Liptonorm: upute za uporabu, analozi, cijena, recenzije

Registracijski broj: P br. 016155/01

Trgovački naziv leka: Liptonorm®

Međunarodno vlasničko ime: Atorvastatin

Dozni oblik: obložene tablete

Sastav

Svaka obložena tableta sadrži:
Aktivna supstanca - Atorvastatin kalcijum, u količini ekvivalentnoj 10 mg i 20 mg atorvastatina
Pomoćni sastojci: kalcijum karbonat, mikrokristalna celuloza, laktoza, između 80, hidroksipropil celuloza, umrežena karmeloza, magnezijum stearat, hidroksipropil metil celuloza, titanov dioksid, polietilen glikol.

Opis

Bijele, okrugle, dvokonveksne filmom obložene tablete. Na pauzu su tablete bijele ili gotovo bijele boje.

Farmakoterapijska grupa: sredstvo za snižavanje lipida - inhibitor HMG CoA reduktaze.

ATX KOD S10AA05

Farmakološka svojstva

Farmakodinamika
Hipolipidemični agens iz grupe statina. Glavni mehanizam djelovanja atorvastatina je inhibicija aktivnosti 3-hidroksi-3-metilglutaril koenzima A - (HMG-CoA) reduktaze, enzima koji katalizira pretvorbu HMG-CoA u mevalonsku kiselinu. Ova transformacija je jedan od najranijih koraka u lancu sinteze holesterola u tijelu. Suzbijanje sinteze holesterola atorvastatina dovodi do povećane reaktivnosti LDL receptora (lipoproteini niske gustine) u jetri, kao i u vanhepatičkim tkivima. Ovi receptori vežu LDL čestice i uklanjaju ih iz krvne plazme, što dovodi do nižeg LDL kolesterola u krvi.
Antisklerotski učinak atorvastatina posljedica je djelovanja lijeka na zidove krvnih žila i krvnih komponenti. Lijek inhibira sintezu izoprenoida, koji su faktori rasta ćelija unutarnjih obloga krvnih sudova. Pod utjecajem atorvastatina poboljšava se širenje krvnih žila ovisnih o endotelu. Atorvastatin snižava holesterol, lipoproteine ​​niske gustine, apolipoprotein B, trigliceride. Izaziva porast HDL holesterola (dipoproteini velike gustoće) i apolipoproteina A.
Djelovanje lijeka se u pravilu razvija nakon 2 tjedna primjene, a maksimalan učinak postiže se nakon četiri sedmice.

Farmakokinetika
Apsorpcija je velika. Vrijeme postizanja maksimalne koncentracije je 1-2 sata, maksimalna koncentracija kod žena je 20% veća, AUC (površina ispod krivulje) je 10% niža, maksimalna koncentracija u bolesnika s alkoholnom cirozom 16 puta, AUC je 11 puta veći od normalne. Hrana neznatno smanjuje brzinu i trajanje apsorpcije lijeka (za 25% i 9%, respektivno), ali smanjenje LDL kolesterola slično je korištenju atorvastatina bez hrane. Koncentracija atorvastatina ako se primjenjuje u večernjim satima niža je nego ujutro (približno 30%). Otkrivena je linearna veza između stupnja apsorpcije i doze lijeka.
Bioraspoloživost - 14%, sistemska bioraspoloživost inhibitorne aktivnosti protiv HMG-CoA reduktaze - 30%. Niska sistemska bioraspoloživost nastaje zbog presistemskog metabolizma na sluznici gastrointestinalnog trakta i tokom "prvog prolaza" kroz jetru.
Prosječni volumen raspodjele je 381 l, veza s proteinima krvne plazme je 98%.
Metabolizira se uglavnom u jetri pod djelovanjem citokroma P450 CYP3A4, CYP3A5 i CYP3A7 uz stvaranje farmakološki aktivnih metabolita (orto- i para-hidroksilirani derivati, produkti beta-oksidacije).
Inhibicijski učinak lijeka protiv HMG-CoA reduktaze približno je 70% određen aktivnostima cirkulirajućih metabolita.
Izlučuje se u žuči nakon jetrenog i / ili vanhepatičkog metabolizma (ne podliježe teškoj enterohepatičkoj recirkulaciji).
Poluživot je 14 sati. Inhibicijska aktivnost protiv HMG-CoA reduktaze traje oko 20-30 sati, zbog prisustva aktivnih metabolita. Manje od 2% oralne doze utvrđeno je u urinu.
Ne izlučuje se tokom hemodijalize.

Indikacije za upotrebu

Primarna hiperholesterolemija, mješovita hiperlipidemija, heterozigotna i homozigotna porodična hiperholesterolemija (kao dodatak prehrani).

Preosjetljivost na bilo koju komponentu lijeka, oboljenje jetre u aktivnom stadiju (uključujući aktivni hronični hepatitis, hronični alkoholni hepatitis), povećana aktivnost jetrenih transaminaza (više od 3 puta u usporedbi s gornjom granicom norme) nepoznatog porijekla, zatajenje jetre (ozbiljnost A i B prema sistemu Child-Pyug), ciroza bilo koje etiologije, trudnoća, dojenje, starosna dob do 18 godina (efikasnost i sigurnost nisu utvrđeni).

S pažnjom: povijest bolesti jetre, jaka neravnoteža elektrolita, endokrini i metabolički poremećaji, alkoholizam, arterijska hipotenzija, teške akutne infekcije (sepsa), nekontrolirani napadi, opsežna operacija, povrede.

Doziranje i primjena

Prije početka liječenja Liptonormom pacijenta treba prebaciti na dijetu koja osigurava smanjenje lipida u krvi, što se mora poštivati ​​tokom liječenja lijekom.
Iznutra, uzimajte u bilo koje doba dana (ali u isto vrijeme), bez obzira na unos hrane.
Preporučena početna doza je 10 mg jednom dnevno. Zatim se doza odabire pojedinačno, ovisno o sadržaju kolesterola - LDL. Dozu treba mijenjati u intervalu od najmanje 4 tjedna. Maksimalna dnevna doza je 80 mg u 1 dozi.

Primarna (heterorozna nasljedna i poligena) hiperholesterolemija (tip IIa) i miješana hiperlipidemija (tip IIb)
Liječenje započinje preporučenom početnom dozom koja se povećava nakon 4 tjedna terapije, ovisno o pacijentovom odgovoru. Maksimalna dnevna doza je 80 mg.

Homozigotna nasljedna hiperholesterolemija
Raspon doza isti je kao i kod drugih vrsta hiperlipidemije. Početna doza odabire se pojedinačno, ovisno o težini bolesti. U većine bolesnika s homozigotnom nasljednom hiperholesterolemijom, optimalan učinak primjećuje se kod upotrebe lijeka u dnevnoj dozi od 80 mg (jednom).

U bolesnika s bubrežnim zatajenjem i u starijih bolesnika prilagođavanje doze Liptonorma nije potrebno.
Kod pacijenata sa oštećenom funkcijom jetre treba biti oprezan u vezi sa usporenim izbacivanjem lijeka iz organizma. Kliničke i laboratorijske parametre treba pažljivo nadzirati, a ako se otkriju značajne patološke promjene, dozu treba smanjiti ili liječenje prekinuti.

Iz centralnog nervnog sistema: u više od 2% slučajeva - nesanica, vrtoglavica, u manje od 2% slučajeva - glavobolja, astenski sindrom, neispravnost, pospanost, noćne more, amnezija, parestezija, periferna neuropatija, amnezija, emocionalna labilnost, ataksija, paraliza živčanih stanica lica, hiperkineza, depresija hiperestezija, gubitak svijesti.
Iz osjetila: amblyopia, zveckanje u ušima, suvoća konjunktiva, poremećaj smještaja, krvarenje u očima, gluhoća, glaukom, parosmija, gubitak ukusa, perverzija ukusa.
Iz kardiovaskularnog sistema: u više od 2% slučajeva - bol u grudima, u manje od 2% - palpitacije, vazodilatacija, migrene, posturalna hipotenzija, visoki krvni pritisak, flebitis, aritmija, angina pektoris.
Iz hemopoetskog sistema: anemija, limfadenopatija, trombocitopenija.
Iz respiratornog sistema: u više od 2% slučajeva - bronhitis, rinitis, u manje od 2% slučajeva - upala pluća, dispneja, bronhijalna astma, krvarenje iz nosa.
Iz probavnog sistema: u više od 2% slučajeva - mučnina, žgaravica, zatvor ili proliv, nadutost, gastralgija, bol u trbuhu, anoreksija ili povećan apetit, suha usta, belching, disfagija, povraćanje, stomatitis, ezofagitis, glositis, erozivna i ulcerozna oštećenja sluznice šupljine usta, gastroenteritis, hepatitis, jetrena kolika, heilitis, čir na dvanaestopalačnom crevu, pankreatitis, holestatska žutica, oštećenje rada jetre, rektalno krvarenje, melena, krvarenje desni, tenesmus.
Iz mišićno-koštanog sistema: u više od 2% slučajeva - artritis, u manje od 2% slučajeva - grčevi nogu, bursitis, tendosininovitis, miozitis, miopatija, artralgija, mijalgija, rabdomioliza, tortikolis, hipertoničnost mišića, kontrakturi zglobova.
Iz genitourinarnog sistema: u više od 2% slučajeva - urogenitalne infekcije, periferni edemi, u manje od 2% slučajeva - disurija (uključujući pollakiuriju, nokturiju, urinarnu inkontinenciju ili zadržavanje mokraće, obavezno mokrenje), nefritis, hematuriju, vaginalno krvarenje, nefrourolitiazu, metroragija, epididimitis, smanjen libido, impotencija, oslabljena ejakulacija.
Na dijelu kože: manje od 2% slučajeva - alopecija, kseroderma, pojačano znojenje, ekcem, seboreja, ekhimoza, petehije.
Alergijske reakcije: u manje od 2% slučajeva - svrbež, kožni osip, kontaktni dermatitis, rijetko - urtikarija, angioedem, edem lica, fotoosjetljivost, anafilaksija, multiformni eritem, Stevens-Johnsonov sindrom, toksična epidermalna nekroliza (Lyell-ov sindrom).
Laboratorijski pokazatelji: manje od 2% slučajeva su hiperglikemija, hipoglikemija, porast kreatin fosfokinaze u serumu, alkalna fosfataza, albuminurija, porast alanin aminotransferaze (ALT) ili aspartanske aminotransferaze.
Ostalo: manje od 2% slučajeva - debljanje, ginekomastija, mastododija, pogoršanje gihta.

Predoziranje

Liječenje: nema određenog antidota. Izvodi se simptomatska terapija. Oni poduzimaju mjere za održavanje vitalnih funkcija tijela i mjere za sprečavanje daljnje apsorpcije lijeka: ispiranje želuca, unos aktivnog uglja. Hemodijaliza je neefikasna.
Ako postoje znakovi i prisutnost faktora rizika za razvoj akutnog zatajenja bubrega zbog rabdomiolize (rijetka, ali ozbiljna nuspojava), lijek treba odmah prekinuti.
Budući da je atorvastatin u velikoj mjeri povezan s proteinima plazme, hemodijaliza je neučinkovit način uklanjanja ove tvari iz tijela.

Interakcija s drugim lijekovima

Istodobnom primjenom ciklosporina, fibrata, eritromicina, klaritromicina, imunosupresiva, antifungalnih lijekova (koji se odnose na azole) i nikotinamida, povećava se koncentracija atorvastatina u krvnoj plazmi (i rizik od miopatije). Antacidi smanjuju koncentraciju za 35% (učinak na LDL holesterol se ne mijenja).
Istodobna primjena atorvastatina s inhibitorima proteaze poznata kao inhibitori CYP3A4 citokroma P450 praćena je porastom koncentracije atorvastatina u plazmi.
Kada se digoksin koristi u kombinaciji sa atorvastatinom u dozi od 80 mg / dan, koncentracija digoksina povećava se za oko 20%.
Povećava koncentraciju za 20% (kada se propisuje s atorvastatinom u dozi od 80 mg / dan) oralnih kontraceptiva koji sadrže noretindron i etinil estradiol.
Učinak smanjenja lipida u kombinaciji s kolestipolom je bolji od onog za svaki lijek pojedinačno.
Istodobnom primjenom varfarina, protrombinsko vrijeme se smanjuje u prvim danima, međutim, nakon 15 dana, ovaj se pokazatelj normalizira. U vezi s tim, pacijenti koji uzimaju atorvastatin s varfarinom treba vjerovatnije nego inače kontrolirati protrombinsko vrijeme.
Primjena soka od grejpfruta tijekom liječenja atorvastatinom može dovesti do povećanja koncentracije lijeka u krvnoj plazmi. S tim u vezi, pacijenti koji uzimaju lijek trebali bi izbjegavati piti ovaj sok.

Posebna uputstva

Poremećena funkcija jetre
Upotreba inhibitora HMG-CoA reduktaze za snižavanje lipida u krvi može dovesti do promjene biokemijskih parametara koji odražavaju funkciju jetre.
Funkciju jetre treba nadzirati prije liječenja, 6 tjedana, 12 tjedana nakon početka primjene Liptonorma i nakon svakog povećanja doze, te periodično, na primjer, svakih 6 mjeseci. Promjena aktivnosti jetrenih enzima obično se opazi tokom prva tri mjeseca nakon početka uzimanja Liptonorma. Bolesnike s povećanjem razine transaminaza treba nadzirati sve dok se razine enzima ne vrate u normalu. U slučaju da su vrijednosti alanin aminotransferaze (ALT) ili aspartanske aminotransferaze (AST) više od 3 puta veće od gornje prihvatljive granice, preporučuje se smanjenje doze Liptonorma ili prekid liječenja.

Skeletni mišić
Bolesnici s difuznom mijalgijom, letargijom ili slabošću mišića i / ili značajnim povećanjem KFK predstavljaju rizičnu skupinu za razvoj miopatije (definiranu kao bol u mišićima s istodobnim porastom KFK više od 10 puta u usporedbi s gornjom granicom normale).
Prilikom propisivanja kombinirane terapije Liptonormom ciklosporinom, derivatima vlaknaste kiseline, eritromicinom, klaritromicinom, imunosupresivima i antifungalnim lijekovima strukture azola, kao i dozama niacina koji uzrokuju smanjenje nivoa lipida, potrebno je uporediti potencijalne koristi i stepen rizika s ovim tretmanom i nadzirati bolesnike čiji se znakovi ili simptomi bolova u mišićima, letargije ili slabosti pojavljuju, posebno tijekom prvih mjeseci liječenja i s povećanjem doze bilo kojeg Reparata.

Liječenje Liptonormom treba privremeno obustaviti ili prekinuti zbog razvoja ozbiljnog stanja koje može proizaći iz miopatije, kao i ako postoje faktori rizika za razvoj akutnog zatajenja bubrega zbog rabdomiolize (npr. Akutna teška infekcija, arterijska hipotenzija, opsežna operacija, trauma, teška metabolički i endokrini poremećaji, kao i neravnoteža elektrolita).
Kod žena reproduktivne dobi koje ne koriste pouzdanu kontracepciju, primjena Liptonorma se ne preporučuje. Ako pacijentica planira trudnoću, trebala bi prestati uzimati Liptonorm najmanje mjesec dana prije planirane trudnoće.
Pacijent treba odmah da se posavjetuje sa liječnikom ako se pojave neobjašnjivi bolovi ili mišićna slabost, posebno ako ih prate nelagoda i vrućica.

Uticaj na sposobnost upravljanja vozilima i rada sa mehanizmima

Nisu prijavljeni štetni učinci Liptonorma na sposobnost upravljanja vozilima i rada sa mehanizmima koji zahtijevaju povećanu pažnju.

Obrazac za puštanje

Obložene tablete od 10 i 20 mg.
Na 7, 10 ili 14 tableta u Al / PVC blisteru.
1, 2, 3, 4 blistera u kartonskom pakovanju zajedno sa uputama za upotrebu.

Uslovi skladištenja

Lista B. Na suhom i tamnom mjestu pri temperaturama ispod 25 ° C.
Čuvati van dohvata dece.

Datum isteka

2 godine Ne koristiti nakon isteka roka valjanosti navedenog na pakovanju.

Uvjeti za ljekarne u ljekarni

Proizvođač:
"M. J. Biopharm", Indija
113 Jolly Maker Chambers-II, Nariman Point, 400021 Mumbai, Indija
Tel: 91-22-202-0644 Fax: 91-22-204-8030 / 31

Predstavništvo u Ruskoj Federaciji
119334 Rusija, Moskva, ul. Kosygina, 15 (GC Orlyonok), kancelarija 830-832

Spakovano:
Pharmstandard - Leksredstva OJSC
305022, Rusija, Kursk, ul. 2. agregat, 1a / 18.
Tel / Fax: (07122) 6-14-65

Sastav, obrazac za puštanje

Aktivna supstanca Liptonorm je atorvastatin. Dopunjena je pomoćnim tvarima: kalcijum karbonat, celuloza, mliječni šećer, hidroksipropil celuloza, kroskarmeloza, magnezijum stearat, titanijum dioksid, polietilen glikol.

Liptonorm je bijela, okrugla, slomljena bijela tableta. Postoje dvije varijacije lijeka s udjelom aktivne tvari od 10 ili 20 mg.

Farmakološko djelovanje

Atorvastatin je inhibitor HMG-CoA reduktaze. Ovaj enzim je neophodan da telo sintetiše holesterol. Molekul Liptonorm je po strukturi sličan njemu. Stanice jetre uzimaju ga za enzim, uključuju se u reakciju stvaranja holesterola - on prestaje. Napokon, svojstva atorvastatina nisu identična HMG-CoA reduktazi.

Nivo holesterola opada. Kako bi kompenzirao svoj nedostatak, tijelo počinje razgrađivati ​​molekule koji sadrže LDL, što dovodi do smanjenja njihove koncentracije. Dodatni izvor holesterola je periferno tkivo. Za transport sterola potrebni su „dobri“ lipoproteini visoke gustine. U skladu s tim, njihov broj raste.

Smanjenje ukupnog holesterola, LDL, triglicerida usporava napredovanje ateroskleroze. Budući da višak proizvoda metabolizma masnoće ima sposobnost nakupljanja na površini krvnih žila. Kad taloženje postane značajno, djelomično ili potpuno prekriva lumen posude. Ateroskleroza srčanih žila dovodi do srčanog udara, moždanog udara, udova - stvaranja trofičnih čira, nekroze stopala.

Učinkovitost atorvastatina svodi se na nulu ako osoba ne slijedi dijetu usmjerenu na smanjenje holesterola. Tijelo ne troši vlastite resurse kako bi pokrilo nedostatak sterola, jer dolazi iz hrane.

Nivo kolesterola se počinje normalizirati nakon 2 tjedna od početka uzimanja tableta. Maksimalni efekat postiže se nakon 4 nedelje.

Metaboliti atorvastatina izlučuju se u žuči koja producira jetra. Sa zatajenjem organa ovaj proces postaje teži. Stoga se s patologijama jetre lijek pažljivo propisuje.

Liptonorm: indikacije za upotrebu

Prema uputstvu za upotrebu Liptonorma, lek je propisan kao dodatak dijetalnoj terapiji za:

  • primarna hiperholesterolemija,
  • mešana hiperlipidemija,
  • heterozigotna i homozigotna porodična hiperholesterolemija kao dodatak dijetalnoj terapiji,

Primjena atorvastatina pomaže u smanjenju rizika od moždanog udara, srčanog udara u bolesnika s koronarnom srčanom bolešću. Osim toga, pacijenti koji uzimaju Liptonorm rjeđe zahtijevaju izmjenu, stentiranje, hospitalizaciju s kardiovaskularnim problemima.

Način primjene, doziranje

Prije početka liječenja s Liptonormom, kao i tijekom cijelog tečaja, pacijent mora slijediti dijetu.

Tablete se uzimaju jednom dnevno, bez obzira na hranu, ali uvijek u isto vrijeme. Preporučena početna doza je 10 mg. Nadalje, doziranje se odabire pojedinačno, uzimajući u obzir dinamiku promjena kolesterola, LDL. Prilagođavanje doze se vrši ne više od 1 puta / 4 nedelje. Najveća dopuštena doza je 80 mg. Sa slabom reakcijom tijela na uzimanje atorvastatina, pacijentu se propisuje moćniji statin ili nadopunjuje s drugim lijekovima koji snižavaju kolesterol (sekvestrani žučnih kiselina, inhibitori apsorpcije holesterola).

Kod zatajenja jetre imenovanje Liptonorma treba pratiti praćenje rada organizma. Ako značajno prelaze normu, lijek se ukida ili propisuje smanjeno doziranje.

Kontraindikacije, nuspojave

Liptonorm je kontraindiciran osobama osjetljivim na atorvastatin, laktozu, bilo koju komponentu lijeka ili analoga. Tablete su kontraindicirane u:

  • akutne bolesti jetre
  • povećanje ALT, GGT, AST više od 3 puta,
  • teške infekcije
  • ciroza
  • djeca mlađa od 18 godina.

Liptonorm nije propisan trudnicama, dojiljama. Ako se planira začeće, lijek se zaustavlja najmanje mjesec dana prije tog datuma. S neplaniranom trudnoćom morate prestati uzimati lijek, a zatim odmah konzultirati liječnika. Razgovarat će o mogućim rizicima za plod, a također će predložiti mogućnosti djelovanja.

Većina pacijenata lako podnosi lijek. Nuspojave, ako ih ima, su blage i nestaju nakon kraćeg vremena. Ali možda manje optimističan razvoj događaja.

Liptonormova uputa upozorava na sljedeće neželjene efekte:

  • Živčani sistem: često nesanica, vrtoglavica, rijetko glavobolja, neispravnost, pospanost, noćne more, amnezija, smanjena / povećana osjetljivost, periferna neuropatija, emocionalni izljevi, narušena koordinacija, paraliza lica, gubitak svijesti.
  • Organi osjetila: dvostruki vid, zvuk uha, suve oči, gluhoća, glaukom, perverzija ukusa.
  • Kardiovaskularni sistem: često - bol u grudima, rijetko migrena, palpitacije, hipotenzija ili hipertenzija, aritmija, angina pektoris, flebitis.
  • Respiratorni sistem: često - bronhitis, rinitis, retko - upala pluća, bronhijalna astma, krvarenje iz nosa.
  • Digestivni sistem: mučnina, žgaravica, zatvor ili proliv, bolovi u stomaku, plinovi, anoreksija ili pojačani apetit, suha usta, podrigivanje, poremećaji gutanja, povraćanje, stomatitis, upala jednjaka, jezika, gastroenteritis, hepatitis, jetrena kolika, čir na dvanaesniku , pankreatitis, žutica, oslabljena funkcija jetre, rektalno krvarenje, krvarenje desni.
  • Mišićno-koštani sistem: često - artritis, rijetko - grčevi mišića nogu, bursitis, bolovi u zglobovima, miozitis, miopatija, mijalgija, rabdomioliza, povišeni mišićni tonus.
  • Genitourinarni sistem: često - genitourinarne infekcije, periferni edemi, rijetko - disurija, upala bubrega, vaginalno krvarenje, upala dodataka testisa, smanjen libido, impotencija, oslabljena ejakulacija.
  • Koža: alopecija, pojačano znojenje, ekcem, perut, tačkasti krvarenje.
  • Alergijske reakcije: svrab, osip, kontaktni dermatitis, urtikarija, reakcija preosjetljivosti, fotoosjetljivost, anafilaksija.
  • Laboratorijski pokazatelji: visoki / nizak šećer, povišen CPK, alkalna fosfataza, ALT, AST, GGT, anemija, trombocitopenija.
  • Ostalo: debljanje, ginekomastija, pogoršanje gihta.

Najčešće puše pušači, alkoholičari, bolesnici sa šećernom bolešću, insuficijencijom štitnjače, bolestima jetre, hipotenzijom.

Obustavite Liptonorm, a takođe se obratite svom lekaru ako:

  • jaka i neobjašnjiva bol u mišićima,
  • porast temperature
  • grčevi.

Interakcija

Lijek može reagirati sa sljedećim lijekovima:

  • antacidi (omeprazol, almagel),
  • digoksin
  • eritromicin, klaritromicin,
  • inhibitori proteaze
  • neke oralne kontraceptive
  • fibrati
  • varfarin
  • itrakonazol, ketokonazol.

Lijek se ne prodaje u ljekarnama u Rusiji. Istekao mu je potvrdu o registraciji. Cijena Liptonorma u trenutku nestanka iz prodaje bila je 284 rubalja po pakovanju od 10 mg, 459 rubalja za 20 mg.

Nedostatak Liptonorm ljekarni nije problem. Postoji mnogo analoga lijeka s istom aktivnom tvari. Možete zatražiti u ljekarnama:

  • Atoris
  • Anvistat
  • Atomax
  • Ator
  • Tulipan
  • Atorvastitin-OBL,
  • Atorvastatin-Teva,
  • Atorvastatin MS,
  • Atorvastatin Avexima,
  • Atorvox
  • Vazator
  • Lipoford
  • Liprimar
  • Novostat,
  • Torvas
  • Torvalip
  • Torvacard
  • Torvazin.

Pored gore navedenih lijekova, možete uzeti analoge Liptonorm prema mehanizmu djelovanja:

  • simvastatin - 144-346 rubalja.,
  • lovastatin - 233-475 rubalja.,
  • rosuvastatin - 324-913 rub.,
  • fluvastatin - 2100-3221 rub.

Svi statini imaju isti mehanizam djelovanja, ali svaki od njih ima nijanse upotrebe. Stoga se prije izmjene lijeka uvijek posavjetujte s liječnikom.

Građa koju su pripremili autori projekta
prema uređivačkoj politici stranice.

Oblik i sastav

Liptonorm je dostupan u obliku tableta: obložene bijelom školjkom, okrugle, bikonveksne, na prijelomu - bijele ili gotovo bijele (14 kom. U blisterima, 2 blistera u kartonskom paketu).

Aktivna tvar lijeka je atorvastatin (u obliku kalcijumove soli). U 1 tableti sadrži 10 ili 20 mg.

Pomoćne tvari: crosskarmeloza, hidroksipropil celuloza, magnezijum stearat, između 80, laktoza, hidroksipropil metil celuloza, mikrokristalna celuloza, titanov dioksid, kalcijev karbonat, polietilen glikol.

Sastav i oblik doziranja

Glavna aktivna komponenta Liptonorma je Atorvastatin kalcij trihidrat u obliku kalcijeve soli. Među njegove pomoćne komponente spadaju:

  • kalcijum karbonat
  • Twin 80,
  • MCC
  • prehrambeni aditivi E463 i E572,
  • natrijeva karmeloza,
  • laktoza
  • pročišćena voda.

Liptonorm se proizvodi u obliku tableta. Obložene tablete od 10 mg ili 20 mg dostupne su u količinama od 7, 10, 14, 20, 28 ili 30 kom.

Indikacije za upotrebu

Lijek je propisan za povećanje holesterola. Njegovo djelovanje usmjereno je na inhibiciju sadržaja lipida u krvi. Liptonorm treba koristiti u dozi koju je propisao ljekar.

Lijek Liptonorm ima širok spektar djelovanja. Lijek ima efekat snižavanja lipida i antiaterosklerotike. Učinak lijeka Liptonorm na snižavanje lipida je taj da njegova aktivna supstanca doprinosi inhibiciji holesterola i uklanjanju LDL čestica iz krvne plazme.

Anti-aterosklerotski učinak zasnovan je na činjenici da je lijek u stanju suzbiti rast stanica u krvnim žilama i smanjiti sadržaj lipidnih komponenti u krvi. Zbog širokog spektra djelovanja, lijek treba propisati za sljedeće bolesti:

  • genetska predispozicija za višak lipida,
  • dislipidemija,
  • hetero - ili homozigotni oblik hiperholesterolemije porodičnog tipa.

Liptonorm ne treba brkati sa lijekom Liponorm za mršavljenje. Osim što je potonji dodatak prehrani, prodaje se samo u kapsulama.

Nuspojave

Ako pacijent namjerno ignorira kontraindikacije ili premaši propisanu dozu tableta, na njega može utjecati rizik od nuspojava. Nepoštivanje pravila terapije može prouzrokovati poraz sledeći sistemi i organi:

  1. CNS Glavne manifestacije kvara nervnog sistema su vrtoglavica i poremećaj spavanja. U izoliranim slučajevima pacijenti doživljavaju simptome poput noćnih mora, astenije, ataksije, pareza i hiperestezije, što dovodi do produžene depresije.
  2. Osjetni organi. Znakovima povrede njihove funkcionalnosti smatraju se krvarenja u očnoj jabučici, nedostatak vlage konjunktiva, nedostatak bilo kakvih senzacija tokom jela, gubitak sposobnosti otkrivanja mirisa.
  3. Genitourinarni sistem. Urološke i vaginalne infekcije, problemi sa mokrenjem, razvoj akutnog zatajenja bubrega tokom terapije, smanjena potencija najčešći su neželjeni efekti tokom liječenja Liptonormom.
  4. Limfni sistem. Medicinski tok liječenja može izazvati razvoj krvnih bolesti - limfadenopatija, anemija ili trombocitopenija.
  5. Digestivni trakt. Nepoštivanje pravila doziranja tableta prema uputama dovodi do razvoja bolesti gastrointestinalnog trakta i jetre, a koje se očituju natečenjima, drhtavicom, refleksom povraćanja, jetrenim kolikama, pa čak i hepatitisom.
  6. Kardiovaskularni sistem. Pacijenti mogu imati arterijsku hipertenziju, anginu pektoris, kompresiju grudnog koša.
  7. Pokrovni sistem. Moguće dermatološke ili alergijske reakcije uključuju osip, svrbež, seboreju, ekcem, rijetko urtikariju ili anafilaktički šok.

Upute za upotrebu

Liptonorm je predstavnik skupine lijekova koji se koriste u liječenju prekomjernog nivoa ravnoteže lipida. Atorvastatin - osnovna aktivna komponenta, ima snažan učinak na smanjenje lipida, odnosno pomaže u smanjenju sadržaja lipida u krvi. Njegov sadržaj u krvi raste nakon otprilike 1 sata nakon nanošenja. Ujutro je ta brojka za oko 30% veća nego u večernjim satima.

Rezultat upotrebe statina uočen je nakon 14 dana. Maksimalni učinak postiže se nakon samo mjesec dana upotrebe.

Uzimanje lijeka ne ovisi o unosu hrane u organizam. Jedini uvjet koji doprinosi efikasnosti upotrebe lijeka je istovremeno dnevni unos tableta. Pacijent ne smije prelaziti normu - 10 mg dnevno. Prekoračenje dnevne doze može značajno naštetiti zdravlju i izazvati neželjene reakcije.

Prije početka terapije, liječnici trebaju pratiti rad jetre. Stručnjaci preporučuju oprez i redovno posjećuju doktora kako bi pratili rad jetre prva 3 mjeseca nakon početka liječenja. Prilagođavanje doze može se provesti nekoliko tjedana nakon početka liječenja, ali ne češće od 1 puta mjesečno. Tokom njegovog prijema, ljekari bi trebali raditi svakih 6 mjeseci. kontroliraju promjene u ravnoteži enzima.

Prema uvjetima upotrebe, tablete se moraju čuvati na hladnom mjestu. Dopušteni pokazatelji temperature u ovoj sobi +25 stepeni.

Upotreba tokom trudnoće

Aktivna supstanca lijeka zabranjena je pacijentima tijekom trudnoće i tijekom dojenja (dojenja) zbog mogućeg negativnog utjecaja na organizam novorođenog djeteta. Ako pacijentica planira trudnoću, bolje je da ga napustite nekoliko mjeseci. Žene za vrijeme liječenja Liptonormom ne smiju zanemariti kontracepciju.

Ostale kontraindikacije uključuju djetinjstvo i adolescenciju. Informacije o liječenju djece lijekom do danas nisu dostupne.

Cijena lijeka

Cijena lijeka Liptonorm određena je s nekoliko kriterija - broj blistera u pakovanju, doziranje itd. U prosjeku se tablete od 10 mg mogu kupiti u ljekarni za 200-250 rubalja. Cijena paketa od 28 kom. 20 mg svaki je 400-500 rubalja.

U Ukrajini je cijena lijeka u dozi od 20 mg 250-400 UAH.

Analozi Liptonorm

Unatoč činjenici da je Liptonorm vrlo učinkovit lijek, nije pogodan za sve pacijente. Preosjetljivost na pojedinu komponentu lijeka i precijenjena dva su glavna razloga zamjene s jeftinijim analogom.

Sledeći lijekovi su među analogima Liptonorm:

Upotreba recenzija

Pregledi o njegovoj upotrebi pokazuju da liječnici često pacijentu prepisuju lijek bez detaljnih objašnjenja o značajkama njegove primjene i mogućim nuspojavama.

Tamara, Moskva: „U prvim danima nakon uzimanja tableta počeo sam bolovati u stomaku, zatim sam trljao u stomaku, a nekoliko dana kasnije - mučninu i povraćanje. Ni na koji način nisam povezao ove manifestacije s uzimanjem Liptonorma. Pošto od djetinjstva patim od poremećaja gastrointestinalnog trakta i najmanjom promjenom prehrane, odmah sam se obratio gastroenterologu. Zahvaljujući doktoru shvatila sam šta je uzrokovalo nelagodu u stomaku, ali i dalje me zanima pitanje. Zašto me nutricionista nije upozorio na moguće posljedice? "

Katarina, Novosibirsk: „Prekomerna težina bila je sa mnom od moje tinejdžerske godine, ali tek sa 30 godina odlučila sam se pobrinuti za sebe i otkriti uzrok mog problema. Laboratorijske studije pokazale su da je uzrok visoki kolesterol i nutricionista mi je propisala Liptonorm.Prvog dana mi je krvni tlak porastao na 150. Sutradan ujutro tlak je bio normalan, ali nakon ručka ponovo je skočio na 160. Nakon toga odlučio sam ponovo pročitati upute i na kraju sam shvatio što se događa. Moj visoki krvni pritisak je nuspojava lijeka. Pritisak je prestao da raste samo 5 dana nakon početka terapije. “

Rezimirajući sve gore navedene preglede o korištenju Liptonorm tableta, treba zaključiti da je prije njihove upotrebe potrebno posavjetovati se s liječnikom. Prvo, to je zbog činjenice da lijek pripada grupi statina koji mogu suzbiti porast kolesterola. Kao što znate, imenovanje ili otkazivanje bilo kojeg hormonskog sredstva može provesti samo specijalist.

Drugo, lijek ima širok spektar kontraindikacija i nuspojava iz gastrointestinalnog trakta, centralnog nervnog sistema, kardiovaskularnog i drugih vitalnih sistema. Specijalist treba propisati doziranje, objasniti sve značajke aplikacije, a pacijenta također obavijestiti o mogućim komplikacijama.

Doziranje i primjena

Prije propisivanja Liptonorm-a i cijelog razdoblja njegove upotrebe, pacijent bi se trebao pridržavati prehrane koja omogućava smanjenje lipida u krvi.

Lijek se uzima oralno 1 put dnevno, bez obzira na obrok, istovremeno.

Početna dnevna doza obično je 10 mg. Zatim se doza prilagođava pojedinačno, na osnovu sadržaja holesterola lipoproteina niske gustine. Intervali između promjena doze ne smiju biti kraći od 4 tjedna. Najveća dopuštena dnevna doza je 80 mg.

Nuspojave

Moguće nuspojave lijeka (često - više od 2%, rijetko - manje od 2%):

  • Središnji živčani sistem: često - vrtoglavica, nesanica, rijetko - slabost, astenski sindrom, pospanost, glavobolja, noćne more, emocionalna labilnost, periferna neuropatija, ataksija, parestezija, paraliza lica, hiperestezija, hiperkinezija, amnezija, depresija, gubitak svijesti
  • Kardiovaskularni sistem: često bol u grudima, rijetko posturalna hipotenzija, aritmija, vazodilatacija, ubrzani rad srca, angina pektoris, povišen krvni pritisak, flebitis,
  • Osjetni organi: suva konjuktiva, glaukom, krvarenje u očima, amliopija, poremećaj smještaja, parosmija, zujanje u ušima, gluhoća, perverzija ukusa, gubitak ukusa,
  • Respiratorni sistem: često - rinitis, bronhitis, retko - krvarenje iz nosa, upala pluća, bronhijalna astma, dispneja,
  • Digestivni sistem: često - heilitis, krvarenje desni, erozivne i ulcerativne lezije oralne sluznice, stomatitis, glossitis, suha usta, tenesmus, zatvor ili proliv, žgaravica, nadimanje, mučnina, gastralgija, belching, bolovi u trbuhu, povraćanje, disfagija ezofagitis, anoreksija ili povećan apetit, čir na dvanaestopalačnom crevu, jetrena kolika, gastroenteritis, hepatitis, oštećenje funkcije jetre, holestatska žutica, pankreatitis, melena, rektalno krvarenje,
  • Genitourinarni sistem: često - periferni edemi, urogenitalne infekcije, retko - hematurija, nefritis, nefrourolitijaza, disurija (uključujući urinarnu inkontinenciju ili zadržavanje mokraće, nokturija, pollakiurija, obavezno mokrenje), metroragija, vaginalno krvarenje, epididimitis, ejakulacija, smanjen libido, impotencija,
  • Mišićno-koštani sistem: često - artritis, retko - tendosininovitis, bursitis, miozitis, mijalgija, artralgija, tortikolis, grčevi nogu, kontrakcija zglobova, hipertoničnost mišića, miopatija, rabdomioliza,
  • Hematopoetski sistem: limfadenopatija, anemija, trombocitopenija,
  • Dermatološke i alergijske reakcije: rijetko - pojačano znojenje, seboreja, kseroderma, ekcem, petehije, ekhimoza, alopecija, svrbež, kožni osip, kontaktni dermatitis, rijetko - edemi lica, angioedem, urtikarija, fotoosjetljivost, multiformni netoksični eksudativni eritem Stevens-Johnsonov sindrom, anafilaksija,
  • Laboratorijski pokazatelji: rijetko - albuminurija, hipoglikemija, hiperglikemija, povećana aktivnost alkalne fosfataze, serumski kreatinin fosfokinaza i jetrena transaminaza,
  • Ostalo: rijetko - mastododija, ginekomastija, debljanje, pogoršanje gihta.

Posebna uputstva

Kroz cijelo razdoblje liječenja potrebno je pažljivo praćenje kliničkih i laboratorijskih pokazatelja tjelesnih funkcija. Ako se otkriju značajne patološke promjene, dozu Liptonorma treba smanjiti ili njegov unos potpuno zaustaviti.

Prije propisivanja lijeka, zatim 6 i 12 tjedana nakon početka terapije, nakon svakog povećanja doze, kao i periodično tijekom cijelog razdoblja liječenja (na primjer, svakih 6 mjeseci), treba pratiti rad jetre. Promjena aktivnosti enzima obično se primjećuje u prva 3 mjeseca uzimanja Liptonorma. U slučaju povećane aktivnosti jetrenih transaminaza, pacijenti bi trebali biti pod budnim medicinskim nadzorom dok se indikatori ne obnove. Ako je vrijednost alanin aminotransferaze (ALT) ili aspartat aminotransferaze (AST) više od 3 puta veća od iste vrijednosti za kongenitalnu nadbubrežnu hiperplaziju, preporučuje se smanjenje doze ili prekid lijeka.

Potrebno je uporediti očekivanu korist i stupanj rizika ako je potrebno davati Liptonorm pacijentu koji prima ciklosporin, eritromicin, klaritromicin, imunosupresivi, derivati ​​fibrojske kiseline, nikotinsku kiselinu (u dozama koje imaju učinak snižavanja lipida), antifungalna sredstva koja su derivati ​​azola. Ako postoje znakovi bolova u mišićima, slabosti ili letargije, posebno tokom prvih nekoliko mjeseci liječenja ili s povećanjem doze bilo kojeg lijeka, potrebno je pažljivo nadgledati stanje pacijenta.

Ako postoje čimbenici rizika za razvoj akutnog zatajenja bubrega kao rezultat rabdomiolize (na primjer, arterijska hipotenzija, teški metabolički i endokrini poremećaji, akutna ozbiljna infekcija, trauma, opsežna operacija, neravnoteža elektrolita), kao i u slučaju ozbiljnog stanja koje može značiti razvoj miopatije, Liptonorm se mora privremeno ili potpuno ukinuti.

Pacijenta treba upozoriti na potrebu da se odmah posavjetuje s liječnikom ako osjetite slabost ili neobjašnjivu bol u mišićima, a posebno ako ih prate nelagodnost i / ili groznica.

Nije bilo izvještaja o negativnom utjecaju Liptonorma na sposobnost upravljanja vozilima i obavljanje poslova koji zahtijevaju pažnju.

Interakcija lijekova

Imunosupresivi, antigljivični agensi koji potiču iz azola, fibrata, ciklosporina, eritromicina, klaritromicina, nikotinamida povećavaju koncentraciju atorvastatina u krvnoj plazmi i rizik od razvoja miopatije.

Razina aktivne tvari Liptonorm povećana je i inhibitorima CYP3A4.

Antacidi smanjuju koncentraciju atorvastatina za 35%, ali ne utiču na sadržaj holesterola lipoproteina niske gustine.

Kada uzimate Liptonorm u dnevnoj dozi od 80 mg istovremeno sa digoksinom, koncentracija poslednjeg u krvi povećava se za oko 20%.

Liptonorm, uziman u dnevnoj dozi od 80 mg, povećava koncentraciju oralnih kontraceptiva koji sadrže etinil estradiol ili norethidron za 20%.

Hipolipidemijski učinak kombinacije atorvastatina i kolestipola superiorniji je od efekata svojstvenih svakom lijeku pojedinačno.

U slučaju istodobne primjene varfarina u prvim danima liječenja, protrombinsko vrijeme se smanjuje, ali nakon 15 dana taj se pokazatelj u pravilu normalizira. Iz tog razloga pacijenti koji primaju sličnu kombinaciju trebaju kontrolisati protrombinsko vrijeme češće nego inače.

Tokom liječenja ne preporučuje se konzumiranje soka od grejpa, jer može doprinijeti povećanju koncentracije atorvastatina u krvnoj plazmi.

Pogledajte video: GA1100 - Module 5441 - Tutorial on how to set up and use ALL the functions (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar