipajte tamo bocu od pola litra visokokvalitetne, dobro pročišćene votke. Ako se sirovina osuši, trebat će joj samo oko pola litre, količina votke ostaje ista. Ova se smjesa čvrsto zatvori polietilenskim poklopcem i čuva dvije sedmice na tamnom mjestu. Tinktura je, nakon što je dobro infuzirana, potrebno je procijediti i prenijeti u hladnjak.

Kako da koristim takav lijek? Jednom dnevno, na prazan stomak prije večere, pijte kašiku ovog lijeka mjesec dana. Potom se deset dana odmaraju i nastavljaju uzimati, samo povećavaju količinu lijeka na 1,5 kašika. Mjesec dana kasnije - još jedna pauza, nakon koje se kurs ponavlja, uzmite samo početnu količinu tinkture. Takav alat ne snižava samo holesterol. Vrlo je dobro uzimati ga u proleće, kada ima nedostatak vitamina. Tinktura će ublažiti manifestacije depresije, poboljšati raspoloženje. Za starije ljude je korisno uzimati ih: restorativni učinak značajno poboljšava opće dobro i kvalitetu života.

Posude čistimo djetelinom

Postoji puno načina čišćenja posuda crvenom djetelinom. Razmotrite dva najčešća recepta, zahvaljujući kojima možete uspostaviti pritisak, smiriti živce.

  1. Četiri kašike biljke unose 7 sati, unapred napunjene dve čaše kipuće vode. Popijte pola čaše, prethodno filtrirajte, tri puta dnevno.
  2. Uzmite stotinu cvjetnih glava djeteline, kuhajte ih u pola litre vode pet minuta i inzistirajte na tri sata. Za jedan dan morate piti ovu infuziju, prije upotrebe potrebno je procijediti, možete dodati med. Obje ove infuzije treba piti najmanje tri tjedna.

Crvena djetelina pronašla je drugu primjenu - koristi se za postupke kupanja. U parnoj sobi nastaje para, zasićena ekstraktima djeteline. Liječi prehladu, poboljšava disajni sistem. Takva kupka će vam podići vitalnost i poboljšati raspoloženje.

Prednosti djeteline kao prirodnog lijeka protiv visokog kolesterola

Djetelinska livada je mala zeljasta biljka koja ima mnoga ljekovita svojstva, a za hladovinu cvjetanja nazivaju je i crvenokos ili jednostavno crvena. Poznato je da biljka ima snažna antibiotska, protuupalna, opća svojstva jačanja i čišćenja. Kupanje u njegovom bujonu pomaže zacjeljivanju čira i malih rana na koži.

Međutim, nas prije svega zanima njegov pozitivan učinak na metabolizam masti i sposobnost čišćenja krvi. Taj se efekat postiže zahvaljujući širokom spektru hranljivih sastojaka koji čine djetelinu, uključujući:

Potpuni sastav livadske djeteline.

nezasićene masti

  • tanini
  • organska kiselina
  • folna kiselina
  • askorbinska kiselina
  • tiamin
  • karoten i drugi vitamini.
  • Kada se koriste interno, biološki aktivne komponente biljke se apsorbuju u krvotok i nose kroz cijelo tijelo, nakon čega oni uništavaju i uklanjaju molekule kolesterola iz tijela, normaliziraju metabolizam masti. Aktivne komponente djeteline ne samo da zaustavljaju razvoj ateroskleroze, već i uništavaju holesterolske plakove koji su već formirani na zidovima krvnih žila.

    Poseban učinak primjetan je čak i u ranim fazama patologije, kada formacije imaju labavu, još ne utvrđenu strukturu. Stare ploče su kalcificirane, otvrdnute i proklijane vezivnim tkivom, što ih čini značajno otpornijim na bilo kakve uticaje. Drugim riječima, redovita upotreba djeteline pretvara kolesterol i njegovo stvaranje na stijenkama krvnih žila u oblik topiv u vodi, koji se lako izlučuje iz tijela.

    Zbog svojstva štavljenja i visokog sadržaja flavonoida, crvena djetelina jača zidove krvnih žila, čini ih elastičnijima, smanjuje propusnost malih kapilara. Biljka sadrži i dovoljnu količinu folne kiseline, vitamina neophodnog za razvoj krvožilnog i imunološkog sistema.

    Mnogi moderni ljekari preporučuju uzimanje crvene djeteline, a njena učinkovitost je u više navrata dokazana kliničkim studijama. Uz to, aktivno se koristi u mnogim modernim lijekovima.

    Prikupljanje i priprema za upotrebu

    Osim što nabavite sirovine spremne za upotrebu u ljekarni, možete je prikupiti i sami. Berba se vrši u najaktivnijem periodu cvatnje, koji traje od juna do avgusta.

    Upravo u tom periodu koncentracija svih gore korisnih supstanci u biljci dostiže maksimum. Bolje je skupljati djetelinu nakon večere, kada je jutarnja rosa koja se formira na njoj potpuno suha.

    Gotovo čitava biljka smatra se ljekovitom: njeni listovi, stabljike, cvjetovi. Stoga se djetelina može potpuno izrezati, ali bez utjecaja na korijenski sistem kako ne biste potpuno uništili biljku.

    Nakon sakupljanja potrebno je pažljivo filtrirati smeće i nezdrave biljke. Zatim se sirovine moraju ravnomjerno rasporediti na čistu površinu, na primjer, na limu kartona i staviti pod nadstrešnicu ili na tavanu. Sirovine ne bi trebale biti izložene izravnoj sunčevoj svjetlosti, ali istovremeno, ako se sušenje vrši u zatvorenom prostoru, potrebno je redovno ga ventilirati.

    Tokom sušenja potrebno je paziti da se sirovina ne osuši i ne počne drobiti, jer će u suprotnom izgubiti svoja svojstva. Nakon sušenja, djetelina se mora smjestiti u hermetički zatvorene posude, na primjer, u plastičnu posudu za hranu ili u teglu s tijesnim poklopcem. Uz pravilno skladištenje, korisna svojstva biljke čuvaju se tokom cijele godine.

    Najbolji recepti

    Unatoč činjenici da je postupak sušenja opisan gore, a gotove sirovine u ljekarnama prodaju se u istom osušenom obliku, osnovni recepti livadne djeteline kao lijek za kolesterol uključuju upotrebu svježeg cvijeća. Sadrže najveću količinu hranjivih sastojaka, ali ne možete ih uvijek sakupljati, i lakše je uzimati gotove sirovine nego ići na livadu po svježe.

    Tinktura voćke djeteline

    Tečni proizvod smatra se najpovoljnijim i najučinkovitijim, jer je uzimanje djeteline u obliku tinkture mnogo lakše, a sastav se brže apsorbira u krv. Recept uključuje upotrebu svježeg cvijeća. Prije upotrebe dobro isperite.

    Da biste pripremili tinkture na votki, morate:

    1. Napunite litarsku teglu svježe ubranim cvjetovima djeteline,
    2. Sipati sirovu votku,
    3. Staklenku zatvorite tijesnim poklopcem i stavite na tamno mjesto.

    Potrebno je insistirati 2 sedmice, povremeno protresti staklenku da se cvjetovi malo promiješaju. Dobiveni sastav mora biti filtriran. Za liječenje je dovoljno uzimati 1 kašiku razrijeđenu u 1/3 šalice vode dnevno. To je bolje učiniti ujutro 30-40 minuta prije jela. Tijek liječenja je 1 mjesec, nakon čega se pravi pauza od 7 dana i tako se ponavlja 3 puta, odnosno ukupno vrijeme liječenja je 4 mjeseca.

    Čorba u običnoj vodi

    Budući da je pijenje tinkture djeteline na votki teško ljudima koji ne podnose alkohol, postoji velika alternativa običnoj vodi. Međutim, u ovom slučaju, rok trajanja sastava je mnogo kraći, po pravilu se juha kuha dnevno. Prije kuhanja djeteline mora se temeljito oprati.

    Za pripremu dekokcije dovoljno je:

    1. Sipajte 3 kašike kašike. svježi cvjetovi crvene djeteline sa čašom ključale vode (250 ml),
    2. Inzistirajte sat vremena, a zatim naprezanje.

    Čaša juhe mora biti podijeljena u 3 jednake doze, odnosno 1/3 šalice po prijemu. Ovu dozu morate piti 30 minuta prije obroka, naravno 3 puta dnevno. Kurs lečenja je 2 meseca, bez pauze. Kurs možete ponoviti ne manje od mjesec dana kasnije. Upotreba svježeg juha od djeteline izuzetno je korisna za krvne žile, redovan unos normalizira metabolizam masti, ima općenito jačanje djelovanja na organizam.

    Postoji još jedan recept za varivo suhe djeteline - pomoću termosa. Da biste to učinili, u termosici morate zaspati 2 kašike. suhe sirovine i sipajte čašu kipuće vode. Kuhanje je najbolje obaviti uveče, a kompozicija ostaviti da se u termosu ukuha za noć. Sutradan, juhu podijelite u 3 jednake doze 30 minuta prije jela.

    Ljekovita svojstva livade biljke djeteline

    Djetelina livada ljekovita je biljka iz porodice graha, a ima izgled višegodišnjeg. Trava dostiže visinu od 15 do 55 centimetara. Cvatnje su crvene s ružičastim nijansama.

    Period cvatnje ove biljke je od juna do septembra, upravo u tom periodu djetelina ima najviše ljekovitih svojstava, pa se u ljekovite svrhe mora ubrati tokom perioda cvjetanja.

    Za borbu protiv kolesterola livadna djetelina je najefikasnija biljka i njeno ljekovito djelovanje osjeća se nakon kratkog unosa.

    U prizemnom zelenom dijelu djetelina sadrži sljedeće komponente:

    • Esencijalna ulja
    • Supstance glikozidi izotrifolin i trifolin,
    • Elementi organskih kiselina su ketoglutarna kiselina, salicilna kiselina, kao i kumarinska kiselina,
    • Spisak vitamina beta karoten, tokoferol, vitamin riboflavin, vitamin C, kao i tiamin,
    • Čitav spisak elemenata u tragovima čine elementi kalcijuma, molekuli kalijuma, magnezijum, element fosfora, joni selena, gvožđe i hrom.

    Također, cvijeće livadne djeteline sadrži takve komponente:

    • Flavonoidi, koji su pojačavači mnogih enzima i reakcija cijelog organizma,
    • Masne nezasićene kiseline stearinska kiselina, palmitinska i linolna kiselina,
    • Proteinski elementi
    • Sastav takođe sadrži aminokiseline,
    • Taninske supstance.

    Livadu travnate djeteline narodni iscjelitelji uvijek su koristili za liječenje tjelesnih patologija.

    I koristili su ga kao:

    • Ekspektorans,
    • Emollient medicine
    • Diuretički
    • Sredstva koja pojačavaju odvajanje znoja iz tijela,
    • Protivupalni lek
    • Prirodni antiseptik
    • Obnavlja tkiva
    • Kao lek protiv bolova,
    • Kao sredstvo borbe protiv karcinoma i dobroćudnih tumora.

    Livadu travnate djeteline narodni iscjelitelji uvijek su koristili za liječenje tjelesnih patologija

    Kakva je upotreba djeteline crvene livade za tijelo?

    Pored svih glavnih ljekovitih svojstava livadna djetelina povećava aktivnost imunološkog sistema.

    Ova biljka se vrlo često koristi u receptu tradicionalne medicine za liječenje mnogih bolesti, ali najvrjednija stvar u ovoj biljci je sposobnost snižavanja kolesterola u krvi i apsorpcije potkožne masti, što se učinkovito koristi za gubitak viška kilograma u pretilosti.

    Smanjivanje holesterola livadne djeteline dobar je pokazatelj ljekovitih svojstava biljke jer je podizanje lipida u krvi jako opasno.

    Ako osoba ne prati pokazatelj holesterola, tada se u tijelu počinju pojavljivati ​​sljedeći poremećaji:

    • Indeks krvnog pritiska raste i ne smanjuje se od visokih stopa,
    • Povećava se rizik od stvaranja krvnih ugrušaka i stvaranja patologije tromboze,
    • Ćelije tkiva imaju nedostatak kiseonika i stvara se hipoksija organa.

    Iz tog razloga pacijent treba preispitati svoj životni stil i prehranu.

    Uključite veći fizički stres na tijelo i više aktivnosti, što će pomoći uspostaviti metabolizam, kao i oprostiti se od ovisnosti o alkoholizmu i pušenju, koji su bili jedan od glavnih faktora u nakupljanju holesterola.

    Pored promjena životnog stila, potrebno je revidirati prehranu, te iz nje isključiti hranu koja sadrži holesterol i unijeti više povrća i svježeg voća u prehranu.

    Prehrana treba da bude racionalna i bez holesterola.

    Ako ne pratite nivo holesterola, indeks krvnog pritiska raste

    Upotreba livadne djeteline u prehrani protiv kolesterola

    Možete pripremiti dresing od zelenih dijelova livadske djeteline, za supe i borš:

    • Da biste pripremili preliv, uzmite lišće livadne djeteline, biljke nevena i cikorije,
    • Osušite i sitno nasjeckajte sve sastojke jela,
    • Prosijte sve drobljene sastojke kroz sito i umiješajte u homogenu smjesu,
    • Gotov suhi preljev za prva jela je spreman i dodaje se u hranu par minuta dok se potpuno ne skuva.

    Ovaj preljev služi kao ljekoviti dodatak u dijetalnoj prehrani i pomoći će ne samo u smanjenju kalorijskog sadržaja prvog jela, već će mu pružiti ukus i aromu.

    Trava djeteline livada od holesterola

    Komponente u travi livadne djeteline imaju sposobnost uništavanja molekula holesterola i uklanjanja izvan tijela na prirodan način. Koristeći svoja svojstva, djetelina obnavlja mnoge metaboličke procese u tijelu, a takođe vraća oštećen metabolizam lipida.

    Kad se koristi djetelina, povećava se elastičnost arterijskih membrana, što obnavlja funkcioniranje krvožilnog sustava, a također čisti i krvožilni sustav nakupljenih plakova holesterola.

    Uz pomoć flavonoida, stanice tijela se očiste od toksičnih tvari i elemenata. Kada se krvotok očisti od aterosklerotskih plakova, arterijski lumen kanala se obnavlja i uspostavlja se protok krvi.

    Kada obnavljaju sistem protoka krvi, mnoge patologije srčanog organa, kao i vaskularnog sistema, nestaju.

    Kada koristite djetelinu, povećava se elastičnost arterijskih membrana

    Recept za infuziju za snižavanje holesterola na livadi biljke djeteline

    Za pripremu infuzije prema ovom receptu možete koristiti svježe sirovine, kao i branje bilja u osušenom obliku. Djetelinu livade mnogi beru sami, ali suhu kolekciju možete kupiti i u ljekarni.

    Receptura deteline od votke:

    U staklenku od 1000 mililitara sipajte, ne rasipajući cvijeće livadske djeteline. Zatim gotove sirovine prelijte votkom i zatvorite tijesnim poklopcem. Inzistirajte na tinkturi 14 dana, periodično protresite.

    Tinktura je spremna za 2 tjedna i može se uzimati po ovoj šemi:

    • Prije liječenja filtrirajte tinkturu,
    • Infuziju je potrebno uzimati svakodnevno,
    • Jednom dnevno razblažite kašiku tinkture deteline u 70,0 mililitara vode i pijte,
    • Infuzija se uzima najkasnije 30 minuta prije obroka,
    • Preporučuje se uzimanje tinkture prije doručka na prazan stomak,
    • Kurs liječenja infuzijom najmanje 60 dana,
    • Nakon 30 do 40 dana, koncentracija holesterola se smanjuje na 40,0%.

    Tinktura od djeteline je dodatni tretman za terapiju lijekovima.

    Ne možete uzimati lijekove za snižavanje kolesterola na osnovu narodnih recepata da biste sami snizili kolesterol jer će učinak biti slab, a vrijeme će izgubiti i holesterol će se brzo povećavati.

    Ne uzimajte pripravke na bazi djeteline sa hormonskim lijekovima, kao i lijekovima koji se uzimaju za liječenje patologija jetre.

    Tinktura voćke djeteline

    Dekocija livadne djeteline za snižavanje holesterola

    Takođe, plakovi protiv holesterola mogu se eliminirati dekocijom na bazi djeteline.

    Treba se striktno pridržavati recepata i znati kako gajiti djetelinu da bi čorba donijela ljekovito djelovanje na holesterol:

    • Suve sastojke djeteline u zapremini kašike sipajte 200,0 mililitara ključale vode i kuhajte u vodenoj kupelji 5 minuta. Filtrirajte i uzimajte 1 kašiku 5 puta dnevno prije jela,
    • Sipajte kašiku djeteline u termos i prelijte kipućom vodom. Nakon 12 sati infuzije, filtrirajte i uzmite u 4 podijeljene doze, jednu kašiku prije jela,
    • 4 kašike preliti 500,0 mililitara ključale vode i filtrirati 10 sati nakon infuzije. Ovaj napitak pije se od 100,0 mililitara tri puta dnevno.

    Dekocije uzimati moraju biti najmanje tri tjedna, ali idealno je da potraju i do 3 mjeseca.

    Dekocija deteline

    Kontraindikacije

    Livada od djeteline efikasno smanjuje indeks holesterola, ali ima i neke kontraindikacije za njegov unos:

    • Za vrijeme trudnoće kod žena djetelina dolazi do poremećaja hormonske pozadine i može uzrokovati pobačaj,
    • Uz patologije sistema hemostaze i krvnih bolesti, djetelina izaziva krvarenje,
    • Liječenje djetelinom ne primjenjuje se prije operacije u tijelu (barem tokom razdoblja do 14 dana) ili nakon operacije isto razdoblje,
    • Kod bolesti probavnog trakta djetelina je zabranjena.
    • Uz srčane patologije, oprezno uzimajte djetelinu,
    • Ako u tijelu postoje zloćudne onkološke novotvorine, ne uzimajte djetelinu, jer mogu izazvati metastazu stanica raka.

    Trudnoća Patologija gastrointestinalnog trakta

    Djetelinu možete uzeti kao snižavanje holesterola samo na preporuku liječnika koji će vam reći kako kombinirati biljku s lijekovima i prema kojoj shemi treba uzimati.

    Zaključak

    Djetelina od visokog kolesterola jedan je od najefikasnijih lijekova u receptima tradicionalne medicine.

    Lijekovi pripremljeni od biljaka imaju učinak produžene upotrebe, od jednog do tri do četiri mjeseca, samo uz pravilno poštivanje formulacije.

    Michael, 40 godina: Borim se s visokim kolesterolom već 5 godina i svaki put mi liječnik propiše sve više i više novih lijekova. Ne rade sve tablete dobro na tijelo, uzrokuju mnoge nuspojave, ali nije došlo do stalnog smanjenja kolesterola. Prijatelj mi je preporučio tinkturu djeteline, liječnik je odobrio moj dodatni tretman.

    Prvi efekt vidio sam kada sam mjesec dana kasnije uradio lipidni spektar, indeks holesterola bio je gotovo normalan. Nakon mjesec dana imam drugi test krvi i siguran sam da neće biti visokog kolesterola, jer se osjećam zdravo.

    Anna, 54 godine: moj holesterol se povećao prije par godina, doktor je rekao da je uzrok menopauze. Nije propisao tablete, ali je savjetovao dijetu protiv holesterola. Sva kuhana jela u prehrani sadrže najmanje masnoće i ne možete koristiti tavu za kuhanje prženja u prvim jelima.

    Ali upao mi je u oči recept za preljev na bazi ljekovitih biljaka, zajedno sa djetelinom. Sada su prva jela aromatična i ukusna. Na takvoj dijeti možete sjediti godinama.

    Originalni lijek u obliku meda

    Po želji u ljekarni možete kupiti djetelinski med, koji nije samo slatka i ukusna poslastica, već čuva i (mada u manjoj mjeri) sva ona korisna ljekovita svojstva djeteline. Za potrebe liječenja potrebno je dnevno uzimati 30 grama meda, dodajući mu 10 ml limunovog soka. Tečaj lečenja je 1 mesec. Možete dodati i 2 kašike kašike. med u čaju.

    Uz činjenicu da djetelina med pomaže snižavanju holesterola u krvi i jača krvne žile, proizvod je odličan profilaktički lijek protiv hipertenzije.

    Redovna primena leka dobro normalizuje krvni pritisak. Međutim, ne pretjerujte, prekomjerna količina meda ne samo da može imati željeni učinak, već i naštetiti.

    Korisna svojstva djeteline

    Crvena (livadska) djetelina je višegodišnja zeljasta biljka iz porodice mahunarki. Razgranata stabljika, koja doseže visinu od 15-55 centimetara, prekrivena je trostrukim lišćem s nježnim cilijama duž ivica, a završava svijetlim crveno-ružičastim labavim cvjetovima. Djetelina je sveprisutna u srednjoj Rusiji, a raste na livadama i poljima. Razdoblje aktivne boje je juni-septembar, tada se preporučuje ubiranje biljke u ljekovite svrhe. Terapijska crvena djetelina protiv kolesterola je snažno i efikasno sredstvo.

    U zelenom dijelu biljke se nalazi masa biološki aktivnih tvari:

    • bazna i esencijalna ulja,
    • glikozidi (trifolin, izotrifolin),
    • organske kiseline (ketoglutarna, salicilna, kumarinska),
    • vitamini (tokoferol, beta-karoten, riboflavin, tiamin, vitamin C),
    • makro- i mikroelementi (kalijum, kalcijum, magnezijum, fosfor, selen, gvožđe, hrom).

    Uz to, cvjetovi livadne djeteline uključuju:

    • flavonoidi koji pojačavaju djelovanje mnogih enzimskih sustava u tijelu,
    • nezasićene masne kiseline (stearinska, palmetična, linolna),
    • proteine ​​i aminokiseline
    • tanini.

    Crvena djetelina dugo se koristi za liječenje bolesti i ima mnoga korisna svojstva:

    • ekspektorans
    • ublažavajuće
    • diuretik
    • trenerke
    • protuupalno
    • antiseptik
    • regenerativno (ljekovito)
    • lijek protiv bolova
    • kapilaroprotektivno,
    • aktivan protiv rasta tumora.

    Mogućnosti biljne medicine za snižavanje holesterola u krvi

    Biljna medicina u smanjenju rizika od nastanka kolesteroloških plakova je od najveće važnosti. Postupci zasnovani na upotrebi infuzija, dekocija i biljnog čaja važna su komponenta konzervativnog liječenja. Ljekovita moć biljaka je neporeciva, ali ne neograničena i toga vrijedi zapamtiti. Ako hitno treba smanjiti razinu štetnih tvari, bolje je pribjeći standardnim metodama liječenja primjenom sintetičkih i polusintetičkih sredstava.

    Mogućnosti biljne medicine nisu neograničene, ne biste trebali očekivati ​​brz terapeutski učinak, ali ipak jest. Važno je razumjeti da će se pozitivni aspekti upotrebe ljekovitih biljaka pojaviti samo ako se poštuju sve preporuke liječnika, uključujući i one povezane s dnevnom rutinom i pravilnom prehranom.

    Supstance biljnog porijekla:

    • imaju pozitivan uticaj na zidove krvnih žila, ojačavajući ih,
    • doprinose eliminaciji štetnih toksina iz organizma,
    • razrijedi krv
    • sprečiti stvaranje ugrušaka u krvi,
    • ubrzati metabolizam masti,
    • utiču na krvni pritisak, normalizujući njegov rad.

    U ljekovite svrhe koristite cvijeće, korijenje, stabljike i lišće ljekovitih biljaka. Više detalja o upotrebi specifičnih naziva bilja u medicini opisano je u nastavku.

    Livada djetelina (crvena) spuštanje LDL

    Crvena livadska djetelina poznata je kao „zalutali korov“ ili „božanski hljeb“. Ovo je divlja biljka porodice mahunarki koja raste svuda na pašnjacima, padinama i obalama vodnih tijela. Koristi se kao hrana za stoku i med biljke. Većina ukusnog meda koje pčele uspijevaju prikupiti dobijena je iz cvjetova djeteline.

    Ljekovita svojstva

    Cvatnje djeteline crvene uz gornje lišće sadrže:

    • glikozidi
    • organske kiseline
    • karoten
    • fitosteroli,
    • eterično ulje
    • flavonoidi
    • minerali
    • B vitamini,
    • folna kiselina
    • skrob
    • askorbinska kiselina.

    U narodnoj medicini crvena djetelina, čija su ljekovita svojstva dobro proučena zbog kolesterola, upotrebljava se kao antiseptik, ekspektorans, dijaforetik, diuretik i hemostatik. Svježe djetelinske cvasti u zdrobljenom obliku primjenjuju se na ožiljke od opekotina i apscesa. Biljka zaustavlja krv, koristi se za liječenje konjuktivitisa.

    Tinktura vodke

    Da biste dobili dobru tinkturu djeteline na votki za kolesterol, koristite suhe i svježe cvjetove. Inzistirajte na alkoholu, votki ili vinu. Da biste dobili kvalitetnu tinkturu na alkohol:

    • uzeti 0,5 l alkohola,
    • 100 g sušenog ili svježeg bilja,
    • stavite u tamnu teglu
    • insistirati 10 dana.

    Za tinkturu votke potrebno vam je litarska tegla i 0,5 l votke. Svježe cvasti djeteline napunite staklenku, napunite ih votkom i stavite na tamno mjesto 2 tjedna.

    Kako napraviti recepte

    Ne treba očekivati ​​pozitivan rezultat od običnog čaja od ljekovitog bilja. Piće se mora pravilno varivati ​​uz pažljivo pridržavanje svih proporcija. Ne znajući kako od dječjeg kolesterola praviti djetelinu, trebali biste pročitati sljedeće informacije. Da biste poboljšali ljekovita svojstva biljke možete:

    • koristite u čaju ne samo djetelinu iz kolesterola, čije su recenzije najpozitivnije, već i latice crne ribizle i šargarepe u omjeru 4 žličice. djeteline i 2 žlice. imenovane biljke
    • pomiješajte livansku djetelinu iz holesterola s mentom i lukom luka u omjeru 5 prema 1,
    • Napravite čaj koristeći crvenu djetelinu za holesterol, hipericum, ribizlu, metvicu i lišće origana u omjeru 4 tsp Kantarion, 2 kašike kašike svakog ostalo bilje i samo 1 kašika žlice origano.

    Ako pacijent koristi djetelinu od kolesterola, kako ga uzimati, a ne zna ispravno, bolje je pažljivo promatrati dozu prikazanu gore. Lekar vam može reći i kako se od holesterola pravi crvena djetelina.

    Kako uzeti?

    Kao preventivna mjera potrebno je svakodnevno koristiti djetelinu iz kolesterola, čiji je recept ovdje predstavljen u obliku infuzije na vodi ili votki. Da biste pripremili vodenu infuziju, uzmite 100 grama cvjetova i sipajte 0,5 l. voda. Prokuvano piće se kuha 5 minuta, inzistira se najmanje 3 sata, nakon čega se popiju trećina čaše u toku dana. Ne biste trebali razmišljati da kako piti djetelinu od kolesterola možete pronaći u ljekarni, bolje je ovo pitanje proučiti sami.

    Kuhana djetelina od holesterola u obliku čaja ili infuzije može biti gorka, jer je treba zasladiti medom. Bolje je ne kuhati puno juhe i infuzije, rok valjanosti skladištenja je 3 dana u hladnjaku. Tijek uzimanja tinkture je 20 dana. Oko pola čaše treba piti pola sata prije jela.

    Tabela lekovitih biljaka za povećane trigliceride

    Trigliceridi su esteri čiji su sastojak glicerol i tri masne kiseline. Ovo je glavna komponenta životinjskih i biljnih masti.Njegova prisutnost u tijelu je norma, ali samo ako količina triglicerida ne prelazi dozvoljenu marku. Ako se to još premaši, na zidovima arterija mogu nastati holesterolski plakovi. Glavni znak povećanja triglicerida je oštar porast tjelesne težine.

    Da biste doveli tijelo u normalno stanje, potrebno je koristiti infuzije i čajeve na bazi biljaka obogaćenih omega-3 kiselinama i niacinom. Razmislite koje biljke snižavaju holesterol detaljnije:

    Naziv biljkeKorisna svojstva
    CimetZačin pozitivno djeluje na brzinu prokrvljenosti, djeluje protuupalno, antiseptički, analgetski i diuretički. Ubrzava metabolizam što vam omogućava da se brzo riješite viška kilograma.
    ČešnjakSmanjuje količinu triglicerida izlučenih jetrom. Može se koristiti kao antikoagulantno i protuupalno sredstvo. Svakodnevna upotreba 1-2 češnja češnjaka omogućava vam da se ne brinete zbog takvog problema kao što je holesterol, spuštajući njegovo bilje raste direktno na krevetu.
    Zeleni čajU zelenom čaju postoji mnogo antioksidanata koji doprinose značajnom smanjenju triglicerida.
    KlinčićListovi i cvjetovi biljke sadrže korisne minerale, vitamine A i B, vlakna i esencijalna ulja. Klinčići su sastavni dio prehrane koju preporučuje gojaznost. Tonizira, zacjeljuje rane, poboljšava probavu.
    MažuranBiljke koje snižavaju holesterol i toniraju organizam. Mažuran poboljšava probavu, blagotvorno utiče na funkcionisanje imunološkog sistema.
    Origano (Origano)Pozitivno utiče na proces probave hrane, što isključuje mogućnost nakupljanja velike količine masti u tijelu.
    BosiljakPovećava opći ton tijela, daje vitalnost.
    KaduljaObnavlja ćelije jetre, pozitivno deluje na probavni sistem, koji štiti organizam od nakupljanja viška masnoće.
    LaurelKoristi se za normalizaciju metabolizma, liječenje želučanih bolesti i poboljšanje apetita.
    CurryPojačava metabolizam i poboljšava pokretljivost crijeva, što dovodi do aktivnog sagorijevanja viška masnoće.
    RosemaryRužmarin sadrži masne kiseline, fitosterole i flavonoide. Biljka se koristi za poboljšanje probave.
    MentaUbrzava odliv žuči, pozitivno deluje na probavu, pomaže u suočavanju sa bolom u jetri.
    TarragonUpotreba začina ubrzava metabolizam, utiče na proizvodnju želudačnog soka, poboljšava probavne procese.
    ĐumbirRedovnim korišćenjem korijena đumbira možete značajno poboljšati metaboličke procese, normalizovati metabolizam holesterola i masti.
    MakaObdaren s dijafrekventnim i adstrigentnim svojstvima. Lijekovi pripremljeni na njegovoj osnovi pozitivno djeluju na probavu.
    ArtičokaPoboljšava rad jetre, poboljšava probavu.
    FenugreekSadrži tvari koje poboljšavaju rad jetre i utječu na holesterol. Potiče brzo čišćenje organizma.

    Biljni dodaci koji pomažu u snižavanju lipoproteina

    Za snižavanje lipoproteina može se koristiti odvojeno bilje ili biljni pripravci. Da biste ih pripremili trebat će vam:

    1. Kantarion, kukuruzna stigma, tansy. Za prikupljanje su potrebna 2 dijela zgloba šipka i kukuruzne stigme i 1 dio peruti. Smještaju se u termos i sipaju 2 litre vode. Sljedećih 24 sata juha se slijeva. Biljno prikupljanje holesterola na bazi šentjanževke i pire je vrlo efikasno.
    2. Listovi breze, besmrtne pješčane, jagoda, bobice šipka. Treba nam 1 dio lišća breze i immortelle, 2 dijela biljke i 3 dijela divlje ruže.
    3. Sjeme kopra, korijen valerijane, med. Mešavini 1 šolje kopra i 2 kašike valerijane dodajte 2 šolje meda i 2 litre vruće vode. Na kolekciji treba inzistirati cijeli dan.
    4. Mistletoe, Sophora. 2 šolje mješavine izlije se u 1 litru vode i inzistira 3 tjedna. Dobivena biljna kolekcija za smanjenje holesterola u krvi uzima se tri puta dnevno po 1 kašiku deserta.

    Bez obzira na kvalitetnu komponentu kolekcije, uzimajte je nekoliko minuta prije jela tri puta dnevno. Ne treba očekivati ​​opipljiv pozitivan efekat u sledećih mesec dana, on će se pokazati tek nakon 1,5-2 meseca.

    Pregled pregleda

    Prema većini ljudi koji se bore s prekomjernom težinom i stvaranjem kolesteroloških plakova, uporaba alternativnih metoda liječenja, zajedno s onim koje nudi moderna medicina, donosi pozitivne rezultate. Najefikasnije su mješavine meda, češnjaka i limuna zajedno s korom, kao i laneno ulje, infuzije i decokcije kopra i drugog bilja za visoki kolesterol koji je većina navedena gore.

    Antikosterolna svojstva crvene djeteline prepoznata su u recenzijama kao jedno od najljekovitijih i najkorisnijih. Kako bi smanjili holesterol, pridržavaju se posebne ishrane, pravilno jesti, konzumirajući isključivo hranu koja poboljšava jetru, bilje za snižavanje holesterola.

    Da bi smanjili loš kolesterol u krvi, ograničavaju konzumiranje proizvoda koji ga sadrže, više pažnje obratite na hranu s mononezasićenim mastima, omega-polinezasićene masne kiseline, puno vlakana i pektina. Neka povrće, voće, određene vrste ribe i mesa pomažu ne samo da sprečavaju porast nivoa lošeg holesterola, nego i održavaju količinu dobrog kolesterola na prihvatljivoj razini.

    Savjeti za žene

    Žene doživljavaju nagli porast nivoa holesterola najčešće nakon 45-50 godina. Upravo u toj dobi žena se najčešće zanima pitanjem koja biljka snižava holesterol u krvi i čisti krvne sudove iz njega. Posebna prehrana pomoći će u rješavanju problema, a u sklopu kojeg moraju biti prisutni sljedeći prehrambeni proizvodi:

    • kefir, jogurt, pavlaka sa sadržajem masti ne većim od 2,5%,
    • slatki feta sir,
    • nemasni sir
    • fermentirano pečeno mlijeko s probioticima,
    • zeleni čaj
    • piće od đumbira
    • kaša (heljda, ječam, zobena kaša),
    • mekinje
    • bundeva
    • integralni hljeb
    • Svježi orasi i sjemenke suncokreta
    • agrumi (grejpfrut, pomelo),
    • gljive
    • povrće iz bašte.

    Jelovnik za dan sačinjen je uzimajući u obzir potrebu za kašama i salatama od povrća. Bolje je kuhati sva jela par, na prženu hranu morate dugo zaboraviti. Morat će se prebaciti na pire krumpir, pudinge i okroshku. Prije odlaska u krevet obavezno popijte čašu fermentiranog pečenog mlijeka, jogurte, kefir, surutku ili decokcije šipka i gloga.

    Treba jesti po satu, intenzivno, povećavajući broj unosa hrane 5-6 puta dnevno. Meso se može jesti, ali ne masni komadići, i u ratu ili u kuvanom obliku. Pahuljice pržene u ulju i masnim kotletima ili pečenku morat će se napustiti.

    Preporuke za muškarce

    Uz povećanje kolesterola kod muškaraca preporučuje se jesti više povrća i voća. Salate se mogu kombinovati sa svim vrstama žitarica, nemasnim mlečnim proizvodima, mesom i ribom. Jelovnik mora sadržavati orahe, biljno ulje. Za desert možete napraviti paprike ili žele bez šećera.

    Visoki holesterol ima ozbiljan uticaj na zdravlje, što dovodi do srčanog udara, šloga, ateroskleroze, visokog krvnog pritiska i začepljenja krvnih sudova. Njegov visoki sadržaj primjećen je u:

    • svinjetina
    • masna govedina
    • Skuša
    • krema
    • tvrdi sir
    • svinjska, goveđa i janjeća mast,
    • pileća srca
    • goveđa i pileća jetra,
    • puter
    • pavlaka
    • pileća jaja.

    Eliminacija holesterola olakšava meso rakova, bakalar, jogurt s niskim udjelom masti i ovčiji sir. Čak je i mršava piletina bolje jesti bez kože, a purano i mlado teleće je također jesti, uklanjajući nagovještaje komada obloženih masnoćom. Približni meni za dan je sljedeći:

    1. Doručak. Možete doručkovati s mliječnom kašom, kuhanim pilećim fileom, jogurtom s niskim udjelom masti, smeđim hljebom i belim paprikama srednje veličine.
    2. Ručak Možete ručati s pilećim butinama, rižom sa šunkom, tjesteninom sa zečjim mesom ili pečenom ribom uz salatu od svježeg povrća.
    3. Večera Krompir sa sirom, brokoli, leća i salata sa paprikom, piletina i povrće gulaš.

    Za užinu su pogodni nemasni sir, sokovi, peciva, voćne salate i jogurti.

    Korisni proizvodi koji pročišćavaju krvne sudove

    Razmislite koja biljna hrana snižava holesterol i detaljnije očistite posude. Treba obratiti pažnju na tako važne komponente tradicionalne medicine kao što su:

    1. Granate. Zasićene fitokemijskim antioksidansima štite krvožilni sistem od oksidacije. Plod potiče proizvodnju dušičnog oksida koji pomaže u čišćenju arterija i poboljšava protok krvi.
    2. Beli luk. Normalizira metabolizam, koristan je kod srčanih bolesti i hipertenzije.
    3. Fenugreek. Sadrži vlakna koja sprečavaju stvaranje lošeg holesterola. Neophodan je kod srčanih tegoba i problema sa krvnim žilama.
    4. Limun Zasićen je vitaminom C, prirodni je antioksidans, aktivno se koristi u narodnoj medicini za vraćanje krvnog pritiska i količine holesterola u normalu. Jedući pola limuna dnevno, možete dugotrajno zaštititi krvne žile od oštećenja.
    5. Đumbir Korijen đumbira već dugo koristi za čišćenje arterija. Biljka ima tonik, poboljšava srčanu aktivnost, bori se protiv holesterola plakova na zidovima krvnih žila, uništavajući stare i sprečavajući nakupljanje novih. Ljekovito bilje za holesterol u krvi, kao i ljekovito bilje, naročito đumbir, ne treba konzumirati nekontrolisano.
    6. Lubenica Idealno za uklanjanje holesterola. Dan trebate pojesti i do 2,5 kilograma ove slatke bobice. Jedini minus joj je sezonalnost, zimi je bolje ne kupovati i jesti lubenice.

    Prije nego što počnete aktivno sudjelovati u potrazi za sredstvima za čišćenje posuda, morate proći sve potrebne testove i konzultirati se s liječnikom. Biljke koje snižavaju holesterol u krvi, čija je tabela predstavljena gore, nisu uvek sigurne. Svi su oni alergeni.

    Laneno ulje

    Laneno ulje dobijeno iz lanenog semena sadrži veliku količinu polinezasićenih kiselina, vitamina i minerala. Neke polinezasićene kiseline u tijelu se ne sintetišu, dobivaju se isključivo hranom i igraju odlučujuću ulogu kada je u pitanju uklanjanje holesterola i stvaranje prepreka za njegovo stvaranje. Zahvaljujući svakodnevnoj upotrebi lanenog ulja vraća se elastičnost zidova krvnih žila, normalizira se protok krvi i smanjuje se rizik od tromboze.

    Žile su ojačane, smanjuje se njihova upala, nestaje podložnost fluktuacijama krvnog pritiska, što pozitivno utječe na dobrobit. Nivo lošeg holesterola se smanjuje za 25%, dok dobar holesterol raste. Ulje uzimajte svakodnevno kao dio ostalih jela - salata. Korisni proizvod može se koristiti kao zamjena za maslinovo ili suncokretovo ulje (nije za prženje).

    Šta drugo učiniti za smanjivanje unazad?

    Pored upotrebe tradicionalne medicine i pravilne ishrane, kako biste smanjili količinu lošeg holesterola, trebate više kretati, redovno ići na trčanje ili hodanje, raditi vježbe. Loše navike utiču na povećanje holesterola. Pušenje i piće treba odbaciti. Ako je to teško učiniti, pokušajte barem smanjiti njihovu upotrebu na najmanju moguću količinu.

    Pacijenti trebaju redovito posjećivati ​​doktora i slijediti sve njegove preporuke.

    Zašto djetelina snižava holesterol?

    Ljekovita livadska djetelina poznata je i po sposobnosti da utječe na metabolizam masti u tijelu. Biološki aktivne tvari biljke, apsorbirane u krv, šire se kroz žile. Suočene sa aterosklerotskim plakom, ove komponente pričvršćuju na sebe molekule holesterola, postepeno uništavajući patološke formacije na zidovima krvnih žila. Tako holesterol stječe pogodan oblik topljiv u vodi i lako se izlučuje iz tijela.

    Tvari koje čine djetelinu, ako se kombiniraju s liječenjem lijekovima, doprinose otapanju aterosklerotskih plakova u žilama.

    Što prije započne liječenje djetelinom, to će biti učinkovitije: to nije samo broj aterosklerotskih plakova, već i njihov kvalitet. "Mlade" naslage holesterola su prhke, slabo se fiksiraju na stijenci žila i lako se odvajaju kada su izložene aktivnim komponentama livadne djeteline. Zreli plakovi klijaju vezivnim tkivom i kalcificiraju se, pa liječenje hronične ateroskleroze koja traje godinama nije tako efikasno.

    Recepti za livadsku djetelinu za snižavanje holesterola

    Najčešće se za internu upotrebu koriste lisnato glavice (cvasti) djeteline. Bolje je da se radi o svježem cvijeću, sabranim daleko od prometnih puteva i autoputa. Ako kolekcija livadne djeteline nije sezona, gotove suhe sirovine uvijek se mogu kupiti u ljekarni. Također, na temelju biljnih ekstrakata moderna farmaceutska industrija proizvodi biološke aditive za hranu (AteroklefitBio, EvalarBio za srce i krvne sudove).

    Svi recepti tradicionalne medicine uključuju upotrebu svježih cvjetova djetelinskih cvjetova.

    Kuhanje juha

    Dekokcija cvasti livadne djeteline je recept tradicionalne medicine koji se koristi za liječenje mnogih bolesti, uključujući aterosklerozu. Korisni sastojci biljke koncentrirani su u tečnom obliku i prikladni su za upotrebu. Kad se apsorbiraju u krv, mogu ukloniti aterosklerotske plakove u posudama i značajno snižavati kolesterol. Uz to, zahvaljujući angioprotektivnom učinku, unutarnje stijenke žila postaju jače, na njima nestaju mikrorazine, pa postaje teže nakupljati nove ploče s kolesterolom na površini kapilara i arterija. Dakle, lečenje i sprečavanje ateroskleroze.

    Sastojci čorba: svježi cvjetovi djeteline crvene - 2-3 kašike i kipuća voda - 250 ml. Biljne sirovine prelijte čašom kipuće vode. Insistirajte sat. Pijte 65 ml (¼ šolje) tri puta dnevno 15-20 minuta prije jela. Tijek liječenja crvenom djetelinom trebao bi biti kontinuiran i trebao bi biti 2 mjeseca. Ako nakon tog vremena laboratorijski testovi pokažu smanjenje holesterola i poboljšanje dobrobiti, takvi se tečajevi mogu ponavljati 3-4 puta godišnje dok se ne potakne normalan metabolizam masti u tijelu.

    Osim djeteline, možete dodavati infuziji i uzgajati druga ljekovita bilja koja su korisna za smanjenje kolesterola - kamilicu, glog i niz od. Takođe pomažu u borbi protiv ateroskleroze, mijenjajući odnos između "štetnih" i "korisnih" lipida (masti) u smjeru potonjeg.

    Za pripremu dekocije ljekovitog bilja potrebno je jednake proporcije pomiješati svježe ili osušene cvatove livadske djeteline i kamilice, lišća gloga i sekvencu. 2 žlice. l rezultirajuća smjesa mora se napiti kipućom vodom i pirjati na vodenoj kupelji 15 minuta. Dobivenu juhu procijedite i čistom vodom donesite njen volumen do 250 ml. Uzimajte po kašiku 3 puta na dan (pre obroka).

    Učinak djeteline na visok holesterol

    Crvena djetelina ima takve korisne tvari:

    • Smola
    • Masna ulja.
    • Salicilna kiselina.
    • Glikozidi.
    • Vitamini C, K.
    • Karoten.
    • Biljna vlakna.
    • Vjeverice.
    • Sumpor.
    • Kalcijum
    • Chrome.
    • Bakar.
    • Fosfor
    • Škrob.

    Djetelina za snižavanje holesterola je veoma korisna. u obliku tinkture. Pije se na kursu za snižavanje holesterola.Kako uzimati djetelinu i koja je doza - opisuje liječnik u imenovanju na određenog pacijenta, u skladu sa njegovom anamnezom.

    Lijekovi napravljeni od ove ljekovite biljke bore se sa postojećim kolesterološkim plakovima (rastvaraju ih) i sprječavaju pojavu novih. Zahvaljujući čišćenju krvnih žila djetelinom, tijelo se pomlađuje. Povećava se elastičnost arterija, a povećava se otpor u žilama, obnavlja se struktura.

    Tinktura na bazi vodke

    Tinktura voćke djeteline od holesterola, najefikasniji lijek u tradicionalnoj medicini.

    Pripremljeno na ovaj način:

    • Uzmite 40-50 grama cvjetova djeteline i prelijte prokuhanom vodom sobne temperature.
    • Zatim uzmu čistu staklenku s tamnim staklom i tamo prenesu cvijeće. Sipajte 0,5 litara votke. Zatvorite čvrsto poklopcem i očistite na tamnom mjestu jedan dan.
    • Vremenom, gotova tinktura se filtrira kroz sitno sito.

    Za konzumiranje tinktura je potrebna jednom dnevno na 4 meseca. Tijek uzimanja alkoholnih tinktura i kako uzimati djetelinu će liječnik točno opisati u svom imenovanju, za svakog pacijenta. Najbolje je koristiti alkoholnu tinkturu u proljeće, jer je i odličan alat u borbi protiv nedostatka vitamina. Nadoknađuje nedostatak vitamina za tijelo, dobro se bori protiv sezonske depresije, podiže raspoloženje, a nivo holesterola će postepeno i postojano opadati.

    Ova metoda liječenja je efikasna samo u kombinaciji sa terapijom koju je propisao ljekar. Unatoč činjenici da je ovo najpopularniji recept, ova metoda tradicionalne medicine ima značajnu kontraindikaciju - strogo je zabranjeno koristiti ljekovitu dekociju ljudima koji imaju ili su imali ranu ovisnost o alkoholu, čiru na želucu. Liječenje bolesti tinkturom moguće je samo pod nadzorom liječnika.

    Kako izvaditi djetelinu iz kolesterola

    Takođe popularno recept za juhu djetelina od holesterola. Kuhan trefoil ima puno pozitivnih svojstava i pomaže u borbi protiv ateroskleroze. Djetelina se uzgaja na ovaj način:

    • Uzmite 50 grama svježeg cvijeta djeteline i operete pod tekućom hladnom vodom. Oprano cvijeće položite na ubrus ili ručnik tako da se osuše.
    • Potom prelijeju 250 grama prethodno kuhane ključale vode.
    • Pokrijte rezervoar i ostavite nekoliko sati da inzistira.

    Spremna dekocija djeteline iz holesterola može se uzimati 65 ml 3 puta dnevno 15-20 minuta prije jela. Pijte dva meseca. Ako je potrebno, kurs se može ponoviti ponovo, nakon konsultacija unaprijed s liječnikom i položenim pretragama krvi. Tretman možete ponavljati 3-4 puta godišnje. Pauza između kurseva trebala bi biti najmanje mjesec dana. Važno je koristiti samo svježi proizvod koji je čuvan ne više od godinu dana i kupljen od pouzdanog dobavljača.

    Kuhanje tinkture

    Takođe, za smanjenje holesterola iz livadne djeteline možete pripremiti tinkturu u alkoholu ili votki. Potrebni sastojci: svježe glave crvene djeteline sa lišćem koji ih okružuje - 1 šolja i alkohol (votka) - 500 ml.

    Cvjetove prelijte votkom i inzistirajte na zatamnjenoj hladnoj prostoriji 2 tjedna. Dobivenu tinkturu procijedite i pijte 1 kašiku prije glavnih obroka. Tijek liječenja je 2 mjeseca, a zatim se daju kontrolni testovi (biohemijski, opći klinički). Ako se nivo holesterola normalizuje, ubuduće će lekar propisati specijalizovanu dijetu s ograničenjem hrane bogate životinjskim masnoćama. U slučajevima kada holesterol i dalje ostaje povišen, nakon mesec dana pauze, tečaj lečenja može se ponoviti.

    Ostavite Svoj Komentar