Opskrba arterijskom krvlju gušterače: značajke, shema i struktura

Gušterača je višenamjenski organ ljudskog tijela. Zbog činjenice da je organ i spoljne i unutrašnje sekrecije, žlijezda obavlja funkcije organa za probavu i endokrinog organa.

Strukturno se tkivo gušterače može podeliti u dve vrste. Egzokrinski dio - većina ćelija proizvodi pankreasni sok, koji sadrži probavne enzime. Izlučuje se kroz izlučne kanale u dvanaestopalačno crevo, doprinoseći razgradnji ugljikohidrata i masti.

Endokrini dio je u obliku malih otočića Langerhansa koji proizvode hormone i puštaju ih u krvotok.

Ćelije koje čine otočiće Langerhans mogu biti različitih vrsta:

  • alfa otočići - sintetišu glukagon, što doprinosi povećanju glukoze u krvi,
  • beta otočići proizvode inzulin, antagonist hormona glukagona koji snižava nivo šećera u krvi,
  • delta ćelije - sintetišu somatostatin, koji reguliše lučenje mnogih drugih žlezda u telu,
  • PP otoci - proizvode polipeptid pankreasa, supstancu koja je glavna komponenta pankreasnog soka,
  • Stanice epsilona proizvode ghrelin, "hormon gladi" koji potiče apetit.

Zbog složene strukture gušterače, postoje različiti načini opskrbe krvlju. Organ nema vlastitu opskrbu arterijama, ali jede iz velikih vaskularnih grana drugih organa poput jetre, slezine, mezenterija.

Opskrbu krvlju gušterače osiguravaju:

Kako su arterije gušterače?

Glavne u opskrbi arterijskom krvlju su grane velikih arterija, koje uključuju slezenu, zajedničku jetrenu i superiornu mezenterijsku arteriju. Svaka od ovih velikih posuda daje više desetina malih grana za prehranu različitih dijelova žlijezde.

Na primjer, ako govorimo o glavi gušterače, treba napomenuti da je glavno mjesto odakle dolazi krv pankreasnih grana slezinske arterije. Glava se hrani i gornjim i donjim arterijama gušterače. Grane ovih arterija međusobno stvaraju anastomoze, stvarajući arterijsku mrežu koja je u potpunosti sposobna da osigura velike prehrambene potrebe ovog dijela gušterače. Budući da se većina otočića Langerhansa nalazi upravo u glavi žlijezde, opskrba hranjivim tvarima u ovom području je što intenzivnija.


Što se tiče onoga što se naziva tijelom i repom ovog organa, treba napomenuti da u osnovi ovo područje prima dovod krvi u slezenu arteriju, koja prati gornji rub pankreasa, kao i gornju mezenterijsku arteriju, koja opskrbljuje krv ispod žlijezde. Ponekad slezinska arterija ima granu u obliku velike pankreasne arterije koja se savija oko žlezde na stražnjoj i donjoj ivici podijeljena je na grane desnog i lijevog dijela koje pružaju dotok krvi u rep gušterače.

Broj grana slezinske i pankreato-duodenalne arterije može biti različit. Hirurzi moraju uzeti u obzir ovu osobinu prilikom obavljanja manipulacija na ovom složenom organu. Izrađuje se posebna vaskularna karta pomoću angiografije (kontrastno proučavanje krvnih žila) kako se ne bi oštetili važni elementi krvotoka tokom operacije.

Ako govorimo o tome zašto su potrebne vene pankreasa, onda treba napomenuti da one obavljaju vrlo važnu funkciju. Naime, oni prate tok arterija pankreasa. Isto tako, kao što su pankreasno-duodenalne arterije predstavljene sa prednjim i stražnjim lukom, koji između sebe tvore anastomozu. Većina vena nalazi se u repu žlezde, odakle dolazi do izlivanja u portalnu venu. S tim u vezi, ako dođe do kršenja odliva krvi u repnu regiju žlijezde, može se javiti nekroza ili pankreatitis, upala tkiva gušterače.

Obilna dostava venske krvi u područje repa takođe uzrokuje dugotrajno krvarenje tokom punkcije ili biopsije organa.

S tim u vezi, sve manipulacije na organu moraju se provesti s pažljivim nadzorom hemostaze.

Limfni sistem pankreasa

Gušterača ima složen sistem sinusa limfnog odljeva koji se, pak, može podijeliti na intraorganski i ekstraorganski.

Intraorganski sistem predstavljen je brojnim kapilarima koje međusobno tvore mrežu anastomoza.

Primarna mreža kapilara nalazi se unutar granica jedne lobule žlezde. Limfa struji iz dubine organa bliže njegovoj površini duž interlobarnih prostora.

Na najširem mjestu ove praznine formiraju sakupljače koji se sastoje od komora i rezervoara u obliku vreća iz kojih se limfa šalje u regionalne limfne čvorove.

Ekstraorganski sistem - sistem koji osigurava odliv limfe u regionalne limfne čvorove različitih anatomskih zona:

  • područje jetre
  • superiorni mezenterični,
  • područje slezene.

Uz to, postoji lanac limfnih čvorova koji prolazi duž donjeg gušterače.

Prema shemi, izgleda da se odljev limfe iz gušterače događa u 4 smjera:

  1. Dolazi do limfnih čvorova slezine,
  2. Spušta se do gornjih limfnih čvorova mezenterija i čvorova duž donjeg gušterače,
  3. Desno od želučanih limfnih čvorova
  4. Lijevo do gastrointestinalnih limfnih čvorova.

Glavni uzroci širenja upale u ovom dijelu tijela:

  • zbog bliske lokacije pankreasne žlezde, žučnih puteva i želuca, kao i opšte opskrbe krvlju tim organima, tkiva pankreasa često su uključena u upalni proces,
  • kretanje upale olakšano je razvijenom limfnom mrežom koja prenosi infekciju brzinom munje,
  • resorpciju toksina i metaboličkih produkata u portalnoj veni.

Kao rezultat toga, s razvojem pankreatitisa, i primarnog i sekundarnog (uslijed oštećenja drugih probavnih organa), primjećuje se visoka intoksikacija, kao i pogoršanje oštećenja na drugim organima. Budući da gušterača proizvodi enzime, oni su ujedno i glavni faktori agresije, što doprinosi momentalnom oštećenju organa uključujući pluća i mozak.

Zbog toga je važno u liječenju pankreatitisa razmotriti karakteristike obilne opskrbe krvi gušterače i razvijene limfne mreže.

Pravovremenost i radikalizam, ukratko, osnovni su principi efikasnog lečenja ove bolesti.

Simptomi i dijagnoze bolesti vaskularnog sistema gušterače

Simptomatologija bolesti vaskularnog sistema ovisi o području oštećenja vaskularnog sustava organa.

Pored toga, simptomi poremećaja ovise o stupnju razvoja patologije i trajanju njenog razvoja.


Simptomi poremećaja mogu biti bol u pojasu, koji može izaći na levom ramenu, mučnina i povraćanje, slabost, adinamija i pojačani pritisak u trbuhu nakon jela.

Za prepoznavanje bolesti vaskularnog sistema gušterače koriste se laboratorijske i instrumentalne metode istraživanja.

Laboratorijske metode su:

  • alfa-amilaza u krvi i urinu,
  • analiza za fekalnu dijastazu.

Metode instrumentalnog ispitivanja su:

  1. Ultrazvučni pregled gušterače (vizualizacija strukture pankreasa i stanja njegovog izlučnog kanala),
  2. Ultrazvučna dopplerografija (stanje žila gušterače),
  3. Kompjuterska tomografija trbušnih organa sa ili bez kontrasta.

Jednostavni set dijagnostičkih mjera omogućit će sumnju na prisutnost patologije pankreasa i spriječiti komplikacije i pogoršanje tijeka bolesti.

Struktura i funkcije gušterače opisane su u videu u ovom članku.

Dovod krvi u gušteraču. Anatomija i opće informacije

Prije razmatranja glavnih žila, vrijedno je upoznati se sa strukturom samog organa. Gušterača se nalazi iza stomaka, direktno iznad solarnog pleksusa. Sastoje se od glave, tijela i repa. Usput, žlijezda je druga po veličini u tijelu i ima leskastu strukturu. Rep organa naslonjen je na slezenu, a glava leži na petlji dvanaesnika.

Specifične ćelije ove žlijezde sintetišu enzime, posebno tripsin, lipazu, laktazu, koji osiguravaju razgradnju molekula proteina, ugljikohidrata i masti. Uz to se u tkivima u tijelu stvaraju važni hormoni, posebno inzulin i glukagon.

Arterijska krv u gušterači

Već smo se bavili strukturom i osobinama funkcionisanja tijela. Kako je krvotok gušterače?

U stvari, ovo tijelo nema vlastita plovila. Krv se dovodi u tkiva kroz grane slezalne, jetrene i superiorne mezenterijske arterije. Prehrana glave organa osigurava superiorne mezenterijske i jetrene arterije koje potiču iz donjih i gornjih pankreatoduodenalnih žila.

Zauzvrat, pankreatoduodenalne arterije spajaju krvne žile u luk, što omogućava stalno kružno kretanje krvi.

Gastro duodenalna arterija: karakteristike protoka krvi

Neke ljude zanimaju pitanja o tome kako je omogućena dostava krvi u želucu i gušterači. Ovde igra značajnu ulogu gastro-duodenalna arterija, koja odlazi od zajedničke bubrežne arterije. Ova posuda po pravilu doseže dužinu od 20-40 mm, a promjer joj je 2,5-5,0 mm.

Ova se posuda nalazi iza dijela želuca koji kontrolira procese unosa hrane. Takođe, žila prelazi početne delove creva. Djelomično je odgovoran za opskrbu krvlju pankreasa i dvanaestopalačnog crijeva, želuca i okolnih tkiva.

Usput, bilo kakve kirurške intervencije na gušterači (na primjer, uklanjanje dijela glave) mogu dovesti do pomjeranja, poremećene cirkulacije i daljnje nekroze ove žile.

Venski odliv

Ne treba zanemariti venske posude kada se razmišlja o opskrbi krvlju. Gušterača ima visoko razvijenu arterijsku mrežu. Odliv krvi izvodi se i mase malih posuda koje se spajaju u više grana i na kraju se ulivaju u sistem portalnih vena.

Iz glave žlijezde, procesa u obliku kuke i dvanaestopalačnog crijeva, krv se skuplja kroz žile koje vode paralelno sa duodenalnim arterijama gušterače. Najfunkcionalnije su donje gušterače-dvanaestopalak, koje su jedno, ređe dva debla uključena u superiornu mezenterijsku venu. Pored toga, krv iz glave žlijezde i dijelova dvanaestopalačnog crijeva skuplja se u desnoj gastro-omentalnoj veni.

Što se tiče repa i tijela žlijezde, odljev krvi u ovom slučaju se vrši preko grana pankreasa slezalne vene. Krv se skuplja i po velikoj inferiornoj veni koja se kasnije uliva u inferiornu ili superiornu mezenterijsku venu.

Limfne žile gušterače

Prilikom razmatranja opskrbe krvlju gušterače ne treba zaboraviti na protok limfe, jer ta biološka tekućina nije manje bitna.

Limfne žile koje sakupljaju limfu iz gušterače neraskidivo su povezane sa opštim limfnim sistemom preostalih organa. Male kapilare sakupljaju tekućinu sa otočića Langerhansa i acinija, a potom se kombiniraju u mala posuda koja teku paralelno s krvnim žilama.

Nakon toga, limfa se preliva u limfne čvorove gušterače i pankreatoduodenal, koji se šire u blizini gornjeg ruba gušterače, kao i na njenoj prednjoj i stražnjoj površini. Nadalje, tekućina se sakuplja u većim slezini i celijakijskim limfnim čvorovima (oni pripadaju sakupljačima drugog reda).

Innervacija pankreasa

Innervacija (tačnije nervna regulacija) gušterače osigurava se granama desnog vagusnog živca. Uz to, simpatički živci solarnog pleksusa (posebno celijakija) djeluju na tkiva organa.

Vrijedi napomenuti da simpatički živci regulišu tonus venskih zidova, kroz koji se vrši odliv krvi iz žlijezde. Istovremeno, parasimpatička nervna vlakna sudjeluju u proizvodnji i izlučivanju probavnih enzima.

Oštećenje spomenutih živaca dovodi do razvoja hemodinamičkih i neurovegetativnih poremećaja. Takođe, sa povredama, primećuju se motorike evakuacije iz gastrointestinalnog trakta.

Sekretorna aktivnost organa i nervnih impulsa

Mnogi su zainteresirani za pitanja o tome kako djeluje gušterača. Opskrba krvlju i nutrina su važna pitanja koja treba uzeti u obzir.

Kao što je već spomenuto, aktivnost organa regulirana je parasimpatičkim vlaknima vagusnog živca. Nervozni impulsi iz ovih živčanih završetaka aktiviraju procese proizvodnje i izlučivanja probavnih enzima.

Simpatički živci djeluju drugačije. Kratkotrajna iritacija celijakijskog živca dovodi do zaustavljanja izlučivanja soka pankreasa. Ipak, dugotrajna stimulacija praćena je i intenzivnim izlučivanjem enzima.

Treba napomenuti da čak i kod oštećenja živaca opisanih gore, sekrecija gušterače ne prestaje, jer je podržana humoralnim regulatornim mehanizmima.

Zloupotreba alkohola i poremećaji cirkulacije gušterače

Alkohol negativno utječe na rad cijelog organizma, posebno pankreasa. Činjenica je da alkoholna pića uzrokuju sužavanje malih žila organa. S tim u vezi, tkivo žlijezde ne prima toliko potrebne hranjive tvari i kisik. Kod hroničnog alkoholizma stanice počinju umirati, što prijeti masovnijom nekrozom.

Uz to, zloupotreba jakih pića često doprinosi taloženju soli u repu organa, što takođe negativno utiče na rad žlijezde. Prema statistici, kod žena takvi se procesi odvijaju brže nego kod muškaraca.

Poremećaji cirkulacije u tkivima žlijezde: uzroci, simptomi i liječenje

Poremećena cirkulacija je vrlo opasna. Gušterača troši puno kisika i hranjivih sastojaka koji su joj potrebni za sintetičke procese.

Ova je patologija rijetko neovisna. U većini slučajeva poremećaji cirkulacije povezani su s drugim bolestima, naročito aterosklerozom i zatajenjem srca. Ove patologije dovode do kršenja venskog odljeva iz tkiva žlijezde.

Vrijedi odmah primijetiti da dijagnosticiranje ove bolesti nije jednostavno. Činjenica je da je klinička slika zamagljena, jer simptomi primarne bolesti dolaze do izražaja. Kršenje venskog odliva negativno utječe na rad gušterače - on nabubri i povećava se u veličini, ali sinteza enzima i hormona je deaktivirana.

Manjak enzima prvenstveno utiče na probavu. Neki pacijenti prijavljuju pojavu dispepsije.Postoje bolovi u trbuhu, jakost u stomaku, tutnjava, napuhanost, pojačano stvaranje plinova koje je često praćeno jakim bolovima.

Pomoću testova dijagnosticirajte povredu odliva krvi u tkivima gušterače. Na primjer, na pozadini slične patologije, aktivnost tripsina i amilaze u krvnom serumu povećava se. Istovremeno, aktivnost amilaze u uzorcima urina umjereno je povećana.

Ultrazvuk je takođe informativan, jer tijekom postupka liječnik može otkriti edeme i promjenu veličine gušterače. U laboratorijskom istraživanju izmeta možete otkriti prisustvo velikog broja nešvaščenih materija, koje se tokom normalne funkcije probavnog sistema u potpunosti apsorbuju.

U nedostatku liječenja, kao i u slučaju ozbiljnih poremećaja cirkulacije u tkivima žlijezde, može se razviti dijabetes (tijelo prestaje sintetizirati inzulin koji je potreban tijelu).

U ovom slučaju nema specifične terapije, jer prvo morate otkloniti osnovnu bolest. Ipak, pacijentima se propisuje posebna nježna dijeta i preporučuju frakcijsku prehranu (često, ali u malim obrocima). Uz prisustvo ozbiljnih probavnih smetnji, pacijenti uzimaju lijekove koji sadrže enzime pankreasa.

Kako je krvotok gušterače?

Jednostavno pitanje je naivno: zašto osobi treba krv?

Naravno, najočitiji odgovor je da je potrebna krv kako bi tijelo moglo živjeti. Pa, vjerovatno ne vrijedi ići u savršenu džunglu, ako pitate, kako se to događa? Dovoljno se prisjetiti "sudbine" šefa profesora Dowella kad je sa sobom ponio životnu formulu.

Razmislimo na trenutak i shvatimo da je tijelo kruna stvaranja briljantnog Stvoritelja i jedinstvenog samoregulirajućeg sistema. Pravilno njegovo funkcionisanje pruža otpornost na spoljne faktore.

To je krv u svom stalnom kretanju koja opskrbljuje sve organe potrebnim hranjivim tvarima i plinovima koji sudjeluju u metaboličkim procesima.

Važnost i složenost cirkulacije krvi gušterače uporediva je sa jedinstvenim funkcijama koje su joj dodijeljene.

Arterije arterija gušterače

Svako ko je barem općenito proučavao anatomsku i fiziološku strukturu unutrašnjih organa čovjeka nije mogao propustiti da primijeti neke značajke. Oni se sastoje u tome da organ dvostruke upotrebe koji istovremeno obavlja probavne i endokrine funkcije, a to je gušterača, nema svoje arterijske žile.

Tada se postavlja legitimno pitanje: ko i kako osigurava produženje ovog vitalnog elementa?

Činjenica je da, prema ideji prirode, sve žlijezde mješovitog sekreta imaju svoju jedinstvenu shemu opskrbe krvlju i njenu posebnu konstrukciju.

Dijagram strukture gušterače

Iz aorte, u njenom trbušnom dijelu, odlazi celijaki deblo. Koji se zauzvrat dijele na posude koje pružaju istu arterijsku opskrbu gušterače krvlju.

Za potpuno funkcioniranje gušterače stvorena je opsežna mreža koja se sastoji od arterija malog „kalibra“ i arteriola, još manjih žila koje prethode kapilarima.

Opći kanali opskrbe krvlju su nekoliko arterija odjednom:

  1. Gornja pankreatoduodenalna arterija, kao i grane gastroduodenalne arterije. Predstavljaju priliv zajedničke jetrene arterije. Njihov zadatak uključuje "dotok krvi" glave pankreasa sa bočne strane prednje površine.
  2. Donja pankreatoduodenalna arterija. Odvajajući se od superiorne mezenterijske arterije, ona daje krv stražnjoj površini glave pankreasa.
  3. Slepična arterija. Unošenje krvi u tijelo i rep žlijezde osigurava njihovo vitalno funkcioniranje.

Gornja i donja pankreatoduodenalna arterija formiraju među sobom i ekskluzivno jedinstveno formiranje (zglob) - to su prednja i zadnja pankreasno-duodenalna arterija. Aktivna leđna cirkulacija uključuje stražnju i prednju pankreasno-duodenalnu arteriju. Potječe iz zajedničke jetrene arterije.

To je tako sjajno anatomsko rješenje koje omogućava krvi da neprestano cirkulira arterijama.

Dalje od arterija krv se kreće duž arteriola i kapilara, otvarajući se u svakom režnju gušterače, zasićujući tkiva hranjivim tvarima i kisikom. Ovdje prema razgranatoj arterijskoj strukturi hormoni ulaze u krvne kanale s otočića pankreasa.

Šema opskrbe krvlju organa gornjeg kata trbušne šupljine u video predavanju:

Nenormalno pražnjenje krvnih žila

Zbog posebnog položaja opskrbe krvlju gušterače pojava različitih anomalija i patologija nije tako česta. Međutim, njihova pojava je od velikog interesa za hirurge.

Jedan od takvih rijetkih i opasnih slučajeva u kojima je moguće oštećenje krvožilnog sustava je odlazak desne jetre iz gastro-duodenalne arterije. Zašto je to tako opasno za ljude?

Dok pacijentu nije potrebna operacija tijekom koje se obavlja resekcija pankreatoduodenal (jedini dostupni tretman za karcinom glave gušterače, predampularni dio žučnog kanala, kao ni bradavicu dvanaesnika), ove se anomalije ne plaše. No, ako je i ovaj problem i dalje utjecao na pacijenta, onda njegovo rješavanje nije bio tako lak zadatak.

U nekoj literaturi možete otkriti da je medicina našla odgovor na ovo pitanje. Na primjer, autovenskim promicanjem desne jetrene krvne žile, koje je izvedeno do preseka gastro-dvanaestopalačnog.

I druge knjige imaju puno sličnih podataka. Postojao je i tako neobičan slučaj, kada se glavna jetrena krvna žila podijelila u 4 okreta: desna i lijeva jetrena, gastro-dvanaestopalačna, a također i desna želudačna arterija. Takve su situacije posebno opasne u slučaju oštećenja, posebno podvrgnutih uništavanju - bilo kojoj lobarnoj jetrenoj arteriji.

Odliv krvi iz pankreasa

Kao što znate, bilo koji organ obogaćen venskim žilama također ima vene koje stvaraju odliv krvi kroz njega.

Venski odliv u gušterači događa se preko pankreatoduodenalnih vena, koje se ulivaju u slezinu, kao i donjih i gornjih mezenterijskih, te u leve želudačne vene.

Zajedno tvori jednu veliku venu - portalnu venu, koja potom ulazi u jetru.

Šema opskrbe krvlju

Na temelju sheme koja prikazuje krvožilni sustav gušterače može se primijetiti da se većina vena nalazi u repu.

Arterijska krv iz ovih žila mora nužno ući u cirkulacijski sustav koristeći portalnu venu.
Postoje i takvi slučajevi kada odljev gušterače može proći kroz gore opisane žile.

Takve patologije i bolesti izuzetno su opasne, jer su sposobne razviti i nekrozu pankreasa i pankreatitis.

Uz to, takva loša navika kao što je konzumiranje alkohola, može dovesti do opasnog stanja opskrbe krvlju gušterače.

Zašto se ovo događa?
To je zato što zdravstveni rizik općenito, „alat koji pomaže da se odvoje od svih problema“, može prouzrokovati smrt ćelija pankreasa.

Alkohol direktno utječe na sužavanje manjih posuda, što zbog toga ne može donijeti hranjive tvari u ćelije. U tom pogledu ćelije gladuju od nedostatka hranljivih sastojaka i odumiru.

Uz to, alkohol konzumiran u velikim količinama može prouzrokovati naslage soli u repu gušterače. Stvari su još neugodnije za žene koje piju alkohol, jer se svi ti neugodni procesi u njima razvijaju brže nego kod muškaraca.

Nervozni impulsi i sekretorna aktivnost

Uloga nervnih impulsa u razvoju sekreta pankreasa je neprocjenjiva. Kada stimulišu vlakna vagusnog živca i kada osoba koristi određene supstance, sekretorne se frakcije rastvaraju i njihova sekrecija se oslobađa. U tom slučaju sok žlijezde zasićen je enzimima i zato je izdvojen prilično loše.

Simpatički impulsi imaju malo drugačiji mehanizam. Uz iritaciju celijakijskog živca tokom kratkog perioda primećuje se inhibicija sekrecije. Dugotrajna stimulacija dovodi do istog rezultata kao i kod stimulacije vlakana vagusnog živca.

Zanimljivo je da disekcija ove dvije vrste živaca ne ometa aktivnu proizvodnju enzima.

To je povezano s prisutnošću neurohumoralnog mehanizma, čija je važna komponenta tajin. Secretin je specifični hormon koji proizvodi sluznica dvanaestopalačnog crijeva.

Gastro duodenalna arterija: karakteristike protoka krvi

Neke ljude zanimaju pitanja o tome kako je omogućena dostava krvi u želucu i gušterači. Tu igra značajnu ulogu gastrointestinalna duodenalna arterija, koja odlazi od zajedničke bubrežne arterije. Ovo plovilo u pravilu doseže dužinu od 20 do 40 mm, a njegov promjer je 2,5 5,0 mm.

Ova se posuda nalazi iza dijela želuca koji kontrolira procese unosa hrane. Takođe, žila prelazi početne delove creva. Djelomično je odgovoran za opskrbu krvlju pankreasa i dvanaestopalačnog crijeva, želuca i okolnih tkiva.

Usput, bilo kakve kirurške intervencije na gušterači (na primjer, uklanjanje dijela glave) mogu dovesti do pomjeranja, poremećene cirkulacije i daljnje nekroze ove žile.

Opskrba krvlju

Unutrašnji organ nema arterijske sudove. Proces neposredne opskrbe krvlju vrši se pomoću grana jetre i slezinih posuda. Sve žlijezde prodire kroz veliki broj limfnih žila i kanala do izlaza. Glavni kanal tijela naziva se pankreas. Izlazi iz glave žlezde. Za vrijeme izlaska dolazi do spajanja žuči.

Mnoga mala i velika plovila pričvršćuju se direktno na glavu gušterače. Jetrena aorta pomaže održavanju čovjekove opskrbe krvlju.

Različiti ljudi imaju raznolik broj grana koje opskrbljuju krvožilni sustav. Najmanje 3 grane dovode se u rep unutarnjeg organa. Njihov maksimalni broj je 6 grana. Oni su dio jednog debla slezene posude. Zahvaljujući tome, orgulje se napajaju bez prekida.

Kanali prolaze kroz celu žlezdu. U njih se uliva veliki broj grana.

Prečnik izlaznog kanala je 3 milimetra. Sleljne arterije dovode krv u dva dijela žlijezde: rep i tijelo.

Odliv limfe iz tijela nastaje u različitim limfnim čvorovima. Krv se prenosi u gušteraču pomoću nekoliko vrsta arterija.

Glavni elementi opskrbe krvlju su velike arterije. Svaka od ovih arterija ima ogroman broj sitnih grana zbog kojih svi dijelovi žlijezde primaju potrebnu količinu hranjivih sastojaka.

Slepična arterija

Slezalna arterija usmjerava mnoge povratne vene u područje slezine. Tamo krv izvire iz ovog unutrašnjeg organa. Većina aorte nalazi se u repu gušterače. U slučaju da se venska krv ukloni iz žlijezde kroz žile, to će uzrokovati naknadni razvoj repne nekroze. U toj situaciji dolazi do pankreatitisa.

Gastrična arterija

Plovilo se nalazi neposredno iza odjeljenja koje kontrolira unos hrane u stomak. U početnim presecima prelaze preko creva.

Duljina arterija je u rasponu od 25 do 40 milimetara, njihov promjer je 5 milimetara. Patološke promjene često su povezane s njenim položajem u peritoneumu.

Oštećenja ovih žila povezana su s nenormalnim problemima u prolasku arterija među sobom. Da bi se oslobodili od nadolazeće opasnosti, oni vrše uklanjanje cirkulatorne arterije jetre, koja se nalazi na desnoj strani.

Govoreći o ulozi pankreasnih vena, potrebno je napomenuti mnoge njihove funkcije. Naročito, zbog ove vene, prati se tok arterije žlezde.

Sve dok pacijent nema potrebu za hirurškom intervencijom, anomalija na njegovo stanje nema ozbiljan efekat.

Ima slučajeva kada arterija jetre ulazi u mezenterijsku arteriju koja se nalazi u gornjem dijelu. Dok se nalazi u pravom položaju, trebao bi biti dio grane debla celijakije. U tom slučaju nastaju ozbiljni problemi u organizmu.

Važno je. Pankreatodoudenalne arterije proizvode odliv krvi koja ulazi u žlijezdu. Proizvode krv do jetre.

Dijagnoza bolesti

Tijekom pojave bolesti vaskularnog sistema gušterače, postoje sljedeći simptomi:

  • bol u pojasu koji zrači u levu ramenu
  • jaka mučnina i stalno povraćanje,
  • tjelesna slabost
  • osjećaj težine nakon jela.

Važno je. Veliki utjecaj na simptome bolesti utječe stupanj razvoja postojećih patologija i period tijekom kojeg se razvijaju.

Da biste otkrili bolesti krvožilnog sistema, pogledajte laboratorijske testove. Oni će postati izvor točnih informacija za prepoznavanje bolesti krvožilnog sustava. Za to se koriste sljedeće metode:

  • alfa amilaza u krvi
  • analiza izmeta na dijastazu.

Kao alata koriste se računalna tomografija i ultrazvuk.

Da bi se izliječili, potrebno je na vrijeme skrenuti na radikalne metode terapije.

Prisutnost hroničnog pankreatitisa dovodi do promjene stanja šećera u krvi. To je vrlo tipično za pacijente koji imaju mnogo napada bolesti.

Rast šećera u krvi dovodi do smrti 7 od 10 stanica žlijezde.

U početnoj fazi osoba ne pokazuje simptome ni na koji način, ali u budućnosti s kasnijim razvojem neprestano je žeđ, svrbež po cijeloj koži i izlučivanje urina u nezamislivo velikoj količini. Ovi simptomi mogu biti faktor u testu na šećer u krvi. Zbog toga se dijabetes otkriva u ranim fazama.

Učinak alkohola na dotok krvi

Ako pijete alkohol u velikim količinama, to predstavlja veliku opasnost za zdravlje. Česti su slučajevi kada takve ovisnosti dovode do smrti ćelija.

Negativni učinak pijenja alkohola povezan je s radom malih žlijezdanih žila. Pod utjecajem alkohola dolazi do sužavanja arterija, zbog toga ne podnose tvari u kojima postoje korisni vitamini za prehranu stanica. Manjak hranljivih sastojaka dovodi do smrti ćelija.

Uz dugu upotrebu alkoholnih pića, nastaje situacija kada odumiru čitavi komadi tkiva. Moguće su i situacije kada se koncentracija soli pojavi u repu gušterače.

Štoviše, kod žena je taj proces mnogo brži nego kod suprotnog spola.

Dijagnoza ovog procesa u pravilu se javlja u kasnijim fazama, a samim tim je i postupak liječenja prilično kompliciran.

Umerenost u korištenju alkoholnih pića bit će preventivna mjera za normalno funkcioniranje opskrbe krvlju gušterače.

Pogledajte video: Sistemi za zaštitu od prenapona i udara groma (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar