Kako provjeriti gušteraču i koje testove treba proći

Svi bi trebali znati kako provjeriti gušteraču i spriječiti razvoj bolesti. Ako na vrijeme poduzmete potrebne mjere i, ne čekajući da se pojave ozbiljni simptomi, odete na pregled gušterače, možete da izbjegnete komplikacije pankreatitisa. Cistu ili onkološki tumor moći ćete otkriti u ranim fazama. Jednom riječju, što prije idete na pregled, to je bolje za vaše zdravlje.

Ako na vrijeme poduzmete potrebne mjere i, ne čekajući da se pojave ozbiljni simptomi, odete na pregled gušterače, možete da izbjegnete komplikacije pankreatitisa.

Postoji li razlog za zabrinutost

Znakovi bolesti organa mogu se različito manifestirati ovisno o vrsti patologije, pojedinačnim karakteristikama tijela, prisutnosti ili odsutnosti pratećih bolesti. Možete provjeriti gušteraču kod kuće prije nego što posjetite ljekara.

Česta bolest ovog organa je pankreatitis, koji se može javiti u hroničnom ili akutnom stadijumu. U akutnom pankreatitisu pogoršanje nastaje uglavnom nakon gastronomskih izlijevanja i velikih količina konzumiranog alkohola.

Znakovi napada koji signaliziraju da je potrebna dijagnoza bolesti gušterače - učestala mučnina i povraćanje, opća slabost, groznica, jaki bolovi u trbuhu, a sluznica očiju požuti, što ukazuje na zastoj žuči. Prilično je lako otkriti napad pankreatitisa: iznenada se javlja vrlo jaka bol, tablete protiv bolova i analgetici ne pomažu u tome.

Teže je samostalno pregledati žlijezdu i odrediti pankreatitis, koji prolazi u hroničnom obliku. Bol, napadi mučnine i povraćanja nastaju spontano, bez vezanosti za unos hrane. Glavni simptomi su nagli pad tjelesne težine, gorak okus u ustima, stalni osjećaj gladi i žeđi.

Pankreatitis se manifestuje promjenama izmeta. Ako je izmet žut ili previše lagan, količina izmeta je mnogo veća nego inače, odašilju previše oštar miris, često teku, bez drugih znakova proljeva - vrijeme je da se oglasi alarm i podvrgne se temeljitom pregledu gušterače.

Priprema za ispit

Nakon savjetovanja s liječnikom, bit će propisana priča o glavnim pritužbama i prikupljena anamneza, ispitivanja i instrumentalna dijagnostika. Da bi provjera gušterače dala tačan rezultat, morate se pravilno pripremiti za testove.

Dijeta i dijeta, prisustvo ili odsustvo fizičke aktivnosti i loše navike - svi ti faktori uticati će na informativni sadržaj dijagnoze. Pripremne mjere koje se moraju poštivati ​​prije uzimanja testova za provjeru stanja gušterače:

  • dijeta 1 tjedan prije testova,
  • isključenje iz prehrane sirovog mlijeka, povrća i voća,
  • frakcijska prehrana, tj. jede do 5 puta dnevno, u malim obrocima kako se želudac ne opterećuje, ne stvara se prekomjerna količina žuči i želučanog soka.

Ako se gušterača dijagnosticira ultrazvukom ili magnetnom rezonancom, preporučuje se:

  • nekoliko dana prije postupka, odbijte piti bilo koje lijekove,
  • za kucanje prije analize kako bi se suzdržali od pušenja,
  • 2 dana da prestanete piti alkoholna pića,
  • eliminirati hranu koja uzrokuje nadimanje,
  • gazirana pića, jaka kava, čaj.

Ako pacijent, iz zdravstvenih razloga, ne može privremeno prestati uzimati lijek, o tome mora obavijestiti liječnika. Ako je nadimanje neophodno prije dijagnoze gušterače, potrebno je uzeti nekoliko tableta aktivnog uglja.

Biopsijom mekog tkiva gušterače pripremne mjere su identične kao i prije ultrazvuka. Ovi se postupci provode na prazan stomak, strogo je zabranjeno jesti i piti, uključujući i vodu.

Medicinski testovi

Bolesti i patološki procesi gušterače dijagnosticiraju se sveobuhvatno. Da biste postavili tačnu dijagnozu, potrebno je podvrći se instrumentalnoj dijagnostici i proći testove koji pokazuju abnormalnosti u proizvodnji enzima žlijezde. Šta laboratorijski testovi rade ako sumnjate na disfunkciju organa:

  • krv (opća, biohemijska),
  • određivanje alfa-amilaze u krvi,
  • stepen aktivnosti tripsina,
  • nivo lipaze u krvi,
  • test glukoze
  • analiza urina
  • koprogram.

Te analize pokazuju disfunkciju gušterače, proizvodnju enzima, prisustvo u tijelu patologija koje su provocirane nepravilnim funkcioniranjem organa. Specifični stres testovi koji se podnose kako bi se dobili informacije o stanju gušterače:

  1. Proserin test - provjerava se razina dijastaze u mokraći, zatim se pacijentu primjenjuje Proserin, nakon 2,5 sata dijagnostika se dijagnosticira. Normalni indikatori - razlika u rezultatima ne više od 2 puta.
  2. Iodolipol test - provodi se analiza urina nakon čega se uzima Iodolipol, ponovni pregled urina nakon 2,5 sata.
  3. Uzorak sekreta i pankreosimina - oni na hemijskom nivou proučavaju sadržaj dvanaestopalačnog creva, u tu svrhu se tajin daje intravenski, koji reguliše proizvodnju želudačnog soka.
  4. Ispitivanje s opterećenjem glukoze - omogućava vam da provjerite funkcioniranje endokrinog aparata tijela. Provodi se krvna pretraga šećera, nakon čega se pije visoko koncentrirana otopina glukoze, sat vremena kasnije ponovo se radi uzorkovanje krvi radi otkrivanja koncentracije šećera.

Svi testovi zahtevaju posebnu obuku o kojoj će vam lekar detaljno reći. Za potvrdu dijagnoze metode pregleda gušterače uključuju i dijagnostiku kroz različite uređaje.

Instrumentalna dijagnostika

MRI, ultrazvuk, rendgen i druge metode usmjereni su na ispitivanje veličine organa, njegove strukture, provjeru gušterače na žarišta upale, onkološke novotvorine, apscesi. Za dijagnozu morate učiniti:

  • Rendgenski snimak
  • retrogradna endoskopska kolangiopankreatografija (ERCP),
  • ultrazvučni pregled
  • snimanje magnetnom rezonancom,
  • računarska tomografija
  • selektivna angiografija.

Jedna od najtačnijih i najinformativnijih metoda za ispitivanje žlezde je snimanje magnetnom rezonancom. MRI vam omogućava da utvrdite prisutnost tumora, upale u mekim tkivima. Ako je potrebno, provjerite stanje krvnih žila koje okružuju gušteraču, provodi se MRI s kontrastnim sredstvom.

Ultrazvuk je najjednostavnija dijagnostička metoda, omogućava vam da otkrijete promjene u veličini organa, prisutnosti tumora, apscesa. Ukazuje na kršenja u tijelu, ali ne daje sveobuhvatne informacije o njima. Ako postoji sumnja na patologiju krvnih žila, koje opskrbljuju krv gušterače, provodi se ultrazvučni pregled s dopplerografijom.

Uz pomoć CT-a, ljekari pregledavaju tijelo na moguće onkološke neoplazme i upalne žarišta. ERCP - uvođenje kontrastnog sredstva u žučne kanale za dijagnosticiranje stepena prohodnosti.

Selektivna angiografija - studija gušterače pomoću kontrastnog medija. Provodi se s ciljem ispitivanja stanja krvožilnog sustava istovremeno s x-zrakama.

Punkcija pankreasa propisana je ako postoji sumnja na prisutnost i prirodu tumora - maligni ili benigni. Za probijanje kože ljekar koristi posebnu iglu s kojom posječe meka tkiva radi histologije.

Ovisno o rezultatima testova, liječnik propisuje liječenje.

Tehnika probijanja koristi se za aspiriranje gnojnih sadržaja iz šupljine apscesa. Biopsija mekog tkiva je složen postupak koji ima visok rizik od komplikacija. Da biste ih smanjili, morate pažljivo pridržavati pravila pripreme za punkciju.

Gušterača je vitalni organ ljudskog tela, čije narušavanje negativno utiče na funkcije probavnog sistema. Pankreatitis je najčešća bolest pankreasa, a bez odgovarajućeg lečenja može biti fatalna. Da biste na vrijeme otkrili patologije organa, potrebno je uzeti testove i proći dijagnozu čim se pojave prvi neugodni simptomi.

Rezultati ispitivanja pacijenata

Glavni prigovori koji ukazuju na patologiju gušterače su:

  • bolovi u stomaku
  • dispeptički simptomi (mučnina, olabavljena stolica, natečenost, povraćanje),
  • žutost kože
  • opća slabost
  • značajan gubitak težine

Karakteristike sindroma boli pacijent opisuje sasvim jasno:

  • mogući su kratkotrajni grčevi u bolovima 3-4 sata nakon jela masne hrane ili dugotrajna intenzivna, koja traje nekoliko dana
  • često slabo uklonjeni antispazmodičkim lijekovima,
  • lokalizacija - epigastrična zona ili lijevi hipohondrijum, zračeći na leđa, zahvaćajući cijeli gornji dio trbuha, pacijenti ističu "okružujući" karakter.

Iznenadni i vrlo intenzivni bolovi karakteristični su za akutni pankreatitis. Nastaju zbog začepljenja glavnog izlučnog kanala žlijezde zbog upale i oticanja okolnog tkiva.


U mehanizmu boli igra ulogu ponavljanje solarnog pleksusa

Što se tiče tumora, stalnosti, jačanja položaja u leđima je važno. Ako se sumnja na karcinom glave žlezde, pacijent opisuje bol u hipohondriju na desnoj strani sa širenjem na leđa, telo i rep - karakteristični su bolovi u epigastrijumu, levom hipohondriju, "pojasu". Dugi bolni bolovi mogući su kod hroničnog pankreatitisa. Kada utvrdi što pomaže tokom napada, pacijent pokazuje tipično savijeno držanje.

Dispepsija je povezana s poremećenim enzimatskim sastavom probavnog soka, refleksnim odgovorom drugih organa.

  • loš apetit
  • odbojnost prema hrani, posebno prema masnoj,
  • stalna mučnina
  • nadimanje
  • proliv sa izlučevinom izmeta, prekriven sjajnom membranom ("masna stolica"), sa gadljijim mirisom.

Žutilo kože ima smeđe ili zelenkast ton, praćen jakim svrbežom kože, krvarenjima (modricama). Ako se pacijent žali na takve znakove, tada bez ispitivanja krvi možete dijagnosticirati tumor u glavi gušterače ili posljedice hroničnog pankreatitisa (skleroza organa).

Simptom nastaje stiskanjem zajedničkog žučnog kanala koji izlazi iz jetre. Postoji situacija kada da provjerite gušteraču morate pregledati jetru i žučni mjehur. Dijagnoza bolesti gušterače uključuje rasvjetljavanje faktora koji doprinose nastanku patologije.

Pacijenta se mora pitati:

  • o prehrani i strasti prema masnim jelima,
  • konzumiranje alkohola
  • prisutnost u istoriji bolesti podataka o hroničnom holecistitisu,
  • nasljedna predispozicija za rast tumora.

Procjena rezultata inspekcije

Pregledom bolesnika s vještim ponašanjem dobivaju se potrebni podaci za dijagnozu. Akutni pankreatitis karakterizira blijeda koža sa zonama cijanoze (efekti intoksikacije i oštećenja kapilara).

Kod raka se pacijent iscrpljuje, koža je požutela, suha sa tragovima ogrebotina i krvarenja. Često je uočljivo oticanje trbuha, napuhanost. Palpaciju bolnog stomaka je vrlo teško. Trbušni mišići su napeti. Maksimalna bol se opaža u epigastriju, ređe u hipohondriju sa leve strane.

Povećanu žlezdu je moguće osetiti samo u 4–5% slučajeva kod pacijenata kod žene, kod 1–2% muškaraca. Umjesto ravnomjerne cilindrične formacije, određuje se gusta, gomoljasta struna. Pri palpaciji se delovi susednih organa mogu pogrešno shvatiti za gušteraču:

  • želudac
  • poprečno debelo crevo
  • uvećani limfni čvorovi.


Posebnost tijela zahtijeva razmatranje i egzokrinih i hormonskih funkcija

Koje su studije uključene u dijagnostičku shemu?

Ako tijekom ispitivanja i pregleda znakova pankreasne bolesti koji su sumnjivi, liječnik propisuje potpuno ispitivanje gušterače. Da biste to učinili, koristite:

  • krvni test za biohemijske testove,
  • biohemijski pregled urina, otkrivanje nivoa dijastaze,
  • analiza izmeta na koprologiju radi otkrivanja neprobavljenih ostataka hrane, masti (steatorreja),
  • Ultrazvuk pomaže u otkrivanju veličina, oblika, tumora i cista,
  • dijagnostički testovi pružaju informacije o oslabljenim funkcionalnim sposobnostima tijela,
  • kao dodatne izvore u potrazi za indirektnim znakovima pomoću rendgenskih snimaka, magnetne rezonance (MRI) i računarske tomografije gušterače, susjednih organa,
  • biopsija tkiva.

Vrijednost biohemijskih testova krvi i urina za enzime

Metode ispitivanja gušterače obično počinju najjednostavnijim laboratorijskim testovima. Suština njihovih rezultata je identifikacija povećane razine specifičnih enzima u krvi i urinu koji su došli u neobično okruženje zbog poremećenog izljeva sekreta u dvanaestopalačno crijevo.

Patologija gušterače je naznačena povećanjem koncentracije enzima:

Pankreas proizvodi oko 20 enzima. Ali najčešće se pacijentima savjetuje davanje krvi i urina u prve 2 vrste, rijetko se pregleda tripsin.

Amilaza normalno ulazi u krvotok u maloj količini iz pljuvačnih žlijezda. U 78% bolesnika s pankreatitisom razina amilaze povećava se 2 ili više puta. Biohemijske metode za otkrivanje amilaze temelje se na reakciji razgradnje škroba. Koristite metode Wolgemouth-a, Smith-Roy-a.


Rezultat određivanja amilaze je elektrofotokolorimetrija obojenog spoja

Lipaza je određena metodom stalogmometrije. Pokazuje promjenu površinske napetosti nastale djelovanjem lipaze iz masnih kiselina u osjetljivoj otopini tributrina. Krv sadrži nekoliko vrsta lipaza. U dijagnostici gušterače od najvećeg je značaja tip otporan na etoksil, on se povećava kod 90% pacijenata.

Važno je procijeniti oba rezultata, ako je amilaza povišena, a lipaza na normalnom nivou, morate razmišljati o drugoj patologiji. Krvni test se uzima na prazan stomak. Urin treba sakupljati u čistom posuđu. Ne zahtijeva se posebna obuka. Ako je potrebno, radi se analiza da se gušterača ispita prema hitnim indikacijama u bilo koje doba dana.

Smisao je provjeriti endokrinu funkciju žlijezde u pružanju optimalne razine glukoze u krvi inzulinom i glukagonom svim pacijentima, jer iskustvo pokazuje da je ona oštećena u 75% bolesnika s pankreatitisom i tumorima.

Studija se provodi metodama za određivanje glukoze u krvi jednom na prazan stomak, ispitivanjem tolerancije na glukozu testovima vježbanja, procjenom glukozurije u dnevnoj mokraći.

Kako se testira stolica?

Ako postoji labava stolica, propisana je analiza stolice za koprologiju. Ispituju se i makroskopske osobine (konzistencija, miris, boja) i mrlja pod mikroskopom. Posljedice oštećene probave mogu se utvrditi: neprebavljena mišićna vlakna (iz mesne hrane), neutralna masnoća.

Ako se sumnja na patologiju gušterače, pregled bi trebao utvrditi steatorreju.Kvantitativno se otkriva iz sadržaja u crijevima do 15 g masti dnevno, iako normalno da sadrži samo 6 g (94% se apsorbuje). U izmetu s hroničnim pankreatitisom otkriva se smanjenje aktivnosti himotripsina.

Ultrazvučne karakteristike

Ultrazvučna istraživanja našla su široku primjenu u praktičnoj zdravstvenoj zaštiti. Posebno je značajna sa sposobnošću da se provjeri gušterača bez ikakvih analiza sa dubokim rasporedom organa.

Složenost ultrazvuka je zbog pojedinačnih karakteristika lokacije i veličine žlijezde, prisustva gasova u crijevu. Dakle, kod 10% ispitanika nije moguće odrediti organ. To se posebno odnosi na pacijente s prekomjernom težinom. Metoda u 80% potvrđuje prisustvo i lokalizaciju tumora, a gotovo 100% dijagnosticira ciste ako su veće od 15 mm.

Kako se izvode dijagnostičke pretrage?

Proučavanje gušterače, ako je potrebno, može se nadopuniti dijagnostičkim testovima za otkrivanje nehormonskih funkcija organa (egzokrina). Sve metode dijele:

  • za one kojima je potrebna upotreba crevne sonde,
  • neinvazivno (bez sonde).

Prednost testova (posebno beznadežnih) je praktičnost za pacijenta i niski troškovi.
Nedostatak testova je pojava rezultata samo uz značajno smanjenje sekretorne sposobnosti gušterače, pa se smatraju neosjetljivim.

U praksi se koriste sljedeći testovi:

  • pankreosimin-tajin,
  • Lundov test
  • solna kiselina
  • elastaza.

Pancreosimin-Secretin test

Pacijent se ubacuje na prazan stomak sondom u dvanaestopalačno crevo sa dve rupe. Gastrični i dvanaestostručni sekreti aspiriraju se u fazama. Zatim se tajin i pankreosimin daju intravenski. Nakon ubrizgavanja uzimaju se novi uzorci koji proučavaju koncentraciju bikarbonata, aktivnost tripsina. Izračunava se brzina izlučivanja.

Za pankreatitis je karakteristično smanjenje sekrecije, pad nivoa bikarbonata i povećanje koncentracije enzima. Moguće je identificirati lažno pozitivne podatke u bolesnika sa šećernom bolešću, disfunkcijom bilijarnog trakta, hepatitisom i cirozom.

Lundov test

Razlikuje se upotrebom standardne mješavine hrane kao nadražujuće hrane za žlijezde. Ujutro se pacijentu ubrizgava sonda u dvanaestopalačno crijevo s opterećenjem pričvršćenim na kraju, a kroz nju prehrambenom smjesom (biljno ulje, mlijeko u prahu s dekstrozom). Uzorci aspirata uzimaju se u roku od dva sata. Zatim odredite nivo amilaze u njima. Opcija je jednostavnija i jeftinija, nije vezana za ubrizgavanje.

Rendgenski znakovi

Na radiografiji trbušnih organa moguće je otkriti indirektne znakove ili posljedice lezije gušterače. Tu spadaju:

  • rijetka identifikacija kamena ili vapnenih soli u kanalima pankreasa na nivou gornjih lumbalnih kralježaka (znak hroničnog pankreatitisa),
  • velika cista u obliku homogene formacije s jasnim granicama,
  • deformacija i pomicanje savijanja dvanaesnika sa povećanom glavicom gušterače,
  • oštećenja punjenja duž stražnje stijenke ili velika zakrivljenost želuca tumorom (cistom) u predjelu tijela ili repa.

Kako bi se poboljšala vidljivost, pacijentu se prije testa daje otopina atropina, čime se smanjuje tonus dvanaestopalačnog creva, zatim kroz sondu - suspenziju barija.
X-zraka - nije baš pogodna metoda za ispitivanje žlijezde

Usmjerenija studija je retrogradna pankreatografija, virsungografija. Kontrast se mora ubrizgati direktno u kanal pankreasa. Zatim snimite fotografije koje otkrivaju njeno širenje ili oštro sužavanje do potpune litice (kamena). Značajna složenost razlikuje se angiografskim proučavanjem. Kod njega se kontrastno sredstvo uvodi kroz kateter u aortu i celijakiju kroz femoralni pristup.

Radioizotopne metode

Radioizotopska dijagnoza sastoji se od intravenske primjene označene tvari povezane u sastavu s prevladavajućom apsorpcijom gušterače. Koristi se poseban preparat metionin označen izotopom selena.

Skeniranje započinje nakon pola sata. Uzima se u obzir brzina nakupljanja izotopa u žlijezdi i prelazak u crijeva. Ako su zahvaćene ćelije žlezde, tada je apsorpcija usporena i javlja se mrljasta slika skenograma.

Šta daje biopsiju tkiva?

Metoda biopsije znači uzimanje uzorka tkiva gušterače na histološki pregled. Ovo je retka procedura. Izvodi se kao krajnje sredstvo da bi se isključio rak, u diferencijalnoj dijagnozi.

To može biti nezavisno istraživanje ili dio hirurškog procesa. Za izvođenje vam je potrebna posebna oprema, igle. Alat ima oblik pištolja s krajem noža za seciranje tkiva.


Biopsija se obavlja pod kontrolom računarske tomografije s lokalnom anestezijom, a male veličine navodnog tumora teško je ući u njega.

Korištenjem laparoskopske metode pod anestezijom, liječnik ubacuje tanki endoskop u trbušnu šupljinu, ispituje ga na metastaze, veličinu infiltrata tijekom upale i izliv u peritoneum. Uzorak tkiva uzima se posebnim pincetama. Za vrijeme operacije moguće je uzorkovanje materijala iz glave žlijezde iglom kroz dvanaesnik.

Daljnjim histološkim pregledom možemo potvrditi ili odbaciti pretpostavku o malignoj leziji, pokazuje stupanj upalne reakcije, zamjenu funkcionalnog tkiva sa ožiljcima. Za ispitivanje tako složenog organa kao što je gušterača, jedna metoda nije dovoljna. Liječniku su potrebni rezultati sveobuhvatne studije, njegov vlastiti pregled i analiza žalbi.

Načela pregleda pankreasa

Odmah treba obratiti pažnju da dijagnozu treba provesti u kompleksu.

Gušterača je velika žlijezda. Pored svoje jedinstvene strukture, ima jedinstvene funkcije. Upravo taj organ obavlja jednu od glavnih funkcija kada se obavlja probava. Izrađuje enzime koji su potrebni za razgradnju proteina i masti na tvari koje ulaze u krvotok i hrane stanice.

Bubrezi ga okružuju s obje strane, a ispred njega je želudac, poprečni debelo crijevo i dvanaestopalačno crijevo.

Ako je određeni volumen žlijezde oštećen, tada preostalo tkivo zamjenjuje njegove funkcije. Zbog toga, osoba možda neće naći nikakve simptome bolesti. Ali može se dogoditi da mali prostor upali. To se neće primijetiti u strukturi cijele žlijezde, međutim mogu se pojaviti izražene promjene u funkciji organa. Stoga se istraživačke metode gušterače trebaju provoditi u kompleksu.

Struktura gušterače.

Primarna dijagnoza

Provjera gušterače, kao i bilo koji drugi organ, započinje s istraživanjem pacijenta. Njegove pritužbe pomoći će liječniku da utvrdi početnu dijagnozu za gotovo 90%. Tako će znati s kojim pregledima vrijedi započeti, kakva može biti dijagnoza pacijenta i tako dalje. Pacijenta može uznemiriti bol koju najčešće osjeća u lijevom hipohondriju.

Priroda boli može biti različita. Ali najčešće se bol javlja nakon što je pacijent jeo, i daje na levu stranu tijela. Nije tako rijetko da se bol pojavi u sredini trbuha i prelazi na čitav struk. Pacijentu postaje lakše kad sjedne, sklopi ruke na trbuhu i, sagnuvši se, lagano napred.

Bol u lijevom hipohondriju jasan je znak upale gušterače.

O činjenici da je gušterača slomljena svjedoči i zatvor, koji se može pojaviti kod pacijenta. Oni se ponekad izmjenjuju s proljevom. Lekar će definitivno razjasniti prirodu izmeta, jer je to od velike važnosti u dijagnozi.

Ako pacijent ima dijabetes, tada će najvjerovatnije stalno željeti piti. Neki koji pate od ove bolesti piju najmanje 10 litara vode dnevno. Osim toga, suva koža, stalni osjećaj gladi, u nekim slučajevima dolazi do gubitka svijesti, ukazuju na to da je rad organa poremećen. Ako pacijent nabroji sve te pritužbe, tada će liječnik posumnjati da pacijent može imati dijabetes.

Ako pacijent ima dijabetes, tada će najvjerovatnije stalno željeti piti.

Gušterača se ne može palpirati zbog bolesti. To je zato što je previše duboko u tkivima, osim toga, kao što je već navedeno, žlijezda je prekrivena želucem. Zbog toga se za dijagnozu i započinjanje liječenja koriste različite vrste dijagnostike.

Laboratorijska dijagnostika

Kada se pregleda gušterača, testovi mogu pokazati u kakvom su stanju funkcije organa. Ako pacijent ima akutno oštećenje organa, tada enzimi koje proizvodi tijelo povećavaju aktivnost. O nekima od njih možete dobiti potpuniju sliku uzimajući krvni test, mokraću ili izmet.

Da biste utvrdili koliko je lezija ozbiljna i ozbiljna, potrebno je ispitati funkciju jetre. Jer je ovaj organ povezan sa gušteračom.

Dakle, provodeći istraživanje ovog organa uzimaju se opće i biohemijske pretrage krvi, nekoliko testova specifičnih za gušteraču, poput lipaze i glukoze u krvi, određivanja tripsina, alfa-amilaze krvi. Uzmite test urina i koprogram.

Vrijedi napomenuti da se bilo koji test krvi mora uzeti na prazan stomak.

Ne tako davno, amilaza pankreasa bila je analiza koja služi kao glavna smjernica za ispitivanje bolesti gušterače. Drugim riječima, to je određeni enzim koji stvara željezo. Ako pacijent ima akutnu ili pogoršanu hroničnu upalu, tada se u krvi i urinu povećava aktivnost ovog enzima. Ali ako područja gušterače odumiru, onda se enzimska aktivnost, naprotiv, smanjuje.

Sada je jedan od glavnih kriterija za laboratorijsku dijagnozu enzim elastaza, koji se može odrediti u izmetu.

Vrijedi napomenuti da se bilo koji test krvi mora uzeti na prazan stomak. Ali postoje takvi testovi za gušteraču, za koje je neophodna prethodna priprema. Ne zaboravite da od liječnika saznate ove točke. O tome možete saznati od osoblja laboratorija u kojem želite izvršiti ispitivanje.

Laboratorijski testovi otpornosti na stres

Ponekad, osim testova koji se daju na prazan stomak, morate uzeti i one koji su urađeni nakon što u organizam unesete određene supstance. To se naziva stresnim testom. Različite su.

Glikoamilazemijski test. Prvo se daje analiza da bi se utvrdila početna koncentracija amilaze u krvi. Tada se čovjeku daje 50 grama glukoze, koju mora uzeti unutra. Nakon nekoliko sati, ispitivanje amilaze se ponavlja. Potom se uspoređuju oba pokazatelja.

Prosein test. Prvo morate utvrditi koja je početna koncentracija dijastaze u urinu. Tada se u organizam ubrizgava lijek Prozerin. I dva sata na svakih 30 minuta mjeri se nivo dijastaze.

Iodolipol test. Nakon što se osoba probudi, isprazni mjehur, te uzima drogu pod nazivom Iodolipol. Nivo joda počinje da se određuje u urinu nakon jednog sata, svakih pola sata. Slična dijagnoza bolesti gušterače zasniva se na aktivnosti enzima lipaze, koji ovo tijelo proizvodi.

Dijagnoza bolesti gušterače zasniva se na aktivnosti enzima lipaze, koji se izlučuje u mjehuru.

Test dijagnostike glukoze potreban je za dijagnosticiranje endokrinog oštećenja pankreasa. Razina glukoze prvo se utvrđuje na prazan stomak, zatim sat vremena kasnije, a zatim dva sata nakon što je pacijent uzeo otopinu glukoze. Ovu analizu može propisati samo endokrinolog. On će interpretirati rezultate testa, jer postoji opasnost od komplikacija koje su povezane s povećanjem razine ovog ugljikohidrata u krvi.

Ultrazvuk i MRI. Takva metoda kao ultrazvuk za dijagnozu jedna je od važnih. To je zato što liječnik ima priliku vidjeti strukturu žlijezde i razmotriti moguće prisustvo ciste ili onkologije. Obično ovaj organ prenosi ultrazvuk, kao i jetra i slezina. Ako nema patologija i gušterača je u redu, tada je veličina repa oko 35 mm, glava ima 32 mm, a tijelo oko 21 mm. U tkivu organa ne bi trebalo biti promjena, a konture gušterače trebaju biti ujednačene i jasne.

Rendgenska metoda se takođe koristi ako se otkrije bilo koja patologija gušterače.

Snimanje magnetnom rezonancom ili MRI smatra se jednom od najtačnijih metoda biopsije pankreasa. Ovom metodom moguće je s velikom preciznošću utvrditi da li su tkiva nekog organa povećana ili promijenjena. Koristeći slojevite kriške možete preciznije odrediti lokaciju ciste ili onkološki proces.

U 97% slučajeva zahvaljujući MRI se postavlja najtačnija i najpouzdanija dijagnoza. To je zato što vam ova metoda omogućava primjetiti i najmanje promjene.

Rendgenska metoda se takođe koristi ako se otkrije bilo koja patologija gušterače. Međutim, samo ako je radiopank. Na primjer, to su kamenje ili ciste.

Sve ove metode su osnovne u dijagnostici gušterače.

Ako počnete primjećivati ​​simptome kvara pankreasa, odmah trebate konsultirati liječnika.

Ostavite Svoj Komentar