Zbog čega dijabetes postaje vrtoglavica

Kod dijabetesa je metabolizam poremećen, što uzrokuje promjene u tijelu.

Zato je život dijabetičara kompliciran ne samo periodičnim povećanjem šećera u krvi, već i drugim poteškoćama.

Oči, bubrezi, jetra, zubi, srce, noge - poteškoće se javljaju iz mnogih organa i sistema. Jedno od najtežih stanja je vrtoglavica. Srećom, dijabetes je lako spriječiti i eliminirati.

Hipoglikemija

Pad šećera u krvi uzrokovan je pretjeranom primjenom inzulina, dužim postom, unosom alkohola, učincima određenih lijekova koji se koriste za dijabetes ili pretjeranim fizičkim naporom.

Za koordiniran rad tijela potreban je sistematski unos glukoze u mozak i druge organe. Inače, dijabetičko tijelo reagira vrtoglavica, snižava krvni tlak, slabost i pospanost.

Neuspjesi u kardiovaskularnom sistemu

Dijabetes melitus negativno utječe na srčani mišić i krvne žile, izazivajući ishemiju, odnosno nedostatak kisika.

Osim toga, dijabetes vodi u autonomnu neuropatiju srca koja se izražava ubrzanjem pulsa, odnosno kod tahikardije. Oba ova stanja dovode do gladi mozga kisikom, pa dolazi do vrtoglavice.

Manjak elektrolita

Često dijabetičari pate od čestih mokrenja. Ovo je zaštitna reakcija tijela: na taj način uklanja višak šećera.

Međutim, to izaziva negativne nuspojave: osoba gubi elektrolite (kalijum, magnezijum) u urinu.

Važni su za pravilno funkcioniranje mnogih organa, posebno za srce. Kao rezultat toga, prestaje ispravno raditi, što se posebno očituje u poremećaju ritma. Mozak posebno pati zbog toga, doživljava nedostatak kisika, što dovodi do vrtoglavice.

Kada je potreban doktor?

Uz vrtoglavicu koja se često pojavljuje, potrebno je produženo ispitivanje. Ključ je učinkovitog liječenja, jer bez utvrđivanja uzroka provest će se samo simptomatska terapija, što daje privremeni rezultat.

Uz dijabetes može se javiti vrtoglavica, ali može se javiti i sa drugim bolestima čiji dijabetičar nije ni svjestan: cervikalne osteohondroze, herniranih diskova, problema s vratnim kralježnicama, bolesti unutrašnjeg uha, bolesti vestibularnog aparata, cerebrovaskularne nesreće, multiple skleroze i tako dalje.

Prije pripisivanja problema samo dijabetesu, potrebno je isključiti sve uvjete u kojima se može pojaviti vrtoglavica. Oni su simptomi ozbiljnih kvarova u tijelu, stoga zahtijevaju pažljivu pažnju prema sebi.

Terapija uključuje rutinske aktivnosti za dijabetes.

Međutim, u prisutnosti dodatnih stanja koja su uzrokovala vrtoglavicu, provodi se specifičan tretman usmjeren na borbu protiv njihovih uzroka:

  • Koronarna bolest srca. Kao rezultat djelovanja odgovarajućih lijekova, poboljšava se opskrba krvlju srcem, a samim tim i opskrba kisikom.
  • Neuropatija srca. Ova bolest se može liječiti lijekovima koji obnavljaju živčanu prevodnost.
  • Nedostatak elektrolita. Kad u tijelu nedostaje element, izvodi se nadopunjujuća terapija. U tom slučaju potrebno je uzimati pripravke koji sadrže nedostajuće elektrolite: kalijum i magnezijum. Mora se imati na umu da je njihov prijem moguć samo u slučaju nedostatka tih elemenata u tragovima, što je potvrđeno i krvnom pretragom. U suprotnom, moguće je predoziranje i trovanje ovim supstancama, što je kruto ozbiljnim komplikacijama.

Terapiju propisuje lekar nakon kompletnog pregleda pacijenta.

Prevencija i preporuke

Da bi sprečio vrtoglavicu, dijabetičar mora slijediti sve upute liječnika. Srećom oni su jednostavni i razumljivi, što se ponekad ne može reći o prevenciji drugih bolesti.

Oni uključuju sljedeće aktivnosti.

  • Usklađenost s dijetom.
  • Redovan unos hrane.
  • Ograničenje upotrebe čaja i kafe.
  • Uzimanje potrebnih lijekova.
  • Izvodljiva fizička aktivnost.
  • Prestanak pušenja.
  • Odbijanje alkoholnih pića. Izuzetak je unos 70 ml crnog vina jednom sedmično.
  • Savladavanje tehnika rješavanja posljedica stresa.
  • Normalizacija rada i odmora.

Ako se javi vrtoglavica, važno je leći. Često je jak, pa je osobi teško održati ravnotežu. Pad može dovesti do ozbiljnih posljedica, posebno u prisustvu oštrih predmeta (obruba ili kamenja). Ozljeda glave može dovesti do invalidnosti ili smrti.

U trenutku napada važno je usredotočiti se na disanje kako biste se smirili. Nervozni stres može pogoršati stanje, pa se s tim trebate nositi.

Naravno, bilo koja vrsta dijabetesa zahtijeva da pacijent obnovi svoj život u skladu sa svojim zahtjevima, ali on dobro odgovara kontroli i liječenju. Savladavši jednostavna pravila, dijabetičar se može naviknuti na novo stanje i živjeti punim životom.

Pogledajte video: Kardiovaskularne bolesti (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar