Nutricionista je najsnažnija hrana u McDonald'su, KFC-u, Teremki i drugim lancima brze hrane

Odličan recept za hamburger za dijetu s niskim udjelom ugljikohidrata s ukusnom pecivom i svježim sastojcima

Hamburger se lako može napraviti od niskohidrata. Punjenje u njemu u većini slučajeva nije visokokalorično, što se ne može reći o pecivima

Imat ćemo i kruh, ali u boljoj verziji za održavanje dijeta sa niskim udjelom ugljikohidrata.

U ovom receptu se neki sastojci možda neće u potpunosti iskoristiti, poput ledene salate, luka i sosa.

Ostatke pakirajte i čuvajte u frižideru. Oni se mogu koristiti za pripremu drugih recepata ili za pripremanje druge porcije hamburgera neki drugi dan. Za večeru možete napraviti i salatu.

Sastojci

  • 2 jaja (srednje veličine),
  • 150 g skute 40%,
  • 70 g sjeckanih badema,
  • 30 g sjemenki suncokreta,
  • 20 g chia sjemenki,
  • 15 g sjemenki ljuske indijske ribe,
  • 10 g sezamovih sjemenki
  • 1/2 kašike soli
  • 1/2 kašike sode.
  • 150 g mljevene govedine,
  • 6 kriški kiselih krastavaca,
  • 2 lista zelene salate
  • 1 paradajz
  • 1/4 luka
  • sol i biber
  • hamburger sos (neobavezno),
  • 1 kašika maslinovog ulja.

Sastojci su za 2 obroka. Ukupno vrijeme kuhanja, uključujući i pripremu, je oko 35 minuta.

Energetska vrijednost

Sadržaj kalorija izračunava se na 100 grama gotovog proizvoda.

KcalkjUgljikohidratiMastiVjeverice
1988273,1 g15,0 g11.6 g

Kuvanje

Zagrijte pećnicu na 160 stepeni (u režimu konvekcije) ili na 180 stepeni, sa zagrejanjem od vrha / dna. Jaja pomiješajte sa sirom i solju dok ne postane kremasto. Kombinujte sjeckani badem, sjemenke suncokreta, chia sjemenke, sjemenke indijske plantaže, sezamove sjemenke i sodu. Zatim smjesu sa sirom stavite na suhe sastojke i gustin dobro promijesite.

Ostavite da se tijesto odmori najmanje 10 minuta kako bi chia sjemenke i školjke psilijuma nabubrile.

Podijelite tijesto na 2 jednaka dijela i oblikujte lepinje. Pecite peciva u rerni oko 25 minuta.

Važna napomena: Ovisno o marki ili starosti, pećnice mogu značajno varirati na temperaturi do 20 stepeni. Zbog toga uvijek provjerite svoj pekarski proizvod tijekom postupka pečenja kako biste spriječili da gori proizvod ili jako nisku temperaturu, što će dovesti do nepravilne pripreme jela.

Ako je potrebno, podesite temperaturu i / ili vrijeme pečenja u skladu s postavkama vaše pećnice.

Dok se lepinje peku, mleveno meso začinite paprom i solju i oblikujte dve pljeskavice. U šerpu sipati maslinovo ulje i namazati pljeskavice sa obje strane.

Izvadite lepinje iz rerne i ostavite da se ohlade.

Paradajz operite i narežite na kriške, oljuštite luk i iz njega izrežite nekoliko malih kolutova. Ostatak luka umotajte u obložen filmom i čuvajte u hladnjaku da biste ga koristili u drugim receptima.

Operite dva lista salate i osušite ih. Bundeve narežite po dužini i nasumično narežite salatu, kotlete, sir, sos, kriške paradajza, prstene luka i kriške krastavca. Dobar apetit.

Glavni meni

Burgeri u McDonald'su kuhaju kolače od govedine, piletine i ribe. Najbolji izbor je hamburger. Preporučujem da ga jedete bez peciva, koji je, koliko se sjećamo, jednostavan ugljikohidrat.

Evo što predlažem:

Hamburger mesna pita sa paradajzom, lukom, kečapom i senfom + salata od povrća. Preljev za salatu - ulje ili vinsko sirće.

Čokoladni ili jagodni smoothie. Mala porcija je bolja - manje kalorija i šećera.

Za one na dijeti, kriške jabuke i štapići mrkve. Mislim da je s njima sve jasno: voće i povrće, malo kalorija, vitamina i vlakana.

Brza hrana je loša

Brojna istraživanja potvrđuju da je konzumiranje brze hrane štetno. Velika količina šećera i masti u brzoj hrani dovodi do ranog razvoja srčanih i krvožilnih bolesti i pretilosti. Ljudi koji često jedu prženu hranu često su s dijagnozom visokog krvnog pritiska i visokog kolesterola, što je provocirajući faktor u razvoju ateroskleroze i mnogih drugih ozbiljnih patologija. Ali burgeri i pomfrit sadrže palmitinsku kiselinu, koja je masna kiselina. Ova supstanca reguliše aktivnost gena MC1R koji je odgovoran za osjetljivost kože na sunčevu svjetlost, sjajnu kožu i pege, crvenu boju kose. Ovisno o sintezi gena, melanin se na različite načine stvara u koži, koji štiti duboke slojeve kože od ultraljubičastih zraka. Eksperimenti na laboratorijskim miševima potvrdili su da palmitinska kiselina na neki način sprečava razvoj raka kože.

Moderna brza hrana

Zdrava moderna brza hrana je vegetarijanska, vedska i organska. Čak i u skromnim institucijama novog tipa, naglasak je na svježini proizvoda, pravoj kombinaciji i nedostatku masti. I u samoj ideji brze hrane ne postoji ništa nezdravo. U stvari, burgeri mogu biti jednako korisni koliko to dopušta i moderna prehrambena nauka. Glavni proizvodi koji se koriste u kuvanju u restoranima brze hrane su meso, riba, povrće, umaci. Sve komponente postaju štetne samo određenom tehnologijom kuhanja. Ako odustanete od rafiniranog biljnog ulja u korist maslinovog, umak na bazi majoneza zamijenite jogurtom za mesna jela, jabučnim ili balzamičnim sirćetom za salate, umjesto dodatnog dijela sira ili slanine stavite više povrća, dobit ćete zdravu grickalicu.

Vrste zdrave brze hrane

U restoranima brze hrane možete odabrati nešto više ili manje zdravo i ukusno, ako morate jesti u pokretu. Većinu zdravih recepata za zdravu hranu možete pripremiti kod kuće i ponijeti sa sobom. Zdrava brza hrana su isti hamburgeri s mesnim ili ribljim kolačima, pohovanim pilećim nuggetima ili škampima, salatama i shawarmom, koji se prodaju na bilo kojem mjestu brze hrane, samo pripremljeni prema posebnim receptima. Uzgred, takva se jela povoljno uspoređuju s nauljenim pljeskavicama, proizvedenim od poluproizvoda ili brzopleto kuhanom šavarmom od ustajalog mesa.

Hlebna piletina i riba

Ako morate jesti u najbližem restoranu brze hrane, možete dati prednost piletini ili škampima u uzgoju. Pileći komadići pripremaju se od prsa, što se smatra korisnim proizvodom, ali hljeb se uvalja u krušne mrvice i prži u velikoj količini ulja. Kancerogeni se formiraju u kipućem ulju, tako da umanjite štetu od štekavaca samo uklonite paniku. To će biti gotovo jelo zdrave brze hrane. Vrlo korisne su i škampe, koje sadrže natrijum, magnezijum, kalcijum, kalijum, jod, vitamine B grupe, vitamine C, E, D. Samo se s njima trebate nositi na isti način kao i sa šljokicama.

Korisna Shawarma

PP-shawarma (PP - zdrava ishrana) ukusno je, hranljivo i zadovoljavajuće jelo koje sadrži proteine, masti i ugljene hidrate potrebne tijelu. Šteta klasičnog recepta je upotreba majoneza i masnog mesa, ali moderna pravilna prehrana toliko je raznolika da brzu hranu može učiniti zdravom. Svinjetinu treba zamijeniti piletinom, običnim ili sirovim kruhom bez kvasaca, te majonezom s niskokaloričnim sosom. Od povrća možete uzeti krastavce, paradajz, papriku, luk, kukuruz. Da biste napravili italijanski umak, samo procijedite blanširanu rajčicu kroz mlin za meso i dodajte kašiku paradajz paste. Umak od senfa odlično ide i uz PP shawarmu, za pripremu koja vam je potreban jogurt s niskim udjelom masnoće, senf, limunov sok i korijander.

Sendviči i hamburgeri

Dvije vrste zdrave brze hrane - hamburgeri i sendviči - najčešće se naručuju u ustanovama brze hrane. Kako bi privukli više kupaca, mnogi kafići i poslovnice savjetuju zamjenu masnih patty-ova sa pariranim odreskom i majonezom sa gorčicom umak na bazi prirodnog jogurta. Ispada da su burgeri prilično kompatibilni sa zdravim načinom života i prehranom.

U restoranima brze hrane sendviči se pripremaju s običnim bijelim pecivima - oni nisu samo visokokalorični, već sadrže i brze ugljikohidrate, koji se u krvi pretvaraju u glukozu i ne daju osjećaj punoće. Bolje je kuhati burgere sa ražićem ili punomasnom žitaricom. Oni koji žele smanjiti količinu ugljikohidrata mogu savjetovati da umjesto kruha stavljaju meso između listova salate.

Umak se uopće ne može koristiti, ali možete se poslužiti receptom za dijetu. Meso u burgerima obično je govedina, a tako da kotlete ne budu suve, obično se dodaju masnoće ili masnoća. Za domaće punjenje možete koristiti dijetalno meso, poput puretine, piletine ili nemasne govedine. Ako je mljeveno meso previše suvo, možete dodati sirovo pileće jaje. Reznica se može zamijeniti parnom puretinom ili pilećim dojkama.

Povrće i voćne salate

U bilo kojem kafiću ili trpezariji ima salata, jer se mogu pakirati u kartonsku ili plastičnu kutiju, staviti u vakum vrećicu za zamrzivače. Obroci se pripremaju brzo, ali to nije najpopularniji proizvod, pa se često ne mogu vidjeti jedna ili dvije vrste salate među hot dogovima i sendvičima. Salate obično nude najjednostavnije: s rajčicom i krastavcima, začinskim biljem, kupusom i mrkvom, ponekad možete pronaći jela s plodovima mora. Srdačna i relativno zdrava u odnosu na druge obroke brze hrane je pileća salata. Zaista zdrava brza hrana su voćne kriške ili povrtni štapići bez maslaca i umaka.

PP brza hrana u svijetu

Zdrava hrana brza hrana već duže vrijeme nije vrhunac, već nužnost. Na Zapadu ima puno sljedbenika dobre prehrane, vegetarijanaca i sirovih prehrambenih proizvoda, pa tržište treba zadovoljiti potrebe potrošača. Dakle, u New Yorku se nalazi organski restoran Gustorganics, u kojem je sve organsko, uključujući uniformu konobara i cvijeće na stolovima, jela se pripremaju na posebno pročišćenoj vodi, a vjetar i solarna energija koriste se u procesu kuhanja. Na meniju se nalazi puno vegetarijanskih jela i bez glutena, tu je i organski bar sa alkoholnim pićima i koktelima.

Zdrava brza hrana vrlo je popularna u Japanu. U Jušnoj zalihi Tokio možete isprobati više od četrdeset eksperimentalnih PP supa koje se prikladno poslužuju u kartonskim šalicama i odnesti; Mosburger služi pirinčane burgere u kojima je lepinja zamijenjena kolačem riže s ječmom i proso.

Prvi svjetski vegetarijanski restoran brze hrane smatra se lancem Red Veg u Velikoj Britaniji, iako je jelovnik relativno malen: samo šest burgera, nekoliko vegetarijanskih hot-dogova, grčki rolat s fetom, sušenim rajčicama, maslinama i paprom.

Kuharske tajne

Burger je klasičan primjer američke brze hrane. Ovo je naziv zatvorenog sendviča koji se sastoji od mesnih kotleta, sira i povrća serviranog u odrezanu lepinju. Pravilno pripremljeno jelo od kvalitetnih proizvoda idealno je za brzi zalogaj i piknik.

Da biste pripremili ukusan i zdrav burger, važno je u početku obratiti pažnju na neke nijanse:

  • Kvaliteta mesa (idealna opcija je govedina izrezana na stražnjoj strani mramornih stijena s omjerom masnoće i pusteg mesa od 20 do 80).
  • Karakteristike peciva - trebale bi biti meke, okrugle, kao alternativa, često koriste francuski baguette, polovice ciabatte (ne biste trebali odabrati kruh s slatkim, slatkim, začinjenim ukusom koji zasjenjuje aromu svježeg punjenja).
  • Vrsta umaka - njegov izbor ovisi, prije svega, o osobnim preferencijama, na primjer, ljubitelji meksičke kuhinje biraju salsu, kavkašku - tkemali, narsharob. Koriste se i kućni recepti: majonez, paradajz, soja sos ili mješavina posljednje komponente i senfa, med.

Jedna od najvažnijih tajni majstora kuhanja hamburgera je stvaranje sočnih kotleta. Za to se mljevenom mesu dodaje usitnjeni maslac ili sitno sjeckani led. Jaja, hleb, luk nisu klasični recept. Meso nije potrebno nasjeckati, ali ni konzistencija poput kaše neće uspjeti. Neki kuhari, prije nego što oblikuju pljeskavice, tukli su mljeveno meso kako bi ga zasitili kiseonikom. To ne možete predugo raditi, u protivnom će se ispostaviti da je vrlo gusta. Sendvič će izvrsno upotpuniti pomfrit, a od pića - piva, limunade (heljda, krastavac, papar), vina.

Najbolji recepti za originalne sendviče

Recept za pravljenje hamburgera nije baš složen. Ali za samostalno stvaranje jela važno je odabrati visokokvalitetne proizvode i pridržavati se tehnologije:

  • pripremite sočan kotlet, ispržite lepinje,
  • namažite ih omiljenim sosom,
  • stavite reznicu na donju lepinju, dodajte sol, biber, pa čehed sir, brie, ementalac ili drugu vrstu (veličina kriške treba biti takva da se samo malo otopi),
  • dodajte svježe kiselo povrće, prženu slaninu,
  • stavite salatu na drugi dio lepinje i skupite sendvič.

Optimalni promjer kotlete nije veći od 10 cm, visina - do 20 mm. Najbolje ga je peći na žaru. Pri pripremanju hamburgera u prirodi, preporučuje se branište na roštilju (malo manje izvana nego iznutra). Radi potpunosti ukusa poželjno je da gornji deo bude nadopunjen semenkama sezama. Prema zadovoljnim kupcima, naručivanje kvalitetnih jela s kućnom dostavom je kod kompanije "Tea House 1" - oni nude jedinstvenu kombinaciju ukusa, operativne logistike i razumne cijene.

Ako imate kulinarske vještine i slobodno vrijeme, možete pokušati pripremiti jelo kod kuće. Predlažemo da koristite nekoliko originalnih recepata:

  • Pržite goveđe paštete u gril tavi oko 3-4 minute sa svake strane, a zatim ananas (2-3 minute). Tada skupljamo hamburger - lepinju, salatu, kotlete, voćni krug, sos, drugi dio hljeba.
  • Osušene rajčice narežite na tanke trakice, dodajte mlevenom mesu. Od nje oblikujemo reznice, kuhamo ih 10-12 minuta, ostavimo da se ohlade. Zatim narežemo sir mozzarelu, svježi rajčicu na kriške i ispečemo hljeb. U završnoj fazi sakupljamo hamburger - lepinju, rukulu, kotlete, sir, krug povrća, vrhove hljeba.
  • Sitno nasjeckajte filete lososa. Potom kombinirajte špinat sa zelenim lukom, solju, biberom, đumbirom, dodajte maslinovo ulje i promiješajte. Zatim tucite jaja sa sojinim sosom, prebacite smjesu na mljeveno meso. Oblikujemo reznice i pržimo ih do zlatno smeđe boje. Sakupljamo: na koricu stavljamo lišće špinata, luk, đumbir, kotlete, vrh.

Vrijedi zapamtiti da burger morate poslužiti odmah nakon kuhanja. Prije upotrebe, preporučljivo je komprimirati sendvič, tako da se ukusi svih slojeva skladno kombiniraju.

Burger "Madelaw"

Ovaj će burger osvojiti sve gurmane svojom kombinacijom suprotnih ukusa u svakom komadu. Čak se i njegova kotleta priprema od mješavine tri vrste mljevene govedine, grilovane i na vrhu prekrivene tri vrste sira: švicarskog, mocarele i provolona. Sve - pročitajte više

Kao tvorac ovog burgera, kuhar popularnog njujorškog restorana Lure, kaže: "Trakice slanine mogu se skinuti sa hamburgera, ali s džemom od slanine osjetit ćete njegov ukus u svakom zalogaju." Ovaj džem priprema se na bazi luka, - pročitajte više

“Napunite” zdrav hamburger

Evo nekoliko zanimljivih i ukusnih opcija za punjenje zdravog hamburgera. Proporcije su proizvoljne. Kreativnost i lični ukus najbolji su pomagači u kuhinji.

  1. Lepinja sa makovim semenom, goveđim reznicama, paradajzom, prstenovima crvenog luka, feta sirom, maslinama, rukulu, italijanskim sosom.
  2. Zrno lepinje, konzervirana tuna u vlastitom soku (možete uzeti losos), paradajz, prstenovi slatke paprike, začinsko bilje i sos - na izbor.
  3. Komplet od celog zrna, kotleta od cikle (od pečene ili kuhane repe, rezana na sitnoj rerni, sa soli, biberom, češnjakom, začinskim biljem, jajima), povrće po vašem izboru - paradajz, krastavac, avokado, rotkvica, paprika, salata lišće. Od umaka možete koristiti domaću majonezu, hummus, čili.
  4. Lepinja, kuvana ili grilovana kozica, zelena salata, paradajz, kuhano jaje (tvrdo kuhano jaje se može zameniti opcijom „in the bag“, koja mora biti sitno sjeckana i začinjena solju), vaš omiljeni bijeli sos.
  5. Susamova lepinja, govedina pašteta, senf od senfa, zelena salata, paradajz, proklijali pšenični klice.
  6. Sezamova lepinja, goveđa pašteta, pržene ili pečene gljive ili svinjetine, prstenje sa ananasom na žaru, teriyaki sos, salata Romano.
  7. Svaka lepinja, piletina na žaru, sir, svježi paradajz, krastavci, sitno sjeckani bijeli kupus, malo sosa od češnjaka.
  8. Lepinja sa sezamovim semenkama, kuhanim prstohvatom lignje, krem ​​sir, paradajz, kiseli luk, salata zelje.

Pravila za sastavljanje zdravog hamburgera

Naravno, pri kreiranju vlastitog hamburgera trebate zapamtiti osnovna pravila njegove "montaže". Malo ih je, ali pomoći će u potpunosti otkriti ukus jela i sačuvati njegov estetski izgled, što je takođe vrlo važno.

  • Kotlete od hamburgera prave se bez luka, jaja i hleba namočenih u mleku. To je samo mljeveno meso sa solju, biberom i nekim začinima. U suprotnom, pretvara se u običnu tradicionalnu reznicu. Izuzetak su riblje ili povrtne kotlete u kojima je jaje potrebno da bi kopriva zadržala oblik i da se prilikom prženja ne bi raspadala.
  • Preporuke nisu sasvim tačne: samo zagrejte podlogu za hleb u mikrotalasnoj pećnici „za omekšavanje“ ili delove hleba odmah namažite umakom. Rezanu koru treba malo osušiti u tavi bez ulja ili na roštilju. Samo u ovom slučaju, umak i sok od svježeg povrća neće moći brzo natopiti mrvicu hljeba, a burger vam se neće raspasti u rukama.
  • Ako je u receptu naveden preljev, tada trebate namazati polovine lepinja, a ne miješati povrće kao salatu u njemu.
  • Odabrani sastojci moraju biti uravnoteženi u ukusu: začin, slatkiši, kiseline.

Kuhajte zdrave burgere po svojoj želji i - lijep apetit!

Tartuf burger

Burger na nivou restorana koji je luksuznog ukusa i arome ne pravi se od tartufa, već uz dodatak bijelog ulja tartufa, soli od tartufa i sira od tartufa svakoj komponenti koja ovaj sendvič ispunjava slasnim ukusom. On - pročitajte više

Napravite sočan, masni burger od govedine onako kako je napravljen na popularnom američkom burger lancu Fatburger. Mljevena goveđa kotleta grilovana je zajedno sa kriškom sira koji se apetitno topi na površini mesa, a zatim - pročitajte više

Ostavite Svoj Komentar