Tioktična kiselina: pregledi i kontraindikacije, upute za upotrebu

Tioktična kiselina: upute za uporabu i recenzije

Latinski naziv: Thioctic acid

ATX kôd: A16AX01

Aktivni sastojak: tioktična kiselina (tioktična kiselina)

Proizvođač: OZON, LLC (Rusija)

Ažuriranje opisa i fotografije: 24.10.2018

Cijene u ljekarnama: od 337 rubalja.

Tioktična kiselina je metabolički lijek.

Oblik i sastav izdavanja

Dozni oblik tioktične kiseline:

  • filmom obložene tablete: okrugle, bikonveksne, od žute do žutozelene, tablete od 600 mg izložene su riziku s jedne strane (10, 20 ili 30 komada u blisterima, u kartonskoj kutiji 1, 2, 3, 4 , 5 ili 10 blister pakiranja, 10, 20, 30, 40, 50 ili 100 komada u limenkama od polimernog materijala, u kartonskoj kutiji 1 kanta)
  • koncentrat za pripremu otopine za infuziju: bistra žućkasto-zelenkasta tekućina specifičnog mirisa (10 ml po ampuli, 5 ampula u blister traku ili u ladici, u kartonskoj kutiji 1 ili 2 blistera, ili u ladici).

Sastav 1 tableta:

  • aktivna supstanca: tioktična kiselina - 300 ili 600 mg,
  • pomoćne komponente: mikrokristalna celuloza, laktoza monohidrat, natrij kroskarmeloza, povidon-K25, koloidni silicijum dioksid, magnezijum stearat,
  • ljuska: hipromeloza, hiproloza, makrogol-4000, titanijum dioksid, boja kinolino žuta.

Sastav 1 ml koncentrata za pripremu otopine za infuziju:

  • aktivna supstanca: tioktična kiselina - 30 mg,
  • pomoćne komponente: etilen diamin, propilen glikol, voda za injekcije.

Farmakodinamika

Tioktična ili α-lipoinska kiselina ima sposobnost vezanja slobodnih radikala. Njegova tvorba u tijelu događa se tijekom oksidacijske dekarboksilacije α-keto kiselina. Tioktična kiselina učestvuje u oksidativnoj dekarboksilaciji piruične kiseline, kao i α-keto kiselina, kao koenzim multienzimskih mitohondrijskih kompleksa. Po svom biohemijskom učinku blizu je vitamina B grupe.

Lijek poboljšava trofizam neurona, smanjuje koncentraciju glukoze u krvi, povećava količinu glikogena u jetri, smanjuje otpornost na inzulin, pomaže poboljšati rad jetre, a također sudjeluje u regulaciji metabolizma ugljikohidrata i lipida.

Farmakokinetika

Kada se primeni, tioktična kiselina se apsorbuje brzo i potpuno. Za 40-60 minuta postiže se njegova maksimalna koncentracija u tijelu. Bioraspoloživost je 30%.

Nakon iv davanja lijeka u dozi od 600 mg tokom 30 minuta, postiže se njegova maksimalna koncentracija u plazmi (20 µg / ml).

Metabolizam lijeka nastaje u jetri, oksidacijom bočnog lanca i konjugacije. Lijek ima učinak prvog prolaska kroz jetru.

Izlučuje se bubrezima (80–90%), polu-život je 20–50 minuta. Zapremina distribucije je oko 450 m / kg. Ukupni plazma klirensa je 10-15 ml / min.

Kontraindikacije

  • netolerancija na laktozu, manjak laktaze, malapsorpcija glukoze i galaktoze (za tablete),
  • trudnoća i dojenje,
  • starost do 18 godina
  • povećana osjetljivost na komponente lijeka.

Oprez treba obaviti u / u unosu tioktične kiseline osobama starijim od 75 godina.

Upute za upotrebu Tioktična kiselina: metoda i doziranje

Lijek u obliku tableta uzima se u cjelini, bez drobljenja i žvakanja, 30 minuta prije doručka, sa dosta vode.

Preporučena doza tioktične kiseline je 600 mg jednom dnevno.

Prijem oblika tablete lijeka započinje nakon kursa parenteralne primjene koji traje 2-4 tjedna. Maksimalni kurs uzimanja tablete je 12 sedmica. Moguća je duža terapija prema uputi liječnika.

Koncentrirajte za otopinu za infuziju

Otopina se daje intravenski kapanjem polako.

Preporučena doza tioktične kiseline je 600 mg (2 ampule) dnevno.

Način rastvora: razrijedite sadržaj 2 ampule u 250 ml 0,9% -tne otopine natrijum-hlorida. Potrebno je pripremiti otopinu neposredno prije infuzije. Pripremljeni pripravak treba zaštititi od svjetlosti, te se u tom slučaju može čuvati do 6 sati.

Rezultirajuća otopina se daje intravenozno kapanjem polako (najmanje 30 minuta). Tok primjene ovog oblika lijeka je 2-4 tjedna, a zatim biste trebali ići na tablete tioktične kiseline.

Nuspojave

  • GIT (gastrointestinalni trakt): mučnina, povraćanje, proliv, žgaravica, bol u trbuhu,
  • imunološki sistem: alergijske reakcije (osip, svrbež, urtikarija), sistemske alergijske reakcije, do anafilaktičkog šoka,
  • nervni sistem: promjena ukusa,
  • metabolizam i ishrana: hipoglikemija (njeni simptomi: pojačano znojenje, vrtoglavica, glavobolja, poremećaji vida).

Predoziranje

Simptomi predoziranja tioktične kiseline: mučnina, povraćanje, glavobolja. Pri uzimanju od 10 do 40 g lijeka mogući su sljedeći znakovi intoksikacije: generalizirani konvulzivni napadaji, hipoglikemijska koma, poremećaji acidobazne ravnoteže koji dovode do laktacidoze, teški poremećaji krvarenja, pa sve do smrti, akutna nekroza skeletnih mišića, DIC, hemoliza , zatajenje više organa, supresija koštane srži.

Ne postoji specifičan protuotrov. Preporučuje se simptomatsko liječenje. U slučaju akutnog predoziranja indicirana je hitna hospitalizacija. Liječenje: ispiranje želuca, unos aktivnog ugljena, antikonvulzivna terapija, održavanje vitalnih tjelesnih funkcija.

Posebna uputstva

Tokom terapije tioktičnom kiselinom, trebali biste se suzdržati od pijenja alkohola.

Pacijentima koji imaju dijabetes potrebno je stalno praćenje koncentracije glukoze u krvi, posebno na početku primjene lijeka. Da biste izbjegli hipoglikemiju, možda će biti potrebno prilagođavanje doze inzulina ili oralnog hipoglikemijskog sredstva. Kada se pojave simptomi hipoglikemije, tioktičnu kiselinu treba odmah prekinuti.

Takođe je preporučljivo prekinuti primjenu lijeka u slučaju reakcija preosjetljivosti, poput svrbeža i nelagode.

Interakcija lijekova

Treba uzimati interval od najmanje 2 sata kod uzimanja tioktične kiseline sa preparatima koji sadrže metale, kao i s mliječnim proizvodima.

Klinički značajna interakcija lijekova tioktične kiseline sa sljedećim lijekovima / supstancama:

  • cisplatin: njegov učinak je smanjen,
  • glukokortikosteroidi: pojačano je njihovo protuupalno djelovanje,
  • etanol i njegovi metaboliti: smanjuju učinak tioktične kiseline,
  • inzulin i oralni hipoglikemijski lijekovi: njihov učinak je pojačan.

Koncentrat za pripremu otopine za infuziju nespojiv je s otopinama dekstroze (glukoze), fruktoze, Ringer-a, kao i s otopinama koje reagiraju s disulfidnim ili SH-skupinama.

Recenzije tioktične kiseline

Recenzije tioktične kiseline u mreži su uglavnom pozitivne. Liječnici visoko cijene njegova ljekovita svojstva kao univerzalni neuroprotektor i antioksidans, te preporučuju redovnu upotrebu bolesnicima sa šećernom bolešću i polineuropatijama. Mnogi pacijenti, posebno žene, uzimaju lijek za mršavljenje, ali mišljenja su podijeljena o učinkovitosti tioktične kiseline za smanjenje suvišne težine. Primjećena je i visoka cijena lijeka.

U kojim se slučajevima koristi lijek?

Tioktacidna ili lipoinska kiselina je koenzim oksidativne dekarboksilacije piruične kiseline i različitih alfa-keto kiselina. Ova komponenta učestvuje u normalizaciji većine metaboličkih procesa koji se odvijaju u tijelu, kao i u metabolizmu holesterola.

Lijek je predstavljen u obliku praha svijetlo žute nijanse, koji ima gorki okus. Treba napomenuti da se tvar ne rastvara u vodi, nego samo u etanolu. Za pripremu medicinskog proizvoda koristi se rastvorljivi oblik takvog praha - sol trometamola.

Suvremena farmakologija proizvodi pripravke tioktične kiseline u obliku tableta i otopina za injekcije (intramuskularno i intravenski).

Službene upute za uporabu lijeka razlikuju sljedeće glavne indikacije za uzimanje tioktične kiseline:

  • s razvojem dijabetes melitusa drugog tipa, kao i u slučaju dijabetičke polineuropatije,
  • osobe s izraženom alkoholnom polineuropatijom,
  • u složenu terapiju za liječenje patologija jetre, uključujući cirozu jetre, masnu degeneraciju organa, hepatitis, kao i razne vrste trovanja,
  • leči hiperlipidemiju.

Zašto se inače koriste preparati tioktične kiseline? Budući da je tvar antioksidans i uključena je u skupinu vitaminskih pripravaka, često se koristi za normalizaciju metaboličkih procesa i gubitak kilograma. Uz to, takav alat aktivno koriste sportaši za uklanjanje slobodnih radikala i smanjenje nivoa oksidacije nakon vježbanja u teretani.

Tioktična kiselina, prema pregledu, može ubrzati i poboljšati unos glukoze u mišićima, ima blagotvoran učinak na stimulaciju očuvanja glikogena.

Zbog toga se ona često koristi kao sagorjevač masti.

Farmakološko djelovanje

Vitalna aktivnost ljudskog tijela nevjerojatno je preplitanje različitih procesa koji počinju od trenutka začeća i ne prestaju ni za sekundu u životu. Ponekad izgledaju prilično nelogično. Na primjer, biološki značajni elementi - proteini - zahtijevaju da spojevi bez proteina, takozvani kofaktori, pravilno funkcioniraju. Upravo tim elementima pripada lipoinska kiselina, ili, kako je još nazivaju, tioktična kiselina. Važna je komponenta mnogih enzimskih kompleksa koji djeluju u ljudskom tijelu. Dakle, kada se glukoza razgradi, konačni proizvod bit će soli piruične kiseline - piruvati. U ovom metaboličkom procesu je uključena lipoinska kiselina. Po svom učinku na ljudsko tijelo slična je vitaminima skupine B - sudjeluje i u metabolizmu lipida i ugljikohidrata, povećava sadržaj glikogena u jetrenim tkivima i pomaže smanjiti količinu glukoze u krvi.

Zbog svoje sposobnosti poboljšanja metabolizma kolesterola i rada jetre, lipoična kiselina smanjuje patogeni učinak toksina endogenog i egzogenog porijekla. Uzgred, ova supstanca je aktivni antioksidans, koji je zasnovan na njegovoj sposobnosti vezanja slobodnih radikala.

Prema različitim studijama, tioktična kiselina ima hepatoprotektivne, hipolipidemične, hipoholesterolemičke i hipoglikemijske efekte.

Derivati ​​ove tvari slične vitaminu koriste se u medicinskoj praksi za davanje lijekova, uključujući takve komponente, određene stupnjeve biološke aktivnosti. A uključivanje lipoične kiseline u otopine za ubrizgavanje smanjuje potencijalni razvoj nuspojava lijekova.

Koji su oblici doziranja?

Za lijek „Lipoična kiselina“, doza lijeka uzima u obzir terapijske potrebe, kao i način na koji se isporučuje tijelu. Stoga se lijek može kupiti u ljekarnama u dva oblika doziranja - u obliku tableta i u obliku otopine u ampulama za injekcije. Ovisno o tome koja je farmaceutska tvrtka proizvela lijek, tablete ili kapsule mogu se kupiti sa sadržajem od 12,5 do 600 mg aktivne tvari u 1 jedinici. Tablete su dostupne u posebnoj oblozi koja najčešće ima žutu boju. Lijek u ovom obliku pakuje se u blistere i u kartonskim pakovanjima koja sadrže 10, 50 ili 100 tableta. Ali u ampulama je lijek dostupan samo u obliku 3% -tne otopine. Tioktična kiselina je takođe uobičajena komponenta mnogih višekomponentnih lekova i dodataka prehrani.

U kojim je slučajevima indicirana upotreba lijeka?

Jedna od tvari sličnih vitaminu značajnim za ljudsko tijelo je lipoična kiselina. Indikacije za upotrebu uzimaju u obzir njegovo funkcionalno opterećenje kao unutarćelijske komponente, koje su važne za mnoge procese. Stoga lipoična kiselina, čija šteta i koristi ponekad uzrokuju sporove na zdravstvenim forumima, ima određene indikacije za upotrebu u liječenju bolesti ili stanja poput:

  • koronarna ateroskleroza,
  • virusni hepatitis (sa žuticom),
  • hronični hepatitis u aktivnoj fazi,
  • dislipidemija - kršenje metabolizma masti, što uključuje promjenu omjera lipida i lipoproteina u krvi,
  • jetrena distrofija (masna),
  • intoksikacija lijekovima, teškim metalima, ugljenikom, tetrakloridom ugljikom, gljivama (uključujući blijedu masti),
  • akutno zatajenje jetre
  • hronični pankreatitis na pozadini alkoholizma,
  • dijabetički polineuritis,
  • alkoholna polineuropatija,
  • hronični holecistostokreatitis,
  • ciroza jetre.

Glavno područje rada lijeka Lipoična kiselina je terapija protiv alkoholizma, trovanja i intoksikacija, u liječenju jetrenih patologija, živčanog sistema i dijabetes melitusa. Takođe, ovaj lijek se često koristi u liječenju raka s ciljem da se olakša tijek bolesti.

Postoje li kontraindikacije za upotrebu?

Prilikom propisivanja liječenja pacijenti često pitaju ljekare - čemu služi lipoinska kiselina? Odgovor na ovo pitanje može biti dugotrajan, jer je tioktična kiselina aktivan sudionik u staničnim procesima usmerenim na metabolizam različitih supstanci - lipida, holesterola, glikogena. Uključena je u zaštitne procese protiv slobodnih radikala i oksidaciju ćelija tkiva. Za lijek "Lipoična kiselina" u uputama za uporabu ukazuju ne samo problemi koje pomaže u rješavanju, već i kontraindikacije za uporabu. A oni su kako slijedi:

  • preosjetljivost
  • istorija alergijskih reakcija na lek,
  • trudnoća
  • period hranjenja bebe majčinim mlekom.

Ovaj lijek nije propisan u liječenju djece mlađe od 16 godina zbog nedostatka kliničkih ispitivanja u ovoj veni.

Postoje li nuspojave?

Jedna od biološki važnih supstanci na ćelijskom nivou je lipoična kiselina. Zašto su potrebne u ćelijama? Provesti brojne hemijske i električne reakcije metaboličkog procesa, kao i smanjiti efekte oksidacije. Ali uprkos prednostima ove supstance, uzimanje lijekova s ​​tioktičnom kiselinom je bezumno, a ne u svrhu specijalista, nemoguće. Pored toga, takvi lijekovi mogu izazvati sljedeće neželjene efekte:

  • alergijske reakcije
  • epigastrični bol
  • hipoglikemija,
  • proliv
  • diplopija (dvostruki vid),
  • otežano disanje
  • kožne reakcije (osip i svrbež, urtikarija),
  • krvarenje (zbog funkcionalnih poremećaja trombocitoze),
  • migrene
  • petehije (tačnije krvarenja),
  • povećani intrakranijalni pritisak,
  • povraćanje
  • grčevi
  • mučnina

Kako uzimati lijekove s tioktičnom kiselinom?

Za lijek "Lipoična kiselina" upute za uporabu opisuju osnove liječenja, ovisno o početnoj dozi od jedinice lijeka. Tablete se ne žvaću ili drobe, uzimajući ih unutar pola sata prije jela.Lijek se propisuje do 3-4 puta dnevno, tačan broj doza i specifična doza lijeka utvrđuje liječnik u skladu s potrebom terapije. Najveća dopuštena dnevna doza lijeka je 600 mg aktivne komponente.

Za liječenje bolesti jetre potrebno je uzimati pripravke lipoične kiseline 4 puta dnevno u količini od 50 mg aktivne tvari. Tijek takve terapije trebao bi biti 1 mjesec. Može se ponoviti nakon vremena koje odredi liječnik.

Intravenska primjena lijeka propisana je u prvim tjednima liječenja bolesti u akutnim i teškim oblicima. Nakon tog vremena pacijent može biti prebačen na terapijski oblik terapije lipoičnom kiselinom. Doziranje treba biti isto za sve oblike doziranja - intravenske injekcije sadrže od 300 do 600 mg aktivne tvari dnevno.

Kako kupiti lijek i kako ga čuvati?

Kako je navedeno u uputama za upotrebu lijeka, lipoična kiselina u ljekarni prodaje se na recept. Njegova se upotreba bez savjetovanja sa liječnikom koji se održava ne preporučuje, jer lijek ima visoku biološku aktivnost, njegova upotreba u složenoj terapiji treba uzeti u obzir kompatibilnost s drugim lijekovima koje pacijent uzima.

Kupljeni lijek u obliku tableta i kao otopina za injekcije čuva se na sobnoj temperaturi bez pristupa sunčevoj svjetlosti.

Bolje ili gore zajedno?

Prilično čest poticaj za obavljanje samo-lijeka je za različite lijekove, uključujući lijek "Lipoična kiselina", cijene i recenzije. Misleći da se od prirodne tvari slične vitaminu mogu dobiti samo prirodne dobrobiti, mnogi pacijenti zaboravljaju da još uvijek postoji takozvana farmakološka kompatibilnost, što se mora uzeti u obzir. Na primjer, kombinirana primjena glukokortikosteroida i lijekova s ​​tioktičnom kiselinom prepun je povećane aktivnosti hormona nadbubrežne žlijezde što će sigurno izazvati dosta negativnih nuspojava.

Budući da lipoična kiselina aktivno veže mnoge tvari u tijelu, ne smije se kombinirati s upotrebom lijekova koji sadrže komponente poput magnezijuma, kalcijuma, kalijuma i željeza. Liječenje ovim lijekovima treba podijeliti na vrijeme - pauza od najmanje 2-4 sata biti će najbolja opcija za uzimanje lijekova.

Tretman tinkturama koje sadrže alkohol takođe je najbolje izvesti odvojeno od lipoične kiseline, jer etanol slabi njegovu aktivnost.

Da li je moguće smršaviti uzimanjem tioktične kiseline?

Mnogi ljudi vjeruju da je jedno od efikasnih i sigurnih sredstava neophodnih za prilagođavanje tjelesne težine i oblika lipoinska kiselina za mršavljenje. Kako uzeti ovaj lijek za uklanjanje viška tjelesne masti? Ovo nije teško pitanje, s obzirom da bez određenog fizičkog napora i prilagođavanja prehrane nijedan lijek ne može postići gubitak težine. Ako preispitate svoj stav prema tjelesnom odgoju i pravilnoj prehrani, tada će pomoć lipoične kiseline u gubitku kilograma biti vrlo uočljiva. Lijek možete uzimati na različite načine:

  • pola sata prije doručka ili pola sata nakon njega,
  • pola sata prije večere,
  • nakon aktivnog sportskog treninga.

Ovakav odnos prema gubitku kilograma uključuje upotrebu lipoične kiseline u količini od 25-50 mg dnevno. Pomoći će metabolizam masti i šećera, kao i uklanjanje nepotrebnog kolesterola iz tijela.

Lepota i tioktična kiselina

Mnoge žene koriste lijek "Lipoična kiselina" za lice koji pomaže da koža bude čistija, svježija. Korištenje lijekova s ​​tioktičnom kiselinom može poboljšati kvalitetu obične hidratantne ili njegujuće kreme. Primjerice, par kapi otopine za injekcije dodane u kremu ili losion koji žena koristi svaki dan učinit će je efikasnijom u borbi protiv aktivnih radikala, zagađenja i propadanja kože.

Sa dijabetesom

Jedna od značajnih tvari na polju metabolizma i metabolizma glukoze, a samim tim i inzulina, jeste lipoična kiselina. Kod dijabetesa tipa 1 i 2, ova supstanca pomaže u izbjegavanju ozbiljnih komplikacija povezanih s aktivnom oksidacijom, što znači uništavanje stanica tkiva. Studije su pokazale da se oksidativni procesi aktiviraju uz značajno povećanje šećera u krvi, a nije važno iz kojeg razloga se javlja takva patološka promjena. Lipoična kiselina djeluje kao aktivni antioksidans, koji može značajno smanjiti učinke razornog učinka šećera u krvi na tkiva. Istraživanja u ovom području su u toku, pa se stoga lijekovi s tioktičnom kiselinom za dijabetes trebaju uzimati samo po preporuci liječnika uz redovno praćenje krvnih slika i stanja pacijenta.

Šta kažu o drogi?

Komponenta mnogih lijekova sa značajnom biološkom aktivnošću je lipoična kiselina. Šteta i blagodati ove tvari uzrokuju stalne rasprave između stručnjaka, između pacijenata. Mnogi smatraju da su takvi lijekovi budućnost medicine, čija će se pomoć u liječenju različitih bolesti dokazati praksom. Ali mnogi misle da ti lijekovi imaju samo takozvani placebo efekat i ne nose nikakvo funkcionalno opterećenje. Ali ipak, većina recenzija na lijek "Lipoična kiselina" ima pozitivnu i preporučnu konotaciju. Pacijenti koji su uzimali ovaj lijek kursom kažu da se nakon terapije osjećali puno bolje, pojavila se želja da vode aktivniji način života. Mnogi primjećuju poboljšanje izgleda - ten je postao čistiji, akne su nestale. Također, pacijenti primjećuju značajno poboljšanje krvne slike - smanjenje šećera i kolesterola nakon uzimanja lijeka. Mnogi kažu da se lipoična kiselina često koristi za mršavljenje. Kako uzeti takav alat kako bi izgubili suvišne kilograme, aktualno je pitanje mnogih ljudi. Ali svi koji su uzimali lijek kako bi smršali, kažu da rezultata neće biti bez promjene prehrane i načina života.

Slični lijekovi

Biološki značajne tvari prisutne u ljudskom tijelu pomažu u borbi protiv mnogih bolesti, kao i patoloških stanja koja utječu na zdravlje. Na primjer, lipoična kiselina. Šteta i koristi lijeka, iako uzrokuju kontroverzu, ali ipak u liječenju mnogih bolesti, ova supstanca igra ogromnu ulogu. Istoimeni lijek ima mnogo analoga, koji uključuju lipoičnu kiselinu. Na primjer, Oktolipen, Espa-Lipon, Tiolepta, Berlition 300. Može se naći i u višekomponentnim lijekovima - „Abeceda - dijabetes“, „Complivit Radiance“.

Svaki pacijent koji želi poboljšati svoje stanje lijekovima ili biološki aktivnim dodacima prehrani, uključujući lipoične pripravke, prvo se treba posavjetovati sa stručnjakom o racionalnosti takvog liječenja, kao i o svim kontraindikacijama.

Recenzije ljekara o tioktičnoj kiselini

Ocjena 4.2 / 5
Efikasnost
Cena / kvalitet
Nuspojave

Lijek je zanimljiv po svojim izrazitim antioksidacijskim svojstvima. Spermu koristim kod pacijenata sa muškom neplodnošću za borbu protiv oksidativnog stresa, kojem teoretičari trenutno posvećuju veliku pažnju. Indikacija za tioktičnu kiselinu je jedna stvar - dijabetička polineuropatija, ali upute jasno govore da "to nije razlog da se umanji značaj tioktične kiseline u kliničkoj praksi".

Uz duže korištenje, može promijeniti osjet okusa, smanjuje apetit, moguća je trombocitopenija.

Razvoj antioksidativnih lijekova od značajnog je kliničkog interesa u liječenju mnogih bolesti urogenitalne sfere.

Ocjena 3.8 / 5
Efikasnost
Cena / kvalitet
Nuspojave

Opravdan je univerzalni neuroprotektor s antioksidacijskim svojstvima, redovita uporaba oboljelih od dijabetesa melitusa, kao i pacijenata s polineuropatijama.

Cijena bi trebala biti nešto niža.

Općenito, dobar je lijek s izraženim antioksidacijskim svojstvima. Preporučujem za upotrebu u kliničkoj praksi.

Ocjena 5.0 / 5
Efikasnost
Cena / kvalitet
Nuspojave

Koristim u složenom tretmanu pacijenata sa sindromom dijabetičkog stopala, neuro-ishemijskim oblikom. Uz redovnu upotrebu daje dobre rezultate.

Neki pacijenti nisu informisani o potrebi liječenja ovim lijekom.

Pacijenti s dijabetesom trebali bi primati minimalni kurs liječenja ovim lijekom dva puta godišnje.

Ocjena 4.2 / 5
Efikasnost
Cena / kvalitet
Nuspojave

Izvrsna tolerancija i brz učinak ako se koristi intravenski.

Tvar je nestabilna, brzo se raspada pod utjecajem svjetlosti, pa je prilikom intravenske primjene potrebno omotati bočicu sa otopinom u foliju.

Lipoinska kiselina (tiogamma, tioktacid, berlition, oktolipenski preparati) koristi se za prevenciju i liječenje komplikacija šećerne bolesti, naročito dijabetičke polineuropatije. Uz druge polineuropatije (alkoholne, toksične) takođe daje dobar efekat.

Pregledi pacijenata na tioktičnu kiselinu

Ovaj lijek bio mi je propisan radi smanjenja tjelesne težine, propisali su mi dozu od 300 mg 3 puta dnevno, tokom tri mjeseca kada sam koristio ovaj lijek, nesavršenosti kože nestale su, kritični dani su mi postajali lakši za podnošenje, kosa mi je prestala opadati, ali težina mi se nije kretala, a to je uprkos poštivanju CBJU-a. Obećano ubrzanje metabolizma, nažalost, nije se dogodilo. Također, tokom upotrebe ovog lijeka, urin ima specifičan miris, bilo na amonijak, ili nije jasno na šta. Droga je razočarala.

Odličan antioksidans. Jeftin i efikasan. Možete trajati relativno dugo bez negativnih posljedica.

Propisala mi se tioktična kiselina i uzimala sam 1 tabletu 1 put dnevno tokom 2 meseca. Dobio sam snažan aftertast ovog lijeka i moji osjećaji ukusa su nestali.

Tioktična kiselina ili drugi naziv je lipoična kiselina. Obavila sam 2 kursa lečenja ovim lekom - prvi kurs od 2 meseca u proleće, a zatim posle 2 meseca opet drugi dvomjesečni kurs. Nakon prvog tečaja vidno se poboljšala izdržljivost tijela (na primjer, prije tečaja sam mogla raditi oko 10 čučnjeva bez nedostatka daha, nakon 1 kursa već je bilo 20-25). Apetit se takođe lagano smanjio i kao rezultat toga je gubitak težine sa 120 na 110 kg u 3 mjeseca. Lice je postalo ružičanije, pepeljasta nijansa je nestala. Pio sam 2 tablete 4 puta dnevno u rasporedu u pravilnim razmacima (od 8 sati svaka 4 sata).

Kratak opis

Tioktična kiselina je metabolički agens koji regulira metabolizam ugljikohidrata i masti. Uputa za upotrebu ovog lijeka daje jednu jedinstvenu indikaciju - dijabetičku polineuropatiju. Međutim, to nije razlog za podcjenjivanje važnosti tioktične kiseline u kliničkoj praksi. Ovaj endogeni antioksidans ima zadivljujuću sposobnost vezanja štetnih slobodnih radikala. Tioktična kiselina aktivno učestvuje u staničnom metabolizmu, obavljajući funkciju koenzima u lancu metaboličkih transformacija antitoksičnih supstanci koje štite stanicu od slobodnih radikala. Tioktična kiselina potencira djelovanje inzulina, što je povezano s aktiviranjem procesa iskorištavanja glukoze.

Bolesti uzrokovane endokrino-metaboličkim poremećajima su na području posebne pozornosti liječnika više od stotinu godina. Krajem 80-ih godina prošlog veka u medicinu je prvi put uveden pojam „sindrom otpornosti na inzulin“, koji je u stvari kombinovao insulinsku rezistenciju, oslabljenu toleranciju na glukozu, povećao nivo „lošeg“ holesterola, smanjio nivo „dobrog“ holesterola i preterane težine i arterijska hipertenzija. Sindrom otpornosti na inzulin ima sličan naziv "metabolički sindrom". Suprotno tome, kliničari su razvili osnove metaboličke terapije usmerene na održavanje ili obnavljanje ćelije, njene osnovne fiziološke funkcije, što je uslov za normalno funkcionisanje celog organizma. Metabolička terapija uključuje hormonsku terapiju, održavanje normalne razine kole- i ergokalciferola (vitamini grupe D), kao i liječenje esencijalnim masnim kiselinama, uključujući alfa lipoičnu ili tioktičku. S tim u vezi, apsolutno je pogrešno razmatrati antioksidacijsku terapiju tioktičnom kiselinom samo u kontekstu lečenja dijabetičke neuropatije.

Kao što vidite, ovaj lijek je i nezamjenjiva komponenta metaboličke terapije. U početku se tioktična kiselina zvala "Vitamin N", aludirajući na njenu važnost za nervni sistem. Međutim, ovaj spoj u svojoj hemijskoj strukturi nije vitamin. Ako se ne upuštate u biokemijsku „džunglu“ uz spominjanje kompleksa dehidrogenaze i Krebsovog ciklusa, treba imati na umu izražena antioksidacijska svojstva tioktične kiseline, kao i njegovo sudjelovanje u recikliranju drugih antioksidanata, na primjer, vitamina E, koenzima Q10 i glutationa. Štoviše: tioktična kiselina je najefikasnija od svih antioksidanata, i sa žaljenjem je napomenuti postojeće podcjenjivanje njezine terapijske vrijednosti i nerazumno sužavanje indikacija za upotrebu, koja su, kako je već spomenuto, ograničena na dijabetičku neuropatiju. Neuropatija je degenerativna degenerativna degeneracija nervnog tkiva, što dovodi do poremećaja centralnog, perifernog i autonomnog nervnog sistema i desinhronizacije različitih organa i sistema. Pogođeno je sve nervno tkivo, uključujući i receptore. Patogeneza neuropatije uvijek je povezana s dva procesa: poremećenim metabolizmom energije i oksidativnim stresom. S obzirom na „tropizam“ potonjeg na nervno tkivo, zadatak kliničara uključuje ne samo temeljitu dijagnozu znakova neuropatije, već i njegovo aktivno lečenje tioktičnom kiselinom. Budući da je liječenje (radije, čak i prevencija) neuropatije najefikasnije i prije pojave simptoma bolesti, potrebno je što prije započeti s uzimanjem tioktične kiseline.

Tioktična kiselina dostupna je u tabletama. Pojedinačna doza lijeka je 600 mg. S obzirom na sinergizam tioktične kiseline na inzulin, istodobnom primjenom ova dva lijeka može se primijetiti porast hipoglikemijskog učinka inzulina i hipoglikemijskih sredstava u tabletama.

Pogledajte video: Umesto kontracepcije, abortus (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar