Narodni lijekovi za liječenje hroničnog pankreatitisa

Tradicionalni iscjelitelji znali su puno načina liječenja pankreatitisa mnogo prije nego što je službena medicina počela nuditi metode liječenja bolesti. Zato se liječenje pankreatitisa narodnim lijekovima još uvijek smatra vrlo djelotvornom i efikasnom metodom uklanjanja bolesti kod kuće.

Pankreatitis je upala gušterače

Biljna medicina: biljni recepti

Biljni tretman pankreatitisa ne negiraju ni pristaše tradicionalne medicine. U kombinaciji sa glavnim liječenjem lijekovima, biljna terapija daje vrlo visok učinak.

Prednosti biljne medicine su u tome što biljni tretman praktično ne uzrokuje nuspojave, alergijske reakcije i ne utječe na smanjenje imuniteta.

Obratite pažnju! Biljno liječenje dozvoljeno je samo u fazi smirivanja pogoršanja i u hroničnom obliku bolesti. U akutnom obliku pankreatitisa kućno liječenje nije prihvatljivo!

Kako lečiti pankreatitis biljem:

  • Immortelle. Cijeli biljni cvjetovi u količini od dvije kašike (ili sjeckani cvjetovi - 1 kašika) sipaju se u čašu hladne vode. Juha se do vrenja ugriza, a potom ostaviti još 20-30 minuta na vatri. Potrebno je da juhu procijedite, u obliku toplote - 1/3 šalice prije nego što počnete jesti.
  • Pelin. Čaši vode prelije se jedna kašika sjeckanog pelina. Juha se stavlja na vatru i drži tamo dok ne prokuha (i nakon još nekoliko minuta). Piće treba inzistirati u termosu 45-60 minuta. Prije jela popijte kašiku lijeka.
  • Dogrose. U hroničnom toku pankreatitisa, dogroza se može piti u neprestanom stanju - do 400 ml dnevno. Bobice šipka prelije se vrućom vodom (broj bobica je jednak količini tekućine). U termosici se ostavi infuzija nekoliko sati, nakon čega se piće može konzumirati.

Slično je s receptima s immortelle i pelin, dekocije se rade od lucerke lucerke i suhog kopra. Ove biljke pomažu u ublažavanju pogoršanja kod hroničnog pankreatitisa i ublažavaju simptome i liječenje bolesti.

Uprkos relativnoj sigurnosti upotrebe biljaka za pankreatitis, pre početka lečenja, ipak se morate posavetovati sa svojim lekarom, jer neke biljke mogu da nemaju toksičan ili nadražujući efekat na gušteraču, izazivajući pogoršanje. Na primjer, immortelle može uzrokovati zagušenje u jetri, a kontraindiciran je kod hipertenzije.

Naknade za pankreatitis:

  • Infuzija Glebova. Uzmite 2 dijela trave, pulpu, cvjetove livadne djeteline, korijen maslačka i 3 dijela cvjetova nevena, ljekovitu kadulju, korijen bademe. Sve samljeti i sve dobro izmešati. Zatim nalijte zbirku bilja u termos (2 kašike žlice) i prelijte s pola litre ključale vode. Nakon 5-6 sati infuziju procijedite, ostavite da se ohladi i stavite na hladno mjesto. Lijek morate piti četiri puta dnevno (3 puta prije jela, posljednji put prije spavanja). Prije svake upotrebe tinktura se mora ugrijati. Lijek treba nastaviti dok se bol u potpunosti ne ublaži, plus dodatnih 7 dana.
  • Boca Paula Bragg-a. Svaki od sastojaka uzima se podjednako: ljekovita kadulja, gorki pelin, konjski krep, močvar, korijen repe, trostrana sukcesija, cvjetovi nevena, korijen kamilice. Iz mješovite kolekcije uzimaju se dvije kašike i sipaju u čašu hladne vode. Sve se to stavi u vodenu kupelj i kuva pola sata. Gotov lijek se filtrira i razrjeđuje čašom čiste vode. 30 minuta prije svakog obroka popijem pola čaše.
  • Zbirka pankreasa: kukuruzne stigme, trava celandina, korijen maslačka, trobojnica ljubičica, plodovi anisa, ptica planinara. Svi sastojci se izmiješaju u istom omjeru - svaki po 10 g. Usitnjena zbirka prelije se s pola litre ključale vode, stavi na srednje vatre 3-5 minuta. Ohlađeni juha pije se dnevno tokom dvije sedmice - 1 kašika. kašika pre jela.
Kolekcija gušterače jedan je od najboljih narodnih tretmana pankreatitisa.

Da bi biljni pripravci donijeli maksimalnu korist, morate znati nekoliko tajni o njihovoj pripremi:

  1. Potrebno je pažljivo samljeti i miješati ljekovito bilje, sve dok ne postane glatko.
  2. Ne možete miješati biljke različite gustine (na primjer, cvijeće i kora) i eterične (snažno mirišuće) biljke sa grubim sirovinama.
  3. Nije preporučljivo čuvati pristojbe i infuzije dugo vremena - najbolje je kuhati ih neposredno prije upotrebe.

Biljni tretman može se provesti sezonski kao profilaksa - 2 puta godišnje u periodu od 1,5-2 mjeseca. Kod hroničnih oblika pankreatitisa uz prisutnost uporne boli, biljna medicina može se provoditi u stalnom trajanju. Trajanje tijeka biljnog liječenja obično je 4-6 tjedana, a sastav biljnih pripravaka preporučuje se mijenjati svakih 5-7 dana.

Kućni lijekovi za pankreatitis

Tradicionalni iscjelitelji predlažu da se za liječenje pankreatitisa koriste darovi vrtova i kuhinjskih vrtova: povrće, voće, biljke koji se odlikuju pristupačnošću i sigurnošću upotrebe.

Sok od krumpira ima antispazmodik, protuupalno, zacjeljivanje rana. Upotreba soka od krumpira pomoći će izliječiti ne samo kronični pankreatitis, već i ublažiti pacijentovo stanje tijekom pogoršanja.

Način liječenja: neolupljeni krompir protrljati na rešetki, nakon čega se iz mase istisne sok. Sok morate piti neposredno prije obroka u 1 / 3-2 / 3 šolje. razdoblje liječenja je 2 tjedna, nakon čega morate napraviti pauzu od 10 dana, a zatim ponoviti kurs ponovo.

Krompirni sok može pomoći u izliječenju hroničnog pankreatitisa

Značajke tretmana:

  • Sok od krumpira zadržava ljekovito i ljekovito djelovanje samo 10 minuta, tako da trebate piti samo svježe cijeđeni sok.
  • Krompirni sok ne treba piti s visokom kiselošću.
  • Preporučuje se piti sok od krumpira sa čašom kefira, a ako je ukus krompira nepodnošljiv, u sok možete dodati malo meda.

Propolis stimulira gušteraču, ubrzava regenerativne i metaboličke procese u njemu, a ima i zaštitnu funkciju.

Metode upotrebe propolisa:

  • Uz pogoršanja i napade pankreatitisa dovoljno je žvakati komad svježeg propolisa u ustima. Neprijatni simptomi nestaju gotovo odmah nakon žvakanja propolisa.
  • Alkoholna tinktura propolisa koristi se i u lečenju pankreatitisa: 15 kapi se rastopi u pola čaše toplog mleka. Već nedjelju dana, rastvor se pije noću svaki dan.

Nekoliko riječi o bolesti

Hronični pankreatitis je bolest kod koje se u pankreasu javljaju upalni procesi 3 ili više mjeseci. Po pravilu, hronični oblik bolesti je rezultat nepravilnog liječenja ili neliječenog akutnog pankreatitisa, koji se razvija kao rezultat:

  • neuhranjenost
  • zloupotreba alkohola
  • pušenje
  • dugotrajna i neprimjerena upotreba različitih lijekova,
  • razvoj drugih bolesti probavnog sistema (žučna kamenačka bolest, gastritis, čir na želucu i dr.).

S razvojem pankreatitisa tkivo gušterače postaje upaljeno i natečeno, što dovodi do sužavanja organa organa i poremećaja u procesu izbacivanja iz njega soka pankreasa, koji sadrži enzime koji obavljaju probavnu funkciju. Kao rezultat toga, sok stagnira unutar gušterače, probavljajući njegove ćelije, što uzrokuje parenhimske promjene - tkiva žlijezde su oštećena, komprimirana ili, naprotiv, iscrpljena, a stanice prestaju obavljati svoje funkcije.

Oštećene ćelije gušterače nemaju svojstvo samoregeneracije, pa je nemoguće potpuno izlečiti pankreatitis. Pacijenti s ovom tegobom prisiljeni su stalno uzimati enzimske pripravke kako bi nadoknadili nedostatak probavnih enzima i normalizirali probavni trakt. Ako ih se ne uzima, to povećava opterećenje na organu, što dovodi do još većih upala i oštećenja, a posljedica toga je potpuna disfunkcija žlijezde i razvoj nekrotičnih procesa u njoj.

Međutim, pored lijekova preporučuje se i upotreba narodnih lijekova za liječenje gušterače. Oni efikasno uklanjaju upalne procese, doprinose uklanjanju bolnih senzacija i normaliziraju probavu. Ali upotreba alternativne medicine moguća je tek nakon odobrenja lekara.

Osnovne preporuke za upotrebu alternativne medicine

Prije nego što govorimo o tome kako se kronični pankreatitis liječi kod kuće, potrebno je reći nekoliko riječi o pravilima upotrebe netradicionalnih lijekova. Tradicionalna medicina nudi ogroman broj recepata za pripremu raznih lijekova kod kuće, koji će vam pomoći da se riješite bolova u gušterači i normalizirate probavne procese. A većina njih uključuje upotrebu različitih biljaka koja imaju protuupalno, stimulativno, analgetsko i regenerativno djelovanje.

Biljke za liječenje pankreatitisa mogu se kupiti u ljekarni. Ali iscjelitelji preporučuju, ako je moguće, sami ih sakupljajte. Ali ne u blizini puteva i autocesta, jer su na tim mjestima zasićeni ispušnim plinovima i drugim štetnim tvarima koje mogu samo pogoršati tok bolesti. Najprikladnije za sakupljanje biljaka su močvarna područja, šume i zasadnice.

Ako se bilje izvadi za buduću upotrebu, trebalo bi ga dobro osušiti i mljeti u brašno pomoću mlinca za kavu, a potom prebaciti u čistu staklenu posudu. Čuvajte bilje na suvom mjestu.

Pri tome se sve infuzije i decokcije koje se pripremaju od bilja za liječenje pankreatitisa treba konzumirati samo u svježe pripremljenom obliku, osim ako sam recept ne naznačuje da se proizvod može podijeliti u nekoliko dijelova i konzumirati tokom dana.

Pored toga, potrebno je koristiti infuzije i dekocije u toplom obliku. Topli i hladni napici sa pankreatitisom su kontraindicirani, jer iritiraju sluznicu gušterače i mogu izazvati pogoršanje bolesti.

Ali ako se odlučite za liječenje pankreatitisa narodnim lijekovima, ne zaboravite na dijetu. Njegovo poštivanje je važna tačka u liječenju ove bolesti.

Ne zaboravite da dijeta iz prehrane potpuno isključuje sljedeće namirnice:

  • masna i pržena hrana,
  • kiseli krastavci i dimljeno meso,
  • poluproizvodi
  • kobasice, bradavice i kobasice,
  • prodavnica pakovanog soka
  • brza hrana
  • gazirana i alkoholna pića,
  • kafa i kakao
  • pečenje maslaca,
  • čokolada i peciva.

Ako osoba neće pristupiti svojoj prehrani sa svom odgovornošću, tada mu nijedna, čak ni najučinkovitija, alternativna medicina neće pomoći da izbjegne egzacerbacije pankreatitisa i razvoj komplikacija na svojoj pozadini.

Kiseli zob iz klija

Ovaj alat smatra se jednim od najefikasnijih tretmana hroničnog pankreatitisa i pratećeg holecistitisa. Za pripremu takve žele bit će potrebne nerafinirane zobene žitarice. Tako da klijaju, zrno se opere i namoči, ostavi se na toplom mjestu nekoliko dana.

Nakon toga, zob se mora osušiti i samljeti u mlincu za kavu do stanja praha. A zatim zob prah u količini od 1 žlice. sipati vodu (200-250 ml) i kuhati na laganoj vatri nekoliko minuta. Nakon toga se kuhana mliječ inzistira na pola sata i filtrira. Uzimajte ga u potpunosti neposredno prije jela, ali ne više od 4 puta dnevno.

Tinktura nevena

Još jedan učinkovit lijek koji pomaže u borbi protiv kroničnog pankreatitisa. Za njegovu pripremu trebat će sušeni cvjetovi nevena i alkohol razrijeđeni na pola s vodom.

Da biste pripremili tinkturu, cvjetove nevena potrebno je staviti u čistu teglu i preliti ih alkoholnom otopinom tako da potpuno prekrije cvjetove. Banku treba staviti na hladnom (ne hladnom) mjestu 10-14 dana. Nakon ovog vremena, tinktura će biti spremna. Ali prije upotrebe, bit će potrebno da ga procijedite. Uzmi ovaj lijek treba biti 1 kašika. 10-15 minuta prije jela, razblaživši s malom količinom vode.

Treba napomenuti da tinkture korijena eleutherococcus-a i ehinacee također imaju ista ljekovita svojstva kao i tinktura nevena. Možete ih kupiti u bilo kojoj ljekarni, te se upoznati sa načinom upotrebe u napomeni.

Tinktura od borovnice

Ovaj lijek takođe efikasno ublažava upalu i pomaže u borbi protiv bolova u pankreasu. Da biste ga napravili, trebat će vam samo 1 litra votke i 100 g zdrobljenog korijena borovnice. Sastojci se moraju međusobno pomiješati i sipati u čistu suhu posudu, koju je zatim potrebno zatapati i staviti na hladno mjesto 10-14 dana. Nakon toga tinktura se mora filtrirati. Način njegove primjene je jednostavan - trebate ga uzimati unutra po 1 žličicu 3-4 puta dnevno 3-4 puta dnevno.

Infuzija pepela

Ovaj se alat preporučuje i kod bolova u gušterači i probavne smetnje. Priprema se na sljedeći način: uzimaju se prethodno osušeni i u prahu listovi pepela u količini od 1 žlice. i sipajte čašu ključale vode. Piće treba piti najmanje pola sata, a zatim ga treba filtrirati. Liječenje ovim alatom provodi se na sljedeći način: prije svakog obroka treba piti 1 kašiku.

Burdock juha

Da biste pripremili ovaj proizvod, potrebni su vam korijen repe, koji također treba prethodno mljeti u mlincu za kavu do stanja praha. U količini su od 2 žlice. sipati 1 litru ključale vode, inzistirati 3 sata, a potom kuhati na laganoj vatri oko 10-15 minuta. Jednom kada je proizvod spreman, treba ga filtrirati. Morate uzeti takav ljekoviti napitak u ½ šalice 2-3 puta dnevno prije jela.

Boca od calamusa

Da biste ga pripremili, potrebno vam je korijenje kalama. Preliminarno ih mljeju u brašno, a potom u količini od 1 kašike. sipati 200 ml kipuće vode, inzistirati oko sat vremena i filtrirati. Izvedite takvu infuziju od 1 žličice. prije jela, pere se infuzijom kentarija, koja se priprema po identičnoj šemi.

Zobeni juha

Takođe vrlo dobar narodni lijek koji se može piti čak i kod pogoršanja hroničnog pankreatitisa. Da biste ga pripremili trebat će vam i proklijala zrna žitarica koja se moraju osušiti i umiješati u brašno. Potom ga je potrebno sipati s malom količinom vode da bi se napravila kaša, potom razrijedila kipućom vodom u omjeru 1: 5 i kuhala na laganoj vatri oko četvrt sata. Takvo se piće pije toplo prije jela, ½ šalice 3-4 puta dnevno.

Terapeutska mješavina limuna

Smjesa od limuna dobro je djelovala i u liječenju hroničnog pankreatitisa. Omogućuje ne samo ublažavanje bolova, već i uklanjanje upalnih procesa u tkivima gušterače, a također potiče proizvodnju probavnih enzima i na taj način poboljšava rad probavnog trakta.

Za pripremu takve smjese za tretiranje trebat će vam:

  • limun - 1 kg
  • peršun (svež) - 300 g,
  • beli luk (oguljeni češanj) - 300 g.

Svi sastojci moraju se procijediti kroz mlin za meso i dobro izmiješati, a zatim prebaciti u čistu, suhu posudu i staviti na odlaganje u hladnjak. Način primjene ove smjese je jednostavan - uzima se oralno po 1 tsp. prije svakog obroka.

Sok od kiselog kupusa

Veoma korisno za cijeli probavni trakt.Ali pošto govorimo o lečenju hroničnog pankreatitisa, trebali biste ga piti redovno, pijući ½ šalice prije svakog obroka. Napominjemo da u ovom slučaju možete piti samo sok od kiselog kupusa, koji nije korišten u pripremi začina i šargarepe.

Barry Barrow Bark

Kora borovnice ima brojna svojstva: ublažava upale, ublažava bolove, normalizuje probavne i metaboličke procese, poboljšava pokretljivost crijeva i ima antibakterijsko djelovanje. Da biste što bolje iskoristili, preporučuje se koristiti ga za pripremu dekocija. On se priprema jednostavno. Trebat će 1 žlica. zdrobljene kore šipka, ulijte čašu vode i kuhajte na laganoj vatri 15-20 minuta. Potom gotov juha treba inzistirati 30-40 minuta i procijediti. Takav se napitak koristi za 1 žlicu. 3 puta dnevno prije jela.

Dekocija korijena cikorije

Da biste ga pripremili, trebate 2 žličice. isjeckani na praškasti korijen cikorije koji se mora preliti čašom vode i kuhati na laganoj vatri 5-7 minuta. Nakon toga, juhu nije potrebno odmah filtrirati. Treba mu pustiti da inzistira 30-40 minuta. Dobiveni proizvod podijeljen je u jednaka 3-4 dijela i pije se u toku dana, neposredno prije jela.

Biljna berba broj 1

S razvojem hroničnog pankreatitisa, veoma je korisno uzimati infuziju koja se priprema od takvog bilja:

  • korijen gusjenice,
  • cvjetovi nevena.

Biljke treba uzimati u jednakim količinama i dobro ih izmešati. Zatim 1 žlica. dobijena zbirka se mora napuniti čašom kipuće vode i inzistirati 30-40 minuta, a zatim procijediti. Preporučuje se piti takav napitak po ½ šalice dnevno u trajanju od 3-4 doze.

Biljna berba broj 2

U tom će slučaju biti potrebno sljedeće bilje:

  • motherwort,
  • cvijeće pijeska bezmorja,
  • cvjetovi nevena.

Zbirka se priprema po tradicionalnoj šemi: svo bilje se uzima u jednakim količinama, drobi se i miješa. Tada možete direktno preći na pripremu ljekovitog napitka. Da biste to učinili, uzmite 3 kašike. sakupljanja, sipajte u 1 litru ključale vode, ostavite oko sat vremena i procijedite. Uzimajte infuziju od ½ šalice 3 puta dnevno neposredno prije jela.

Biljna berba broj 3

Ova biljna kolekcija karakteristična je po tome što zaustavljava ne samo upalu u parenhimu gušterače, već pomaže u ublažavanju oticanja i uklanjanju ustajalih pojava. Za pripremu ove kolekcije biće potrebno sljedeće bilje (koje se takođe uzima u jednakim količinama):

  • pelin
  • cvetovi kamilice
  • korijen elecampane
  • kadulja
  • korijen pljeskavice
  • cvjetovi nevena
  • serija
  • polje hrenovke.

Iz takve zbirke priprema se infuzija prema tradicionalnoj šemi: 1 kašika. sirovine prelijte čašom ključale vode, inzistirajte 30-40 minuta i filtrirajte. Infuziju uzimati 3 puta dnevno 10-15 minuta prije jela u količini ½ šalice.

Biljna berba broj 4

Takođe vrlo dobra biljna kolekcija, koja doprinosi brzom ublažavanju bolova. Da biste ga pripremili, biće potrebno sljedeće bilje:

  • Kantarion - 3 dijela,
  • cvijeće immortelle - 6 dijelova,
  • matičnjaka - 3 dijela.

Lijek iz ove kolekcije priprema se na sljedeći način: 1 kašika. sipao u čašu kipuće vode i ulio oko sat vremena. Piće se filtrira u toplom obliku, ½ šalice prije svakog obroka.

Biljna berba broj 5

Za pripremu ove kolekcije koristite:

Biljke se tradicionalno mešaju u jednakim delovima. Međutim, iz kolekcije se ne priprema dekocija, već tinktura votke. Da biste to učinili, uzmite 3 kašike. sirovine, sipajte 0,5 litara votke i očistite na tamnom mjestu 2 tjedna. Nakon tog vremena, alat se filtrira i stavi u frižider. Tinktura se preporučuje uzimati prije jela u količini od 10 kapi 3 puta dnevno, nakon što je razrijedite u ½ šalice pročišćene pitke vode.

Biljna berba №6

Sledeće bilje će biti potrebno za ovu kolekciju:

  • sat s tri lista (lišće) - 1 dio,
  • jelka oraha - 2 dijela,
  • žuta encijana (korijen) - 1 dio,
  • križna metvica - 1 deo,
  • maslačak (lišće i korijenje) - 2 dijela,
  • celandin - 1 deo.

Ova kolekcija koristi se za pripremu dekocija. Da biste to učinili, u količini od 2 žlice. sipajte dvije čaše kipuće vode i kuhajte na vodenoj kupelji najmanje 15 minuta, a zatim filtrirajte. Lijek se uzima malo prije obroka (otprilike 30 minuta) ½ šalice 3 puta dnevno.

Biljni skup №7

Za otklanjanje neprijatnih simptoma koji se javljaju kod hroničnog pankreatitisa, alternativna medicina takođe preporučuje upotrebu biljnog čaja koji sadrži sledeće bilje:

  • elecampane (korijen)
  • kamilica (cveće),
  • Kantarion
  • neven (cvijeće),
  • kadulja
  • repica (korijen),
  • serija
  • pelin
  • Sushnitsa
  • polje hrenovke.

Biljke se uzimaju u jednakim količinama i dobro se izmešaju. Tada trebate uzeti 1 tbsp. dobijenu zbirku, prelijte čašu kipuće vode, inzistirajte 30-40 minuta i procijedite. U slučaju hroničnog pankreatitisa, preporučuje se uzimati takvu infuziju od ½ šalice 3 puta dnevno prije svakog obroka.

Biljni skup №8

Da biste zaustavili upalne procese u tkivima žlijezde i spriječili daljnje napredovanje pankreatitisa, možete koristiti ovu biljnu kolekciju, koja se sastoji od takvog bilja:

Bilje se takođe pomeša u jednakim delovima, nakon čega se uzimaju 3 kašike. kuhane zbirke, preliti litrom kipuće vode, infuzirati sat vremena i filtrirati. Treba uzimati takav lijek 100 ml prije svakog obroka, ali ne više od 5 puta dnevno.

Biljni skup №9

Da biste ga pripremili, biće potrebno sljedeće bilje:

  • yarrow - 1 dio,
  • brusnica (listovi) - 2 dijela,
  • kriška voća od graha - 2 dijela,
  • borovnice (bobice) - 2 dijela,
  • elekpan (korijenje) - 1 dio.

Njihova primljena kolekcija uzima se 1 kašika. sirovine, sipao čašu kipuće vode i kuhao 3-4 minute, nakon čega se infuzira još 2 sata. Ovaj se proizvod uzima u napregnutom obliku ¼ šolje 3 puta dnevno pola sata prije jela.

Postoji još puno netradicionalnih metoda liječenja hroničnog pankreatitisa. Ali imajte na umu da oni ne mogu u potpunosti zamijeniti terapiju lijekovima, tako da kad ih koristite ne zaboravite uzimati lijekove koje je propisao vaš ljekar.

Zlatni brkovi

Koristite ovu biljku u liječenju pankreatitisa preporučuju se ne samo tradicionalni iscjelitelji, već i gastroenterolozi.

Recept: 1 veliki list (duljine 25 cm) ili dva mala lista se drobe i napune 700 ml vode. Kuhajte na srednje jakoj vatri 15-20 minuta, a potom nekoliko minuta ukuhajte na čvrstom mestu (možete ga ostaviti preko noći). Infuziju morate koristiti u toplom obliku od 25 ml (prije jela).

Sokove je potrebno pripremati samostalno, koristeći samo svježe i prirodno povrće i voće.

Pomoć u liječenju pankreatitisa:

  • Sok od cvekle. Vrijedno je uzimati ne više od pola čaše soka od repe, podijeliti ovu dozu nekoliko puta.
  • Sok od povrća: ¼ repe, 1 velika šargarepa, gomila peršuna i kopra, 5 velikih listova kupusa. Ovaj sok ublažava pankreatitis i pročišćava gušteraču.
  • Šipak Svježe iscijeđeni sok od šipak preporučuje se piti 2-4 mjeseca dnevno u pola čaše (prije svakog obroka).

Uz bilo koji upalni proces u gušterači, dobro pomaže i obični zob, lijek iz kojeg se može pripremiti na različite načine:

  • Osušeno zrno se melje u prašno stanje. Žličica praha rastvara se u čaši tople vode i smjesa se stavi u vodenu kupelj (30 minuta). Lijek trebate piti na prazan stomak dnevno tokom dvije sedmice.
  • Svježe zrno biljke položi se na vlažnu gazu kako bi ih klijalo. Klijana zrnca se suše, drobe, a kašika brašna sipa se u čašu tople vode. Kada se juha infuzija (nakon 1- 1,5 sata), pije se u gutljajem na prazan stomak. Ovaj kurs treba ponoviti 10 dana.
  • Zobeno zrno prelije se hladnom vodom (1 litra vode po čaši zrna). Stavite smjesu na vatru i kuhajte tri sata. Dobivenu juhu ohladite i stavite u frižider. Unos: 100 g proizvoda prije jela u periodu - 10 dana.

Zob pomaže ublažiti upalne procese i simptome pankreatitisa, smanjuje proizvodnju enzima koji uništavaju gušteraču.

Čišćenje tijela u liječenju pankreatitisa

Liječenje tradicionalnim i narodnim metodama možda neće dati odgovarajući učinak za pankreatitis. To je posljedica činjenice da se u tijelu nakuplja masa toksina, koji sprečavaju lijekove da se nose sa upalnim procesima.

Zbog toga, zajedno s glavnim metodama liječenja, treba provoditi mjere čišćenja koje ne samo da pomažu u uklanjanju toksina iz gušterače, već i ojačavaju organizam u cjelini.

Kako očistiti organizam od pankreatitisa:

  • Kukuruzne stigme. Kukuruzne stabljike kuhaju se zajedno s mladim ušima, nakon čega se dobiveni juha piva dva puta dnevno u čaši.
  • Sok od masline i limuna. Treba piti 1 kašika. kašičica lijeka na prazan stomak dnevno - to oslobađa organizam od šljakanja i efikasno čisti gušteraču.
  • Planinski pepeo. Odlično je choleretic sredstvo koje se koristi kako u liječenju tako i u prevenciji pankreatitisa. Plodovi vrbe mogu se konzumirati svježi ili osušeni za buduću upotrebu.
  • Korijenje maslačaka. Svježi korijeni maslačka prikupljeni u proljeće ili jesen savršeno uklanjaju toksine. Biljka se usitni, prelije kipućom vodom (žličica u čaši kipuće vode), dovede do ključanja i ugrije na vatri oko dvadesetak minuta. Jedna doza - ¼ šolja četiri puta dnevno.
Planinski pepeo je odlično sredstvo protiv choleretic-a

Mjere čišćenja moraju se provoditi istodobno s dijetom - to će pomoći ne samo da se riješite slaga, već i da podesite svoju težinu.

Druge metode

Pored gore navedenih recepata, postoji puno metoda alternativne medicine koje se koriste u liječenju pankreatitisa. Među njima - tretman pijavicama, tretman glinom, tretman gline i mnogi drugi.

Sve ove metode treba koristiti s oprezom, kao isti recept može imati sasvim suprotan učinak na različite ljude.

Liječenje pankreatitisa kod kuće ne bi trebalo biti alternativa liječenju lijekovima - služi samo kao dodatak kompleksu opće terapijske terapije. Svako korištenje bilja i drugih lijekova treba razgovarati s liječnikom i uzimati samo uz njegovo odobrenje.

Pogledajte video: Lečenje jetre i pankreasa na prirodan način epizoda 6 - Nikola Marković (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar