Liječenje lijekovima za pankreatitis

Za početak liječenja patologije, liječnik nakon odgovarajućeg pregleda propisuje režim lijekova, koji ovisi o težini tijeka bolesti i općem blagostanju pacijenta. Ne postoji opšti režim lečenja; za svakog pacijenta, tijek liječenja odabire se pojedinačno.

Za početak, u akutnom periodu pankreatitisa neophodno je promatrati mirovanje u krevetu, s tim u vezi s opterećenim oblikom akutnog toka, terapija se odvija samo u bolnici. Ako se ovo obavezno pravilo ne poštuje, bolest se može dovesti do kršenja vitalnih funkcija.

Tijekom prva tri dana akutnog perioda preporučuje se odbiti unos hrane i koristiti samo tekućinu kako bi se spriječila dehidracija tijela i što brže uklanjanje otrovnih tvari iz tijela.

Da bi ublažili opće stanje pacijenta sa jakim bolovima, propisani su lekovi. Cjeloviti tretman uključuje uzimanje nekoliko vrsta lijekova kako biste se riješili raznih simptoma bolesti i vratili funkcionalnost gušterače.

Među lijekovima za liječenje akutnog pankreatitisa mogu se izdvojiti antibiotici, antiencimi, lijekovi protiv bolova i lijekovi koji ublažavaju grčeve. Kod hroničnog pankreatitisa, režim liječenja obično uključuje enzimske pripravke, lijekove za ublažavanje grčeva i anti-upalne lijekove. Uz to, oni nužno koriste lijekove koji imaju choleretic, obavijajući učinak, a provodi se i vitaminska terapija. Dijetetičar će odrediti način ishrane i propisati dijetu koju se mora pridržavati kod kuće.

Za lečenje patologije uzimaju se sledeće grupe lekova:

  • preparati za grčeve i analgetske učinke,
  • enzimi i antifermentski agensi,
  • antacidi
  • sedativni lijekovi,
  • H2-blokatori histaminskih receptora.

Kada su žlijezde koje su odgovorne za sintezu inzulina uključene u patologiju, u postupak liječenja uključuju se i pripravci inzulina.

Neophodno je pridržavati se preporuka liječnika, ukoliko se akutni tok pankreatitisa ne liječi pravilno, može preći u kronični tok.

Lijekovi za ublažavanje bolova

Pankreatitis prati akutna i jaka bol. Za olakšanje uzimaju antispazmodike, koji uklanjaju bol i grčeve. Uz pojas i intenzivnu bol, liječnik može propisati opojne analgetike, koji se nabavljaju samo na recept.

Antispazmodični lijekovi uključuju:

  • „Papaverin“ - 1 tableta tri puta dnevno. Kontraindikacije - zatajenje jetre, alergije, glaukom, starost,
  • Mebeverin (Meverin, Trimedat, Aprofen, Niaspam, Duspatalin). Uzimaju se dva puta dnevno po 200 mg prije jela tokom 20 minuta. Prihvatanje ovih lijekova je dozvoljeno od 12. godine. Kontraindikacije uključuju alergijsku reakciju na aktivnu supstancu, trudnoću,
  • „No-shpa“ („Spazmol“, „Drotaverina hidrohlorid“, „Drotaverin“) - tri puta dnevno (sa intervalom od 8 sati), 1-2 tablete. Kontraindikacije - preosjetljivost, zatajenje jetre i bubrega,
  • „Spasmomen“ („Riabal“) - tri puta dnevno 20 minuta pre obroka, 1 tableta. Kontraindikacija - preosjetljivost.

Antispazmodike se ne preporučuje uzimanje bez preporuke lekara duže od 2 dana. Ovi lijekovi mogu doprinijeti nuspojavama, kao što su vrtoglavica, nizak krvni pritisak, mučnina i povraćanje.

Kada postoji proces upale žlezde, pacijent oseća jaku bol sa leve strane ispod rebara u gornjem dijelu trbuha. Bol može zahvatiti donji dio leđa, leđa, između lopatica. Ove zone označavaju koje područje organa je zahvaćeno.

Da biste se oslobodili sindroma boli, uzimaju se sledeći lekovi:

  • jaki analgetici - "Analgin", "Baralgin",
  • nesteroidni lijekovi - "Ibuprofen", "Paracetamol".

Za ublažavanje nepodnošljivih bolova propisani su opojni analgetici, čije se uvođenje izvodi intramuskularno:

Lijekovi za normalizaciju probave

Liječenje patologije lijekovima uključuje obavezni unos enzima. One su neophodne za uklanjanje dispeptičnih poremećaja, smirivanje gušterače, pomaganje u pravilnoj probavi hrane, vraćanje apsorpcije korisnih tvari. Pankreatin je glavni enzim potreban za pankreatitis.

Sadrže se u sljedećim tabletama:

Sastav lijekova uključuje i: amilazu, lipazu, proteazu. Ovaj sastav lijekova:

  • pomaže normalnoj apsorpciji organske materije,
  • bori se sa dispeptičkim poremećajima,
  • pomaže u normalizaciji probave hrane,
  • pomaže radu gušterače.

Uzimaju se 15-20 minuta prije jela tri puta dnevno po 1-2 tablete. Kontraindikacije - crevna opstrukcija, pojedinačna netolerancija, akutni hepatitis.

Ne preporučuje se piti enzime duže od 10 dana. Duga upotreba pankreatina može izazvati hiperuricozuriju. Važno je unos enzimskih lijekova povezati s obrokom ili odmah nakon obroka.

Dovoljnim unosom pankreatina u organizam nadoknađuje se insuficijencija pankreasa. Svi elementi koji uđu s hranom u organizam imaju dobru probavljivost, a pacijent se ne suočava sa problemom iscrpljenosti i nedostatka vitamina.

Prilikom uzimanja antifermentnih sredstava:

  • opijenost tijela smanjuje se
  • bol je smanjena
  • poboljšava se dobrobit pacijenta
  • rizik od smrti je smanjen,
  • blokiran je razvoj edema i nekroze tkiva.

Dodijelite takve lijekove:

  • "Trasilol"
  • Traskolan
  • Gordoks
  • Ingitril
  • "Kontrikal."

U bolnici se antienzimski pripravci ubrizgavaju u venu ili intramuskularno prvog dana nakon napada pankreatitisa. Ovi lijekovi su potrebni da bi se zaustavila još veća upala tkiva uslijed oslobađanja pankreasnog sekreta.

Lijekovi za smanjenje nivoa klorovodične kiseline u pankreatitisu s visokom kiselošću

Terapija pankreatitisa blokatorima H2 potrebna je za smanjenje sinteze klorovodične kiseline. Ovaj tretman ublažava gušteraču i sprečava sintezu enzima. Uz pogoršanje pankreatitisa potrebno je provesti privremenu inhibiciju sinteze želučanog soka. Taj je postupak privremen, tada će biti potrebno provesti stimulaciju za adekvatno funkcioniranje probavnog sustava.

Prijem s blokatorima H2 može biti popraćen takvim nuspojavama:

  • alergije
  • mučnina
  • gubitak kose
  • do konstipacije
  • kvar u srcu,
  • kršenje menstrualnog ciklusa kod žena, smanjenje seksualne želje.

Antisekretivni lijekovi uključuju:

  • „Omeprazol“ („Omez“, „Noflux“, „Zerocide“, „Ultop“, „Barol“, „Omitox“). Uzimaju se dva puta dnevno na prazan stomak u 1 kapsuli u istom vremenskom intervalu. Ovi lijekovi nisu odobreni za upotrebu kod preosjetljivosti na djelatnu tvar, djece mlađe od 5 godina, tokom dojenja,
  • „Ranitidin“ („Histak“, „Gastrosidin“, „Famotidin“, „Atzilok“, „Cimetidin“). Prijem se obavlja dva puta dnevno pola sata prije jela po 1 tabletu. Kontraindikacije su trudnoća, individualna netolerancija i period dojenja. Kurs traje oko 2 sedmice. Mogući neželjeni efekti: proliv, glavobolja, nadutost, mučnina, gubitak kose, osip na koži.

Protivupalni lekovi

Skupina protuupalnih lekova potrebna je za akutnu upalu. Ali uzimanje takvih lijekova za pankreatitis je nepoželjno, jer postoji mogućnost da im nedostaje prava dinamika bolesti.

Pored toga, ova sredstva imaju nuspojave i ne mogu se propisati u trajanju dužem od 10 dana:

Lijekovi gušterače

Antibiotici se efikasno bore protiv upale organa, okolnih organa i tkiva, mogu spriječiti moguće komplikacije (apscesi, peritonitis, nekroza pankreasa, sepsa). Koriste se antibiotici širokog spektra:

  • makrolidi
  • cefalosporini nove generacije,
  • fluorokinoloni.

Cefalosporini - "Ceftriaxone", "Cefotaxime", "Cefoperazon", "Ceftazidime", "Klaforan" dostupni su u obliku praška ili liofilizata za proizvodnju rastvora. Uzimaju se u obliku injekcija intramuskularno ili intravenski (u bolnicama).

Otopina se razblaži na sledeći način: uzmite vodu za injekcije - 1 ampula (2 ml) i lidokain - 1 ampula (2 ml). Ova smjesa se uzima u špricu od 5 ml i ubrizgava se u bočicu sa prahom, protrese. Nakon što se prašak otopi, rastvor se može koristiti za primjenu.

Tijek takvih lijekova je 7-10 dana, 1 injekcija dva puta dnevno (za odrasle, doza cefalosporina je 1 g u bočici).

Makrolidi uključuju: „Azitromicin“, „Roksitromicin“, „Eritromicin“, „Josamicin“, „Fromilid“, „Klaritromicin“, koji su dostupni u obliku tableta ili kapsula za oralnu primenu. Oni su među najsigurnijim lijekovima u grupi s antibioticima.

Za malu djecu ovi su pripravci u obliku praška za suspenzije. Jednostavni su za upotrebu i daju efekat. Uzimaju se ne duže od 5 dana jednom dnevno 1 sat prije obroka ili poslije - 2 sata nakon obroka. Doziranje za odrasle je 500 mg. Ovi lijekovi imaju jednu manu - njihova upotreba zabranjena je tijekom trudnoće i dojenja. Pored toga, ne možete uzimati drogu zajedno sa antacidima i piti alkohol.

Fluorokinoloni uključuju Levofloksacin, Norfloksacin, Ciprofloksacin i Moksifloksacin. Oni mogu biti u obliku tableta i infuzijskih rastvora. Doziranje - dva puta dnevno, 500 mg u jednakom vremenskom intervalu tokom 7-10 dana. Ovi lijekovi su vrlo efikasni, ali su toksični. Kontraindikacije uključuju alergijske reakcije, trudnoću, kolitis, dojenje, a takođe i starost od 18 godina. S oprezom mogu se propisati osobama s epilepsijom, patologijama hematopoetskog sistema, zatajenjem jetre i bubrega, s bolestima mozga. Kontraindiciran je u kombinaciji sa razrjeđivačima krvi.

Lijekovi za zaštitu stanica

Da bi se obnovile ćelije jetre, uzimaju se tablete: Essential Forte. Lijek se koristi zajedno s imenovanjem antibiotika.

Ovaj lijek se uzima tri puta dnevno, po 1 kapsula s hranom. Fosfolipidi prisutni u sastavu obnavljaju i štite stanice. Essential Forte ima dobar učinak na metabolizam, ima malo nuspojava, predoziranje ne prijeti zdravlju.

Dostupni su sljedeći analozi:

Ostali lijekovi za pankreatitis

Za apsorpciju i eliminaciju štetnih elemenata iz tijela, za borbu protiv patogene mikroflore propisan je lijek širokog spektra djelovanja - Polifpan. Ovaj lijek je na prirodnoj osnovi, a Enterosgel se smatra njegovim analogom. Lijek se uzima zajedno s drugim agensima u liječenju patologija koje su povezane s intoksikacijom.

S disbakteriozom, oštećenjem crijeva, alergijskim manifestacijama pomaže "Acipol", koji normalizira crijeva.

Za poboljšanje probave uzima se Iberogast. Ovaj lijek ima tonik i choleretic efekat.

Biljni lijek koji liječi žučni kanal je Flamin. Odnosi se na cholekinetic lijekove, ublažava grčeve i upale, pomaže povećati sintezu potrebnog volumena žuči. Od ovih lijekova može se primijetiti:

Pravila uzimanja lijekova za pankreatitis

Pankreatitis se smatra ozbiljnom bolešću koja dovodi do oslabljene funkcije pankreasa. Da biste izbjegli razvoj ozbiljnih komplikacija koje mogu dovesti do smrti, morate odmah potražiti pomoć ljekara i započeti terapiju.

Lijekovi za pankreatitis traju oko mjesec dana. Nekontrolirani lijekovi mogu dovesti do nuspojava i neželjenih efekata.

Za veću efikasnost terapije pacijent mora slijediti strogu dijetu koja uključuje odbacivanje prženih, masnih, začinjenih jela.

Pogledajte video: Pankreatitis 1 upala gušterače (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar