Hipertenzija: moderni pristupi liječenju

Osnovni principi liječenja hipertenzije.

1. Prije nego što započne liječenje pacijenta, liječnik mora odrediti razinu krvnog tlaka (5-10 mjerenja) ujutro, tokom i na kraju radnog dana, nakon emocionalnih i fizičkih napora. Najprikladniji tretman je uzimanje u obzir podataka svakodnevnog praćenja (profila) krvnog pritiska.

2. Liječenje bolesnika s arterijskom hipertenzijom I faze obično se izvodi lijekovima koji nisu lijekovi. U nedostatku efekta, terapija lijekovima propisana je nakon 12-16 tjedana.

3. Hipotenzivna terapija lijekovima obično se propisuje u koracima, počevši od diferencirane monoterapije, a ako nije učinkovita, propisana je kombinacija antihipertenzivnih lijekova. Kod teške arterijske hipertenzije odmah se propisuje kombinirana antihipertenzivna terapija.

4. U pravilu je potrebna produljena terapija hipotenzijom s individualnim dozama za održavanje, međutim, u slučaju blage arterijske hipertenzije u nekim je slučajevima moguće otkazati antihipertenzivne lijekove za određeni vremenski period na pozadini neprestane terapije bez lijekova.

5. Krvni pritisak treba snižavati postepeno, posebno u starijih osoba i kod teške arterijske hipertenzije. Brz pad krvnog pritiska u pacijenata ove grupe pogoršava cerebralnu, koronarnu i bubrežnu cirkulaciju krvi.

Liječenje treba smatrati uspješnim ako krvni tlak padne na 140/90 mmHg. Čl. u slučaju sistolno-dijastoličke arterijske hipertenzije i do 140-160 / 70-90 mm RT. Čl. sa sistolskim ili do vrijednosti, 15% nižim od originala. Snižavanje krvnog pritiska na navedene vrijednosti smanjuje morbiditet i smrtnost povezane s moždanim udarom, bubrežnim i kongestivnim zatajenjem srca i inhibira napredovanje hipertenzije.

Tijekom liječenja moraju se uzeti u obzir faktori rizika za koronarnu bolest srca (oslabljena tolerancija na glukozu, pušenje, hiperholesterolemija, hipertrofija lijeve komore). Upotreba antihipertenzivnih lijekova koji narušavaju toleranciju na glukozu, štetno utječu na metabolizam lipida i ostale faktore rizika, zahtijeva oprez i pravilno obrazloženje. Od antihipertenzivnih lijekova preporučljivo je dati prednost lijekovima koji smanjuju hipertrofiju lijeve komore.

Ne možete naglo prekinuti liječenje i odjednom otkazati antihipertenzivne lijekove, koji mogu izazvati „sindrom povlačenja“ i daljnje povećanje krvnog pritiska, pogoršanje dovoda krvi vitalnim organima.

Od velikog broja antihipertenzivnih lijekova potrebno je savladati ograničen broj lijekova (efikasnih, uz minimalne nuspojave) i pridržavati se ih, radeći pojedine optimalne, a zatim doze održavanja. Najnoviji lijekovi nisu uvijek najbolji i najefikasniji, mada možda i najmoderniji.

Potrebno je promatrati kontinuitet ambulantnog i bolničkog liječenja.

Indikacije za bolničko lečenje:

Hipertenzivne krize su jake i umerene.

Povećanje blagih hipertenzivnih kriza na pozadini aktivnog liječenja na rasvjetljavanju uzroka kriza i odabiru terapije lijekovima.

Odsustvo smanjenja krvnog pritiska uprkos složenom tretmanu u ambulanti.

Potreba za procjenom pacijentove radne sposobnosti i isključenje simptomatske hipertenzije.

Program lečenja hipertenzije:

Eliminacija negativnih psihoemocionalnih i psihosocijalnih stresnih situacija.

Tretmani bez lijekova

Lijek hipotenzivna terapija.

Poboljšanje cerebralnog protoka krvi (liječenje cerebroangio-protektorima).

Liječenje komplikacija: ublažavanje hipertenzivnih kriza, cerebralni poremećaji, zatajenje lijeve klijetke, hronično zatajenje bubrega, kongestivno zatajenje cirkulacije).

Tretmani bez lijekova

Hipertenzija je najviše patogenetički utemeljena hipersodium dijeta broj 10g. Glavni principi terapijske ishrane za hipertenziju su:

s istodobnom gojaznošću - dnevno ograničenje kalorija,

antiaterosklerotski fokus ishrane,

smanjenje unosa slobodne tečnosti na 1-1,5 litara dnevno,

smanjenje sadržaja soli. Potrošnja 1-3 g soli dnevno smatra se niskom, „idealnom“ - 2-5 g, umjerenom - 8-12 g, visokom - više od 15 g,

smanjeni unos zasićenih masti hranom i obogaćivanje prehrane nezasićenim mastima, što doprinosi umjerenom snižavanju krvnog pritiska,

obogaćivanje prehrane proizvodima koji sadrže magnezijum i kalijum budući da se brže izlučuju iz tijela na pozadini prehrane sa hiponatrijem,

uključivanje u prehranu hrane bogate lipotropnim tvarima i staničnim membranama, kao i morskih plodova (morska riba, rakovi, jastozi, škampi, morske trave),

periodična izmjena hiponatrijem dijeta magnezijevom dijetom koja je propisana u obliku 3 prehrane u trajanju od 3-4 dana.

Normalizacija telesne težine

Gubitak tjelesne težine kod pretilih osoba može dovesti do normalizacije krvnog pritiska u blagoj arterijskoj hipertenziji. Uz umjereno i izraženo povećanje krvnog tlaka kod pretilih osoba, normalizacijom tjelesne težine povećava se učinkovitost hipotenzivne terapije lijekovima, smanjuje hipertrofija lijeve komore.

Ograničavanje konzumiranja alkohola i prestanak pušenja

U velikim količinama alkohol ima izravan vazopresorski učinak. Pušenje se smatra faktorom rizika za hipertenziju.

Redovna dinamična vježba

Ako opće stanje dopušta, pacijentu treba preporučiti redovite dinamične fizičke aktivnosti. Umjereno intenzivne fizičke aktivnosti (hodanje, trčanje, plivanje, vožnja biciklom, skijanje, igranje tenisa, odbojke) uzrokuju značajno snižavanje krvnog tlaka bez obzira na gubitak težine ili promjene izlučivanja natrija. Izotonične vježbe (trčanje sa skokovima, plivanje) poželjnije su od izometrijskih vježbi (dizanje utega, dizanje tegova.

Psihorelaksacija, racionalna psihoterapija

Arterijska hipertenzija indikacija je za akupunkturu. Akupunktura pomaže normalizaciji tonusa vazomotornog centra, simpatičkog nervnog sistema, endokrinog sistema, što dovodi do smanjenja krvnog pritiska.

Promjena načina života

Osnova liječenja bez lijekova je eliminacija faktora koji povećavaju krvni tlak i povećavaju rizik od kardiovaskularnih komplikacija. Promjene u načinu života preporučuju se svim pacijentima koji pate od esencijalne hipertenzije. Kod osoba bez rizičnih čimbenika, s podacima o krvnom tlaku koji odgovaraju prvom stupnju hipertenzije, koristi se samo ova metoda terapije. Rezultate procijenite nakon nekoliko mjeseci. Sa povećanjem pritiska na 2 stepena bez faktora rizika ili na 1 stepen, ali sa 1–2 FR, taktike čekanja traju nekoliko nedelja.

Medicinska ishrana

Bez obzira na stadij bolesti, propisana je dijeta bogata kalijem s ograničenjem soli i tekućina - tablica 10. U isto vrijeme, prehrana treba biti cjelovita, ali ne pretjerana. Količina konzumirane soli dnevno ne bi trebalo da pređe 6–8 g, optimalno - ne više od 5 g. Tečnost je ograničena na 1–1,2 litre. To uključuje čistu vodu, pića i tečnost koja se guta hranom (supa).

Preporučljivo je iz prehrane isključiti stimulanse kardiovaskularnog sustava: kavu, jak čaj, kakao, čokoladu, začinjena jela, dimljeno meso, kao i životinjske masti. Mliječna i povrtna prehrana, žitarice su korisne, možete jesti nemasno meso i ribu. Preporučljivo je u prehranu uključiti grožđice, suhe marelice, suve šljive, med i ostale namirnice bogate kalijem. Razne vrste orašastih plodova, mahunarki, zobene kaše bogate su magnezijumom koji pozitivno utiče na stanje srca i krvnih sudova.

Aktivni stil života

Ljudi koji vode sjedeći način života moraju se baviti fizičkom neaktivnošću. Međutim, fizička aktivnost bit će korisna svima. Opterećenje se povećava postepeno. Aerobični sportovi su bitni: plivanje, hodanje, trčanje, vožnja biciklom. Trajanje treninga - najmanje 30 minuta dnevno. Preporučljivo je vježbati svakodnevno, ali možete napraviti pauzu od 1-2 dana. Sve ovisi o individualnim mogućnostima osobe i stepenu kondicije. Snažna opterećenja najbolje su eliminirana, jer mogu izazvati porast pritiska.

Borba protiv suvišnih kilograma

U borbi protiv pretilosti pomoći će pravilna prehrana i fizička aktivnost. Ali ako to nije dovoljno ili je težina vrlo velika, tada se mogu koristiti posebni pripravci: Orlistat, Xenical. U nekim slučajevima pribjegavaju hirurškom liječenju. Jedna od mogućnosti za operaciju je jenonokolonostomija (želudačni bypass operacija), koja vam omogućava da isključite želudac iz probavnog procesa. Druga operacija je gastroplastika vertikalnog zavoja. Za to se koriste posebni prstenovi koji su učvršćeni na tijelu želuca i time smanjuju njegov volumen. Posle takvog tretmana čovek više ne može puno jesti.

Gubitak kilograma potrebno je pod nadzorom ljekara ili nutricioniste. Optimalno je smanjenje tjelesne težine mjesečno za 2-4 kg, ali ne više od 5 kg. Ovo je više fiziološko, a tijelo se uspijeva prilagoditi takvim promjenama. Nagli gubitak težine može biti opasan.

Loše navike i stres

Da biste se uspješno borili protiv hipertenzije, morate se riješiti loših navika. Da biste to učinili, prestanite pušiti i prestanite zloupotrebljavati alkohol. Uz česte stresove i naporan rad, morate naučiti kako se opustiti i pravilno reagirati na negativne situacije. Za to su pogodne bilo koje metode: autogeni trening, konsultacije psihologa ili psihoterapeuta, časovi joge. U težim slučajevima mogu se koristiti psihotropni lijekovi. Ali glavna stvar je dobar odmor i san.

Terapija lijekovima

Moderni lijekovi vrlo su efikasni u borbi protiv hipertenzije i njenih komplikacija. Pitanje imenovanja pilula postavlja se kada promjena životnog stila ne dovodi do pozitivnih rezultata s arterijskom hipertenzijom stupnja 1 i 2 stupnja bez faktora rizika. U svim ostalim slučajevima liječenje se propisuje odmah, kako se postavi dijagnoza.

Izbor lijekova je vrlo velik, a oni se biraju individualno za svakog pacijenta. Jedna je tableta dovoljna za nekoga, barem dva ili čak tri lijeka su prikazana drugoj. U procesu liječenja lijekovi se mogu mijenjati, dodavati, uklanjati; moguće je povećati ili smanjiti dozu.

Jedna stvar ostaje nepromenjena - tretman treba da bude stalan. Neprihvatljivo je povlačenje ili zamena samo-lekova. O svim pitanjima u vezi sa izborom terapije treba odlučiti samo lekar.

Na izbor lijeka utječu različiti faktori:

  • dostupni faktori rizika i njihova količina,
  • stadijum hipertenzije
  • stepen oštećenja srca, krvnih sudova, mozga i bubrega,
  • prateće hronične bolesti
  • prethodno iskustvo sa antihipertenzivnim lekovima,
  • finansijske mogućnosti pacijenta.

ACE inhibitori

Ovo je najpopularnija grupa lekova za lečenje esencijalne hipertenzije. Sljedeći ACE inhibitori su dokazali efekte u praksi:

  • efikasno smanjenje i kontrolu krvnog pritiska,
  • smanjenje rizika od komplikacija iz srca i krvnih sudova,
  • kardio i nefroprotektivni efekat,
  • usporavanje napredovanja promjena u ciljanim organima,
  • poboljšana prognoza za razvoj hroničnog zatajenja srca.

ACE inhibitori inhibiraju aktivnost renin-angiotenzin-aldosteronskog sistema (RAAS) blokirajući enzim koji pretvara angiotenzin. Štaviše, angiotenzin II se ne formira iz angiotenzina I. To je praćeno smanjenjem sistemskog pritiska, usporavanjem, pa čak i padom hipertrofije miokarda lijeve komore.

Na pozadini liječenja, posebno dugog, moguć je fenomen „sklizavanja“ antihipertenzivnog efekta. To je zbog činjenice da ACE inhibitori ne blokiraju drugi put za stvaranje angiotenzina II koristeći druge enzime (chymases) u organima i tkivima. Česta i vrlo neugodna nuspojava takvih lijekova je upaljeno grlo i suv kašalj.

Izbor ACE inhibitora danas je vrlo velik:

  • enalapril - Enap, Burlipril, Renipril, Renitek, Enam,
  • lizinopril - Diroton, Lysoril, Diropress, Lister,
  • ramipril - Amprilan, Hartil, Dilaprel, Pyramil, Tritace,
  • fosinopril - Monopril, Fosicard,
  • perindopril - Prestarium, Perineva, Parnavel,
  • zofenopril - Zokardis,
  • hinapril - Akkupro,
  • kaptopril - Kapoten - koristi se za krize.

Na početku liječenja koriste se male doze koje se postupno povećavaju. Da biste postigli stabilan učinak, potrebno je u prosjeku 2 do 4 sedmice. Ova skupina lijekova kontraindicirana je trudnicama, s prekomjernim kalijem u krvi, bilateralnom stenozom bubrežne arterije, angioedemom na pozadini ranije upotrebe takvih lijekova.

Blokatori receptora za angiotenzin II (ARB, sartanci)

Za lijekove ove grupe karakteristični su svi efekti koje opažamo kod ACE inhibitora. U ovom je slučaju rad RAAS-a također poremećen, ali zbog činjenice da receptori na koje djeluje angiotenzin II postaju neosjetljivi na njega. Zbog toga ARB nema učinak proklizavanja, jer lijek djeluje bez obzira na način formiranja Angiotenzina II. Suvi kašalj je rjeđi, pa su sartanci izvrsna alternativa ACE inhibitorima za intoleranciju na potonji.

Glavni predstavnici sartanaca:

  • losartan - Lorista, Lozap, Lozarel, Presartan, Blocktran, Vazotens, Cozaar,
  • valsartan - Valz, Valsacor, Diovan, Nortian,
  • Irbesartan - Aprovel,
  • azilsartan medoksomil - edarby,
  • Telmisartan - Mikardis,
  • Eprosartan - Teveten,
  • Olmesartan Medoksomil - Kardosal,
  • Candesartan - Atacand.

Blokatori kalcijumovih kanala (Antagonisti kalcijuma)

Glavni efekti ove skupine antihipertenzivnih lijekova povezani su sa usporavanjem unosa kalcijuma u ćelijama vaskularnih glatkih mišića. Na taj se način smanjuje osjetljivost arterijskog zida na djelovanje vazokonstriktorskih faktora. Dolazi do vazodilatacije i smanjuje se njihov ukupni periferni otpor.

Lijekovi ne utječu nepovoljno na metaboličke procese u tijelu, imaju izraženu zaštitu organa i smanjuju rizik od nastanka krvnih ugrušaka (antiagregacijski učinak). Antagonisti kalcijuma smanjuju verovatnoću razvoja moždanog udara, usporavaju razvoj ateroskleroze i sposobni su da smanje LVH. Ovakvi lekovi su poželjni za izolovanu sistolnu hipertenziju.

Antagonisti kalcijuma su podeljeni u 3 grupe:

  1. Dihidropiridini. Djeluju selektivno na vaskularni zid, a da ne utječu značajno na srčani provodni sistem i kontraktilnost miokarda.
  2. Fenilalkilamini djeluju uglavnom na srce, usporavajući srčanu kondukciju, smanjujući učestalost i jačinu srčanih kontrakcija. Ne djelujte na periferne žile. To uključuje verapamil - Isoptin, Finoptin.
  3. Benzodiazepini su po učinku bliži verapamilu, ali imaju i neki vazodilatativni efekat - Diltiazem.

Antagonisti kalcijevog dihidropiridina su kratko delujući.To uključuje nifedipin i njegove analoge: Cordaflex, Corinfar, Phenigidin, Nifecard. Lijek traje samo 3-4 sata, a trenutno se koristi za brzo smanjenje krvnog pritiska. Za kontinuirano liječenje koriste se nifedipini dugotrajnog djelovanja: Nifecard CL, Cordaflex retard, Corinfar UNO, Calcigard retard itd.

Za redovno liječenje hipertenzije preporučuje se upotreba amlodipina koji ima mnogo analoga: Tenox, Stamlo, Kulchek, Norvask, Normodipin. Moderniji lijekovi su: felodipin (Felodip, Plendil) i lerkanidipin (Lerkamen, Zanidip).

Ali svi dihidroperidini imaju jedno ne baš dobro svojstvo - mogu izazvati oticanje, uglavnom na nogama. U prvoj generaciji ova se nuspojava opaža češće, kod felodipina i lerkanidipina to je ređe.

Diltiazem i verapamil se praktički ne koriste za liječenje arterijske hipertenzije. Njihova primjena opravdana je kod istodobne angine pektoris, tahikardije, ako su B-blokatori kontraindicirani.

Diuretici (diuretici)

Diuretici pomažu tijelu da se riješi viška natrijuma i vode, a to vodi smanjenju krvnog pritiska. Češće se koristi tiazidni diuretik - hidroklorotiazid (Hypothiazide). Aktivno se koriste tiazidni diuretici: indapamid (Ravel, Arifon), nešto rjeđe, klortalidon. Male doze se koriste uglavnom u kombinaciji sa drugim antihipertenzivnim lijekovima za pojačavanje efekta.

Ako je antihipertenzivna terapija neefikasna, liječenju se mogu dodati antagonisti receptora aldosterona, veroshpiron. Novi diuretik iz petlje - torasemid (Diuver, Trigrim, Britomar) takođe ima anti-aldosteronsko delovanje. Ovi lijekovi su metabolički neutralni. Veroshpiron zadržava kalij u tijelu, torasemid ga također ne uklanja aktivno. Ovi diuretici su posebno efikasni za smanjenje pritiska kod pretilih ljudi koji imaju prekomjerno stvaranje aldosterona u tijelu. Ne možete bez ovih sredstava i sa zatajenjem srca.

B-blokatori

Ovi lijekovi blokiraju adrenergičke receptore (β1 i β2), čime se smanjuje efekat simpatodrenalnog sistema na srce. Istovremeno se smanjuje učestalost i snaga srčanih kontrakcija, blokira se stvaranje renina u bubrezima. Izolirano za liječenje hipertenzije ova se skupina rijetko koristi, samo u prisustvu tahikardije. B-blokatori se češće propisuju pacijentima koji pate od angine pektoris, infarkta miokarda ili s razvojem srčane insuficijencije.

Ova grupa uključuje:

  • bisoprolol - Concor, Bidop, Coronal, Niperten, Cordinorm,
  • metoprolol - Egilok, Metocardium, Vasocardine, Betalok,
  • nebivalol - Nebilet, Bivotens, Nebilong, Binelol,
  • carvedilol - Coriol, Carvenal,
  • betaxolol - Lokren, Betoptik.

Kontraindikacija za upotrebu je bronhijalna astma i otkrivanje blokade od 2-3 stepena.

Agonisti receptora imidazolina

Ova mala klasa antihipertenzivnih lijekova ima učinak na centralni nervni sistem, posebno, na poseban I2-imidazolinski receptori medule. Kao rezultat toga, aktivnost simpatičkog nervnog sistema opada, krvni pritisak se smanjuje, srce se rjeđe steže. Pozitivno utiče na metabolizam ugljikohidrata i masti, na stanje mozga, srca i bubrega.

Glavni predstavnici ove grupe su moksonidin (Moxarel, Tenzotran, Physiotens, Moxonitex) i rilmenidine (Albarel). Preporučuje se za upotrebu kod pacijenata sa pretilošću i dijabetes melitusom u kombinaciji s drugim lijekovima. Moksonidin se pokazao kao hitna pomoć kod kriza i značajnog povećanja pritiska.

Ovi lijekovi su kontraindicirani u slučaju sindroma bolesnog sinusa, teške bradikardije (brzina otkucaja srca manja od 50), zatajenja srca i bubrega, kao i akutnog koronarnog sindroma.

Fiksne kombinacije

Veliko su zanimanje moderne fiksne kombinacije antihipertenzivnih lijekova. Vrlo je prikladno koristiti ih, jer je broj uzetih tableta smanjen. Češći su ACE ili ARB inhibitori sa diureticima, rjeđe sa amlodipinom. Postoje kombinacije B-blokatora sa diureticima ili amlodipinom. Postoje trostruke kombinacije, uključujući ACE inhibitor, diuretik i amlodipin.

Zaključak

Hipertenzija nije rečenica. Pravodobnim započinjanjem složenog liječenja, uključujući nefarmakološke metode i savremene lijekove, prognoza je povoljna. Čak i sa bolešću faze III, kada su ciljani organi značajno pogođeni, možete produljiti život osobe za mnogo godina.

Ali istodobno, ne zaboravite na liječenje popratnih bolesti, poput dijabetes melitusa, koronarne bolesti srca itd. Za borbu protiv ateroskleroze dodatno se koriste statini, propisani su antiagregacijski agensi (aspirin) za sprečavanje tromboze. Postizanje ovog cilja moguće je samo uz strogo pridržavanje uputstava liječnika.

Zašto nastaje hipertenzija?

Hipertenzija je patologija koju karakterizira kronično, to jest produljeno povećanje krvnog pritiska (BP). Bolest se obično javlja u dobi između 40 i 50 godina, ali sve je više slučajeva kada se dijagnoza uspostavi u mladoj dobi - to je zbog obilja loših navika, kršenja intervala spavanja i buđenja, loše prehrane i loše ekologije.

U liječenju kuće široko se koriste razne tinkture od ljekovitog bilja, na primjer, čaj od kamilice, metvice, zeleni čaj, dekocija bobica viburnuma, planinski pepeo. Njihova redovna upotreba može ojačati vaskularni zid i učiniti pritisak stabilnijim.

Postoje dve glavne vrste ove bolesti - primarna i sekundarna hipertenzija. Primarna hipertenzija je najzanimljivija u pogledu uzroka i kliničkih slučajeva, čini više od 90% svih posjeta liječnicima zbog visokog krvnog pritiska. Ovo je porast krvnog pritiska koji je nastao sam, bez prethodnih bolesti. Nema specifičan organski uzrok, a patogeneza je složena i formira začarani ciklus. Glavnu ulogu igra stvaranje renina, koji se djelovanjem ACE (enzim za konverziju angiotenzina) pretvara u angiotenzin. To dovodi do oslobađanja snažnog vazokonstriktora, angiotenzina II, koji pokreće kaskadu efekata. Liječenje je simptomatsko ili patogenetsko (usmjereno na razbijanje začaranog kruga).

Sekundarna hipertenzija ima jasan razlog - ima početnu bolest koja pogađa jedan od sistema koji reguliše krvni pritisak. Ovo može biti patologija kardiovaskularnog sistema, bubrega, endokrinog sistema (hipofiza ili nadbubrežna žlijezda, ponekad štitnjača). Liječenje sekundarne hipertenzije uzima u obzir njegovu etiologiju, pravi uzrok. Tlak se smanjuje, ali glavni zadatak ljekara je otkloniti primarnu bolest. Ova vrsta porasta krvnog pritiska čini oko 5% zahtjeva za medicinskom skrbi zbog hipertenzije.

Pojavu primarne hipertenzije olakšavaju faktori rizika:

  • stres i emocionalni stres,
  • pušenje
  • kršenje sna i budnosti,
  • neuhranjenost
  • gojaznost
  • neaktivni način života
  • stariji od 40 godina
  • muški rod
  • genetska predispozicija (prisutnost u obitelji osoba sa sličnom patologijom),
  • dijabetes melitus
  • poremećaji u metabolizmu vode i soli (na primjer, prekomjerna potrošnja natrijuma u obliku natrijum-hlorida).

Osnova za lečenje hipertenzije je utjecaj na patogenetske mehanizme uz pomoć kombinirane terapije, što vam omogućava sveobuhvatno liječenje patologije.

Oni statistički značajno povećavaju rizik od bolesti, a ako postoji nekoliko faktora rizika, vjerovatnoća za pojavu hipertenzije značajno se povećava.

Znaci primarne hipertenzije

Znak arterijske hipertenzije su brojke krvnog pritiska veće od 130 mm Hg. Čl. za sistolički i 90 mm RT. Čl. za dijastoliku.

Hipertenzija se može pojaviti dugo skrivena, osoba često ne primjećuje da mu je krvni tlak iznad normalnog. To je moguće sa blagim oblikom bolesti. Pacijente samo povremeno uznemiruju neugodni simptomi kao što su opći napadi lošeg stanja i glavobolje, po pravilu na to ne obraćaju puno pažnje.

U kasnijim fazama bolest se manifestuje u svijetloj klinici, koja varira od blagog lošeg stanja do živih simptoma povezanih sa oštećenjem ciljnih organa i sistema:

  • kardiovaskularne (osjećaj stiskanja ili bolnog pritiska iza sternuma, tahikardija, aritmija, neujednačena jakost otkucaja srca ili osjećaj zastoja srca, peckanje),
  • mozak (vrtoglavica, pospanost, glavobolja, zamagljena svijest, poremećeno pamćenje i misaoni proces),
  • bubrezi (oligurija - smanjeno lučenje urina, bol tokom mokrenja, razvoj distrofije bubrega),
  • mrežnica (muhe pred očima, potamnjenje u očima, zamagljen vid).

Ako se pojave takvi simptomi, trebali biste se posavjetovati sa stručnjakom, a ne pribjegavati samoliječenju. Prije svega, potrebno je utvrditi tačan stepen bolesti - u prvom stupnju se ne upotrebljava lijek lijekovima ili se oni koriste simptomatski, a manifestacije bolesti eliminiraju se normalizacijom dnevnog režima, revidiranjem prehrane i povećanjem motoričke aktivnosti.

Liječenje sekundarne hipertenzije uzima u obzir njegovu etiologiju, pravi uzrok. Tlak se smanjuje, ali glavni zadatak ljekara je otkloniti primarnu bolest.

Dijagnostika

Tada je propisan sveobuhvatan pregled. Započinje pregledom liječnika i mjerenje krvnog pritiska, nakon čega slijedi nekoliko instrumentalnih metoda - obavlja se EKG (elektroencefalogram), vrši se ultrazvučni pregled srčanog mišićnog i srčanog komora na hipertrofiju, postavlja se prijenosni monitor krvnog tlaka za mjerenje tlaka tokom dana - to pruža sveobuhvatne informacije o koja može tačno utvrditi prisustvo hipertenzije i njen tip (dan ili noć). Fundus se ispituje na prisustvo izmijenjenih žila, koja se često nalaze kod dužeg izlaganja visokom pritisku.

Laboratorijske metode dijagnostike uključuju opću analizu krvi i urina, biohemijski test krvi.

Hipertenzivni režimi liječenja

Postoji standard za lečenje hipertenzije. Ovo je algoritam djelovanja s popisom preporučenih lijekova, koje dogovaraju međunarodne komisije i u skladu s kojim se terapija provodi. Ljekar se može odstupiti od nje samo ako pacijent ima poseban, nevivilan slučaj. Jedinstveni protokol koristi se i u klinici i u bolnici.

Od samog početka, svi bolesnici s hipertenzijom dijele se na one kod kojih je primarna i na one koji imaju sekundarnu. Zatim odredite stadij hipertenzije prisustvom oštećenja ciljnih organa u skladu s skalom:

  1. Hipertenzija (GB) I faza - oštećenja organa i sistema su odsutna ili nedovoljna za dijagnozu, a hipertenzivne krize se ne javljaju ili nisu komplicirane zatajenjem organa.
  2. Faza II GB - pojedinačne povrede na organima, krvarenja u parenhimu praćena odgovarajućim simptomima. Moguća je pojava komplicirane hipertenzivne krize i njene posljedice.
  3. Faza III GB - višestruko oštećenje ciljnih organa, neuspjeh povezan s njihovom disfunkcijom, razvoj fibroze i druge promjene u njihovoj strukturi. Potreban je visoki rizik komplicirane krize, podržavajuća terapija i stalna korekcija krvnog tlaka.

U prvom stupnju ne upotrebljavaju se lijekovi lijekovima ili se oni primjenjuju simptomatski, a manifestacije bolesti eliminiraju se normalizacijom dnevnog režima, revidiranjem prehrane i povećanjem motoričke aktivnosti.

Moderno liječenje hipertenzije

Osnova za lečenje hipertenzije je utjecaj na patogenetske mehanizme uz pomoć kombinirane terapije, što vam omogućava sveobuhvatno liječenje patologije. Za to se koristi nekoliko grupa lijekova koji se razlikuju po učinku. Glavna grupa lijekova uključuje:

  1. Diuretici - sredstva koja značajno povećavaju dnevnu diurezu (mokrenje) utječući na bubrežne nefrone i ionsku ravnotežu u njima. Diuretici mogu koristiti različite mehanizme, to može biti antagonizam aldosterona (koji zadržava natrijum u tijelu, a s njim i voda - tako djeluju Spironolactone i Veroshpiron), razmjena natrijuma za kalij (u ovom slučaju natrij napušta tijelo i izvlači tekućinu zajedno s njim - većina diuretika djeluju na ovaj način, npr. Furosemid). Takođe u ovoj grupi su hidroklorotiazid, hipotiazid, Indapamid (i njegov kombinirani lijek Arifon).
  2. Beta blokatori - tvari koje blokiraju beta-adrenergičke receptore, koji se nalaze u ogromnom broju tkiva, posebno u srcu i krvnim sudovima. Liječnička taktika u ovom slučaju je proširenje žila (ovaj se učinak primjećuje sistematski nakon uzimanja ispravne doze blokatora), kao i normaliziranje rada srčanog mišića (eliminiranje ektopičnih žarišta ekscitacije, ekstrasystole i aritmije). Anaprilin spada u ove lekove (koristi se sve manje, jer nije selektivan i može izazvati bronhospazam), Metoprolol, Atenolol, Bisoprolol, Talinol.
  3. ACE inhibitori - enzim koji pretvara angiotenzin pokreće kaskadu reakcija koje završavaju dobijanjem angiotenzina II, najjačeg vazokonstriktora. Ako ga blokirate, prekinut će se jedna od najopasnijih patogeneza hipertenzije. Lijekovi ove skupine su visoko efikasni, smanjuju pritisak bez obzira na razloge, a pogodni su za liječenje hipertenzije u starijih osoba kojima nisu pokazani diuretici. To su Captopril (Kapoten), Enalapril (Enap), Lisinopril.
  4. Blokatori receptora za angiotenzin - točka izlaganja lijekovima je ista kao kod prethodne skupine, ali ovaj put je efekat angiotenzina prekinut zbog blokiranja receptora do njega. Riječ je o novoj grupi lijekova, vrlo efikasnih i praktično bez nuspojava. Tu spadaju losartan. Ovaj lijek je propisan djeci za ublažavanje simptoma visokog krvnog pritiska u sekundarnoj hipertenziji.
  5. Antagonisti kalcijuma (blokatori kalcijumskih kanala) - zbog jona kalcijuma dolazi do smanjenja glatkih mišića u zidovima krvnih žila, zbog čega se njihov lumen sužava i raste krvni pritisak. Ova skupina lijekova blokira vezanje specifičnih proteina na ione, stoga ne dolazi do kontrakcije elemenata glatkih mišića. Ovo uključuje Nifedipin (Corinfar), Amlodipin.

Znak arterijske hipertenzije su brojke krvnog pritiska veće od 130 mm Hg. Čl. za sistolički i 90 mm RT. Čl. za dijastoliku.

Dodatni lijekovi uključuju one koji se rjeđe koriste zbog velike aktivnosti i potrebe strogog praćenja doziranja, kao i zbog nuspojava. Oni mogu snižavati krvni pritisak čak i efikasnije od lijekova glavne skupine, ali ne koriste se za ambulantno liječenje hipertenzije, samo u bolnici pod nadzorom liječnika i kliničkog farmaceuta. To su sledeće grupe:

  • alfa-adrenergički agonisti, koji uključuju klonidin i metildopu (uzrokuju kratkotrajno povećanje tlaka, nakon čega uvelike povećavaju krvne žile djelujući na receptore u središnjem živčanom sustavu),
  • simpatilitičari (prekidaju prolazak nervnog impulsa)
  • alfa blokatori prazosin i doksazosin,
  • inhibitor renina Aliskiren (sa prilično velikom listom nuspojava),
  • vazodilatatore sa injekcijskom vrstom primjene poput magnezijum sulfata (lijek se prilično brzo koristi u hitnim slučajevima jer djeluje brzo, ali nije selektivan)
  • antispazmodike (No-shpa i Drotaverinum).

Pored toga, propisani su sedativi, odnosno lijekovi koji djeluju umirujuće na živčani sistem.

Terapija hipertenzije i prevencija bez lijekova

Moguće je liječiti i hipertenziju narodnim lijekovima, ali samo u ranim fazama. Ako doktor vidi potencijal pacijenta da se izliječi bez upotrebe farmakoloških lijekova, može mu sastaviti dijetu, propisati fizioterapiju, kompleks terapijskih vježbi ili poslati ga na spa tretman.

U liječenju kuće široko se koriste razne tinkture od ljekovitog bilja, na primjer, čaj od kamilice, metvice, zeleni čaj, dekocija bobica viburnuma, planinski pepeo. Njihova redovna upotreba može ojačati vaskularni zid i učiniti pritisak stabilnijim.

Standard za liječenje hipertenzije je algoritam djelovanja s popisom preporučenih lijekova, koji pristaju međunarodne komisije i u skladu s kojima se terapija provodi.

Najlakši način za sprečavanje bolesti kod kuće je izdvajanje vremena za redovne šetnje koje će igrati ulogu umjerene fizičke aktivnosti, neophodna je i korekcija prehrane: trebalo bi ograničiti upotrebu soli i začinjenih, začinjenih začina. Ograničite upotrebu masne hrane, posebno jela od prženog mesa, slatkih konditorskih proizvoda itd. Crna kafa i jaki crni čaj kontraindicirani su za hipertenzivne pacijente.

Potrebna je adekvatna fizička aktivnost, pridržavanje racionalnog režima dana, dovoljan noćni san. Ako je potrebno, prekomjernu težinu treba prilagoditi. Pregrijavanje (kupke, saune, boravak na toplini) je kontraindicirano.

Loše navike se moraju odreći - to se odnosi i na pušenje i na alkohol. Bolje je spriječiti patologiju nego za dugo i bolno liječenje hipertenzije.

Nudimo vam da pogledate video o temi članka.

Propisivanje lijekova za pritisak

Propisivanje lijekova za koje snižava krvni pritisak je direktna odgovornost kardiologa! Arterijska hipertenzija nije slučaj kada možete eksperimentirati na svom zdravlju.

Lijekovi se propisuju na osnovu pokazatelja krvnog pritiska kod pacijenta i povezanih bolesti. Antihipertenzivni lijekovi za snižavanje krvnog pritiska dijele se u različite skupine, ovisno o sastavu i direktnom djelovanju.

Dakle, kod hipertenzije od 1 stepena bez komplikacija dovoljno je uzimati ne više od 1 lijeka. Uz viši krvni pritisak i prisustvo oštećenja ciljnih organa, terapija se sastoji od kombinirane primjene 2 ili više lijekova.

Međutim, bez obzira na stupanj hipertenzije, smanjenje krvnog pritiska trebalo bi biti postupno. Važno je stabilizirati ga bez naglih skokova. Posebnu pažnju treba obratiti na starije pacijente, kao i na pacijente koji su pretrpeli infarkt miokarda ili moždani udar.

Sada se za lečenje arterijske hipertenzije najčešće koriste 2 strategije terapije lekovima:

Uzimam 1 droguUzimanje 2 ili više droga
Monoterapija ili kombinirana terapija korištenjem malih doza lijekova. Terapija dodatnim povećanjem, ako je potrebno, broja propisanih lijekova ili njegovih doza. Monoterapija se u početnim fazama liječenja često propisuje pacijentima sa malim rizikom od komplikacija.Kombinovana terapija Propisivanjem tableta s različitim principima i mehanizmima izlaganja može se postići ciljni nivo krvnog tlaka. Cilj je smanjiti pojavu ozbiljnih komplikacija. Pored toga, kombinirana metoda terapije eliminira kontraregulacijske mehanizme za povećanje pritiska. Istodobna primjena 2 ili više lijekova u minimalnim dozama propisana je pacijentima s visokim rizikom od kardiovaskularnih komplikacija.

Monoterapija se sastoji u pronalaženju lijeka koji je po svom djelovanju optimalan za pacijenta. U nedostatku pozitivnog rezultata, korištena metoda terapije prelazi se na kombiniranu metodu liječenja.

Za stabilnu kontrolu krvnog pritiska kod pacijenta poželjno je koristiti lijekove produljenog djelovanja.

Takvi lijekovi, čak i sa jednom dozom, pružaju kontrolu krvnog pritiska tokom 24 sata. Dodatna korist je i veća obveza pacijenta na propisani tretman.

Kako odabrati lijek za hipertenziju

Vrijedi napomenuti da terapeutski učinak lijekova ne vodi uvijek do oštrog smanjenja krvnog tlaka. U bolesnika koji pate od cerebralne arterioskleroze često se opaža pogoršanje dovoda krvi u moždano tkivo zbog oštrog pada krvnog pritiska (više od 25% od početne razine). To utiče na sveukupno blagostanje osobe. Važno je stalno nadzirati indikatore pritiska, posebno ako je pacijent već pretrpio infarkt miokarda ili moždani udar.

Kad liječnik propiše novi lijek za pacijentov pritisak, pokušava preporučiti dozu što je moguće niže.

To se radi tako da lijek ne uzrokuje nuspojave. Ako se normalizacija krvnog pritiska pojavi u pozitivnom trendu, liječnik povećava dozu antihipertenzivnog lijeka.

Pri odabiru terapijskog sredstva za hipertenziju uzimaju se u obzir mnogi faktori:

  1. prethodno uočene reakcije pacijenta na upotrebu određenog lijeka,
  2. predviđanje interakcije s lijekovima koji se uzimaju za liječenje drugih bolesti,
  3. oštećenje ciljnih organa
  4. pacijentova predispozicija za komplikacije,
  5. prisutnost hroničnih bolesti (bolesti mokraćnog sistema, dijabetes, metabolički sindrom),
  6. identifikacija bolesti koje se trenutno javljaju u tijelu pacijenta (kako bi se isključila mogućnost propisivanja nekompatibilnih lijekova),
  7. cijenu lijeka.

Klasifikacija lijekova

U našoj medicini za liječenje hipertenzije koriste se savremeni lijekovi nove generacije koji se mogu podijeliti u 5 klasa:

  • Antagonisti kalcijuma (AK).
  • Diuretici.
  • β-blokatori (β-AB).
  • Blokatori receptora AT1 (ARB).
  • Enzim za konverziju angiotenzina (ACE inhibitor).

Izbor svakog lijeka za borbu protiv hipertenzije trebao bi se temeljiti na tome koje nuspojave mogu izazvati. Važno je i procijeniti njegov utjecaj na ukupnu kliničku sliku bolesti. Cijena lijeka smatra se zadnjom.

Učinkovit lijek može propisati samo liječnik koji ima rezultate dijagnoze.

Ovaj ili onaj lijek ne možete sami propisati bez odobrenja doktora.

Učinkoviti lijekovi za hipertenziju

Tražiti najbolje tablete na glavi - neperspektivan zadatak. Na kraju krajeva, svaki lijek djeluje na određene izvore bolesti.

Međutim, pozitivan učinak liječenja visokog krvnog pritiska postiže se samo uz pomoć određenih lijekova.

Tabela: Efektivni lekovi pod pritiskom

Klasa lekovaLijekovi za hipertenziju nove generacije
ACE inhibitoriEnalapril, Kapoten, Prestarium, Benazepril, Lisinopril
Blokatori receptora angiotenzina IIIrbesartan, Eprosartan, Losartan
Antagonisti kalcijumaNifedipin, Veropamil, Isoptin, Corinfar, Amlodipin, Lacidipin, Diltiazem
Alfa agonistiDopegit, klonidin
DiureticiHidroklorotiazid, klopamid, furosemid
β-blokatoriAtenolol, Metoprolol, Labetalol

Glavni zadatak u liječenju bolesnika s dijagnozom hipertenzije je maksimalno moguće smanjenje rizika od kardiovaskularnih komplikacija i sprečavanje smrti. Da bi se postigli maksimalni rezultati, pacijent se treba fokusirati ne samo na smanjenje pritiska, već i na preispitivanje svog životnog stila. Važno je napustiti loše navike i normalizovati režim i odmarati se.

Učinkoviti lijekovi za hipertenzivnu krizu

Prije propisivanja određenog lijeka, liječnik mora procijeniti sve rizike povezane s mogućim komplikacijama nakon upotrebe.

Uz hipertenzivnu krizu i visoki krvni pritisak, doktor hitne pomoći može pacijentu pružiti snažne alate:

  1. Kapoten 25 - 50 mg (jedan od najboljih lijekova za krizu).
  2. Fizioten (Moksonidin), doza 0,4 mg. Ili klonidin, s dozom od 0,075 - 0,15 mg. Poslednji lek ima drugo ime - klonidin. Propisan je samo pacijentima koji stalno uzimaju ovaj lijek. Trenutno su povučeni iz prometa lijekovi.
  3. Nefedipan (Corinfar). Savršeno zaustavlja simptome hipertenzivne krize. Uzima se u tabletama od 10 ili 5 mg.

Ako se krvni tlak ne smanji nakon 30-40 minuta nakon uzimanja tableta, tada liječnik može učiniti injekciju snažnijim lijekom.

Kako sniziti krvni pritisak bez lijekova

Svakodnevne jutarnje vježbe pomoći će normalizaciji krvnog tlaka kako bi se poboljšala cirkulacija krvi. U tom periodu osoba treba da se potpuno odrekne soli i začinjenih jela. Jedite više sirovog povrća i hrane bogate kalijumom i magnezijumom.

Za hipertenzivce riblje meso je veoma korisno.

Krvni pritisak se često normalizira nakon dijeta od 2-3 dana sa brusnicama i planinskim pepelom.

Senzori senfa pomažu vrlo brzo da se ublaže simptomi hipertenzije. Dovoljno ih je staviti na tele mišiće.

Konstantno povišen krvni pritisak opasna je bolest, čije se liječenje može povjeriti samo iskusnom stručnjaku, izbjegavajući savjete običnih ljudi.

Pitanja i odgovori

Najčešće, nakon smanjenja doze lijeka, postepeno dolazi do povećanja krvnog pritiska. Ali otkazivanje ili smanjenje doze određenih lijekova (na primjer, Anaprilin, Klofelin, Atenolol) može izazvati nagli porast istog. Često je nivo krvnog pritiska značajno viši od originala. Ovaj fenomen naziva se sindromom odvikavanja. Pritisak se tokom dana naglo raste. Uspon može proći i asimptomatski, uz pogoršanje općeg stanja.

Vrijedno je zapamtiti da povlačenje može uzrokovati ozbiljne komplikacije kao što su jaka glavobolja, vrtoglavica, oslabljena svijest, moždani udar, srčani udar i iznenadna smrt.

Snižavanje krvnog pritiska trebalo bi nastupiti postepeno, posebno kod starijih bolesnika. Nagla promjena u smjeru spuštanja može poremetiti dotok krvi vitalnim organima. Ostvarivanje ciljeva obično traje nekoliko sedmica.

Pogoršanje ne bi trebalo biti razlog za odbijanje liječenja. Potrebno je konsultovati se sa liječnikom koji će promijeniti dozu lijeka ili propisati drugi lijek.

Upotreba dvije ili više vrsta lijekova naziva se kombiniranom terapijom. Jedan lijek najčešće nije djelotvoran i smanjuje pritisak za samo 4-8% originala. To znači da je pacijentima prikazano liječenje s nekoliko lijekova s ​​različitim učincima, kada krvni tlak prelazi 160/100 mm Hg.

Čak i ako uzimanje jednog lijeka na početku liječenja daje ohrabrujuće rezultate, nakon nekog vremena krvni tlak i dalje raste. To se događa zbog uključivanja u rad drugih mehanizama koji utiču na njegove skokove. U većini slučajeva lečenje dvama lekova koji se međusobno dopunjuju ima dobar efekat. Kombinirana terapija je dobra jer ne izaziva neugodne nuspojave koje se javljaju kod velike doze jednog lijeka. Pacijenti s početno niskim krvnim tlakom mogu očekivati ​​da će uzimati samo jedan lijek.

Ako lijek za hipertenziju nije dovoljno učinkovit, liječnik može promijeniti dozu, promijeniti ga u drugi antihipertenzivni lijek ili koristiti kombiniranu terapiju.

KONTRAINDIKACIJE SU DOSTUPNE
POTREBNO JE POSVETOVANJE VAŠEG DOKTORA

Šta je hipertenzija

Normalni krvni pritisak je 120/70 (± 10 milimetara žive). Broj 120 odgovara sistoličkom pritisku (krvni pritisak na stijenkama arterija tokom kontrakcije srca). Slika 70 - dijastolički pritisak (krvni pritisak na zidove arterija tokom opuštanja srca). S produljenim odstupanjem od norme, dijagnosticiraju se određeni stadiji hipertenzije:

Stepen (ili stepen)

Hipertenzija je vrlo česta patologija. Razlozi za njegovo pojavljivanje do sada ostaju nejasni. Esencijalna hipertenzija je bolest nepoznate etiologije. Sekundarna hipertenzija koja se javlja kod 10% pacijenata uključuje:

  • bubrežni
  • endokrini
  • hemodinamički
  • neurološki
  • stresno
  • hipertenzija trudnica,
  • upotreba dodataka prehrani,
  • uzimanje kontracepcijskih tableta.

U ljudskom tijelu postoji sistem koji regulira krvni pritisak. S povećanjem krvnog pritiska na stijenkama velikih krvnih žila, aktiviraju se receptori koji su u njima. Oni prenose nervni impuls u mozak. Centar za kontrolu vaskularne aktivnosti smješten je u obdužnici medule. Reakcija je vazodilatacija i smanjenje pritiska. Kada se pritisak smanji, sistem vrši suprotne radnje.

Povećanje krvnog pritiska može biti povezano s mnogim razlozima:

  • gojaznost, preteška težina,
  • oštećena funkcija bubrega,
  • disfunkcija štitnjače,
  • dijabetes i druge hronične bolesti,
  • manjak magnezijuma
  • onkološke bolesti nadbubrežne žlijezde, hipofize,
  • psihološki stres
  • nasljednost
  • trovanje živom, olovom i drugim uzrocima.

Postojeće teorije o uzrocima bolesti nemaju naučnu osnovu. Pacijenti koji su se suočili sa ovim problemom prisiljeni su stalno pribjegavati korištenju lijekova kako bi im olakšali fizičko stanje. Liječenje hipertenzije usmjereno je na smanjenje i stabilizaciju pokazatelja krvnog tlaka, ali ne uklanja korijenski uzrok.

Simptomi u različitim fazama bolesti su različiti. Osoba možda dugo neće osjetiti primarne manifestacije patologije. Napadi mučnine, vrtoglavice, slabosti povezane s prekomjernim radom. Dalje uočeno: buka u glavi, omamljenost udova, smanjene performanse, oštećenje pamćenja. Uz dugotrajno povećanje pritiska, glavobolja postaje stalni pratitelj. U posljednjem stadijumu hipertenzije mogu se pojaviti opasne komplikacije: infarkt miokarda, ishemijski moždani udar, oštećenje krvnih sudova, bubrega, krvnih ugrušaka.

Liječenje hipertenzije

Sve metode liječenja koje su usmjerene na liječenje arterijske hipertenzije mogu se podijeliti u skupine: lijekovi, lijekovi koji nisu lijekovi, narodni, složeni. Bilo koja od odabranih metoda liječenja nije usmjerena samo na normalizaciju pokazatelja pritiska u arterijama.Riječ je o terapijskim mjerama koje sprečavaju nepovratne promjene u mišićnom tkivu srca i arterija, osmišljene su kako bi zaštitile ciljne organe, omogućile uklanjanje faktora rizika koji pridonose razvoju patološkog stanja.

Principi liječenja hipertenzije

U početnim manifestacijama bolesti i u svrhu njene prevencije potrebno je pridržavati se općih principa liječenja, koji će pomoći ispraviti stanje i izbjeći pogoršanje:

  • smanjena potrošnja soli, ne smije prelaziti 5 g dnevno (u teškim uvjetima, potpuna desalinizacija),
  • korekcija tjelesne težine u prisustvu suvišnih kilograma, gojaznosti,
  • izvodljiva motorička aktivnost,
  • prestati pušiti, piti alkohol i tonične napitke,
  • upotreba sedativnih biljnih pripravaka, biljnih pripravaka s prekomjernom emocionalnom ekscitabilnošću,
  • ograničavanje utjecaja faktora stresa,
  • noćni san 7, a najbolje 8 sati,
  • jesti hranu bogatu kalijumom.

Standardni tretman

Uz dijagnosticiranu arterijsku hipertenziju, ključ za uspješnu stabilizaciju pacijentovog stanja je stalan medicinski nadzor. Neprihvatljivo je samostalno davanje tableta radi smanjenja pritiska. Morate znati snagu i mehanizam djelovanja lijeka. Uz manifestaciju blage hipertenzije ili graničnog liječenja, standard liječenja ograničen je na smanjenje količine soli u ishrani.

Kod težih oblika hipertenzije propisana je terapija lijekovima. Jaki lijekovi su Atenolol i Furosemid. Atenolol je lijek iz grupe b-selektivnih blokatora adrenergike, čija je djelotvornost testirana vremenom. Ovaj je alat relativno siguran za pacijente sa bronhijalnom astmom, hroničnim bronhitisom i drugim plućnim bolestima. Lijek je efikasan pod uvjetom da se sol potpuno isključi iz prehrane. Furosemid je provjereni diuretik. Dozu lijeka određuje ljekar.

Lijekovi za hipertenziju

Terapeutske mjere za lečenje hipertenzije propisane su uzimajući u obzir podatke laboratorijskih ispitivanja, pojedinačne karakteristike stanja pacijenta, stadij razvoja bolesti. Upotreba antihipertenzivnih lijekova je opravdana u slučaju produljenog kršenja pokazatelja krvnog pritiska, a metode liječenja bez lijekova ne daju rezultate.

Savremeni lekovi za lečenje hipertenzije

Mnogim pacijentima propisuju se lijekovi za liječenje hipertenzije, koji se moraju kontinuirano koristiti. Izbor i prijem lijekova treba shvatiti vrlo ozbiljno. S pogrešnom terapijom razvijaju se komplikacije: postoji veliki rizik od srčanog udara, zatajenja srca. Svi lijekovi koji se koriste u režimima liječenja mogu se podijeliti u grupe:

Inhibitori enzima za pretvaranje angiotenzina (ACE inhibitori)

Blokiranje enzima koji pretvara angiotenzin I u angiotenzin II

Enap, Prestarium, Lisinopril

Inhibitori receptora angiotenzina II (Sartani)

Indirektno smanjenje vaskularnog spazma uslijed efekata na sistem renin-angiotenzin-aldosteron

Losartan, Telmisartan, Eprosartan

Imaju vazodilatativni efekat

Atenolol, Concor, Obzidan

Blokatori kalcijumovih kanala

Blokirajte prenos kalcijuma u ćeliju, smanjite rezerve energije u ćeliji

Nifedipin, Amlodipin, Cinnarizine

Tiazidni diuretici (diuretici)

Uklonite višak tekućine i soli, sprečite nastanak oteklina

Agonisti receptora imidazolin (AIR)

Zbog povezanosti ovih tvari s receptorima mozga i krvnih žila bubrega, smanjuje se obratna apsorpcija vode i soli, aktivnost renin-antitenzivnog sustava

Kombinacije antihipertenzivnih lijekova

Mehanizam djelovanja antihipertenzivnih lijekova na snižavanje krvnog tlaka različit je, pa liječenje hipertenzije uključuje upotrebu kombinacija lijekova. Efikasan je kod komplikacija hipertenzije, oštećenja drugih organa i zatajenja bubrega. Oko 80% pacijenata treba složenu terapiju. Efikasne kombinacije su:

  • ACE inhibitor i blokat kalcijumskih kanala,
  • ACE inhibitor i diuretik,
  • antagonist kalcijuma i diuretik,
  • alfa blokatora i beta blokatora,
  • dihidropiridin antagonist kalcijuma i beta blokator.

Neracionalne kombinacije antihipertenzivnih lijekova

Kombinacije lijekova moraju biti ispravne. Lijekovi sa hipertenzijom u sljedećoj kombinaciji nemaju željeni terapeutski učinak:

  • antagonist dihidropiridina i blokator kalcijuma, ne-dihidropiridin,
  • beta blokator i ACE inhibitor,
  • alfa-blokatora u kombinaciji s drugim antihipertenzivnim lijekovima (osim beta blokatora).

Liječenje bez lijekova

Bilo koju bolest je bolje spriječiti nego liječiti. Pri prvom pojavljivanju skoka krvnog pritiska trebali biste preispitati svoj način života kako biste spriječili razvoj maligne hipertenzije. Liječenje bez lijekova, svom svom jednostavnošću, usmjereno je na sprečavanje razvoja kardiovaskularnih bolesti. Ovaj niz mjera je od centralne važnosti za stabilizaciju stanja onih pacijenata koji su na dugotrajnom liječenju lijekovima.

Fizička aktivnost

Izvodljiva fizička aktivnost obavezna je kod hipertenzije. Vrijedno je dati prednost izotoničnim vježbama. Utječu na ubrzavanje cirkulacije krvi, aktiviraju pluća, smanjuju krvni tlak. Ovo je gimnastika usmjerena na velike mišiće udova. Korisno planinarenje, biciklizam, plivanje, lagano trčanje. Idealna opcija je lekcija o kućnom simulatoru. Optimalni režim treninga je 3-5 puta sedmično.

Narodna medicina

Među receptima tradicionalne medicine postoje najjednostavniji lijekovi usmjereni na stabilizaciju krvnog pritiska. Najefikasniji od njih su:

  • Sjemenke lana Tri žlice sjemenki dnevno (može se zgnječiti u kombajni) kao dodatak salatama, glavna jela normaliziraju metabolizam masti, prevencija je ateroskleroze krvnih žila, stabilizira pritisak.
  • Konusi sa crvenim borovima. Alkoholna tinktura se pravi od ovog biljnog materijala. Konusni bor (prikupljen u junu-julu) sipa se u litarsku teglu, prelije votkom ili alkoholom i insistira se 2-3 sedmice. Uzimajte 3 puta dnevno prije jela, 1 kašiku.
  • Beli luk. Dva češnja češnjaka sitno sjeckani, preliti čašom prokuhane vode, pustiti da se pirja 12 sati. Pije se infuzija i priprema se nova. Tijek liječenja je 1 mjesec, infuzija se koristi ujutro i naveče.

Indikacije za hospitalizaciju

Hipertenzija u teškim oblicima opasna je komplikacija, pa je u nekim slučajevima neophodna hospitalizacija:

  1. Dijagnosticirana hipertenzivna kriza. To dovodi do oštrog pogoršanja općeg stanja pacijenta, predstavlja opasnost za njegov život, rizik od razvoja srčanog ili moždanog udara je visok. Preporučuje se hitna hospitalizacija.
  2. Događaju se česti skokovi krvnog tlaka, čiji je uzrok nejasan i zahtijeva sveobuhvatan pregled pacijenta i dijagnozu. Protokol za hospitalizaciju ne predviđa takve slučajeve, ali postoji visok rizik od pogoršanja pridruženih bolesti.
  3. Pacijent osim visokog krvnog pritiska ima i sumnje na srčane bolesti, na primjer, anginu pektoris.

Visoki krvni pritisak je prigoda da pozovete hitnu pomoć. Ljekari hitne pomoći poduzimaju učinkovite terapijske mjere, uslijed kojih se pritisak i rad srca otpuštaju u normalu. U ovom slučaju nema naznaka za hospitalizaciju pacijenta, tada se on može ambulantno liječiti kako bi se stanje stabiliziralo. U drugim slučajevima, ako poboljšanje nije postignuto, bit će hospitaliziran.

Pogledajte video: AMEC - PKR 2015 - TERAPIJA ARTERIJSKE HIPERTENZIJE (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar