Akutna suppurativna nekroza pankreasa

Nekrotični pankreatitis (nekroza pankreasa) jedan je od najtežih oblika akutnog pankreatitisa, karakteriziran činjenicom da kao posljedica upale ili traume gušterače, njegove stanice se uništavaju oslobađanjem znatne količine visoko aktivnih enzima i teškim intoksikacijama. Ovaj oblik bolesti je destruktivan i često (u 20-80% slučajeva) dovodi do smrti, koja je povezana sa uključenošću svih vitalnih organa i sistema tijela u patološki proces. Bolest često pogađa ljude radne dobi.

Uzroci bolesti

  1. Najznačajnija - žučna kamenačka bolest i „blokada“ kamenom zajedničkog žučnog kanala, najčešće postaju glavni uzrok nekroze pankreasa.
  2. Svi uzroci i stanja koji dovode do zgušnjavanja soka pankreasa (hronična intoksikacija alkoholom, zloupotreba masne hrane i drugo).
  3. Perforirani oblici čira na želucu ili dvanaestopalačnom crevu.
  4. Poremećaji cirkulacije u žilama dvanaestopalačnog creva i gušterače (s aterosklerozom, vaskularnom stenozom, sa šok stanjima bez direktnih ozljeda uslijed slabljenja mikrocirkulacije u trbušnim organima).
  5. Direktna trauma samog tkiva žlijezde, nakon čega postoji velika vjerojatnost nekrotičnog pankreatitisa i smrti pacijenta.
  6. Operacije na trbušnim organima ili na pankreasnim kanalima (hirurške ili endoskopske).
  7. Izloženost toksinima ili infekcijama.

Suština razvoja nekrotičnog procesa svodi se na pojačano lučenje soka od gušterače, povećan pritisak u kanalnom sustavu žučnih i pankreasnih putova, ishemiju žlijezdovog tkiva i uništavanje organskih stanica s odljevom enzima u trbušnu šupljinu te naknadnim teškim peritonitisom (upalom peritoneuma) i infekcijom.

Takve bolesti i stanja kao što je cistična fibroza, trudnoća, oslabljen elektrolitni sastav krvi i sokova s ​​alkoholizmom, hronične bolesti jetre, hronični procesi i anomalije gušterače, alergijske reakcije su predisponirane za razvoj nekroze gušterače.

Gnojni proces u žlijezdi

Akutni gnojni pankreatitis je ozbiljna patologija, koju prate ne samo bolovi u trbuhu, već i dodavanje infekcije. Pacijentovo tijelo mora se baviti ne samo toksičnim šokom, već i patogenim mikroorganizmima. Koji simptomi se javljaju kod ove bolesti:

  • glavni simptom bolesti je epigastrična bol. Može biti opasan. Bol prati šok i gubitak svijesti,
  • napad počinje mučninom i bešćutnim povraćanjem. Pražnjenje želuca obično ne donosi olakšanje,
  • gnojni pankreatitis je popraćen simptomima intoksikacije, oni postaju uočljivi nakon 6-12 sati od početka bolesti,
  • pacijent je u groznici, brojke dosežu 40 ° C,
  • puls je obično učestao, navojan,
  • pritisak se oštro smanjuje.

Izgled pacijenta ukazuje na težinu stanja. Prije dijagnoze pacijenti se hospitaliziraju u jedinici intenzivne njege ili odjelu intenzivne njege.

Purulentni pankreatitis razvija se na pozadini jakog pijenja i zloupotrebe masne hrane. Međutim, uobičajeni tok bolesti ne daje infekciju prvog dana. Za to moraju postojati otežavajuće okolnosti. Purulentni pankreatitis može se razviti na pozadini:

  • bolesti žučnih kanala (holangitis),
  • povrede, posebno prodorne,
  • endoskopske manipulacije,
  • sfinktera oddi-jeve disfunkcije,
  • zarazne bolesti.

Kako se pojavljuje nekroza

Sljedeća teška patologija je nekroza pankreasa. Ovo je dijagnoza patologa i morfologa. Ljekari ne koriste ovaj izraz za dijagnosticiranje bolesti. To je zbog činjenice da je vrlo teško detaljno proučiti koji dio gušterače je izumro. U ovom dijelu članka reći ćemo vam kako se bolest razvija i koje komplikacije mogu nastati nakon ovog stanja.

Vanjski i unutarnji uzroci uzrokuju grč sfinktera zajedničkog žučnog kanala, koji ispušta tajnu u lumen dvanaestopalačnog crijeva. Tečnost ne može pronaći izlaz i ne može se vratiti nazad u mjehurić. Jedini način za nju je kanal pankreasa. Prolazeći tamo, aktivira enzime koji se nalaze unutar ćelija. Nadalje se aktiviraju enzimi koji razbijaju masnoću. Uništavaju membrane, uzrokujući citolizu. Nakon toga dolazi red proteaza. Ti enzimi normalno luče proteine. Ali u slučaju bolesti, tkivo gušterače se obrađuje. Nekroza pankreasa traje dok se aktivnost enzima ne smanji. Može utjecati na male dijelove gušterače i može prouzrokovati smrt cijelog organa. U pravilu, masivna nekroza pankreasa je fatalna.

Nekroza pankreasa može biti sterilna. Pri tome, osim enzima i detritusa tkiva, na mjestima umiranja ništa se ne nalazi. Ozbiljne komplikacije opažaju kada se nekroza pankreasa zarazi. Bakterijska bolest je u ovom slučaju izuzetno teška. Takve komplikacije su obično potrebne hitne operacije.

Pored toga može se razlikovati masna pankreasna nekroza. Polako napreduje i utiče na sve komponente gušterače. Tu je i hemoragična nekroza pankreasa, praćena brzim tokom, krvarenjima u tkivu organa i razaranjem vaskularnog zida.

Simptomi koji izazivaju nekrozu pankreasa identični su napadu akutnog pankreatitisa. Međutim, stanje oboljelih je teže. Cijanotičkim mrljama dodaju se standardne kliničke manifestacije, koje se mogu pojaviti na trbuhu, u projekciji pankreasa, oko pupka.

Takođe, nekroza pankreasa uzrokuje sledeće komplikacije:

  • probavna disfunkcija (enzimi se ne izlučuju u pravoj količini, jer je broj sekretornih ćelija smanjen),
  • hormonalna neravnoteža (umiru ne samo vanjske, već i endokrine zone, a najčešće se manifestuju dijabetesom melitusom),
  • sekundarne purulentne komplikacije (o gnojnom pankreatitisu i njegovim varijantama govorit ćemo u nastavku).

Gnojna upala

Sekundarne zarazne komplikacije nakon upale gušterače nalaze se kod 5-10% pacijenata. Vjerojatnost njihove pojave povećava se kod onih pacijenata koji su pretrpjeli teški napad. Trebali biste uzeti u obzir i reaktivnost tijela i rane operacije, koje samo povećavaju rizik da sterilni proces postane gnojan.

Glavni izvor infekcije tkiva gušterače je crijeva. Bakterije koje nastanjuju u crevima prelaze zidove organa i završavaju u „svežim“ infiltracijama. Tamo se stvaraju povoljni uslovi za uzgoj: enzimi su već neaktivni, detritus ostaje u šupljinama (djelomično uništeno tkivo), reaktivni odgovor je smanjen.

Ljekari razlikuju nekoliko oblika gnojnog pankreatitisa:

  • zaražena nekroza pankreasa (uobičajena lezija samog pankreasa i susednog tkiva),
  • apsces gušterače (gnojni proces je ograničen na kapsulu),
  • zaražena cista.

Sekundarne bakterijske komplikacije nakon upale gušterače rezultiraju visokom smrtnošću pacijenata. Pacijenti umiru od sepse i toksičnog šoka. Takođe razvijaju insuficijenciju vitalnih organa: jetra, bubrezi, srce. Smrtnost nakon bilo kakvih gnojnih komplikacija dostiže 30-40%.

Uz bakterijsku infekciju gnoj stvara tragove u tkivu koje okružuje žlijezdu (mali omentum, ispod jetre), uzrokujući lokalni peritonitis.

Tretman je samo operativan. Hirurg otvara apscese i u njima ostavlja drenažu. Propisana je masivna intravenska terapija antibioticima, antienzimima i vazoaktivnim lijekovima. Savremena medicina omogućava minimalno invazivnu operaciju. Ograničena upala pankreasa (apsces, cista) može se probiti kroz trbušni zid pod vodstvom ultrazvuka. Postupak se izvodi pod lokalnom anestezijom. Liječnik ubacuje odvod u šupljinu kroz koji će izaći gnojni iscjedak. Postoperativne komplikacije u ovom slučaju su minimalne.

Oblici i stadijumi bolesti

Razlikuju se tri faze nekrotičnog pankreatitisa:

  • faza nekroze (uništavanja),
  • faza gnojnih komplikacija,
  • faza oporavka.

Ili prema drugim autorima:

  • enzimska faza - prva 3 dana,
  • reaktivna faza - od 5 do 14 dana,
  • faza ishoda - do 3 nedelje,
  • faza posljedica - do 6 mjeseci.

Po stupnju uništenja žlijezde mogu se prepoznati tri vrste pankreasne nekroze: žarišna (mala područja oštećenja), subtotalna (do 70% tkiva žlijezde je zahvaćeno) i totalna (sve žlijezde su uništene).

Po vrsti nekroze izlučuje se masna (lakši oblik), hemoragična, mješovita. Prvi karakterizira stvaranje masnih plakova nekroze. Drugo je impregniranjem tkiva žlijezde hemoragičnom tajnom. Ali češće se primjenjuje mješoviti tip.

Klinička slika, simptomi nekrotičnog pankreatitisa

Nekrotični pankreatitis, poput ostalih akutnih hirurških bolesti trbušnih organa, ima živopisne simptome. Ovo je:

  • peckanje konstantnih bolova u trbuhu, često opasačke prirode, zračeći u leđa, ramena, ruke, vrat, levi hipohondrijum,
  • opetovano bezobrazno povraćanje koje ne donosi olakšanje i dehidraciju,
  • euforično stanje pacijenta, anksioznost, govorljivost ili, obrnuto, apatija, adinamija, letargija do kome na pozadini toksičnog djelovanja soka pankreasa,
  • promjene boje kože u sivu, "zemljanu", ponekad iktričnu,
  • hipertermička reakcija tijela kao odgovor na intoksikaciju - do 39 stepeni,
  • moguće zadržavanje stolice i gasa, nadutost,
  • nakon pregleda trbuh je natečen i bolan u gornjim delovima, javlja se i zaštitna napetost mišića, često se opaža plavkast ten abdomena, ljubičaste mrlje na tijelu, žutost u predjelu blizu pupka,
  • na dijelu srca otkrivaju se ubrzani ili spori otkucaji srca, nizak krvni pritisak, promjene slične infarktu miokarda,
  • kada je jetra bolna, povećana,
  • pankreasna nekroza potiče oštećenje bubrega, akutno zatajenje bubrega (akutno zatajenje bubrega), opstrukciju crijeva, peritonitis, koagulaciju krvi, nakupljanje tekućine u šupljinama.

Moguće komplikacije uključuju gastrointestinalno krvarenje iz krvnih žila uništenih enzimima, cistama, fistulama i apscesima gušterače, retroperitonealnim flegmonom, čirima na želucu i dvanaesniku, peritonitisom i trombozom velikih trbušnih žila. Od dalekih - dijabetes melitus, nedostatak enzima, hronični pankreatitis s ishodom u fibrozi.

Dijagnoza i liječenje

Najviše indikativni su testovi krvi i urina za određivanje nivoa alfa-amilaze, koja će se povećati od prvih sati bolesti, ali neće biti u korelaciji sa težinom procesa. Kompletna krvna slika otkriće anemiju, leukocitozu i povišenu ESR. U biokemijskoj analizi će se povećati enzimi AST, ALT i nivo glukoze.

Ultrazvuk gušterače je vrlo informativan i u 97% slučajeva pomaže u postavljanju tačne dijagnoze. U istraživanju će dijagnostički liječnik odrediti oblik, konture, veličine žlijezde i žarišta nekroze, ciste i apscesa, količinu izliva u trbušnoj i grudnoj šupljini, prisustvo kamenja u žučnim i gušteračnim kanalima, kompresiju susjednih organa i rast tumora.

Obavezno se propisuju FEGDS, CT gušterače, ponekad se rade MRI, rendgenski pregledi trbušne šupljine i grudnog koša (radi isključenja crevne opstrukcije), angiografija.

U dijagnostičke i kasnije medicinske svrhe može se koristiti laparoskopija. Omogućuje vam određivanje prirode nekroze i taktike liječenja, kao i saniranje trbušne šupljine (uklanjanje područja mrtvog tkiva), drenažne džepove, prostore u kojima se akumulira izljev, primjenjuju kolecistostomiju ako je potrebno ili uvođenje drenaže u koledoh, uzimanje eksudata za sjetvu i određivanje nivoa amilaze, otvorene i ispraznite apsces.

Kad se kamenčići ubace u zajednički žučni kanal, ERCP (endoskopska retro-pankreatoholangiografija), PST (papilosfinkterotomija) i litotripsija (uništavanje kalkulusa), drugim riječima ispitivanje velikog duodenalnog papila, njegova disekcija, drobljenje i uklanjanje kamenja koji sprečavaju protok žuči, pomažu u dijagnostici i liječenju. sok.

Terapeutske mere će biti:

  • hirurško liječenje laparoskopskom ili otvorenom metodom,
  • masivnu antibiotsku terapiju i analgeziju, antispazmodike,
  • infuzijska terapija koja ima za cilj obnavljanje volumena cirkulirajuće krvi,
  • upotreba lijekova koji blokiraju proizvodnju enzima pankreasa,
  • razne metode detoksikacije (hemosorpcija, plazmafereza).

Prognoza nekrotičnog pankreatitisa je vrlo ozbiljna. Ovom bolešću potrebni su kolosalni napori ljekara i medicinskog osoblja kako bi se spasio život pacijenta i smanjio invaliditet. Vrijeme traženja medicinske pomoći u ovom slučaju igra ključnu ulogu.

Ivanova Irina Nikolajevna

Je li stranica bila korisna? Podijelite ga na svojoj omiljenoj društvenoj mreži!

Šta je nekrotični pankreatitis?

Nekrotični pankreatitis nastaje kada pankreas umre zbog upale. S nekrotičnim pankreatitisom bakterije se mogu širiti i uzrokovati infekciju.

Gušterača je organ koji proizvodi enzime koji pomažu probavi hrane. Kad je gušterača zdrava, ti enzimi prolaze kroz kanal u tankom crijevu.

Ako se gušterača upali, ti enzimi mogu ostati u gušterači i oštetiti tkivo. To se naziva pankreatitis.

Ako je oštećenje ozbiljno, krv i kisik ne mogu doprijeti do nekih dijelova gušterače, što rezultira smrću tkiva.

Gušterača je najvažniji ljudski organ koji se praktično ne operiše. Iz tog razloga, nekrotični pankreatitis može biti fatalan.

Primarni simptom nekrotičnog pankreatitisa je bol u trbuhu. Osoba može osjetiti bol u trbuhu na više mjesta, uključujući:

  • na prednjem dijelu trbuha
  • pored stomaka
  • bol u leđima.

Bol može biti jak i traje nekoliko dana. Ostali simptomi koji mogu pratiti bol:

  • nadimanje
  • groznica
  • mučnina
  • povraćanje
  • dehidracija
  • nizak krvni pritisak
  • brzi puls.

Nekrotični pankreatitis može dovesti do bakterijske infekcije i sepse ako se ne liječi.

Sepsa je stanje pri kojem tijelo previše negativno reagira na bakterije u krvotoku, što može dovesti do toga da tijelo padne u šok.

Sepsa može biti opasna po život, jer smanjuje dotok krvi u glavne organe. To ih može privremeno ili trajno oštetiti. Bez lečenja čovek može umreti.

Nekrotični pankreatitis takođe može izazvati apsces u gušterači.

Nekrotični pankreatitis je komplikacija akutnog pankreatitisa. Takva komplikacija nastaje kada se ne liječi akutni pankreatitis ili je liječenje neefikasno.

Pankreatitis je upala gušterače. Najčešći uzroci pankreatitisa jesu konzumiranje previše alkohola ili stvaranje žučnih kamenaca. Kamenje žuči je mali kamenčić sastavljen od holesterola koji se formira u žučnoj kesici.

Dve glavne vrste pankreatitisa su:

  • Akutni pankreatitis, kod kojeg se simptomi iznenada pojavljuju. 20 posto pacijenata s akutnim pankreatitisom razvija komplikacije, uključujući nekrotični pankreatitis.
  • Hronični pankreatitis - kada se simptomi ponove. U rijetkim slučajevima može izazvati nekrotični pankreatitis.

Obično 50 posto slučajeva akutnog pankreatitisa prouzrokuje žučni kamenci, a 25 posto alkohol.

Pankreatitis može biti uzrokovan i:

  • oštećenja gušterače
  • tumor u pankreasu,
  • visoki kalcijum
  • masti u krvi zvane trigliceridi
  • oštećenja pankreasa od lijekova,
  • autoimune i nasljedne bolesti koje pogađaju gušteraču, poput cistične fibroze.

Kada osoba ima pankreatitis, probavni enzimi ulaze u gušteraču. To uzrokuje oštećenje tkiva i sprečava ulazak krvi i kisika u ta tkiva. Bez liječenja gušterače pacijent može umrijeti.

Tada bakterije mogu inficirati mrtvo tkivo gušterače. Infekcija uzrokuje neke ozbiljnije simptome nekrotičnog pankreatitisa.

Lečenje pankreatitisa

Liječnici liječe nekrotični pankreatitis u dvije faze. Prvo se tretira pankreatitis. Drugo, obrađuje se dio mrtvog gušterače.

Lečenje pankreatitisa uključuje:

  • injekcije lijekova
  • lijekovi protiv bolova
  • počivaj
  • lijekovi za sprečavanje mučnine i povraćanja,
  • dijeta
  • ishrana preko nazogastrične cevi.

Prehrana preko nazogastrične cevi je kada se tečna hrana unosi kroz cev u nos. Hranjenje osobe na ovaj način daje gušterači odmor od proizvodnje probavnih enzima.

Liječenje mrtvih ili zaraženih tkiva gušterače

Drugi stadij liječenja nekrotičnog pankreatitisa usmjeren je na mrtvi dio gušterače. Moguće je ukloniti mrtvo tkivo. Ako se razvije infekcija, propisuju se antibiotici.

Za uklanjanje mrtvog tkiva gušterače liječnik može u trbušnu šupljinu umetnuti tanku cijev zvanu kateter. Preko ove cevi se uklanja mrtvo tkivo. Ako to ne uspije, možda će biti potrebna otvorena operacija.

Prema studiji iz 2014. godine, najbolje vrijeme za operaciju je 3 ili 4 tjedna nakon početka bolesti. Međutim, ako se osoba osjeća jako bolesno, operacija za uklanjanje mrtvog ili zaraženog tkiva može se dogoditi i ranije.

Ako sepsa razvije iz infekcije uzrokovane nekrotičnim pankreatitisom, to može biti opasno po život.

Liječenje ranih znakova infekcije najbolji je način za sprečavanje sepse.

Prevencija

Nije uvijek moguće spriječiti pankreatitis i njegove komplikacije. Međutim, vjerojatnije je da je pankreas zdrav.

Sljedeće mjere mogu pomoći u održavanju zdravlja pankreasa:

  • ne pij previše alkohola
  • održavanje zdrave težine
  • poštivanje ishrane.

Ako osoba ima bilo kakve simptome pankreatitisa, potrebno je posjetiti liječnika. Rani tretman je najbolji način da se smanji rizik od nekrotizirajućih pankreatitisa ili drugih komplikacija.

Potrebno je prepoznati simptome nekrotizirajućeg pankreatitisa i odmah se obratiti liječniku. Postavljanje ispravne dijagnoze i liječenja najbolji je način izbjegavanja komplikacija.

Bez liječenja, nekrotični pankreatitis može dovesti do infekcije ili sepse. To može dovesti do smrti.

Nekrotizirajući pankreatitis je izlečiti. Uz pravilno pravovremeno liječenje, pacijent koji je imao nekrotizirajući pankreatitis trebao bi se u potpunosti oporaviti.

Promjene u načinu života za poboljšanje zdravlja pankreasa najbolji su način za izbjegavanje dodatnih problema.

U članku se koriste materijali iz časopisa Medical News Today.

Opće informacije

Purulentni pankreatitis je jeziva bolest koja se razvija kada se kombinira nekoliko etioloških faktora, što dovodi do difuznog purulentnog upalnog procesa u tkivu pankreasa. Akutni pankreatitis je treća najčešća hirurška bolest koja zahteva hitnu hiruršku pažnju posle akutnog upala slepoočnice i holecistitisa.

Među svim varijantama akutne upale gušterače, gnojni pankreatitis javlja se kod svakog desetog bolesnika. Općenito, patologija godišnje zahvaća 0,02-0,08% svjetske populacije, velika većina pacijenata su muškarci. Opasnost leži u velikom riziku od razvoja zatajenja više organa i naknadne smrti uz neblagovremenu dijagnozu i početak liječenja.

Za razvoj gnojnog pankreatitisa nije dovoljno samo da se infekcija prebaci u parenhim pankreasa, a potrebna je kombinacija nekoliko etioloških faktora. Među predisponirajuće faktore, gastroenterolozi i abdominalni kirurzi uključuju upotrebu velike količine alkohola (alkoholni pankreatitis), pušenje, prehrambene pogreške i zloupotrebu određenih lijekova.

Povoljna pozadina mogu biti bolesti hepatobilijarnog sistema, što dovodi do kršenja odliva žuči: holelitijaza, kolangitis, ciste, stenoza i tumori žučnog protoka (bilijarnog pankreatitisa), povrede i ciste pankreasa. Na pozadini utjecaja ovih faktora dolazi do povećanja tlaka u žučnom sustavu, što pridonosi retrogradnom refluksu pankreasnog soka u kanale gušterače.

Patogeneza se zasniva na vaskularnim poremećajima i preuranjenoj aktivaciji enzima pankreasa. Vlastiti enzimi tope tkivo gušterače, uzrokujući aseptičku upalu. Zbog arrozije stijenke malih žila organa, u parenhimu se javljaju višestruka krvarenja (hemoragični pankreatitis). U prisustvu žarišta hronične infekcije (holecistitis, holangitis, upala slijepog crijeva, teške bakterijske ili virusne bolesti i dr.), Bakterije ulaze u tkivo žlijezda kroz žučne kanale, protokom krvi ili preko limfnih žila, uzrokujući njegovu infekciju.

Najčešće, upalni proces poprima difuzni karakter, na njegovoj pozadini formiraju se mnogi mikroapscesi, spajajući se u velike gnojne šupljine s vremenom. Kod otvaranja apscesa gnoj može ući u trbušnu šupljinu i krvotok, što dovodi do širenja upale na druge organe i sisteme. Za gnojni pankreatitis, za razliku od apscesa gušterače, karakteristične su difuzne upale i mnoštvo gnojnih žarišta.

Unošenje gnoja, produkata raspada i enzima gušterače u krvotok i trbušnu šupljinu dovodi do značajnih intoksikacija, poremećaja funkcioniranja vitalnih unutarnjih organa i, kao rezultat, do zastoja više organa. Ako se gnojni pankreatitis ne prepozna prije ove faze, ne započinje intenzivna patogenetska terapija, oštećenja unutarnjih organa mogu postati nepovratna, što će rezultirati smrću.

Simptomi gnojnog pankreatitisa

Od početka bolesti do pojave živopisne kliničke slike pankreatitisa može proći nekoliko dana ili nekoliko tjedana. Obično je prvi klinički znak pankreasna kolika - pojava akutne bolove u pojasu u gornjem dijelu trbuha. Bol zrači u leđa, ramena, iza sternuma. Intenzitet bola može biti toliko intenzivan da ponekad dovodi i do gubitka svijesti. Često bol prati uporno povraćanje, koje pacijentu ne donosi olakšanje, javlja se i nakon gutljaja vode.

Povraćanje provocira porast intra-trbušnog pritiska, zbog čega se gušterača oslobađa u gušteraču, zbog čega se intenzitet boli nakon povraćanja još više povećava. Pacijent često zauzima prisilni položaj na boku s koljenima podignutim na prsa. Zbog kršenja gušterače razvijaju se simptomi dispepsije: mučnina, belching, nadutost, proliv. Stolica je tečna, sadrži ne probavljene čestice hrane i masti. Kombinacija teških dispeptičkih sindroma boli i intoksikacije dovodi do anksioznosti, suzavca, a ponekad i do razvoja pankreatogene psihoze.

S progresijom procesa nastaje dinamična crijevna opstrukcija, koja se očituje značajnim natečenjima, povraćanjem ustajalog sadržaja. Pri palpaciji trbuha primjećuje se oštra bol u gornjoj polovini, mogu se pojaviti simptomi iritacije peritoneja. Na koži prednjeg trbušnog zida pojavljuju se cijanotične mrlje, primjećuje se oticanje masnog tkiva u lumbalnom dijelu. U prvim fazama razvoja bolesti tjelesna temperatura je subfebrilna, ali nakon pripajanja infekcije i difuznog upalnog procesa primjećuje se značajna hipertermija.

Komplikacije

Toksični učinak enzima pankreasa na koštanu srž očituje se jakom trombocitopenijom, anemijom. Kao rezultat gnojnog spajanja tkiva gušterače i okolnih organa, fistule, enzimski peritonitis, gnojna plevritis, velika arrozija posuda mogu dovesti do obilnog krvarenja, kao rezultat upalnog procesa, tromboze i tromboflebititi porto-kavalnog sistema. Moguće je stvaranje septičkog procesa u kojem gnojni pankreatitis služi kao primarni fokus.

Jaka intoksikacija dovodi do oštećenja srca - postoji stalna tahikardija, arterijska hipotenzija. Toksični miokarditis izaziva razvoj teškog zatajenja krvotoka. Oštećenje pluća može biti popraćeno respiratornim distres sindromom, respiratornim zatajenjem. Progresivno zatajivanje više organa u konačnici može dovesti do smrti.

Biohemijski testovi Edit

Za dijagnozu se obavljaju pokazatelji biokemijskih ispitivanja indikatora (amilaza, transaminaze) i patogenetskih (lipaza, tripsin).

Aktivnost amilaze u urinu i krvi u akutnom pankreatitisu naglo raste.

Na osnovu aktivnosti fosfolipaze A2 u serumu procjenjuje se stupanj bolesti, posebno plućnih poremećaja. Nivo akutnog destruktivnog pankreatitisa procjenjuje se nivoom ribonukleaze u serumu (RNAse). Povećanje alkalne fosfata, transaminaze i bilirubina dijagnostički su kriteriji za opstrukciju bilijarnog stabla.

Liječenje gnojnog pankreatitisa

Terapija se preporučuje na abdominalnom hirurškom odeljenju ili reanimaciji. Konzervativno liječenje zahtijeva poštivanje načela "hladnoće, gladi i mira" - upravo on garantira umirenje upalnog procesa, efikasnost konzervativne terapije za ovu bolest. Terapeutsko gladovanje dovodi do inhibicije proizvodnje enzima pankreasa, ublažavanja bolova. Također, da se smanji intenzitet boli preporučuje se nanošenje ledene mjehure na gornji dio trbuha. Potreban je odmor u krevetu, jer su pacijenti u teškoj intoksikaciji.

Infuzijska terapija visokog volumena provodi se u kombinaciji s prisilnom diurezom radi uklanjanja toksina iz krvotoka, smanjenja razine enzima pankreasa i smanjenja edema organa. Sastav infuzione terapije nužno uključuje inhibitore proteolitičkih enzima (aprotinin), uz smanjenje nivoa glukoze u pozadini uništenja tkiva gušterače, koncentriranih otopina šećera. Ispravljanje poremećaja vode-elektrolita zahteva unošenje rastvora soli, kalcijuma i magnezijuma.

Jaka bol s gnojnim pankreatitisom nastaje ne samo enzimskim topljenjem tkiva organa, već i kompresijom edematoznog gušterače svojom gustom kapsulom. Sa anestetičkom namjenom propisani su antispazmodici, opojni analgetici. Obavezna terapija je upotreba antibiotika. S razvojem zatajenja više organa propisuju se glukokortikoidi, kardiotropni lijekovi i drugi lijekovi za ispravljanje vitalnih funkcija tijela.

Prisutnost difuznog upalnog procesa u gušterači zahtijeva kirurško liječenje. Prema indikacijama, provodi se laparoskopska holecistektomija, disekcija kapsule gušterače sa drenažom apscesa. U težim se slučajevima koristi raširena hirurška intervencija - nekrektomija gušterače, drenaža trbušne šupljine.

Prognoza i prevencija

Prognoza gnojnog pankreatitisa uvijek je vrlo ozbiljna zbog ozbiljnih komplikacija koje je prate. Čak i nakon oporavka, takvi pacijenti zahtijevaju dugotrajno praćenje od strane gastroenterologa, ozbiljan rehabilitacijski tretman. Prevencija se sastoji u potpunom odbacivanju alkohola i pušenja, poštivanju prehrane, pravovremenom liječenju hroničnih bolesti hepatobilijarnog sistema (kolelitijaza, holecistitis i dr.).

Uzroci gnojnog pankreatitisa

Purulentni pankreatitis može se razviti iz više razloga. To mogu biti i prirođene nepravilnosti gušterače, i različita upalna oboljenja organa za varenje.

Najčešći uzroci gnojnog pankreatitisa:

  • zloupotreba alkohola (hronični i akutni alkoholizam),
  • razne intoksikacije,
  • virusna infekcija (zaušnjaci, hepatitisi B i C),
  • bakterijska infekcija
  • kolelitijaza
  • bolesti želuca i dvanaestopalačnog creva (čir, gastroduodenitis),
  • upala slijepog crijeva
  • uzimanje lijekova koji patološki djeluju na gušteraču: antibiotici, imunosupresivi, estrogeni, azatioprin, kao i kortikosteroidi i tiazidni diuretici,
  • hirurške intervencije i razne ozljede gušterače,
  • genetska predispozicija.

Akutna upala gušterače, uslijed koje se prema glavnoj medicinskoj teoriji razvija gnojni pankreatitis, nastaje kao posljedica oštećenja stanica ovog organa enzimima koji se aktiviraju preuranjeno. Tijekom normalne funkcije gušterače, probavni enzimi nastaju u svom neaktivnom obliku. Aktiviraju se dok su u probavnom traktu. Međutim, pod utjecajem različitih patoloških faktora, enzimi se mogu aktivirati izravno u gušterači, što dovodi do samo-probave njegovih tkiva. Rezultat ovog procesa je edem tkiva, akutna upala, oštećenje sudova pankreasnog parenhima, razvoj apscesa, tj. gnojni pankreatitis.

Patološki proces se često proteže na peritoneum i retroperitonealno vlakno, crevne petlje, žlijezde i ostala obližnja tkiva. Primjećuju se ozbiljni poremećaji u vidu pojave sekundarne upale u drugim organima i pojave distrofičnih poremećaja.

, , , , , , , , ,

Akutni suppurativni pankreatitis

Purulentni pankreatitis može se pojaviti u akutnom obliku - ovo je najteži oblik bolesti, koji se primjećuje prilično rijetko, kod svega 10-15% pacijenata. Izrazita karakteristika akutnog gnojnog pankreatitisa je izrazito visoka stopa smrtnosti.

Akutni gnojni pankreatitis u većini slučajeva razvija se kao rezultat neurovaskularnih poremećaja ili trovanja hranom. U izoliranim slučajevima, osnovni uzroci bolesti bili su sifilis, tifus ili zaušnjaci. Bolest se nastavlja na pozadini jakih, slabih bolova u gornjem dijelu trbuha, koji često dovode do šoka i kolapsa. U bolnom šoku lice osobe postaje pepeljastosivo, a puls se praktično ne oseća. Pored toga, napad je praćen natečenjima, mučninom i povraćanjem. U tom se slučaju osjeća napetost trbušnih mišića.

Mnogi se medicinski stručnjaci slažu da razvoj akutnog gnojnog pankreatitisa izaziva nekoliko patogenih faktora. Prodor infekcije nije jedini razlog, važno je imati odgovarajuće okruženje: oštećene sudove, žljezdano tkivo, kanale. Aktivacija lipaze i tripsina dovodi do poremećaja cirkulacije. Ostali faktori uključuju želučane tegobe, neuhranjenost i ozljede gušterače.

, , , , , , , , ,

Dijagnoza gnojnog pankreatitisa

Purulentni pankreatitis dijagnosticira se proučavanjem u laboratoriji ispitivanja krvi (općom, detaljnom, biohemijskom) i urinom, rendgenom abdomena, a po potrebi i drugim medicinskim istraživanjima. Visoka razina leukocita (leukocitoza), oslobađanje enzima pankreasa, posebno povećanje amilaze, ubrzanje ESR-a, povećanje ili smanjenje šećera u krvi tipična je slika razvoja gnojnog pankreatitisa. Rendgenski snimak abdomena može pokazati znakove pareza (začepljenja) crijeva, naduvanja debelog crijeva i visokog položaja dijafragme.

Dijagnoza gnojnog pankreatitisa provodi se i ultrazvučnim pregledom gušterače, uslijed čega dolazi do povećanja veličine organa uslijed jake upale. Osim toga, promatraju se ciste i žarišta apscesa. Ponekad je za tačniju dijagnozu pregled bolesnog organa pomoću posebnog instrumenta - laparoskopa, tj. radi se laparoskopija gušterače.

Općenito, dijagnoza gnojnog pankreatitisa postavlja se na temelju kliničkih podataka. S razvojem gnojnog pankreatitisa uočava se prevladavanje apscesa "otapanje" gušterače. Otkrivanje bolesti zahtijeva hitnu hospitalizaciju bolesne osobe. Pacijenti s ovom dijagnozom smješteni su u jedinicu intenzivne njege.

, , , , ,

Prognoza gnojnog pankreatitisa

Purulentni pankreatitis je vrlo važno prepoznati na vrijeme kako bi se rizik od smrti sveo na najmanju moguću mjeru. Jer teški oblici bolesti mogu koštati čoveka život.

Prognoza gnojnog pankreatitisa je uvijek vrlo ozbiljna. Komplikacije nastale zbog akutnog pankreatitisa uglavnom su povezane s oslobađanjem u krv ogromne količine enzima pankreasa i toksičnih produkata njegovog raspada (pankreasna nekroza). Intoksikacija tijela i jaka bol tijekom napada uzrokuju šok kod pacijenta - životno opasno stanje. Stravična komplikacija ove bolesti je i enzimski difuzni peritonitis, koji je aseptične prirode i razvija se u pozadini prekomjerne količine enzima gušterače koji imaju agresivan učinak na peritoneum.

Jaka intoksikacija tijela, koja je opažena tokom akutnog pankreatitisa, opasna je jer može dovesti do akutnog zatajenja bubrega i jetre, razvoja žutice, ulceracije želučane sluznice, plućnog edema kao posljedice toksične upale pluća i psihoze toksičnog porijekla. Mora se naglasiti da na tijek i daljnju prognozu gnojnog pankreatitisa značajno utječe unos alkohola. Ako pacijent i pored dijagnoze teškog oblika bolesti i dalje pije alkohol, rizik od smrti udvostručuje se.

Mora se zapamtiti da je glavni uzrok smrti u bolesnika s gnojnim pankreatitisom jaka intoksikacija tijela u kombinaciji s gnojno-septičkim komplikacijama. U posebno naprednim slučajevima, razvija sepsa. Prognoza gnojnog pankreatitisa značajno se pogoršava zbog kasnih komplikacija ove bolesti. Najčešće je ovo apsces trbušne šupljine, sepsa, retroperitonealni celulitis i pileflebitis.

Fatalni ishod s gnojnim pankreatitisom

Purulentni pankreatitis je prije svega opasan jer može dovesti do smrti. Teški stupanj intoksikacije tijela bolesne osobe uzrokuje oštećenje ne samo samog gušterače, već i drugih vitalnih organa - mozga, bubrega, srca, pluća. Proizvodi i enzimi propadanja tkiva apsorbuju se u krv izazivajući brzo trovanje cijelog organizma. Iz tog razloga postoji veliki rizik od smrti.

Fatalni ishod s gnojnim pankreatitisom primjećen je u 10-15% ukupnog broja slučajeva bolesti. Ako su isprva lezije unutarnjih organa uslijed akutnog pankreatitisa žarišne prirode, onda s razvojem bolesti upala brzo "napada" gotovo cijelo tijelo, što dovodi do njegove teške intoksikacije. Boljevo blagostanje se pogoršava sa svakim minutom, donoseći nepodnošljivu patnju. U većini slučajeva smrt pacijenta nastupi zbog nepravovremene dijagnoze. Kao rezultat, patogenetska terapija ne daje željene rezultate, jer se primjenjuje prekasno.

Purulentni pankreatitis je opasna bolest koja zahtijeva hitnu medicinsku pomoć. Zbog toga je tako važno pravovremeno identificirati bolest kako bi se spasilo čovjekov život.

Laparoskopija Edit

Laparoskopija vam omogućava da razjasnite oblik i vrstu bolesti, dijagnosticirati pankreatogeni peritonitis, parapankreatični infiltrat, destruktivni holecistitis (kao prateća bolest) i pronaći indikacije za laparotomiju. Laparoskopijom se mogu otkriti pouzdani i indirektni znakovi akutnog pankreatitisa.

Indirektni znakovi edematoznog pankreatitisa uključuju oticanje manjeg omentuma i hepatoduodenalni ligament, prednje izbočenje želuca, umjerenu hiperemiju visceralnog peritoneuma gornje trbušne šupljine i mali serozni izljev u desnom subhepatičkom prostoru. Pouzdan znak masne pankreasne nekroze su žarišta masne nekroze na parietalnom i visceralnom peritoneumu, malom i velikom omentumu.

Glavni endoskopski simptom hemoragične nekroze gušterače je hemoragična imbilizacija omentuma i mezenterija poprečnog debelog crijeva, te prisutnost izljeva u trbušnoj šupljini, s hemoragičnim tonom.

Angiography Edit

Angiografija omogućava uspostavljanje poremećaja cirkulacije u gušterači i okolnim tkivima i organima. Ovi podaci vam omogućuju da odredite prognozu i taktike hirurške intervencije.

Međutim, trenutno zbog pojave i poboljšanja neinvazivne tehnike poput ultrazvuka, CT i NMR, značaj angiografije za dijagnozu akutnog pankreatitisa i drugih lezija gušterače uglavnom se gubi.

Gastrointestinalna endoskopija (endoskopija)

Endoskopska endoskopija odnosi se na dodatne metode instrumentalnog istraživanja akutnog pankreatitisa.

Za objektivno ocjenjivanje težine stanja pacijenata sa akutnim pankreatitisom, najčešća je Ranson-ova skala, predložena 1974. godine. Sadrži 11 kriterija koji se procjenjuju u trenutku prijema i unutar prvih 48 sati od početka bolesti. Svaki raspoloživi znak procjenjuje se na 1 bod.

Ranson procjena ozbiljnosti akutnog pankreatitisa Edit

Nakon 48 sati hospitalizacije

Glukoza u krvi> 11,1 mmol / L (> 200 mg%)

Više od 10% smanjenja hematokrita nakon prijema

Kalcijum u plazmi 4 meq / L

Povećanje azotskog urea za više od 1,8 mmol / L (5 mg%) nakon prijema

Bolesnici s akutnim pankreatitisom i njegovim komplikacijama, za koje je ukupni rezultat na Ranson-ovoj skali manji od 3, raspoređeni su u skupinu s blagim tijekom bolesti i malom vjerovatnoćom za razvoj smrtnog ishoda, obično ne prelazeći 1%.

Grupa sa teškim tokom pankreatitisa uključuje pacijente koji imaju bar jedan od sledećih simptoma:

1) Ranson rezultat ≥ 3 boda prilikom prijema ili u toku prvih 48 sati,

2) rezultat APACHE II od ≥ 8 bodova u bilo koje vrijeme tokom tijeka bolesti,

3) zastoj jednog ili više organa:

4) prisutnost jedne ili više lokalnih komplikacija (pankreasna nekroza, pankreasni apsces, pseudocista pankreasa).

Povećanje Ranson-ove ocene povećava smrtnost. S skalom od 3 do 5, stopa smrtnosti bolesnika s nekrotičnim pankreatitisom doseže 10-20%, s porastom pokazatelja ljestvice na 6 ili više, stopa smrtnosti ove kategorije pacijenata raste na 60% i više. Nedostatak ovog prognostičkog sistema je nemogućnost procjene stanja pacijenata tijekom prva 2 dana od početka bolesti, kao i utjecaja na etiologiju pankreatitisa i liječenja.

Konzervativni tretman

Terapiju treba odabrati strogo individualno, ovisno o patogenetskim faktorima, jednom ili drugom stadiju i obliku destruktivnog pankreatitisa.

U početnoj fazi, lečenje se sastoji u detoksikaciji (uključujući hemo-, limfo- ili plazmansku sorpciju).

Potrebno je otkloniti grčeve glatkih mišića.

Stomak se dekomprimira ugradnjom nazogastrične cevi.

Terapija antenzimom, koja se ranije smatrala glavnim tretmanom za akutni pankreatitis, sada se ne koristi zbog nepotvrđene efikasnosti. Dakle, inhibitori proteinaze (kontrikal, gordoks itd.) Trenutno su isključeni sa liste lijekova koji se preporučuju za upotrebu kod ove patologije.

Citostatski lijekovi koji inhibiraju sintezu proteina i posebno unutarćelijsku tvorbu enzima (5-fluorouracil). Ribonukleaza gušterače, koja uništava m-RNA, uzrokuje reverzibilno kršenje biosinteze proteina u pankreasu, ima sličan mehanizam djelovanja.

Primjena somatostatina i njegovih analoga ima dobar učinak kako na sam proces bolesti, tako i na njen ishod. Ovi lijekovi smanjuju lučenje pankreasa, uklanjaju potrebu za analgetskom terapijom i smanjuju učestalost komplikacija i smrtnosti.

Infuzija somatostatina poboljšava indeks glomerularne filtracije i povećava bubrežni protok krvi, što je važno za prevenciju bubrežnih komplikacija kod destruktivnih oblika akutnog pankreatitisa.

Antibiotička taktika za akutni pankreatitis Edit

1. Kod edematoznog oblika akutnog pankreatitisa antibakterijska profilaksa nije indicirana.

2. Razlikovati svrhu propisivanja antibiotika za nekrozu gušterače - profilaktičku ili terapijsku - u mnogim slučajevima nije moguće, s obzirom na visok rizik od infekcije gušterače i teškoće otkrivanja infekcije dostupnim kliničkim i laboratorijskim metodama.

3. S razvojem fatalne sepse potrebna je hitna primjena antibiotika koji imaju maksimalan učinak i minimalne nuspojave.

4. Faktor efikasnosti antibiotika trebao bi prevladavati nad faktorom troškova.

Hirurško liječenje

Taktika hirurške intervencije određena je prije svega dubinom anatomskih promjena u samom gušterači.

Laparoskopija treba smatrati glavnom metodom hirurškog liječenja. Primjena laparoskopije omogućuje vam izbjegavanje nerazumne laparotomije, osiguravanje adekvatne drenaže i efikasnog liječenja te potvrđivanje indikacija za laparotomiju.

Glavne vrste operacije

  • Instalacija odvoda i peritonealna ispiranje-dijaliza. To vam omogućuje uklanjanje otrovnih i vazoaktivnih tvari. Nakon operacije stanje pacijenta se poboljšava u prvih 10 dana, ali pojava komplikacija nije isključena u budućnosti. Uz to, dijaliza se može provesti samo prvih 48 sati nakon postavljanja odvoda, od tada oni prestaju funkcionirati.
  • Resekcija (obično distalno) gušterače. Time se eliminira mogućnost vaskularne arrozije i krvarenja, a također se sprječava stvaranje apscesa. Nedostatak ove metode je što značajan broj pacijenata u postoperativnom periodu razvija egzo- i endokrinu insuficijenciju. To je posljedica ili značajne količine intervencije s opsežnom lezijom žlijezde, ili nemogućnosti pronalaska volumena lezije prije ili za vrijeme operacije (čak i kad se koristi intraoperativni ultrazvuk gušterače), kao rezultat toga, nepromijenjeno tkivo žlijezde također se uklanja.
  • Operacija Lawson (operacija "više stoma"). Sastoji se u nametanju gastrostome i kolecistostomije, drenaži otvora za oence i gušterače. U ovom je slučaju potrebno kontrolirati odljev pražnjenja enzimima, provesti dekompresiju ekstrahepatičkih žučnih kanala. Pacijent se prebacuje na enteralnu prehranu. Operacija se ne smije izvoditi u uvjetima pankreatogenog peritonitisa.

Kirurgija ne uklanja uvijek mogućnost razvoja gnojnih komplikacija. U tom smislu, ponekad je potrebna ponovljena operacija, koja povećava postoperativni smrtnost. Smrt obično nastaje kao rezultat teških septičkih komplikacija i respiratornog zatajenja.

Najčešći problem svih vrsta operacija je potreba za relaparotomijom tekuće nekroze pankreasa ili u vezi s razvojem sekundarnih komplikacija (apscesi, krvarenje itd.).

Za obavljanje ponovljene planirane relaparotomije i privremeno zatvaranje rane laparotomije koriste se zatvarači. Međutim, imaju i nedostatke, jer mogu izazvati nekrozu tkiva trbušne stijenke, osim toga, ne dozvoljavaju dovoljnu kontrolu promjene unutar abdominalnog pritiska.

Ostavite Svoj Komentar