Kako smršati kod dijabetesa: dijeta za prekomjernu težinu za mršavljenje

Dijabetes tipa 2 je hronična bolest kod koje gušterača i dalje proizvodi inzulin, ali stanice tijela postaju otporne na njega. Po pravilu se ovaj oblik bolesti opaža kod muškaraca i žena koji već imaju preko 40 godina.

Ako se glavnim uzrokom bolesti smatra nasljedna predispozicija, tada je napredovanje izravno povezano s pacijentovom prekomjernom težinom. Više je puta primijećeno da se oni koji su uspjeli smršaviti sa dijabetesom tipa 2 istovremeno nose s "šećernom" bolešću.

Stoga bi svi koji su dobili tužnu dijagnozu prije svega trebali usmjeriti svoje napore ka gubitku kilograma. Sigurno će vam biti zanimljivo ne samo da pročitate naše preporuke, nego i da se upoznate sa ličnim iskustvom gubitka kilograma jednog našeg čitatelja s dijabetesom.

Kako možete smršavjeti sa dijabetesom tipa 2

Prvo i glavno pravilo gubitka težine kod dijabetesa tipa 2 je postepeno, ujednačeno mršavljenje. Oštar gubitak kilograma može dovesti do ozbiljnih komplikacija. I umjesto da se riješi bolesti, pacijent će dobiti nekoliko dodatnih problema.

Kako možete smršaviti s dijabetesom tipa 2, a da pritom ne oštetite zdravlje, ali istovremeno brzo i dugo vremena? Postoje načini. Glavna stvar je pridržavati se određenog načina života, načina i prehrane. Prilagođavanje ishrane je ključ ovog procesa.

Evo osnovnih pravila koja djeluju na gubitak kilograma kod dijabetesa tipa 2:

  1. Svi se životinjski proizvodi moraju odbaciti. Ovo su meso i proizvodi od njega (kobasice, paste, konzervirana roba), mlijeko i mliječni proizvodi, uključujući sireve, puter, margarin, masti za kuhanje. Tanjuri (jetra, srce, pluća, mozak) mogu biti uključeni u ishranu ne više od 2 puta mesečno,
  2. Proteini u tijelu bi idealno trebali biti od morske ribe, mršave peradi (pileći ili pureći file), kao alternativne gljive pogodne su,
  3. Dvije trećine prehrane za dijabetes tipa 2, ako je potrebno prilagođavanje težine, trebalo bi biti sirovo povrće i voće,
  4. Potrebno je minimalizirati uporabu namirnica čiji je glikemijski indeks previsok - to su pekara i tjestenine od vrhunskog brašna, krumpira. Dobra zamjena biće žitarice u vodi od cjelovitih žitarica. Ovo ne samo da će vam pomoći da izgubite kilograme, nego i zadržite kontrolu nad promjenama šećera u krvi,
  5. Također treba smanjiti upotrebu biljnog ulja bilo koje vrste, dok gubite kilograme.

Svi proizvodi koji sprečavaju gubitak kilograma trebali bi nestati iz kuće: slatkiše i kolačiće treba zamijeniti svježim voćem, bobicama i povrćem, prženim krumpirom i pecivima s kuhanom heljdom i kruhom od cijelog zrna, te kavom i soda s voćnim napicima i sokovima. Prelazak na novu dijetu pomoći će unutrašnjem raspoloženju.

Važno: prvi i glavni cilj dijabetes melitusa tipa 2 je učiniti da stanice ponovno rade u potpunosti, prepoznaju inzulin i apsorbiraju ga. Sve mjere, uključujući dijetu za prilagođavanje tjelesne težine, trebaju biti usmjerene prvenstveno na to.

Fizička aktivnost je nužna - samo se na taj način ćelije počinju „buditi“. Tijekom sporta povećava se protok krvi, poboljšava se zasićenost tkiva kisikom i hranjivim tvarima, metabolički procesi se normaliziraju. Ovo je veoma važno za dijabetes tipa 2.

Preporučuju se sledeći sportovi:

  • Plivanje
  • Bilo koja vrsta atletike,
  • Vožnja biciklom
  • Hodanje
  • Gimnastika.

Ali treba se sjetiti da ne možete naprezati i odmah preuzeti velike terete. Ako se razina šećera u krvi povećala na 11 mmol / l, trebate zaustaviti i privremeno izbjeći bilo kakvu aktivnost.

Što se tiče dijeta za dijabetes tipa 2, preporučuje se jesti svakih 3-3,5 sati, ne više i manje. Polovina obroka treba biti svježe povrće ili voće, jedna četvrtina bi trebala biti proteinska hrana, a druga četvrtina fermentirani mliječni proizvodi.

Upravo taj pristup doprinosi gubljenju kilograma kod šećerne bolesti - bez napada hipoglikemije. Ukupan broj kalorija dnevno ne bi trebao prelaziti 1500

Približni jelovnik za dijabetičare na 1 dan

  1. Doručak: serviranje bilo koje integralne žitarice na vodi, bez mlijeka, šećera i maslaca, kriška raženog hljeba s mekinjama, čaša svježe cijeđenog voćnog soka, poslužavanje sirove salate od mrkve.
  2. Ručak: jedna jabuka i šolja biljnog ili zelenog čaja.
  3. Ručak: porcija povrtne supe, kriška integralnog hljeba, kriška mršavog kuhanog mesa s povrćnom salatom, čaša bobičastog kompota bez šećera.
  4. Snack: 1 kruška i čaša čaja bez šećera.
  5. Večera: kolači od sira ili kašika sira bez jaja i šećera, čaša bilo kojeg slatkog pića sa kiselim mlijekom.

Jedna porcija kaše ili juhe iznosi otprilike 250 grama, porcija salate, mesnih kravica ili ribe - 70-100 grama.

Voće i bobice, možete odabrati svoje omiljene, s oprezom uključuju u prehranu grožđe i banane.

Jetra je vrlo korisna za dijabetes, osim toga, postoje izvrsni recepti za njenu pripremu. Piletina i govedina, jetra će biti izvrsna zamjena za meso tokom dijete.

Preporučena vježba za dijabetičare

Također je pametno baviti se sportom kako bi to koristilo i pomoglo da se riješite suvišnih kilograma. Pretjerano oduševljenje u ovom slučaju će samo štetiti: trening do iscrpljenosti, kao i stroga "gladna" dijeta, strogo su kontraindicirani.

Opterećenja bi trebala biti minimalna na početku treninga, i postepeno se povećavaju. Fizioterapijske vježbe za dijabetes treba izvoditi pod nadzorom i nadzorom trenera.

Evo što prave fizičke vježbe daju kada se redovno rade:

  • Pozitivan naboj - pruža se dobro raspoloženje tokom cijelog dana,
  • Brza potrošnja kalorija
  • Stimuliran je rad kardiovaskularnog sistema - što znači da tkiva i organi primaju više kisika,
  • Metabolizam se ubrzava
  • Višak kilograma i tjelesne masnoće prirodno odlaze.

I što je najvažnije: bavljenje sportom, čak i sa najlakšim opterećenjima, pomaže u stabilizaciji razine glukoze u krvi.

Napomena: oni pacijenti koji se redovno bave sportom definitivno bi trebali razgovarati s liječnikom o pitanju smanjenja doze lijekova. Često to postaje moguće.

Važno je odabrati pravi sport. Opterećenja trebaju biti intenzivna, ali ne oslabiti. Osim plivanja i atletike prikazani su časovi plesa, planinarenje, rolanje, skijanje.

Postoje posebni kompleksi koje su razvili treneri i ljekari posebno za pacijente sa dijabetesom tipa 2.

Evo primjera liste vježbi.

  1. Hodanje na mjestu kao vježba. Postepeno biste trebali ubrzati tempo, a zatim ga ponovo usporiti, i tako nekoliko puta zaredom. Da biste pojačali opterećenje, možete naizmjence zakoračiti na pete, a zatim na čarape.
  2. Bez zaustavljanja dodaje se rotacija glave u krugu u jednom smjeru, a u drugom smjeru. Ovaj element preuzet je iz zglobne gimnastike.
  3. Nakon rotacije glave, možete izvoditi rotacije u različitim smjerovima preko zgloba ramena, lakta i zgloba, prvo sa svakom rukom pojedinačno, a zatim s obje ruke.
  4. Na kraju se dodaju vježbe snage sa bučicama. Ne trebaju više od 10 minuta.
  5. Završna faza je opet hodanje na mjestu s postepenim smanjivanjem tempa.

Ovaj kompleks treba izvoditi dva puta dnevno - ujutro i uveče. Ali pri najmanjoj nelagodi, nastava mora biti obustavljena.

Ako je pacijent jako gojazan i nikada se nije bavio sportom, morate početi s prvom vježbom - samo hodajte.

Kad postane očigledno da se ne javljaju negativne nuspojave, možete postupno uvesti sljedeću vježbu. I tako dalje do kraja, sve dok se cijeli kompleks ne savlada.

Šta još može doprinijeti mršavljenju

Izvrstan način za sve dijabetičare da smršaju i urede unutrašnje organe - vježbe disanja iz joge. Osim toga, joga pomaže da se vrati duševni mir. Oni koji se ozbiljno bave jogom, nikada ne doživljavaju stres i burne negativne emocije.

Ako nema kontraindikacija, a dijabetes ne prate ozbiljne patologije srca i krvnih žila, kupka ili sauna daju izvrsne rezultate. Primijećeno je da se nakon kupke kod dijabetičara koncentracija glukoze u krvi značajno smanjuje, a razina ostaje stabilna još 5-6 sati.

Taj se efekt objašnjava intenzivnim znojenjem i ubrzanim protokom krvi. Ali nakon sesije u parnoj sobi, morate se hladiti tušem i popiti šalicu biljnog dekocija.

Hidromasaža, koja se široko koristi za „razgradnju“ masnih naslaga, nije zabranjena čak i kod „šećerne“ bolesti. U pogledu efikasnosti, ekvivalent je izvođenju niza gimnastičkih vježbi, s razlikom što pacijent ne treba ništa raditi.

Moguće je preporučiti masažu pacijentima koji boluju od dijabetesa ako nema kontraindikacija, ovo je odličan postupak za dijabetičare.

Borba protiv prekomjerne težine dijagnozom poput dijabetesa je naporan i dugotrajan proces. Ne možete smršavjeti više od 400 grama u jednoj sedmici.

A u budućnosti ćete se, čak i nakon postizanja željenog rezultata, morati pridržavati dijeta i izvoditi vježbe cijeli život, svaki dan. Ali tada će ovaj život biti zdrav i pun, bez lijekova i inzulina.

Pogledajte video: PILA JE OVO I SKINULA 30 KILOGRAMA!!! (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar