Antibiotici protiv pankreatitisa

Upala gušterače nije samo neugodna, nego i prilično opasna pojava, koja ako se ne liječi ili neadekvatnom terapijom, čovjeku može čak i oduzeti život. Kao i u slučaju bilo koje upale s pankreatitisom, postoji visoki rizik bakterijske infekcije, koja kod svakog petog bolesnika uzrokuje težak tijek bolesti. Kada dođe do bakterijske infekcije, gotovo je nemoguće zaustaviti upalu NSAID-ovima, enzimskim pripravcima i štedljivom dijetom koja iskrcava gušteraču. Oslabljeno bolešću, tijelo se vjerojatno neće moći nositi s tako jakim neprijateljem koji se aktivno uzgaja, što znači da su potrebni posebni lijekovi - antibiotici, koji će pružiti antimikrobni učinak. Ali ljekari radije koriste antibiotike za pankreatitis s krajnjim oprezom, jer su to nesigurni lijekovi koji mogu prouzrokovati dodatne probleme.

Propisivanje antibakterijskih lijekova

Pankreatitis je upalne prirode. Dovodi do oštećenja ćelija pankreasa. Kod gotovo ⅕ pacijenata patologija je teška. Nepravilno propisivanje antimikrobnih lekova, nedostatak pravilnog režima ishrane ili odlaganje lekarskog pregleda dovodi do znakova koji mogu dovesti do smrti. Najopasnije od njih su: bubrežni kolaps i zaustavljanje disanja. Perzistentna mučnina je također sredstvo za razvoj pankreatitisa.

Preporučuje se antibakterijska terapija kada se posmatra:

  • apsces, peritonitis ili flegmon,
  • lokalizacija iritacija u žlezdnim tkivima, organima gastrointestinalnog trakta,
  • stvaranje ciste pankreasa, bakterijske infekcije s nekrozom ćelije žlezde, upalom žučnih puteva,
  • ruptura kanala pankreasa,
  • disfunkcija motiliteta žučnog mjehura.

Znak infekcije je akutni sindrom boli, koji Ketonal i drugi anestetici nisu u stanju ukloniti.

Uz sve raznolike pozitivne efekte antimikrobnih lijekova, oni imaju dovoljno negativnih strana. Ljekari primjećuju pojavu alergijskih reakcija: crvenilo kože, upale nosne sluznice, svrbež. Ne isključuje se opijenost drogom. Produljenom upotrebom antibiotika, bakterije pokazuju mutacije koje su ovisne o lijeku. Pri prvim znakovima nuspojava ili nedostatku efikasnosti terapije, liječnik bi trebao otkazati.

Lečenje akutne i hronične bolesti

Tijekom teškog razvoja patologije, možda neće biti znakova sepse. Stajajući procesi u gušterači dovode do edema i uništavanja organskih tkiva vlastitim enzimima. Kao odgovor na iritaciju, tijelo stvara izliv s biološki aktivnim mikročesticama koje djeluju na membranu trbušne šupljine. Rezultat takve upale može biti uništavanje gušterače. Više od ⅔ pacijenata s akutnim pankreatitisom prijeti smrt.

Za zaustavljanje brzog razvoja bolesti propisana su sljedeća antimikrobna sredstva koja imaju širok spektar djelovanja: Levomicetin,

U početnoj fazi terapije provode se intravenske infuzije, kao i injekcije u trbušnu šupljinu. Istovremeno se prepisuju sedativi u obliku amitriptilina koji imaju blagotvoran učinak na nervnu organizaciju. Ovo je potrebno zbog jakih bolova. Što prije pacijent potraži medicinsku pomoć, to je veća efikasnost antibiotika u akutnom obliku bolesti. Kod izraženog peritonitisa provode se hitne mjere u vezi s prijetnjom iznenadne smrti.

S sporim oblikom pankreatitisa nema potrebe za upotrebom antibiotika. Izuzetak je parapancreatitis, koji se izražava lezijama retroperitonealnog parapancreatic tkiva. Uticati na to je vrlo teško. Celuloza zahvaćena u aseptičnom stadijumu bolesti je medij za sljedeću tešku suppuraciju, tvar sekundarnih komplikacija i izvor trovanja krvi.

Formulacije za ubrizgavanje i tablete

Da bi se uklonili simptomi pankreatitisa, izvode se intramuskularne injekcije cefotaksima. On ne dozvoljava sepsu bakterijske prirode probavnog trakta. Doksiciklin i Ampioks su univerzalni lijekovi. Davaju se intravenski i intramuskularno 7-10 dana. Ceftriaxone pokazuje maksimalni rezultat s bakterijskom infekcijom probavnog sustava. Amoksicilin je kreiran za uklanjanje upale žučnih kanala, preventivne mere i sprečavanje ponovnog napada.

Amitriptylin liječi depresivna stanja koja se razvijaju u pozadini produženog bola u trbušnoj šupljini. Najčešći antibiotici u tabletama uključuju:

  • Azitromicin (protiv različitih vrsta bakterija),
  • Abactal (u akutnoj fazi pankreatitisa),
  • Amoksiklav (za hitno ublažavanje bolova),
  • Sumamed (za širok spektar djelovanja).

Lijekovi u bilo kojem obliku uzimaju se isključivo prema receptu koji je propisao ljekar. Samo-lijek može uzrokovati pogoršanje s nepredvidivim posljedicama.

Za ispravnu svrhu lijekova provodi se bakteriološko ispitivanje otopine žuči sa želudačnim, crijevnim i pankreasnim izlučevinama, kao i kultura mikroflore. Utvrđuje se stupanj osjetljivosti patogenih mikroorganizama na djelovanje antimikrobnih sredstava. Samo na taj način moguće je odabrati pravi lijek koji ne dovodi do neravnoteže u mikrobiocenotskim strukturama i do pojave incidentnog efekta.

Probiotici se propisuju zajedno sa antibakterijskim lijekovima. U prehrani bi trebali biti prisutni kiselo-mliječni proizvodi koji obnavljaju oštećene stanice i obnavljaju korisnu crijevnu mikrofloru. Antibiotici za pankreatitis uzimaju se ne više od 14 dana. Kod virusne infekcije gušterače, zabranjena je upotreba antimikrobnih sredstava.

Za liječenje pankreatitisa mogu se koristiti razna sredstva i dobri rezultati se mogu postići integriranim pristupom.

Antibiotici za pankreatitis se retko koriste, kada je stanje ozbiljno i moraju se uzimati snažni lekovi.

Ovi lijekovi se koriste da se uklone glavni simptomi patologije koji se razvijaju u upalnoj gušterači.

Antibiotici se preporučuju ako postoji rizik od infekcije različitih organa gastrointestinalnog trakta. Lijekovi ne dopuštaju razvoj posljedica i komplikacija koje postaju fatalne.

Prednosti i nedostaci tretmana

Antibiotici za pankreatitis kod odraslih mogu brzo ukloniti upalni proces, sprečavajući ih da pređu u obližnje dijelove i organe, smanjujući tako vjerojatnost ozbiljnih posljedica i komplikacija.

Savremeno tržište farmaceutskih proizvoda nudi veliki broj antibiotika za lečenje, koji imaju različite efekte, funkcije i na njih se minimalno navikava.

Nedostatak antibiotika je više od prednosti, jer često uzrokuju nuspojave i druge neželjene posljedice.

Glavne nuspojave će biti:

  1. Svrab kože.
  2. Osip na telu.
  3. Rinitis.
  4. Poremećaji stolice i drugi dispeptični poremećaji

Ako se pojave drugi negativni faktori, tada je potrebno liječenje određenim tabletama odbaciti i odmah potražiti savjet liječnika.

Kada se koriste moćni lijekovi za pankreatitis, mogući je razvoj intoksikacije. To se događa ako se lijekovi ne koriste pravilno, odstupajući od sheme koju je naznačio ljekar.

Simptomi intoksikacije pojavljuju se zbog zajedničke upotrebe antibiotika i:

  1. Od alkohola.
  2. Nekompatibilni lijekovi.

Moguće posljedice prilikom upotrebe povećane doze lijeka. Svako odstupanje od propisanog liječenja može uzrokovati glavobolju, vrtoglavicu, poremećaj vestibularnog aparata.

U sastavu lijekova postoje tvari koje uzrokuju mutaciju patogenih bakterija, pa se nakon nekog vremena počinju naviknuti na aktivne tvari, reakcija na lijek nestaje i nastavlja se aktivnost štetna za ljude.

Uprkos nekim nedostacima, antibiotski tretman pankreatitisa koristi se za očuvanje zdravlja i života pacijenta.

Antibiotici za akutni pankreatitis

Pankreatitis se može pojaviti u akutnom ili hroničnom obliku, pa se liječenje provodi različitim lijekovima.

U akutnim slučajevima, rezultat lijeka ovisi o vremenu upotrebe tableta.

Što brže započne liječenje, veće su šanse da se izbjegne prelazak bolesti u kroničnu fazu, pojava komplikacija, među kojima može biti i peritonitis.

Primjena antibiotika 1-3 tjedna nakon akutne manifestacije bolesti smanjuje vjerovatnost smrti.

Propisujte snažne lijekove samo uz određene indikacije i ozbiljno stanje pacijenta.

Ako je peritonitis već razvijen, tada je život osobe direktna prijetnja, zbog toga se uvijek treba koristiti antibiotike.

Uzročnici ovog efekta biće patogene bakterije u crevima, među kojima su:

Takvi organizmi mogu živjeti i razvijati se i bez prisustva kisika, a u akutnom pankreatitisu moraju koristiti lijekove širokog spektra djelovanja koji utječu na upravo opisane parazite.

Među glavnim lijekovima razlikuje se nekoliko vrsta lijekova koji su podijeljeni u grupe:

  1. Za liječenje se koriste penicilini, ampicilin ili Augmentin.
  2. Cefalosporini među dobrim lekovima ispuštaju Kefzol, Klafornan, Cefotaxime. Ovi lijekovi se prodaju u obliku otopine, ubrizgavaju se u mišić dva puta dnevno i često se koriste kod patologija probavnog sustava.
  3. Karbapenemi, lijekovi dobro rade glavni zadatak, ali su skuplji od ostalih antibiotika. Za terapiju se koristi Tienam ili Meropenem.

Akutni oblik bolesti treba liječiti u bolničkom okruženju, može se provesti hirurško liječenje. Izbor antibakterijskih sredstava, njihovu dozu i trajanje liječenja može utvrditi samo liječnik.

Kompleksna terapija za pogoršanje

U hroničnom obliku za vrijeme egzacerbacija, liječenje pankreatitisa antibioticima treba provoditi u bolničkom okruženju, budući da postoji visoki rizik od komplikacija.

Prve sedmice se provodi niz studija koje mogu odrediti vodu, sol i ostale ravnoteže, kao i brzinu enzima. Provodi se temeljita analiza krvi i drugih pokazatelja.

Kombinirana terapija sastoji se u smanjenju izlučivanja enzima pankreasa, uklanjanju upalnog procesa i oteklina.

Za to se nužno koristi metoda odmora od gladi u hladnom:

  1. Hladno se neprestano primjenjuje na područje stomaka kako bi se uklonila natečenost.
  2. Prva 3 dana nakon pogoršanja morate koristiti glad, koja će osloboditi stres gušterače i smanjiti oslobađanje enzima. Sva hrana je isključena, dozvoljena je samo voda svakih par sati.
  3. Za brzi oporavak i liječenje koriste se lijekovi koji mogu smanjiti oslobađanje enzima. Koristite lijek Dalargin koji se ubrizgava u mišić 2 puta dnevno tokom 21 dana.
  4. Ljekar propisuje upotrebu cimetidina i antacidnih lijekova koji mogu olakšati teret gušterače smanjenjem kiselosti želučanog soka.
  5. Sveobuhvatni tretman uključuje upotrebu lekova koji suzbijaju enzime, oni se daju venom ili kapanjem. Za terapiju koristite Contrical ili Gordox.
  6. Za bol se mogu koristiti analgetici u obliku Sandostatina, koji se koristi za injekcije.

Nakon zaustavljanja akutne manifestacije bolesti liječnik odabire i propisuje zamjensko liječenje enzimatskim lijekovima.

Lijekovi se biraju individualno za svaku osobu, fizioterapija se dodatno koristi za smanjenje boli i upale.

Liječenje pankreatitisa antibioticima

Pankreatitis je bolest ljubitelja alkohola i štovatelja jela s izraženim ukusom (začinjena, slana, pržena hrana, upotreba prehrambenih aditiva i jakih začina). Naravno, to uključuje ljude koji imaju prekomjernu tjelesnu težinu, te bolesnike s kroničnim zaraznim patologijama, kao i one koji su previše zainteresirani za uzimanje lijekova. No ipak, prve dvije skupine ljudi čine glavni dio pacijenata s pankreatitisom, više od 90% pacijenata s akutnim oblikom bolesti su alkoholičari i ljudi koji zloupotrebljavaju alkohol. Tako možemo reći da se naše loše navike po našoj krivnji pretvaraju u ozbiljne bolesti.

Akutni upalni proces u pankreasu uvijek prati kršenje organa. Stoga je liječenje pankreatitisa prvenstveno usmjereno na osiguravanje da probavni proces ne pati. Doista, učinkovitost probave bjelančevina, masti i ugljikohidrata izravno ovisi o gušterači koja obavlja svoje funkcije.

Učitavanjem oboljelog organa, tj. konzumiranje teške hrane koja zahtijeva proizvodnju više soka pankreasa može samo pogoršati situaciju (isto vrijedi i za alkohol, koji potiče stvaranje probavnih sekreta). Uostalom, upala je uvijek povezana sa zagušenjem, a proizvodnja agresivnih enzima uzrokovat će još veću iritaciju sluznice organa. Kako bi to spriječili, pacijentima se propisuju enzimski pripravci (pankreatin, Mezim, Creon, Festal itd.) I niskokalorična dijeta sa ograničenjem masne hrane koja sadrži ugljikohidrate.

To je osnova na kojoj se zasniva liječenje gušterače. Ali daleko je od uvek moguće ograničiti se samo na ovaj deo terapije. Akutni oblik bolesti ne može proći bez sindroma stalnog jakog bola, koji ljekari pokušavaju zaustaviti antispazmodicima (No-shpa, Drotaverin, Spazmil, Spazmolgon, itd.). Ako antispazmodici ne pomognu, u režim liječenja uključuju se jaka lijeka protiv bolova (Tempalgin, Ketanol, Ketanov, Ketoral itd.).

Jao, čak i snažni analgetici nisu uvijek u stanju pomoći osobi s akutnim pankreatitisom, posebno ako je bolest dala komplikacije. A komplikacije u većini slučajeva objašnjavaju se širenjem upale na druge organe i pridavanjem bakterijske infekcije. Ovdje će antibiotici za pankreatitis igrati presudnu ulogu u spašavanju života pacijenta.

Je li sve zaista tako zastrašujuće? Da, opasnost postoji i sasvim je stvarna. Upalna reakcija uvijek je popraćena ispuštanjem eksudata u značajnim količinama (to može objasniti oticanje upaljenih organa). A sam eksudat smatra se uzgajalištem bakterija koje tamo, nakon što stignu, započnu aktivno razmnožavanje, što je smisao njihovog života.

Dio eksudata ide na površinu upaljenog organa (u našem slučaju gušterače) i ulazi u obližnje probavne organe i u trbušnu šupljinu. Ako čak i jedan mikrob uđe u upalnu tekućinu, nakon nekog vremena bit će ih toliko da će započeti upala u trbušnoj šupljini (peritonitis), a to je patologija s velikom stopom smrtnosti.

Ali ponekad pankreatitis u početku uzrokuje bakterijska infekcija. To se događa prilično često, a uzrok u većini slučajeva je holecistitis i žučna bolest.I ne samo to, gušterača i žučni mjehur su u neposrednoj blizini jedan drugog, što znači da upala iz jednog organa može lako preći u drugi. Tako ovi organi imaju i zajednički kanal kroz koji žuč i pankreasni sok ulaze u dvanaestopalačno crevo.

Kršenje normalnog odljeva žuči zbog upale ili žučne kamene bolesti dovodi do zagušenja žučnog mjehura, što zahtijeva uporabu antibiotika i često hirurško liječenje. Zajedno s žuči, patogene bakterije mogu biti bačene i u gušteraču, izazivajući upalu organa. To objašnjava činjenicu da se pankreatitis često razvija na pozadini holecistitisa i obrnuto.

Budući da je infektivni faktor u oba slučaja iste vrste, antibiotici za pankreatitis i holecistitis su isti. To su najčešće zaštićeni penicilini, cefalosporini i makrolidi, rjeđe tetraciklini i druge vrste antibiotika, uglavnom širokog spektra djelovanja.

U nekim je slučajevima potrebno propisati 2 i 3 vrste antibakterijskih lijekova uzastopno ako je liječenje prvim antibiotikom neefikasno. Razlog ovog neuspjeha najčešće je rezistencija na bakterije na antibiotike, što postaje svake godine sve veći problem. Čak se i mikroskopski organizmi bore za preživljavanje mutacijama i razvojem novih svojstava koja im pomažu da izgube osjetljivost na antibiotike. I bez poznavanja neprijatelja (bakterija) u licu, teško je reći koji se antibakterijski lijek može nositi s tim.

Bilo bi najlogičnije da se odmah analizira patogen i njegova osjetljivost na antibiotike. Ali metoda za trenutno određivanje vrste bakterije i njenih svojstava još nije razvijena, a uobičajena analiza zahtijeva prilično dugo vremena, što nije toliko u akutnoj, teškoj situaciji. Kada je u pitanju ljudski život, prije primanja rezultata laboratorijskih studija liječe se antibioticima širokog spektra, sa kojima postoji veća mogućnost utjecaja na patogen nego u slučaju usko ciljanih lijekova. Uz to, često postoji složeni efekat ne jednog, već nekoliko vrsta patogena upale.

Kod hroničnog tijeka pankreatitisa sve je malo drugačije. Obično ta upala nije plan bakterija, što znači da nema smisla liječiti je antibioticima. No, hronični tijek uvijek nastaje s recidivima, čiji uzrok može biti i upotreba „zabranjene“ hrane i aktiviranje uvjetno patogene mikroflore, koja za sada vreba čak i unutar zdravog organizma.

Dugotrajna bolest je udar na imunološki sustav, tako da kronične patologije uvijek dovode do smanjenja imuniteta. I to su samo uvjeti koji su uvjetno patogeni mikroorganizmi potrebni kako bi započeli aktivno djelovanje i postali patogeni, jer što više bakterija ima više, toksični proizvodi njihove vitalne aktivnosti nakupljaju se u tijelu, što izaziva upalne procese i intoksikaciju tijela.

Dakle, antibiotici za kronični pankreatitis mogu se propisati i ako postoji sumnja na bakterijsku prirodu pogoršanja. Na primjer, osoba odlazi u bolnicu žaleći se na bolove i težinu u gušterači, ali se u isto vrijeme pridržavala dijeta bez neuspjeha, nije zloupotrebljavala alkohol, nije prejedala i vodila zdrav način života. U ovom se slučaju uzrok pogoršanja pankreatitisa s velikom vjerojatnošću može smatrati aktiviranje oportunističkih bakterija ili prodiranje patogenih mikroba u organ.

Prema limfnom sustavu bakterijski faktor, lokaliziran čak u jednom organu ili njegovom dijelu, može se širiti po cijelom tijelu, a to je još jedna činjenica koja govori u prilog antibiotskoj terapiji bakterijskog pankreatitisa bilo kojeg oblika.

Nakon upotrebe antibiotika, bol i upala umiru bukvalno u naredna 2-3 dana, ali to ne znači da je pankreatitis izliječen. Oslobađanje od ove bolesti nije tako jednostavno. U većini slučajeva, nakon akutne faze, započinje hronična faza, za koju su karakteristični periodi remisije i pogoršanja. U svakom slučaju, snažan udarac pankreasa, koji je akutni pankreatitis, ne prolazi bez traga, pa vam ljekari nakon otpusta iz bolnice preporučuju da se pridržavate dijeta i da uvijek imate uz sebe enzimske pripravke.

Pankreatitis je ...

Pankreatitis nije odvojena bolest, već skupina patologija koja objedinjuje važan znak - upalu gušterače.

Gušterača bi radije bila nazvana "gušterača", jer se ona tamo nalazi, međutim, ime su dali liječnici koji su proučavali anatomiju na mrtvim tijelima, a kad leže, organ se zaista nalazi ispod stomaka.

Unatoč svojoj skromnoj veličini (do 10 cm kod odraslih), uloga gušterače u probavi i normalnom funkcioniranju tijela je neprocjenjiva.

Tijelo proizvodi do dvije litre pankreasnog soka dnevno, koji sadrži 22 enzima.

Te supstance ulaze u dvanaestopalačno crevo, koje se vrti oko gušterače, i procesiraju proteine, masti i ugljene hidrate u energiju i građevinski materijal za ćelije tela.

Gvožđe takođe održava stalnu razinu šećera u krvi regulirajući povećavanje ili smanjenje njegove količine.

Korisni članak? Podijelite vezu

Iz različitih razloga gušterača se može upaliti, tada će se prekršiti uobičajeni ritam njegovog rada.

Ona i dalje proizvodi sok gušterače bogat enzimima, ali ne može ga ubrizgati u dvanaestopalačno crijevo - sam proces probave počinje.

Kod akutnog pankreatitisa koji se uvek razvija dovoljno brzo postoji rizik od razvoja nekrotičnog procesa - nekroze tkiva.

Toksini se oslobađaju i ulaze u krvotok, koji se krvlju nose cijelim tijelom, pa dopiru do srca, mozga, pluća, bubrega i jetre.

Nasljedni faktori mogu dovesti do pankreatitisa, ali u većini slučajeva pankreatitis se razvija zbog povećanog opterećenja koje osoba stvara na svoj probavni sustav.

Jedan od najčešćih uzroka pankreatitisa je zloupotreba alkohola. Veliki teret opterećuje i teška hrana, posebno masna i pržena hrana.

Liječenje lijekovima koji imaju nuspojave na gušterači takođe može izazvati pankreatitis. Zarazne upale, povrede, povećana kiselost želučanog soka takođe mogu potaknuti pankreatitis.

Glavni problem pankreatitisa je dijagnoza.

Jedna od odlika postsovjetske medicine je veliki broj ozbiljnih dijagnoza povezanih s gastrointestinalnim traktom u odnosu na zapadne države.

Posebno je visok broj pankreatitisa koji je na trećem mjestu nakon upala slijepog crijeva i holecistitisa.

Poseta ljekaru s pritužbama probavnog trakta u pravilu se završava dijagnozom hroničnog pankreatitisa koju ljekari uglavnom pokušavaju izbjeći u zemljama sa naprednijom vrstom lijeka.

Raširena pojava predijagnosticiranja je da liječnici (funkcionalisti i dijagnostičari) interpretiraju manifestacije funkcionalne norme kao patologiju rada organa i postavljaju uobičajene dijagnoze s nedovoljnom manifestacijom simptoma.

Jedan primjer je povećana ehogenost gušterače ultrazvukom, to jest doktor na ekranu vidi kako je ovaj organ lakši od jetre.

Međutim, takva je slika norma kod odraslih i nije razlog za dijagnosticiranje pankreatitisa.

Drugi čest primjer predijagnosticiranja je hronični i akutni pankreatitis kod djece. Istovremeno su mnogi faktori alarmirani odjednom.

Prvo, kako deci uspeti toliko da opterete gušteraču? Drugo, ove se dijagnoze gotovo nikada ne potvrđuju kod odraslih, mada je pankreatitis bolest koja se u potpunosti može izliječiti samo u posebnim slučajevima.

Treće, probavni sistem djeteta tek se formira, a u tom procesu su kvarovi normalni.

U hroničnom pankreatitisu ili holecistitisu djeca se liječe značajan dio svog života - kod kuće i u bolnicama, njihova se ličnost formira pod utjecajem drugog opasnog faktora - hospitalizma.

Kao rezultat toga, odrasli odrastaju iz njih, ne samo s narušenim fizičkim zdravljem („izliječena“ djeca), već i sa psihološkim teškoćama.

Zaoštravanje hroničnog pankreatitisa jedan je od najčešćih uzroka pobačaja. Žena ne može jesti, temperatura joj raste, povećava se ton materice, doktori predlažu pobačaj, a žena se slaže, uplašena i iscrpljena.

Ako zasebno analizirate svaki takav slučaj, ispada da je pankreatitis sekundarno stanje, na primjer, kod holecistitisa (upale žučnog mjehura sa stvaranjem kamenca).

Pankreatitis može čak izazvati i liječenje, na primjer, uzimanjem antibiotika, velikog broja lijekova ili trauma u pankreasnom kanalu tijekom dijagnoze.

Antibiotici za lečenje pankreatitisa

Antibiotici protiv holecistitisa ili pankreatitisa propisani su za suzbijanje infekcije i ublažavanje upalnog procesa.

Antibakterijsko liječenje je opravdano zbog prisustva velikog broja mikroorganizama - važnih sudionika u probavnom procesu, koji u upalnom procesu mogu igrati za protivnički tim i pogoršati pacijentovo stanje.

Međutim, pristajući uzimati bilo koji antibiotik i općenito za bilo koji tretman, važno je zapamtiti poteškoće s postavljanjem ispravne dijagnoze u modernoj medicini postsovjetske škole.

  1. samo vrlo kompetentan stručnjak može uzeti u obzir sve suptilnosti utjecaja antibiotika na organizam (na primjer, prilagođavanje flore lijekovima), stoga orijentacija pri odabiru antibiotika nije dobra ideja,
  2. pristanak na antibiotike, kao i na bilo koje druge terapijske mjere, potrebno je provjeriti tačnost dijagnoze.

Očito, ispunjavanje ovih uvjeta nije tako jednostavno: stručnjaku je lako riješiti se pacijenta s teško izgovarajućim riječima ili zacrtati sumorne izglede, nakon čega pacijent pristaje na bilo koji tretman kako bi se oslobodio mogućih posljedica odgode sa pankreatitisom.

Ipak, pacijent je više nego iko zainteresiran za vlastito zdravlje i mora braniti vlastite interese.

Ko ako ne ja? To je prvo pitanje koje je važno postaviti sebi i jasno staviti do znanja da niti jedan ljekar ne zanima više za vaše dobrobit.

Postavljajte pitanja i posmatrajte reakciju ljekara. Da li doktor pokušava odgovoriti jasno, zastrašuje, nudi alternative?

Pročitajte medicinsku literaturu o svojoj patologiji. Neka vam razumiju daleko od svega, ali čak se i pojedinačni trenuci mogu podudarati sa mišljenjem vašeg lekara ili proturječiti mu.

Posavjetujte se s drugim klinikama s drugim specijalistima koji nisu zainteresirani za održavanje verzije svog liječnika.

U svakom slučaju, svoje zdravlje nećete morati povjeriti drugim ljudima, ali pokušavajući shvatiti svoje stanje i značajke liječenja pankreatitisa, sigurno se nećete pogoršati.

Snažna bol u gornjem dijelu trbuha, povraćanje žuči, mučnina mogu ukazivati ​​na pankreatitis - upalu gušterače. Pri ovoj bolesti probavni enzimi koje proizvodi tijelo, umjesto da napuštaju dvanaesnik, ostaju u žlijezdi i počinju je probaviti. To dovodi do oslobađanja toksina koji se oslobađaju u krvotok, dopiru do bubrega, srca, pluća, mozga i uništavaju njihova tkiva. Pravovremeno uzimani lijekovi za pankreatitis izbjeći će takve posljedice, normalizirati gušteraču.

Simptomi pankreatitisa

Gušterača sintetiše probavne enzime i hormone koji regulišu metabolizam proteina, masti, ugljikohidrata - inzulin, glukagon, somatostatin. Organ ima duguljast oblik i nalazi se u gornjem dijelu trbuha, iza želuca, u uskom je kontaktu sa dvanaesnikom. Gvožđe teži oko 70 g, dužina varira od 14 do 22 cm, širina - od 3 do 9 cm, debljina - 2-3 cm.

Upala pankreasa može se pojaviti u akutnim i hroničnim oblicima, čija su kliničke manifestacije različite. Akutni pankreatitis je smrtonosan, jer toksini mogu izazvati nekrozu tkiva žlijezde i drugih organa, infekcije, gnojne procese. Čak i pri pravovremenom liječenju savremenim sredstvima, smrtnost iznosi 15%.

Ne postoji jasna klinička slika u akutnom pankreatitisu, stoga su za postavljanje tačne dijagnoze potrebna dodatna ispitivanja. U akutnom obliku bolesti često se stvaraju lažne ciste u gušterači, koje uzrokuju bol u drugim organima, ometaju kretanje hrane kroz želudac i crijeva. Pored toga, patologija se manifestuje sljedećim simptomima:

  • akutna bol u gornjem dijelu trbuha, koja se proteže na levu stranu, leđa,
  • mučnina
  • povraćanje žuči, što ne donosi olakšanje,
  • nadimanje
  • dehidracija
  • može se razviti žutica praćena požutjenjem kože, tamnim urinom, svijetlim izmetom,
  • u nekim se slučajevima plavičaste mrlje pojavljuju u blizini pupka ili na lijevoj strani trbuha, ponekad sa žutim nijansama.

Kod kronične upale gušterače događaju se nepovratne promjene. Stisne se, kanali se sužu, stanice se zamjenjuju vezivnim tkivom, zbog čega organ prestaje ispunjavati svoje funkcije, pa smanjuje sintezu probavnih enzima i hormona. Za hronični pankreatitis karakteristična je zamagljena klinička slika, njeni simptomi se lako mogu pobrkati s drugim bolestima probavnog sustava.

Bolest se razvija postepeno i dugo se ne osjeća. Patologija se manifestuje kao stalna ili periodična bol u trbuhu, u blizini lijevog hipohondrija, može dati u donji dio leđa. Bolest prati mučnina, povraćanje, podrigivanje, žgaravica, neugodan kiseli okus u ustima. Proliv se može naizmenično zatvoriti zajedno sa zatvorom, a iz fekalija izlaze čestice neprobavljene hrane. Mogući je nagli gubitak težine, pojava vaskularnih fleka. Budući da pankreas sintetiše inzulin, hronični pankreatitis često prati šećerna bolest.

Lijekovi za pankreatitis odraslih

Otkrivši simptome tipične za upalu gušterače, morate hitno konzultirati liječnika i podvrgnuti se istraživanju. Tada će, prema rezultatima testova, lekar propisati režim lečenja. Predviđa akcije usmjerene na:

  • ublažavanje simptoma boli,
  • uklanjanje upale gušterače i obližnjih organa,
  • otklanjanje simptoma koji prate insuficijenciju enzima gušterače,
  • prevencija komplikacija.

Što prije započnete liječenje, veća je i šansa za uspjeh. Sve lijekove za pankreatitis kod odraslih treba uzimati prema uputama liječnika u propisanoj dozi. Za liječenje gušterače propisani su antispazmodici, antacidi, antienzimski pripravci i N-2 blokatori. Dobro sadrže agense koji sadrže polipeptid aprotinin. Paralelno s uzimanjem lijekova, propisani su postupci za čišćenje organizma pankreasa, dijeta.

Antispazmodičari za pankreatitis

Za otklanjanje bolova u upalnim procesima, koriste se antispazmodici. Imaju opuštajući učinak na glatke mišiće, što olakšava uklanjanje enzima duž kanala iz gušterače.Antispazmodičari su privremena mjera: čim njihovo djelovanje završi, bol će se vratiti pa bi glavna terapija trebala biti usmjerena na normalizaciju rada tijela. Tijekom egzacerbacije liječnik propisuje intramuskularne ili intravenske injekcije, rjeđe potkožne. Kod hroničnog zapaljenja koriste se tablete.

Za otklanjanje bolova često se propisuje No-Shpa (Mađarska) ili njegov analog Drotaverin. Aktivna supstanca ovih lijekova je drotaverin hidroklorid. Alat ublažava grčeve u mišićima probavnog trakta, mokraćnog sistema, žučnih kanala, žučnog mjehura, moždanih žila. Učinak lijeka nakon oralne primjene javlja se za četvrt sata, nakon ubrizgavanja - u drugoj minuti. Kod akutne upale žlezde prepisuje se:

  • za intramuskularnu injekciju: 2 ml rastvora odjednom,
  • intravenskom injekcijom od 2 ml, proizvod se razrjeđuje sa 8-10 ml fiziološke otopine natrijum-hlorida, ubrizgava se polako tokom pet minuta,
  • tablete: prosječna dnevna doza je 80 mg, maksimalna dnevna doza je 240 mg.

Učinkovito uklanja bol Papaverin čija je aktivna supstanca slična nazivu lijeka. Lijek opušta glatke mišiće probavnog urogenitalnog i respiratornog sistema, eliminira grčeve zalistaka, koji su odgovorni za odliv soka iz gušterače. Razni proizvođači ispuštaju lijek u obliku tableta, čepića, injekcija. Lijekovi za doziranje za odrasle:

  • tablete: 40-60 mg 3-4 puta dnevno, maksimalna dnevna doza je 0,6 g,
  • potkožne i intramuskularne injekcije za pankreatitis: 0,5-2 ml dvoprocentne otopine, maksimalna pojedinačna doza je 5 ml, dnevna doza je 15 ml.

Platifillin smanjuje grčeve trbušnih mišića, snižava ton glatkih mišića žučnih kanala i žučnog mjehura. Razni proizvođači proizvode antispazmodik u obliku tableta ili injekcija. Za ublažavanje akutne boli propisuju se injekcije: otopina se daje supkutano 1-2 ml dva do tri puta dnevno, maksimalna dnevna doza je 15 ml, pojedinačna doza nije veća od 5 ml.

Atropin opušta glatke mišiće probavnog sistema, blokira osjetljivost na acetilholin, neurotransmiter koji pruža neuromuskularnu signalizaciju. Razni proizvođači proizvode tablete i injekcije. Za ublažavanje akutne boli, 1 ml 0,1% -tne otopine atropin sulfata ubrizgava se potkožno dva do tri puta dnevno. Lijek ima uzbudljivo dejstvo na nervni sistem, srce, pa ga treba pažljivo koristiti pod medicinskim nadzorom.

Kada su prikladni antimikrobni lijekovi?

Antibakterijskim lijekovima treba liječiti dužnu pažnju u vezi s mogućim nuspojavama, inhibicijom crijevne flore. Stoga moraju postojati jasne indikacije za propisivanje antibiotika. Tu spadaju:

  • dobivanje prilikom ispitivanja nespornih podataka o upalnom procesu u žljezdanim tkivima, susjednim organima (holecistitis), crijevima,
  • zastoj žuči, diskinezija žučnog mehura i kanala,
  • rizik od širenja infekcije i bakterijskih komplikacija, koji se povećava u prisustvu holangitisa, cista u tijelu žlijezde, nekroze gušterače,
  • sumnja na puknuće glavnog kanala u žljezdanom tkivu,
  • pojava znakova perifercreatitisa (upale u okolnim tkivima).

Prednosti i nedostaci antibiotika

Izbor antibiotika zahtijeva poznavanje mehanizma djelovanja. Nemoguće je suzbiti patogenu floru drugim lijekovima. Izgubljeno vrijeme dovest će pacijenta s akutnim pankreatitisom do nekroze i smrti od jake intoksikacije, što je s drugim lijekovima gotovo nemoguće nositi.

Negativne manifestacije uključuju:

  • mogućnost razvoja preosjetljivosti s alergijskim manifestacijama (osip na koži, svrab, oticanje lica, curenje iz nosa, napad astme),
  • toksični efekti na jetru i bubrege kada je premašena doza, dok pacijent uzima alkoholna pića,
  • neželjeni povećani efekti drugih lijekova koje pacijent uzima (na primjer, razrjeđivač krvi),
  • vrtoglavica, mučnina, gubitak sluha često nastaju djelovanjem antibiotika na vestibularni aparat mozga,
  • neravnoteža crijevne flore dovodi do potrebe za uzimanjem probiotika i prebiotičkih lijekova kako biste obnovili probavu nakon terapije antibioticima.

Antibiotici su posebna vrsta lijekova. Pripremaju se od prirodnih ili sintetičkih sirovina. Zakon o živim mikroorganizmima. Različite klase se razlikuju u mehanizmu utjecaja. Najmoćniji lijekovi ubijaju patogene mikrobe.

Drugi krše metabolizam, izgradnju ćelijskih membrana i time dezorganiziraju metabolizam tako da stvaraju neprihvatljive uvjete za život mikroba.

Nažalost, lijekovi mogu utjecati i na željenu mikrofloru, stanice živčanog sustava, jetre i bubrega. Toksične materije ometaju rad unutrašnjih organa čovjeka, uzrokuju trovanje i zahtijevaju dodatno pročišćavanje organizma.

Nedostaci liječenja antibioticima uključuju mogućnost izazivanja otpornosti patogene flore. Umjesto toga, riječ je o ovisnosti o mikroorganizmima, ali kao rezultat toga, čitave klase gube se od mogućih lijekova. Problem otpora proučavaju naučnici širom svijeta.

Kao i drugi lijekovi, i antibiotici mogu kod svakog pacijenta izazvati alergijsku reakciju. Sa velikom učestalošću alergenosti lijekovi se isključuju iz prakse.

Pravila za upotrebu antibiotika

Liječenje pankreatitisa antibioticima provodi se u skladu s općim pravilima terapije. Ako nema podataka o mikroorganizmima koji su prouzrokovali upalni proces, propisani su lijekovi širokog spektra. Nakon primitka zaključka, spremnik za analizu flore koristi najoptimalnije djelovanje antibiotika.

Prije upotrebe postavlja se intradermalni test kako bi se utvrdila preosjetljivost tijela i sprečila alergijska reakcija. Doziranje se izračunava na težini i starosti pacijenta.

Antibiotici za pankreatitis odraslim i djecom propisuju se tokom 7-10 dana, neovisno skraćujući ili produžujući trajanje liječenja, pacijenti čine nepopravljivu štetu svom tijelu, jer se gubi osjetljivost na odabrani lijek.

Potrebno je uzeti u obzir podudaranje obrasca za davanje pacijentovom stanju, a u teškim slučajevima se preporučuje samo metoda injekcije (intramuskularno i intravenski) zbog povraćanja, slabe apsorpcije crijeva, pacijenti piju tablete s poboljšanjem.

Mnoštvo prijema nastaje zbog potrebe za održavanjem konstantne dovoljne terapijske doze u tijelu, pa se liječnik usredotočuje na podatke o brzini nakupljanja i izlučivanja. U obzir se uzima princip interakcije lijeka, pojačanja ili suprotan smjer utjecaja.

Ne koristite antibiotike koji imaju visoki toksični učinak na jetru, bubrege. Antibakterijski lijekovi se koriste u sveobuhvatnom režimu liječenja.

Za šta su antibiotici hronični pankreatitis?

Hronični pankreatitis je manje težak, ali svako pogoršanje prati pojačana aktivnost patogene mikroflore i zahvaća nova područja gušterače. Istovremeno, u upalni proces su uključeni žučni mjehur, kanali, duodenum, želudac i jetra.

Okolna tkiva su prva zahvaćena (perifercreatitis). U takvim je slučajevima potrebno osigurati aktivno suzbijanje mikroorganizama.

Lijekovi su propisani u akutnom stadiju:

  • Ampiox,
  • Augmentin
  • Amoksicilin
  • Amoxiclav
  • Hloramfenikol
  • Cefoperazon,
  • Cefuroxime
  • Cefixime

O efikasnosti se ocjenjuje normalizacija temperature, odsustvo boli, obnova stolice. Prije upotrebe, poželjno je izolirati najznačajniji patogen ili miješanu mikrofloru bakteriološkom metodom za odabir optimalnog antibiotika. Sjetva žuči, želudačnog soka. Obavezno potvrdite osjetljivost na lijek.

Karakteristike najčešće korištenih antibiotika

Izbor oblika (tablete ili injekcije) određuje se težinom pacijentovog stanja. Ostale karakteristike se uzimaju u obzir kada se lijek propisuje pojedinačno. Kod akutne upale koriste se najmoćniji antibiotici.

Cefotaksim je sesintetski cefalosporin treće generacije, dostupan je samo u bočicama u obliku praha za rekonstituciju i primjenu intramuskularno ili intravenski, učinak počinje nakon 30 minuta i traje 12 sati, uništava bakterije, blokira vitalne enzimske sustave, negativno utječe na koagulabilnost krvi, stoga je kontraindiciran sa tendencijom krvarenja.

Doksiciklin - proizvodi se u tabletama, kapsulama i ampulama, inhibira sintezu proteina u bakterijama, spada u tetraciklin grupu, aktivniji je i ima manje oštećenja na normalnu crijevnu floru, pojačava toksični učinak na jetru, pa se ne koristi za manifestacije zatajenja jetre, pa uzrokuje nuspojave sa oštećenjima sluh, vid, nervni sistem.

Ceftriakson - dostupan je samo za injekcije, jer je cefotaksim uključen u grupu semisintetskih cefalosporina treće generacije, među negativne efekte treba spomenuti učinak na hematopoezu (sintezu krvnih ćelija), pojačano taloženje soli u žuči i upale creva.

Ampioks - dostupan je u kapsulama i bočicama za injekcije, aktivna supstanca je kombinacija ampikilina i oksacilina, dio je penicilinske grupe, stoga negativno utiče na hematopoezu, pojačava učinak antikoagulansa.

Svi su ovi lijekovi kontraindicirani u trudnoći, dojenjem, nisu propisani malim pacijentima. Koristi se prema hitnim indikacijama, ali nakon liječenja će zahtijevati obnavljanje crijevne probave.

Među tabletama antibioticima koji se koriste kod hroničnog pankreatitisa može se smatrati efikasnim. Azitromicin je sintetski derivat eritromicina koji inhibira sintezu proteina u različitim vrstama bakterijskih ćelija. Međutim, može čovjeku uzrokovati mučninu, povraćanje, slabi vid, inhibiciju proizvodnje limfocita u krvi. Nakon prekida liječenja ostaje u krvi pacijenta još 5-7 dana.

Abactal - lijek pripada grupi fluorokinolona, ​​djeluje na DNK mikroorganizama, ima širok spektar lezija. Pažljivo se propisuje pacijentima s aterosklerotičnim vaskularnim lezijama mozga koji pate od cerebrovaskularne nesreće, epileptičkog sindroma, bubrežne i jetrene insuficijencije, kontraindiciran je bolesnicima mlađim od 18 godina, s hemolitičnom anemijom.

Sumamed - aktivna komponenta lijeka je azitromicin dihidrat, odnosno sva se svojstva čuvaju i poboljšavaju, djeca se propisuju nakon 12 godina, ovisno o težini, doziranje se pažljivo bira pacijentima s aritmijama, zatajenjem srca, miastenijom.

Ciprolet A - je kombinacija Tinidazola i Ciprofloksacina. Indiciran je za miješane infekcije. Oprezno se propisuje kod ateroskleroze moždanih žila u starijih osoba, mentalnih bolesti, epilepsije. Kontraindiciran kod akutne porfirije, krvnih bolesti, mlađih od 18 godina, trudnica.

Antibiotici za hronični pankreatitis

Vrijedi napomenuti da se antibiotici za pankreatitis kod odraslih s kroničnim oblikom ne koriste.

Indikacija za uzimanje lijekova može biti s prijelazom upale u druge unutrašnje organe ili razvojem komplikacija.

Vrlo često, na pozadini patologije, razvija se upala žučne kesice pa se među antibioticima mogu koristiti:

  1. Fluorohinolonska grupa lijekova, koja uključuje tablete Abactal. Uzimajte 400 mg 2 puta dnevno.
  2. Marolidni antibiotici, među kojima se izdvajaju Sumamed ili Azitrimicin. Koristite lijek od 500 mg jednom dnevno.
  3. Za poboljšanje stanja gušterače koriste se cefalosporinski antibiotici. Među njima se preporučuje Cipro ili Ciprofloksacin. Pijte 2 puta dnevno, ne duže od 1 nedelje.
  4. Lijekovi penicilina, u hroničnom obliku pankreatitisa, propisuju se Amoxiclav. Ovaj lijek pripada širokom spektru djelovanja, trebate piti tablete 1 tjedan 2 puta dnevno. Pored toga, može se propisati Augmentin.

Antibiotici su snažni lijekovi, svaki lijek ima kontraindikacije, a samo liječenje može naštetiti, pogoršati situaciju.

Ako patologija prođe u teškom obliku, a opisane vrste liječenja ne daju rezultata, tada liječnici mogu dodatno koristiti Metronidazol. Takav lijek se takođe smatra antibiotikom, ali snažnijeg efekta.

Tokom liječenja poremećena je ravnoteža mikroflore u crijevima, što znači da je potrebno uzimati probiotike koji normaliziraju ravnotežu i povećavaju broj korisnih bakterija.

Za stabilizaciju:

Obavezno koristite pravilnu prehranu tokom liječenja i nakon oporavka. Potrebno je piti fermentirane mliječne proizvode.

Moguće posljedice

Antibiotici su snažni lijekovi koji brzo zaustavljaju upalu. Ne pomažu u 100% situacijama, tako da se patološke promjene u žlijezdi mogu nastaviti.

U ovom se slučaju liječenje provodi operativnim metodama. Da biste izbjegli posljedice konzervativnog liječenja, morate napustiti alkohol, pridržavati se pravilne prehrane.

Najteže i najteže posljedice su peritonitis i sepsa. Među glavnim i čestim posljedicama liječenja antibioticima jesu:

  1. Neuspjeh flore u crijevima koji se očituju oslabljenom stolicom, povraćanjem i stalnom mučninom.
  2. Promjena sastava krvi.
  3. Oštećenja jetre ili bubrega. U slučaju bolesti opisanih organa, liječenje treba provoditi vrlo pažljivo kako bi se isključile posljedice.
  4. Alergija, koja se očituje svrabom, osipom.
  5. Kandidoza usne šupljine ili vagine.
  6. Kršenja nervnog sistema.
  7. Suppuration kada se koriste antibiotici kao injekcije.

Najčešće, negativne posljedice počinju dugotrajnim liječenjem ili nepoštivanjem sheme koju je najavio liječnik.

Enzimi i antienzimski pripravci za pankreatitis

Da bi se normalizirala kiselost želudačnog soka, liječnik propisuje lijekove koji sadrže tvari koje zamjenjuju probavne enzime koje proizvodi gušterača. Ovo je amilaza koja potiče pretvaranje škroba u šećere, kao i proteazu i lipazu (prva razgrađuje spojeve između aminokiselina u proteinima, a druge masti). Enzimski pripravci za pankreatitis podržavaju rad gušterače, pomažu u izbjegavanju njenog iscrpljivanja, pravilnom probavljanju hrane, uklanjanju proljeva, mučnine, nadimanja i nadimanja.

Za liječenje pankreasa propisani su enzimski lijekovi koji sadrže pankreatin. Razgrađuje masti, proteine ​​i ugljene hidrate, zamenjujući amilazu, lipazu, proteazu:

  • Festal. Osim pankreatina u sastavu - hemiceluloza, ekstrakt goveđeg žuči. Lijek potiče ne samo probavu i apsorpciju hrane, već i razgradnju vlakana, poboljšanje izlučivanja žuči i aktiviranje lipaze. Doza: 1 tableta dnevno poslije ili za vrijeme obroka.
  • Creon. Oblik oslobađanja - kapsule 150, 300, 400 mg pankreatina. Doziranje ovisi o kliničkoj slici bolesti uzeto tijekom ili nakon obroka.
  • Panzinorm 10000 i 20000. Proizvodi se u kapsulama, pijte 1 tabletu s obrokom tri puta dnevno.
  • Digestal. Formular za puštanje - dražeje Uzimajte nakon ili za vrijeme obroka 1-2 kom. tri puta dnevno.
  • Mezim 10000 i 20000. Proizvodi se u tabletama, kapsulama, dražejama. Uzimajte prije ili nakon obroka od 1-2 kom. jedan do tri puta dnevno.

Uz edem gušterače, njegovu aktivnost treba potisnuti. Da bi to učinila, lekar propisuje intravensku primenu antienzimskih preparata. Među njima treba razlikovati Contrique ili njegov analogni Aprotinin. Oni inaktiviraju proteinazu, inhibiraju kallikrein-kinin sistem - grupu proteina koji aktivno učestvuju u upalnim procesima, zgrušavanju krvi i bolovima.

Upala gušterače uzrokuje da želudac luči velike količine klorovodične kiseline. Povećana kiselost korodira okolna tkiva, uzrokuje jake bolove, neutralizira probavne enzime. Kako bi poboljšali učinak enzimskih pripravaka i spriječili oštećenja na zidovima želuca, ljekari propisuju antacide, čiji je zadatak neutralizirati solnu kiselinu. Lijekove ove skupine karakterizira učinak koji obuhvata, štite od štetnih učinaka, poboljšavaju sintezu bikarbonata i sprečavaju nadutost.

Glavni aktivni sastojci antacida koji se koriste u liječenju upaljenog gušterače su magnezijum i aluminij spojevi. Takvi lijekovi smanjuju nivo klorovodične kiseline, imaju choleretic, lokalni anestetski učinak, imaju laksativni učinak, poboljšavaju lučenje žuči i eliminiraju stvaranje plina. Lijekove u obliku tableta prije upotrebe potrebno je temeljito usitniti ili žvakati. Za stabilizaciju acidobazne ravnoteže propisana su sljedeća sredstva:

  • Gel Almagel. Odraslim je propisano da uzimaju 1-2 žličice. dnevno pola sata prije jela i prije spavanja. Maksimalna dnevna doza je 16 tsp. Kurs liječenja je 2-3 sedmice.
  • Suspenzija i tablete Maalox. Ima analgetski efekat, zaustavljajući bolove u gornjim gastrointestinalnim traktima. Doziranje - 2-3 tablete ili 15 ml suspenzije sat vremena nakon jela i prije spavanja. Kurs lečenja je 2-3 meseca.
  • Gastracid tablete. Doziranje: 1-2 tablete 4 puta dnevno nakon obroka i prije spavanja. Kurs terapije nije duži od tri tjedna.
  • Alumag tablete. Pijte 1,5 sati nakon obroka. Kurs lečenja je mesec dana.
  • Gel i tablete Palmagel. Doziranje: 2-3 tablete ili 5-10 ml suspenzije sat i pol nakon obroka. Kurs terapije je 2-3 mjeseca.

Opšta pravila o liječenju

Učinkovitost terapije kod odrasle osobe ili djeteta ovisi o pravilnoj upotrebi lijekova, posebno u teškim stadijima pankreatitisa.

Prilikom liječenja antibioticima morate se pridržavati nekoliko osnovnih pravila:

  1. Lijekovi su različiti i pripadaju različitim skupinama, jer svaki lijek ima svoje djelovanje. Može ih propisati samo liječnik, nakon temeljne dijagnoze tijela.
  2. Najjači lijekovi se mogu propisati ako standardni režim liječenja ne daje rezultate.
  3. U kroničnoj fazi bolesti lijekovi se ubrizgavaju u mišić ili venu. Primjena tableta oralno nema pozitivan rezultat, efikasnost je mala.
  4. Injekcije se mogu obavljati do 3 puta dnevno, tokom oko 10 dana. Uz uznapredovalu bolest u hroničnom obliku, terapija će biti dugačka, čak i nakon liječenja antibioticima pacijent će trebati koristiti lijekove i pravilnu ishranu tokom života.
  5. Antibiotici se gotovo uvijek propisuju u kombinaciji s drugim lijekovima, koji mogu ukloniti grčeve i bolove, normalizirati probavni sustav i floru u crijevima.
  6. Uz dodatne bolesti žučne kesice, ljekari propisuju lijekove koji poboljšavaju odliv žuči i jetre.
  7. Ako dođe do propusta u probavnom traktu, pojave se dodatni simptomi, tada liječnik propisuje antibiotike ne samo za gušteraču, već i za crijeva, želudac.

Zaključno, mora se reći da se liječenje pankreatitisa provodi samo u kombinaciji.

Nemoguće je uzimati samo antibiotike, oni bi trebali biti dopunjeni lijekovima iz drugih farmakoloških grupa, kao i pravilnom ishranom, drugim postupcima.

U akutnom obliku provodi se terapija kako bi se isključile ozbiljne posljedice u obliku peritonitisa. U hroničnoj fazi koriste se lijekovi ako upala prelazi na druge organe i tkiva.

Korisni video

Snažna bol u gornjem dijelu trbuha, povraćanje žuči, mučnina mogu ukazivati ​​na pankreatitis - upalu gušterače. Pri ovoj bolesti probavni enzimi koje proizvodi tijelo, umjesto da napuštaju dvanaesnik, ostaju u žlijezdi i počinju je probaviti. To dovodi do oslobađanja toksina koji se oslobađaju u krvotok, dopiru do bubrega, srca, pluća, mozga i uništavaju njihova tkiva. Pravovremeno uzimani lijekovi za pankreatitis izbjeći će takve posljedice, normalizirati gušteraču.

Kako se zaštititi od negativnih učinaka antibiotika?

Da biste uklonili negativne učinke antibiotika na crijeva, preporučuje se kombiniranje liječenja s primjenom lijekova koji sadrže korisne bakterije (probiotike). Tu spadaju:

  • Bifidumbacterin,
  • Bifiform
  • Lactobacterin,
  • Linex
  • Acipol
  • Holastarm.

Lijekovi s prebiotičkim učinkom ne sadrže same mikroorganizme, ali poboljšavaju njihovu apsorpciju, prehranu i reprodukciju u crijevnom okruženju. Stoga se istodobno pacijentima preporučuje kurs Maxilac, Lb17, Multidophilus plus.

Dijeta propisana za pankreatitis omogućava vam i maksimalnu zaštitu organa od negativnih učinaka antibiotika. Akutni proces zahteva kratkotrajno post (1-3 dana) uz unos samo dekocija divlje ruže, mineralne vode bez gasa. Potom, u roku od tjedan dana, pacijentu je omogućeno:

  • pire tekuće žitarice na vodi,
  • suvi bijeli krekeri
  • tečni žele
  • pire od riže ili zobe,
  • tečni pire krompir bez ulja.

Ubuduće se strogo doziraju mesna jela od kuvanog i pečenog mesa, povrtne supe i maslac. Prehrana za pacijenta s kroničnim pankreatitisom često vam omogućava bez lijekova.

Prelazak na strogu dijetu sa pojačanim bolovima pomaže oslobađanju gušterače i sprečavanju upale. Terapija antibioticima je nesigurno područje liječenja. Stoga je uzimanje lijekova potrebno pažljivo liječiti, uzimajući u obzir kontraindikacije i izvodljivost.

H2 blokatori

U liječenju pankreatitisa istovremeno s antacidima moraju se propisati inhibitori sekrecije, blokatori H2-histaminskih receptora. Ovi lijekovi čine neosjetljive receptore želudačnih stanica na histamin koji stvaraju solnu kiselinu. Time se smanjuje njegova sinteza i ulazak u lumen želuca, što doprinosi liječenju pankreatitisa. Ovaj učinak blokatora na tijelo nije ograničen na: inhibitori sekrecije čine želudačnu sluznicu otpornijom na agresivne faktore, doprinose njenom zacjeljivanju.

H2-blokatore treba uzimati pažljivo, u doziranju koju strogo propiše liječnik, jer mogu izazvati mnoge nuspojave. Većina komplikacija su lekovi 1 generacije. Za liječenje upalne gušterače propisani su sljedeći lijekovi:

  • Cimetidin. Lijek se uzima prije ili za vrijeme obroka. Maksimalna koncentracija u krvi opaža se nakon 2 sata. To je lijek prve generacije, dakle može izazvati mnoge nuspojave iz različitih organa. Među njima - proliv, nadimanje, glavobolje, lezije centralnog nervnog sistema, promene u sastavu krvi, smanjen imunitet. Nakon jednog dana, 48% aktivne supstance napušta organizam.
  • Ranitidin. Lijek pripada drugoj generaciji. Njegova aktivnost je 60 puta veća od cimetidina. Lijek se uzima bez obzira na hranu. Alat daje manje komplikacija, a karakterizira ih duže trajanje djelovanja. Brzo se apsorbuje u krvotok, maksimalna koncentracija opaža se nakon 2 sata. Četrdeset posto aktivne tvari napušta tijelo nakon jednog dana.
  • Famotidin tablete. Lijek treće generacije, dakle znatno efikasniji od Ranitidina, ima manje nuspojava i dobro se podnosi. Alat se može uzimati bez obzira na obrok. Maksimalna razina se primjećuje nakon sat vremena, poluživot je 3,5 sata, učinkovitost traje 12 sati.

Nedavna istraživanja pokazala su da blokatori receptora H2-histamina imaju brojne nedostatke. Oni nisu u stanju da održavaju željenu razinu kiselosti više od 18 sati, nakon tretmana dolazi do mnogih relapsa, tijelo se brzo navikne na lijek i može izdržati, a navikava se na lijekove. Najveći nedostatak blokatora je taj što njihova uporaba može potaknuti razvoj pankreatitisa ili njegovo pogoršanje.

Inhibitori protonske pumpe

U posljednje vrijeme, blokatori receptora H2-histamina počeli su zamjenjivati ​​efikasnije i sigurnije lijekove - inhibitore protonske pumpe (PPI). Njihovo djelovanje usmjereno je na blokiranje rada enzima, poznatih kao "protonska pumpa", koji su direktno uključeni u sintezu klorovodične kiseline. Prednost IPP-a je što ne ovise nakon otkazivanja, nisu u stanju isprovocirati razvoj pankreatitisa, uzrokovati mali broj nuspojava.

Svi inhibitori protonske pumpe su derivati ​​benzimidazola, stoga ih karakteriše isti mehanizam djelovanja. Aktivna tvar lijekova selektivno se nakuplja u sekretornim tubulima, gdje se, pod utjecajem visoke kiselosti, pretvara i aktivira, blokirajući rad enzima. IPP-ovi su u mogućnosti da kontroliraju sintezu klorovodične kiseline tokom dana, bez obzira što stimuliše njeno oslobađanje.

Najviše proučavano sredstvo ove grupe je omeprozol, čija jednostruka doza omogućava brzu inhibiciju sinteze klorovodične kiseline. Kod akutne upale gušterače lijek je propisan u dozi od 20 mg jednom dnevno, s relapsom - 40 mg / dan, hroničnom - 60 mg / dan. Nakon upotrebe Omeprozola, proizvodnja klorovodične kiseline smanjuje se za 50%. Smanjenje kiselosti započinje nakon 2 sata, maksimalni efekat se primećuje četvrti dan.

Učinkovit lijek za pankreatitis je Pantoprazol, koji se prodaje pod imenima Nolpaza, Sanpraz, Ulsepan. Pantap. Lijek je efikasan bez obzira na obrok, ali je bolje uzimati 10 minuta prije obroka. Maksimalna koncentracija lijeka u krvi se primjećuje nakon 2,5 sata, efekat traje jedan dan. Trajanje liječenja određuje ljekar.

Za liječenje pankreatitisa, kao kompleksna terapija koristi se Rabeprazol (analozi - Pariet, Razo, Khairabesol). PPI počinje inhibirati proizvodnju klorovodične kiseline u roku od sat vremena nakon uzimanja lijeka. Maksimalno smanjenje kiselosti u stomaku zabilježeno je nakon dva do četiri sata nakon prve doze, stabilan učinak nakon 3 dana liječenja. Prvog dana indeks kiselosti se smanjuje za 61%, osmog dana lečenja - za 88% od početnog broja.

Ostali lijekovi za pankreatitis

U nekim slučajevima, s kroničnom upalom gušterače, liječnici propisuju sedative, koji imaju smirujući učinak na nervni sistem i smanjuju emocionalni stres. Ovi lijekovi ne samo da smanjuju depresiju, već i pojačavaju efekat lijekova protiv bolova za pankreatitis. Među tim lijekovima se mogu prepoznati:

Kod upale gušterače, doktor može propisati hormonsku terapiju. Za suzbijanje proizvodnje pankreasnog i želučanog soka koristi se Octreotide - analog hormona somatostatin, koji se koristi za liječenje tumora. Kortikosteroidi (npr. Prednizon) propisuju se ako je hronična upala pokrenuta autoimunom bolešću. Hormonska terapija kroz određeni vremenski period, jer dugotrajno liječenje može izazvati mnoge nuspojave.

Kod hroničnog pankreatitisa često se opaža probavna probava, praćena dijarejom. Manjak enzima usporava varenje hrane zbog čega hrana kasni u probavnom traktu, a u njoj se naseljavaju bakterije koje uzrokuju procese propadanja, što izaziva proliv i nadimanje. Sorbenti se mogu nositi s tim problemom. Smecta s pankreatitisom neutralizira ove procese, uklanjajući nelagodu i stabilizira stolicu. Lijek stvara zaštitnu membranu na sluznici, obavija toksine i bakterije i prikazuje ih zajedno s izmetom.

Antibiotici se koriste za ubijanje patogenih bakterija koje su izazivale zarazne komplikacije: puknuće pankreasnog kanala, stagnacija žuči, upale žučnih kanala, pojava cista i bakterijska infekcija. Lijekovi za akutni pankreatitis propisuju se injekcijama, jer egzacerbacije trebaju djelovati brzo. Antibiotike treba uzimati samo prema uputama liječnika, jer sami mogu oštetiti stanice pankreasa i izazvati upalu. Među tim lijekovima treba istaknuti:

  • Ceftriakson, cefotaksim iz grupe cefalosporina,
  • Amoksiklav iz penicilinske grupe,
  • Thienam iz grupe thienamycin,
  • Ampioks - kombinirani lijek s antibioticima Ampicillin i Oxacillin,
  • Vankomicin iz grupe tricikličkih glikopeptida.

Kako bi spriječili edem gušterače, uklonili suvišne enzime i otrove iz tijela, liječnici propisuju diuretike - diuretike. Uz pankreatitis, Furosemid i Diacarb propisuju se u kombinaciji sa preparatima kalijuma. Piti diuretike treba biti strogo prema uputama liječnika, jer nepravilna upotreba može uništiti stanice gušterače, izazvati porast kreatinina i uree u krvi, jak pad krvnog tlaka i druge reakcije.

Značajke uzimanja lijekova za pankreatitis

Ljekar bi trebao propisati režim liječenja i objasniti koje lijekove za gušteraču treba piti nakon kojih, za vrijeme obroka. Na primjer, enzimski lijekovi za pankreatitis piju se istodobno s jelom, dok se antibiotici uzimaju nakon, inhibitori protonske pumpe jednom dnevno. Sredstva protiv bolova mogu se uzimati ako je potrebno u bilo koje vrijeme, strogo poštujući dozu navedenu u uputama.

Sve tablete protiv pankreatitisa treba oprati puno čiste vode za piće. Za vrijeme bolesti alkohol je strogo zabranjen, čiji su toksini destruktivni za sve stanice tijela, uključujući i gušteraču. Kombinacija lijekova s ​​etanolom povećaće opterećenje jetre, bubrega i drugih organa probavnog trakta, što dovodi do ozbiljnih komplikacija.

Bilo koji lijek može izazvati nuspojave i ima kontraindikacije, pa prije upotrebe obavezno pročitajte upute i obavijestite liječnika o bilo kojim kroničnim bolestima. Ako je lijek za pankreatitis izazvao komplikacije i ozbiljne nuspojave, to treba odmah otkazati, zamijenivši lijek drugom aktivnom supstancom.

Trajanje tečaja liječenja za svaki određeni lijek propisuje liječnik. Na primjer, antibiotici se ne mogu piti više od dvije sedmice, jer bakterije postaju ovisne, a lijekovi postaju neučinkoviti. Nemoguće je prekinuti propisanu terapiju, jer to ne samo da može umanjiti efikasnost liječenja, već i izazvati ponovni nastanak bolesti.

Da bi tretman bio efikasan, svakako biste trebali slijediti dijetu. U akutnom obliku bolesti prva dva dana je indiciran štrajk glađu, nakon čega možete početi jesti niskokalorična jela. Zabranjena je masna, začinjena, slana, paprika, dimljena hrana, druga jela koja potiču izlučivanje želudačnog soka, stvaranje gasova u crijevima.U hroničnom obliku bolesti njihova upotreba je također ograničena. Posuđe treba kuhati na pari, možete pirjati, kuhati, peći. Jedite male obroke 5-6 puta dnevno.

Kako lečiti pankreatitis

Karakterističan simptom bolesti je pojačan bol koji počinje u lijevu stranu. Prijem antispazmodika i lijekova protiv bolova u ovom slučaju je neučinkovit. Znakovi razlikovanja su jaki bolovi u pankreasu neposredno nakon jela. Pored toga, ovu bolest može pratiti i mučnina, proliv, štucanje, groznica.

Naravno, svi pacijenti imaju pitanje: kako izliječiti pankreatitis? Ne bavite se liječenjem, obratite se ljekaru. Liječenje pankreatitisa kod kuće prati dijeta, u ovo vrijeme trebali biste jesti žitarice kuhane u vodi, pire krumpir, žele i pudinge. Ako bol nije jaka, savjetuje se piti tinkture od propolisa i ljekovitog bilja: plantaž, maslačak i kamilica.

Hronični

Hronični pankreatitis nastaje zbog učestalog prejedanja. Zloupotreba alkohola i masne hrane takođe utiče. Često se kronični tok bolesti pojavi nakon neizliječenog akutnog pankreatitisa. Bolest se javlja i od upotrebe određenih lijekova. Hronična bolest pankreasa može sporo napredovati i obično je praćena sljedećim simptomima:

  • povraćanje
  • bolovi u stomaku
  • gubitak kilograma
  • mučnina, povraćanje,
  • stalna nadutost
  • hronična dijareja
  • žutica.

Tretman hroničnog stadija zasnovan je na nekoliko principa: otklanjanje boli, posebna ishrana, prilagođavanje funkcije pankreasa. Uz rezne bolove mogu se propisati ne-opojni analgetici. Enzimi su propisani za ispravljanje procesa probave. Potrebno je liječiti egzacerbaciju hroničnog pankreatitisa u bolnici, pod nadzorom specijalista.

Akutni oblik bolesti gušterače počinje nakon trovanja, zloupotrebe alkohola, kolelitijazom. Takvu bolest karakterizira loše stanje unutrašnjih organa i rizik od jakih promjena žlijezde u kratkom vremenu. Glavni simptom akutnog pankreatitisa je pojava jake boli u epigastričnoj regiji. Ostali znakovi bolesti su:

  • slabost
  • kršenje stolice
  • vrtoglavica

Liječenje akutne faze u pravilu se provodi pomoću metoda lijekova - lijekova. Glavni principi tretmana:

  • poštivanje prehrane - prehrana u liječenju gušterače ima za cilj osigurati ostatak upaljene sluznice,
  • eliminacija boli - anestezija se izvodi uz upotrebu opojnih i ne-opojnih droga,
  • simptomatsko liječenje - propisati antiemetičke lijekove,
  • pročišćavanje krvi od enzima oslobođenih iz pankreasa,
  • liječenje akutnog pankreatitisa antibioticima.

Reaktivni

Reaktivni pankreatitis razvija se na pozadini akutne bolesti probavnog sistema. Prvi znak bolesti kod djeteta može biti jaka mučnina i proliv, u odrasle osobe - jaka rezna bol ispod rebara odmah nakon jela. Tada senzacije mogu prestati ili se pogoršati. Uz to, oni često mijenjaju lokaciju lokalizacije. Ostali simptomi reaktivne faze upale:

  • stalna žgaravica
  • burping
  • nadimanje
  • odbojnost prema masnoj hrani,
  • prekomjerno lučenje sline
  • netolerancija na mirise.

Reaktivni oblik bolesti nije toliko opasan kao u ostalim fazama. Šta uzeti sa pankreatitisom treba utvrditi lekar. Oni bolest liječe kapljicama, analgetskim injekcijama. Imajte na umu da samo liječenje pankreatitisa čak i lijekovima može dovesti do hroničnog oblika bolesti. Specijalist mora propisati strogu dijetu i stalnu prehranu. Pacijentu je zabranjeno:

  • pržena, masna,
  • slatko, slano,
  • dimljena hrana
  • pijte alkohol.

Saznajte koji su simptomi pankreatitisa kod žena.

Liječenje pankreasa lijekovima

Za liječenje bilo kojeg stadija, pacijent mora proći čitav tečaj kako bi obnovio probavni trakt. Sve lijekove za liječenje pankreatitisa propisuje ljekar. Prva terapija lijekovima usmjerena je na uklanjanje uzroka, koji je poslužio kao razvoj upale. Važno je ukloniti bol i vratiti probavnu funkciju. Savremeni lijekovi za liječenje gušterače dokazali su se u domaćoj medicini. Nemoguće je zauvek izlečiti bolest.

Tablete

Lečenje pilulama trebalo bi početi nakon što su eliminisani akutni napadi. To će pomoći u ublažavanju grčeva „Spazgan“ ili „No-shpa“. Dnevna doza za odrasle je 240 miligrama, što je podijeljeno u 3 doze. Trajanje upotrebe - ne više od 2 dana. Zajedno s ovim lijekovima propisuju se antacidi koji neutraliziraju solnu kiselinu - Ranitidin ili Maalox.

Tablete sa pankreatitisom Maalox imaju svojstvo obavijanja, adsorbiranja. Potrebno je uzimati 2 tablete odmah ili sat vremena nakon obroka. Lijek se mora držati u ustima dok se ne rastopi. U slučaju hitne potrebe, povećajte dozu na 4 tablete. Nakon stabilizacije bolesti radi prevencije u roku od 2 mjeseca, potrebno je uzimati 1 tabletu 3 puta dnevno.

Enzimski pripravci pankreasa

Lijekovi za pankreatitis osmišljeni su za obnavljanje sluznice gušterače. Sadrže posebne enzime koji nadoknađuju probavnu disfunkciju u bolesti. Liječnik bi trebao propisati enzime - strogo na osnovu uzroka bolesti. Najviše stručnjaci savjetuju pacijentima lijekove s pankreatinom.

Pankreatin se nalazi u preparatu Festal. Tablete je preporučljivo uzimati odmah nakon obroka. Odrasle osobe treba liječiti po shemi: 2 tablete 3 puta dnevno. Ako je potrebno, uz dozvolu liječnika možete povećati dozu na 4 tablete. Liječenje bolesti gušterače fermentiranim Festalom može trajati od nekoliko dana - pa do mjeseci, pa čak i godina.

Antibiotici

Ako se pojavi upala, specijalisti mogu propisati tablete antibiotika. U pravilu se za pankreatitis propisuju sledeći antibiotici: Sumamed Cefotaxime, Amoxiclav, Ceftriaxone:

  1. Amoksiklav se preporučuje uzimati jednu tabletu dnevno tokom jedne sedmice.
  2. Sumamed ima odličan antimikrobni efekat. Potrebno ga je piti 2 puta dnevno po 1 tabletu, tijek liječenja je 10 dana.
  3. Uvek uz antibiotike propisuju se lekovi koji sadrže žive bakterije - Linex ili Acipol.

Saznajte više o tome kako liječiti pankreas lijekovima.

Za liječenje pankreatitisa mogu se koristiti razna sredstva i dobri rezultati se mogu postići integriranim pristupom.

Antibiotici za pankreatitis se retko koriste, kada je stanje ozbiljno i moraju se uzimati snažni lekovi.

Ovi lijekovi se koriste da se uklone glavni simptomi patologije koji se razvijaju u upalnoj gušterači.

Antibiotici se preporučuju ako postoji rizik od infekcije različitih organa gastrointestinalnog trakta. Lijekovi ne dopuštaju razvoj posljedica i komplikacija koje postaju fatalne.

Pogledajte video: Kako se leči tumor pankreasa? (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar