Jelovnik za dijetu sa niskom razinom ugljikohidrata za dijabetes tipa 2 u trajanju od tjedan dana, savjet stručnjaka

Poremećen metabolizam glukoze, dijabetes, hronična neizlječiva bolest. Pored medicinskog tretmana kako bi se pobijedio dijabetes, pacijent mora potpuno promijeniti svoju svakodnevnu rutinu. Da biste normalizirali glikemiju, nije dovoljno na vrijeme i stalno uzimati lijekove, ali najvažnije je pratiti prehranu. Bez toga nijedan tretman neće biti efikasan. Nutricionisti i endokrinolozi razvili su mnoge preporuke za dijetu koja sadrži malo ugljikohidrata. Osnovne smjernice sažeto su u dijetetici. Tabela liječenja br. 9 dizajnirana je za dijabetes tipa 2.

Upotreba dijeta sa niskom razinom ugljikohidrata za dijabetes

Dijeta sa niskom razinom ugljikohidrata za dijabetes tipa 2, sedmični jelovnik za kojeg se svaki pacijent može pronaći na bilo kojem od brojnih dijetalnih web mjesta. Ali najbolje je slediti klasičnu dijetu broj 9 koja detaljno opisuje sve najvažnije principe ishrane dijabetičara.

Važno! Niska ugljikohidrata je hrana koja uključuje samo složene ugljikohidrate.

Šta ovo znači? Složenost ugljikohidrata je dužina njegovog lanca jednostavnih ugljikohidrata i brzina kojom se razgrađuje tokom probave. U jelovnik prehrane uključena su i vlakna - dijetalna vlakna koja se izlučuju nepromijenjena iz tijela i ne probavljaju.

Dijeta broj 9 je dijeta koju pacijent prati cijeli svoj život. Ako je moguće postići stabilizaciju stanja, liječnici preporučuju blago slabljenje režima i dopuštajući povremeno dodavanje nekih relativno kontraindiciranih proizvoda.

U svim ostalim slučajevima samo stroga kontrola prehrane može osigurati stabilan tijek bolesti.

Glavne indikacije za imenovanje tablice liječenja br. 9:

  • Blag do umjeren dijabetes
  • Gojaznost

U težim slučajevima bolesti laki ugljikohidrati su potpuno isključeni iz prehrane. S istodobnim bolestima razgovara se o promjeni prehrane. Tabela br. 9 prikazana je samo u slučaju općenito stabilnog stanja.

Kakva je prehrana i njeni rezultati za bolest tipa 2?

Osnovni princip dijabetesne prehrane je osigurati tijelu sve potrebne hranjive tvari, ali ograničavajući unos lakih ugljikohidrata i masti. Takva ishrana treba da sadrži vlakna, vitamine, minerale, proteine ​​i složene ugljene hidrate, masne kiseline. Obroke treba kombinirati s dozom i vremenom uzimanja hipoglikemijskih lijekova ili inzulina kako bi se izbjegli skokovi u očitanju glukoze.

Studija na pacijentima koji jedu u skladu s ovom dijetom u bolnici, pokazala je da se opće stanje, kao i svi pokazatelji, normaliziraju mnogo brže ako pacijent slijedi sve prehrambene potrebe.

Hrana sa malo ugljikohidrata, popis za dijabetičare i pretile ljude, uključuje ne samo opis kaloričnog sadržaja u hrani, već i najprikladniji način kuhanja.

Osnovni principi prehrane br. 9:

  • Potpuno odbacivanje hrane s visokim glikemijskim indeksom,
  • Kao zaslađivače koristite samo zaslađivače bez glukoze, prirodne ili umjetne, u strogo ograničenim količinama,
  • Dnevna prehrana podijeljena je u 5-6 malih obroka. Ovo je potrebno za ravnomjerni raspodjeli unosa hrane tokom dana i izbjegavanje gladi,
  • Približni kalorični sadržaj dnevno - 2300-2700 kcal, može varirati ovisno o tjelesnoj težini, spolu, dobi, fizičkom radu, povezanim bolestima,
  • Periodične konsultacije sa lekarom i praćenje biohemije krvi.

Zabranjeni i dozvoljeni proizvodi

Da biste napravili pravilnu prehranu za dijabetičare, vrijedi zapamtiti koja je hrana dozvoljena, a koja kontraindicirana za upotrebu.

Dozvoljeni proizvodi i metode za njihovu pripremu:

  • Povrće i zelje u neograničenim količinama, osim krumpira, po mogućnosti svježeg,
  • Perad ili teletina sa niskom masnoćom. Moguće je u obliku parnih kotleta, kuhanih, pirjanih ili pečenih,
  • Nešto voće, 2-3 komada dnevno (jabuke, marelice, breskve, šljive), svježe ili u kompotima, žele, sokovi bez šećera,
  • Povrće i maslac 20-30 grama dnevno,
  • Mliječni proizvodi s malo masti (mlijeko, kefir, skuta),
  • Žitarice kuhane na vodi (ječam, proso, heljda, zobena kaša),
  • Tvrdi rezanci
  • Slabi čaj ili kafa jednom dnevno,
  • Svakoga dana detetu trebaju orašasti plodovi ili semenke koje su bogate masnim kiselinama tj.
  • Neki se proizvodi prepisuju posebno za mršavljenje (zelena heljda, jeruzalem artičoka, cikorija) zbog inulina u sastavu,
  • Zapečena ili pečena riba s niskom masnoćom.

Lista zabranjenih proizvoda:

  • Masno tamno meso, posebno prženo,
  • Konditorski proizvodi
  • Fast food
  • Krompir, banane, grožđe, nešto suhog voća,
  • Riža, kaša samo u malim količinama dozvoljeni su,
  • Konzervirana hrana, kiseli proizvodi, sušeni, soljeni,
  • Slatki jogurti, pavlaka, pavlaka,
  • Proizvodi od brašna od brašna,
  • Meke sorte tjestenine.

Kalorija dozvoljena hrana

Sadržaj kalorija je energetska vrijednost proizvoda, ovaj pokazatelj procjenjuje koliko energije tijelo može sintetizirati varenjem određenog proizvoda.

Kod dijabetesa, dnevni unos kalorija smanjuje se onoliko nisko koliko pacijentovo metaboličko stanje zahtijeva. Obično je 2400-2700 kcal, ali može varirati ovisno o komplikacijama, pokazateljima laboratorijskih ispitivanja.

Za procjenu rezultata prehrane koristi se pokazatelj gliciranog hemoglobina koji pokazuje prosječnu razinu glukoze u posljednja 3 mjeseca.

Hrana bez ugljikohidrata ima najmanji udio kalorija, stoga se s dijabetesom može konzumirati u gotovo neograničenim količinama. U ovu grupu spadaju povrće i zelje. Sadrže i neprobavljena vlakna, koja imaju blagotvoran učinak na probavu, a brzo se formira osjećaj punoće. Moraju se kombinirati sa hranom bogatu energijom.

Hrana bogata ugljikohidratima prihvatljiva za dijabetes - ona koja sadrže škrob, polako se razgrađuju do glukoze.

Sladila ne sadrže glukozu, zbog toga je njihov kalorični sadržaj mnogo niži od ostalih slatkih namirnica. Stoga se dezertima često mogu dodati prirodna ili umjetna zaslađivača, što ih čini dijetalnijim i korisnijim.

Jelovnici za pacijente sa bolešću tipa 2

Tablica koja prikazuje okvirni tjedni meni za dijabetičare prema pravilima terapijske prehrane br. 9.

Dan u sedmiciDoručakGrickalice (između doručka i ručka, nakon večere)RučakVečera
PonedeljakSkuvani sir s malo meda i šolja slabog čajaVoćna mliječPrvo: supa od povrća.

Drugo: pirjana piletina s čvrstim rezancima, povrće

Povrće salata
UtorakKaša od heljde na vodi, čaša kefiraSvježe voćePrvo: čorba na juhi od mršavog mesa peradi sa rezancima.

Drugo: kuvane mesne kuglice i pirjano povrće

Sendviči od hleba od mekinja i povrtnog kavijara
SrijedaKuvana jaja sa raženim hlebom, jogurt sa niskim udjelom mastiKiseli ili kompotPrvo: riblje uho sa niskom masnoćom.

Drugo: pečena teletina sa povrćem

Skuhani voćni puding
ČetvrtakZobena kaša, sendviči od mekinjeg kruha, tvrdi nemasni sir i maslacSvježe voćePrvo: povrtna supa s mesnim okruglicama od mršavog mesa.

Drugo: pečena janjetina sa kuvanim jeruzalemskim artičokom

Povrće ili voćna salata
PetakSkutina sa sirom voća i bobica, slaba kavaČaša kefiraPrvo: supa od povrća.

Drugo: pečena riba s povrćem

Vinaigrette
SubotaJečmena kaša, čaša kefiraVoćePrvo: supa s kuhanom piletinom i povrćem.

Drugo: lazanje od tvrdog tjestenine, nemasnog mesa, nesoljenog sira

Sendviči od smeđeg hleba i tvrdog sira sa čašom mleka s malo masnoće
NedjeljaKolačići ili marmelada sa zaslađivačem, žele iz svježih bobica ili voća bez šećera, slab čaj ili kafaVoćePrvo: hladna kefir supa.

Drugo: pečena riba s povrćem

Povrće salata

Ne zaboravite na potrebnu dnevnu količinu tekućine, ovisno o dobi, težini i stanju tijela, ovaj volumen varira 1000-3000 ml dnevno.

Sav unos hrane trebalo bi kombinirati sa lijekovima, osim zalogaja, koji su stvoreni kako bi se izbjegli glad i hipoglikemija.

Recepti za meso

Na Internetu postoji mnogo recepata za dijete s niskim udjelom ugljikohidrata za dijabetičare i osobe s pretilošću.

Blago proteina, koje je kod dijabetesa glavni izvor energije, nalazi se u mesu koje mora biti pravilno kuhano kako bi u njemu ostavila maksimalna količina hranjivih sastojaka.

Budući da je dijabetes kontraindiciran u prženoj hrani, meso se može pirjati, kuhati, peći. Nekoliko uobičajenih jednostavnih recepata omogućuju vam da ne brinite o korisnosti i hranjivoj vrijednosti mesnog jela. Gotovo svako pravilno kuhano meso je dozvoljeno za dijabetes.

  • Brašna svinjetina sa karfiolom. Karfiol - dijetalno povrće sa dugačkim spiskom hranljivih sastojaka u sastavu. Svinjetina se bira što je moguće mršavija, odvajajući sve vene masnoće prije kuhanja. Isečeći meso na sitne komade, podelivši kupus na cvasti, mogu se pržiti nekoliko minuta na jakoj vatri bez ulja dok se ne pojavi „rumenilo“, zatim poklopiti i pirjati dok ne skuhaju, po mogućnosti duže. Začin, sol i češnjak dodaju se po ukusu.
  • Govedina s niskim udjelom masti dobro se slaže sa gotovo svim povrćem. Paradajz, tikvice, luk, beli luk, beli papar rezati i pomiješati sa kriškama teletine, staviti u rernu, preliti sa malo maslinovog ulja i preliti začinima, peći na 180 stepeni oko 2 sata.
  • Parne pileće ili pureće kotlete. Preporučljivo je kuhati samljeveni mljek sami kako biste znali za njegov sastav i izbjegli ulazak masnoće. Izmiješajte mljeveno meso sa lukom, češnjakom, začinima i solju, jajetom, kašikom škroba na 0,5 kg mljevenog mesa. Kuhajte u dvostrukom kotlu 25-30 minuta.
  • Kuvano meso nema isti ukus kao pečeno ili pečeno. Ali vrlo je korisno koristiti za juhu. Glavno je osigurati da u mesu nema malo masti.

Za sprječavanje komplikacija od dijabetesa, prehrana je jedan od najvažnijih elemenata liječenja. Da bi se postigao takozvani „medeni mjesec“, tj. Remisija, trebalo bi svakodnevno održavati pravilnu prehranu tokom cijelog života pacijenta. Prema riječima samih pacijenata, to postaje lako ako tom pitanju pristupite sa sviješću odgovornosti, sa svom ozbiljnošću i maštom. Dijetalna kuhinja može biti istovremeno jako hranljiva i zdrava. Vremenom se pacijent fizički i psihološki navikne na ovu rutinu.

Pogledajte video: Proteinski obroci za mršavljenje (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar